Jajka na miękko są najlepszym i najzdrowszym wyborem. Płynne żółtko jest bogatym źródłem witamin i wielu cennych związków odżywczych. Jajka na twardo, omlet, czy jajecznica tracą znaczną część prozdrowotnych właściwości.
Jajka faszerowane muszą znaleźć się na każdym świątecznym stole. Jak sprawić, by zachwyciły naszych gości. Przy pomocy tak popularnej i dobrze znanej potrawy trudno zrobić naprawdę piorunujące wrażenie. Aby tego dokonać proponujemy pyszne i niezwykle estetyczne jajka z farszem z zielonego groszku.
Żurek w chlebie jest jednym z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych przysmaków. W ten jeden dzień w roku nader chętnie wymieniamy klasyczne miski i talerze na chrupiący wypiek. Aby chleb nie nasiąkł nieapetycznie zupą należy go odpowiednio przygotować. Z pomocą przyjdzie nam piana ubita z białek.
Malowanie jaj jest wielkanocną tradycją. Wiele osób w tym celu używa takich przyborów, jak flamastry i farby. Po co jednak kupować niepotrzebne narzędzia, skoro całą paletę barw możemy znaleźć w obrębie własnej kuchni? Będziecie zadziwieni, jakie kolory wyczarujecie z pomocą naturalnych produktów.
Kluski kładzione są prostym i smacznym daniem mącznym, które może stanowić podstawę obiadu czy kolacji. Ich wykonanie nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników. Bliscy będą zachwyceni.
Domowy pasztet jest nie lada rarytasem. Teoretycznie jego przyrządzenie do skomplikowanych nie należy. W praktyce jednak bardzo łatwo przesuszyć ten domowy specjał. Aby tego uniknąć, należy w odpowiedni sposób dodać jajka do masy.
Obieranie jajek na twardo zajmuje sporo czasu, a i efekt często jest daleki od ideału. Przeważnie uszkadzamy delikatne białko, kiedy chcemy pozbyć się skorupki. Dzięki metodzie 4x3 jajka obierzemy błyskawicznie i bez uszkodzeń. Będą gotowe w sekundę.
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc nie może obyć się bez świątecznego i wiosennego i świątecznego akcentu. Sałatkę dopraw majonezem, jogurtem i świeżym, tartym chrzanem. Chrzan podkręci smak całej potrawy.
Zapomnij o maśle, oleju, czy boczku. Najlepszą jajecznicę usmażysz na mleku. Mleko podbija smak jajek, a całe danie jest bardziej kremowe i aksamitne. Poznaj przepis na jajecznicę bez tłuszczu. Będzie idealna na śniadanie.
Jajka są ważnym elementem Wielkanocy. Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim trikiem na zaoszczędzenie podczas ich zakupu. Celebrytka wyjawiła, że do niektórych potraw wybiera produkt z chowu ściółkowego. Reakcja internautów była natychmiastowa.
Sos tatarski jest idealnym uzupełnieniem zimnych mięs i pasztetów. Nie może zabraknąć go na stole podczas wielkanocnej uczty. Jak sprawić, by ten smaczny dodatek nabrał jeszcze bardziej świątecznego wyrazu? To proste - wystarczy dodać do niego ugotowane na twardo i posiekane jajka.
Zapomnij o dekorowaniu jajek zwykłym majonezem ze słoika. Znamy znacznie lepszy sposób na ich podanie. Majonez wystarczy wymieszać z dodatkami o zdecydowanym smaku. Roboty tyle, co nic, a smak będzie bez porównania lepszy.
Najwyższy czas zapomnieć o ciężkiej sałatce jarzynowej. W obliczu nadchodzącej wiosny postaw na jej lekką i świeża alternatywę. Sałatka wiosenna łączy w sobie chrupiące rzodkiewki, aromatyczny szczypiorek i sycące gotowane jajka. Doskonały sos na bazie jogurtu dopełnia jej wyjątkowego smaku.
Galaretki w kształcie jajek będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Prosty przepis z wyrazistym dodatkiem w postaci marynowanej papryki zachwyci nawet wybredne podniebienia. Musicie spróbować.
