Na pewno wielu z Was trafiło choć raz w życiu na jajko z podwójnym żółtkiem. Taki widok zawsze jest sporym zaskoczeniem. Niektórzy wahają się, czy produkt z taką nadprogramową zawartością jest bezpieczny do spożycia. Potwierdzamy- podwójne żółtko w jajku można jeść bez najmniejszych obaw.
Jajecznica na parze jest bardzo zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga dodawania masła czy używania patelni, a wychodzi delikatna i pełna smaku. Ze zrobieniem poradzi sobie niemal każdy. Musicie spróbować — zachwyci Was od pierwszego kęsa.
Sałatka ,,Ptasie gniazdo" jest świetnym pomysłem na sałatkę na imieniny lub kolację dla całej rodziny. Danie wygląda zjawiskowo, a przygotujesz je z kilku podstawowych składników w dosłownie parę minut.
Magda Gessler kopytka przygotowuje wyłącznie z mącznych odmian ziemniaków. Warzywa te mają dużo skrobi. Kultowe kluchy są o wiele smaczniejsze, idealnie miękkie, delikatne i nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury.
Naleśniki bez mąki też wyjdą. Smaczny rarytas wymaga użycia zaledwie dwóch produktów — jajek i śmietanki. Większość z was z pewnością ma je w swojej kuchni. Przygotowanie jest niesamowicie proste, więc będą idealne na śniadanie. Spróbujecie?
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może masz ochotę na słodki podwieczorek? Koniecznie usmaż racuchy drożdżowe według tradycyjnej, babcinej receptury. Placki są niezwykle puszyste, słodkie i z waniliową nutą. Posmakują każdemu.
Puszyste racuchy na kefirze są świetnym pomysłem na szybkie śniadanie, podwieczorek i obiad na słodko. Podane z ulubionymi dodatkami błyskawicznie znikają z talerzy. Są puszyste i rumiane, wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Tomasz Strzelczyk pokazał patent na genialne kotleciki. Nie użył do nich nawet grama mięsa. Jego kotlety z ziemniaków i jajek to doskonały pomysł na tani obiad. Za każdym razem wychodzą delikatne i puszyste.
Te naleśniki są prawdziwym hitem. Wszystko za sprawą nietypowego składnika dodanego do ciasta. Waniliowy budyń zapewnia nie tylko puszystą konsystencję, ale też obłędny waniliowy smak. Ten prosty składnik diametralnie zmienia finalny efekt dania.
Jajecznica na parze jest niesamowicie delikatna i smaczna. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele, a przede wszystkim nie jest konieczne zastosowanie oleju czy masła. Takie danie z pewnością spodoba się każdemu, kto chce zmniejszyć udział smażonych potraw w swojej diecie.
Szukacie sposobu na idealne racuchy? Siostra Aniela zna sprawdzoną recepturę. Serowe racuchy pomysłu zakonnicy rozpływają się w ustach. Są też na tyle sycące, że bez trudu zaspokoją większy i mniejszy apetyt.
Jajko sadzone lubi wielu smakoszy. Śniadaniowy klasyk można bez trudu przyrządzić w niesamowicie lekkiej wersji bez masła. Wystarczy wlać na patelnię wodę i wbić jajo. Efekt będzie zaskakująco dobry. Musicie spróbować.
Takich koletów mielonych jeszcze nie jedliście. Delikatne i puszyste mięso nie ma sobie równych. Zamiast standardowego jajka wystarczy dodać do mięsa ubitą na sztywno pianę z białek. Ten niebanalny dodatek daje cudowne rezultaty.
Szukasz pomysłu na szybką sałatkę na kolację? Przygotuj sałatkę jarzynową według przepisu Magdy Gessler. Znana restauratorka doprawia danie majonezem, musztardą i chrzanem. Kluczowym składnikiem są marynowane kurki.
Masz ochotę na coś słodkiego, a może goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą? Weź jajka, mąkę, cukier, jabłko i sodę oczyszczoną i upiecz wyśmienite ciasto. Puszysty placek oczaruje każdego smakosza.
