Czy wiecie, jak szybko ugotować buraki? Doświadczone kucharki dodają cukier. Słodki produkt znacznie usprawnia proces, a przy okazji nadaje warzywu wspaniałego smaku. Prosty patent nie ma sobie równych. Jednak warto zwrócić uwagę na kilka istotnych detali.Gotowanie buraków jest czasochłonne. Ich przyrządzenie można jednak sobie ułatwić, stosując proste sztuczki, które zredukują czas potrzebny do uzyskania miękkiego warzywa. Jedną z nich jest dodawanie cukru do wody. Nieoczywista czynność znacznie zmienia sytuację.
Czy wiecie, jak zmiękczyć cebulę do śledzi? Wyraziste warzywo na surowo jest dość twarde i dodane w takiej formie do ryby zaburzy odbiór dania. Podpowiadamy, jak w prosty sposób poprawić strukturę dodatku. Warto spróbować — efekty będą znakomite.Jeśli chcecie przygotować pyszne śledzie z cebulką, warto zadbać nie tylko o zakup dobrej ryby i staranne jej odsolenie, ale też o właściwe zmiękczenie warzywa. Jego delikatniejsza struktura pozwoli na lepsze połączenie z mięsem ryby. Możecie skorzystać z jednej z trzech prostych metod.
Zakwas na barszcz czerwony przygotowany według przepisu z 1871 roku będzie fantastyczny. Do jego zrobienia potrzebne będą jedynie buraki i woda, a kluczowa będzie cierpliwość i zakupienie warzyw wysokiej jakości. Warto spróbować. Do przyrządzenia zakwasu często polecane są przeróżne dodatki. Tymczasem dawny przepis, do którego dotarliśmy, przewiduje jedynie zastosowanie świeżych warzyw i wody. Buraki umieszcza się w kamionkowym naczyniu i odstawia w ciepłe miejsce. Nie potrzeba nic więcej, by uzyskać świetną bazę do wigilijnego barszczu.
Pieczarki są często spotykanym produktem w naszych domach. Grzyby te często wykorzystujemy jako zamiennik dla ich leśnych pobratymców. Jeśli chcesz, aby długo zachowały świeżość, koniecznie oczyść je po przyniesieniu ze sklepu. Pozostawienie ziemi i torfu zdecydowane skraca ich żywotność.Pieczarki są cenione ze względu na swoją łatwą dostępność oraz stosunkowo niską cenę. Stanowią więc doskonałą alternatywę dla grzybów dzikich, do których nie zawsze mamy dojście. Dowiedz się jak przechowywać pieczarki we właściwy sposób.
Podczas świątecznej gorączki nie warto zostawiać rzeczy na ostatnią chwilę. Niektóre potrawy, jak na przykład pierogi, możesz przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać je dopiero w dniu wigilijnej wieczerzy. Jak przechowywać pierogi na Święta?Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami to pozycja obowiązkowa na stole. Ich przyrządzenie wymaga jednak odpowiedniej ilości czasu i uwagi. Dowiedz się, jak przechowywać pierogi na Święta i przygotuj je na spokojnie kilka dni wcześniej.
Pomarańcze są pyszne i zdrowe. Chętnie jedlibyśmy je częściej, gdyby nie trzeba było ich obierać. A przynajmniej, gdyby ich obieranie było łatwiejsze. Na szczęście istnieją proste triki, które pozwolą szybko cieszyć się smakiem soczystego miąższu. Koniecznie musisz je poznać. Sezon na pomarańcze i mandarynki w naszych sklepach już w pełni. Od kilku tygodni możemy cieszyć się smakiem soczystych i słodkich owoców. Pomarańcze są świetną i zdrową przekąską oraz dodatkiem do ciast, deserów i koktajli. Jak szybko obrać pomarańczę?Znamy trzy skuteczne sposoby na obieranie pomarańczy. Wystarczy, że natniesz owoc w odpowiednim miejscu, a miąższ będzie na wyciągnięcie ręki. Pomarańcze są nie tylko smacznym dodatkiem do owocowych koktajli. To również niezbędny składników świątecznych potraw i domowych wypieków.Pomarańcze to nie tylko smaczny dodatek do ciast i deserów. To również bardzo zdrowa przekąska. Owoce są bogatym źródłem witamin, przede wszystkim witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i chroni przed wirusami i bakteriami. Pomarańcze i inne cytrusy szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym.
