Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Rzeżucha
19.03.2023 13:28 Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze

Rzeżucha kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy. Pikantne listki warto jednak podjadać zdecydowanie częściej. Są bardzo zdrowe, a ich pozyskanie niesamowicie proste. Podpowiadamy, jak wyhodować ją w domu. W najbliższym tygodniu jest najlepszy moment, jeśli chcemy nią udekorować świąteczny stół. 

Sałatka jajeczna
18.03.2023 20:19 Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej

Sałatka jajeczna jest prosta i niesamowicie smaczna. Kilka produktów połączonych ze sobą smakuje tak dobrze, że nawet amatorzy jarzynowej czy bankietowej będą zachwyceni. Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Musicie spróbować. 

Jedno jajko dziennie jest bezpieczne
18.03.2023 16:56 Ile jajek można zjeść dziennie? W końcu podano liczbę

Jajka w diecie były różnie traktowane na przestrzeni czasu. Kiedyś zalecano, by ograniczać ich spożycie ze względu na sporą zawartość cholesterolu. Jak jest obecnie? Naukowcy ustalili już bezpieczną dzienną liczbę kurzego nabiału. 

Jasiek Kuroń przygotowuje placki ziemniaczane
18.03.2023 11:38 Kuroń dodaje je tuż przed smażeniem placków ziemniaczanych. Powód jest bardzo ważny

Najprostsze i klasyczne przepisy są najlepsze. Najłatwiej też popełnić na nich kulinarną gafę. Jasiek Kuroń postanowił raz na zawsze zakończyć spór o placki ziemniaczane. Szczególną uwagę przykłada do momentu dodawania poszczególnych składników potrawy.

pasta z makreli z ogórkiem kiszonym
16.03.2023 22:52 Szybka pasta z makreli. 1 składnik doskonale podkręci jej smak

Z makreli wędzonej i ogórków kiszonych przygotujesz szybką pastę kanapkową. Dodaj również jajka ugotowane na twardo i szczypiorek, a pasta wyjdzie przepyszna. Będzie idealnym dodatkiem do pieczywa.

 słodycze na Wielkanoc
16.03.2023 19:17 Kupujecie dzieciom słodycze na Wielkanoc? Na widok tych Bosackiej włos się zjeżył

Katarzyna Bosacka sprawdziła skład popularnych słodyczy na Wielkanoc i zamarła. W jajkach cukrowych znalazła aż 3 substancje słodzące i 5 barwników, które mogą zaszkodzić dzieciom. Lepiej zrezygnujcie z ich zakupu.

kotlety z kapusty
16.03.2023 10:27 Żadne mielone. Najlepsze kotlety zrobisz z kapusty, zetrzyj ją na tarce

Kto powiedział, że kotlety muszą być zawsze z mięsa? Są na tę potrawę smaczniejsze i znacznie tańsze sposoby. Wypróbujcie koniecznie przepis na obłędne kotlety z kapusty. Większość niezbędnych składników zapewne masz już w domu.

sałatka śledziowa Tomasza Strzelczyka
16.03.2023 09:38 Rozgnieć jajka i pokrój śledzie. Sałatka Strzelczyka bije na głowę jarzynową

Tomasz Strzelczyk przeszedł samego siebie. Wszystko za sprawą genialnej sałatki śledziowej. Banalny przepis, proste wykonanie i łatwo dostępne składniki stanowią zaledwie początek jej zalet. Spróbujcie jej, a zrozumiecie w pełni fenomen tej potrawy.

biszkopt z budyniem waniliowym
15.03.2023 21:09 Wsyp 3 opakowania do piany. Biszkopt jeszcze nigdy nie był tak miękki i puszysty

Do biszkoptu dodaj 3 łyżki mąki i 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru. Ciasto pięknie wyrośnie podczas pieczenia. Nie opada, nie kruszy się i smakuje obłędnie. Budynie dodają mu też nuty smakowej. 

jak rozpoznać czy jajka są świeże
15.03.2023 18:41 Zapomnij o wkładaniu jajek do wody. Świeżość ocenisz już w trakcie zakupów

Czy wiesz, jak rozpoznać, czy jajka są świeże? Już w trakcie zakupów możesz ocenić, czy jajka nadają się do jedzenia, czy lepiej ich nie kupować. Wystarczy, że spojrzysz na skorupkę i przeprowadzisz szybki test polegający na potrząśnięciu jajka.

