Niektórzy do ciasta na pierogi dodają olej lub roztopione masło, inni jajko lub żółtko. Najłatwiejsze ciasto na pierogi przygotujesz jednak wyłącznie z mąki, soli i wody. Gwarantujemy, że będzie elastyczne i miękkie. Musisz tylko zadbać o odpowiednią temperaturę wody. Domowe pierogi to jedno z dań, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Niezależnie od tego, jakim farszem chcemy je nadziać, musimy odpowiednio przygotować ciasto. Nawet najlepsze nadzienie nie obroni bowiem smaku pierogów, jeśli ciasto będzie twarde i gumowate. Sekretem elastycznego i sprężystego ciasta wcale nie jest jajko lub tłuszcz, a woda. Do ciasta na pierogi zawsze dodajemy gorącą wodę, która sparzy mąkę. To prosty trik, dzięki któremu ciasto zawsze będzie sprężyste i doskonałe. Ciasto mieszamy łyżką lub widelcem, a kiedy przestygnie, zaczynamy je wyrabiać ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.Ciasto na pierogi jest proste w przygotowaniu. Pierogi możemy przygotować z ulubionym farszem, mogą to być jagody lub truskawki, ser z ziemniakami, mięso z rosołu czy warzywa. Totalnym hitem są pierogi z łososiem lub pstrągiem, a także z serem i szpinakiem, koniecznie musisz je przygotować.
Zapiekanka makaronowa z serem i szynką jest prostym i sycącym daniem obiadowym. Przygotujecie ją niemalże ekspresowo, a składniki z pewnością macie w lodówce. Tani posiłek, który cała rodzina zje ze smakiem, jest na wyciągniecie ręki. Spróbujecie? Nie wiecie, co zrobić na obiad, a w lodówce macie szynkę, ser żółty i makron z poprzedniego dnia? Dodajcie do nich kilka innych składników i zapieczcie. Prosty i szybki obiad spodoba się nawet wybrednym domownikom. Skusicie się?
Ramen, czyli japońska wersja rosołu to pomysł na niezwykle pożywne i rozgrzewające danie. Wywar drobiowo- wołowy doprawiony pastą miso i podany z orientalnymi grzybami i warzywami zachwyca smakiem i aromatem. Z łatwością ugotujesz go samodzielnie.Japońska kuchnia słynie z wielu wyśmienitych dań. Ramen, pierożki gyoza, czy okonomiyaki to dania, które zna każdy miłośnik azjatyckich potraw. Ramen, czyli odpowiednik rosołu, to nie tylko aromatyczny wywar. To przede wszystkim orientalne dodatki, dzięki którym danie jest niezwykle pożywne i smaczne.Do przygotowania wywaru na ramen potrzebujemy bardzo podobnych składników, co w klasycznym rosole. Do ramenu jednak nie dodajemy liści laurowych, lubczyku i ziela angielskiego, a pastę miso. Pasta jest przygotowywana ze sfermentowanej soi i dodawana jest do zup i sosów.W ramenie nie może zabraknąć orientalnych dodatków: suszone grzyby mun, kiełki fasoli mung i kapusta pak choi to sekret doskonałego smaku. Japońską wersję rosołu podajemy również z kawałkami ugotowanego w wywarze mięsa, makaronem i jajkiem. Całość oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Kotlety po parysku są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ich tajemnica tkwi w panierce- zamiast bułki tartej mięso obtaczamy mące pszennej. Do tego duża ilość jajka i mamy gotową receptę na pyszny obiad.Kotlety po parysku możemy przygotować tradycyjnie ze schabu wieprzowego, ale warto postawić na coś mniej oczywistego. Wybór piersi z kurczaka zagwarantuje delikatne i soczyste mięso. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego sposobu na smażone kotlety.
