Kozaki w occie smakują doskonale. Ich przyrządzenie nie wymaga wiele wysiłku, a z pewnością umilą wam długie zimowe dni. Pełne aromatu skarby lasu w prostej zalewie z naszego przepisu, a spodobają się nawet sceptykom. Spróbujecie? Aromatyczne kozaki w occie pasują zarówno do sałatek, jak i do tatara. Smaczne będą też z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Grzybki przygotowuje się bardzo prosto — wystarczy oczyścić, ugotować i zalać prostą marynatą. Resztę pracy wykona czas.
Maślaki są niezwykle delikatnymi w smaku grzybami. Świetnie smakują w sosach, ale w wersji marynowanej też będą smaczne. Dziś podpowiemy wam jak szybko i sprawnie zamknąć je w słoiku z pyszną zalewą. Zachwyty gwarantowane. Patent na marynowane maślaki zachwyci każdego amatora leśnych skarbów. Przygotowanie aromatycznej i pełnej smaku wersji przysmaku jest niezwykle proste i nie wymaga trudno dostępnych składników. Zaproponowana zalewa świetnie podkreśla smak grzybów. Skusicie się?
Jesień jest doskonałą porą roku na zapełnianie spiżarni rozmaitymi przetworami. Wśród słoików nie może zabraknąć wyśmienitych buraczków na zimę według Jacka Kuronia. Starte warzywa z dodatkiem octu i aromatycznych przypraw, nie raz udoskonalą swoją obecnością rodzinny obiad.Przygotowanie tych buraczków na zimę jest bardzo proste. Pamiętaj jedynie, że warzywa przez wsadzeniem ich do słoików musimy ugotować do miękkości. Takie gotowanie może zająć od 60 do 90 minut. Niezbędny będzie także czas na ostudzenie buraków.
Lubicie śliwki w occie? Tym razem proponujemy wam przygotowanie przysmaku z aromatycznymi pomidorami. Owoce w ich towarzystwie nabierają wyjątkowego charakteru i świetnie sprawdzają się zarówno jako zdrowa przekąska, jak i dodatek do obiadu. Spróbujecie? Śliwki w occie doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań, a także samodzielna przekąska. Z pewnością spodoba się amatorom kwaskowych rarytasów. Przepis jest bardzo prosty. Polecamy zrobić większą ilość, bo przysmak będzie znikał błyskawicznie.
Gruszki w syropie na słodko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Ze słodkiej zalewy po rozcieńczeniu jej wodą, otrzymamy smaczny domowy napój. Same zaś owoce można zjeść bezpośrednio ze słoika, bo są pyszne. Będą też wyśmienitym dodatkiem do ciast czy deserów. Przygotowanie gruszek w syropie jest banalnie proste. Aby jednak owoce wyszły idealne w smaku, należy wybrać do ich przygotowania odpowiednie składniki. Subtelną waniliową nutę zapewni naturalny ekstrakt z wanilii, bez sztucznych zamienników. Same owoce do przygotowania gruszek w syropie powinny być twarde, słodkie i niezbyt mocno dojrzałe.
Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej są oryginalnym i intrygującym pomysłem na zimowe przetwory. Tak zamarynowane owoce doskonale sprawdzają się jak dodatek do mięsa, można tez wykorzystać je jako kompot lub zwyczajnie zajadać prosto ze słoika. Nieco korzenny posmak goździków w połączeniu ze słodkim syropem przełamanym odrobiną soku z cytryny jest znakiem rozpoznawczym tych pysznych gruszek w zalewie.Do przygotowania gruszek w zalewie najlepiej wybrać te dość twarde i niezbyt duże. Miękkie owoce mogą się rozgotować, przez co finalna zawartość słoików będzie miała niezbyt przyjemną teksturę. Takie rozgotowane gruszki będą również zwyczajnie niesmaczne.
Cukinia marynowana po francusku zachwyca słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie mięs, a także jako dodatek, na przykład do kanapek. Jest przetworem, po który z największa przyjemnością sięgniesz w zimowe miesiące.Marynowana cukinia w stylu francuskim wymaga użycia francuskiej musztardy. Przyprawa ta jest charakterystyczna, dzięki zawartości całych ziaren gorczycy. Taka musztarda wydobędzie z cukinii jej naturalną słodycz, a dodatkowo nada jej pikantnej nuty.
