Galaretki drobiowe są mięsnym rarytasem, którego nie odmówi sobie wielu smakoszy. Receptura Magdy Gessler pomoże wam przyrządzić go w wyjątkowo bogatej i aromatycznej wersji. Jeśli dodatkami wypełnicie wydmuszki jajek, efektowny specjał doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mięsne galaretki są jednymi z tych specjałów, które się polubi albo się ich unika. Magda Gessler proponuje przyrządzić je z dodatkiem marynowanych grzybów. Ten dodatek zdaniem restauratorki pasuje też do sałatki jarzynowej. Spróbujcie, podając galaretki w formie jajek, a rodzina będzie zachwycona.
Leśny mech przyrządza się bardzo prosto, a efekt zachwyca. Wilgotne i miękkie ciasto szpinakowe spotyka się tu z pysznym, delikatnie waniliowym kremem. Ten wyśmienity deser będzie idealny na pierwszy wiosenny weekend. Spróbujecie? Ciasto leśny mech kusi piękną, intensywnie zieloną barwą i aksamitny kremem na bazie śmietany i mascarpone. Jeżeli szukacie odmiany od przekładanego biszkoptu czy domowej babki piaskowej, ten deser jest dla was. Nie obawiajcie się szpinaku — nie zdominuje smaku.
Jajka są jednym z najważniejszych produktów na wielkanocnym stole. W tym roku jednak ich zakup może nas kosztować więcej niż kiedykolwiek. Media ostrzegają, że na wyższe ceny, wpłynie nie tylko obecna sytuacja polityczna, ale też epidemia ptasiej grypy w USA. Jajka są podstawowym składnikiem wielkanocnego śniadania. Bez nich wielu z nas nie wyobraża sobie jarzynowej czy żurku. W tym roku koszt przygotowania tych potraw niestety może znacznie wzrosnąć. Wiemy dlaczego.
Kotlety schabowe są jedną z najbardziej ulubionych potraw wśród milionów Polaków, w końcu smaży się je od dziesięcioleci w praktycznie każdym domu. Okazuje się, że można przygotować je znacznie smaczniej, wystarczy zamarynować je w majonezowej marynacie. Dzięki niej mięso staje się kruche i soczyste, a także nabiera głębszego smaku. Niżej zdradzamy tajniki tego przepisu. Kotlety schabowe w Polsce mają stosunkowo krótką historię, ponieważ dopiero w drugiej połowie XIX wieku zaczęto zawierać je w polskich książkach kucharskich. Od tego czasu zdobyły jednak ogromną popularność, której szczyt przypadł na czasy PRL-u - wtedy przygotowywano je na najróżniejsze sposoby. Dzisiaj schabowe mogą wydawać się dość nudnym posiłkiem, który nie wywołuje większych emocji. Jeśli zauważyłeś, że czujesz znużenie ich smakiem, sprawdź poniższą recepturę, która zachwyca wspaniałym smakiem, a także delikatnością. Kruchość mięsa uzyskiwana jest dzięki enzymom w majonezie i soku z cytryny, które zmiękczają strukturę kotletów.
Nie ma nic pyszniejszego dla prawdziwego smakosza niż sałatka jarzynowa. Jej przygotowanie odbywa się nieco inaczej w różnych domach, ale jedno jest pewne — króluje na polskich stołach. Wystarczy jeden składnik, by uczynić ją jeszcze bardziej sycącą.Sałatka jarzynowa to pyszna mieszanka warzyw, jaj i majonezu, która zachwyca wielu fanów kuchni polskiej. Dodatek kurczaka czyni ją jeszcze smaczniejszą. Spróbujcie koniecznie tej wyjątkowej kombinacji. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wbrew swojej nazwie tosty francuskie wcale nie pochodzą z Francji. Pierwsze wzmianki o podobnym daniu pojawiły się już w IV wieku naszej ery – znaleziono je w dziełach kulinarnych spisywanych starożytną greką i łaciną. Dawniej pieczywo pszenne maczano w samym mleku i podawano jako słodką przekąskę.Namoczony i smażony chleb zawędrował do Niemiec i krajów skandynawskich pod nazwą „biedny rycerz”. Nic w tym dziwnego – danie jest rzeczywiście bardzo tanie i proste, a więc z pewnością było spożywane także przez niezamożnych członków społeczeństwa.Francuska nazwa „pain perdu” („zmarnowany chleb”), została tak naprawdę rozpowszechniona w Anglii. Obecnie francuskie grzanki obtacza się nie tylko w mleku, ale i w rozrobionym jajku. Niektórzy szefowie kuchni serwują bogatszą wersję tostów – chleb moczony w miksturze z wina, cukru i soku z pomarańczy.
