Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Polędwiczki wieprzowe w sosie
24.07.2022 23:05 Sprawdzony przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym. Wychodzą mięciutkie dzięki 1 sztuczce

Zastanawiacie się, jak zrobić miękkie polędwiczki wieprzowe w sosie? Sekretem sukcesu jest ocieplenie mięsa do temperatury pokojowej przed smażeniem. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie stwardnieje na patelni i będzie rozpływało się ustach. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Polędwiczki wieprzowe w sosie są proste w przygotowaniu i pełnym smaku daniem obiadowym. Soczyste i delikatne mięso uzyskamy, podsmażając je na patelni i dusząc w aromatycznym bulionie z dodatkiem ziół. Warto wcześniej ogrzać je do temperatury pokojowej, by zapobiec twardnieniu produktu.

Zupa ogórkowa - przepis babci
24.07.2022 22:17 Babciny przepis na zupę ogórkową. Zawsze pamiętaj o 1 detalu

Wiecie, kiedy dodawać ogórki do zupy ogórkowej? Okazuje się, że zbyt wczesne wrzucenie ich do garnka z zupą może spowodować, że ziemniaki pozostaną twarde. Nasze babcie wiedziały, jak uniknąć tej przykrej niespodzianki i dodawały je dopiero pod koniec gotowania. Dzięki temu danie zachwycało smakiem i teksturą. Koniecznie sprawdźcie tę metodę. Zupa ogórkowa jest niedroga, smaczna i pełna cennych składników odżywczych. Przy jej przyrządzeniu możemy natknąć się jednak na pewne trudności. Gotowanie kwaśnych potraw wymaga bowiem zachowania odpowiedniej kolejności podczas dodawania produktów. Babciny przepis zdradza właściwą procedurę.

Pieczony kalafior z curry smakuje obłędnie
24.07.2022 20:13 Pieczony kalafior z curry. Pyszna przekąska z niewielkie pieniądze

Pieczony kalafior z curry jest znakomitym dodatkiem do obiadu. Przyrządzone w piekarniku warzywo nie tylko zachowuje składniki odżywcze, ale też zachwyca smakiem. Wszystko dzięki bogatej mieszance przypraw, która sprawia, że lekko słodkie różyczki nabierają charakteru. Koniecznie spróbujcie.Pieczony kalafior z curry zachwyci od pierwszego kęsa. Pełne aromatu warzywo z powodzeniem zastąpi surówkę czy sałatkę, doskonale komponując się z mięsami z grilla, kotletami mielonymi czy nawet klasycznym schabowym.Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać go także jako zdrową przekąskę w towarzystwie smakowitych sosów. Łącząc go natomiast z dowolną kaszą i ciecierzycą z wody, uzyskacie ekspresowe wegańskie danie obiadowe. Możliwości jest wiele — warto się skusić.

Jak uratować mętny rosół? Zdradzamy patent najlepszych kucharzy
24.07.2022 14:23 Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zachwycająca sałatka oczaruje bliskich

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Z mięsa z rosołu możemy zrobić fenomenalną sałatkę, która będzie totalnym hitem. Sałatka jest bardzo pożywna, zawiera również ryż i sporo warzyw. Sałatka z mięsa z rosołu jest świetnym pomysłem na lunch, podwieczorek i kolację.Rosół drobiowo- wołowy to jedno z bardziej aromatycznych i rozgrzewających dań. Wiele osób zastanawia się, jak wykorzystać mięso z rosołu, warzywa i resztkę wywaru. Mamy kilka ciekawych propozycji, jedną z moich ulubionych jest pożywna sałatka z ryżem, ogórkami konserwowymi i innymi warzywami.Z mięsa z rosołu, oprócz sałatki, przygotujemy również farsz do pierogów, krokietów, pyz z mięsem. Domowy pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw rosołowych, pasztet jest idealny na kanapki. Resztka wywaru może być bazą do wielu zup i sosów.W ten sposób maksymalnie wykorzystamy jedzenie i nic się nie zmarnuje. Sałatkę z mięsem z rosołu przygotujemy błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Sałatka doprawiona majonezem i jogurtem jest rewelacyjnym pomysłem na danie dla całej rodziny.

Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku
24.07.2022 11:58 Ciocia Krysia robi najlepszą surówkę z kapusty pekińskiej. Zawsze dorzuca garść słodkiego dodatku

Surówka z kapusty pekińskiej przepisu cioci Krysi bije na głowę wszystkie inne. Jest bardzo aromatyczna, a przełamanie jej słodką żurawiną i suszonymi pomidorami sprawia, że surówka zawsze znika z talerzy w ekspresowym tempie.Surówka z kapusty pekińskiej cioci Krysi jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Możemy podać ją z kotletami schabowymi, mielonymi, pieczonym mięsem, rybami, daniami z grilla i wegetariańskimi potrawami. Zawsze podkreśla smak całego dania i jest tak pyszna, że wszyscy proszą o przepis.Ciocia Krysia do surówki z kapusty pekińskiej dodaje suszoną żurawinę. Suszona żurawina rewelacyjnie łączy się z innymi składnikami, a także z mięsem, rybami i wytrawnymi daniami, nadając im słodką nutę. W surówce nie może zabraknąć również suszonych pomidorów.Do surówki pekińskiej dodaj pomidory w oliwie, nie suche. Oliwa również będzie potrzebna, ponieważ dodatkowo podkręci smak i sprawi, że cała surówka będzie niezwykle wyraźna i aromatyczna. Do surówki dodajmy również cały pęczek szczypiorku dla kontrastu, będzie pysznie.

Aromatyczna i soczysta  karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad
23.07.2022 19:33 Aromatyczna i soczysta karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad

Karkówka po karkonosku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Sos z dodatkiem śliwek i suszonych grzybów smakuje rewelacyjnie, a sama karkówka jest idealnie miękka, aromatyczna i soczysta.Sekretem fenomenalnego smaku jest sos przygotowywany z cebuli, czosnku, suszonych śliwek i suszonych grzybów. Cały sos doprawiony solą, pieprzem i przesmażony z liściem laurowym i zielem angielski nabiera genialnego smaku. Sos będzie naturalnie gęsty, nie dodawaj do niego mąki.Karkówkę po karkonosku dzień wcześniej zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, soli, pieprzu i słodkiej papryce mielonej. Dodatek soku z cytryny rozpulchni twarde włókna karkówki, dzięki czemu będzie soczysta i miękka. Dzień przed przygotowaniem obiadu namocz również śliwki i grzyby, wtedy będą miękkie, łatwo je pokroisz i będą bardzo aromatyczne. Karkówka po karkonosku duszona w prostych, ale wyjątkowo smacznych dodatkach dosłownie rozpływa się w ustach.

Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka?
22.07.2022 17:05 Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka? Wyjaśniamy krok po kroku

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka, mamy dla was sprawdzony sposób. Dobrze rozbijcie mięso i zanurzcie je w przyprawach na kilka godzin, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Grillowane karkówka smakuje najlepiej, gdy jest soczysta i pełna aromatu. Marynując mięso w przyprawach przez dobę, sprawimy, że będzie smakowite i miękkie. Jeśli dodatkowo rozbijemy je przed upieczeniem, będzie obłędnie pyszne.

Kotlety gryczane z grzybami
22.07.2022 14:53 Fantastyczne kotlety gryczane. Obiad bez grama mięsa

Kotlety gryczane z grzybami są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Przygotowany bez mięsa łomżyński specjał skusi nie tylko fanów kuchni roślinnej. Warto spróbować — tak pysznego i pełnego aromatu dania dawno nie jedliście. Jeśli szukacie prostego w przygotowaniu, jarskiego dania, które spodoba się całej rodzinie, kotlety gryczane z grzybami sprawdzą się doskonale. Receptura na ten soczysty i pełen aromatu rarytas pochodzi z okolic Łomży, lecz składniki można znaleźć w każdym zakątku polski. Spróbujecie?

Kluski leniwe według przepisu babci Stasi
22.07.2022 13:56 Babcia Stasia robiła leniwe jak nikt inny. Stara notatka ujawniła jej sekret. Kluski wychodzą cudownie delikatne

Babcine kluski leniwe zawsze smakowały najlepiej. Przepis babci Stasi ujawnił tajemnicę sposób przygotowania rozpływającego się w ustach rarytasu. Nie są nim wyszukane składniki — z zapisków wynika, że kluczowy jest dobrze zmielony twaróg. Przepis babci Stasi oparty jest na 4 produktach, które znajdziemy w każdym sklepie spożywczym. Jak więc przygotować smakowite kluski leniwe? Przede wszystkim wybrać odpowiedni twaróg. Używając tłustego i dobrze zmielonego nabiału zrobimy danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Oprócz kapusty i grzybów dodaj do farszu na pierogi 2 inne składniki. Niepozorne dodatki bosko podkręcą smak
21.07.2022 22:10 Oprócz kapusty i grzybów dodaj do farszu na pierogi 2 inne składniki. Niepozorne dodatki bosko podkręcą smak