Receptura na ogórki kiszone nie wydaje się być zbytnio skomplikowana. Do umytych warzyw dodaje się zestaw przypraw i zalewa się je solanką. Czy jesteście jednak pewni, że znacie wszystkie niuanse przygotowania pysznych kiszonek? Pod spodem znajdziecie niezbędne wskazówki na każdy etap przygotowania wybornych ogórków kiszonych.Idealnie przygotowane ogórki kiszone są jędrne i chrupiące. Kluczową kwestią jest wybranie odpowiednich warzyw do przygotowania przetworów. Do kiszenia najlepiej wybierać ogórki niezupełnie dojrzałe, małej lub średniej wielkości. Po zakupie ogórków nie należy zwlekać zbyt długo z ich ukiszeniem- ogórki składają się w dużej mierze z wody, i przy zbyt długim przechowywaniu tracą swoją jędrność.Do przyrządzenia kiszonych ogórków potrzebne jest odpowiednie naczynie. Kiszonki przygotujesz zarówno w glinianym garnku, jaki w szklanym słoju. Pamiętaj jedna, że słoiki do ogórków kiszonych powinny być dokładnie wyparzone i wysuszone.
Marynowane przetwory kojarzą się z koniecznością zastosowania octu spirytusowego do przyrządzenia zalewy. Możesz jednak ten składnik zastąpić jego łagodniejszym odpowiednikiem, czyli octem jabłkowym. Sałatka z ogórków przygotowana przy użyciu octu jabłkowego jest niezwykle delikatna, a przy tym stanowi doskonałą przekąskę na zimowe miesiące.Ocet jabłkowy, w przeciwieństwie do swojego spirytusowego kuzyna, nie podrażnia żołądka i nie jest szkodliwy dla naszego organizmu. Proponowana przez nas sałatka z ogórków, dzięki zawartości octu jabłkowego działa korzystnie na układ trawienny oraz zwiększa uczucie sytości. Zimowa sałatka z ogórków jest pyszna i zdrowa.
Kotlety schabowe są obowiązkową pozycją w arsenale każdego kucharza. Marynowanie mięsa w mleku nie jest już dla większości z nas żadną tajemnicą. Jakub Kuroń zdradza jednak, że do takiej marynaty warto dodać liść laurowy. Kotlety schabowe z dodatkiem liścia laurowego są pyszne jak nigdy wcześniej.Liść laurowy jest kojarzony w kuchni polskiej przede wszystkim z przyrządzaniem zup, sosów czy gulaszy. Jego dodatek nadaje potrawom przyjemnego, korzennego posmaku. Ten aromat możemy z powodzeniem wykorzystać do zamarynowania kotletów schabowych. Koniecznie wypróbuj ten sposób.
Karkówka pieczona doskonale smakuje o każdej porze roku. Gdy pozwalają warunki, możesz ją upiec na grillu, a gdy za oknem chłód po prostu wstaw ją do piekarnika. Poznaj przepis na mięciutką i soczystą karkówkę, którą wcześniej wystarczy zamarynować w musztardzie i wyrazistych przyprawach. Każdy z pewnością poprosi o dokładkę. Soczystą i delikatną karkówkę można uzyskać na kilka sposobów. Jednym z łatwiejszych jest przyrządzenie aromatycznej marynaty z kilku prostych składników i upieczenie mięsnych kawałków w piekarniku lub na grillu. Dzięki temu zachowują one lekkość i nabierają niezwykłego smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.
