Czym prędzej skierujcie swe kroki do Biedronki. Dziś jest ostatni dzień, kiedy możecie skorzystać z niskich cen na niezbędne produkty spożywcze. Kilkadziesiąt procent zniżki na cukier, masło czy brokuły piechotą nie chodzi. Nie zapomnijcie zabrać na zakupy karty Moja Biedronka.
Szukasz pomysłu na szybki obiad bez grama mięsa? Postne kotlety z 4 składników posmakują wszystkim domownikom. Posiekaj ugotowane na twardo jajka i dodaj pozostałe produkty. Kotlety będą gotowe w 30 minut.
Wokół jajek narosło wiele mitów. Jednym z nich jest konieczność ograniczania spożycia tego produktu. Wielu Polaków wciąż jest przekonanych, że do naszego jadłospisu nie powinny trafić więcej niż 3 sztuki tygodniowo. Prof. Grażyna Cichosz wyjaśniła, dlaczego i czy wciąż powinniśmy się tego trzymać.
Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. Możesz w łatwy sposób dokonać tego, przygotowując pastę jajeczną z dodatkiem curry. W zależności od preferencji wybierz wersję łagodną lub pikantną. Domownicy będą zachwyceni i szybko poproszą o dokładkę.
Szukasz pomysłu na szybki, tani obiad dla całej rodziny? Ugotuj ziemniaki, wymieszaj je z innymi składnikami i ugotuj. Kopytka polej nie bułką tartą, czy skwarkami, a masłem z dodatkiem świeżych ziół. Będą lżejsze i smaczniejsze.
Jajecznica może być jeszcze lepsza. Dodając do jajek wędzony twaróg, uzyskamy niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Wykonanie jest bardzo proste, a będzie idealne o poranku. Spróbujecie?
Szakszuka jest pyszną alternatywą dla klasycznej jajecznicy. Śniadanie z jajek, pomidorów i papryki jest jednak o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Doprawione kminem rzymskim, kolendrą i natką pietruszki zachwyca aromatem.
Nie w pomidorowej, nie w rosole. Tomasz Strzelczyk kultowe zacierki gotuje razem z domowym sosem pieczarkowym. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Jest sycące i zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz całą potrawę doprawia świeżymi ziołami. Efekt powala.
Zostały Ci jajka po świętach? Możesz je szybko wykorzystać w kuchni lub zamrozić. Katarzyna Bosacka pokazała, jak mrozić jajka, żeby się nie zepsuły i zachowały smak nawet przez pół roku. Produkt wykorzystasz np. do zrobienia bezy do ciasta.
Jajka są jednym z najzdrowszych składników diety. Same w sobie zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Ich korzystne właściwości można jednak podnieść, łącząc jajka z właściwymi produktami spożywczymi. Szczegóły na ten temat przedstawił dietetyk Bartek Kulczyński.
Nie bez powodu kartofle są jednym z najbardziej popularnych warzyw w naszym w kraju. Można z nich wyczarować rozmaite smakołyki. Dziś pokażemy Wam, jak z pomocą jajek i kilku ogólnodostępnych składników przyrządzić doskonały obiad z ziemniaków. Popularny sposób od niedawna podbija internet.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto? Upiecz biszkopt, a następnie przełóż go kremem malinowym z galaretką i puszystą, malinową pianką. Ciasto „Malinowa pianka” wygląda przepięknie i jest tak smaczne, że każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.
Zapiekankę można podać na śniadanie. Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotować smaczną i sycącą wersję z jajem. Wystarczy podsmażyć nabiał wraz z cebulką i szynką i całość zapiec pod pierzynką z sera. Przysmak skusi niemal każdego. Spróbujecie?
Czy po świętach została Wam sałatka jarzynowa po świętach? Na szczęście nie musicie spisywać jej na straty. Potrawa może jeszcze chwilę postać w lodówce i nadawać się do jedzenia. Dobrze jednak byłoby, gdyby nie zawierała w sobie majonezu.
