Choć w przyrodzie występują tłuszcze trans, które znajdują się m.in. w mleku i jego pochodnych typu masło, oraz mięsie, to jednak te naturalne nie zagrażają naszemu zdrowi. Według wyników badań opublikowanych w "Advances in Nutrition", nie są one szkodliwe. Dzieje się tak, ponieważ mają one inny profil kwasów tłuszczowych niż te przemysłowe.
Spowolniony metabolizm przekłada się na zwiększone przybierania na wadze, a także gorsze samopoczucie po zjedzeniu dużego posiłku. Dlatego każdy, kto nie metabolizuje przyjmowanych przez siebie pokarmów zbyt szybko, może mieć problem po świętach.Zgodnie z tradycją w czasie śniadania wielkanocnego stół jest suto zastawiony świątecznymi daniami. Biesiadnicy zasiadają do niego i większość jedzenia znika z niego w ciągu kilkunastu minut. Po takim posiłku żołądek ma ogromne wyzwanie do sprostania.
Imbir można bez problemów kupić we właściwie każdym sklepie, dlatego coraz chętniej korzystamy z jego ostrego smaku i cennych właściwości. Coraz więcej osób poznaje też jego zalety, dzięki czemu chętniej dorzucamy go do wody z cytryną czy wielu innych napojów.Poniżej chcemy pokazać wam, w jaki sposób można spożywać imbir, aby zachować zarówno jego walory smakowe, jak i właściwości lecznicze. Doskonałą metodą jest najprostsza herbata, która dodatkowo świetnie rozgrzewa - sama w sobie jest wszak gorąca. Źródło: artoxana z Pixabay
Czekolada jest bez wątpienia jednym z najczęściej wybieranych produktów z kategorii słodyczy. Każdy po zjedzeniu jej odczuwa ogromną radość, ponieważ obecność teobrominy sprawia, że mózg wydziela więcej dopaminy odpowiadającej między innymi za uczucie przyjemności. W czasie Wielkanocy kupujemy ogromne ilości czekoladowych zajączków, a niektórzy wkładają je nawet do święconki. Niestety, jeśli chcemy je później zjeść, lepiej kupić produkty z wyższej półki cenowej - najtańsze zajączki mają bowiem w składzie wiele niezdrowych składników.
Sok z brzozy był dawniej nazywany w Polsce "oskołą" - tak brzmi staropolska nazwa tego zdrowotnego płynu. Oskoła była stosowana na terenie wielu słowiańskich krajów głównie jako napój chłodzący, a także podczas leczenia chorób serca czy nerek. W dzisiejszych czasach pija się go rzadziej z uwagi na obecność napojów gazowanych czy wielu soków. Jeśli jednak chcesz wspomóc swoje konwencjonalne leczenie płynem, który wypełniony jest wieloma składnikami odżywczymi i substancjami wspomagającymi regeneracje, trafiłeś na idealny moment.
Tradycja wielkanocna nakazuje, aby o poranku całą rodziną zasiąść do stołu i rozpocząć uroczyste śniadanie. Niestety, ogromna kaloryczność potraw, które tego święta najczęściej spożywamy, sprawia, że można nabawić się sporych problemów zdrowotnych. Większość osób nie przejmuje się kalorycznością dań, które jedzone są w czasie Wielkanocy. Oczywiście okazjonalne zjedzenie dużych ilości jedzenia nie powinno zaszkodzić - mimo to warto spróbować ugotować jedzenie, które nie jest tak ciężkostrawne.
Wydęty brzuch, uczucie zmęczenia, ból żołądka, a nawet pocenie się to tylko kilka objawów przejedzenia się. Taki stan nie jest przyjemny i wiele osób szuka rozwiązania, które pozwoli poczuć szybką ulgę w cierpieniu. Istnieje kilka domowych sposobów, które prezentujemy poniżej. Mimo wszystko warto rozważyć zdrowe odżywianie nawet na czas świąt. Rozciąganie ścian żołądka może w ekstremalnych przypadkach doprowadzić nawet do pęknięcia tego organu, a częste jedzenie ponad miarę skutkuje otyłością czy cukrzycą typu 2.