Karol Okrasa zdradził przepis na oryginalną zupę gulaszową. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, a także niezwykle sycąca. Wszystko za sprawą dodatku ciecierzycy, która wzbogaca danie w wiele składników odżywczych. Zupę ugotujemy w niecałą godzinę, będzie świetnym pomysłem na obiad na dwa dni.Karol Okrasa do zupy gulaszowej dodaje kilka niezwykłych składników. Wśród nich znajdziemy między innymi kapustę i ciecierzycę. Dzięki nim danie zyskuje niepowtarzalny smak i jeszcze większą pożywność. Zupę gulaszową Okrasa doprawia również nieco inaczej. Dodaje do niej kmin rzymski i skórkę cytrynową, dzięki którym potrawa zyskuje rewelacyjny aromat. W zupie nie może zabraknąć oczywiście liści laurowych, natki pietruszki i słodkiej papryki mielonej.Zupa gulaszowa będzie gotowa niemal błyskawicznie. Na początku musimy podsmażyć kawałek schabu z cebulą i przyprawami. W ten sposób stworzymy wyśmienitą bazę dla naszego dania. Zupa gulaszowa jest wyraźna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na jesienny obiad.
Buraczki tarte od lat stanowią jeden z ulubionych dodatków do obiadu. Trudno się temu dziwić, wszak idealnie pasują do wielu dań. Doskonale komponują się na przykład z kotletami mielonymi i duszonymi mięsami. Można je podać zasmażane lub w formie sałatki z ugotowanych buraków. Dziś zapraszamy na tę drugą wersję, która jest naprawdę znakomita.Buraczki tarte są świetnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny. Buraki to nie tylko rewelacyjny smak, to również źródło żelaza i cennych witamin. Dlatego też powinniśmy włączyć je do naszej diety. Sałatka z buraków wygląda bardzo apetycznie i ma piękny, czerwony kolor.Buraki do buraczków tartych gotujemy w skórce w wodzie z dodatkiem octu i cukru. To właśnie te przyprawy doskonale podkreślą smak warzywa i pozwolą zachować jego apetyczną barwę. Do sałatki koniecznie dorzucamy również jabłko i cebulę, dzięki którym dodatek obiadowy zyska niepowtarzalny aromat.Buraczki tarte przygotujemy naprawdę błyskawicznie. Wystarczy ugotować warzywa do miękkości, następnie zetrzeć je na tarce i wymieszać z resztą składników. Buraki, które zostały z obiadu, możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do kilku dni.
Surówka z białej rzodkwi jest prostym i pełnym smaku dodatkiem do obiadu. Ewa Wachowicz do smakowitego warzywa dodaje lekki sos i przyprawia je najprościej jak to możliwe — solą i białym pieprzem. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa. Prosta surówka z białej rzodkwi spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Wyraziste warzywo z dodatkiem pysznego sosu i odrobiny kukurydzy smakuje wręcz obłędnie. Pasuje zarówno do mięs, jak i warzywnych rarytasów. Skusicie się?
Babcia Janina w programie Masterchef Junior przygotowała ciasto na ravioli, czyli tradycyjne, włoskie pierożki. Ciasto na makaron jest niezwykle elastyczne, miękkie, a po ugotowaniu ravioli dosłownie rozpływa się w ustach. Jak zrobić makaron ravioli? Pani Janina jest jedną z finalistek czwartej edycji popularnego programu kulinarnego Masterchef. W jednym z odcinków programu Matserchef Junior była również gościem specjalnym i pokazywała młodym uczestnikom, jak zrobić makaron ravioli. Michel Moran był pod wrażeniem jej domowej receptury.Babcia Janina makaron przygotowuje z mąki, żółtek, oliwy i wody. Ravioli przygotowane według jej przepisu jest niezwykle delikatne, ponieważ ciasto jest doskonale wyrobione, miękkie i elastyczne. Jak zrobić makaron ravioli? Zapomnij o gotowym produkcie, najlepszy makaron zrobisz w domu.Makaron ravioli przygotowywany jest z dowolnym farszem. Jednym z najbardziej popularnych jest szpinak z ricottą. Ravioli smakuje doskonale również z płynnym żółtkiem w środku, farszem grzybowym, szynką prosciutto. Każdy rodzaj farszu będzie smakował fenomenalnie, jeśli przygotujemy dobry makaron.