Magda Gessler podzieliła się ze swoimi fanami prostym przepisem, który pewnością nie sprawi dużych trudności nawet największym przeciwnikom gotowania. Korzystając z jej przepisu, z łatwością stworzysz pyszny sos holenderski. Jeśli nie za pierwszym razem, to z pewnością za drugim! A pamiętaj, im więcej czasu w kuchni tym prawdziwy smakosz ma więcej zabawy!
Tak naprawdę, ta prosta potrawa w formie placka, była znana już w Starożytnym Rzymie, jednak udoskonalili ją Francuzi, przez co do dzisiaj są uznawani za omletową potęgę. Na polskich stołach znalazły się dzięki Marysieńce Sobieskiej, która przywiozła przepis ze swojego rodzimego kraju, czyli właśnie z Francji. Podczas swoich licznych podróży, królowa rozpowszechniła omlet na terenie całej ówczesnej Polski. Dzięki temu, do dzisiaj możemy cieszyć się jego delikatnym smakiem podczas porannych posiłków.
Jajka są bogatym źródłem substancjo odżywczych, więc dołączenie ich do zdrowej, zbilansowanej diety z pewnością przyczyni się pozytywnie dla naszego organizmu. Jednak pojawia się wiele głosów twierdzących, że jajka są główna przyczyną cholesterolu, a co za tym idzie, zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Po części jest to prawda, jeśli mówimy o osobach przewlekle chorych, szczególnie na serce – one powinny ograniczyć spożywanie tego produktu lub robić to, po konsultacji z lekarzem. Jeśli natomiast jesteśmy zupełnie zdrowi, nasze ciało jest w zdrowej formie, a nasza waga mieści się w przedziałach BMI, to jajka nie wpłyną negatywnie na stan naszego organizmu. Wręcz przeciwnie – dostarcza nam witamin A, D oraz witamin z grupy B.
Śledząc naszą miłość do tego uniwersalnego produktu, nie dziwimy się, że coraz częściej korzystamy z dobrodziejstw innych tradycji kulinarnych. Tym razem świat gastronomiczny zainteresował się szakuszką, czyli izraelską potrawą składającą się z pomidorów, papryki oraz, oczywiście, jajek. Sposób jej przygotowania jest absolutnie wyjątkowy na naszym rodzimym rynku, dlatego też coraz więcej osób stara się spopularyzować tę potrawę w swoich domach. Kolejne restauracje wprowadzają ja do swojego menu, szczególnie tego, proponowanego na śniadania i lunche. Dzisiaj postaramy się przybliżyć Wam te potrawę i przedstawimy przepis skomponowany przez samą Anię Starmach.
Choć nazwa może sugerować związek z zakonem Benedyktynów, jajka po benedyktyńsku nie mają z nim nic wspólnego. Wszystko zdarzyło się ponad 100 lat temu, w 1894 roku w Nowym Jorku. Wtedy to do hotelu Waldorf zawitał emerytowany makler giełdowy, Lemuel Benedict. Oprócz tostów z masłem i bekonem zamówił na śniadanie dwa jajka w koszulkach z sosem holenderskim. Danie to zainspirowało szefa kuchni i wprowadził je na stałe do oferty śniadaniowej. Dzisiaj „jaja Benedykta” są uważane za najbardziej wykwintną wersję jajek na śniadanie. Jeśli chcesz przygotować wymyślny posiłek dla siebie lub swojej drugiej połówki – przygotuj jej jaja po benedyktyńsku! Jaka jest historia jajek po benedyktyńsku?
