Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Surówka colesław jak z KFC
14.07.2022 14:52 Obłędna surówka colesław. Smakuje dokładnie jak z KFC

Pomysł na oryginalną surówkę do obiadu? Przygotuj surówkę colesław jak z KFC. Ciocia Ania rozgryzła jeden niezwykły składnik, który sprawi, że surówka będzie dokładnie taka, jak z popularnego fast fooda. Wystarczy dodać do niej cukier puder.Colesław jest genialną surówką, która niezwykle dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięs i rybami. Surówka colesław jak z KFC ma wyraźny smak, jest doskonale doprawiona i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Do surówki colesław jak z KFC potrzebujesz kilku podstawowych składników. Sekretem wspaniałego smaku są przyprawy, głównie cukier puder, który doskonale łączy się z octem, sokiem z cytryny i resztą składników. W surówce nie może zabraknąć również posiekanej cebuli, która sprawi, że delikatna kapusta i marchewka nabiorą wyrazu. Surówkę colesław jak z KFC po przygotowaniu wstaw do lodówki na 2 godziny, aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły.

Czym się różnią wiśnie od czereśni? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
14.07.2022 12:54 Czym się różnią wiśnie od czereśni? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Poznajesz owoce ze zdjęcia? To wygrzane w słońcu, słodkie czereśnie. Wiele osób ma problem z odróżnieniem wiśni od czereśni, bardzo ważne są detale. Czym różnią się wiśnie od czereśni? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.Latem możemy cieszyć się smakiem dojrzałych, wygrzanych w pełnym słońcu owoców, między innymi właśnie wiśni i czereśni. Każdy owoc ma swoich zwolenników, czym różnią się wiśnie od czereśni? Jak jednak rozpoznać, czy kupujemy wiśnie, czy czereśnie?Wiele osób uważa, że cechą charakterystyczną czereśni sprzedawanych w sklepie, na targu lub warzywniaku, są ogonki i listki. Najczęściej to właśnie czereśnie sprzedawane są z ogonkami, jednak nie jest to żadną regułą. Wiśnie również mogą mieć ogonki. Czym różnią się wiśnie od czereśni?Zarówno wiśnie, jak i czereśnie są bogate w silne przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają wygląd skóry, wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe. Przeciwutleniacze zapobiegają także powstawaniu groźnych chorób, w tym nowotworów.

Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis
13.07.2022 21:00 Doskonały sposób na pyszną młodą cebulkę konserwową. Prosty przepis

Poznaj doskonały sposób na pyszną, młodą cebulkę konserwową z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gorczycy. Cebulki są gotowe już po kilku godzinach, a im dłużej marynują się w aromatycznych przyprawach, tym ich smak jest jeszcze lepszy. Młode cebulki to nie tylko pyszny dodatek do twarożku, sałatek i innych dań. Przygotujesz z nich rewelacyjne przetwory do słoików, które zachowają świeżość przez wiele miesięcy. Małe cebulki konserwowe zachwycą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.Cebula konserwowa jest świetnym dodatkiem do mięs, sałatek i do zimnej płyty. W cebulce nie może zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren pieprzu i gorczycy. To one nadają smak i aromat. Cebule są gotowe już po kilku godzinach, jednak najlepszy smak uzyskasz po kilku dniach, kiedy warzywo nieco zmięknie i dokładnie najdzie przyprawami i zalewą. Cebuli konserwowe koniecznie pasteryzuj, dzięki czemu zachowają świeżość i smak na długo.

