Pierogi leniwe są doskonałym pomysłem na przekąskę lub nawet obiad. Ich przygotowanie jest banalnie proste i poradzi sobie z nim każdy, niezależnie od stopnia kulinarnego wtajemniczenia. Z naszą skromną pomocą przyrządzenie tego specjału stanie się jeszcze prostsze. Gotuj je krótko, na umiarkowanej mocy palnika, a zachowają idealny kształt i strukturę.
Masz w domu makaron, cebulę i serek wiejski? W mig przygotujesz z nich smaczny, tani i bardzo sycący obiad. Danie będzie gotowe w dosłownie kilka minut, a do jego przyrządzenia potrzebujesz wyłącznie 3 składników.
Placki ziemniaczane według babcinej receptury dosłownie rozpływają się w ustach. Babcia do startych ziemniaków dodaje kwaśną śmietanę oraz półtłusty, biały ser. Placki doprawione szczypiorkiem i suszonym majerankiem nie mają sobie równych.
Nie z karkówki, nie z łopatki. Tomasz Strzelczyk przygotował kotlety mielone z dorsza i ziemniaków. Kotlety rybne są delikatne, ale i pełne smaku. Po usmażeniu są wilgotne w środku, z zewnątrz natomiast zachwycają chrupiącą skórką.
Zostało Ci mięso i warzywa z rosołu? W mig przygotujesz z nich wyśmienite pyzy. Puszyste, ziemniaczanie kluchy z farszem będą jeszcze smaczniejsze, kiedy zrobisz ciasto według receptury najlepszych kucharek. Kluski nie rozwarstwią się podczas gotowania. Będą puszyste i pyszne.
Masz ochotę na rosół? Ugotuj go na drobiowych serduszkach. Rosół będzie o wiele lżejszy niż na innym mięsie, a równie smaczny. Rosół na podrobach dopraw lubczykiem i suszonymi grzybami. Będzie miał piękny, złoty kolor i będzie przepyszny.
Krokiety z kalafiora są pomysłem na szybki, tani i bardzo pożywny obiad dla całej rodziny bez grama mięsa. Warzywne krokiety przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki, uformujesz krokiety i obtoczysz w panierce. Bez ciasta naleśnikowego, bez zawijania.
Surówka z kapusty pekińskiej będzie pasowała do wielu dań. Pełne smaku warzywo stanie się niesamowicie delikatne, jeśli ugnieciemy je z dodatkiem soli. Przyprawa sprawi, że nieco zmięknie i będzie przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?
Do mięsa, ryb i dań wegetariańskich możesz podać buraczki na ciepło. Przygotuj je jednak w oryginalny sposób, a zachwycą smakiem. Proponujemy przesmażyć je z cebulą, jabłkiem i miodem, dzięki czemu zyskają niepowtarzalny, pełny smak.Buraczki na ciepło są pysznym dodatkiem obiadowym. Doskonale komponują się na przykład z soczystymi żeberkami wieprzowymi, kotletami mielonymi, schabowymi i pulpetami. Sekretem naszych buraczków są dodatki.
Jesz ziemniaki jedynie do obiadu? Popełniasz fatalny błąd. Dietetyk wyjawił, że w tej postaci są dużo mniej zdrowe. Te warzywa znacznie korzystniej spożywać po ostudzeniu.W polskiej kuchni ziemniaki są nieodłącznym elementem jadłospisu. Bez nich nie wyobrażamy sobie tradycyjnego domowego obiadu. Jak zauważa dietetyk dr Bartek Kulczyński, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, dużo lepiej zajadać warzywa, kiedy zupełnie ostygną. W łatwy sposób możemy zrobić to na przykład pod postacią sałatki.
Każdy wie, że do kotletów mielonych dodaje się bułkę namoczoną w mleku. Ten produkt ma za zadanie nawilżenie mięsa a także zapobiega jego rozpadaniu się podczas smażenia. Tomasz Strzelczyk ten sam efekt uzyskał z użyciem dużo zdrowszego składnika. Ty także przygotuj kotlety mielone bez bułki, za to ze zdrowymi płatkami owsianymi.Tomasz Strzelczyk chwali się, że jego kotlety mielone bez bułki to najlepsze mielone na świecie. Wszystko to dzięki dodaniu do mięsa płatków owsianych. Ten nieprzetworzony produkt zawiera dużą ilość korzystnego błonnika, którego w namoczonej kajzerce jest tyle, co kot napłakał. Wypróbuj ten sposób raz, a będziesz wracać do niego już zawsze.