Pomysł na szybkie i tanie danie? Przygotuj naleśniki na kefirze naturalnym. Są puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Ciasto z dodatkiem cukru z wanilią jest słodkie i świetnie łączy się z owocami, konfiturami i innymi składnikami.
Do ciasta drożdżowego, na pierogi, sernik i inne wypieki lub dania, koniecznie dodaj szczyptę soli i zagnieć. Efekt zachwyci Cię od razu. Ciasta i potrawy przyrządzone z dodatkiem przyprawy smakują o wiele lepiej, są puszyste, lekkie i na długo zachowują świeżość.
Jajecznica jest częstym śniadaniowym wyborem wielu smakoszy. Anna Lewandowska pokazała jakiś czas temu, jakie składniki do niej dodaje, by podnieść wartość odżywczą posiłku. Gwiazda stawia na delikatną polędwicę z indyka, która doskonale komponuje się z puszystą jajeczną masą. Musicie spróbować.
Pomysł na szybki i sycący posiłek? Koniecznie przygotuj naleśniki z białym serem według babcinej receptury. Babcia do nadzienia dodaje cynamon. Gotowe naleśniki podgrzewa nie na oleju, a na maśle klarowanym, co podkreśla smak całej potrawy.
Nie wiesz, jak sprawdzić, czy konsystencja ciasta na naleśniki jest odpowiednia? Koniecznie wykonaj prosty test przy pomocy łyżki. Ciasto, które ścieka z niej nieprzerwanym strumieniem jest odpowiednie do smażenia.
Jajecznicę na śmietanie przyrządzisz w dosłownie kilka chwil. Wystarczy, że podgrzejesz kremówkę na patelni, dodasz jajka, szczypiorek i usmażysz. Szybkie śniadanie posmakuje każdemu.
Czy wiesz, że tosty można przygotować w lekkiej wersji? Wystarczy, że przygotujesz masę z jajek, dodasz do niej kilka składników i zapieczesz. Przepis na tosty bez chleba jest totalnym hitem. Kultowe śniadanie zawiera dużo białka i dostarcza energii na wiele godzin.
Jesteś rozdarty między pączkami a faworkami? Mamy trzecią, najlepszą propozycję. Postaw na pulchne i apetyczne taratuszki. Frykasy z ciasta kefirowego dosłownie rozpływają się w ustach.Taratuszki to swego rodzaju puszyste faworki. Popularne są zwłaszcza za naszą wschodnią granicą. Znajdziesz w nich równocześnie kształt faworków jak i miękkie ciasto rodem z pączków. Lepszego połączenia nikt nie wymyślił.Przygotowanie taratuszek jest dziecinnie proste. Wystarczy zagnieść ciasto i usmażyć je na oleju. Taratuszki przez włożeniem na tłuszcz zawija się tak samo, jak faworki. Z takim przepisem poradzi sobie każdy.
Placki ziemniaczane mają jedną podstawową wadę. Przygotowane ich wiąże się ze żmudnym procesem tarcia ziemniaków. A jeśli tę nieprzyjemną czynność dałoby się ominąć? Koniecznie wypróbuj przepis na placki ziemniaczane zrobione przy pomocy blendera. Blender kielichowy rozdrobni ziemniaki szybko i skutecznie. Dzięki niemu usmażenie placków ziemniaczanych zajmie znacznie mniej czasu. Urządzenia tego typu są również bardzo łatwe w czyszczeniu. Tym sposobem zaoszczędzisz czas nie tylko na tarciu ziemniaków, ale również na sprzątaniu.W blenderze rozdrobnisz nie tylko ziemniaki. Wrzuć do niego także cebulę. Ręczne tarcie tego warzywa nie należy do przyjemności, a jest ono nieodłącznym elementem ciasta na placki ziemniaczane.Blender to nie jedyne urządzenie, które będzie pomocne w szybkim przygotowaniu placków ziemniaczanych. Równie dobrze sprawdzi się sokowirówka lub wyciskarka wolnoobrotowa. Takie przyrządy bardzo dobrze oddzielają sok od miąższu ziemniaków. Sam przekonaj się, która metoda najbardziej Ci pasuje.