Skorupka jajka to w ogromnej części wapń, który jest dodatkowo łatwo przyswajalny przez organizm człowieka. Minerał ten gra bardzo ważną rolę w budowaniu kości, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, który lepiej przewodzi impulsy elektryczne. W jednej skorupce znaleźć można dwa razy więcej wapnia niż zalecana dawka dzienna dla dorosłego człowieka. Przygotowanie ich w taki sposób, aby były jadalne, jest bardzo proste, dzięki czemu każdy może cieszyć się zdrowymi kośćmi, zębami oraz innymi pozytywnymi efektami.
Niepozorne bazie są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Mało kto zdaje sobie sprawę, że kwitnąca wierzba może być tak użyteczna. Każdy, kto chce wesprzeć swój organizm, powinien sięgnąć po bazie.
Smakowita kawa o poranku jest nie lada gratką. Za jej sprawą możemy sobie dostarczyć energii, o którą tak trudno w trakcie poranka. Niektórzy wielbiciele kawy zastanawiają się nad tym, który rodzaj napitku ma przewagę. Pora rozwiać wątpliwości.
Ryby w diecie Polaków nie pojawiają się zbyt często. Większość z nas preferuje kotlety schabowe i mielone - ich intensywny smak i sytość sprawiają nam ogromną przyjemność. Niestety, ich walory zdrowotne są zdecydowanie wątpliwe, dlatego lepiej sięgać po ryby. Mintaj jest jednym z najlepszych wyborów dla ludzi, którzy chcą zacząć wprowadzać ryby do swojej diety. Niska cena, wysoka wartość odżywcza i świetna proporcja białka do tłuszczu pozwalają zdrowo się odżywiać i dostarczać organizmowi odpowiednie ilości składników odżywczych.
Mięso w naszej diecie pojawia się bardzo często. Ciężko nam sobie wszak wyobrazić pełnoprawny obiad bez kotleta, gulaszu czy zupy, ugotowanej na kurczaku lub wołowinie. Zazwyczaj przynajmniej jeden posiłek zawiera w sobie produkty mięsne. Dzisiaj, to jest 2 kwietnia 2021 roku, wypada Wielki Piątek - zgodnie z prawem kanonicznym obowiązuje dzisiaj ścisły post, nie wolno także spożywać mięsa oraz słodyczy. W niektórych regionach panują jednak odrobinę luźniejsze zasady, które pozwalają na jedzenie mięsa ptaków wodnych oraz innych istot, które przebywają w wodzie.
Każdy zdaje sobie sprawę z tego, że nasz jadłospis w znacznym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Przeważnie do trzydziestki nie musimy nadmiernie przejmować się tym, co pojawia się na naszym stole. Złe nawyki żywieniowe zaczynają się już w trakcie dzieciństwa.
Coraz więcej osób podchodzi świadomie do wyboru produktów spożywczych. W naszych koszykach lądują zdrowe smakołyki. Jednak warto również zwracać uwagę na to, jak mogą one wpływać na środowisko. Wszakże to właśnie od niego zależna jest nasza bytność.
Niepozorna dzika róża wyróżnia się charakterystycznym smakiem, który jest pokusą dla licznych wielbicieli kulinariów. Jednak walory tego typu nie są jedynym atutem. Warto wiedzieć, co skrywa w sobie dzika róża.
Nie da się ukryć, że śniadanie powinno być sycące i dawać nam energię na początku dnia. Rozwaga w doborze smakołyków jest kluczowa. Właśnie od niej w znacznej mierze zależy nasze zdrowie. Jakich specjałów należy unikać w trakcie pierwszego posiłku?
Morwa biała pochodzi z Chin, Indii oraz Japonii - to w tych regionach po raz pierwszy zaczęto z niej korzystać. Co ciekawe, w Chinach morwa najczęściej uprawiana jest jako pożywka dla jedwabnika morwowego, który wytwarza jedwab. W innych krajach roślina ta pełni funkcje ozdobne. W ziołolecznictwie największy pożytek jest z liści oraz charakterystycznych owoców. Owoce przed spożyciem poddaje się procesowi suszenia, dzięki czemu mogą znacznie dłużej przetrwać bez psucia się. Jakie wartości odżywcze możemy z niej czerpać?
Ugotowanie idealnego rosołu nie jest proste. Kucharz, który podjął się takiego zadania, musi zwrócić uwagę na wiele zmiennych. Najważniejszy jest duży garnek - każdy składnik musi mieć miejsce, aby gorąca wodą z łatwością mogła go opłukiwać. Nasze babcie gotują go od dziesiątek lat, więc mogły wypracować kilka metod, które pozwalają osiągnąć mistrzowski poziom. Wystarczy zastosować się do poniższych porad, a zupa ta będzie aromatyczna, wysycona smakiem i przejrzyście klarowna.
