Dieta zazwyczaj kojarzy nam się z wykluczeniem z jadłospisu naszych ulubionych produktów, ograniczeniem ilości spożywanego jedzenia, bądź zmuszaniem się do jedzenia zdrowych, aczkolwiek niesmacznych rzeczy. Nie każda dieta musi tak jednak wyglądać. Dieta cytrynowa może być rozwiązaniem dla tych, którzy nie są w stanie wytrzymać na klasycznym surowym jadłospisie. Bo choć nie można jeść ciężkich i kalorycznych produktów, tak ekologiczne i zdrowe potrawy można spożywać w normalnych ilościach.
Dieta pudełkowa staje się coraz bardziej popularnym sposobem żywienia dla wielu Polaków. Klienci cenią sobie wygodę, jaka idzie w parze z takim rozwiązaniem - jedzenie dostarczane jest pod drzwi i wystarczy odgrzać je o odpowiedniej porze. Mnóstwo ludzi wskazuje jednak, że nie jest to idealna sytuacja, ponieważ koszt takowych cateringów jest często zbyt wysoki dla przeciętnego Polaka, przez co mało kto może sobie na nie pozwolić. Przekonał się o tym prowadzący kanał Maciej je, który zamówił 5 dni w cateringu Magdy Gessler.
Bez wątpienia banany można uznać za wyjątkowe smakołyki. Ich walory sprawiają, że osoby na całym świecie zajadają je z miłą chęcią. Mało kto spodziewałby się, że niepozorne banany mogą tak zadziałać na nasz organizm.
Dieta z Japonii jest wyjątkowo kusząca, w końcu kraj kwitnącej wiśni słynie z drobnych i chudych Japonek, które rzadko kiedy ważą więcej, niż 60 kilogramów. Poniższy jadłospis może pomóc wielu kobietom osiągnąć upragnioną wagę. Warto jednak pamiętać, aby nie doprowadzać swojego zdrowia i samopoczucia do granic wytrzymałości. Bardzo ważny jest bilans kaloryczny i przyjmowanie mikroelementów - wysiłek fizyczny również znacznie wpływa na efekty poniższej diety.
Smakowity grejpfrut może zaskoczyć wielu smakoszy. Jego właściwości docenią przede wszystkim osoby, które chcą zadbać o smukłą sylwetkę. Niepozorny owoc najlepiej działa, jeśli zjemy go przed snem. Warto o tym wiedzieć.
Dieta jest koniecznością dla ludzi, którzy chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. W ciągu wielu lat, człowiek może nabierać kolejnych kilogramów tłuszczu, które nie tylko źle wyglądają - są również zagrożeniem dla zdrowia, a w ekstremalnych przypadkach, nawet życia. Na szczęście nie każda dieta musi być wypełniona cierpieniem, potem i łzami. Krzysztof Skiba na własnym przykładzie pokazał, że odchudzanie się może nie być tak ciężkie, jak większość z nas myśli. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a wszystko przyjdzie z łatwością.
Pieczarki często goszczą w naszych kuchniach. Można dostać je o każdej porze roku w niemal wszystkich sklepach. Powszechnie uważa się, że nie są one zbyt pożywne. Prawda jest o wiele bardziej zaskakująca.
Imbir jest rośliną, która zastosowań w medycynie ma bez liku. Podobna sytuacja jest z kurkumą i czosnkiem - te trzy rośliny wypełnione są po brzegi wartościami odżywczymi, których spożycie może przyczynić się do polepszenia stanu zdrowia oraz kondycji. Niestety, nie każdy może czerpać z nich pełnymi garściami. Szczególną ostrożność powinni zachować chorujący na przewlekłe choroby, wymagający stałego dopływu silnych leków. Spożycie powyższych roślin może wejść w interakcje z lekami, co ma szansę na wywołanie negatywnych efektów.
Pierogi pojawiają się na naszych stołach przy każdej możliwej okazji. Polacy uwielbiają smak wszelakich wersji tej potrawy, lecz jutro duża część nie będzie mogła zajadać się pierogami z mięsem - obowiązuje bowiem post. Z tego powodu duża grupa ludzi poszukuje przepisów na dania wegetariańskie czy postne, które nie są zakazane tego dnia. Właśnie dla nich prezentujemy poniżej 4 propozycje na posiłki, które każdy bez żadnych wyrzutów sumienia będzie mógł zjeść z radością.
