Kapusta jest swoistym rusztowaniem gołąbków, które bez niej rozpadłyby się podczas gotowania. Niestety, parzenie jej liści jest dość wymagającym procesem, na który nie każdy ma dużo czasu, dlatego zdradzamy jak zabrać się do tego o wiele łatwiej. Wiele osób ma spore problemy z parzeniem liści tak, aby wszystko poszło po ich myśli. Podczas obgotowywania w wodzie łatwo się poparzyć, niektórzy mają także kłopoty z odpowiednim czasem gotowania, co przekłada się na rozpadające się liście.
Sok z kapusty nie jest najpopularniejszym z napojów. Jednak dostaniemy go bez większych problemów w popularnych supermarketach. Napój skrywa wiele zalet, które z pewnością zainteresują smakoszy. Warto dodać go do codziennego jadłospisu.
Biedronka niejednokrotnie zaskakiwała swoich klientów. Sieć supermarketów bez wątpienia ma ugruntowaną pozycję na rynku i nieliczne sklepy mogą z nią konkurować. W ostatnim czasie z półek sklepowych zniknęła biała kapusta.
Kapusta modra z pewnością może zostać zaliczona do specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przyrządza się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, z którym każdy sobie poradzi.
Gołąbki to danie, które na stałe wpisało się w jadłospis Polaków. Obecnie przyrządzamy je na wiele sposobów, eksperymentując nie tylko z farszem, ale również sosami, pieczeniem czy ich gotowaniem.Niedawno pisaliśmy o ciekawym wariancie przyrządzania gołąbków z młodej kapusty, których nie trzeba zawijać. Alternatywną dla tradycyjnego przepisu mogą być też gołąbki z ziemniaczanym farszem, które zachwycą sympatyków staropolskich smaków.
Kapusta pekińska należy do jednych z najtańszych warzyw dostępnych w sklepach - w okresie zwiększonych zachorowań na grypę i przeziębienie jest szczególnie istotna. Posiada wszak mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność. Przyszykowanie samej surówki trwa tylko kilka chwil, nie potrzeba żadnych specjalistycznych składników ani umiejętności, a lista produktów wcale nie jest długa. Większość z nich każdy z nas ma na co dzień w domu, więc prawdopodobnie nie będziesz musiał wychodzić na zakupy.
Nie da się ukryć, że surówka jest istotnym elementem wielu dań. Ciężko sobie wyobrazić kultowe kotlety mielone bez takiego dodatku. Dziś sięgniemy po recepturę, w której główną rolę gra czerwona kapusta. Efekt powala na kolana.
Nie da się ukryć, że warzywa odgrywają niezwykle ważną rolę w kulinariach. Bazuje na nich ogromna liczba potraw. Rzadko kiedy zdarza się sytuacja, w której warzywa przyprawiają nas o konsternację. Jednak nie oznacza to, że tego typu incydenty nigdy nie mają miejsca.
Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Ciężko spotkać smakoszy, którzy wzgardziliby takim frykasem. Dodatki w postaci kiszonej kapusty i mielonego mięsa fantastycznie wpływają na smak dania.
Bigos jest staropolskim daniem, które wywodzi się z kuchni myśliwych. Ci, w dawnych czasach, nie mieli tak łatwego dostępu do świeżej żywności, więc musieli rekompensować sobie to kiszonkami oraz licznymi rodzajami mięs, których mieli pod dostatkiem. W kociołku układali wszystkie posiadane przez siebie składniki i długo dusili nad ogniem ogniska. W taki sposób wychodziła aromatyczna i treściwa potrawka, która na przestrzeni lat została modyfikowana do wariantu, który znamy dzisiaj.
Kultowe gołąbki uchodzą za wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Podstawą tego dania jest mięso oraz kapusta. W przypadku pierwszego składnika najważniejsza jest dobra jakość i odpowiednie doprawienie. Z kolei kapusta musi być uprzednio sparzona. Właśnie wtedy łatwo o błąd.