Smakowite banany uchodzą za zdrowy produkt spożywczy. W istocie można je zaliczyć do tego grona. Jednak nie oznacza to, że każdy może po nie sięgać bez obaw. Istotne jest również unikanie często popełnianego błędu.
Komisja Europejska od wielu lat wprowadza najróżniejsze rozporządzenia, które znacznie wpływają na życie obywateli Unii Europejskiej. Tym razem podjęto decyzje, które w znaczący sposób wpłyną na wygląd półek w sklepach oraz listy składników na tyłach opakowań. Od 2 kwietnia wchodzi w życie rozporządzenie uchwalone jeszcze w 2019 roku, które ma za zadanie znacznie ograniczyć użycie przez producentów żywności tłuszczów trans. Z tego powodu wiele przekąsek, takich jak chipsy czy paluszki, mogą zostać mocno zmienione, czy nawet całkowicie wycofane.
Bez wątpienia to, co jemy, znacząco wpływa na funkcjonowaniu naszego organizmu. Właśnie z pokarmem dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych. Czasami niepozorne produkty skrywają w sobie zalety, z których mało kto zdaje sobie sprawę. Rodzynki są idealnym przykładem.
Wiele niepozornych składników spożywczych skrywa sekrety. Korzeń pietruszki, również należy do tego grona. Warzywo jest bogate w cenne składniki odżywcze. Co możemy zyskać za sprawą naparu z korzenia pietruszki?
Sok z buraka wypełniony jest po brzegi antyoksydantami, witaminami oraz minerałami, które w pozytywny sposób oddziałują na pracę całego ludzkiego organizmu. Regularne przyjmowanie soku z buraków jest bardzo ważne, szczególnie dla ludzi, którzy chcą utrzymać szczupłą linię. Buraki, według niektórych ekspertów od żywienia, wpływają korzystnie na metabolizm. Picie soku z buraków lub jedzenie ich jako warzywo może przyczynić się także do przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej oraz zwiększenia wydolności fizycznej.
Bez wątpienia kapusta kiszona jest nie lada specjałem, któremu ciężko się oprzeć. Kwaśno-słony smak jest pokusą dla miłośników swojskich specjałów. Okazuje się, że sok z kiszonej kapusty pomaga uporać się z przykrą dolegliwością.
Zdrowa i zbilansowana dieta nie jest wcale tak trudna do osiągnięcia, niezależnie od wieku, płci czy trybu życia jakie się prowadzi. Praktycznie każdy, przy odrobinie wysiłku i samozaparcia, może ułożyć plan żywienia, który doskonale spełni większość jego potrzeb. Niestety wiele osób, które przekroczyły 50 rok życia, nie do końca zdają sobie sprawę, w jak dużym stopniu żywienie wpływa nie tylko na zdrowie, lecz także na samopoczucie. Jednym z najlepszych produktów, który ma ogromny wpływ na ludzki organizm, jest mleko - nabiał powinien znaleźć się w diecie każdego po pięćdziesiątce.
Bez wątpienia banany zalicza się do wyjątkowych owoców, które charakteryzują się niecodzienną konsystencją i smakiem. Po takim posiłku pozostaje nam przeważnie tylko skórka. Mało kto spodziewałby się, że można ją zjeść. Rzecz jasna trzeba pamiętać o istotnym warunku.
Nie da się ukryć, że mleko cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy wykorzystują je, chociażby do przygotowania śniadania. Każdy, kto pija mleko, powinien wiedzieć, z jakimi konsekwencjami się to wiąże.
Masło towarzyszy nam od tysięcy lat - gdy tylko udomowiliśmy bydło, mogliśmy produkować masło z pełnego mleka. Na przestrzeni wieków proces produkcyjny nie zmienił się i dzisiaj jadamy bardzo podobny produkt, jedynie wytwarzany na ogromną przemysłową skalę. Z drugiej strony margaryna jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Aby z płynnych tłuszczów roślinnych zrobić stałą kostkę margaryny, należy je uwodornić, czyli przyłączyć do cząstek tłuszczu wodór, dzięki czemu stają się nasycone wodorem i zmieniają stan skupienia na stały.