Banany towarzyszą nam już od dłuższego czasu, a ich powszechność i niska cena sprawiły, że nie przykuwamy do tych owoców zbyt dużej wagi. To co skrywają jest jednak zbyt cenne, aby dalej z tego nie korzystać. Jeśli masz problemy ze snem, banany mogą Ci pomóc. Częste budzenie się, mało regeneracyjny sen i poranki przepełnione brakiem koncentracji mogą być efektem złej diety, która często ma znacznie większy wpływ, niż na pierwszy rzut oka może się wydawać. Na szczęście wystarczy wprowadzić kilka zmian, a sen ponownie stanie się przyjemnością.
Najczęściej używana w polskich domach jest mąka pszenna. Dodajemy jej do wszelkiego rodzaju ciast, naleśników oraz dań typu pierogi. Wielu z nas nawet nie myśli o tym, że mąka może być przeterminowana. Jednak wcale jej czas przydatności do spożycia nie jest tak długi, jakby nam się wydawało.
Nie ma znaczenia, jakie jabłko smakuje ci najbardziej, dziś w sklepach półki uginają się wręcz od nadmiaru tych pyszności. Wybierz ulubiony rodzaj i codziennie jedz dokładnie jedno, a już po kilku dniach zaczniesz obserwować niezwykłe zmiany.
Sok z buraka należy do grupy produktów, które praktycznie każdy może pić - nawet kobiety w ciąży. Dzięki ogromnej ilości kwasu foliowego zalecany jest ciężarnym, które potrzebują tej substancji, aby ich dziecko odpowiednio rozwijało się w łonie. Niestety, istnieje pewna grupa ludzi, którzy pod żadnym pozorem nie powinni pić soku ani zjadać buraków w dużych ilościach, ponieważ ich dolegliwości zdrowotne mogą się pogłębić. Dotyczy to głównie ludzi, którzy muszą uważać na poziom przyjmowanych szczawianów.
Rodzynki są słodkimi małymi winogronami, które zostały praktycznie w całości pozbawione wody. Proces suszenia sprawia, że proporcje cukru do masy są znacznie zwiększone, więc rodzynki wydają się być o wiele słodsze, niż świeże winogrona. Poza doskonałym smakiem i walorami cukierniczymi, możemy przygotować z nich swojego rodzaju napar, który skutecznie da się wykorzystywać w profilaktyce popularnych chorób. Szczególnie ważne mogą okazać się dla ludzi, którzy mają problemy z chorą tarczycą.
Orzechy niegdyś były znacznie większą częścią naszej diety niż dzisiaj. Kiedy ludzkość rozsiana była po świecie w niewielkich plemionach parających się zbieractwem i polowaniami, orzechy i leśne jagody stanowiły wyjątkowo ważne źródło pokarmu. W orzechach możemy znaleźć wiele witamin i minerałów, a także łatwo przyswajalne białko, które może być doskonałym substytutem dla ludzi, którzy z różnych powodów nie chcą, lub nie mogą jeść mięsa. Jaki wpływ mają orzechy na organizm, gdy je się je często?
Ziemniaki zupełnie niesłusznie obrosły mitem warzyw kalorycznych i tuczących. Wiele diet rozpoczyna się od ich całkowitego wykluczenia. Jak się okazuje, same ziemniaki nie są ani szczególnie kaloryczne, ani tym bardziej nie sprzyjają tyciu. W 100 gramach znajdziemy bowiem jedynie 86 kcal. Największym problemem nie są same ziemniaki, ale nasze zwyczaje podawania ich z tłustym mięsem, albo kotletami w panierce. W takiej kombinacji każdy inny dodatek obiadowy stałby się kaloryczną bombą.
Jeśli chcemy, by sen każdej nocy przebiegał spokojnie, a poranki w końcu były rześkie, powinniśmy bliżej przyjrzeć się produktom, które spożywamy przed snem. To właśnie zbyt ciężka lub kaloryczna kolacja może negatywnie wpłynąć na jakość snu oraz całego następnego dnia. Wbrew popularnym mitom, nie ma znaczenia konkretna pora, o której jemy kolację. Jedzenie ostatniego posiłku o 18:00 czy 19:00 w sytuacji, gdy kładziemy się spać o północy, będzie skutkowało nieprzyjemnym uczuciem głodu i większą chęcią na niezdrowe przekąski. Kolację powinniśmy jadać 2-3 godziny przed snem i dopasować własnego trybu dnia i przyzwyczajeń. Nie bez znaczenia są także produkty, które spożywamy przed snem. Ich racjonalne wybieranie może niezwykle poprawić jakość snu.