Anna Lewandowska pokazała, jak zrobić ciasto na pierogi z czterech rodzajów mąki. Ciasto przygotowane z mąki z tapioki, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej jest ciastem bezglutenowym, miękkim i bardzo elastycznym. Bezglutenowe pierogi będą hitem na Twoim stole.Domowe pierogi to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. Pierogi zwykle przygotowujemy z mąki pszennej, wrzątku i soli. Niektórzy do ciasta dodają również jajko. Anna Lewandowska ciasto na pierogi robi zupełnie inaczej. Ciasto jest bezglutenowe, więc o wiele lżejsze, zachwyca także elastycznością i smakiem.Ciasto na pierogi z czterech rodzajów mąki wymaga większego nakładu pracy niż tradycyjne ciasto, jednak naprawdę warto je przygotować. Ciasto musimy dłużej wyrabiać, a podczas wyrabiania może zaistnieć konieczność dolania wody lub dosypania mąki z tapioki. Ciasto na początku jest dość suche, jednak po kilku minutach zaczyna robić się elastyczne i delikatne.O ile wszyscy znamy mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i ryżową, tak mąka z tapioki nie jest już tak popularna w Polsce. Mąka ta jest wytwarzana z manioku, czyli warzywa bulwiastego podobnego do ziemniaków i batatów. Japońskie, bezglutenowe pierożki gotowane na parze przygotowywane są właśnie z mąki z tapioki, są niezwykle delikatne.Bezglutenowe pierogi możemy przygotować z dowolnym nadzieniem, np. z mięsem, serem, kaszą, ziemniakami, szpinakiem, łososiem. Możemy również zrobić pierogi na słodko z owocami. Ciasto na pierogi z czterech rodzajów mąk pasuje do każdego przygotowanego przez nas farszu.
Zupa krem z dyni przepisu Maryli Rodowicz zachwyci każdego smakosza. Sekretnym dodatkiem jest łosoś wędzony, z którym podaje aromatyczny krem. Rodowicz do zupy dodaje również podsmażony boczek wędzony. To właśnie te składniki nadają daniu charakteru.Zupa krem z dyni to pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca i doskonale rozgrzewa, idealnie sprawdzi się więc na danie w chłodne, deszczowe, jesienne dni. Zupę ugotujmy na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia, w ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje.Krem z dyni możemy przygotować na wiele sposobów. Podajemy go również z wieloma składnikami, np. prażonymi pestkami, grzankami, groszkiem ptysiowym, ziołami, śmietaną. Maryla Rodowicz podaje zupę nieco inaczej, przez co danie jest treściwe i pełne smaku.Znana piosenkarka do zupy kremu podaje plastry wędzonego łososia oraz podsmażony boczek wędzony. Tak podana zupa smakuje fenomenalnie i jest bardzo pożywna. Rodowicz nie soli zupy, ponieważ ryba i wieprzowina są wystarczająco słone. Zupę doprawia czerwoną pastą curry i pieprzem.
Łotewska wersja kotletów schabowych jest świetnym pomysłem na pyszny, rodzinny obiad. Schabowe z dodatkiem musztardy i obtoczone grubą panierką dosłownie rozpływają się w ustach. Mięso jest wyraźne w smaku i bardzo soczyste, koniecznie musisz spróbować.Kotlety schabowe zwykle doprawiamy wyłącznie solą i pieprzem. Jeśli jednak dodamy do nich również musztardę, kotlety nabiorą wyrazu i będą jeszcze bardziej soczyste i miękkie. Musztarda nie dość, że jest świetnym produktem do doprawiania potraw, tak zawiera również ocet, który sprawia, że twarda wieprzowina staje się miękka i delikatna.Kotlety schabowe smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, dzięki czemu mięso nie będzie tłuste. Zimny tłuszcz jest błyskawicznie wchłaniany, przez co mięso staje się tłuste, ciężkie i niesmaczne. Schabowe smażymy według uznania na oleju rzepakowym, smalcu lub maśle klarowanym.Do kotletów schabowych możemy podać wiele dodatków. Gorąco polecam młode ziemniaki z koperkiem i puree ziemniaczane. Nie możemy zapomnieć również o warzywach. Kapusta zasmażana, kapusta kiszona, buraki tarte, czy ogórki kiszone doskonale komponują się z całym daniem.