Błyskawiczna i prosta kiszona brukselka. Smakuje o niebo lepiej od zwykłych kiszonych ogórków
13.07.2022 17:35 Błyskawiczna i prosta kiszona brukselka. Smakuje o niebo lepiej od zwykłych kiszonych ogórków

Prosta, kiszona brukselka to pomysł na wyśmienite przetwory na zimę. Brukselka będzie świetnym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty i jako lekka, zdrowa przekąska. Do przygotowania kiszonej brukselki potrzebujemy kilku prostych składników, a efekt będzie niesamowity.Już w lipcu zaczynamy przygotowywać przetwory, których smakiem będziemy cieszyć się aż do następnego sezonu na wyśmienite warzywa. Jednym z moich ulubionych przetworów jest prosta, kiszona brukselka, która będzie gotowa po kilku tygodniach.Prostą, kiszoną brukselkę przygotowuję z dodatkiem czosnku, chrzanu i liścia laurowego, te składniki w zupełności wystarczą, aby brukselka nabrała wyrazu i doskonałego smaku. Konieczna jest również zalewa z wody i soli kuchennej niejodowanej. Do kiszenia wybieram wyłącznie świeże, jędrne, nieuszkodzone brukselki. Przed przygotowaniem prostej, kiszonej brukselki, słoik dokładnie myję i parzę, dzięki czemu warzywa nie zepsują się podczas procesu fermentacji.

Strzelczyk ukrył w roladach z fileta drobiowego pyszną niespodziankę. Smakują jak ambrozja, zrobisz je z łatwością
13.07.2022 16:48 Strzelczyk ukrył w roladach z fileta drobiowego pyszną niespodziankę. Smakują jak ambrozja, zrobisz je z łatwością

Rolady z fileta drobiowego przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na niezwykły obiad dla całej rodziny. Delikatne rolady drobiowe z farszem z pieczarek, sera i natki pietruszki dosłownie rozpływają się w ustach. Rolady z fileta drobiowego możemy przygotować na wiele sposobów, zwykle jednak podajemy je w formie klasycznej roladki z masłem w środku. Tomasz Strzelczyk na kanale YouTube podzielił się niezwykłym pomysłem na przygotowanie rolad z fileta drobiowego.Strzelczyk do rolad z fileta drobiowego dodaje pyszny farsz z pieczarek, cebuli, sera i natki pietruszki. Dodaje również odrobinę majonezu, który świetnie łączy wszystkie składniki i nadaje genialny smak.Rolady z fileta drobiowego to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci każdego miłośnika mięsnych potraw. Delikatna, złocista, chrupiąca skórka, soczyste mięso i aromatyczny farsz to połączenie doskonałe, którego musisz spróbować.

Pierogi po małopolsku
13.07.2022 10:08 Obłędne pierogi z żółtym serem. Małopolski farsz nie ma sobie równych

Pierogi są jednym z ulubionych dań kuchni polskiej. Ciocia Sabina robi je w wyjątkowy sposób. Jej sekret tkwi w nadzieniu. Delikatne ciasto warto wypełnić tartym serem żółtym o wyrazistym smaku. Wyrób będzie niezwykle aromatyczny i sycący. Spodoba się wszystkim szukającym urozmaicenia klasyki. Sprawdźcie koniecznie. Pierogi z serem żółtym są wyśmienitą alternatywą dla ciasta wypełnianego mięsem czy kapustą z grzybami. Małopolski farsz z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Ciocia Sabina od lat przygotowuje pierogi z takim nadzieniem. Raz go spróbujecie, a wspomnienie bogatego smaku rarytasu na długo pozostanie z wami. Skusicie się?

Prosta i smaczna surówka z pora do obiadu. Smakuje lepiej niż z restauracji
10.07.2022 21:57 Prosta i smaczna surówka z pora do obiadu. Smakuje lepiej niż z restauracji

Pomysł na surówkę do obiadu? Przygotuj prostą i smaczną surówkę z pora, jabłka, marchewki i szczypiorku, która wzbogaci każde danie, a wszyscy zjedzą obiad ze smakiem. Poznaj przepis na prostą smaczną surówkę z pora do obiadu.Surówka z pora jest rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Pasuje zarówno do mięsnych, jak i wegetariańskich i wegańskich dań, w tym pieczonego schabu, wołowiny, drobiu, placków warzywnych. Surówkę możesz również dowolnie doprawić, smakuje równie dobrze z oliwą z oliwek, co z majonezem.Potrawę koniecznie skrop sokiem z cytryny, dzięki któremu jabłko nie ściemnieje, a surówka będzie wyglądać bardzo świeżo i apetycznie. Rewelacyjnym dodatkiem jest również szczypiorek, który doda charakteru i wyraźnego smaku.

