Kurki można przyrządzić na wiele sposobów. Niestety, wystarczy jeden błąd, by zepsuć ich delikatny, charakterystyczny smak. Aby temu zapobiec, warto uprzednio odpowiednio je przygotować. Gwarantujemy, że przy odpowiedniej obróbce grzyby będą pyszne.Kurki rosną zwykle w dużych grupach, dlatego jeśli szukamy ich w lesie, od razu można zaopatrzyć się w sporą ich ilość. Zbierać możemy je zazwyczaj od początku lata, a największe zbiory zauważymy w czasie suchej pogody. Jedną z największych zalet kurek jest odporność na robaki, dzięki czemu rzadko kiedy znajdujemy robaczywe okazy. Pomimo tak wielkiej popularności "złotych" grzybów, wiele osób nie potrafi odpowiednio ich oczyścić czy sobie z nimi poradzić podczas gotowania. Przed właściwą obróbką należy je odpowiednio przygotować.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Zupa kurkowa według przepisu Magdy Gessler stanowi doskonały sposób, aby spożytkować zebrane podczas grzybobrania kurki. Intensywny smak oraz aromat grzybów wypełnia całą kuchnię, gdy tylko zabierze się do gotowania tej potrawy. Dużą zaletą jest jej prostota, w końcu do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników. Zupa kurkowa sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy - trzeba jednak spełnić jedno wymaganie. Grzyby muszą być dokładnie oczyszczone, aby w zębach nie zgrzytał piach, a wywar nie smakował podejrzanie. W przypadku kurek czyszczenie nie jest łatwe, ponieważ są małe i delikatne. Dlatego należy wrzucić je do garnka lub miski, zalać wodą i delikatnie przepłukać. Aby mieć pewność, że wszystkie zanieczyszczenia zostały wyczyszczone, powtórz czynność przynajmniej 3 razy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Na ich bazie możemy przyrządzić rozmaite specjały. Przed rozpoczęciem przygotowań kurki należy oczyścić. Najlepiej sprawdza się w tym zadaniu pędzelek zamoczony we wrzątku z solą lub oleju.Smakowite kurki to bez wątpienia jedne z najlepszych grzybów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Warto wiedzieć, jak w prosty sposób wyczyścić pyszne grzyby.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Grzyby bardzo często zamykamy w słoikach, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najwięksi smakosze doskonale wiedzą, że przetwory zawsze się udadzą, jeśli skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Dzielimy się recepturą stosowaną od lat przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.Grzyby marynowane są cudownym przysmakiem, który chętnie podajemy do wędlin i mięs. Grzybiarze już cieszą się z obecnego dość deszczowego lata, bo lasy obsypało cudownymi okazami.Wystarczy tylko wiedzieć, jak je przyrządzić, by smak kani czy kurek zachwycał. Najwięksi miłośnicy leśnych skarbów wiedzą, że podgrzybki (które niedługo zmienią swoją nazwę) i prawdziwki to prawdziwe rarytasy. Dlatego warto je zamarynować i spożywać, kiedy tylko mamy na to ochotę. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Będąc na grzybobraniu, można się nieźle przestraszyć, widząc powyższego grzyba, który wyglądem przypomina ludzkie palce. Próchnilec maczugowaty jest niejadalny, dlatego nie warto go zbierać. Co więcej ma bardzo ważną rolę w środowisku naturalnym, rozkładając butwiejące drewno, z tego powodu zalecamy pozostawienie go na swoim miejscu. Udając się do lasu w celu zbierania grzybów, trzeba zachować sporą ostrożność. W Polsce istnieje bowiem wiele gatunków, które są niejadalne, a w dziesiątkach przypadków wręcz trujące. Mało który okaz jest jednak tak przerażający, co próchnilec maczugowaty - ludzie widząc go nierzadko panikują, myśląc, że znaleźli wystające z ziemi palce człowieka. Na szczęście prawda jest zupełnie inna. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie bez powodu są one tak bardzo pożądane przez smakoszy. Uwielbiane grzyby bardzo łatwo pomylić z innym gatunkiem, który uznawany jest za niejadalny. Mowa o lisówce pomarańczowej. Na powyższym zdjęciu znajduje się po lewej stronie.Kurki uchodzą za przepyszne grzyby. Wykorzystujemy je w rozmaitych potrawach. Okazuje się, że podczas grzybobrania możemy się natknąć na bardzo podobne grzyby. Wywołują one przykre dolegliwości gastryczne, których lepiej uniknąć.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Grzyb o nazwie mleczaj wełnianka bardzo przypomina rydza, czyli okaz, który jest uwielbiany przez fanów grzybów. Niestety, wełnianka jest zaliczana do grzybów trujących. Po zjedzeniu wywołuje mdłości oraz biegunkę. Grzyby podczas zbierania wywołują w nas wiele radości, jednak jeszcze większą przyjemność można odczuć, gdy w końcu zjada się owoce swojej pracy. Dobrze przygotowane grzyby podkreślają smak dań i wynagradzają pracę podczas zbierania. Niestety ogromnym mankamentem grzybów jest ryzyko, jakie towarzyszy ich jedzeniu. Mnóstwo gatunków wygląda do siebie bardzo podobnie i część z nich może okazać się trująca - tak jak jest w przypadku rydza i mleczaja wełnianki. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Grzyby mają to do siebie, że są bardzo podobne - dlatego tak ważna jest odpowiednia wiedza przy ich identyfikacji. Niektórzy radzą, aby polizać grzyba, co do którego nie jesteśmy pewni. Jeśli zrobimy to w przypadku muchomora sromotnikowego, który ma słodki smak, możemy doprowadzić do tragedii.Fani grzybobrania mają w tym roku nie lada gratkę, z uwagi na bardzo wczesne pojawienie się grzybów w lasach. Dlatego mnóstwo grzybiarzy, pomimo braku oficjalnego sezonu, często wybiera się na poranne spacery. Pomimo sielankowej atmosfery, nawet w czasie zbierania grzybów należy zachować dużą ostrożność. Popularna porada, która mówi, aby polizać podejrzanego grzyba, może nas kosztować zdrowie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Grzyby czasami mogą wyglądać bardzo nietypowo. Niektóre z nich mogą nas przyprawić nawet o ciarki. Grzyby widoczne na zdjęciu określane są mianem próchnileca maczugowatowego. Inaczej nazywa się je palcami umarlaka. Pod żadnym pozorem nie wolno ich zrywać, ponieważ objęte są ochroną.W lasach czekają na nas rozmaite grzyby. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią udają się na grzybobranie. Każdy, kto napotka palce umarlaka, powinien się od nich oddalić. Próchnilec maczugowaty jest gatunkiem chronionym. Lepiej go nie niszczyć.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
W lasach możemy natknąć się na rozmaite grzyby. Niektóre z nich potrafią przyprawić o nie lada konsternację. Okazuje się, że istnieje grzyb, który przypomina wiśnie w śmietanie. Określa się go mianem kolczakówki piekącej. Każdy, kto się na niego natknie, ma sporo szczęścia, ponieważ tego typu znalezisko jest niezwykle rzadkie.Grzyby niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Przeważnie dzieje się to za sprawą ich walorów smakowych. Jednak część gatunków może nas zadziwić swoim wyglądem. Mało kto spodziewałby się, że grzyby mogą przypominać wiśnie w śmietanie.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Choć najwięcej grzybów pojawia się na przełomie lata i jesieni, nawet podczas obecnych upałów można znaleźć sporo okazów. Dowodem na to jest pan Mirek z grupy Grzybomaniacy na Facebooku.com, który pochwalił się na grupie zdjęciem swoich zbiorów. Dwa pełne kosze usiatek zostały zerwane w okolicy Kraśnika.Grzyby stanowią bardzo ważny element naszej diety, przecież uwielbiamy grzybowe zupy i sosy, a bigos czy gulasz bez odrobiny suszonych grzybów nie byłyby takie same. Wbrew pozorom nie są one również mało odżywcze.W grzybach bowiem można wykryć wiele mikroelementów, takich jak witaminy i minerały, które są konieczne do odpowiedniej pracy ludzkiego ciała. Pewien internauta podzielił się ze wszystkimi swoją miejscówką. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Smakowite kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Uwielbiane grzyby czasami mogą być gorzkie. Gorycz z pewnością nie jest pożądana przez smakoszy. Możemy się jej pozbyć za sprawą prostego triku. Kurki wystarczy namoczyć w mleku. Dzięki takiemu zabiegowi grzyby będą jeszcze pyszniejsze.Nie da się ukryć, że gorzkie kurki są jednym z najgorszych kulinarnych rozczarowań. Wielbiciele grzybów znają różne sztuczki, które pozwalają uniknąć takiego scenariusza. Kurki już nigdy nie zaskoczą nas goryczą.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
W lasach można natknąć się na rozmaite grzyby. Przeważnie jak ognia unikamy trujących gatunków. Czasami lepiej mieć się na baczności również, wtedy gdy w grę wchodzą jadalne odmiany. Goryczak żółciowy jest omijany przez wielu grzybiarzy, ponieważ charakteryzuje się bardzo gorzkim smakiem i może kompletnie popsuć nawet najlepsze danie. Grzyby cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że niektóre grzyby pomimo tego, że są jadalne, nie powinny znaleźć się w naszych koszykach.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Choć nuggetsy kojarzą się raczej z mięsnym posiłkiem, można przygotować je również w wersji wegetariańskiej. Najważniejsze składniki zbierzesz w pobliskim lesie. Potrzebujesz przede wszystkim żółciaków siarkowych, występujących m.in. w parkach, na przydrożnych drzewach, w sadach i ogrodach. Pod odpowiednim przygotowaniu grzyby te nie dość, że wyglądają, to jeszcze smakują jak klasyczne nuggetsy z kurczaka. Choć grzyby są stałym elementem w jadłospisie Polaków, najczęściej sięgamy po te najbardziej popularne, takie jak borowiki, pieczarki czy maślaki. Przyrządzamy z nich pyszne sosy czy zupy, jednak zupełnie nie bierzemy pod uwagę faktu, że niektóre grzyby idealnie sprawdzą się jako danie główne.Jednym z najbardziej niedocenionych grzybów, które pojawiają się w polskim lesie, jest żółciak siarkowy. O tym, jak go odpowiednio przyrządzić pisaliśmy już w jednym z naszych artykułów. To zaskakujące, że wciąż tak mało osób decyduje się na przygotowanie dań, w których żółciak grałby główną rolę, gdyż ma on niesamowity smak, przypominający nieco kurczaka.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Na grupie Grzybomaniacy na Facebooku, poświęconej tematyce grzybów, internauta pochwalił się swoimi okazałymi zbiorami. Szybko jednak jego zapał został zgaszony, ponieważ inni członkowie grupy skrytykowali go za sposób wyrywania grzybów. Według nich jego grzyby były zbyt małe, a razem z nimi wyrwał za dużo ściółki. Zbieranie grzybów jest bardzo popularnym zajęciem dla wielu Polaków, którzy często z samego rana wychodzą do lasu, aby móc zebrać najlepsze okazy przed innymi grzybiarzami. Przyjemność, jaką czerpią z samego spaceru, jest wystarczającą nagrodą. Nie każdy jednak wie, jak należy wyrywać grzyby z ziemi, aby nie uszkodzić reszty grzybni - takie działanie może bowiem sprawić, że w miejscu zbiorów już nigdy więcej nie wyrośnie więcej grzybów. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Smakowite leśne grzyby niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Oczywiście najlepsze są takie, które zbierzemy samodzielnie. W polskich lasach zaczęły już pojawiać się grzyby. Trzeba wiedzieć gdzie ich szukać. Natkniemy się na nie między innymi w Beskidach i województwie lubelskim.Bez wątpienia grzyby odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Dodaje się je do licznych potraw. Okazuje się, że nawet wiosną możemy napotkać w lasach ciekawe okazy. Wielbiciele grzybów mają powody do radości.