Kandyzowana skórka pomarańczowa świetnie podkreśli smak niejednego ciasta i deseru. Prosty, słodki dodatek można kupić, ale bez problemu da się też go przygotować samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty, a będziemy mieli pewności, że nie ma w nim żadnych zbędnych składników. Spróbujecie?Gotowe owoce suszone czy dodatki takie jak kandyzowana skórka pomarańczowa potrafią zawierać polepszacze smaku, czy sztuczne słodziki. Domowa wersja tych rarytasów będzie miała o wiele lepszy skład, a wcale nietrudno je wykonać. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczne, pomarańczowe kosteczki.
Któż nie przepada za smakiem tradycyjnej kutii? Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje ta przygotowana przez babcie. Czas najwyższy jednak przejąć pałeczkę i przygotować ten przysmak we własnym zakresie. Wystarczy pamiętać, że pszenicę na kutię należy wstawić do namoczenia na dzień poprzedzający jej przygotowanie, mak zaś wymaga ugotowania w mleku i przemielenia.Na charakterystyczny smak świątecznej kutii składa się pszenica, mak oraz bakalie. Przepis nie może powstać bez dodatku miodu i mleka, w którym mak się gotuje. Na sukces potrawy składa się odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Poniżej przedstawiamy sprawdzone babcine metody na tradycyjne danie.
Często zdarza się, że zakwas, który przyrządzamy do barszczu czerwonego, pleśnieje w lodówce. Głównym winowajcą okazują się niewłaściwie wybrane warzywa do tego przetworu. Jakich jeszcze zasad należy przestrzegać, aby zrobić zakwas na barszcz świąteczny bez pleśni? Upewnij się, że znasz je wszystkie.Spleśniały zakwas z buraków nie jest tym, co chcemy zastać w lodówce. Taki produkt absolutnie nie nadaje się do spożycia. Jak ustrzec się przed wyhodowaniem nieproszonego gościa na powierzchni płynu? Poniżej podpowiadamy, jak przyrządzić zakwas na barszcz świąteczny bez pleśni.
Przyprawa do piernika jest niesamowicie aromatyczna i niezbędna do przygotowania świątecznego wypieku. Warto przygotować ją samodzielnie, by mieć pewność, że nie zawiera zbędnego cukru czy przypraw, które nie należą do naszych ulubionych. Receptura jest dziecinnie prosta. Spróbujecie? Gotowe mieszanki przypraw zazwyczaj są droższe niż samodzielnie przygotowane. Nierzadko mają też nie do końca satysfakcjonujący skład. Są wzbogacany o cukier, a nawet absolutnie zbędne wzmacniacze smaku. Warto zatem pokusić się o zmieszanie składników w domowym zaciszu. Przyprawa do piernika, którą przygotujemy, będzie wolna od dodatku cukru. Zazwyczaj do deserów i tak go dodajemy. Nie ma zatem potrzeby, by tutaj się znalazła. Zwłaszcza że jeśli do mieszanki dostanie się wilgoć, słodki dodatek może spowodować, że miks zacznie pleśnieć.
Czy wiecie, dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Zasada przez wielu uznawana za przesąd nie jest pozbawiona logiki. Gdy przyjrzymy się bliżej reakcjom zachodzącym w cieście podczas wyrabiania, stanie się jasne, że metoda sprzyja sprawnemu osiąganiu odpowiedniej struktury. Warto znać wyjaśnienie.Przygotowanie ciasta, które po upieczeniu właściwie wyrośnie i zachwyci smakiem, wymaga przestrzegania kilku reguł. Równie ważne co zastosowanie odpowiednich proporcji składników jest staranne wyrobienie ciasta. Masy nie można mieszać niedbale. Zdradzamy jak oszczędzić sobie zbędnego wysiłku.
Skórki mandarynki zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Tymczasem odrobina wysiłku wystarczy, by przygotować z nich doskonały syrop, który pomoże w walce z objawami przeziębienia. Oprócz owocowego odpadu potrzebne będą tylko 3 inne produkty, które na pewno macie w kuchni. Spróbujecie?Syrop przygotowany ze skórek owocu ma korzystny wpływ na drogi oddechowe. Pomoże zwalczyć kaszel i uśmierzy towarzyszący mu ból. Domowy lek jest prosty w przygotowaniu, a sięganie po łyżeczkę przez kilka dni szybko poprawi wasz stan. Warto spróbować.