Wyborne kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Nowa wersja klasyki
10.07.2022 21:26 Wyborne kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Nowa wersja klasyki

Kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem to świetna alternatywa dla tradycyjnego dania. Aromatyczny farsz z dodatkiem ziół sprawia, że mielone są jeszcze smaczniejsze. Podaj je z ulubionymi dodatkami i stwórz wyborny obiad dla całej rodziny.Mielone z farszem z pieczarek, pietruszki i sera przygotujesz w bardzo prosty sposób, a danie posmakuje wszystkim bardziej niż tradycyjne mielone. Kotlety mielone z pieczarkami i serem podaj z ziemniakami lub ziemniaczanym puree. W daniu nie może również zabraknąć buraczków, mizerii lub ogórków kiszonych. Tak przygotowany obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.Mięso dopraw ziołami prowansalskimi i dokładnie je wyrób, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a wieprzowina rozpulchniła. Rozbite mięso jest bardziej soczyste i ma o wiele lepszy smak. Składniki na farsz zetrzyj na tarce i dopraw do smaku natką pietruszki.

Przepis Kuronia na niezapomnianą botwinkę
10.07.2022 19:35 Kuroń zdradził przepis na niezapomnianą zupę z botwinki. Najlepszy, wyjątkowy smak sezonu

Botwinka przepisu Jakuba Kuronia to danie, które musi znaleźć się w Twoim wiosennym menu. Lekka, pożywna i przede wszystkim zdrowa zupa to doskonały smak i prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Poznaj przepis Kuronia na niezapomnianą botwinkę na bulionie drobiowo- warzywnym, palce lizać.Botwinka to jedna z moich ulubionych, wiosennych zup. Danie jest rewelacyjną opcją na obiad dla całej rodziny. Botwinka przepisu Jakuba Kuronia jest doskonale wyważoną zupą- gotowana na bulionie drobiowo- warzywnym jest jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna.Botwinkę podaj z jajkiem ugotowanym na twardo, posiekanym koperkiem, posiekaną natką pietruszki. Każdy dodatek świetnie doprawi danie i sprawi, że błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa jest równie pyszna w wersji podstawowej, która przedstawiona jest poniżej.Nowalijki, w tym właśnie młode buraki z łodygami i liśćmi to bogate źródło witamin, minerałów i silnych antyoksydantów. Młode warzywa zawierają duże ilości żelaza, potasu i witamin z grupy B. Regularne spożywanie buraków między innymi skutecznie obniży poziom cholesterolu i cukru, usprawni proces produkcji i transportu krwi, a także obniży za wysokie ciśnienie tętnicze.Szukasz pomysłu na kolację lub lekki i pożywny lunch? Przygotuj sałatkę z buraków z dodatkiem sera feta, rukoli i orzechów, jest przepyszna.

Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
08.07.2022 21:55 Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu

Pomysł na szybki obiad jednogarnkowy? Przygotuj aromatyczne leczo z jednym, niezwykłym składnikiem. Zamiast cukinii dodaj pieczarki- leczo będzie jeszcze smaczniejsze i każdy będzie prosił o dokładkę.Leczo to jedna z tych potraw, którą mogłabym jeść dziennie, szczególnie wersję z pieczarkami, ponieważ doskonale wzmacniają smak całej potrawy. Sekretem idealnego leczo są również przyprawy- papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki. To one nadają aromatu i lekkości całemu daniu. W leczo nie może zabraknąć oczywiście pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej. Sos pomidorowy świetnie łączy wszystkie składniki i sprawia, że danie błyskawicznie znika z talerzy.Leczo możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej. Zamiast kiełbasy dodajmy więcej pieczarek. Leczo możemy podać samo, z kromką świeżego chleba lub ugotowanymi na sypko ziemniakami z koperkiem.

