Ceny na Wielkanoc wzrosły nawet o 50%. Podrożało wszystko: od jajek, mięsa, cukru, sera twarogowego na sernik, aż po marchew, cebulę i inne warzywa. Polacy są załamani. Święta będą dużo skromniejsze niż w poprzednich latach.
Bez majonezu mało kto jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanoc. Zamiast jednak kupować sos w sklepie, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu Anny Lewandowskiej i wyczarować go w domu. Potrzebne są jedynie dobrze wam znane produkty. Spróbujecie?
W kuchni spotyka nas wiele małych, ale irytujących potknięć. Jednym z nich jest pękanie skorupek jaj podczas ich gotowania. Na szczęście można temu zapobiec za pomocą niewielkiej ilości octu czy soku z cytryny. Ten trik jest niezastąpiony zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt wielkanocnych.
Schab po warszawsku jest doskonałą przekąską na święta. Pieczone mięso podawane jest w galarecie w towarzystwie chrzanowo-jajecznego sosu. Poza idealnym smakiem zachwyci gości także eleganckim i apetycznym wyglądem. Gwarantujemy, że zniknie z półmisków jako pierwszy.
Zastanawiacie się czasem, jak smakuje jedzenie w restauracji, która przeszła Kuchenne Rewolucje? Youtuber z kanału KSIĄŻULO postanowił sprawdzić to na własnej skórze. Okazało się, że nie wszystko wygląda tak różowo, jak Magda Gessler obiecywała na antenie. Za skórę zalazła smakoszowi szczególnie klasyczna, włoska carbonara.
Producenci majonezu w tym roku poszaleli z cenami. Na szczęście ten pyszny sos można bez trudu przygotować w domu. Szczegółową instrukcję pokazał uwielbiany przez Polaków Tomasz Strzelczyk. Aby osiągnąć sukces, potrzeba jedynie odrobiny cierpliwości i wyczucia.
Kupiłaś jajka i w jednym znalazłaś czerwoną plamkę? Nie wyrzucaj go. Czerwonka plamka w jajku jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Nie jest zarodkiem, jak myśli większość osób, a jedynie smużką krwi, która przedostała się do wnętrza skorupki.
Każdy dobrze wie, jak smakuje popularna jarzynowa. Czy znacie jednak przepis na sałatkę z kalafiora? Kilka prostych składników i bezproblemowe wykonanie to tylko niektóre z jej atutów. Pełnię możliwości poznacie przy pierwszym skosztowaniu.
W całej Polsce ruszyła niezwykła promocja. Jajka, boczek i cukier można obecnie dostać dużo taniej, niż zazwyczaj. Wszystko za sprawą promocji w supermarketach Lidl. Warto wybrać się na zakupy i zrobić niezbędne zapasy. Taka okazja nie będzie trwać wiecznie. Co Lidl przygotował dla swoich klientów?
Faszerowane jajka mogą mieć jeszcze więcej smaku. Wystarczy zamienić majonez na musztardę i połączyć ją z kilkoma produktami, które znajdziemy w każdym sklepie. Musicie spróbować — efekt zachwyci was od pierwszego kęsa.
Masz dość żmudnego i czasochłonnego obierania jajek? Koniecznie sprawdź patent Tomasza Strzelczyka. Dzięki niemu ugotowane na Wielkanoc jajka obiorą się szybko, a ich wygląd będzie wyjątkowo estetyczny. Będziesz chętnie korzystać z tego patentu przez okrągły rok.
Majonez do dań wielkanocnych jest konieczny. Dietetyk wybrał się do Biedronki i pokazał, który produkt jego zdaniem jest najlepszy. Zaletą wskazanego produktu jest niezły skład i dość niska cena. Sprawdziliśmy, na co się zdecydował.
Omlet z białej kapusty jest błyskawicznym daniem. Sprawdzi się więc na szybki obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Omlet doprawiony białym sezamem, czosnkiem posmakuje każdemu. Sprawdź, jak zrobić tani obiad z kilku podstawowych składników.