Muffiny wytrawne czy na słodko? Spróbuj jajecznych babeczek z warzywami!Muffiny to babeczki, których nazwa pochodzi od słowa muffin, co w języku angielskim oznacza po prostu „babeczkę” tudzież „bułeczkę jadaną na ciepło z masłem”. Tym, co wyróżnia mufinki, jest ich kształt; są zazwyczaj wysokie i przypominają grzybki. W przeciwieństwie do tradycyjnych babeczek możemy je zjeść zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Rodzajów muffinek jest naprawdę wiele: wyróżniamy muffiny czekoladowe, muffiny bananowe, muffiny piernikowe, muffiny marchewkowe, muffiny dyniowe, a nawet muffiny z kurczakiem i muffiny z pomidorami i bazylią. Wszystkie prezentują się efektownie na talerzu, a przede wszystkim smakują wyśmienicie. Wyjątkowym rodzajem muffiny, która po muffinach odziedziczyła tylko swój kształt, jest muffina jajeczna. Możesz ją zrobić z dodatkiem ulubionych warzyw, np. papryki, szpinaku i szczypiorku.Jajecznica, omlet czy… muffiny jajeczne z papryką?Jajka często goszczą na naszych stołach pod różnymi postaciami. Jajeczne śniadanie możesz przyrządzić na wiele sposobów. Najszybsza w przyrządzeniu jest oczywiście klasyczna jajecznica z dodatkiem szczypiorku, pomidora oraz kiełbasy lub szynki. Równie sprawnie usmażysz omleta; możesz dodać do niego kakao i banany, jeśli marzy Ci się omlet na słodko. Pozostajesz wierny jajkom w wersji wytrawnej? Dodaj do niego suszone pomidory, pieczarki i inne warzywa. Jeśli znudziły Ci się jajka w tej postaci, i masz dużo czasu w sobotni poranek, możesz przygotować jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim lub muffiny jajeczne z papryką. Te pierwsze uważane są za najwykwintniejszą wersję podania jajek na śniadanie; są to jajka w koszulkach, na toście z szynką i serem. Te drugie zrobisz szybciej i będą prezentowały się równie efektownie. Upiecz jajeczne muffiny z papryką i szpinakiem – wyjdzie Ci to na zdrowie!Jedno jest pewne: jajko posiada tak dużo wartości odżywczych, że warto uwzględnić je w swoim śniadaniowym jadłospisie. W jajku znajdziemy witaminy A, E, K, D oraz całą gamę składników mineralnych, m.in. fosfor, potas, sód i wapń. Co więcej, jajko uważane jest za najdoskonalsze i najzdrowsze źródło białka zwierzęcego. Jego żółtko zawiera lecytyny, czyli fosfolipidy obniżające poziom cholesterolu oraz kwasy omega-3 o takim samym działaniu. Swój kolor żółtka zawdzięczają luteinie, która zapobiega uszkodzeniu siatkówki oka i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Jeśli dodasz do swoich muffinek paprykę i szpinak, Twoje śniadanie będzie naprawdę zdrowe. Papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna oraz dużo potasu mającego zbawienny wpływ na układ nerwowy i krwionośny. Szpinak z kolei zawiera beta karoten – silny przeciwutleniacz – oraz mnóstwo żelaza i magnezu. Jego spożywanie zapobiega chorobie miażdżycowej. Przepis na muffiny jajeczne z papryką, szpinakiem, serem feta i szczypiorkiemW naszym przepisie na babeczki jajeczne wykorzystaliśmy paprykę, szpinak, ser feta i szczypiorek. Jeśli nie przepadasz za którymś z tych składników, możesz śmiało go wymienić na inny. Do muffinów jajecznych polecamy również pomidora i pieczarki.Składniki:4 jajkaczerwona paprykaduża garść szpinakupół kostki sera feta (ok. 100 g)łyżka posiekanego szczypiorkuszczypta czosnku sól, pieprzPrzygotowanie:Szpinak opłucz pod bieżącą zimną wodą i posiekaj. Umytą paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kosteczkę. Ser feta również pokrój w kosteczkę.Do dużej miski wbij 4 jajka i roztrzep je z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Dodaj do jajek posiekany szczypiorek, pokrojone warzywa i ser feta. Delikatnie wymieszaj całość widelcem.Foremki do muffinek (lub kokilki) wysmaruj masłem lub innym tłuszczem, np. olejem roślinnym. Jeśli używasz foremek silikonowych, nie musisz ich natłuszczać.Do tak przygotowanych foremek wlej masę na mufinki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz muffiny jajeczne około 15 minut. Smacznego!