Maryla Rodowicz bryluje na TikToku, prezentując przepisy kulinarne. Nie wszyscy internauci podzielają jednak jej entuzjazm. Pod filmikiem z przepisem na spaghetti carbonara wytknięto artystce elementarną wiedzę na temat mięsa. Okazuje się, że zamiast tradycyjnego włoskiego boczku użyła do swojej pasty słoniny.Maryla Rodowicz prezentowane danie określiła mianem "spaghetti carbonara pod tytułem Jasiek", gdyż jej syn noszący to właśnie imię jest autorem przepisu. Do przyrządzenia użyła między innymi ukraińskiej wędzonej słoniny. Nie spodobało się to niektórym komentującym.Oryginalny przepis na spaghetti carbonara wymaga użycia włoskiego boczku, czyli pancetty. Drugim dopuszczalnym rodzajem mięsa jest suszone podgardle wieprzowe, znane pod nazwą guanciale. Na ten właśnie fakt zwrócił uwagę Maryli Rodowicz jeden z komentujących, wywołując większą dyskusję. Czy te pretensje są słuszne?Mimo wpadki z wyborem mięsa filmik Maryli Rodowicz cieszy się ogromną popularnością. Samo danie prezentuje się na nim smakowicie. Wypróbujcie jej przepis na spaghetti i sami oceńcie, czy awantura w komentarzach była uzasadniona.
Szukacie pomysłu na tani obiad z makaronu? Dodajcie do niego pyszny sos z buraka i sera. Przygotujecie go w kilka minut, miksując składniki w misie blendera. Efekt będzie znakomity, a rodzina zje ze smakiem.Tani obiad z makaronu możecie przygotować w zaledwie kilka chwil. Mączny produkt świetnie komponuje się z kolorowym sosem z pieczonego buraka, sera feta i pestek słonecznika. Sporządzenie dodatku jest dziecinnie proste — wystarczy tylko dobrze zblendować składniki. Przepis na TikToku zaprezentowała Olga Pawlikowska.
Anna Lewandowska uwielbia modyfikować tradycyjne przepisy polskiej kuchni. Swój sposób ma nawet na kotlety mielone. Dzięki pomysłowemu doborowi przypraw te kotlety smakują, jak żadne inne. Znajdziemy w nich złocistą kurkumę, ostre chili i aromatyczny majeranek.Kotlety mielone Anny Lewandowskiej kryją w sobie jeszcze jedną niespodziankę. Celebrytka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na portalu Instagram, dodaje do nich ugotowane na parze, starte buraki. Użycie mielonego mięsa z indyka wynosi zdrowotny aspekt dania na nowy poziom. Koniecznie wypróbujecie ten przepis.
Wiele osób zastanawia się, czy można zamrozić kluski śląskie. Okazuje się, że jak najbardziej można. Po ugotowaniu są delikatne, pulchne i smakują, jak świeżo zrobione. Mrozimy wyłącznie surowe kluski po zblanszowaniu ich w gorącej wodzie.Kluski śląskie są pysznym dodatkiem obiadowym. Smakują fantastycznie z roladą wołową, gulaszem, pieczenią, mięsnym sosem. Kluseczki z ziemniaków możemy podać również z żeberkami, sosem grzybowym, pieczarkowym lub z okrasą z masła i cebuli i wieloma innymi potrawami.Kluski śląskie są bardzo prostym daniem. Wystarczy zagnieść przeciśnięte przez praskę ziemniaki z jajkiem, mąką i odrobiną soli. Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić kluski śląskie. Ten ziemniaczany przysmak oczywiście nadaje się do mrożenia. Najlepiej jednak zamrozić surowe kluski, które wcześniej jedynie zblanszujemy i obmrozimy na tacce. O ile świeże kluski śląskie gotujemy dosłownie chwilę, tak mrożony produkt potrzebuje nieco więcej czasu. Nie mrozimy ugotowanych klusek.