Mak jest niezbędnym składnikiem makowca, kutii i innych świątecznych przysmaków. Aby ziarna nie były gorzkie, a masa nie rozwarstwiała się, mak musi być odpowiednio przygotowany. Gotowanie maku w mleku jest kluczem do sukcesu. Dzięki temu mak wyjdzie delikatny w smaku i aksamitny.Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Każda z nas już powoli zaczyna zastanawiać się, jakie potrawy i ciasta przygotuje na ten wyjątkowy czas. Makowiec zawijany i kutia to jedne z tych przysmaków, bez których nie wyobrażam sobie świąt. Masę makową przygotowuję według babcinej receptury nieco wcześniej, może stać w lodówce 5 dni. Jak przyrządzić mak?Niektórzy gotują mak w wodzie, co nie jest złym pomysłem, ale my mamy lepszy. Proponujemy gotować mak w mleku, które nie tylko doskonale zmiękcza ziarna, ale też uwalnia z nich najlepszy smak. Kluczowy jest również stosunek mleka do maku. Na szklankę maku zawsze dodaję 2 szklanki mleka.Masa makowa na makowiec, czy inne wypieki będzie smakować rewelacyjnie, kiedy dodasz do niej odpowiednie składniki. W masie makowej nie może zabraknąć płynnego miodu, orzechów, suszonych owoców i aromatu migdałowego. To dzięki nim tradycyjne dania i wypieki z dodatkiem maku są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy.
Pierogi nieraz kupujemy gotowe, czasem zostaną nam z poprzedniego dnia. Odgrzewania pierogów nie unikniemy też z pewnością w czasie świąt. Stajemy wtedy przed wyzwaniem, jak je odgrzać, by były smaczne. Doskonałym wyborem jest odsmażenie pierogów, bo wtedy zyskują chrupiącą skórkę. Pierogi można jednak odgrzać również innymi sposobami. Też będą smaczne. Pierogi zwykle przygotowujemy w większych ilościach. Nierzadko też zamrażamy je, by móc cieszyć się smakiem jeszcze dłużej. Odgrzewanie dania już ugotowanego wymaga odrobiny wprawy. Tylko dbając o szczegóły, uzyskamy przysmak, który zachowa swój wyjątkowy smak i nie rozpadnie się.
Czy wiesz, że jesteś w stanie przygotować chrupiące ciastka w mniej niż pół godziny? Nasze błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych są genialnie prostym a zarazem genialnie pysznym pomysłem. Wystarczy wymieszać płatki ze skondensowanym mlekiem i deser jest niemal gotowy. Gwarantujemy, że błyskawiczne ciastka znikną ze stołu w mgnieniu oka.Chociaż wykonanie błyskawicznych ciastek z płatków kukurydzianych wymaga użycia piekarnika, śmiało możemy stwierdzić, że jest to przepis bez pieczenia. W piekarniku bowiem jedynie podsuszamy ciastka przez kilka minut. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Czy wiesz jak przechowywać jabłka, by dłużej zachowały świeżość i nie psuły się kilka dni po zakupie? Podpowiadamy, jaka jest właściwa temperatura i miejsce, w którym owoce będą się czuły wyśmienicie, a ich smak będzie znakomity. Trudno wyobrazić sobie sezon jesienno-zimowy bez sięgania po słodkie, winne lub kwaskowe jabłka. Różnorodność odmian i smaków oraz niska zachęca do zaopatrzenia się w większą ilość owocu. Aby jednak przez długi czas cieszyły nasze podniebienie, musimy zapewnić im odpowiednie warunki.
Zastanawialiście się kiedyś, czym tak naprawdę jest awokado? Zielona roślina coraz częściej gości w naszej kuchni. Ze względu na brak zawartości cukrów prostych, charakterystycznych dla owoców, niektórzy mogą mieć wątpliwości co do tej usystematyzowania. Wyjaśniamy tę kwestię raz na zawsze- awokado jest owocem.Chociaż może się to wydawać mało intuicyjne, awokado, podobnie jak pomidor czy cukinia, pod względem botanicznym zalicza się do owoców. W przeciwieństwie do swoich słodkich krewniaków, awokado wykorzystujemy raczej w potrawach wytrawnych. Niezależnie jednak od klasyfikacji warto je jeść, gdyż jest bardzo zdrowe. Przyjrzyjmy się bliżej temu zielonemu smakołykowi.