Majonez coraz droższy
15.03.2023 09:31 Pokazał, ile rok temu kosztował majonez. Można złapać się za głowę

Majonez jest coraz droższy. Jeden z internautów porównał ceny produktu sprzed kilku lat i pokazał, jak bardzo uległy zmianie. Wyniki analizy nie są optymistyczne — czeka nas droga lub skromna Wielkanoc. 

Bosacka bierze pod lupę majonez
14.03.2023 08:48 Nie tylko ceny majonezu wołają o pomstę do nieba. Bosacka spojrzała na etykiety i zamarła

Majonez jest jednym z produktów, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie przygotowania surówki czy sałatki. Rosnące ceny oraz niekoniecznie najlepszy skład wyrobów skłoniły Katarzynę Bosacką do przygotowania zestawienia, mającego na celu ułatwienie wyboru podczas zakupów. Sprawdziliśmy, na co jej zdaniem należy zwrócić uwagę. 

sałatka z serkiem wiejskim według przepisu siostry Anastazji
13.03.2023 22:43 Jarzynowa zdetronizowana. Sałatka z serkiem wiejskim siostry Anastazji jest 100 razy lepsza

Masz ochotę na lekką, wiosenną sałatkę, a może szukasz już pomysłu na Wielkanoc? Sałatka siostry Anastazji z serkiem wiejskim będzie doskonałym wyborem. Sałatka jest lekka, bardzo aromatyczna i wygląda zjawiskowo.

Pytanie na Śniadanie gotuje dla mężczyzn
12.03.2023 19:19 W Pytaniu na śniadanie pokazali jak zrobić „męskie śniadanie”. Prowadząca zwróciła uwagę na 1 szczegół

Pytanie na Śniadanie wyemitowało odcinek prezentujący „męskie” śniadanie. Propozycje była dość stereotypowa, a jedna z prowadzących zauważyła, że zawiera tylko „odrobinę zdrowia” w postaci kilku pomidorków. Sprawdziliśmy, co zaproponowano i czy warto skusić się na odtworzenie posiłku w domu. 

ciasto na talerzu
12.03.2023 11:08 Zapomnij o ważeniu składników. Ciasto 12 łyżek za każdym razem wychodzi nieziemsko puszyste

Mamy najlepszy przepis na ciasto. Jest tak prosty, że niemal nie trzeba go zapisywać. Jego główne składniki występują bowiem w takiej samej ilości. Stąd właśnie jego nazwa - ciasto 12 łyżek.

Jajka w sosie tatarskim
11.03.2023 22:30 Zapomnij o jajkach w majonezie. Zalane tym sosem smakują 100 razy lepiej

Jajka faszerowane często podaje się z majonezem. Istnieje jednak inny sos, który podkreśli ich smak znacznie lepiej. Pyszna kompozycja marynowanych warzyw, majonezu i przypraw, czyli sos tatarski wzbogaci proste danie. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona. 

Naleśniki z dwóch składników
11.03.2023 07:56 Bez mleka i mąki. Najlepsze naleśniki zrobisz z 2 składników

Zapomnij o cieście z mleka, mąki i innych produktów. Pyszne i bardzo puszyste naleśniki zrobisz wyłącznie z dwóch składników: jajek i budyniu. Naleśniki przygotujesz błyskawicznie. Będą idealne na śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny.

Najlepsza jajecznica
10.03.2023 09:19 To najlepszy patent na jajecznicę. Kluczowy jest 1 trik

Usmaż jajecznicę według rady tiktokerki, a już nigdy nie zrobisz jej inaczej. Dzięki prostej sztuczce  jajecznica jest o wiele smaczniejsza, ma ładny, apetyczny kolor i nigdy nie wysuszy się pod wpływem wysokiej temperatury.

galaretki drobiowe na stole
08.03.2023 17:37 Galaretki drobiowe w kształcie jajek są wielkanocnym hitem. Położysz na stole i zrobisz furorę

Już za miesiąc w Polsce nastaną Święta Wielkanocne Z tej okazji jak zwykle odbędzie się prawdziwa uczta. Jak zaimponować najbliższym swoimi kulinarnymi zdolnościami? Przygotuj pyszne i niezwykle efektowne galaretki drobiowe w kształcie jajka.