Szare kluski to pomysł na pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Kluski z tartych ziemniaków podane z okrasą z boczku i cebuli smakują rewelacyjnie i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do klusek podajmy również surówkę z ulubionej kapusty.Szare kluski to jedno z dań, które z pewnością każdy jadł u babci. Proste w przygotowaniu kluski kładzione z ziemniaków są delikatne i miękkie, a podane z okrasą z boczku wędzonego i cebuli dosłownie rozpływają się w ustach. Takie kluski zyskują charakter i wyraźny smak.Do szarych klusek z okrasą możemy podać również surówkę z czerwonej kapusty i marchewki, kapustę kiszoną lub surówkę z kapusty pekińskiej. Każdy rodzaj kapusty będzie świetnym dodatkiem do klusek z ziemniaków i mięsnej okrasy.Tarte ziemniaki szybko ciemnieją, dodajmy więc do nich szczyptę kwasku cytrynowego. Kwasek nie będzie wyczuwalny w daniu, a dzięki nim kluski będą miały jasny, ładny kolor. Szare kluski wykładajmy łyżką sparzoną w gorącej wodzie, będzie znacznie szybciej.
Rosół jest zupą, która wymaga długiego gotowania. Zwykle jest gotowy po 2- 3 godzinach gotowania na najmniejszym ogniu. Jeśli nie mamy tyle czasu, możemy ugotować wywar w szybkowarze, rosół będzie równie smaczny i aromatyczny, a jego przygotowanie zajmie 30 minut.Jeszcze 30 lat temu szybkowar był w niemal każdej kuchni. Mogliśmy przygotować w nim pasztety, zapiekanki, np. z ryżem i jabłkami, a nawet upiec ciasta. Szybkowary przeżywają teraz drugą młodość i są coraz bardziej popularne, ponieważ to właśnie dzięki nim ulubione dania przygotujemy o wiele szybciej.Rosół gotowany w szybkowarze będzie gotowy po 30 minutach od momentu wrzenia wody, co znacznie skraca czas przygotowywania wywaru. Wysoka temperatura i szczelne zamknięcie powodują, że pół godziny w zupełności wystarczy, żeby ugotować aromatyczny i pełen smaku rosół drobiowy.Do rosołu w szybkowarze dodajemy jarzyny i mięso drobiowe. Nie możemy zapomnieć również o przyprawach i suszonych ziołach- lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie to absolutna podstawa. Rosół doprawiamy solą i pieprzem przed samym podaniem.
Karol Okrasa zdradził świetny patent na kotlety mielone. Do przygotowanej masy mięsnej dodaje ugotowaną kaszę jęczmienną, dzięki której całe danie nabiera rewelacyjnego smaku, kotlety są również bardzo soczyste. To pomysł na pyszny, rodzinny obiad.Karol Okrasa znany jest z tego, że łamie klasyczne przepisy, dodając do nich niecodzienne składniki, przez co tradycyjne potrawy nabierają charakteru i stają się jeszcze smaczniejsze. Przykładem takiego dania są właśnie kotlety mielone z kaszą jęczmienną, są proste w przygotowaniu i wychodzą rewelacyjnie.Kotlety mielone Okrasa przygotowuje nie z gotowego mięsa mielonego, a z kawałka karkówki wieprzowej, którą mieli samodzielnie. Karkówka jest idealnym mięsem do mielonych, ponieważ zawiera przerosty i tłuszcz, który jest naturalnym nośnikiem smaku. Karkówka jest również soczysta, przez co kotlety są delikatne i pyszne.Wiele osób do mielonych dodaje surową cebulę. Okrasa szkli ją natomiast na maśle, dopiero później miesza z innymi składnikami. Cebula przygotowana w ten sposób również dodaje niezwykłego smaku. Kotlety możemy smażyć na oleju rzepakowym lub na smalcu. Gorąco polecam tłuszcz zwierzęcy, który dodatkowo podkreśli cały smak.