Pierogi z kapustą i grzybami to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polane okrasą z masła i cebuli dosłownie rozpływają się w ustach. Do farszu możemy dodać jednak dwa proste składniki, dzięki którym pierogi będą absolutnym hitem. Poznaj przepis na najlepszy farsz na pierogi. Babcina receptura jest niezawodna.Pierogi są bardzo uniwersalnym daniem, które możemy przygotować na wiele sposobów. Sekretem doskonałych pierogów jest oczywiście ciasto, które musi być delikatne, cienkie i elastyczne. Ciast wymaga odpowiedniego wyrabiania, żeby nie została w nim sucha mąka. Bardzo ważny jest również farsz na pierogi.Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych propozycji podania. Są wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Do farszu na pierogi dodajmy dwa dodatkowe składniki, a każdy będzie prosił nas o przepis. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przygotujmy również z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanymi orzechami włoski. Wszystkie składniki po zmieleniu będą smakować tak cudownie, że na stałe włączymy je do naszych tradycyjnych przepisów.

Wątróbka z grilla
21.07.2022 20:51 Przepis na obłędną wątróbkę z grilla. Bije na głowę nawet karkówkę

Wątróbka z grilla to pomysł na danie, które zachwyci każdego smakosza. Jest bardzo soczysta, doskonale doprawiona, a podana z cebulą i natką pietruszki tworzy rewelacyjną potrawę, która bije na głowę nawet kiełbasę i karkówkę.Pomysł na danie, które będzie hitem spotkania przy grillu? Przygotuj wątróbkę z grilla, jest soczysta i miękka. Wątróbka będzie gotowa dosłownie w kilka minut i będzie tak smaczna, że każdy będzie prosił o przepis.Sekretem doskonałej wątróbki z grilla jest marynata, do której koniecznie dodaj sok z cytryny. Sok dosłownie rozpuszcza twarde włókna mięsa, przez co wątróbka będzie soczysta i pełna smaku. Wątróbkę podaj z cebulką podsmażoną na oleju i natką pietruszki.Wątróbka z grilla będzie najsmaczniejsza, kiedy zamarynujesz ją i wstawisz do lodówki na 30 minut. Mięso ogrzej w temperaturze pokojowej i dopiero połóż na ruszt. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że mięso będzie twarde.

Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni
21.07.2022 20:02 Ekspresowy chłodnik bez gotowania. Idealny na upalne dni

Chłodnik litewski bez gotowania to doskonały pomysł na obiad w upalne dni. Zupa z warzyw sezonowych i kefiru chłodzi i syci, jest również niesamowicie świeża i smaczna. Chłodnik litewski bez gotowania przygotujesz błyskawicznie.Chłodnik litewski jest pyszną zupą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najpierw gotujemy wywar warzywny, później musimy go mocno schłodzić, dodać resztę składników i zalać maślanką lub kefirem. Chłodnik litewski bez gotowania będzie równie smaczny, a jego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut.W chłodniku litewskim bez gotowania nie może oczywiście zabraknąć młodych buraków, botwinki, ogórków, rzodkiewek i koperku. Warzywa zalane kefirem i doprawione solą, pieprzem i sokiem z cytryny smakują obłędnie.Chłodnik litewski bez gotowania możesz podać bez żadnych dodatków, możesz dodatkowo oprószyć go posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, podać z jajkami ugotowanymi na twardo, kleksem śmietany 18%. Każdy dodatek będzie pasował doskonale do zupy z warzyw sezonowych na zimno.