uwaga na nieuczciwych sprzedawców jajek
08.03.2023 07:56 Wziął jajka i pokazał całą prawdę. Nie daj się oszukać

Kupujesz jajka od przypadkowych sprzedawców na ryneczku? Lepiej uważaj. Nie zawsze jajko ekologiczne faktycznie musi takie być. Znany kucharz pokazał, w jaki sposób nieuczciwi sprzedawcy oszukują na cenie i pochodzeniu jajek.

domowy majonez
07.03.2023 18:05 Nie uwierzycie, ale Doda robi majonez. Jeszcze bardziej szokuje, co do niego dodaje

Znacie przepis na domowy majonez? Na pewno nie robicie go tak, jak Doda. Wokalistka nawet w tak banalnej kwestii musi mieć ostatnie słowo. W jej sosie znajdziecie nietypowe dodatki, między innymi kolendrę.

smażone panierowane pieczarki
07.03.2023 14:19 Obtocz pieczarki chrupiącą panierką. Ta przekąska pobije serce każdego smakosza

Zapomnij o frytkach i chipsach. Mamy sposób na znacznie zdrowszą chrupiącą przekąskę. Obtocz pieczarki w panierce i przemień je w złociste apetyczne kuleczki. Idealnie smakować będą podane z ulubionymi sosami lub zwyczajnie ketchupem.

Puszysty i wilgotny sernik według przepisu Makłowicza
07.03.2023 14:09 Makłowicz robi sernik według dawnej receptury. Na liście składników - ziemniaki

Sernik według receptury Roberta Makłowicza jest prosty w przygotowaniu i pięknie rośnie podczas pieczenia. Ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Pan Robert do sera dodaje ugotowane ziemniaki. Dzięki nim kultowe ciasto jest wilgotne i smakuje obłędnie.

wylewanie ciasta naleśnikowego na patelnię
06.03.2023 20:12 Wsyp 1 szklankę do ciasta na naleśniki. Będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Przyrządzasz naleśniki na kolację lub śniadanie? Mamy dla Ciebie idealny patent. Zamień zwykłą mąkę na tę pełnoziarnistą. Dzięki temu posiłek będzie o wiele zdrowszy, a jednocześnie bardziej sycący.

ptysie według przepisu Tomasza Strzelczyka
06.03.2023 10:17 Strzelczyk przypomniał wszystkim dawny patent. Inne desery mogą się schować

Ptysie są już kultowymi słodyczami. Zamiast kupować je w cukierni, koniecznie zrób je samodzielnie. Ptysie z ciasta parzonego według przepisu Tomasza Strzelczyka dosłownie rozpływają się w ustach. Kucharz wypełnia je kremem budyniowym z mascarpone. Lepszego deseru nie jadłaś.

jajka sadzone na wodzie bez grama tłuszczu
06.03.2023 07:57 Żadne masło, żaden olej. Najlepsze jajka sadzone zrobisz zupełnie inaczej

Jajka sadzone na wodzie będą gotowe w kilka minut. Są genialnym dodatkiem do każdego posiłku. Są pożywne, smaczne i przede wszystkim o wiele lżejsze od jajek sadzonych na maśle, oleju, czy oliwie z oliwek. 

siekanie jajek
04.03.2023 22:55 Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka

Jajka są idealnym produktem na śniadanie. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, aby rano robić z nich jajecznicę. Dlatego już wieczorem przygotuj pyszną pastę jajeczną i rano podaj ją do pieczywa. Wszyscy będą zachwyceni smakiem kanapek.  

idealnie ugotowane jajko na miękko
03.03.2023 22:44 Jak ugotować idealne jajko na miękko? Ten patent jest niezawodny

Ugotowanie jajka nie miękko nie jest taką prostą sprawą. Wystarczy drobna niedokładność w oszacowaniu czasu gotowania, a z wymarzonej płynnej konsystencji żółtka nici. Znamy niezawodny sposób na to, aby jajka na miękko zawsze wychodziły dokładnie takie, jak powinny. Równomierne i właściwe gotowanie zapewni wyłączenie gazu pod gotującą się wodą z jajkami.