Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

Kiełbasa Krakowska
18.01.2022 01:00 Jak zrobić domową kiełbasę?

Kiełbasa krakowska jest tradycyjną wędzoną grubą kiełbasą z wieprzowiny, która gości na stołach większości Polaków lubujących się w wędlinach. Dobra jakościowo swoje jednak kosztuje, dlatego pokazujemy, jak zrobić ją w domowych warunkach. Podając ją do stołu swoim bliskim, wywołasz duże zaskoczenie - mało kto w końcu spodziewa się, że nagle poczęstowany zostanie domową kiełbasą.Od 2018 roku kiełbasa krakowska sucha staropolska wpisana jest do Europejskiego Systemu Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, co pokazuje, jak ważne miejsce zajmuje w naszej historii kulinarnej. Jej historia sięga XIX wieku, kiedy to rozpoczęto jej produkcje w galicyjskim Krakowie. Słynny wyrób znany był w tamtych czasach nawet na Kresach i Litwie. Oczywiście przygotowanie krakowskiej wymaga posiadania dostępu do przynajmniej niewielkiej wędzarni, jeśli jednak takowy się ma - warto spróbować. Efekt zaskakuje delikatnością i pysznym smakiem, a satysfakcja z wykonanej pracy jest ogromna.

ciastka wuzetki
18.01.2022 01:00 Jak przygotować Wuzetkę rodem z PRL-u?

Rozpoznajesz deser ze zdjęcia? Kilkadziesiąt lat temu zajadał się nim każdy. Zobacz jak przygotować Wuzetkę rodem z PRL-u. Podajemy ci niezawodny przepis sprzed lat. Dzięki temu ciastku wrócą z pewnością wspomnienia z młodości. A ci, którzy nie znali Wuzetki, z pewnością się nią zachwycą. Wuzetka to ciastko, które składało się z dwóch kakaowych blatów przełożonych marmoladą i bitą śmietaną. Wierzch wieńczyła czekoladowa pomada i kleks bitej śmietany. Nazwa tego deseru powstała mniej więcej w połowie XX wieku, prawdopodobnie na cześć warszawskiej trasy W-Z. To właśnie niedaleko niej znajdowała się cukiernia, która sprzedawała owe ciastka. Inne teorie głoszą na przykład, że nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótu WZC oznaczającego „wypiek z czekoladą" lub skrótu WZK od „wypieku z kremem". Jest też możliwość, że nazwa ciastka pochodzi od pierwszego jego producenta, czyli Warszawskich Zakładów Ciastkarskich (WZC).

GIS ostrzega
18.01.2022 01:00 GIS wycofuje uwielbiane batoniki z powodu zanieczyszczenia szkłem

Właśnie się dowiedzieliśmy. Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje uwielbiane batoniki z powodu zanieczyszczenia szkłem. Dziś zostało wydane pilne ostrzeżenie w tej sprawie, skierowane do wszystkich Polaków. Sprawdźcie, jakich produktów dokładnie ono dotyczy i na jakie produkty należy uważać. GIS stoi na straży bezpieczeństwa Polaków między innymi dotyczącego żywności. Dlatego regularnie poddaje produkty spożywcze kontrolom, także na etapie ich produkcji. W razie wykrycia potencjalnego niebezpieczeństwa wydaje ostrzeżenia, by zapobiec sytuacjom groźnym dla zdrowia i życia.

ciasto drożdżowe
16.01.2022 01:00 Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Jeśli przygotowanie ciasta drożdżowego odstrasza was koniecznością zagniatania, mamy dla was super recepturę. Oto najprostszy przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Składniki wystarczy tylko wymieszać i upiec, kiedy wyrosną. Gotowe ciasto jest puszyste, pyszne i zupełnie nie przeszkadza mu, że nie straciliście na jego przygotowanie dużo czasu. Ciasto drożdżowe jest puszyste, delikatne i łatwostrawne. Ma tylko jedną wadę — wymaga dość długiego wyrabiania. Dzięki niemu bowiem składniki dobrze się łączą i do ciasta jest wtłaczane dużo powietrza. Jak się jednak okazuje, wyrobienie drożdżowego ciasta, nie jest wcale konieczne do tego, by się ono udało.

ciasto Kukułka
15.01.2022 01:00 Pyszne niczym słynne cukierki ciasto "Kukułka"