Dlaczego pasta jajeczna?Pasty to delikatne, kremowe konsystencje robione z różnego rodzaju produktów. Od dawien dawna stosuje się je w kuchni, do smarowania kanapek lub krakersów, a także jako dodatki do dań. Dla osób, które nie przepadają za warzywami, ani mięsem idealnym rozwiązaniem będzie pasta jajeczna, zdrowa i smakowita, idealnie nada się na śniadanie, a także kolację. Sprawdź nasz przepis na przepyszną pastę jajeczną i rozsmakuj się w jajkach na nowo.
Gdy myśli się o zupie szczawiowej, pierwsze, co przychodzi do głowy to lato! A szczególnie lato na wsi, gdzie szczaw rośnie dziko i można go zebrać w każdej chwili. Kwaśna zupa szczawiowa to zdecydowanie coś, co chciałoby się jeść i jeść. Niestety z racji tego, że szczaw rośnie latem, produkcja tej zupy jest ograniczona. Z pomocą przychodzą nam koncentraty szczawiu, które można użyć do przygotowania zupy, gdy sezon na świeży szczaw się skończył.
Hitem w wielu domach od lat jest sałatka grecka, która jest smaczna i pozywana, a przede wszystkim zdrowa. Polacy chętnie sięgają też po sałatki z makaronem oraz ziemniakami, w których mogą się pochwalić różne warzywa oraz ziołowe przyprawy. Dla tych, którzy lubią bardziej oryginalne rozwiązania, ciekawym rozwiązaniem może się okazać pożywna sałatka meksykańska lub owocowa sałatka, w której główną rolę mogą odgrywać bakalie, ananasy oraz winogrona. Taka witaminowa bomba to moc smaku oraz cenne wsparcie dla zdrowia, warto zatem na taki przysmak postawić. Możliwości jest sporo, zatem każdy z nas znajdzie takie przepisy, dzięki którym przygotuje kolorową i smaczną sałatkę – idealny dodatek do codziennego menu.
Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Nierzadko przyrządzamy ją z dodatkami m.in. boczkiem, cebulą czy pomidorami. Tym razem proponujemy wam nietypowy składnik, który z pozoru nie pasuje, ale gdy spróbujecie, zmienicie zdanie. Połączcie jajka z bananem i przekonajcie się, jak razem smakują. Zrobić dobrą jajecznicę nie jest łatwo. O taką, która zaskoczy smakiem, bywa naprawdę trudno. Sięgnięcie po banana odmieni dobrze znane śniadanie. Choć słodki owoc wydaje się nie pasować, wraz z jajkiem stworzy danie o bogatym smaku i delikatnej, kremowej konsystencji. Wypróbujcie to połączenie, a oprócz wyjątkowego smaku zaserwujecie sobie sporą dawkę cennych składników odżywczych. Dostarczy wam energii, wzmocni mięśnie i pobudzi organizm, a to z pewnością pomoże dobrze rozpocząć dzień. Skusicie się?