Piekłaś na obiad mięso? Przenigdy nie wylewaj sosu spod pieczeni. Ugotujesz na nim wyśmienitą grochówkę. Zupę przyrządzisz w godzinę, bez namaczania grochu, bez nadmiaru kalorii i gotowania wywaru z mięsa. Grochówka jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza wtedy, kiedy na dworze jest deszczowo lub mroźnie. Zupa jest nie tylko sycąca, ale również doskonale rozgrzewa. Posmakuje całej rodzinie, a Ty ugotujesz ją błyskawicznie.Do przygotowania grochówki nie musisz już gotować wywaru mięsnego i moczyć łuskanego grochu. Wystarczy, że ugotujesz strączki razem z warzywami, majerankiem i tymiankiem. Zamiast mięsa wykorzystaj sos spod pieczeni. Zupa będzie bardzo aromatyczna i pełna smaku.Nie zagęszczaj grochówki ani mąką, ani zasmażką. Groch w naturalny sposób zagęści całe danie bez dodatkowych i niepotrzebnych kalorii. Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz przygotować do niej również chrupiące grzanki.
Popularna tiktokerka zaproponowała proste w przygotowaniu, tanie danie obiadowe. Zrobiła je z ziemniaków, wędzonego boczku, żółtego sera i ulubionych przypraw. Całość upiekła w piekarniku i trzeba przyznać, że wygląda bardzo apetycznie. Paula Golec na swoim kanale wszamto na TikToku dzieli się z fanami prostymi przepisami na wyśmienite i pożywne dania obiadowe, przekąski i desery. Niedawno zdradziła przepis na tani obiad z ziemniaków. Danie jest proste w przygotowaniu i posmakuje każdemu.Tiktokera ponacinała obrane ziemniaki i powkładała w nie naprzemiennie plastry boczku i żółtego sera. Całość polała oliwą z oliwek z dodatkiem ulubionych przypraw i zapiekła w piekarniku. Po upieczeniu ziemniaki są idealnie miękkie, a całe danie smakuje fantastycznie.Tani obiad z ziemniaków jest totalnym hitem Internetu. Ziemniaki zapieczone z serem i boczkiem wychodzą za każdym razem. Ziemniaki możesz również wykorzystać jako dodatek do dań z grilla lub podać je z sałatką ze świeżych warzyw. Będzie pysznie. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału wszamto na TikTok.
Strzelczyk podzielił się przepisem na przepyszne gołąbki. Nie ma w nich ryżu, mięsa i pomidorów. Są za to ziemniaki, pieczarki i aksamitny sos. Zapieczone w nim gołąbki błyskawicznie znikają z talerzy. Ten obiad z pewnością zachwyci każdego smakosza.Tomasz Strzelczyk dzieli się przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i trikami przydatnymi w kuchni. Popularny kucharz niedawno zdradził przepis na jarskie gołąbki. Kultowe danie z farszem z pieczarek i ziemniaków bije na głowę farsz z ryżu i mięsa mielonego. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.Gołąbki zapieczone z aromatycznym sosem pieczarkowym z dodatkiem bulionu warzywnego i słodkiej śmietanki nie mają sobie równych. Strzelczyk całe danie zapieka 80 minut, aby kapusta idealnie zmiękła, a sos zgęstniał. Kapustę na gołąbki sparzysz tradycyjnie w garnku lub o wiele szybciej, przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Wytnij z kapusty głąb, włóż ją do mikrofalówki, ustaw urządzenie na najwyższą moc i po około 10 minutach liście będą elastyczne i gotowe do zawijania farszu.
Robicie dziś kotlety mielone? Chcecie by wyszły pulchne i soczyste? Może warto skorzystać z patentu mistrzów kuchni, którzy do wyrabianej masy dolewają nieco lodowatej wody. Dzięki niej wieprzowina niemal od razu staje się pulchna, a usmażone kotlety są soczyste i pełne smaku.Kotlety mielone będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz je z mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej. Mięso na mielone musi być tłuste i lekko przerośnięte. W przeciwnym razie kotlety po usmażeniu będą bardzo suche w środku i nie będą smaczne. Tłuszcz doskonale nawilża potrawy i jest nośnikiem smaku.Kluczowe są również inne dodatki, jak cebula, czosnek, majeranek. To dzięki nim mięso nabiera odpowiedniego smaku i aromatu. Do mięsa koniecznie dodaj również kilka łyżek zimnej wody. To sposób najlepszych kucharzy. Lodowata woda sprawi, że wieprzowina stanie się pulchna już podczas wyrabiania kotletów.Kotlety mielone smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, zawsze partiami. Jeśli na patelni będzie zbyt dużo kotletów i będą się stykać, to zaczną się dusić, a nie smażyć. Mielone nie będą miały więc chrupiącej skórki, która jest ich cechą charakterystyczną.
