Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

ceny na Wielkanoc wyższe nawet o 50%
29.03.2023 20:08 To będzie najdroższa Wielkanoc? Polacy są załamani, ceny wyższe nawet o 50%

Ceny na Wielkanoc wzrosły nawet o 50%. Podrożało wszystko: od jajek, mięsa, cukru, sera twarogowego na sernik, aż po marchew, cebulę i inne warzywa. Polacy są załamani. Święta będą dużo skromniejsze niż w poprzednich latach.

Majonez Anny Lewandowskiej
29.03.2023 15:18 Lewandowska ma tani i niezawodny patent na majonez. Wypróbujesz i zapomnisz o kupnych

Bez majonezu mało kto jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanoc. Zamiast jednak kupować sos w sklepie, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu Anny Lewandowskiej i wyczarować go w domu. Potrzebne są jedynie dobrze wam znane produkty. Spróbujecie? 

jajka gotujące się w garnku
28.03.2023 22:47 Wlej odrobinę do gotujących się jajek. Unikniesz pękających skorupek

W kuchni spotyka nas wiele małych, ale irytujących potknięć. Jednym z nich jest pękanie skorupek jaj podczas ich gotowania. Na szczęście można temu zapobiec za pomocą niewielkiej ilości octu czy soku z cytryny. Ten trik jest niezastąpiony zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt wielkanocnych.

Przygotowanie schabu po warszawsku
28.03.2023 21:25 Wielkanocny schab po warszawsku nie ma sobie równych. Goście będą błagać o przepis

Schab po warszawsku jest doskonałą przekąską na święta. Pieczone mięso podawane jest w galarecie w towarzystwie chrzanowo-jajecznego sosu. Poza idealnym smakiem zachwyci gości także eleganckim i apetycznym wyglądem. Gwarantujemy, że zniknie z półmisków jako pierwszy.

jedzenie w restauracji po Kuchennych Rewolucjach
28.03.2023 18:08 Odwiedził restaurację po Kuchennych Rewolucjach. Zupełnie nie zgodził się z opinią Gessler

Zastanawiacie się czasem, jak smakuje jedzenie w restauracji, która przeszła Kuchenne Rewolucje? Youtuber z kanału KSIĄŻULO postanowił sprawdzić to na własnej skórze. Okazało się, że nie wszystko wygląda tak różowo, jak Magda Gessler obiecywała na antenie. Za skórę zalazła smakoszowi szczególnie klasyczna, włoska carbonara.

Strzelczyk pokazuje, jak robić majonez
28.03.2023 17:15 Strzelczyk pokazał, jak łatwo zrobić majonez. Nie można tylko popełnić 1 błędu

Producenci majonezu w tym roku poszaleli z cenami. Na szczęście ten pyszny sos można bez trudu przygotować w domu. Szczegółową instrukcję pokazał uwielbiany przez Polaków Tomasz Strzelczyk. Aby osiągnąć sukces, potrzeba jedynie odrobiny cierpliwości i wyczucia.

Co oznacza czerwona plamka w jajku?
27.03.2023 14:35 Zauważyłaś czerwoną plamkę w jajku? Mało kto wie, co ona oznacza

Kupiłaś jajka i w jednym znalazłaś czerwoną plamkę? Nie wyrzucaj go. Czerwonka plamka w jajku jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Nie jest zarodkiem, jak myśli większość osób, a jedynie smużką krwi, która przedostała się do wnętrza skorupki.

prosta i pyszna sałatka z kalafiora
27.03.2023 10:48 Zwykła jarzynowa to przeżytek. Ta sałatka bije ją na głowę, sekret tkwi w 1 składniku

Każdy dobrze wie, jak smakuje popularna jarzynowa. Czy znacie jednak przepis na sałatkę z kalafiora? Kilka prostych składników i bezproblemowe wykonanie to tylko niektóre z jej atutów. Pełnię możliwości poznacie przy pierwszym skosztowaniu.

Oferta na jajka z Lidla
27.03.2023 09:07 Ruszyło o 6 rano w całej Polsce. Jajka, boczek i cukier tanie jak przed inflacją

W całej Polsce ruszyła niezwykła promocja. Jajka, boczek i cukier można obecnie dostać dużo taniej, niż zazwyczaj. Wszystko za sprawą promocji w supermarketach Lidl. Warto wybrać się na zakupy i zrobić niezbędne zapasy. Taka okazja nie będzie trwać wiecznie. Co Lidl przygotował dla swoich klientów?