Polska pierogami stoi. Jednak pewne regiony przodują w ilości sposobów, na jakie przyrządza się tam pierogi. Jednym z takich obszarów jest Małopolska. I dziś właśnie przedstawimy wam przepis na małopolskie pierogi z żółtym serem. Ten patent na prosty i smaczny farsz nie ma sobie równych. Przekonajcie się o tym sami. Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Jednak to czym je nadziejemy, decyduje o smaku całej potrawy. Do najpopularniejszych farszów niewątpliwie należy mięsny, z kapusty i grzybów, ruski i twarogowy. W Małopolsce można jednak spróbować pierogów z zaskakującym nadzieniem np. z kaszy, suszonych śliwek czy żółtego sera.
Podczas gotowania przy użyciu jajek bardzo łatwo o poważną pomyłkę, która może zniszczyć całą pracę - mowa o niesprawdzeniu ich świeżości. Zepsute jajka swoim silnie nieprzyjemnym zapachem i smakiem skutecznie doprowadzają do katastrofy. Metod na testowanie ich przydatności do spożycia jest wiele i niżej zdradzimy najlepsze z nich. Jajka stanowią istotną część diety większości z nas, dlatego tak ważna jest umiejętność rozpoznania ich świeżości. Dzięki niej łatwo uchronić się przed wbiciem zepsutego jajka do jedzenia. Sposobów na sprawdzenie świeżości jaj jest dużo, więc każdy bez problemu znajdzie taką, która mu najbardziej odpowiada. Co więcej, testy te można wykonać w domowym zaciszu, są więc proste i szybkie.
Poznajcie najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikajcie, a dzięki temu każdy zachwyci się waszą potrawą. Wielu Polaków nie zdaje sobie sprawy, że wystarczy niewielki błąd, by sałatka zamieniła się w nieapetyczną papkę. Mowa o zbyt drobnym krojeniu składników. Niestety popularnych błędów jest znacznie więcej. Co jeszcze robimy nie tak?Sałatka jarzynowa jest prostą potrawą, która pojawia się na naszych stołach na co dzień i od święta. I bardzo dobrze, bo jest zdrowa i smaczna. Oczywiście nieraz nie wyjdzie taka, jak trzeba, ale wynika to zwykle z naszych błędów. Dlatego warto je sobie uzmysłowić i nie popełniać ich już więcej.
Dziś powiemy wam, jak zrobić kotlety schabowe w puszystej i chrupiącej panierce. Mamy najlepsze sposoby. Jeden z nich polega na wymieszaniu jajek z wodą gazowaną. Dzięki niej panierka zyska na puszystości i zachwyci chrupkością. Jednak na tym nie koniec. Poznajcie też inne doskonałe rozwiązania. Smaczny schabowy musi mieć chrupiącą panierkę i miękki, kruchy środek. Jednak ten efekt nie jest łatwy do osiągnięcia. Często panierka odpada, jest miękka lub mało puszysta. Dlatego właśnie przychodzimy wam z pomocą i podpowiadamy, jak zrobić schabowe w pysznej panierce.
Interesuje cię szybki i smaczny dodatek do kanapek? Może nim być wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Jak ją przygotować? Wystarczy jajka i ser pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną zieleniną. Specjał przygotujesz nawet w 15 minut. Gwarantujemy, że kanapki z tą pastą również momentalnie znikną z talerzy.Jest wiosna, więc koniec z nudnymi kanapkami. Czas by na pieczywie zagościła zielenina, która jest nie tylko pełna smaku i orzeźwiającego zapachu, ale też witamin. Można nią posypać kanapki albo zrobić z jej dodatkiem doskonałą pastę.Może to być pasta twarogowa, rybna lub jajeczna. Ta ostatnia doskonale sprawdzi się na co dzień, ale też na wielkanocnym stole. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.