Szukasz pomysłu na oryginalny przetwór, który zimą będzie świetnym dodatkiem do potraw? Postaw na łagodne śliwki w occie z dodatkiem goździków. Podajemy Wam przepis na ten specjał, bo jest naprawdę pyszny. I z pewnością będzie rewelacyjnym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin, serów i pasztetów.Przełom lata i jesieni to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem śliwek węgierek, gruszek, jabłek, dyni, orzechów. Węgierki dojrzewające w pełnym słońcu są teraz słodkie i bardzo soczyste. Przygotujemy z nich wiele świetnych potraw, w tym właśnie śliwki w occie.Śliwki w occie na zimę to przetwory, które wykorzystamy do przełamania wyraźnego smaku mięs, pasztetów i serów. Śliwki w zalewie z dodatkiem korzennych przypraw pachną bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.Przed przygotowywaniem śliwek w occie, koniecznie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Jeśli tego nie zrobimy, na owocach szybko pojawi się pleśń i wszystkie przetwory będą do wyrzucenia. Sprawdźmy również, czy zakrętki dobrze pasują do słoików, jeśli do śliwek dostanie się powietrze, także zaczną się psuć.Śliwki w occie musimy pasteryzować. Zakręcone słoiki wstawiamy do większego garnka, wlewamy wodę, żeby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Wodę powoli doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.
Pomidory w zalewie słodko- kwaśniej to niebanalny sposób na zakonserwowanie na zimę tych warzyw. Takie pomidorki możemy zrobić w zasadzie każdej drobnej ich odmiany. Wystarczą dwa tygodnie marynowania aby pomidory w zalewie słodko-kwaśniej cieszyły nasze podniebienie jako dodatek obiadowy lub imprezowa przystawka.Pomidory w zalewie są proste do wykonania i nie wymagają żadnych trudnodostępnych składników. Sekretem udanych pomidorów w zalewie są odpowiednio dobrane proporcje składników marynaty, a także przypraw. Nutki pikanterii możemy dodać za pomocą dołożonej do słoika ostrej papryczki.
Lubicie marynowane prawdziwki? Lekkie i pełne aromatu grzyby zatopione w pysznej zalewie są doskonałą przekąską. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Skorzystajcie ze sprawdzonego babcinego przepisu, a wyjdą obłędnie pyszne. Marynowane prawdziwki kusza niebagatelnym smakiem. Pełen aromatu wyrób z octu będzie świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Babciną recepturę można wzbogacić o inne ulubione przysmaki np. kapary czy ostrą papryczkę. Smak zyska na głębi.
Gruszki w syropie są doskonałym pomysłem do przygotowania na późną jesień czy zimę. Składniki niezbędne do ich przygotowania najprawdopodobniej każdy znajdzie w swojej kuchni a z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Do zrobienia gruszek w syropie najlepiej wybierać mniejsze owoce, które poza walorami smakowymi posiadają również funkcję dekoracyjną.Aby przygotować wyśmienite gruszki w syropie, kluczowy jest wybór odpowiednich owoców. W mniejszych owocach możemy pozostawić ogonek- taka gruszka będzie pięknie prezentować się na talerzu, samodzielnie, lub jako dekoracja do deseru. Poza rozmiarem zwróć uwagę na ogólny ich wygląd. Gruszki powinny mieć zdrową skórkę, oraz być twarde w dotyku.
Cukinia szturmem wdarła się do naszych kuchni i naszych serc. Dziś przedstawiamy wersję marynowaną w curry- aromatyczną, wyrazistą i przepyszną. Potrzeba niewiele składników, aby w swoim domu wyczarować to zaskakujące danie. Cukinia jest warzywem, które znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Można ją grillować, dusić, smażyć, a jak za chwilę się okaże także marynować. Z tym przepisem poradzi sobie każdy. Jest niezwykle prosty w wykonaniu a przy tym niedrogi.
Buraki w zalewie octowej skuszą amatorów słodkich przetworów. Prosty i pełen smaku rarytas w słoikach przyrządzicie sprawnie i bez większych trudności. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu i pysznym elementem niejednej sałatki. Spróbujecie?Jeśli lubicie delikatne w smaku, lekko słodkie buraczki podane do mięsa czy wegetariańskich kotletów, receptura na smakołyk w zalewie octowej może wam się spodobać. Dobrze znany smak warzywa jest tutaj przełamany lekko kwaśnym, a razem są niezwykle przyjemne. Spodoba się nawet największym sceptykom. Skusicie się?