Kotlety z makaronu
21.07.2022 16:53 Przepyszne kotlety z makaronu. Prosty obiad bez marnowania

Pomysł na smaczny, prosty obiad? Przygotuj kotlety z makaronu ugotowanego poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a kotlety z dodatkiem marchewki, cebuli, wędliny i świeżych ziół będą totalnym hitem na Twoim stole.Ziemniaki i mięso z rosołu z poprzedniego dnia wykorzystujemy w kuchni do przygotowania rewelacyjnych dań obiadowych. Ugotowany makaron niestety najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Mało kto wie, że ugotowane nitki można ponownie wykorzystać, np. do przygotowania przepysznych kotletów z makaronu.Do kotletów z makaronu dodajmy podsmażoną na maśle i cebuli wędlinę, starty ser, marchewkę. Całość doprawmy posiekaną natką pietruszki, koperkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Kotlety będą gotowe dosłownie po kilku minutach i będą smakować wszystkim.Kotlety z makaronu są wyraźne w smaku, soczyste i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Do kotletów podajmy ulubione kotlety, mogą być to frytki, ziemniaki gotowane, opiekane. Nie zapomnijmy również o surówkach z sezonowych warzyw lub kiszonek, będzie smacznie i zdrowo.

Prosty przepis na kultową zupę owocową. 1 dodatek nadaje jej niezwykłej konsystencji
20.07.2022 21:31 Prosty przepis na kultową zupę owocową. 1 dodatek nadaje jej niezwykłej konsystencji

Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą, zupa owocowa to bez wątpienia jedna z zup, którą wszyscy doskonale znamy z czasów dzieciństwa. Do zupy dodaj kisiel truskawkowy, a będzie gęsta i jeszcze smaczniejsza. Poznaj prosty przepis na kultową, gęstą zupę owocową.Zupa owocowa jest smakiem mojego dzieciństwa, mogłam ją jeść codziennie. Zupa przygotowana z sezonowych owoców była idealnym daniem w upalne, wakacyjne dni. Aby zupa owocowa była gęsta, moja babcia dodawała do niej kisiel truskawkowy, który dodatkowo podkreślał smak.Gęstą zupę owocową ugotujemy z owoców sezonowych, np. z truskawek, malin, wiśni, czereśni, jagód. Możemy również dowolnie mieszać owoce. Zimą zupę ugotujmy z mrożonki lub z domowych przetworów, np. truskawek w syropie.Zupę owocową babcia zabielała również śmietaną, dzięki czemu była bardziej sycącą i nie była aż tak słodka. Do zupy wystarczy ugotować ulubiony makaron, np. nitki, kokardki, muszelki. Gęstą zupę owocową ugotujemy w zaledwie kilka minut.

 Najdoskonalsza konfitura z płatków róży. Potrzebujesz jedynie 3 składników, więcej nie kupisz jej w sklepie
20.07.2022 20:47 Najdoskonalsza konfitura z płatków róży. Potrzebujesz jedynie 3 składników, więcej nie kupisz jej w sklepie

Konfitura z płatków róży to pomysł na rewelacyjny dodatek do naleśników, grzanek, gofrów. Konfitura sprawdzi się doskonale do nadziewania domowych pączków, będą smakować lepiej jak w cukierni.Konfitury i dżemy robimy przede wszystkim z owoców sezonowych i owoców róży. Nie wszyscy wiedzą jednak, że płatki róży również są jadalne i przygotujemy z nich jeden z lepszych przetworów na zimę, czyli konfiturę z płatków róż.Do konfitury z płatków róży potrzebujesz wyłącznie trzech składników: płatków, cukru i soku z cytryny. Płatki róży podczas ucierania zmniejszą swoją objętość. Konfitury nie trzeba gotować, płatki wystarczy jedynie dokładnie utrzeć. Pamiętaj, żeby dokładnie umyć i sparzyć słoiki przed przełożeniem gotowej konfitury z róży. Słoiki muszą być czyste, w przeciwnym razie konfitura może się zepsuć. Konfitury nie musisz pasteryzować, wystarczy gotowe słoiki wstawić do spiżarni.

Co zrobić z obierkami po ziemniakach? Nie wyrzucaj ich, powstanie z nich najlepszy przysmak
20.07.2022 19:46 Co zrobić z obierkami po ziemniakach? Nie wyrzucaj ich, powstanie z nich najlepszy przysmak