Placki ziemniaczane według przepisu Tomasza Jakubiaka zachwycają puszystością i delikatnością. Jakubiak do placków dodaje kwaśną śmietanę, dodaje również pianę ubitą z białek, przez co całe danie smakuje rewelacyjnie. Placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany i piany z białek to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kwaśna śmietana sprawi, że placki będą bardzo delikatne, natomiast piana z białek doda daniu puszystości. Placki z zewnątrz będą chrupiące i złociste.Placki ziemniaczane Jakubiak podaje z gulaszem mięsnym. Placki możemy również podać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub kurkowym. Możemy podać je z kwaśną śmietaną, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Każdy sposób podania placków jest wyśmienity.Do placków wykorzystajmy ziemniaki mączne. Z odmian wodnistych nie zrobimy dobrych placków, ponieważ masa nie będzie spójna i rozwarstwi się podczas smażenia. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Nigdy nie dolewajmy oleju, kiedy placki są jeszcze na patelni. Zimny olej jest błyskawicznie wchłaniany przez ziemniaki, przez co placki będą tłuste, ciężkie i stracą smak. Placki smażymy po kilka minut na złoty kolor.
W jaki sposób zwykle przyrządzacie ryby? Większość osób smaży je w panierce i ma z tym nieco problemów. Dlatego dziś zdradzimy Wam cztery kroki do idealnej ryby smażonej w panierce. Dzięki temu panierka nie będzie odpadać, a ryba wyjdzie smaczna i soczysta. Smażona ryba teoretycznie jest bardzo prosta w przygotowaniu. W praktyce jednak bardzo często rozpada się podczas smażenia, jest bardzo tłusta lub panierka odpada od mięsa. Filety rybne są bardzo delikatne, dlatego też należy przygotowywać je w odpowiedni sposób.Wiele osób popełnia kluczowy błąd już podczas rozmrażania ryby. To kluczowy etap i jeśli zostanie źle wykonany, smażona ryba nie będzie miała dobrego smaku. Bardzo ważne jest również osuszenie filetów oraz przygotowanie odpowiedniej panierki i smażenie.Smażoną rybę możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzą się frytki, ziemniaki opiekane, gotowane, a także warzywa na parze. Do smażonej ryby gorąco polecam również surówkę z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, a także kapustę pekińską.
Nie masz pomysłu na obiad? Możesz szybko przygotować placki z cukinii. Są szybkie, smaczne i pożywne. My dodamy do nich trzy niezwykłe składniki, dzięki którym szybciej niż zwykle znikną z talerzy. Wzbogacimy je mianowicie serem feta, szczypiorkiem i przyprawą curry. Będzie pysznie.Placki z cukinii zwykle doprawiamy cebulą, czosnkiem, koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, warto jednak spróbować nowych smaków i przyrządzić je nieco inaczej. Potrawa z fetą, szczypiorkiem i przyprawą curry będzie hitem na Twoim stole.Na placki z cukinii najlepsza będzie świeża, młoda cukinia. Młode warzywo zetrzyjmy całe. Jeśli jednak mamy w domu starszą cukinię, najpierw obierzmy ją z twardej skóry. Cukinia jest warzywem wodnistym, dlatego też po starciu oprószmy ją solą i odstawmy na 15-20 minut, a wtedy wypłynie z niej nadmiar soku. Odsączenie cukinii z nadmiaru wody to kluczowy etap podczas przygotowywania placków z cukinii. Jeśli nie odciśniemy jej dokładnie, ciasto rozwarstwi się na patelni. Bardzo ważne jest również tarcie cukinii — warzywo trzemy na małych oczkach, cukinia starta inaczej również niekorzystnie wpłynie na ciasto.