Jajka faszerowane nie muszą być nudne. Marynując ugotowany nabiał w zalewie z burakami, uzyskamy eleganckie kolorowe zdobienie, które pięknie prezentuje się na talerzu. Przygotowanie takiej odsłony wielkanocnego specjału jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Nie zgadniecie, co można dodać do ciasta na kopytka. Prosty składnik sprawy, że kluseczki wyjdą delikatne i nabiorą apetycznej, złocistej barwy. Mowa o mące kukurydzianej, którą miesza się ze standardową mąką pszenną. Wyrobienie ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil.
Jajeczne koszyczki będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Smaczny faszerowany rarytas z dodatkiem dekoracji ze szczypiorku nie jest trudny w wykonaniu, a nadzienie zachwyci smakiem nawet wybrednych. Spróbujecie?
Zapomnij o soli i soku z cytryny. Jajka na twardo obierzesz w kilka chwil, jeśli zastosujesz prostą sztuczkę najlepszych gospodyń. Sekretem jest potrząsanie ugotowanych jajek. Jak szybko obrać jajka na twardo?
Aby upiec babkę wielkanocną nie trzeba spędzać połowy dnia w kuchni. Ania Bardowska pokazała, jak zrobić to ciasto sprawnie i prosto. Jej wypiek cieszy smakoszy idealnie wilgotną strukturą i wybornym smakiem. Gwiazda programu „Rolnik Szuka Żony" doskonale zna się na pieczeniu.
Wyrzucasz wytłaczanki po jajkach? To wielki błąd i marnotrawstwo. Z niepozornego kartonika po zużyciu jajek można uzyskać jeszcze szereg korzyści. Niektóre z nich mogą być naprawdę zaskakujące.
Koszt świątecznych potraw w tym roku wyjdzie nadzwyczaj wysoki. Analitycy przewidują, że Wielkanoc w większości domów będzie o wiele skromniejsza. Podniesie się zarówno koszt przeciętnej święconki, jak i przygotowania świątecznych przysmaków. Sprawdziliśmy, na jakie podwyżki musimy się nastawić.
Jajecznica jest śniadaniowym klasykiem. Wzbogacona o boczek, odrobinę świeżego lubczyku i podsmażony chleb razowy nabiera niezwykłego wyrazu. Propozycji Tomasz Strzelczyka trzeba spróbować. Jest tak smaczna, że jeszcze nie raz się skusicie.
Zrezygnuj z gotowych słodyczy na Wielkanoc. Zamiast nich przygotuj galaretkowe jajeczka w wydmuszkach. Gotowe deserki w kształcie jajek będą totalnym hitem na świątecznym stole i znikną błyskawicznie. Poznaj przepis na szybki deser na Wielkanoc.
Zrezygnuj z sałatki jarzynowej. Zamiast niej na Wielkanoc przygotuj warstwową sałatkę z tuńczykiem. Danie jest o wiele szybsze w przygotowaniu od jarzynowej. Zrobisz je z kilku składników, których nie trzeba gotować i obierać. Wszyscy będą zachwyceni.
Biedronka przygotowała promocje na Wielkanoc. Od 30.03 do 02.04.2023 r. w sieci sklepów zrobimy zakupy na święta w bardzo atrakcyjnych cenach. Na szczególną uwagę zasługuje mięso i jajka. Taniej nigdzie ich nie kupisz.
Już za chwilę w naszych domach zagości Wielkanoc. Obok żurku i białej kiełbasy nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Jeśli nie macie pomysłu jak je przyrządzić spieszymy z pomocą. Podajemy przepis na prosty, szybki i niezwykle smaczny farsz do jajek.
Już za chwilę jajka gotowane na twardo zagoszczą na naszych stołach w ogromnych ilościach. Podczas ich przyrządzania wielu z nas zapewne natknie się na charakterystyczna, siną obwódkę wokół ściętego żółtka. Co ona oznacza i jak możemy uniknąć takiego nieestetycznego efektu? Kluczową kwestią jest właściwy czas gotowania.
Babcia Jadzia zdradziła, jak robi tradycyjną sałatkę jarzynową. Do warzyw gotowanych, ogórków kiszonych i groszku konserwowego dodaje cebulę. Warzywo podkreśla smak całego dania. Babcia doprawia sałatkę majonezem.