Przyprawy są niezbędne do przygotowania pysznych dań. Często, chcąc sobie ułatwić gotowanie, sięgamy po gotowe mieszanki. Tymczasem wiele z nich z łatwością przygotować można w domu, oszczędzając pieniądze i zyskując pewność, że dodawany produkt nie zawiera zbędnych składników. Sprawdźcie 4 proste przepisy na najpopularniejsze dodatki do potraw. Proste domowe mieszanki przypraw będą idealne w codziennym gotowaniu. Kupując poszczególne składniki większych ilościach i miksując je według własnych upodobań, zaoszczędzimy pieniądze. W gotowych produktach płacimy bowiem za odpowiednie wymieszanie. Zadbamy też o swoje zdrowie. Nie użyjemy nic, co zawierałoby nadmiar soli, zbędny cukier czy aromaty lub wzmacniacze smaku. Przy okazji przyczynimy się tez do powstania mniejszej ilości plastikowych odpadów. Same korzyści.
Pieprz jest przyprawą, bez której trudno wyobrazić sobie gotowanie. Najczęściej sięgamy po pieprz czarny, ale istnieje także odmiana biała, zielona oraz czerwona. W całym tym wachlarzu warto zwrócić uwagę na pieprz ziołowy, który jednak z pieprzem właściwym ma niewiele wspólnego. Co to więc za przyprawa i do czego możemy jej używać?Pieprz ziołowy to mieszanka przypraw, która paradoksalnie nie zawiera w sobie ani grama pieprzu. Możemy znaleźć w niej za to kminek, gorczycę, kolendrę czy majeranek. To zestawienie charakteryzuje się korzenno-pikantnym smakiem, który może zastąpić klasyczne pikantne ziarenka. Pieprz ziołowy jest przy tym znakomitym dodatkiem do wielu potraw.
Zastanawiacie się jak pokroić cebulę i nie uronić ani łzy? Wystarczy, że pozbędziecie się korzenia warzywa, a o przykrym doświadczeniu możecie zapomnieć. Warzywo rozdrobnicie sprawnie, a żadne okulary nie będą potrzebne. Spróbujecie?Cebula jest niezbędna do przygotowania wielu dań, a konieczność jej obierania i krojenia mało kogo wprawia w dobry humor. Na szczęście szefowie kuchni podzielili się znakomitym patentem na szybkie i pozbawione nieprzyjemnych doznań rozdrobnienie warzywa.
Jeśli zastanawialiście się jakie jabłka są najlepsze na szarlotkę? Okazuje się, że wybór owocu ma ogromne znaczenie. Zbyt soczyste odmiany, których miąższ szybko ciemnieje, sprawią, że wypiek nie będzie smaczny albo po prostu się nie uda. Podpowiadamy jak błędów. Szarlotka musi mieć kruchy spód i dobrze doprawione nadzienie. Aby uzyskać właściwe efekty, konieczny jest wybór odpowiednich owoców. Nie można po prostu kupić losowego produktu. Taka taktyka może skończyć się przygotowaniem niedopieczonego ciasta, którego nikt nie zje, a przecież zupełnie nie o to nam chodzi. Jak więcej podejść do zakupów?
Czy wiecie jak szybko pokroić kalafiora? Prosty patent szefów kuchni polegają na rozkrojeniu warzywa na pół i usunięciu łodygi pozwoli wam rozdrobnić je sprawnie i bez zbędnego wysiłku. Warto spróbować - efekty cięcia przyjemnie was zaskoczą. Kalafior jest świetnym dodatkiem do dań. Często jednak rezygnujemy z jego przyrządzania ze względu na konieczność obierania warzywa i krojenia go na mniejsze kawałki. Znając prosty triki doświadczonych kucharzy, będziemy jednak mogli podzielić warzywo na mniejsze części w mniej niż minutę.
Kupienie smacznych mandarynek może być podchwytliwym zadaniem. W końcowych miesiącach roku, w sklepach jest ich prawdziwe zatrzęsienie. Jeśli jednak baczni zwrócisz uwagę na wygląd owoców, bez trudu wybierzesz te najpyszniejsze.Święta Bożego Narodzenia nie istnieją bez mandarynek. Te niewielkie pomarańczowe owoce można znaleźć na niemal każdym rodzinnym stole. Aby święta były całkowicie udane, musimy zadbać o smaczne i dojrzałe egzemplarze. Jak tego dokonać?