Czarne kluski są specjałem kuchni śląskiej. Ich wyjątkowość polega na połączeniu zarówno gotowanych jak i surowych ziemniaków. Taki dodatek sprawdzi się nie tylko do dania głównego, ale także do zupy.Czarne kluski są nazwę zawdzięczają charakterystycznej szarej barwie. Powstaje ona poprzez dodatek tartych surowych ziemniaków, które ciemnieją przy kontakcie z powietrzem. Czarne kluski z powodzeniem zastąpią ziemniaki czy makaron w zupie, uzupełnią danie obiadowe, lub będą cieszyć podniebienie podane samodzielnie z okrasą lub z ulubionym sosem.
Krokiety bez zawijania przygotowane z żołądków drobiowych, pieczarek i kiszonej kapusty są niezwykle oryginalnym i smacznym daniem. Z pewnością skuszą się na nie miłośnicy podrobów i nowych smaków. Chrupiąca skórka i przepyszne wnętrze doskonale komponują się z domowym barszczem czerwonym.Krokiety to danie, które zwykle przygotowujemy z mięsa z rosołu i usmażonych wcześniej naleśników. Tradycyjne krokiety są smaczne, ale bardzo czasochłonne. Dlatego proponujemy przygotować o wiele szybsze krokiety bez zawijania.Przed przygotowywaniem krokietów dokładnie oczyść i umyj żołądki, następnie ugotuj je w wodzie do miękkości. Żołądki podsmaż z cebulą, pieczarkami i kapustą, a zyskają fantastyczny smak.
Ziemniaki gotowane są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Ojciec Grande gotował je jednak inaczej niż wszyscy. Dodawał do nich bowiem mleko, masło i cebulę, dzięki czemu zyskiwały doskonały smak. Może zastosujesz ten ciekawy, choć prosty sposób w swojej kuchni?Przepisy Ojca Grande są znane na całym świecie. Zakonnik podawał sprawdzone i nieoczywiste patenty na przygotowanie klasycznych potraw. Dzięki nim każde danie stawało się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Ojciec Grande zdradził też, jak ugotować ziemniaki, żeby zyskały charakter i zachowały wszystkie wartości odżywcze.Gotowane ziemniaki zakonnik przygotowywał w niecodzienny sposób. Do garnka dodawał również masło, mleko i cebulę. Ziemniaki zalewał wrzątkiem, a sól wsypywał pod sam koniec gotowania. Dzięki temu popularny dodatek do obiadu zyskiwał doskonały smak. Gotowane ziemniaki po odcedzeniu i odparowaniu posypmy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Pamiętajcie, że z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, możemy przygotować również wiele wyśmienitych potraw. Nie wyrzucajmy więc ziemniaków, niech nic w naszej kuchni się nie marnuje.
Placki ziemniaczane to już tradycyjne danie, które możemy jednak przygotować na wiele sposobów, tym samym urozmaicając kultową potrawę. Jedną z lepszych wersji placków, są placki bez grama mąki. Wystarczy dodać do nich kwaśną śmietaną.Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną są delikatniejsze i jeszcze smaczniejsze od tradycyjnych. Placki doprawmy solą, pieprzem i solidną szczyptą suszonego majeranku. Przygotowane w ten sposób zachwycą całą rodzinę.Placki ziemniaczane możemy podać na wiele sposobów, np. z sosem pieczarkowym, kurkowym, sosem z grzybów leśnych. Jeśli mamy ochotę na bardziej konkretne danie, przygotujmy aromatyczny sos węgierski z mięsem i papryką czerwoną.Placki ziemniaczane smażmy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Nigdy nie dolewajmy oleju, jeśli placki będą na patelni, ponieważ opiją się nim, będą bardzo tłuste, ciężkie i stracą smak. Olej dolewamy wyłącznie na pustą patelnię, czekamy, aż się nagrzeje i dopiero kontynuujemy smażenie.