Lasy Państwowe zaapelowały do turystów w niezwykle istotnej kwestii. Mowa o zostawianiu śmieci. Nie dotyczy to wyłącznie opakowań. Lasy Państwowe zwróciły również uwagę na resztki jedzenia, które mogą negatywnie odbić się na dobrostanie zwierząt zamieszkujących lasy.W okresie wakacyjnym wiele osób decyduje się na leśne eskapady. W trakcie tego typu wypraw przeważnie zabieramy ze sobą różnego rodzaju smakołyki. Niekiedy pozostałości po bananach i jabłkach wyrzucamy na ściółkę. Okazuje się, że nie jest to obojętne dla środowiska.
Pieczarki dostępne są w praktycznie każdym sklepie spożywczym - cieszą się w końcu największą popularnością wśród grzybów na świecie. Warto je jeść, ponieważ są bardzo wartościowym produktem. Zawierają dużo witamin z grupy B oraz związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy. Wśród niektórych istnieje popularna opinia, jakoby grzyby były dla człowieka bezwartościowe. Jest to jednak mit, ponieważ w ich wnętrzu skrywa się wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Co więcej, pieczarki są na tyle łatwym w przygotowaniu produktem, że można zrobić z nich mnóstwo ciekawych dań i sosów - dlatego warto zawsze mieć je w lodówce, aby nie musieć chodzić do sklepu.
Grzyby już zagościły w polskich lasach. Warto wiedzieć, gdzie można się na nie natknąć. Okazuje się, że w wielu miejscach w Polsce napotkamy takie grzyby, jak kurki i borowiki ceglastopore. Grzybiarze podzielili się lokalizacjami, w których natknęli się na leśne przysmaki.Z całą pewnością grzyby zalicza się do grona produktów spożywczych, które odgrywają bardzo ważną rolę w naszej rodzimej kuchni. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują te zebrane samodzielnie. Gdzie znajdziemy wyborne grzyby?
Nie da się ukryć, że borowiki są jednym z najbardziej smakowitych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach. Czasami bardzo ciężko się na nie natknąć podczas wędrówek. Domowa uprawa jest sporym ułatwieniem.
Doskonałe wieści dla wszystkich grzybiarzy! W wielu lasach można już teraz znaleźć dorodne okazy kurek, koźlarzy, kani i borowików. Na licznych grupach facebookowych zrzeszających miłośników zbierania grzybów aż roi się od zdjęć wspaniałych okazów.Zdradzamy, gdzie dokładnie znajdziemy nasze wymarzone grzyby! Wszystko wskazuje na to, że nie brakuje ich już teraz w wielu polskich lasach.Gdzie na grzyby w długi weekend?Trwający długi weekend zdecydowanie sprzyja różnym aktywnościom. Pasjonaci zbierania grzybów mają wręcz idealny moment, aby oddać się swojej pasji. Tym bardziej że wiele wskazuje na to, że mają ogromne szanse na bardzo udane zbiory.Jeśli jesteście z województwa Lubuskiego, to koniecznie odwiedźcie lasy w okolicy Chynowa (dzielnica Zielonej Góry), Starego Kisiena, Bobrowic, Bytnicy, Skąpego, Jordanowa, Świebodzina, Sulęcina oraz Ośna Lubuskiego. Jak wygląda sytuacja w pozostałych województwach? Zdradzamy poniżej!Nieco mniej grzybów można znaleźć w popularnych Borach Tucholskich. Powód? Pomimo deszczowych dni, temperatury jak na obecną porę roku są dosyć niskie. Przez to w tamtejszych lasach na razie nie ma wysypu grzybów, chociaż są już pierwsze informacje o znalezionych okazach.Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ wszystko się może jeszcze wydarzyć. Chociaż wysyp grzybów zazwyczaj przypada na okolice września, to już teraz w lasach pojawia się mnóstwo okazów grzybów m.in. kurek. Gdzie ich szukać? Odpowiedź poniżej.