Oto wielkanocna przekąska, która zachwyci całą rodzinę. Jest nią galaretka drobiowa z warzywami i jajkiem. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, zachwyca lekkością i smakiem. Co więcej, jej przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, dlatego warto umieścić ją w świątecznych planach.Wytrawne galarety doskonale sprawdzają się w roli zimnych przystawek lub przekąsek. Podaje się je dobrze schłodzone, więc potrafią doskonale orzeźwić. Drobiowe i warzywne galarety mają to do siebie, że są niskokaloryczne. Każdy więc z chęcią po nie sięgnie po świątecznym przesycie. A dodane do galarety ugotowane jajko doskonale podkreśli wielkanocny charakter tej przekąski.
Szukacie taniego pomysłu na pyszny obiad? Poznajcie przepis na wytrawne racuchy z dodatkiem kiełbasy. Zamiast słodkich dodatków wystarczy dorzucić do ciasta plasterki kiełbasy, a powstanie pożywne danie. Przygotujecie je w pół godziny i nasycicie nim całą rodzinę.Na słowo racuchy każdy myśli o słodkim podwieczorku. Jednak jak się okazuje, racuchy mogą mieć też wytrawną postać. Wystarczy zrezygnować ze słodkich dodatków, a w ich miejsce dodać pożywny, sycący i pełen smaku produkt. Takim z pewnością jest kiełbasa. Do tak przygotowanych racuchów podajcie np. ketchup i surówkę coleslaw. Będzie przepysznie.
Świeżo o poranku nawet najprostsze czynności mogą sprawiać dużo kłopotów - nie inaczej jest w przypadku smażenia jajek sadzonych. Jeśli chcesz mieć pewność, że za każdym razem wyjdą idealnie, warto zastosować się do jednej zasady. Mowa o wyjęciu jajek na 30 minut przed smażeniem z lodówki, aby osiągnęły temp. pokojową, co pozwoli na równomierne ścinanie się białka. Niżej zdradzamy więcej porad na idealne sadzone. Jajka sadzone są zaraz obok jajek na twardo i jajecznicy najczęstszym sposobem ich przygotowania i podania. Ciężko oprzeć się w końcu rozpływającemu na talerzu żółtku i chrupiącemu białku. Choć mogłoby się wydawać, że zrobienie ich jest proste, łatwo popełnić banalny błąd, który wyklucza uzyskanie idealnego efektu. Dzisiaj pokażemy Wam więc sposoby, na najlepsze jajka sadzone.
Farbowanie jajek na Wielkanoc wywołuje same pozytywne emocje i jest momentem, w którym można przyjemnie spędzić czas ze swoimi dziećmi. Zamiast barwić je sklepową chemią, warto wybrać naturalne metody. Jedna z nich polega na wygotowaniu poszatkowanej czerwonej kapusty i wymoczeniu jajek w pozostałej wodzie. W taki sposób jajka uzyskają piękną, niebieską barwę. Farbowanie jajek na Wielkanoc naturalnymi i domowymi metodami jest wyjątkowo proste, a przy okazji można w taki sposób spożytkować odpadki, takie jak łupiny po cebuli. Barwienie pisanek można przeprowadzić dwojako - gotować jajka razem ze składnikami barwiącymi lub wymoczyć je w wygotowanym roztworze. Wybór należy do Ciebie.
W wielu domach ruszają już przygotowania do świąt wielkanocnych, a co za tym idzie, Polacy szykują się do dużych zakupów. Niestety okazuje się, że niektóre towary drożeją nawet o 89%. Podwyżki dotknęły jajek, a więc najważniejszego produktu najbliższych świąt. Na początku lutego jajka klasy M w skupie kosztowały 26 groszy, a teraz już 49 groszy. Wydatki przed świętami Wielkanocy zawsze są zwiększone - w tym czasie kupuje się wszak mnóstwo produktów spożywczych, z których przygotowywane są wielkanocne potrawy w pokaźnych ilościach. Jeden z najważniejszych składników wykorzystywanych w czasie świąt są jajka. Robi się z nich pisanki, sałatki, pasty, sosy i wiele innych. Niestety ich cena rośnie w zastraszającym tempie.