Faszerowane jajka
26.03.2023 17:08 Koniec z majonezem do faszerowanych jajek. Lżejszy dodatek nada im jeszcze więcej smaku

Faszerowane jajka mogą mieć jeszcze więcej smaku. Wystarczy zamienić majonez na musztardę i połączyć ją z kilkoma produktami, które znajdziemy w każdym sklepie. Musicie spróbować — efekt zachwyci was od pierwszego kęsa. 

jajka sposobem Tomasza Strzelczyka
26.03.2023 08:56 Jak szybko obrać jajka? Sposób Strzelczyka przyda się nie tylko w Wielkanoc

Masz dość żmudnego i czasochłonnego obierania jajek? Koniecznie sprawdź patent Tomasza Strzelczyka. Dzięki niemu ugotowane na Wielkanoc jajka obiorą się szybko, a ich wygląd będzie wyjątkowo estetyczny. Będziesz chętnie korzystać z tego patentu przez okrągły rok.

Biedronka ma świetny majonez
25.03.2023 21:13 Dietetyk chwycił tani majonez w Biedronce i powiedział, co o nim myśli. Zaskoczenie gwarantowane

Majonez do dań wielkanocnych jest konieczny. Dietetyk wybrał się do Biedronki i pokazał, który produkt jego zdaniem jest najlepszy. Zaletą wskazanego produktu jest niezły skład i dość niska cena. Sprawdziliśmy, na co się zdecydował.

tani obiad z kapusty
25.03.2023 14:40 Posiekaj kapustę i dodaj 2 jajka. W chwilę zrobisz pyszny obiad za grosze

Omlet z białej kapusty jest błyskawicznym daniem. Sprawdzi się więc na szybki obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Omlet doprawiony białym sezamem, czosnkiem posmakuje każdemu. Sprawdź, jak zrobić tani obiad z kilku podstawowych składników.

Sposób Okrasy na zakwas na żurek
25.03.2023 12:37 Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie

Karol Okrasa zdradził prostą sztuczkę, dzięki której domowy zakwas na żurek na Wielkanoc będzie gotowy nie po ponad tygodniu, a już po 3- 4 dniach. Woda z domowych kiszonek znacznie przyspiesza proces fermentacji.

najlepszy przepis na jajecznicę
25.03.2023 08:44 Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę

Popularny youtuber pokazał swój patent na jajecznicę. Kultowe śniadanie będzie smakować jeszcze lepiej, kiedy dodamy do niego odpowiednio przyrządzone żółtka. Youtuber stwierdził, że na takie danie warto poczekać kilka dni.

puszyste racuchy
24.03.2023 18:21 Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy

Racuchy to doskonały pomysł na podwieczorek lub kolację. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Z dodatkiem jabłek, posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. By jednak były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, proponujemy dodać do ciasta trochę rozgniecionego twarogu. Nie będzie wyczuwalny w plackach, a znacznie podniesie ich wartość odżywczą. 

Przygotowanie sałatki nicejskiej
24.03.2023 07:38 Bije na głowę nawet sałatkę jarzynową. Ten dodatek jest kluczowy

Zapomnij o nudnej sałatce jarzynowej. Znamy coś znacznie od niej lepszego. Koniecznie sprawdź przepis na barwną i pyszną sałatkę nicejską. Intensywny sos na bazie octu jabłkowego zapewnia jest wyjątkowy, idealnie zbalansowany smak.

Jajecznica po turecku z pomidorami na śniadanie
23.03.2023 22:21 Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek

Szukasz pomysłu na szybkie, pożywne, ale nie za ciężkie śniadanie? Przygotuj jajecznicę po turecku na pomidorach. Jajka smażone z cebulką, czosnkiem, pomidorami i czerwoną papryką smakują obłędnie.

co zrobić, żeby biszkopt nie opadał?
22.03.2023 19:12 Biszkopt opada po upieczeniu? 1 trick z piekarnikiem i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Biszkopt opada po upieczeniu? Najprawdopodobniej źle nagrzałaś piekarnik, otwierałaś drzwi podczas pieczenia lub od razu wyjęłaś wypiek z urządzenia. Dowiedz się, jak zrobić idealny biszkopt, który nie pęka, nie opada i się nie kruszy. 