Wątróbka może zostać podana w bardziej oryginalny sposób. Tort przygotowany z podrobów zaprezentowany przez Annę Muchę jest efektowny i niesamowicie smaczny. Wykonanie nie zajmie wiele czasu, a nawet sceptycy go spróbują.
Szukasz nowych pomysłów na świąteczną sałatkę? Skorzystaj z doskonałego przepisu od Tomasza Strzelczyka. Kolorowa i pyszna potrawa cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Taką przekąskę możesz przygotowywać na rozmaite okazje i to całkiem szybko.
Po świętach zostały Ci jajka na twardo? Nie martw się, możesz je jeszcze wykorzystać. Prawidłowo przechowywane jajka można bezpiecznie zjeść w ciągu nawet 7 dni. Ich świeżość ulegnie znacznemu przedłużeniu, gdy pozostawimy je w skorupce.
Jajka faszerowane są wielkanocnym klasykiem. Warto zaoszczędzić czas i sporządzić pełen charakteru sos chrzanowy. Prostota wykonania oraz niesamowity efekt — który docenią nawet wybredni domownicy — sprawią, że jeszcze nie raz się na nie skusicie.
Szykujesz sałatkę jarzynową? Zamiast gotować, upiecz warzywa korzeniowe. Gdy ostygną, połącz je z resztką składników, a sałatka będzie jeszcze lepsza. Kultowa jarzynowa w nowym wydaniu zachwyci każdego.
Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? Czy nadal obowiązuje post? W ten dzień wierni udają się do kościołów poświecić pokarmy. Nie wszyscy jednak mają pewność, czy oznacza to zezwolenie na jedzenie mięsa. Potwierdzamy, że w Wielką Sobotę post już nie obowiązuje.
Przechowujesz jajka na drzwiach lodówki? Popełniasz jeden z największych błędów. Dietetyk ostrzega, że jajka narażone są na gwałtowne zmiany temperatury. Na drzwiach lodówki jest najcieplej, więc jajka szybciej się psują.
Zapomnij o smażeniu jajecznicy na boczku lub innym tłuszczu. Jajka wbij na patelnię razem z gęstą śmietaną, a będą jeszcze smaczniejsze. Jajecznica będzie kremowa i aksamitna. Dzięki śmietanie będzie miała jednolitą konsystencję i nie przesuszy się podczas smażenia.
Mazurek pojawi się w święta w niejednym domu. Sekretem pełnego smaku deseru jest delikatne, kruche ciasto. Przygotowując je z dodatkiem surowego oraz ugotowanego na twardo żółtka, zachwycicie wszystkich domowników. Ciasto będzie wprost rozpływało się w ustach.
Pasta jajeczna nie musi być nudna. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek rzeżuchy sprawi, że pyszne smarowidło nabierze charakteru. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Anna Lewandowska zna dobry sposób na faszerowane jajka. W swojej wersji tej tradycyjnej przekąski nie używa ani grama majonezu. Zamiast tego miesza żółtka z kremowym i przede wszystkim zdrowym miąższem z awokado. Takie jajka faszerowane momentalnie znikają z półmiska.
Robisz sałatkę jarzynową? Przenigdy nie dodawaj do niej cebuli. Warzywo bardzo szybko się psuje, przez co cale danie będzie do wyrzucenia już po 2 dniach. Do kultowej sałatki dodaj jabłko oraz chrzan lub musztardę, a będzie jeszcze smaczniejsza.
Pasta jajeczna może być lekka i chrupiąca zarazem. Z przepisu Magdy Gessler, w którym nie znajdziemy majonezu, ale dodamy świeżej papryki, przygotujemy niesamowicie smaczne smarowidło. Musicie spróbować — zachwyci nawet sceptyków.
Gigantyczna promocja w Lidlu. Od czwartku do soboty sieć sklepów obniżyła ceny wielkanocnych produktów. Biała kiełbasa, majonez i jajka kupisz za grosze. Promocja obejmuje także surowe mięso, składniki na ciasto i chleb na żurek.