Ciasta nawiązujące smakiem do słynnych słodkości, swą nazwą przyciągają wielu łasuchów. Mają spodziewany smak i zwykle wyglądają bardzo apetycznie. Dziś zaprezentujemy wam przepis na pyszne niczym słynne cukierki ciasto „Kukułka". Jest w nim sporo czekolady, a smaku całości dodaje alkoholowy poncz. Czekoladowe ciasta są bardzo lubiane, ze względu na ich intensywny smak. Mają też apetyczny wygląd, zwłaszcza jeśli zestawi się je z jasnymi dodatkami, jak np. ze śmietanowym kremem. I właśnie takim ciastem będziemy was dzisiaj kusić. Zapraszamy na pyszną „Kukułkę".

Projekt bez tytułu - 2022-01-14T162808.540
14.01.2022 01:00 Kiedy w 2022 roku wypada Tłusty Czwartek?

Trwa właśnie karnawał, czyli czas zabawy, który kojarzy się ze spotkaniami towarzyskimi, tańcami i dobrym jedzeniem. Niektórzy jednak już zastanawiają się, kiedy w 2022 roku wypada tłusty czwartek. Dzień ten obfituje w pączki i faworki, ale oznacza też, że karnawał dobiega końca.Karnawał rozpoczyna się zwykle w Trzech Króli, choć niektórzy za huczne rozpoczęcie karnawału uważają zabawę sylwestrową. Koniec karnawału obwieszcza natomiast Tłusty Czwartek. Dzień ten, kojarzony z pączkową obfitością, rozpoczyna czas najintensywniejszych imprez.

Sos żurawinowy do kaczki z suszonej żurawiny
14.01.2022 01:00 Sos żurawinowy do kaczki z suszonej żurawiny

Sos żurawinowy z suszonej żurawiny to jeden z lepszych sosów do kaczki. Pieczone mięso podane z gęstym, słodkim sosem z wyczuwalną nutą rozmarynu i pomarańczy rozpływa się w ustach i każdy doceni niezwykły smak potrawy. Poznaj przepis na sos żurawinowy do kaczki z suszonej żurawiny.Kaczka jest jednym z lepszych gatunków mięsa drobiowego. Ma wyraźny smak, a jej mięso rozpływa się w ustach. Kaczkę przygotujesz na wiele sposobów, możesz upiec ją w całości i podać z kopytkami i buraczkami. Pieczone piersi z kaczki to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad. Kaczka doskonale łączy się z puree oraz słodkimi sosami, np. żurawinowym, śliwkowym, malinowym.Sos żurawinowy do kaczki przygotujesz w bardzo prosty sposób, a dzięki niemu kaczka nabierze doskonałego aromatu. Do sosu koniecznie dodaj gałązki rozmarynu i skórkę z pomarańczy, które podbiją smak suszonych owoców. Sos zblenduj i polej nim pieczoną i pokrojoną kaczkę, a danie będzie prawdziwym hitem. Z kaczki ugotujesz również pyszny i bardzo aromatyczny rosół- tu poznasz przepis na rozgrzewający rosół z kaczki, idealny w chłodne, zimowe dni.

ciasto drożdżowe
13.01.2022 01:00 Co babcie dodają do ciasta drożdżowego, żeby miało kolor słońca?

Ciasto drożdżowe należy do naszych ulubionych. Kojarzy nam się z dzieciństwem, kiedy babcia podawała nam kawałek placka z kubkiem ciepłego mleka. Pachniał z daleka i był pyszny. A wiesz, co babcie dodają do ciasta drożdżowego, że ma kolor słońca? Zdradzimy ci ten prosty sekret.Ciasto drożdżowe ma tę zaletę, że nie jest zbyt słodkie. Tak naprawdę należy do jednych z najdelikatniejszych i najmniej kalorycznych ciast. Zawiera bowiem niedużo tłuszczu i cukru. Doskonale za to smakuje posypane kruszonką, posmarowane masłem lub dżemem. Piekąc je, można też do niego dodać owoce albo nadziać go masą twarogową.

Sernik
12.01.2022 01:00 Dlaczego warto wlać do sernika olej?