Obłędnie soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne
08.07.2022 09:14 Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne

Pomysł na rodzinny, wiosenny obiad? Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Danie nie ma sobie równych, mięso jest niezwykle delikatne, soczyste i pełne smaku. Poznaj prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z dodatkiem cukinii i sera feta, wszyscy będą zachwyceni. Patent cioci Krysi nie ma sobie równych.Soczyste kotlety mielone to przede wszystkim rewelacyjne mięso. Jednak mogą być jeszcze lepsze, Ciocia Krysia zawsze dodaje do nich cukinię i ser feta. Tak przygotowane kotlety są idealne na lekki, wiosenny, pożywny obiad, któremu nikt się nie oprze. Soczyste kotlety mielone zachwycą każdego.Mielone z dodatkiem niecodziennych składników są lekkie, soczyste i pełne smaku. Podaj je z ziemniaczanym purée i lekką surówką lub buraczkami tartymi, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Kotlety smaż na niewielkiej ilości oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.Do przygotowania kotletów wykorzystaj mięso mielone. Możesz również samodzielnie zmielić kawałek wieprzowiny. Gotowy produkt wybieraj starannie, najlepiej, aby mięso pochodziło z ekologicznego chowu. Mięso mielone musi mieć jasny, różowy kolor. Blada wieprzowina jest już stara i nie będzie smaczna.

fasolka po bretońsku
07.07.2022 17:22 Szybka fasolka po bretońsku Marty w formie gęstej zupy. Treściwe danie starczy na 2 dni, idealne na weekend

Poznajcie przepis Marty na szybką fasolkę po bretońsku w formie gęstej zupy. Przygotowane według niego treściwe danie starczy na dwa dni dla całej rodziny. Będzie smaczne, pożywne i całkiem tanie. Zrobicie je z fasoli i innych warzyw, a aromatu całości doda kiełbasa i przyprawy. Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i pożywnym daniem. Jego podstawowym składnikiem jest fasola, która stanowi doskonałe źródło białka i innych cennych składników odżywczych. To powoduje, że potrawa ta może z powodzeniem zastąpić danie mięsne. Smaku fasolce po bretońsku dodają inne warzywa, w tym pomidory, a także kiełbasa i aromatyczne przyprawy. Danie to jest zwykle dość zawiesiste, jednak Marta proponuje zrobić je w nieco rzadszej formie. Dzięki temu bardziej przypomina zupę niż drugie danie.

Chłopski kociołek z ziemniakami i kiełbasą - Pomysł na tani obiad
07.07.2022 14:53 Pomysł na tani obiad - jednogarnkowy chłopski kociołek z ziemniakami, kapustą i kiełbasą

Chłopski kociołek z ziemniakami, młodą kapustą i kiełbasą to proste danie, które przygotujesz błyskawicznie. Kociołek to pomysł tani obiad dla całej rodziny, jest pożywny i bardzo smaczny, prośby o dokładkę są gwarantowane.Pomysł na tani obiad? Chłopski kociołek z sezonowymi, świeżymi warzywami i kiełbasą to jedno z tych dań, które można jeść praktycznie codziennie. Jest idealne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, kiedy jesteśmy bardzo zabiegani lub chcemy przygotować tani obiad dla wszystkich.Chłopski kociołek z ziemniakami, świeżą papryką, młodą kapustą rozpływa się w ustach. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego. Kociołek jest daniem lekkim, ponieważ wszystkie składniki są duszone w aromatycznych pomidorach. Przed duszeniem składniki musimy delikatnie podsmażyć, aby zyskały jak najlepszy smak.Do chłopskiego kociołka z ziemniakami dodaj również fasolę czerwoną lub białą, ale koniecznie z puszki. Taka fasola jest już miękka, dlatego też nie wymaga ani moczenia przez kilka godzin, ani długiego obgotowywania.

Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Mamy 3 nietypowe propozycje
06.07.2022 14:48 Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Mamy 3 nietypowe propozycje

Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Z ugotowanych ziemniaków możemy przygotować wiele pysznych dań, między innymi knedle z owocami, kulki serowe i lekkie placuszki z dodatkiem cukinii i świeżych ziół.Ciężko jest idealnie wyliczyć ilość ziemniaków potrzebnych do obiadu, ziemniaki zwykle więc zostają i na drugi dzień zastanawiamy się, co z nimi zrobić. Jestem przeciwnikiem wyrzucania jedzenia, dlatego też staram się maksymalnie wykorzystać w kuchni każdy produkt spożywczy.Z ziemniaków możemy przygotować np. puree, kopytka, kluski śląskie lub podają z żurkiem czy czerwonym barszczem ze śmietaną. Możemy zjeść je również z jogurtem lub zsiadłym mlekiem, sposobów jest naprawdę wiele, dlatego też nie wyrzucajmy ziemniaków, które zostały z obiadu.Mamy dodatkowo trzy nietypowe propozycje na wykorzystanie ziemniaków z obiadu, dzięki którym przygotujesz zarówno wytrawny obiad, pyszną przekąskę i wyśmienite danie na słodko. Potrawy z ugotowanych ziemniaków są dobrze doprawione i tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.

Najlepszy przepis na sałatkę szopską. Jej sekretem jest wyjątkowy składnik
06.07.2022 12:22 Najlepszy przepis na sałatkę szopską. Jej sekretem jest wyjątkowy składnik

Pomysł na pyszną kolację lub dodatek do dań z grilla? Przygotuj sałatkę szopską z sezonowych, świeżych warzyw i aromatycznym sosem pietruszkowym. Sekretem doskonałego smaku jest lekki ser bułgarski, każdy będzie prosił o dokładkę.Lekkie sałatki są wakacyjnym hitem. Nie ma nic lepszego od świeżych, słodkich warzyw sezonowych. Połączenie pomidorów, papryki i ogórków gruntowych to już klasyka, lecz jeśli dodamy do nich ser bułgarski i sos pietruszkowy, otrzymamy wyśmienite danie- sałatkę szopską.Sałatka szopska zachwyci wszystkich swoim wspaniałym, złożonym smakiem. Sałatka jest lekka, delikatna, ale i wyraźna. Jest również bardzo aromatyczna za sprawą sosu z oliwy z oliwek i świeżej, posiekanej natki pietruszki.Bułgarski ser szopski produkowany jest z mleka krowiego. Jest delikatny, lekko słony i doskonale nadaje się do sałatek, przystawek i zapiekanek. Ser szopski podobny jest do greckiego sera feta, ale jest delikatniejszy i bardziej miękki.

Okrasa pokazał jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla. Sekretem jest marynata
06.07.2022 11:20 Okrasa pokazał jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla. Sekretem jest marynata

Tajskie szaszłyki na grilla przepisu Karola Okrasy są totalnym hitem i podbijają każdy stół. Indyk marynowany w mleku kokosowym grillowany z warzywami w glazurze i podany z niezwykle aromatycznym sosem błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Szaszłyki na grilla możemy przygotować na wiele sposobów, jednak jednym z najlepszych jest patent Karola Okrasy, który marynuje mięso w orientalnych przyprawach i mleku kokosowym, a do warzyw przygotowuje glazurę z miodu i sosu sojowego.To właśnie marynata jest sekretem doskonałych szaszłyków na grilla. Szaszłyki podajmy z orientalnym sosem na bazie marynaty. Przed podaniem oprószmy je solidnie świeżą kolendrą lub świeżą natką pietruszki, jeśli wolimi nieco łagodniejsze smaki.Do szaszłyków na grilla możemy podać również upieczone ziemniaki lub ryż. Jak ugotować ryż na sypko? Ryż basmati przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Płukanie sprawi, że ziarna nie posklejają się podczas gotowania.

