Pierogi ruskie można przygotować w inny sposób. Ostatnio znalazłam przepis, w którym nie używa się w ogóle ziemniaków. Od razu go wypróbowałam, a smak okazał się nieziemski. Sekretny składnik kosztuje grosze.
Dewolaje to dania, które mają wielu wielbicieli. Zwykle smakosze przygotowują je w domu lub zamawiają w restauracji. Czy wiecie, ile mogą kosztować gotowe dewolaje z Auchan? Postanowił to sprawdzić youtuber i nie krył swojego zaskoczenia.
Tadeusz Müller wyjawił czym lubi polewać kopytka. W sosie, który zaproponował syn Gessler, nie brakuje masła, ale są także inne dodatki. Jeden z nich jest dość egzotyczny, ale przygotowanie nie jest wcale bardziej skomplikowane.
Schyłek lata i początek jesieni to wymarzony czas dla grzybiarzy. Wyruszają oni do lasów w poszukiwaniu najpiękniejszych okazów. Jednak pewnych lubianych w Polsce grzybów może niedługo zabraknąć. Wszystko przez zmiany klimatyczne, które mają wpływ na ekosystem. Naukowcy biją na alarm.
Kopytka nie mogą się skleić podczas gotowania. Wlanie do wody oleju pozwoli wam uniknąć kulinarnej wpadki. Trik jest polecany przez samą Magdę Gessler i nigdy nie zawodzi.
Leczo jest prostym i smacznym daniem jednogarnkowym, które właśnie doczekało się nowej interpretacji. Bakłażan wykorzystany przez Annę Lewandowską nie tylko pasuje do papryki, ale też sprawia, że potrawa nabiera koloru. Warto jej spróbować.
Kotlety mielone mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że do masy dodamy świeży czosnek. Moja babcia od dawna tak robiła i efekty były rewelacyjne. Wyjawiła mi, że każda gospodyni, którą zna, nie pomija tego składnika.
Początek września i koniec lata to czas, kiedy przygotowujemy przetwory. Te zdrowe pyszności będą doskonałe jako dodatek do różnych dań podczas zimy. Pasteryzacja jest koniecznością, bo chroni przetwory przed zepsuciem się. Babcia poleciła mi doskonały sposób na pasteryzowanie. Teraz już zawsze z niego korzystam.
Wiele osób rano po przebudzeniu pije kawę. Bez niej nie wyobraża sobie rozpoczęcia nowego dnia. Jednak, zamiast kawy warto sięgnąć po inny napój. Wspiera on odchudzanie i podkręca metabolizm.
Czy lubicie jeść surówki? Ja za nimi przepadam! Polecam doskonały przepis na szybką surówkę, która jest prawdziwą bombą witaminową. Smakuje lepiej niż w restauracji i będzie idealna nie tylko do dań obiadowych.
Kapusta kiszona jest obowiązkowym składnikiem bigosu i pysznych surówek. Jednak, co zrobić, gdy jej smak jest gorzki? Czy taką kapustę kiszoną możemy uratować? Okazuje się, że tak. Korzystam ze sprawdzonego tricku, który podpowiedziała mi kucharka.
Ziemniaki często goszczą na stołach Polaków. Są lubianym dodatkiem do dań obiadowych. Czasem stanowią składnik sałatek i zup. Warto skorzystać z pewnego tiku po ugotowaniu ziemniaków. Wypróbowałam ten patent i teraz już zawsze z niego korzystam.
Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad na piątek to coś dla was mam. Ta smaczna i szybka w przygotowaniu zapiekanka idealna będzie właśnie na piątek. To danie pełne jest warzyw, a smakosze mięsa nawet się nie zorientują, że w tej zapiekance nie ma mięsa. Wypróbujcie koniecznie też pyszny przepis na szybki obiad w piątek.
Co roku w Polsce marnujemy blisko 5 milionów ton jedzenia. To zatrważające dane z Banku Żywności. Wynika z nich, że najwięcej jedzenia wyrzucanych jest w gospodarstwach domowych. Jak temu zapobiec? Kucharz Piotr Ogiński wyjaśnia, jak nie marnować żywności. Wystarczy tylko jedno spojrzenie na opakowanie.