Sernik rozpala zmysły wielu smakoszy, którzy lubują się w słodkich i kremowych deserach. Aby sernik uzyskał jeszcze bardziej aksamitną teksturę i każdy kęs dosłownie rozpływał się w ustach, należy dodać do niego olej. Dzięki użyciu herbatników jako spodu znacznie ogranicza się ilość pracy, jaką trzeba wykonać, żeby cieszyć się smakiem ciasta. Sernik to zdecydowanie król wśród polskich deserów, który smakuje praktycznie każdemu. Ogromną zaletą sernika jest jego duża uniwersalność - można go bowiem przygotować na wiele różnych sposobów, co ułatwia dobranie go pod siebie czy swoich gości. Zazwyczaj sporządza się go bez dodatku tłuszczu, ponieważ sam ser zawiera go całkiem dużo. Warto mimo wszystko spróbować poniższego wariantu, ponieważ jego lekkość i kremowość są wyjątkowe. Wybierz olej o neutralnym smaku, by uchronić ciasto od niechcianych aromatów.

Sos śliwkowy do schabu
12.01.2022 01:00 Sos śliwkowy do schabu - rozkoszny dodatek do obiadu

Sos śliwkowy to jeden z lepszych sosów do pieczonego schabu. Jest słodki, aromatyczny z wyczuwalną nutą goździków, które nadają mu korzennego smaku. Sos śliwkowy jest gęsty, smaczny i doskonale łączy się z pieczonym mięsem. Poznaj przepis na sos śliwkowy do schabu.Pieczony schab jest bardzo delikatnym, soczystym mięsem, idealnym zarówno na ciepło do obiadu, jak i w postaci zimnej płyty, np. jako dodatek do kanapek. Pieczony schab polany aromatycznym sosem z suszonych śliwek smakuje doskonale, ponieważ słodko-korzenny smak śliwek idealnie łączy się z mięsem wieprzowym. Śliwki suszone koniecznie namocz dzień przed robieniem sosu, aby następnego dnia były miękkie i aromatyczne. Wodę z suszonych śliwek możesz wykorzystać do sosu, aby dodatkowo podbić jego smak. Kolejną, słodką propozycją do mięsa, jest sos żurawinowy, który doskonale łączy się z drobiem i schabem i jest pysznym dodatkiem do pasztety, wędlin i zimnej płyty.

smażenie cebuli
09.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli?

Do wielu potraw dodaje się smażoną cebulę, bo podnosi ich smak. Zeszkloną cebulką można też okrasić np. wytrawne pierogi. Słodkawa i lekko rumiana potrafi sprawić, że danie będzie smakować obłędnie. Niektórzy w czasie smażenia oprószają cebulę solą. A wiesz, dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli? Szybko zauważysz pożądany efekt. Smażenie cebuli to niby prosta rzecz. Na patelni wystarczy rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie wyglądała zadowalająco. Jednak cebulę można usmażyć na wiele sposobów, a przy tym wcale nie trudno o jej przypalenie. Dziś podpowiemy wam jak uzyskać smaczną, karmelową cebulkę.

267870029 1312909742545004 5302010372777433298 n
08.01.2022 01:00 Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto "Marcinek"

Regionalne przysmaki nierzadko są wyjątkowo smacznymi kompozycjami, które zachwycą każdego smakosza. Tak jest i w przypadku tradycyjnego deseru podlaskiego — ciasta Marcinek. Warstwowe ciasto przekładane śmietanową masą uświetni każde spotkanie, a goście będą prosić o dokładki. Desery z bitą śmietaną — takie jak np. klasyczne waflowe rurki — wymagają co prawda dobrego jej ubicia, ale są niesamowicie smaczne. Marcinek to pochodzące z Podlasia ciasto warstwowe, które skradnie wasze serca. Tradycyjnie robi się je z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu warstw wypieczonej masy o grubości około dwóch milimetrów.