Nigdy nie wyrzucaj obierków po ziemniakach. Zrobisz z nich pyszną, lekką i zdrową przekąskę dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku chipsy z obierków po młodych ziemniakach, doprawione papryką mieloną i innymi przyprawami będą hitem na Twoim stole. Ziemniaki są bardzo uniwersalnym warzywem, z którego możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw. Nie doceniamy jednak obierków, które zwykle lądują w koszu. Z obierek po ziemniakach niektórzy robią naturalny nawóz, możemy je również wykorzystać w naszej kuchni.Chipsy z obierków po ziemniakach są chrupiące, dobrze wypieczone i smaczne. Są również zdrowe i lekkie, ponieważ pieczone są w piekarniku, a nie na głębokim oleju. Domowe chipsy pozbawione są sztucznych składników i chemii, a smakują lepiej od gotowego produktu.Kolejnym plusem chipsów z obierków po ziemniakach jest proste przygotowanie i krótki czas pieczenia- chipsy będą gotowe po około 10- 15 minutach, a naszykujesz je w dosłownie chwilę. Obierki obsyp ulubionymi przyprawami i upiecz. Dodatkowo oszczędza się dzięki nim pieniądze, ponieważ nie trzeba więcej kupować drogich chipsów - zamiast tego zrobisz je praktycznie za darmo we własnej kuchni.

Nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie
20.07.2022 18:02 Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu

Nadziewane naleśniki są niebagatelnym pomysłem na smakowity obiad dla całej rodziny. Pyszny farsz z ziemniaków i twarogu, którym wypełnimy rarytas, sprawi, że będzie smakował niczym pierogi ruskie. Nie będzie jednak konieczne żmudne lepienie. Spróbujecie? Jeśli tradycyjne pomysły na naleśniki już wam się znudziły, to danie ma szansę sprawić, ze znów je pokochacie. Sycąca kompozycja twarogu i ziemniaków okraszona smażoną cebulką z pewnością skradnie niejedno serce. Warto do niej dodać nieco aromatycznych ziół, by jeszcze podkręcić ten wyjątkowy smak.

Jak marynować kurczaka na grilla?
20.07.2022 15:35 Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie

Jeżeli zastanawialiście się jak marynować kurczaka na grilla, mamy dla was prosty i niezawodny sposób, który spodoba się całej rodzinie. Lekka jogurtowa kompozycja z wyrazistymi przyprawami sprawi, że mięso będzie soczyste i przyjemne w smaku. Warto spróbować. Jest wiele sposobów, by zamarynować kurczaka. Nasza propozycja opiera się o składniki, które z pewnością macie w kuchni, a które razem smakują wybornie. Bazą do marynaty będzie jogurt grecki, czyli lekki i zdrowy nabiał, po który warto sięgać. Spróbujecie?

Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać?
20.07.2022 14:15 Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Odpowiedź nie jest taka oczywista, mało kto zdaje sobie sprawę

Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Wielu smakoszy jest przekonanych, że jest to konieczne. Tymczasem odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka oczywista. Wyjaśniamy, jak przygotować popularny grillowy rarytas. Wiele osób, przed usmażeniem kiełbasy na grillu nacina ją. Okazuje się jednak, że i bez tego rarytas się uda. Na co zatem się zdecydować? Na nasz wybór mogą wpłynąć preferencje smakowe.

Jak usmażyć rybę?
20.07.2022 13:09 Jak usmażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy krok po kroku

Zastanawialiście się kiedyś jak usmażyć rybę? Pozornie prosta czynność wymaga zadbania o kilka szczegółów. Jednym z nich jest skropienie mięsa sokiem z cytryny. Sprytna sztuczka sprawia, że po usmażeniu jest przyjemnie kruche i aromatyczne. Sprawdźcie, o co jeszcze warto się zatroszczyć. Jeśli szukacie wskazówek, które pomogą wam przygotować pyszną rybę z patelni, dobrze trafiliście. W krótkim poradniku zebraliśmy najważniejsze wskazówki dotyczące przyrządzania tego mięsa. Dzięki nim zapomnicie o przykrych zapachach i suchych, rozpadających się filetach.

Pulpety w sosie koperkowym Magdy Gessler
19.07.2022 13:54 Pulpety w sosie koperkowym Gessler wychodzą miękkie i aromatyczne. Smakują jak u mamy

Pulpety w sosie koperkowym przygotowane według przepisu Magdy Gessler zachwycą każdego amatora tradycyjnych smaków. Gwiazda do ich przygotowania używa łopatki wieprzowej, uzyskując pełen aromatu, sycący posiłek. Spróbujecie? Pulpety w sosie koperkowym są doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jest proste, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować właśnie teraz - kremowy sos idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami.

