Jajka są bardzo popularnym produktem w naszych kuchniach. Co jednak zrobić ze skorupkami, które po nich zostają? Wiele osób nie jest świadomych, jak wykorzystać skorupki po jajkach. Poniższy patent na zrobioną z nich ostrzałkę rzuci każdego na kolana.
Dlaczego panierka odkleja się od kotletów schabowych? Z tym problemem zmagał się w życiu niejeden miłośnik gotowania. W łatwy sposób można sprawić, by podobne zjawisko już nigdy nie zagościło w Waszej kuchni. Cały sekret właściwego panierowania kotleta tkwi w osuszeniu mięsa.
Ślub i wesele jest ważnym wydarzeniem w życiu Pary Młodej. Chcą zorganizować doskonałe przyjęcie weselne, na którym będzie pyszne jedzenie, którym zachwycą się goście. Jednak są potrawy, których pod żądnym pozorem nie powinno się serwować na weselach. Niestety Polacy podają je często swoim gościom.
Jajka sadzone to znana i lubiana propozycja śniadaniowa. Ścięte białko i delikatnie płynne żółtko sprawiają, że tak wiele osób przepada za tym daniem. Usmażenie jajek tak, aby były idealnie ścięte, nie jest prostą sprawą. Aby tego dokonać, niezbędne jest dobranie optymalnej temperatury.
Sanepid wydał pilne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W partii jaj sprzedawanych w sieci sklepów Kaufland wykryto bowiem Salmonellę. Bakteria ta jest bardzo groźna dla naszego zdrowia. Sprawdź więc, czy nie masz tego produktu we własnej lodówce.
Jajecznicę na śniadanie wybiera wiele osób. Smaczna, sycąca i z dodatkiem szczypiorku ma swoich zagorzałych zwolenników. Zrezygnowanie ze smażenia jajecznicy na maśle poprawi jej smak i wyjdzie ci na zdrowie. Warto spróbować innego sposobu na smażenie jajecznicy.
Często zdarza Ci się, że naleśniki rwą się w czasie smażenia? Wiesz czym jest to spowodowane? Problem leży w cieście, a konkretnie w jego konsystencji. Zbyt rzadkie ciasto nie ma zwykle odpowiedniej elastyczności i rwie się przy próbie obrócenia naleśnika. Dzięki naszym podpowiedziom nigdy więcej to Ci się nie przydarzy.
Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Doskonałe rezultaty osiągały nasze babcie, które przyrządzały masę bez dodatku jajka. To właśnie ono utrudnia formowanie sakiewek i powoduje, że pierogi rozpadają się podczas gotowania.
Masz dość nudnych kanapek z serem żółtym lub szynką? Mamy dla Ciebie idealną radę. Przygotuj pastę jajeczną i wzbogać jej smak wyrazistym ogórkiem kiszonym. Ten specjał zniknie z lodówki zanim się obejrzysz.
Jajecznica jest najpopularniejszym daniem przyrządzanym na śniadanie. Robi się ją niezwykle szybko, a syci na długo. Zwykle smażymy ją na maśle lub oleju, co u niektórych wywołuje wyrzuty sumienia w związku z nadmiarem kalorii. I właśnie dla tych osób podamy dziś przepis na delikatną jajecznicę bez nadmiaru tłuszczu.
Smażony twaróg zachwyci wszystkich. Zaledwie kilka składników przesądzi o kulinarnym sukcesie. Jeśli szukasz prostego i sprawdzonego przepisy na pyszną i zdrową przekąskę- polecamy recepturę na smażony ser. Ten przysmak szybko zniknie z talerzy- taki jest pyszny!
Kucharz Maciej potrafi zaskakiwać smakoszy. Tym razem zaprezentował przepis na niecodzienny chleb w jajku. Mowa o tostach francuskich z kontrowersyjnym dodatkiem. Macza chleb w jajku, dodaje pewne składniki i uzyskuje pyszny kulinarny efekt. Wypróbuj ten patent kucharza Macieja.
Gofry są bezdyskusyjnym symbolem wakacji. Ty słodkim przysmakiem zajadają się duzi i mali. Czy wiesz, jak w prosty sposób uzyskać najlepsze ciasto do ich przyrządzenia? Cała tajemnica tkwi w dodatku wody gazowanej.
Coraz więcej pacjentów trafia z objawami salmonellozy do trójmiejskich szpitali. To efekt zatrucia daniem śniadaniowym w jednej z gdańskich, znanych restauracji. Poszkodowanych może być nawet 150 osób. Restauracja została ukarana grzywną przez Sanepid.
Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Jasne i delikatne w środku, a chrupiące na zewnątrz są celem, do którego dąży każda pani domu. Zamiast jednak kombinować, wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur. Na przykład takich, jak przepis babci Ewy. Jej placki ziemniaczane zachwycają całą rodzinę, a ich tajemnicą jest wrzące mleko.
Szukasz pomysłu na śniadanie, a jajecznica i jajka na twardo dawno się przejadły? Przygotuj sobie tę pyszną i pożywną potrawę. Jajko sadzone włożone do bułki i podane z dodatkami nie tylko doskonale smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Kolorowe danie zapewni energię i dobry humor na cały poranek.
Jajka są uznawane za zdrowe. Ekspertka z fundacji Otwarte Klatki opowiedziała, jak wygląda ich produkcja. Informacje, które przekazała, są szokujące i niejedną osobę przekonają do bardziej świadomych zakupów. Chodzi o rezygnację zakupu nabiału z chowu klatkowego.
Placek zbójnicki można przygotować bez mąki i ziemniaków. Jedna z twórczyń pokazała jak z zaledwie kilku składników i w dosłownie chwilę zrobić danie odpowiednie dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Każdy może go spróbować.
Mamy ważną aktualizację ostrzeżenia Sanepidu. Na powierzchni skorupek jaj przeznaczonych do konsumpcji wykryto bakterię Salmonella Enteritidis. GIS uściślił, która partia produktu może być niebezpieczna dla zdrowia. Szczegóły przedstawiamy poniżej.
Historia pewnej Brytyjki jest dowodem na to, że nie wszystko, co pojawia się w sieci, powinniśmy naśladować. Kobieta wypróbowała popularny trik z TikToka na gotowanie jajka w mikrofalówce. Teraz ma poparzoną twarz i za sobą ogromny ból. Ostrzega innych przed niebezpiecznym trendem z TikToka.
Restauracja z Rzeszowa podała w ostatnim czasie posiłek, po którym spora grupa klientów zgłosiła dolegliwości. Właśnie podano, że na zatrucie narażonych było aż 44 osoby. Znaczna grupa ma objawy.
Nie masz pomysłu na smaczne śniadanie? Proponujemy przepis na jajecznicę. Jednak nie na taką zwykłą, tylko z dodatkiem pysznego i zdrowego dodatku. Mowa o szczawiu, czyli bombie witaminowej. O tej porze roku jest najsmaczniejszy, a znajdziesz go niemal wszędzie. Wystarczy się tylko dobrze rozejrzeć.
Obok odwiecznego pytania, co było pierwsze kura czy jajko, pojawia się też pytanie, co lepiej jeść? Białko, a może żółtko? Wiemy, co jest bardziej wartościowe i wyjaśniamy, choć odpowiedź nie jest wcale taka prosta.
Ponad 30 osób zostało poszkodowanych po wizycie w jednej z rzeszowskich restauracji. Wystąpiły u nich objawy zatrucia bakterią Salmonelli. Aż 7 klientów trafiło z tego powodu do szpitala. Lokal został zamknięty przez Sanepid.
Sanepid wydał ważne oświadczenie. Dotyczy ono partii jaj kurzych, która może być niebezpieczna dla zdrowia. Na powierzchni skorupki wykryto bowiem bardzo groźną bakterię. Chodzi o Salmonella Enteritidis.
Często obiegowe opinie o produktach żywnościowych sugerują, że są one niezdrowe. Jednak kilku popularnym produktom przyjrzał się dietetyk- dr Bartek Kulczyński. Okazuje się, że te uważane za szkodliwe, są neutralne, a nawet korzystne dla naszego zdrowia. Zobacz, o jakie produkty chodzi.
Otrzymaliśmy szokujące wieści od jednej z naszych Czytelniczek. Kobieta podzieliła się wrażeniami na temat serwowanego w hotelu śniadania. Posiłek nie dość, że był bardzo podstawowy, to jeszcze podano go na plastikowej zastawie. Warto wiedzieć, że nocleg chwali się standardem czterogwiazdkowym.
Szukacie sposobu na puszyste naleśniki? Będziecie zachwyceni poniższym patentem. Do przygotowanego ciasta wystarczy dodać odrobinę piwa. Dzięki niemu gotowe placuszki zaskoczą swoją delikatnością.