Kwas chlebowy
07.01.2022 01:00 Sposób na przygotowanie tradycyjnego kwasu chlebowego domowymi sposobami

Kwas chlebowy jest dzisiaj dość zapomnianym napojem, choć jeszcze kilkanaście lat temu można było napić się go praktycznie wszędzie. Jeśli tęsknisz do jego smaku, niżej pokazujemy, jak zabrać się za jego przygotowanie. Gdy weźmiesz pierwszy łyk, od razu poczujesz ogromną ulgę - kwas chlebowy lepiej gasi pragnienie od Coca-coli. Kwas chlebowy jest prostym sposobem na wykorzystanie zleżałego chleba razowego, który w innym wypadku wylądowałby w koszu na śmieci. Po fermentacji uzyskuje się z niego pyszny i orzeźwiający napój, który ma dużo bąbelków i charakterystyczny smak. Oczywiście w sklepach dostępne są gotowe kwasy chlebowe, jednak często wypełnione są substancjami konserwującymi i inną chemią, dlatego zdrowiej i smaczniej jest wykonać go własnoręcznie. Z poniższym przepisem zadanie to nie będzie ani trochę skomplikowane czy męczące. Przepis na kwas chlebowySkładniki:1,5 kg chleba razowego5 l wody50 g drożdżykilka łyżek cukrugarść rodzynekZacznij od przygotowania chleba. Jeśli używasz świeżego bochenka, pokrój ko na kromki i podpiecz w piekarniku, aż stanie się suchy. Stary chleb (sprawdź, czy nie ma pleśni) wystarczy pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego naczynia wsyp chleb, cukier i świeże pokruszone drożdże. Zalej całość przegotowaną i ostudzoną wodą. Dokładnie wymieszaj zawartość naczynie, przykryj je i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na około 3 dni. Po tym czasie odcedź napój od chleba przez sitko lub gazę do sera. Przelej kwas chlebowy do butelek, do każdej wrzuć po kilka rodzynek i szczelnie je zakręć. Tak przygotowany zakwas jest gotowy do picia i może być przechowywany w lodówce maksymalnie 10 dni. Masz ochotę na inne pyszne przepisy? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny napój na bazie soku z cytryny. Ten tekst poświęcony został coraz większym cenom pieczywa w sklepach.Źródło zdjęcia: canva/SMarina, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję SmakoszyProsty sposób na idealne kluski śląskieAromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicąZachwycająca w smaku pasta do kanapek z kiszonych ogórkówŹródło: beszamel.se.plZapraszamy na nasz Instagram

ciasto drożdżowe
07.01.2022 01:00 Cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili

Ciasto drożdżowe jest niby słodkie, ale nie za bardzo. A jak nie wzbogacimy go dodatkami, będzie przypominało smakiem słodką bułkę. Jedząc je, nie mamy więc dużych wyrzutów sumienia, jeśli chodzi o kalorie. Dziś zdradzimy wam przepis na cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili. Będzie idealne do kawy i na podwieczorek.Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką doskonale smakuje samo, ale można je też jeść posmarowane masłem czy dżemem. Wszystko zależy od tego, jak mocno słodkie ciasta lubicie i czy właśnie liczycie kalorie. Jednak domowej roboty drożdżówka daje możliwość przygotowania jej tak, by była lekka nie tylko dla oka, ale też dla żołądka.

szarlotka
06.01.2022 01:00 Najszybsza szarlotka na herbatnikach bez pieczenia - mamy przepis

Masz ochotę na szybkie ciasto? Wystarczy, że ułożysz kilka składników warstwami i gotowe. Prezentujemy przepis na najszybszą szarlotkę na herbatnikach bez pieczenia. Fakt, że tego ciasta nie trzeba piec, skraca mniej więcej o godzinę czas oczekiwania na coś słodkiego. Pieczenie to w sumie nie nasza praca. Wkładamy ciasto do piekarnika, a po godzinie wyjmujemy już gotowe. Jednak często już w trakcie pieczenia leci nam ślinka. Gdy więc przygotujesz ciasto bez pieczenia, twoja rodzina szybciej będzie mogła cieszyć się jego smakiem. Poza tym po ostatnich podwyżkach prądu i gazu nie można powiedzieć, że pieczenie nie kosztuje nas wiele. Jeśli jesteśmy łasuchami, możemy sporo zaoszczędzić na niepieczeniu ciast. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szarlotki bez pieczenia pochodzącej z kanału Kuchnia Pyszności na YouTube. Prawda, że wygląda apetycznie?