Mrożenie pieczywa jest powszechnym i skutecznym sposobem na wydłużenie jego przydatności do spożycia. Nadmiar chleba łatwo uchronimy w ten sposób przed zmarnowaniem. Katarzyna Bosacka ostrzega jednak przed 1 podstawowym błędem. Nie mroźmy pieczywa w cienkich foliowych torebkach, w których przynieśliśmy je ze sklepu.Mrożenie pieczywa często odruchowo przeprowadzamy w jednorazowych torebkach. Zastanówmy się jednak 2 razy, zanim foliowy woreczek z naszym chlebem trafi do zamrażalnika. Ten sposób niesie za sobą niemałe ryzyko.
Galaretkowiec jest prostym i smacznym deserem, którego przygotowanie nie wymaga pieczenia. Konieczne jest jednak staranne przygotowanie. Jeśli do śmietanki dodamy zbyt ciepłą galaretkę, nie uzyskamy pożądanych efektów, a pracę zaczynać trzeba będzie od nowa. Podpowiadamy, jak uniknąć wpadki.Przyrządzając galaretkowiec, nie możemy się spieszyć. Tylko dobrze wystudzone galaretki i odpowiednio ubita śmietanka połączą się w sposób, który zaowocuje pięknym wizualnie i smakowitym deserem.
Późnym latem i jesienią zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę, często kupujemy również ziemniaki w większych ilościach. Dobre, zdrowe ziemniaki zachowają świeżość i smak pod warunkiem, że będą przechowywane w odpowiedni sposób. Jak wybrać i przechowywać ziemniaki na zimę? Na pewno nie kupuj bulw zapakowanych w folię. Tak przechowywane ziemniaki szybko się popsują.Wiele osób kupuje jesienią większe ilości ziemniaków na zimę. Ziemniaki muszą być jednak przechowywane w odpowiedniej temperaturze z dostępem do świeżego powietrza i w pomieszczeniu, w którym nie jest wilgotno, w przeciwnym razie szybko się zepsują. Jak przechowywać ziemniaki na zimę?Jeśli chcesz kupić kilka worków ziemniaków, upewnij się, że warzywa nie są przenawożone. Ziemniaki muszą wyglądać zdrowo, jeśli więc zauważysz zielonkawą skórkę lub dziury, uszkodzenia, ciemniejsze plamy, takich warzyw nie kupuj, ponieważ bardzo szybko się zepsują.Ziemniaki są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu, z którego przygotujemy również wiele pysznych potraw. Na zimę najlepiej kupić uniwersalną odmianę, czyli typ B. Ziemniaki te nie są ani zbyt wodniste, ani zbyt mączne, a w odpowiednich warunkach będą świeże i smaczne aż do następnych wykopków.
Kożuch z mleka jednoznacznie kojarzy nam się z postrachem z dzieciństwa. Również dorosłe osoby nie przepadają za tym nieapetycznym produktem tworzącym się na powierzchni. Są jednak śmiałkowie, którzy dali kożuchowi szansę i w jego towarzystwie serwowali między innymi wykwintne dania z ryb. Ci kucharze to Wojciech Amaro oraz Aleksander Baron.Kożuch z mleka powstaje podczas podgrzewania produktu. Istnieją sposoby, aby nie dopuścić do jego uformowania się, można także kożuch mechanicznie usunąć z powierzchni. Zastanów się jednak, czy warto to robić. Nie trzeba być słynnym kucharzem, aby znaleźć dla tego produktu smaczne zastosowanie.
Wasza herbata ma na powierzchni dziwny biały osad? Wiemy, dlaczego powstaje. Warto mieć świadomość i wiedzieć, jak przeciwdziałać pojawianiu się niepożądanego dodatku do napoju. Zachowamy zarówno zdrowie, jak i atrakcyjny wygląd naparu. Na powierzchni herbaty, zwłaszcza czarnej, po zaparzeniu nierzadko obserwujemy powstawania przeźroczystego białawego osadu. Świadczy on o przebiegu reakcji chemicznych pomiędzy związkami zawartymi w herbacianych liściach i wodzie bieżącej. Czy należy się go obawiać?