Niezwykle soczyste żeberka z grilla w sosie BBQ. Nikt nie będzie mógł im się oprzeć
18.07.2022 12:08 Niezwykle soczyste żeberka z grilla w sosie BBQ. Nikt nie będzie mógł im się oprzeć

Żeberka z grilla w sosie BBQ to gratka dla każdego smakosza. Soczyste, delikatne mięso, które aż samo odchodzi od kości smakuje obłędnie. Żeberka przygotujesz naprawdę szybko, wystarczy kilka prostych składników.Grillowanie to nasz sport narodowy, latem aż trudno nam sobie wyobrazić spotkanie z rodziną i przyjaciółmi bez soczystej karkówki, kiełbasy, szaszłyków i innych dań. Jedną z potraw, które na stałe powinny zagościć na takich spotkaniach, są żeberka w sosie BBQ.Żeberka z grilla są bardzo smacznym mięsem. Jeśli dodatkowo przygotujemy do nich aromatyczny sos BBQ, otrzymamy rewelacyjne danie, które będzie absolutnym hitem na naszym stole. Żeberka podajmy z ulubioną sałatką i grillowanymi warzywami.Domowy sos BBQ ma jeszcze lepszy smak niż gotowy produkt, a przygotujesz go w zaledwie 15 minut. Sos jest bardzo aromatyczny, smaczny i prosty. Sos ugotujesz z oliwy, wody, octu i cukru. Koniecznie dodaj również paprykę wędzoną, słodką i pikantną, będzie pyszny i wyraźny.

Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci
18.07.2022 09:28 Jak zrobić idealnie delikatne i puszyste kluski leniwe? Zdradzamy najlepszy trick babci

Delikatne, leniwe kluski to proste i tanie kluski z twarogu, mąki i jajek. Kluski podane z masłem, bułką tartą, cukrem i cynamonem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kluski przygotuj według babcinej receptury, smakują wyśmienicie.Jeśli masz ochotę na obiad jak za dawnych lat, to delikatne leniwe kluski będą idealnym pomysłem. Podaj je na słodko z roztopionym masłem, bułką tartą, cukrem. Kluski leniwe możesz również oprószyć cukrem wanilinowym, cynamonem.Bardzo dobrym połączeniem są również delikatne leniwe kluski, owoce sezonowe i kwaśna śmietana. Delikatne kluski twarogowe podane z jagodami, kleksem śmietany i cukrem również smakują wyśmienicie. Do podania możesz wykorzystać inne owoce lub ulubione dodatki.Delikatne, leniwe kluski przygotowane według babcinej receptury to gratka dla każdego smakowa. Babcia wyjawiła sekret idealnych klusek- twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa, wtedy ciasto będzie przepyszne.

Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler
17.07.2022 20:44 Zupa ogórkowa bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler

Zupa ogórkowa jest pomysłem na pyszny, lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnej zupy jest odpowiednie przygotowanie ogórków i aromatyczne przyprawy. Poznaj przepis na zupę ogórkową bez śmietany. Lepsza nawet niż u Magdy Gessler.Zupę ogórkową zawsze gotuję na kawałku udka z kurczaka, dzięki któremu wywar jest bardzo aromatyczny. Dodaję również włoszczyznę i ziemniaki, nigdy natomiast nie dodaję do zupy kostki rosołowej i nie zabielam jej śmietaną.Zamiast kostki, która jest sztucznym produktem, dodaję suszony majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i dużą ilość świeżego koperku. Te przyprawy w zupełności wystarczą, aby wywar był niezwykle esencjonalny. Do zupy ogórkowej dodaję również niewielką ilość wody po ogórkach kiszonych, ponieważ genialnie wzmacnia smak.Sekretem doskonałej zupy ogórkowej bez śmietany, jest odpowiednie przygotowanie ogórków- starte ogórki podsmażam na maśle i dodaję do wywaru na sam koniec. Nigdy nie dodawaj ogórków i wody po ogórkach wcześniej, ponieważ ziemniaki się nie ugotują.

Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie
17.07.2022 12:35 Jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi? 1 sposób zachwyci wszystkie gospodynie

Pierogi, niezależnie od tego, czy na słodko, czy wytrawnie, są rewelacyjnym daniem obiadowym. Wiele osób popełnia jednak duży błąd podczas odgrzewania potrawy, przez co pierogi są ciężkie i tłuste. Jak odgrzać pierogi?Nie ma lepszego dania od domowych pierogów. Delikatne, cienkie, elastyczne ciasto z farszem w środku dosłownie rozpływa się w ustach. Odgrzewane pierogi będą równie smaczne, jak świeże, jeśli zastosujemy jeden sprawdzony sposób. Jak odgrzać pierogi?Wiele osób podgrzewa pierogi na dużej ilości oleju lub masła. Fakt, pierogi z chrupiącą skórką są równie smaczne, jednak są bardzo ciężkostrawne i kaloryczne. Jak odgrzać pierogi? Pierogi najlepiej odgrzać na rozgrzanej patelni niewielką ilością wody, wtedy będą równie delikatne i elastyczne, jak w dniu, w którym były lepione.Do pierogów możemy również podać wiele smacznych dodatków, które wzmocnią aromat i doskonale połączą się z resztą składników. Poniżej dowiesz się, jak odgrzać pierogi i z czym je podawać, żeby były najsmaczniejsze.

smażenie schabowych
15.07.2022 21:47 Jak długo smażyć kotlety schabowe, aby wyszły miękkie i soczyste? Mamy garść cennych wskazówek

Wiecie, jak długo smażyć kotlety schabowe, aby wyszły miękkie i soczyste? Mamy dla was garść cennych wskazówek, dzięki którym, schaboszczaki tym razem wyjdą wam wyśmienite. Zwróćcie uwagę nie tylko na czas smażenia, ale też na temperaturę i marynowanie mięsa. Schabowe robimy bardzo często, bo ich przygotowanie jest proste. Jednak nie za każdym razem kotlety schabowe wychodzą, tak smaczne, jakbyśmy sobie tego życzyli. Gdzie więc można popełnić błąd? Na co zwrócić uwagę, by otrzymać miękkie i soczyste schabowe?

Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
15.07.2022 12:08 Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

Ryba w chrupiącej panierce to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażony filet z dorsza lub mintaja oprószony pieprzem cytrynowym smakuje fenomenalnie. Pamiętaj jednak, żeby nigdy nie rozmrażać ryby w mikrofalówce, w ten sposób straci cały smak. Poznaj przepis na smażoną rybę.Smażona ryba w chrupiącej, złocistej panierce jest bardzo delikatna, soczysta i pełna smaku. Filety rybne przygotujesz błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Zawsze pamiętaj o bardzo ważnej zasadzie dotyczącej rozmrażania ryb.Przepis na smażoną rybę jest sprawdzony i naprawdę szybki. Po odpowiednim rozmrożeniu ryby oprósz ją pieprzem cytrynowym i odstaw na chwilę. Pieprz cytrynowy to mieszanka przypraw, między innymi soli, pieprzu, skórki z cytryny, kurkumy, które doskonale łączą się z białym, delikatnym mięsem.W przepisie na smażoną rybę nie może zabraknąć oczywiście składników na panierkę- zawsze obtaczaj rybę w mące, rozmąconych jajkach i na końcu bułce tartej. Rybę smaż na niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu, żeby się nie spaliła. Filety będą gotowe po kilku minach, będą soczyste i przepyszne.

Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Cztery triki Tomasza Strzelczyka
15.07.2022 11:16 Jak zrobić jajko sadzone z płynnym żółtkiem? Cztery triki Tomasza Strzelczyka

Jajka sadzone są rewelacyjnym pomysłem na obiad, dodatek do ryżu, kanapek i wielu innych potraw. Ścięte na maśle białko i płynne żółtko to duet idealny. Tomasz Strzelczyk na YouTube pokazał cztery sposoby na jajko sadzone z płynnym żółtkiem, wychodzą za każdym razem.Jajko sadzone, mimo tego, że teoretycznie banalne do zrobienia, w praktyce często ścięte jest zdecydowanie za mocno, a wtedy wygląda i smakuje jak jajko gotowane na twardo. Wystarczy chwila nieuwagi i żółtko się zetnie. Jak zrobić jajko sadzone?Jajka sadzone możesz smażyć na oleju, oliwie, a nawet wodzie. Osobiście polecam jednak tradycyjne smażenie na maśle, ponieważ jajka nabierają wtedy jeszcze lepszego smaku. Jak zrobić jajko sadzone? Dzięki trikom Tomasza Strzelczyka przygotujesz je błyskawicznie i będą idealne za każdym razem.Strzelczyk stosuje kilka sprawdzonych sposobów, między innymi smażenie pod przykryciem, czy smażenie z dodatkiem wody, dzięki czemu jajko zawsze ma idealną strukturę, jest delikatnie przypieczone dookoła, ma ścięte białko i rewelacyjnie płynne żółtko.