ciasto Maxi King
04.01.2022 01:00 Rozkosznie, zniewalająco proste ciasto Maxi King bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia cieszą się u nas niesłabnącym powodzeniem. Stwarzają wiele możliwości łączenia składników, na dodatek bez ryzyka, że coś nie wyjdzie. Dziś polecamy wam ciasto bez pieczenia Maxi King. Jego przygotowanie jest rozkosznie, wprost zniewalająco proste. Zresztą przekonajcie się o tym sami.Ciasta bez pieczenia bazują na trwałych półproduktach, takie jak herbatniki, biszkopty, krakersy, czekolada, masa kajmakowa czy orzechy. Ich uzupełnieniem są świeżo przygotowane kremy, np. budyniowy, z mascarpone czy bitej śmietany. To połączenie skutkuje niezwykłym smakiem przy minimalnym wysiłku. Zobaczcie też, jak kusząco wygląda - prezentujemy ciasto Maxi King pochodzące z kanału Swojskie jedzonko na YouTube.

Puree z buraka
04.01.2022 01:00 Puree z buraka - przepis na dodatek do obiadu lub przekąskę

Puree z buraka to pomysł na świetny dodatek do dań obiadowych. Puree smakuje rewelacyjnie z paluchami drożdżowymi i świeżym pieczywem, jako gęsta i pożywna pasta do kanapek o rewelacyjnym smaku. Sprawdź, jak przygotować pyszne puree do obiadu i na kolację. Puree z buraków to pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Buraki zawierają duże ilości żelaza i witamin, które wzmacniają cały organizm. Żelazo natomiast jest odpowiedzialne za produkcję i transport krwi, a także za dotlenienie wszystkich narządów, nie może go więc zabraknąć w naszej diecie. Jak zrobić najsmaczniejsze puree? Upieczone wcześniej buraki podsmaż na oliwie z czosnkiem i jabłkiem. Składniki te rewelacyjnie łączą się z pieczonymi warzywami, wzmacniając ich smak. Buraki dobrze smakują również z chrzanem tartym, dlatego też nie może zabraknąć go w naszym puree.Na puree z buraka podaj pieczone mięso, a przygotujesz danie jak z najlepszej restauracji. Buraki świetnie łączą się z mięsem czerwonym i drobiem, w tym kaczką i gęsiną. Puree doskonale sprawdzi się jako dodatek do paluchów drożdżowych z kminkiem i jako zdrowa i smaczna pasta kanapkowa.Przygotuj równie smaczne puree z brokuła, idealne do obiadu i jako dodatek do kanapek.

Słodzenie kawy
03.01.2022 01:00 Czym zastąpić cukier w kawie?

Nie ma nic lepszego niż pobudzająca kawa o poranku, która daje zastrzyk energii i pozwala bez problemu funkcjonować. Słodzenie kawy cukrem nie jest jednak zdrowe, dlatego prezentujemy lepsze alternatywy. Doskonale sprawdzają się słodziki jak ksylitol czy stewia, które są w pełni naturalne. Kawa pita jest na całym świecie i stanowi jeden z podstawowych napojów - zaraz po herbacie jest drugim najczęściej konsumowanym napojem. Nic dziwnego, w końcu pobudzające właściwości i walory smakowe są doskonałe. Dla wielu osób gorzka i niesłodzona kawa jest jednak nie do przełknięcia. Warto przy okazji pamiętać, że obfite słodzenie produktów spożywczych nie jest wskazane. Czym więc dosładzać ten napój, aby zachować przyjemny słodki smak, a przy okazji zmniejszyć negatywny wpływ na zdrowie?

Puree z marakui
03.01.2022 01:00 Puree z marakui - przepis na boski deser

Pomysł na pyszny deser? Puree z marakui z mlekiem kokosowym i słodką śmietanką. Puree jest puszyste, delikatne, a połączenie słodkiej pianki i słodko-kwaśnego musu sprawi, że deser będzie często królował na Twoim stole. Sprawdź, jak przygotować puree z marakui.Owoce marakui kupimy w każdym większym markecie w sezonie zimowym. Im bardziej pomarszczone i brzydkie owoce, tym marakuja jest bardziej dojrzała i słodsza. Puree możesz również przygotować z gotowej pulpy w puszcze, jednak w sezonie zachęcam do korzystania z owoców świeżych. Pulpa jest już produktem przetworzonym.Puree z marakui to deser, który posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Lekka jak chmurka pianka z mleka kokosowego i słodkiej śmietanki połączona z musem owocowym daje nam niesamowicie smaczne puree, idealne do kawy i herbaty w chłodne, zimowe dni. To jeden z moich ulubionych deserów. Pamiętaj, aby ubijać wyłącznie dobrze schłodzoną śmietanę. Produkt w temperaturze pokojowej może skisnąć podczas ubijania lub rozwarstwić krem. Owoce marakui wydrąż łyżeczką, aby wydobyć jak najwięcej smacznego miąższu.Lubisz poznawać nowe smaki? W tym artykule dowiesz się, jak wykorzystać w kuchni liczi, czyli orientalny owoc azjatycki.