Klasyczny biszkopt robi się z jajek, cukru i mąki. Jednak upieczenie biszkoptu bez jajek też jest możliwe. Ciasto wychodzi miękkie i smaczne - zupełnie jak jego klasyczna wersja. Białka jaj wystarczy zastąpić aquafabą, czyli wodą z ciecierzycy. Stanowi ona dla nich idealny substytut.Wodę z ciecierzycy należy ubijać długo i cierpliwie, aby cukier miał szansę dobrze się rozpuścić. Na szczęście aquafaby, w przeciwieństwie do białek, nie sposób przebić. Czynność tę należy wykonywać w czystej i suchej misce. Dzięki temu piana na biszkopt powstanie bez problemu.Wodę z ciecierzycy do biszkoptu można pozyskać na 2 sposoby. Wykorzystaj wodę pozostałą po gotowaniu nasion rośliny lub użyj zalewy z ciecierzycy konserwowej. Oba warianty sprawdzą się tak samo dobrze. Pamiętaj, aby przed ubijaniem porządnie ją schłodzić.Przepis na biszkopt bez jajek bez trudu zmodyfikujesz na wersję bezglutenową. Mąkę pszenną po prostu zamień na gryczaną lub ryżową. Wypiek w sam raz nada się dla osób cierpiących na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Każdego ucieszy ten słodki przysmak.
Naleśniki na śmietance są znakomite. Już niewielka ilość nabiału dodana do masy sprawi, że wyjdą niezwykle delikatne i miękkie. Bez trudu zawiniemy w nie każdy farsz, a jedzenie będzie bardziej niż przyjemne. Spróbujecie?Cienkie, niesamowicie elastyczne, a przy tym smaczne naleśniki można przygotować bez większego wysiłku. Wystarczy wymieszać kilka składników, nie zapominając o wlaniu niewielkiej ilości tłustej śmietanki. Nabiał nada ciastu doskonałej konsystencji.
Sałatka "Łabędzi Puch" sprawdzi się przy rozmaitych okazjach. Łączy w sobie soczystego kurczaka, chrupiącą sałatę pekińską, ostrą cebulkę oraz kremowy majonez. Zachwyca gości nie tylko doskonałym smakiem, ale również eleganckim wyglądem. Pomysłowa i estetyczna sałatka pochodzi z Ukrainy. Coraz częściej można jednaj spotkać ją na uroczystych imprezach również w naszym kraju. Ta warstwowa sałatka weselna pasuje tak samo dobrze do sali bankietowej, jak i rodzinnego grilla. Nie sposób jej nie pokochać.Sałatkę "Łabędzi Puch" możesz podać na różne sposoby. Elegancko prezentować się będzie zaserwowana na indywidualnych talerzykach. Jeśli szykujesz ją na mniej wykwintną okazję, możesz ułożyć całą potrawę w dużej salaterce. Wybór należy do Ciebie.Aby zachwycać smakiem, sałatka wymaga sporej ilości sosu. Nie szczędź majonezu, aby nie wyszła zbyt sucha. Częściowo majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym bądź śmietaną. Który wariant wybierzesz?
Prezentujemy zdrowy sposób na jajecznicę bez zbędnego tłuszczu. Uwielbiane śniadanie bez trudu przyrządzisz na parze. Tak przygotowana potrawa charakteryzuje się niesamowitą wręcz delikatnością. Koniecznie musisz jej spróbować.Jajka są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Smażenie ich na maśle lub oleju sprawia jednak, że robią się zanadto tłuste. Przygotowując jajecznicę na parze w prosty sposób unikasz tego problemu. Podane w ten sposób danie jest doskonałą propozycją także dla młodszych domowników.