Kapusta jest wyjątkowo zdrowym warzywem, które każdy powinien mieć w swojej diecie. Jeśli nie lubisz jej naturalnego smaku na surowo, warto sporządzić z niej pyszne paszteciki. Ich wykonanie jest łatwe i zabiera wyjątkowo mało czasu, jak na tak dobrą potrawę. W kapuście znajduje się tyle samo witaminy C, co w cytrynie. Poza nią, znajdziemy w niej witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania czuć ulatniającą się z niej siarkę, która świetnie działa na kondycje włosów, skóry czy paznokci.
Kapusta do gołąbków jest, dla wielu Polaków, najtrudniejszym elementem w przygotowaniu. Podczas parzenia w wodzie łatwo się poparzyć, niektórzy mają także problem z odpowiednim czasem gotowania, co w efekcie przekłada się na rozpadające się liście. Na szczęście istnieją znacznie prostsze sposoby, dzięki którym już nigdy się nie poparzysz. Niektóre z nich nie wymagają nawet użycia wrzącej wody, a więc są znacznie bezpieczniejsze w użyciu. Zaoszczędzony dzięki nim czas możesz przeznaczyć na wcześniejsze zrobienie farszu.
Świeży warzywny dodatek sprawia, że obiad staje się pełniejszy. Orzeźwiający smak, chrupkość i soczystość dodają przyjemności podczas jedzenia posiłku. Jeśli brakuje ci pomysłu na prostą i tanią surówkę, sprawdź naszą poniższą propozycję z kapusty pekińskiej. Ogromną zaletą kapusty pekińskiej jest nie tylko niska cena - warzywo to zawiera wiele licznych substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Brak obróbki cieplnej sprawia, że w liściach zachowuje się ich znacznie większa ilość, stąd forma surówki jest pod tym względem najlepsza.
Każdy smakosz przyzna, że zapiekanka to jeden z najlepszych pomysłów na szybki obiad. My uwielbiamy praktyczne rozwiązania, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i naszym pociechom. Dzisiejszy przepis to idealna propozycja dla wielbicieli tradycji z odrobiną kulinarnego szaleństwa.
Bez wątpienia kapusta kiszona jest nie lada specjałem, któremu ciężko się oprzeć. Kwaśno-słony smak jest pokusą dla miłośników swojskich specjałów. Okazuje się, że sok z kiszonej kapusty pomaga uporać się z przykrą dolegliwością.
Placki to jedna z najprostszych, a zarazem z najbardziej wdzięcznych potraw, które możemy przygotować na szybko. Smakują doskonale zarówno w słodkiej wersji, jak i we wszelkich wytrawnych wariacjach. Placki z kiszonej kapusty mają długą tradycję i nasze babcie świetnie znały ich recepturę. Dziś ich smak przypomina nam niezawodna Ewa Wachowicz, która słynie z wielkiego szacunku do polskiej tradycji kulinarnej.
Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Roślinna mieszanka pojawia się na naszych talerzach w różnych wydaniach. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczną surówką z kapusty pekińskiej.
Surówka z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Warto ją jeść szczególnie w okresie jesienno - zimowym, gdy nie mamy pod ręką sezonowych owoców i warzyw. Jakie są zalety kiszonej kapusty?Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?Chociaż wszyscy marzymy o wiośnie, to wciąż musimy zmagać się z chłodem i niskimi temperaturami. Niestety tego typu warunki mogą sprzyjać spadkowi naszej odporność. Jak się przed tym bronić? Niezwykle ważne jest, abyśmy w naszym codziennym menu znaleźli miejsce na zdrowe składniki, które pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie i wzmocnią odporność. Jednym z nich jest kiszona kapusta.Kiszonka jest źródłem witamin z grupy B oraz C i K, a także cennych dla zdrowia pierwiastków m.in. siarki, która bardzo pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci.Kiszona kapusta jest wręcz idealnym składnikiem surówek. Prosta i smaczna potrawa doskonale komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi oraz smażoną rybą. Poniżej podajemy przepis na ten smakołyk.Przepis na surówkę z kiszonej kapustySkładniki:1/2 kg kiszonej kapustymała cebulamarchewka1/2 pęczka natki pietruszki5 łyżek oleju2 łyżeczki cukrupieprz do smakuSposób wykonania:Pokrój drobno kiszoną kapustę, a następnie włóż ją do miski. Posiekaj natkę pietruszki, zetrzyj na grubych oczkach marchewkę i pokrój cebulę.Dodaj do kapusty pozostałe warzywa i wymieszaj. Surówkę posyp do smaku cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec polej ją olejem i jeszcze raz wymieszaj.Ciekawym dodatkiem do surówki może być m.in. starte jabłko. Zwykłą marchewkę możesz kiszoną (przepis znajdziesz tutaj) - będzie wtedy nieco bardziej wyrazista w smaku.Szukasz innych ciekawych przepisów? Niedawno podawaliśmy m.in. na nową wersję sałatki jarzynowej.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na gołąbki z farszem z piersi kurczakaNajlepsze przepisy Wielkanocne, które możesz przygotować z wyprzedzeniemJak ugotować ziemniaki w 5 minut?źródło: beszamelZapraszamy na nasz Instagramundefined
Sok z kiszonej kapusty charakteryzuje się bardzo specyficznym smakiem. Znajdziemy w nim zarówno kwaśne, jak i słone nuty. Niektórzy mogliby go pić niemal codziennie. Warto jednak wziąć pod uwagę swój stan zdrowia.
Kapusta jest szeroko dostępnym produktem, który kupić można praktycznie przez cały rok. Jeśli odpowiednio się ją przygotuje i połączy z udkami z kurczaka, można sporządzić doskonały obiad, który znika ze stołu w mniej niż ułamek sekundy. Jeśli jesteś na diecie, zamień kurze udka na indycze - mięso z indyka zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowsze. Nie dodawaj także wtedy oleju, który niepotrzebnie zwiększy kaloryczność całego posiłku.
Sok z kiszonej kapusty może wydawać się niepozornym produktem spożywczym. Wiele osób nie znosi jego kwaśnego, a zarazem słonego smaku, przez który nie są w stanie go przełknąć. Zdecydowanie warto się przemóc, ponieważ korzyści są ogromne. Kiszenie wytwarza mnóstwo substancji chemicznych, które mogą zostać z korzyścią wchłonięte przez nasze organizmy. Dostarczanie ich jest również kluczowe, aby procesy metaboliczne zachodziły w poprawny sposób, a ciało było w zdrowiu i dobrej kondycji.
Przepyszny kapuśniak jest nie lada gratką dla smakoszy, którzy lubują się w swojskich smakach. Wyborna zupa jest bardzo podobna do kwaśnicy. Mało kto wie, jak odróżnić od siebie te dwa smakołyki na bazie kiszonej kapusty.
Kiszonki cechują się niepowtarzalnym kwaśno-słonym smakiem. Nietrudno namówić do ich konsumpcji wielbicieli kulinariów. Jednak niektórzy sięgają po kiszonki wyłącznie okazjonalnie. Warto to zmienić. Efekty mogą Cię zaskoczyć.
Przepyszny bigos potrafi wywołać zawrót głowy. Mało kto spodziewałby się, że uwielbianą potrawę można przyrządzić tak szybko. Karol Okrasa ponownie okazuje się niezawodny. Bigos w jego wykonaniu cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.
Sok z kapusty cechuje się charakterystycznym smakiem. Zwłaszcza jeżeli pochodzi on z kiszonki. Niektórzy sięgają po niego właśnie z uwagi na walory smakowe. Jednak warto go wykorzystać w walce z nieświeżym oddechem.
Bez wątpienia kapusta odgrywa istotną rolę w naszej rodzimej kuchni. Kiedy gotujemy gołąbki, oczekujemy, że otaczające je liście będą miękkie. Osiągniemy ten efekt dzięki prostej sztuczce, z której korzysta wielu smakoszy. Warto o niej pamiętać.
Pieczone kapuśniaczki zazwyczaj kupujemy już gotowe w piekarni. Jeśli jednak chociaż raz spróbujesz zrobić je samodzielnie, już nigdy nie wrócisz do dawnych zwyczajów. Bez grama konserwantów czy sztuczności, domowe wypieki to zawsze doskonały sposób na poprawę humoru.