Szukacie pomysłu na niezwykłe przetwory? Mamy dla was przepis na patisony w occie. Powiemy wam krok po kroku, jak przygotować ten prawdziwy rarytas. Wyglądają bardzo interesująco i doskonale smakują. Będą doskonałe na przekąskę, a także jako dodatek do sałatek. Sezon na przetwory trwa, warto już zbierać dobre pomysły i receptury. Jednym z takich ciekawych przepisów, który z pewnością warto przetestować, jest receptura na marynowane patisony. Jeśli jeszcze nie jedliście tego warzywa, spróbujcie właśnie w tej postaci. Wychodzą chrupiące i smaczne. A pokrojone w plasterki wyglądają niesamowicie położone na kanapce czy dodane do sałatki.
Lubicie marynowane buraki? Słodko-kwaśne warzywo ze słoika będzie świetne jako zdrowa przekąska, składnik sałatki czy dodatek do obiadu. Warto przygotować większą ilości i ułatwić sobie gotowanie. Przepis jest prosty i nie zajmie wam dużo czasu. Spróbujecie?Marynowane buraki spodobają się amatorom kiszonek i warzyw z zalewy. Słodkie i lekko kwaśne jednocześnie buraczane plastry są pełne aromatu i znajdziecie dla nich wiele zastosowań w kuchni. Zrobienie przetworu nie jest skomplikowane i czasochłonne — jeśli macie ugotowane lub upieczone buraki — zrobicie je w chwilę.
Próbowaliście kiedyś gruszek w occie? Słodki owoc w delikatnej zalewie to nie tylko świetna przekąska, ale też doskonały dodatek do wielu wytrawnych dań czy serów. Z prostym przepisem przygotujecie go w kilka chwil. Warto od razu przygotować większą porcję, bo zniknie w mgnieniu oka.Gruszki są bardzo smaczne i można z nich przygotować wiele przysmaków. Zimą, gdy nie są już tak soczyste i pełne słodyczy, jak obecnie, z pomocą przyjdą nam domowe przetwory. Dzięki dodatkowi zanurzonych w słodkiej zalewie na bazie octu owoców niejedno danie zyska na smaku.
Szukacie sposobu na miękką karkówkę z grilla? Wiemy, jak zrobić doskonałą marynatę. Mięso przyrządzone w aromatycznej kompozycji na bazie majonezu będzie soczyste i pełne smaku. Proste i sycące danie będzie w sam raz na spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad. Warto spróbować. Przygotowanie dobrej marynaty do karkówki z grilla to nie lada wyzwanie. Jej dodatek powinien bowiem sprawić, że mięso zmięknie i będzie soczyste po upieczeniu. Wykorzystanie majonezu sprawi, że uzyskamy pożądany efekt. Proponujemy połączyć go z jogurtem i kilkoma aromatycznymi przyprawami. Będzie pysznie.
Ogórki krokodylki, czyli znakomite warzywo w pikantnej marynacie z dodatkiem płatków chili spodobają się niejednemu amatorowi letnich przetworów. Smakują lepiej niż małosolne czy kiszone, a przygotowuje się je sprawnie i prosto. Warto spróbować, bo pasują do wielu dań i zachwycają od pierwszego kęsa.Nie ma chyba smaczniejszego letniego rarytasu niż te przyjemnie chrupiące i pikantne ogórki. Krokodylki nie wymagają żmudnych przygotowań. Wystarczy sporządzić prostą zalewę i marynować w niej wcześniej posolone warzywo. Każdy sobie poradzi. Spróbujecie?
Ogórki po cygańsku są kolejną pyszną propozycją na sezonowy rarytas. Połączenie delikatnego warzywa z aromatycznymi pomidorami, charakterną cebulką i odrobiną octu z jabłek z pewnością skusi niejednego smakosza. Zwłaszcza że przygotowuje się je bardzo szybko. Od razu zróbcie więcej, bo znikają jeszcze szybkiej. Nie ma nic lepszego niż dobrze doprawione ogórki podane do letniego obiadu. Jeżeli kiszone już wam się znudziły, przyrządźcie specjał po cygańsku. Prosta marynata i dodatki sprawiają, że ogórki nabierają niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?