Kotlety z kapusty włoskiej według siostry Anastazji to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Jarskie kotlety przygotujemy błyskawicznie, a dzięki odpowiednim składnikom danie posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.Kotlety z kapusty włoskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z mięsa. Kotlety z dodatkiem marchewki, sera żółtego i natki pietruszki smakują wyśmienicie i każdy będzie prosił o dokładkę. Kotlety z kapusty przepisu siostry Anastazji możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzi się puree ziemniaczane lub z kalafiora, frytki, kasza, ryż. Do kotletów podajmy również jarzyny, np. surówkę, warzywa gotowane na parze, warzywa sezonowe, będzie prosto, zdrowo i pysznie. Kotlety z kapusty mają delikatną, lekko chrupiącą panierkę z mąki krupczatki. Po uformowanie kotletów obtoczmy je w mące i usmażmy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu koniecznie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Jajko jest bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, które wykorzystujemy niemal do wszystkich potraw i ciast. Niekiedy jednak w jajku możemy znaleźć podwójne żółtko. Dowiedz się, dlaczego się pojawia i czy można je jeść. Jak sprawdzić świeżość jajek?Niektórzy uważają, że jajko z podwójnym żółtkiem nie nadaje się do jedzenia, ponieważ jest efektem karmienia kur antybiotykami. Nic bardziej mylnego, jajko z podwójnym żółtkiem jest zupełnie normalnym zjawiskiem, są osoby, które uważają, że takie jajko jest symbolem szczęścia.Z jajek przygotujemy rewelacyjne pasty kanapkowe, jajecznicę, dodamy je do kotletów, sałatek, zup. Bardzo często po przekrojeniu jajek ugotowanych na twardo możemy zauważyć szarą, ciemniejszą obwódkę okalającą żółtko. To również zupełnie normalne zjawisko, które jednak pojawia się wyłącznie z nieodpowiedniego gotowania jajek.Jak sprawdzić świeżość jajek? Surowe jajko włóż do szklanki wypełnionej wodą. Jeśli opadnie na dno na płasko, oznacza to, że jajko jest świeże i ma kilka dni. Jeśli opadnie, ale będzie pochylone- jajko jest już nieco starsze, ale również można je jeść. Takie jajko ma kilka tygodni. Jajko, które unosi się na powierzchni jest stare i należy je od razu wyrzucić.
Rosół to danie, które gotujemy głównie na niedzielny obiad, święta i większe uroczystości. Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na wyśmienity rosół drobiowo- wołowy w jesiennej odsłonie, jest jeszcze bardziej aromatyczny, pełny w smaku, a dodatkowo mocno rozgrzewa.Anna Lewandowska gotuje rosół na drobiu i wołowinie z kością. Gotowanie dzieli na dwa etapy: na początku robi bazę, czyli wywar z wołowiny. Dodaje do niego kminek, ocet jabłkowy, a także tymianek i kurkumę. Dopiero później wrzuca warzywa, liście laurowe i kurę. Tak ugotowany rosół ma doskonały smak.Dlaczego warto dodać ocet jabłkowy do rosołu? Ocet rozpuszcza twarde włókna w mięsie, przez co wywar będzie bardziej aromatyczny i treściwy, bo z naturalną żelatyną. Jesienna wersja rosołu to nie tylko mięso, to również odpowiednie przyprawy, jak kminek, tymianek, kurkuma i imbir.Rosół drobiowo- wołowy według przepisu Lewandowskiej zachwyci każdego pełnym, wyraźnym smakiem i wspaniałym aromatem. Zupa jest idealna na jesień, ponieważ dzięki wszystkim składnikom rozgrzewa o wiele lepiej niż tradycyjny rosół, jest również naturalnym lekarstwem na przeziębienie.