Sałatka na Wielkanoc
22.03.2023 16:16 Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji

Sałatka na Wielkanoc nie musi być skomplikowana i wymagać żmudnych przygotowań. Zamiast kroić mnóstwo warzyw na jarzynową, postawcie na inny przepis i cieszcie się jeszcze lepszym rarytasem z dodatkiem jajka. Nawet wybredni będą zachwyceni. 

czy trzeba solić sałatkę jarzynową?
21.03.2023 10:43 Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę

Sałatka jarzynowa jest prostą i smaczną potrawą, która wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowe są warzywa korzeniowe gotowane w mundurkach i osolonej wodzie. Dzięki nim sałatka nabiera charakterystycznego smaku.

ciasto na Wielkanoc
20.03.2023 22:44 Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem

Znudził Ci się mazurek, sernik i inne ciasta? Koniecznie przygotuj ciasto na Wielkanoc na biszkopcie szpinakowym. Ciasto wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Słodki spód, masa z mascarpone i śmietanki oraz brzoskwinie i banan są połączeniem, którego musisz spróbować. A na stole prezentuje się rewelacyjnie.

wielkanocny catering od Magdy Gessler
20.03.2023 19:21 Trudno uwierzyć, ile kosztują jajka faszerowane u Magdy Gessler

W restauracji Magdy Gessler pojawiło się świąteczne menu. Ceny wielkanocnego cateringu są bardzo wygórowane. Za 5 połówek jajek faszerowanych pieczarkami i koperkiem zapłacimy ponad 30 zł. O wiele taniej przygotujemy je samodzielnie.

domowy sernik
20.03.2023 18:04 Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal

Idealny sernik powinien być aksamitny i delikatny. Dobrze też by nie pękał w czasie pieczenia, bo wtedy o wiele łatwiej kroić go na kawałki i lepiej prezentuje się na stole. Co jednak możemy zrobić, by uniknąć takiego defektu? Sekretem powodzenia jest odpowiednio przygotowana piana z białek. 

jak uratować majonez
20.03.2023 16:04 Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować

Nie wyrzucaj zwarzonego majonezu. Rozwarstwiony produkt możesz błyskawicznie uratować przy pomocy wrzątku. Sprawdź również, dlaczego majonez nie gęstnieje i się warzy. Kluczowe są proporcje i temperatura składników, a nawet wysokość i szerokość naczynia.

zupa jajowa ze szczawiem
20.03.2023 00:14 Nie przepadasz za żurkiem? Podaj na Wielkanoc "jajową ze szczawiem", mamy przepis samej Gessler

Zaskocz swoich bliskich podczas nadchodzących świąt. Uracz ich pyszną, zupą, jakiej nigdy wcześniej nie jedli. Jajowa ze szczawiem pomysłu Magdy Gessler jest godną konkurencją dla klasycznego żurku. Jej smak każdy będzie rozpamiętywał przez długi czas.

smażenie naleśników
19.03.2023 22:53 Ciocia Zosia dodawała do naleśników tajny składnik. Wychodziły lekkie jak obłok

Niemal każda rodzina może pochwalić się kucharką, spod której ręki wychodzą najlepsze specjały. Jedną z takich właśnie czarodziejek jest ciocia Zosia. Jej naleśniki nie mają sobie równych pod względem delikatności ciasta. Ich sekret tkwi w dodatku skrobi do ciasta. 

świąteczny klops wielkanocny z przepisu babci
19.03.2023 20:23 Babcia robiła najlepszy klops wielkanocny. Ten przepis przechodzi już z pokolenia na pokolenie

Klops wielkanocny z jajkiem jest bardzo klasyczną i tradycyjną potrawą na święta. Kiedyś nie mogło zabraknąć go w żadnym domu. Rola upieczenia mięsa faszerowanego jajkiem przypadała najczęściej najlepszej kucharce, czyli babci. To właśnie z jej notatek mamy poniższy przepis.