źródło: pixabayGdzie rosną kurki? Popularne kurki można znaleźć w lasach już od początku czerwca. Najlepiej szukać je wśród mchu, pod świerkami oraz na piaszczystych i kwaśnych glebach. Uwaga mamy dobrą wiadomość dla wszystkich smakoszy tych grzybów. W lasach można je spotkać nawet w listopadzie.Pomimo swojej popularności i dość oryginalnego wyglądu łatwo je pomylić z lisówką pomarańczową, która jest trująca. Ma ona jednak bledszy kolor i cieńsze oraz rzadsze blaszki. Pamiętaj, aby przenigdy nie zbierać grzybów, jeśli nie masz stuprocentowej pewności, czy są jadalne.Jeśli jednak przyjdziesz do domu z koszykiem wypełnionym darami lasu, to polecamy Ci wyjątkowe przepisy m.in. na kotlety z kani oraz wyśmienity sos kurkowyArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?Jak uprawiać borowiki w doniczce?Co oznacza biała piana w słoiku z ogórkami kiszonymi?źródło: gazeta lubuska/ express bydgoski/ dd tvn
Grzyby wywołują wiele emocji w Polakach. Uwielbiamy je gotować, suszyć, marynować czy suszyć, a wiele dań nie byłoby takich samych, gdyby w ich składzie nie znalazłyby się aromatyczne grzyby wprost z okolicznego lasu. Dlatego grzybiarze już teraz polują na możliwość upolowania ulubionych okazów. Okazuje się, że wiele z tych polowań jest bardzo owocnych, a niektórzy wychodzą ze spacerów po lesie z wypełnionymi po brzegi koszykami czy torbami. Na grupie Grzybomaniacy na Facebooku internauci co godzinę wymieniają się informacjami o grzybach rosnących w całej Polsce.
Grzyby odgrywają kluczową rolę w rodzimej kuchni. Wiele swojskich specjałów bazuje właśnie na tych przysmakach prosto z lasku. Choć prym wśród grzybów występujących w Polsce i najczęściej pojawiających się w przepisach wiodą zapewne borowiki, na uwagę zasługują też smardze, które są niesamowicie pyszne.
Kotlety są bardzo częstym wyborem Polaków w kontekście obiadu. Ich sporządzenie jest banalnie proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Dużą zaletą są także niskie koszty - gotując obiad dla całej rodziny, jedna porcja mieści się w kilku złotych. Trzeba jednak przyznać, że ciągłe jedzenie tego samego może spowodować znużenie. Wtedy zazwyczaj uwielbiane przez nas dania, zamieniają się w coś, na czego widok od razu się krzywimy. Jeśli więc chcesz, aby kotlety ciągle sprawiały ci mnóstwo radości, spróbuj poniższej receptury.
Nie da się ukryć, że borowiki odgrywają niezwykle istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Dodajemy je do rozmaitych potraw. To właśnie one nadają im niezwykłych walorów smakowych, obok których ciężko przejść obojętnie.
Grzyby są bardzo ważnym elementem polskiej sztuki kulinarnej - dodajemy je do najróżniejszych dań, zwiększając przy okazji intensywność smaku i aromatu danej potrawy. Niestety, przez dłuższą część roku możemy korzystać jedynie z suszonych lub konserwowych zapasów. Gdy w końcu udaje nam się doczekać sezonu i można wyruszyć bladym świtem do lasu, czujemy przyjemny dreszczyk emocji. Okazuje się, że Polskie Towarzystwo Mykologiczne postanowiło wprowadzić spore zmiany, które mogą wnieść dezorientację.
Grzyby uchodzą za produkt, który nie wnosi zbyt wiele do naszej diety - popularna jest bowiem opinia, jakoby człowiek nie był zdolny do przyswajania substancji odżywczych z grzybów. I choć niektóre gatunki faktycznie nie mają zbyt wiele do zaoferowania, większość z nich jest cennym elementem odżywiania. Żółciaki siarkowe wyglądają specyficznie, a najbardziej rzuca się w oczy ich kolor. Intensywna żółć przykuwa uwagę i pozwala rozpoznać grzyba. Mimo wszystko osoby, które nie znają żółciaków, mogą uznać je za zwykłą hubę, gdyż podobnie jak ona, rosną na drzewach.
Bez wątpienia leśne grzyby zajmują szczególne miejsce w polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby specjały z ich dodatkiem. Wiosną w lasach pojawiają się pierwsze grzyby. Te widoczne na powyższym zdjęciu z pewnością nie powinny znaleźć się w naszym koszyku.