Masz w domu ziemniaki, cebulę i kawałek żółtego sera? W kilka chwil przygotujesz z nich wyśmienity obiad dla całej rodziny. Warstwowa zapiekanka z patelni zachwyca smakiem i jest bardzo pożywna.Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę szybki obiad, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Nie jest czasochłonny, a do przygotowania dania potrzebujesz produktów, które z pewnością znajdą się w Twojej kuchni.W przepisie na szybki obiad został wykorzystany żółty ser w kostce. Danie możesz urozmaicić np. o parmezan lub cheddar. Wszystko zależy od tego, jaki ser akurat masz w lodówce. Zapiekankę koniecznie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przyprawa doskonale podkreśla smak całej potrawy.Warstwowa zapiekanka z ziemniaków jest naprawdę błyskawiczna. Żeby danie było gotowe w krótkim czasie, koniecznie pokrój warzywa bardzo cienko. Im grubsze plastry ziemniaków, tym zapiekanka będzie potrzebować więcej czasu.
Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie? Okazuje się, że najważniejsze jest rozbicie kawałków schabu na cienkie kotlety i osuszenie mięsa przed panierowaniem. Bardzo istotne jest również obtaczanie wieprzowiny w mące pszennej przed smażeniem.Niektórzy moczą kotlety schabowe w mleku i cebuli. Inni przygotowują marynatę z musztardy lub majonezu. Produkty zawierają w składzie ocet, który faktycznie rozbija twarde włókna wieprzowiny. Mleko i cebula to także dobry, ale jednak nie najważniejszy sposób. Co zrobić, żeby schabowe były miękkie?Najważniejsze jest rozbicie schabu, osuszenie oraz panierka z mąki pszennej, jajek i bułki tartej. Wtedy kotlety wyjdą idealnie za każdym razem. Będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Co zrobić, żeby schabowe były miękkie? Nie potrzebujesz ani mleka, ani musztardy, czy majonezu. Wyśmienite danie przyrządzisz błyskawicznie, bez namaczania i marynowania.Kotlety schabowe koniecznie smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, smalcu lub maśle klarowanym. Polecam ostatni rodzaj tłuszczu, ponieważ nadaje rewelacyjny smak. Schabowe smaż po kilka minut na stronę, aż powstanie złocista panierka. Nie przeciągnij mięsa na patelni, ponieważ wyjdzie twarde.
Ceny żywności z miesiąca na miesiąc są coraz wyższe. Papryka czerwona kosztuje już 15 zł za kilogram. Katarzyna Bosacka pokazała, jak zaoszczędzić i jak kupować warzywa, żeby odrobinę zaoszczędzić. Papryka czerwona jest bardzo uniwersalnym warzywem, które często wykorzystujemy w kuchni do przygotowania wielu pysznych dań. Zupy kremy, papryka faszerowana, leczo, czy gulasz to tylko niektóre przykłady potraw z tych smacznych i chrupiących warzyw. Mało kto wie, że na papryce można oszczędzić.Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Instagramie, często publikuje krótkie filmiki, na których dzieli się z fanami kulinarnymi nowinkami oraz ciekawostkami. Niedawno dziennikarka podzieliła się ciekawym pomysłem na mniejszy rachunek za paprykę.Bosacka pokazała, jak zapłacić za paprykę nieco mniej. Okazuje się, że wszyscy przepłacamy. W czasach, kiedy ceny żywności są już bardzo wysokie, warto wiedzieć, gdzie można znaleźć oszczędności. Zdjęcia i film wykorzystane w artykule pochodzą z profilu katarzynabosacka na Instagramie.
Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Gołąbki w jarskiej wersji zachwycą smakiem nawet największego miłośnika mięsnych potraw. Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów podane z sosem pieczarkowym dosłownie rozpływają się w ustach.Wegetariańskie gołąbki z aromatycznym farszem i kremowym, gęstym sosem biją na głowę wszystkie inne. Kultowe danie w nowej odsłonie będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zachwyty są gwarantowane.Do przygotowania gołąbków z kaszą i sosem pieczarkowym, koniecznie dodaj garść suszonych grzybów. Grzyby namocz wcześniej i ugotuj. Niewielką ilość wody wlej do farszu, aby wzmocnić jego smak i nawilżyć wszystkie składniki. Resztę wody dodasz do garnka, w którym będziesz gotować gotowe gołąbki. Będą pyszne.Kapustę na gołąbki możesz sparzyć tradycyjnie, a możesz wykorzystać do tego mikrofalówkę. Główkę bez głąba włóż do urządzenia i ustaw najwyższą moc. Po około 7- 9 minutach grzania, liście będą idealnie miękkie i sprężyste. To o wiele lepszy sposób od gotowania i suszenia kapusty.