por
05.07.2022 21:00 Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Nie wiesz, co zrobić z zielonej części pora? Mamy na nią prosty sposób — przygotuj z niej i z jeszcze kilku warzyw jednogarnkową potrawkę gruzińską. Problem sam się pysznie rozwiązuje, a ty masz niezwykłe i pełne smaku danie na obiad. Podaj je na przykład z pieczywem, a będzie idealne na lato.Por nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Zwykle dodajemy go do zup, czasem zapiekamy lub robimy z niego surówkę. Zazwyczaj jednak sięgamy po zwartą, białą część, która jest łagodniejsza w smaku. Ma też mniej włóknistą strukturę od części zielonej, na którą zwykle nie mamy pomysłu. Może i nie jest ona zbyt delikatna, ale z pewnością pełna smaku i składników odżywczych i szkoda ją zmarnować. Zielona część pora z pewnością doskonale nadaje się na zupę-krem. Po ugotowaniu jej z ziemniakami i zblendowaniu widać tylko piękny kolor i czuć wspaniały smak. Gruzini przyrządzają zaś z zielonej części pora niezwykłą potrawkę, na którą przepis podajemy poniżej.

Jak kroić arbuza? Osiem sposobów, pierwszy jest najlepszy
05.07.2022 19:15 Jak kroić arbuza? Osiem sposobów, pierwszy jest najlepszy

Czy wiesz, że arbuza możemy pokroić na naprawdę wiele sposób? Można pokroić go klasycznie, przygotować słupki, pokroić w kostkę, zrobić sok, a nawet wykrawać owoc foremką do ciastek. Sprawdź również, co możemy przygotować z arbuza.Arbuz jest nierozłącznym elementem lata i wakacji. Słodki, orzeźwiający miąższ doskonale gasi pragnienie i nawadnia, jest więc idealnym owocem na upały. Arbuza możemy podać na wiele sposobów, możemy przygotować z niego również wiele pysznych deserów i dań.Arbuz, mimo że składa się głównie z wody, zawiera również wiele cennych witamin, w tym witaminy z grupy B, witaminę A i E, a także magnez i potas. Arbuz, nie dość, że doskonale nawodni nas podczas upalnych dni, to jeszcze nas wzmocni.Arbuz jest również źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób. Jak kroić arbuza? Poznaj osiem sprawdzonych sposobów, z jednego dzieci będą cieszyć się najbardziej.

Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować
05.07.2022 18:23 Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować

Jak mrozić pierogi? Niektórzy mrożą pierogi surowe, inni gotowane. Najlepiej jednak zblanszować pierogi przed mrożeniem, dzięki czemu nie posklejają się podczas mrożenia i nie rozpadną, kiedy będziemy chcieli je ugotować.Blanszujemy głównie warzywa, żeby były chrupiące i zachowały wszystkie wartości odżywcze, jednak ten sposób gotowania doskonale sprawdza się również w przypadku przygotowania pierogów do mrożenia. Dzięki blanszowaniu będą smakować i wyglądać jak świeże.Możemy mrozić każdy rodzaj pierogów. Latem gorąco polecam przygotować domowe pierogi z owocami lub warzywami sezonowymi, np. jagodami, truskawkami, malinami, bobem i zamrozić je w odpowiedni sposób, abyśmy mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również zimą. Jak mrozić pierogi?Pamiętajmy o złotej zasadzie najlepszych pierogów- ciasto musi być dobrze wyrobione i rozwałkowane. W ten sposób pierogi ugotują się szybko, będą delikatne i pyszne. Jeśli ciasto na pierogi będzie za grube, pierogi będą niedogotowane i twarde, co zepsuje cały efekt.

Wyjątkowa zupa z jabłek
05.07.2022 18:19 Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Zupa z jabłek jest słodką alternatywą dla klasycznych obiadowych propozycji. W ciepłe dni przyjemnie nas orzeźwi, a w chłodniejsze dodatkowo rozgrzeje bukietem korzennych przypraw. Jedno jest pewne — warto jej choć raz spróbować. Wielu osobom będzie smakowała, a konsystencją zachwyci każdego. Zupa z jabłek będzie daniem, które pozwoli wam zagospodarować nadwyżki owoców. Słodka i delikatne w smaku propozycja z powodzeniem zastąpi zarówno deser, jak i tradycyjne obiadowe klasyki z warzyw. Przygotowanie jest proste, a smak potrafi skraść niejedno serce. Skusicie się?