Reklama dźwignią handlu, dlatego sieć sklepów Biedronka przekonuje klientów w reklamach, że ceny produktów, które sprzedaje są wyjątkowo atrakcyjne. To postanowił sprawdzić Dymitr Błaszczyk z kanału YouTube Sprawdzam Jak. Czy faktycznie w Biedronce jest tak tanio, jak sugerują reklamy?
Sałatka, która robi się niemal sama i pasuje do wielu dań? Polecam przepis na smaczną i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę. Zrobisz ją z 2 składników, a jej smak zadziwi biesiadników. Jest lepsza, niż w restauracji.
Lekki krupnik bez mięsa pomógł mi uzyskać wymarzoną formę. Zupa jest prosta w wykonaniu, nie kosztuje wiele i syci na długo. Smakuje nawet lepiej niż tradycyjna.
Brak czasu stał się prawdziwą zmorą naszych czasów. To sprawia, że między innymi nie mamy często czasu na gotowanie. Polecam przepis, który dostałam od sąsiadki na szybki obiad. Korzystam z niego, bo dzięki niemu błyskawicznie przyrządzam smaczne danie. Spróbuj i ty.
Naleśniki to jedne z najbardziej ulubionych dań. Cenioną je sobie dorośli, a dzieci też za naleśnikami przepadają. Jak zrobić naleśniki puszyste jak obłok? Tu pomocy staje się napój, który kupimy właściwie w każdym sklepie.
Sezon na zbieranie grzybów w pełni. To wymarzony czas dla grzybiarzy. Jednak po grzybobraniu przychodzi czas na gotowanie i suszenie leśnych okazów. W jaki sposób suszyć grzyby, by nie zabrało nam to zbyt wiele czasu? Jest na suszenie sprawdzony sposób!
Siostra Anastazja słynie ze smaku i wybornych przepisów. Jej kuchnia jest znakomita i bardzo popularna. Polecamy surówkę z sałaty siostry Anastazji ze składnikiem, który może was zaskoczyć. To połączenie jest pyszne. Szykuje się uczta jak u Magdy Gessler!
Wafle ze słodką masą z galaretek są znakomitym deserem. W mojej rodzinie to prawdziwy kulinarny hit. Polecam przepis mojej babci na najlepsze wafle z masą z galaretek. Spróbuj, bo ten deser znika w mgnieniu oka.
Liść laurowy dodajemy do wielu różnych potraw. Jednak moja ciocia nie tylko stosowała go podczas gotowania. Liść laurowy wkładała na noc do lodówki. Teraz robię tak samo, a efekt jest zdumiewający.
Szybki obiad dla całej rodziny można zrobić sprawnie. Zapiekanka ziemniaczana, którą często przyrządzam, wymaga zaledwie kilku minut spędzonych w kuchni. Potem już piecze się sama.
Często słyszymy, że powinniśmy jeść jak najczęściej ryby. Są one doskonałym źródłem białka i mogą z powodzeniem zastąpić mięso drobiowe w naszej diecie. Jednak jest ryba, którą powinniśmy omijać szerokim łukiem. Jej znakiem rozpoznawczym są hormony, którymi jest nafaszerowana i składniki odżywcze, których zawiera bardzo mało.
Czarny bez, który nazywany jest dzikim bzem, to prawdziwa bomba witaminowa. Warto po niego sięgnąć, bo sezon na te wartościowe owoce kończy się już w połowie września. Nie zwlekaj i zrób syrop, który będzie największym skarbem w twojej spiżarni. Dzięki niemu pokonasz wiele dolegliwości.
Przetwory siostry Anastazji są znane na całą Polskę. Teraz jest idealny czas, by sprawdzić jej przepis na buraczki na zimę. Zakonnica do swoich słoików dodaje 2 typowo letnie składniki. Dzięki nim całość smakuje wprost obłędnie.
Czy jecie śniadania na słodko czy słono? Ja od dawna postawiłam na pyszne placuszki. Są smaczne, szybkie w przygotowaniu i cała rodzina je uwielbia. Polecam przepis na smaczne i pożywne śniadanie.