Dawne zwyczaje kulinarne były zupełnie odmienne od tych, które znamy dzisiaj. Wiele potraw przeszło w międzyczasie niemała przemianę. Czy wiecie, że ponad 100 lat temu czymś zupełnie powszechnym były kotlety mielone ze śledzi? Tę wyrazistą w smaku potrawę warto sobie dziś przypomnieć.Kotlety mielone ze śledzi to nie tylko pyszna, ale też niedroga potrawa. Jej przygotowanie wymaga zaledwie kilku składników i niewielkich nakładów pracy. Takie rybne kotlety pasować będą na przykład do ziemniaków i surówki z kapusty. To doskonała odskocznia od potraw z czerwonego mięsa lub drobiu.
Kotlety mielone znane są pod rozmaitymi postaciami. Dziś prezentujemy recepturę na tak zwane hreczanyki pochodzące z kuchni rejonu Podkarpacia. Dzięki wymieszaniu mięsa z kaszą gryczaną otrzymujemy danie pożywne, zdrowe i niedrogie w przygotowaniu. Przede wszystkim jednak te kotlety są po prostu pyszne.Nazwa "hreczanyki" wzięła się od bogatego dodatku kaszy gryczanej. Produkt ten pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej, zwanej również hreczką. W regionalnych kotletach mielonych niemniej ważny jest smak podsmażonej cebulki, a także czosnku. Poznajcie pyszne hreczanyki.
Jesteście gotowi na najlepsze kotlety schabowe? Ich cały sekret tkwi w niesztampowej marynacie na bazie mleka. Autor przepisu dodaje do niej nie tylko cebulę, ale także czosnek oraz wyraziste w przyprawy. Tak przygotowane mięso musi smakować obłędnie.Szymon Czerwiński, z którego oficjalnego konta na TikToku pochodzą powyższe zdjęcia, swoje kotlety schabowe tłucze z dwóch rodzajów mięsa. Łączy w nich klasyczny schab środkowy z nieco bardziej tłustą karkówką. Okazałe kotlety marynuje w mleku przez przynajmniej 2 godziny, najlepiej jednak przeznaczyć na taką kąpiel całą noc.Szymon Czerwiński to jeden z finalistów popularnego kulinarnego talent show. Podczas swoich występów uwiódł przepisami największe nazwiska polskiej sceny gotowania. Obecnie możemy spotkać go w telewizji, gdzie również prezentuje swoje smakowite pomysły. Z takimi referencjami nie ma co dyskutować.
Nie wiesz, co zrobić z mięsem po rosole? Możesz wykorzystać je do przygotowania wielu dań. Dziś proponujemy obłędne pulpety w delikatnym sosie. Z pewnością posmakują wszystkim domownikom, a Ty zrobisz szybkie danie za grosze.W dobrze zarządzanej kuchni nic się nie marnuje. Pulpety z mięsa po rosole są doskonałym pomysłem na dalsze zagospodarowanie tego produktu. Aromatyczny, koperkowy sos idealnie współgra z aksamitnymi klopsikami. Takie danie będzie niewątpliwym przebojem.W pomysłowym przepisie na obiad z mięsa po rosole znajdzie się miejsce również dla warzyw z wywaru. Wzbogacą one smak potrawy, a także zapewnią przyjemną, wilgotną konsystencję. Ilość warzyw możesz dowolnie modyfikować w zależności od własnych preferencji smakowych. Zachęcamy do wypróbowania tej receptury.Przepis na pulpety z mięsa po rosole warto modyfikować wedle swojego uznania. Mięsne kuleczki możesz usmażyć, zamiast gotować lub podać za każdym razem z innym sosem. Dzięki temu nigdy się nie znudzą.
Katarzyna Bosacka często pokazuje na swoim kanale EkoBosacka na YouTube, jak niedrogo i smacznie gotować. Tym razem celebrytka zaprezentowała proste i sycące danie z ziemniaków, które zrobicie bez trudu, a kosztuje zaledwie 3,50 zł za porcję. Koniecznie musicie go spróbować. Smaczne jedzenie dla całej rodziny nie musi dużo kosztować. Katarzyna Bosacka zaproponowała tani obiad z ziemniaków, który syci na długo i jest prosty w wykonaniu. Podane z okrasą z cebuli i smażoną kapustą kiszoną szare kluski w jej wykonaniu są wyśmienite.