Planujecie przygotować przetwory na zimę? Proponujemy nastawić wyborne ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. W tych słoikach odkryjecie najlepszy, niezapomniany smak. Wyczujecie w nim nutę papryki, czosnku, kopru i octu, a także bukiet aromatycznych przypraw. Dzięki ich dodatkowi ogórki zyskają charakter i będą niezwykle chrupiące.Przetwory z ogórków należą do jednych z najczęściej robionych. Większość z nas ogórki kisi, niektórzy też konserwują w octowej marynacie. Z ogórków można też przygotować rozmaite sałatki, które zimą będą jak znalazł do obiadu. Dziś proponujemy wam przepis na ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Czyli marynowane, ale nie bardzo ostre, tylko raczej pełne w smaku. A to dzięki dodatkowi warzyw i różnych przypraw. Musicie je wypróbować.
Kończą wam się pomysły na przyrządzenie ogórków? Zróbcie je po watykańsku. Prosta, pełna słodyczy marynata idealnie komponuje się z soczystym i delikatnym warzywem, nadając mu wyrazistości. Sekretem niecodziennego smaku rarytasu jest dodatek rodzynek sułtańskich, których słodycz zaskakująco dobrze współgra z klasycznymi przyprawami dodawanymi do kiszonek. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak.Słodkie ogórki po watykańsku są kolejną pyszną propozycją na smakowite przetwory z sezonowego rarytasu. Będą idealne do dań z grilla, sałatek czy kanapek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekty zaskakują i na długo zapadają w pamięć. Skusicie się?
Znacie ogórki po meksykańsku? Pyszna wersja sezonowego warzywa przyrządzana jest z dodatkiem ostrej papryczki i czosnku. Choć jej zrobienie jest nieco czasochłonne, warto się skusić. Marynowany w aromatycznej mieszance przypraw ogórek jest wyśmienity i pełen charakteru. Zbierze mnóstwo zachwytów. Przetwory ze świeżych ogórków można przyrządzać na wiele sposobów. Pikantna marynata z chilli i czosnkiem, jaką dziś wam proponujemy, skusi zwłaszcza amatorów dań w stylu meksykańskim. Tak przygotowane ogórki są aromatyczne i pasują zarówno do obiadu, jak i wyrazistych sałatek. Skusicie się?
Pomidory marynowane będą idealnym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Pełne aromatu warzywa warto przygotować właśnie teraz, gdy na straganach pełno jest świeżych, soczystych i pełnych smaku czerwonych owoców. Przepis jest niezwykle prosty — każdy sobie poradzi. Spróbujecie? Prosta receptura na pomidory marynowane spodoba się każdemu amatorowi tego zdrowego warzywa. Pełna aromatu kwaśna zalewa sprawi, że czerwone owoce nieco zmiękną i nabiorą przyjemnego, pełnego charakteru smaku. Będzie pysznie.
Ogórki po indyjsku to propozycja na zimowe przetwory w niezwykłym wydaniu. Cebula, gorczyca i aromatyczna zalewa z dodatkiem orientalnej przyprawy curry sprawią, że ogórki będą absolutnym hitem. Ogórki w zalewie curry pokocha cała rodzina.Ogórki po indyjsku pojawiły się w mojej spiżarni kilka lat temu i od tej pory ciągle do nich wracam. Zimą ogórki w aromatycznej zalewie wykorzystuję do sałatek, zimnej płyty lub dodatek do drugiego dania. Ogórki są również pyszną przekąską w chłodne, zimowe wieczory.Przed przygotowywaniem ogórków po indyjsku pamiętajmy o dwóch bardzo ważnych zasadach: po pierwsze, ogórki gruntowe po umyciu i wyszorowaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny, dzięki czemu będą jędrne i soczyste. Do przetworów wybierajmy mniejsze i średnie ogórki.Po drugie- musimy dokładnie umyć i wyparzyć wszystkie słoiki razem z zakrętkami. To konieczny krok, bez którego w przetworach namnożą się bakterie, które zepsują ogórki po indyjsku i każde inne warzywa. Słoiki muszą być sterylnie czyste, wtedy będziemy cieszyć się naszymi przetworami przez wiele długich miesięcy.