Karol Okrasa zdradził prostą sztuczkę, dzięki której domowy zakwas na żurek na Wielkanoc będzie gotowy nie po ponad tygodniu, a już po 3- 4 dniach. Woda z domowych kiszonek znacznie przyspiesza proces fermentacji.
Popularny youtuber pokazał swój patent na jajecznicę. Kultowe śniadanie będzie smakować jeszcze lepiej, kiedy dodamy do niego odpowiednio przyrządzone żółtka. Youtuber stwierdził, że na takie danie warto poczekać kilka dni.
Racuchy to doskonały pomysł na podwieczorek lub kolację. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Z dodatkiem jabłek, posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. By jednak były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, proponujemy dodać do ciasta trochę rozgniecionego twarogu. Nie będzie wyczuwalny w plackach, a znacznie podniesie ich wartość odżywczą.
Zapomnij o nudnej sałatce jarzynowej. Znamy coś znacznie od niej lepszego. Koniecznie sprawdź przepis na barwną i pyszną sałatkę nicejską. Intensywny sos na bazie octu jabłkowego zapewnia jest wyjątkowy, idealnie zbalansowany smak.
Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne, ale nie za ciężkie śniadanie? Przygotuj jajecznicę po turecku na pomidorach. Jajka smażone z cebulką, czosnkiem, pomidorami i czerwoną papryką smakują obłędnie.
Biszkopt opada po upieczeniu? Najprawdopodobniej źle nagrzałaś piekarnik, otwierałaś drzwi podczas pieczenia lub od razu wyjęłaś wypiek z urządzenia. Dowiedz się, jak zrobić idealny biszkopt, który nie pęka, nie opada i się nie kruszy.
Sałatka na Wielkanoc nie musi być skomplikowana i wymagać żmudnych przygotowań. Zamiast kroić mnóstwo warzyw na jarzynową, postawcie na inny przepis i cieszcie się jeszcze lepszym rarytasem z dodatkiem jajka. Nawet wybredni będą zachwyceni.
Sałatka jarzynowa jest prostą i smaczną potrawą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są warzywa korzeniowe gotowane w mundurkach i osolonej wodzie. Dzięki nim sałatka nabiera charakterystycznego smaku.
Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.
W restauracji Magdy Gessler pojawiło się świąteczne menu. Ceny wielkanocnego cateringu są bardzo wygórowane. Za 5 połówek jajek faszerowanych pieczarkami i koperkiem zapłacimy ponad 30 zł. O wiele taniej przygotujemy je samodzielnie.
Idealny sernik powinien być aksamitny i delikatny. Dobrze też by nie pękał w czasie pieczenia, bo wtedy o wiele łatwiej kroić go na kawałki i lepiej prezentuje się na stole. Co jednak możemy zrobić, by uniknąć takiego defektu? Sekretem powodzenia jest odpowiednio przygotowana piana z białek.
Nie wyrzucaj zwarzonego majonezu. Rozwarstwiony produkt możesz błyskawicznie uratować przy pomocy wrzątku. Sprawdź również, dlaczego majonez nie gęstnieje i się warzy. Kluczowe są proporcje i temperatura składników, a nawet wysokość i szerokość naczynia.
Zaskocz swoich bliskich podczas nadchodzących świąt. Uracz ich pyszną, zupą, jakiej nigdy wcześniej nie jedli. Jajowa ze szczawiem pomysłu Magdy Gessler jest godną konkurencją dla klasycznego żurku. Jej smak każdy będzie rozpamiętywał przez długi czas.
Niemal każda rodzina może pochwalić się kucharką, spod której ręki wychodzą najlepsze specjały. Jedną z takich właśnie czarodziejek jest ciocia Zosia. Jej naleśniki nie mają sobie równych pod względem delikatności ciasta. Ich sekret tkwi w dodatku skrobi do ciasta.
Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.