róże karnawałowe
31.12.2021 01:00 Jakie zrobić róże karnawałowe?

Sylwestrem zaczyna się okres karnawałowy. Będzie więc sporo okazji do towarzyskich spotkań i zabawy. Imprezy z rodziną czy znajomymi z pewnością umili smaczne jedzenie i słodkości. Prawdziwym klasykiem tego okresu są róże karnawałowe. Wiesz jak je zrobić? Podajemy przepis.Róże karnawałowe w smaku przypominają faworki, bo robi się je z tego samego ciasta zbijanego. Różnią się jednak zdecydowanie kształtem. Róże wyglądają jak kwiaty, są bardzo okazałe, a w ich środku spoczywa konfitura lub wiśnia z syropu.Zbijanie ciasta polega na uderzaniu go wałkiem, dzięki czemu robi się bardziej elastyczne, a w jego masę wtłaczane jest dużo powietrza. Po usmażeniu takie ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche.

Sernik bez sera
30.12.2021 01:00 Delikatny sernik bez sera

Sernik należy do jednych z bardziej lubianych ciast. Można go przygotować na wiele sposobów, jednak zawsze jest wilgotny i pożywny. Jak się okazuje, można go też zrobić bez dodatku sera. Prezentujemy przepis na delikatny sernik bez sera. Będziecie zaskoczeni jego smakiem i konsystencją.Jedni wolą sernik na kruchym spodzie, inni wybiorą wiedeński, czyli bez dodatku ciasta. Jeden i drugi sernik jest bardzo smaczny, bo jego podstawą jest wilgotny i sycący ser. My zrobimy jednak sernik, bez użycia sera. Sięgniemy jednak po śmietanę, która podobnie jak ser również otrzymywana jest z mleka. Finalnie produkt będzie wyglądał podobnie, jednak będzie miał bardziej kremową strukturę.

racuchy
28.12.2021 01:00 Jak zrobić idealnie pulchne racuchy?

Zimowy wieczór aż prosi się o pyszny podwieczorek. A co powiesz na puszyste racuchy? Chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem? Sprawdź jak zrobić idealnie pulchne racuchy. Nawet jeśli nie masz drożdży, możesz je zastąpić innym składnikiem. Wyjdą idealnie pulchne i pyszne.Zwykle do racuchów dodajemy drożdże. Jednak jest to składnik, który dość szybko traci swoją świeżość. Jeśli więc nie masz drożdży, możesz je zastąpić proszkiem do pieczenia. Ma tę zaletę, że ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Dla zwiększenia pulchności racuchów dodaj do nich ubitą pianę z białek.

gotowana brukselka
28.12.2021 01:00 Jak ugotować brukselkę bez goryczki?

Brukselka jest typowo zimowym warzywem. I choć właśnie teraz przypada jej szczyt sezonu, dość rzadko gości na naszych stołach. Jedną z przyczyn jest gorzkawy smak warzywa. A wiesz jak ugotować brukselkę bez goryczki? Tak naprawdę to nic trudnego. Trzeba tylko pamiętać o kilku szczegółach. Kapusta brukselka wyróżnia się rozmiarem i wartością odżywczą. W porównaniu do innych kapust jest malutka, natomiast bije swoje siostry na głowę, jeśli chodzi o zawartość cennych składników. Jest bogata w sole mineralne i witaminy. A i konsystencję ma bardzo ciekawą. Po ugotowaniu lub upieczeniu jej główki zjada się z przyjemnością.

pierniczki
28.12.2021 01:00 Niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków

Jeśli w swoich zapasach macie jeszcze sporo pierniczków, na które nie macie już ochoty, możecie łatwo rozwiązać ten problem. Po prostu przeróbcie je na zupełnie inny, apetyczny łakoć. Przygotujcie niezwykłe noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Połączcie je z kilkoma składnikami, a smak tego niezwykłego ciasta pozytywnie was zaskoczy. Pierniczki niby się nie starzeją. Można je przechowywać długo i jeść nawet twarde. Jednak co by nie mówić ich czas właśnie minął. Teraz już pewnie mało kto będzie miał ochotę na te bożonarodzeniowe ciasteczka. Zamiast więc przechowywać je w nieskończoność w szklanym słoju, zróbcie z nich pyszny użytek.

syrop z buraka
26.12.2021 01:00 Jak zrobić syrop z buraka?

Dokucza ci kaszel, przeziębienie? Zamiast łykać gotowe leki z apteki, najpierw wypróbuj domowe specyfiki. Może być herbata z miodem, herbatka z lipy czy sok malinowy. Możesz też własnoręcznie przygotować lekarstwo z buraka. Wiesz jak zrobić syrop z buraka? To żadna sztuka. Burak czerwony jest warzywem nie tylko smacznym, ale też bardzo wartościowym. Do tego zwykle masz go w kuchennych zapasach. Zwłaszcza teraz, w okresie świątecznym. Jeśli więc czujesz osłabienie czy bierze cię przeziębienie, nie zwlekaj, tylko przygotuj syrop z buraka.

świąteczny stół
22.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby nie przytyć w święta?

Święta Bożego Narodzenia są chyba najpiękniejsze w roku. Planujemy je z dużym wyprzedzeniem, kupujemy prezenty, przyrządzamy potrawy. A gdy już się zaczną, ruszamy z niekończącą się biesiadą. Większość czasu zwykle spędzamy przy stole, rozmawiając i zjadając więcej, niż potrzebujemy. Co więc zrobić, żeby nie przytyć w święta? Większość Polaków popełnia fatalny błąd, jakim jest wcześniejsze głodzenie się. Przez niego ciężej się oprzeć świątecznym specjałom.W przedświątecznym zabieganiu zwykle nawet nie mamy czasu spokojnie zjeść. Za, to gdy już święta nadejdą, odrabiamy za wszystkie czasy. Nic dziwnego, że czujemy się ociężali, a energia wprost z nas upływa. Co więcej, każdy z nas, gdy wejdzie po świętach na wagę, z pewnością zauważy, że trochę przytył. Jak temu zapobiec?

racuchy
21.12.2021 01:00 Jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe?

Uwielbiamy racuchy, bo jakże ich nie kochać. Są chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku i doskonale smakują posypane cukrem pudrem. A wiesz, jak zrobić puszyste racuchy drożdżowe? Takie, które są dobrze wyrośnięte i po prostu chce się je jeść? Zdradzimy ci prosty patent, by rzeczywiście się udały.Racuchy to tak naprawdę placki, które mają dodatek środka spulchniającego. Dzięki niemu nie są płaskie i zwarte, a wyrośnięte i puszyste. Do spulchniania można użyć proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub drożdży. My sięgnęliśmy właśnie po drożdże, bo takie racuchy są najbardziej klasyczne i naturalne.Jest jednak istotna różnica między racuchami na drożdżach, a na pozostałych spulchniaczach. Te na proszku do pieczenia czy sodzie można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Ciasto na racuchy drożdżowe musi wcześniej wyrosnąć, inaczej placki nie będą miękkie ani smaczne.

sernik
21.12.2021 01:00 Wyborny sernik z serków homogenizowanych

Mamy doskonałą propozycję dla wielbicieli serników. Przygotujcie wyborny sernik z serków homogenizowanych. Nie będzie to sernik na zimno, lecz pieczony na kruchym spodzie. Będzie się wyróżniał delikatnością i lekkością. Jego wierzch polejemy czekoladą, dzięki czemu całe ciasto zamieni się w kuszący łakoć.Przepisów na serniki jest naprawdę wiele. Coraz częściej masę serową przygotowujemy z mielonego sera z wiaderka. Jest to o wiele wygodniejsze niż własnoręczne mielenie twarogu. Podobnie dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po serek homogenizowany. Ma on delikatną konsystencję, więc upieczony z niego sernik jest kremowy i rozpływający się w ustach.