Dieta ketogeniczna posiada coraz więcej zwolenników. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu WP Fitness, możemy już po tygodniu zauważyć utratę wagi. Należy jednak przestrzegać pewnych zasad.
Kawa jest wyjątkowo wiekowym napojem, który od tysięcy lat towarzyszy człowiekowi. Według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki, który zauważył, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny.Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły, a jego organizm jest znacznie bardziej pobudzony. Z początku kawa była żuta, a napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy.
Śliwki często goszczą na naszych stołach w różnych formach. Niektórzy dodają je do ciast, a inni zajadają owoce jako niezależną przekąskę. W okresie zimowym najczęściej sięgamy po suszone śliwki. Warto na stałe dodać je do swojego jadłospisu.
Dieta przeważnie kojarzy nam się z wyrzeczeniami i rezygnacją z ulubionych smakołyków. Nie zawsze tak musi być. Przykładem jest, chociażby dieta jajeczna. Niektórzy w ciągu dwóch tygodni mogą na niej zrzucić nawet 5 kilogramów.
Nie da się ukryć, że ziemniaki są wyjątkowym dodatkiem obiadowym, który niemal codziennie pojawia się na naszych stołach. Ekspertka rozwiała wszelkie wątpliwości, dotyczące kwestii tycia po uwielbianych bulwach.
Dieta przeważnie kojarzy nam się z długoterminowymi wyrzeczeniami. Możemy jednak skorzystać z ekspresowego sposobu na płaski brzuch. Coraz więcej osób stosuję tę metodę i jest zachwycona rezultatami. Dieta dobrze sprawdzi się wówczas, gdy czujemy, że za dużo zjedliśmy.
Siemię lniane można przyjmować na wiele sposobów. Najpopularniejszym jest zdecydowanie przygotowywanie kisielu, który zalecany jest szczególnie ludziom z problemami żołądkowymi, takimi jak wrzody czy zgaga. Bez problemu sprawdzają się również jako zwykły dodatek do sałatek. Doskonała metodą jest także zmielenie ich na drobny pył, który przypomina mąkę. Taki proszek dodaje się do shakeów i koktajli, aby zwiększyć ich wartość odżywczą i zagłuszyć smak siemienia, za którym nie każdy przepada.
Dieta sprawia większości nam spore kłopoty. Zachowanie czujności i powściągliwości nie jest łatwe, szczególnie gdy jesteśmy na imprezie, na której stół ugina się wręcz pod ciężarem słodkości i słonych przekąsek. Poniższa dieta jest idealna dla ludzi, którzy chcą szybkich efektów. 2-tygodniowa dieta może sprawić, że Twoje ciało zgubi kilka nadprogramowych kilogramów i stanie się smuklejsze. Należy jedynie bezwzględnie przestrzegać planu dnia i sporo się ruszać - bowiem wraz z wysiłkiem fizycznym wzrasta szansa na pozytywny i szybki efekt.
Owoce z małymi niepozornymi naklejkami skrywają znacznie więcej, niż do tej pory można się było spodziewać. Ich wygląd i zawartość jest nieprzypadkowa i nie zawsze jest jedynie reklamą producenta czy dostawcy produktu. Informacje w nich zawarte są wyjątkowo istotne dla konsumenta. To właśnie z nich można wyczytać w jaki sposób hodowca uprawiał swoje owoce, czy korzystał z nawozów i pestycydów, a także czy dany produkt został stworzony metodami GMO. Dlatego każdy, kto chce dokładnie widzieć co spożywa, powinien wiedzieć co oznaczają naklejki.
Herbata z pietruszki staje się coraz bardziej popularna. Choć roślina ta najczęściej wykorzystywana jest przy gotowaniu rosołu, mnóstwo ludzi zaczyna eksperymentować z nią w kuchni przygotowując chociażby pyszne i zdrowe puree, które doskonale sprawdza się do mięs. Napar z pietruszki, zarówno jej korzenia jak i liści, ma wiele witamin i minerałów, które warto dostarczać swojemu organizmowi. Ich stały dopływ zapewni zdrowie i kondycje, a także wpłynie na świetne samopoczucie.
Dobrze zbilansowana dieta po 30 roku życia jest bardzo ważna i warto wziąć ją sobie do serca. Niektóre z produktów lepiej omijać z daleka. Oczywiście poniższy artykuł nie jest poradą medyczną, a indywidualny jadłospis należy dopasować do zaleceń lekarskich i własnych potrzeb.