Jak długo gotować bób? Wyjaśniamy krok po kroku
05.07.2022 15:04 Jak długo gotować bób? Wyjaśniamy krok po kroku

Sezon na bób trwa w pełni, wykorzystajmy go więc jak najlepiej i przygotujmy pyszne i zdrowe dania dla całej rodziny. Bób, podobnie jak inne warzywa strączkowe, wymaga odpowiedniego gotowania. Jak długo gotować bób?Niektórzy strączki gotują za krótko, inni przeciągają gotowanie, przez co strączki wyglądają i smakują jak rozgotowana papka. Jak długo gotować bób, aby nie był ani za twardy, ani za miękki? Wyjaśniamy krok po kroku.Bób jest warzywem, które możemy kupić niemal przez cały rok, jednak to właśnie młode, świeże strączki są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Jeśli jednak mamy w domu zeszłoroczny bób lub kupiliśmy mrożone warzywo, ugotujmy je odpowiednio, a będzie pełne smaku.Jak długo gotować bób i jakie przyprawy dodać do gotującej się wody? W zależności od tego, czy mamy bób młody, starty lub mrożony, będziemy gotować go inaczej. Zawsze jednak musimy dodać sól i cukier do gotującej się wody, wtedy bób będzie pełen smaku.

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana
05.07.2022 10:54 Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Pomysły na tani obiad są teraz wyjątkowo cenne. Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem sera, boczku i pieczarek jest jedną z bardziej smakowitych i sycących propozycji. Danie zaproponowane przez Kasię wystarczy dla całej rodziny, a przygotowanie jest niezwykle proste. Musicie spróbować. Sekret Zapiekanka ziemniaczana jest kolejnym pomysłem na tani obiad, który spodoba się waszym bliskim. Boczek podsmażymy z pieczarkami, a masę zapieczemy wraz z ziemniakami i pysznym sosem śmietanowo-majonezowym. Całość uzupełnimy aromatycznym serem żółtym. Będzie pysznie.

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty
03.07.2022 11:19 Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czosnek - warzywo niezastąpione w kuchni. Obieranie czosnku jest żmudnym i czasochłonnym zajęciem, ale istnieją również sposoby na przyspieszenie tego procesu. Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty.Czosnek wykorzystuję w kuchni niemal do każdego dania. Doskonale wzbogaca smak zup, makaronów, zapiekanek, mięsa. Przygotujemy z niego również aromatyczny sos i masło czosnkowe, które jest genialnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków i steków wołowych.Czosnek, oprócz smaku, ma również wiele cennych właściwości. Przede wszystkim działa jak naturalny antybiotyk- ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Warzywo to również źródło wielu cennych witamin i przeciwutleniaczy, dlatego powinniśmy na stałe wprowadzić go do naszej diety.Obieranie ząbków czosnku jest jednak dość czasochłonne, ale są na to skuteczne sposoby. Dzięki kilku prostym trikom pozbędziemy się skórki błyskawicznie, bez żmudnego obierania. Dowiedz się, jak czosnek obierają szefowie kuchni.Jeśli masz w domu kawałek czerstwego chleba, nie wyrzucaj go- tu poznasz przepis na zapieczony chlebek czosnkowy, jest idealnym dodatkiem do zup kremów, sałatek, a także na szybką i pyszną przekąskę.

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań
03.07.2022 09:31 Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czy wiesz, że z łupinki po orzechach laskowych pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Przygotujesz z nich pyszny miód, płukankę do włosów, a nawet domową miksturę na wybielenie zębów i pozbycie się osadu. Co można zrobić z łupinkami orzechów laskowych?Orzechy laskowe są genialnym dodatkiem do ciast, deserów, czekolad i masła orzechowego. Są pyszne i zdrowe- to przede wszystkim źródło potasu i witaminy E, które obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu.Łupinki po orzechach również wykazują świetne właściwości, zarówno zdrowotne, jak i przyczyniają się do poprawy kondycji naszych włosów i zębów. Poznaj pomysły na wykorzystanie łupinek i poznaj przepisy na wspaniałe mikstury.

Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół
02.07.2022 18:30 Wachowicz zdradziła swoje tricki na rosół. Wlewa do niego modny składnik

Rosół lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz oprócz tradycyjny składników dodaje do niego sos sojowy. Produkt ten dodaje charakteru i sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i pełna treści. Spróbujcie, a jeszcze nie raz z niego skorzystacie. Rosół według Ewy Wachowicz jest mięsnym, pełnym aromatu grzybów, ziół i jarzyn daniem. Miss polski kompozycje tradycyjnych składników wzbogaca o sos sojowy. Kojarzony z kuchnią azjatycką składnik nadaje zupie wyjątkowego charakteru. Skusicie się?

Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku
02.07.2022 16:44 Przepis na pierogi leniwe z 1895 roku. Do ich zrobienia wystarczą 4 składniki

Pierogi leniwe z twarogiem są nie lada rarytasem. Z przepisem z 1895 roku i czterema składnikami przygotujecie je z łatwością, a spodobają się całej rodzinie. Podajcie je na obiad — znikną naprawdę szybko. Pierogi leniwe, a według niektórych kluski, są przyjemnie delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Wykonacie je z zaledwie czterech produktów, które z pewnością macie w domu. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Skusicie się?

Przebojowy patent na kiszony kalafior podbija sieć. Smak kiszonki zachwyca największych koneserów
02.07.2022 14:45 Przebojowy patent na kiszony kalafior podbija sieć. Smak kiszonki zachwyca największych koneserów

Znamy świetny patent na kiszony kalafior w niezwykłej odsłonie. Jest pyszny, delikatny i zdrowy, a przy tym wygląda wspaniale. Kalafior swój kolor zawdzięcza surowemu burakowi i kurkumie. Poznaj przepis na kiszony kalafior, smakuje lepiej niż ogórki kiszone.Lato to idealna pora na przygotowywanie przetworów na zimę. Kiszonki zrobione z sezonowych, świeżych, wygrzanych na słońcu warzyw smakują obłędnie i są świetnym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty i sałatek.Kiszony kalafior jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Zwykle przygotowujemy kiszonki z dodatkiem klasycznych przypraw, jednak dodanie dwóch niezwykłych składników do słoików sprawi, że już zapomnimy o tradycyjnym przepisie.Do jednego słoika dodajmy pokrojonego buraka, do drugiego natomiast sproszkowaną kurkumę. Tak przygotowany kalafior po kilku tygodniach kiszenia zyska fenomenalny smak i kolor, wszyscy będą zachwyceni.

Pyszny patent na naleśniki bez mleka. Potrzebujesz jedynie 6 podstawowych składników
02.07.2022 14:04 Pyszny patent na naleśniki bez mleka. Potrzebujesz jedynie 6 podstawowych składników

Jeśli masz ochotę na naleśniki, ale skończyło Ci się mleko, to i tak możesz je przygotować. Zamiast mleka dodaj wodę gazowaną i olej roślinny, a naleśniki po upieczeniu będą puszyste, delikatne i bardzo smaczne.Naleśniki bez mleka są świetnym pomysłem na obiad lub na podwieczorek. Podane z cukrem pudrem, dżemem, serkiem, czekoladą lub innymi ulubionymi składnikami dosłownie rozpływają się w ustach i nikt nie zauważy, że nie ma w nich nawet odrobiny mleka.Ciasto na naleśniki przygotujesz naprawdę błyskawicznie. Wystarczy, że dobrze połączysz wszystkie składniki i usmażysz na oleju. Do smażenia naleśników bez mleka wykorzystaj naprawdę niewielką ilość tłuszczu. Naleśniki się nie przypalą.Naleśniki bez mleka wyjdą również w wersji wytrawnej. Jeśli chcesz przygotować ciasto na naleśniki np. ze szpinakiem, zrezygnuj z cukru wanilinowego i cukru w przepisie. Zastąp go szczyptą soli i szczyptą suszonego oregano.