Zasmażane buraczki, podawane na ciepło do obiadu, są tradycyjnym i pysznym dodatkiem. Warzywa przed przygotowaniem sałatki można ugotować w wodzie, lub tak jak proponujemy w poniższym przepisie- upiec. Do tego wystarczy dodatek podsmażonej cebulki i kilku przypraw, aby pyszne zasmażane buraczki były gotowe do podania.Aby przygotować składniki na zasmażane buraczki, należy najpierw upiec bulwy. Dzięki pieczeniu, w warzywach zostają cenne witaminy i składniki mineralne. Ponadto upieczone buraki są intensywniejsze w smaku, niż te gotowane w wodzie, przez co gotowe zasmażane buraczki smakują wręcz wyśmienicie.
Surówka z marchewki, jabłka i orzechów doskonale sprawdzi się jako uniwersalny dodatek do dań głównych. Pasuje do potraw mięsnych, wegetariańskich, a także ryb. Jest szybka i łatwa do zrobienia, a wymieszana z aromatycznym sosem błyskawicznie znika z talerzy.Klasyczną surówkę z marchewki z jabłkiem i sokiem z cytryny znamy wszyscy. Jest ona kultowym dodatkiem do obiadu. Jesienią wzbogaćmy jednak potrawę o orzechy włoskie lub laskowe i polejmy ją sosem na bazie miodu i oliwy. Jesienna wersja surówki z marchewki jest absolutnym hitem.Sezon na orzechy zacznie się już za chwilę. Orzechy włoskie są bardzo smaczne i zdrowe, warto więc dodawać je nie tylko do ciast i deserów. Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów nabiera doskonałego smaku. Jest wyraźna, słodkawa i pasuje do wielu potraw.Przed zrobieniem surówki, przygotujmy sos. Startą marchewkę i jabłko od razu polejmy sosem z miodu i cytryny, dzięki czemu jabłko nie ściemnieje. Dopiero później dodajmy orzechy i doprawmy surówkę do smaku solą i pieprzem.
Rosół jest już tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na niedzielny obiad, większe święta i uroczystości. Każdy ma własny przepis na aromatyczny wywar z mięsa i warzyw. Poznaj zasady gotowania rosołu staropolskich kucharek. Najważniejsze zawsze było mięso i odpowiednie proporcje.Sekretem doskonałego rosołu jest mięso, warzywa i przyprawy. To dzięki nim wywar ma pełny smak i wyraźny aromat. Rosół gotujmy zawsze z dwóch lub trzech rodzajów mięsa, wtedy będzie najsmaczniejszy. Staropolskie kucharki dodawały również wątróbkę i inne podroby, dzięki którym wywar był jeszcze smaczniejszy.W rosole nie może zabraknąć również warzyw. Marchew, cebula, korzeń i natka pietruszki, seler, por to podstawowe jarzyny. Cebulę dodajmy do rosołu po wcześniejszym opaleniu nad ogniem. Jeśli mamy płytę indukcyjną, cebulę musimy przekroić i podsmażyć na suchej patelni. Staropolskie kucharki dodawały do rosołu również inne warzywa, aby wzmocnić aromat.Zapomnijmy o doprawianiu rosołu kostkami rosołowymi, to sama sól i konserwanty. Kucharki doprawiały wywar tradycyjnie, solą i pieprzem. Dodawały również aromatyczne zioła świeże i suszone, dzięki którym rosół smakował rewelacyjnie.
Zapiekanka ziemniaczana ratuje nas za każdym razem, kiedy brak nam czasu bądź pomysłu na obiad. Wystarczy do ziemniaków dodać składniki, które akurat mamy z lodówce, zalać wybranym sosem i zapiec w piekarniku. A co powiecie na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i sosem paprykowym? To pyszna propozycja prosto od Jacka Kuronia.Do zapiekanki ziemniaczanej możesz użyć ziemniaków świeżo ugotowanych lub tych, które zostały z obiadu z dnia poprzedniego. Pyszna i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi mięsa z kurczaka jest również bardzo pożywna.