Mamy dla was pomysł na tani obiad. Przygotujcie kalafior po grecku, czyli duszony z innymi warzywami. Ten lekki, zdrowy i pożywny posiłek będzie was kosztował grosze, a z pewnością urzeknie was smakiem. Będzie wprost idealny na letni posiłek w upalny dzień.Jeśli smakuje wam ryba po grecku, to z pewnością polubicie też kalafior po grecku. Potrawy te różnią się w zasadzie tylko tym głównym składnikiem, a więc rybę wymieniliśmy na kalafior. W ten sposób powstał jarski posiłek, który jest jednak pełen smaku i aromatu. A do tego naprawdę potrafi nasycić.
Placki z cukinii i marchewki są doskonałym pomysłem na smakowity obiad lub wczesną kolację. Delikatny warzywny rarytas będzie wilgotny i aromatyczny — o niebo lepszy niż tradycyjne placki ziemniaczane. Spróbujecie? Placki z cukinii i marchewki przyrządza się równie prosto, jak dobre znany wielu smakoszom ziemniaczany specjał. Jeśli macie pod ręką te smakowite warzywa, nie wahajcie się. Tak leciutkich i pełnych charakteru smakołyków dawno nie jedliście.
Kotlety schabowe po chłopsku spodobają się wielu amatorom kuchni polskiej. Pyszne połączenie mięsa w chrupiącej panierce i podsmażonego boczku z cebulką oraz ogórkiem kiszonym będzie idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Warto spróbować — dawno nic tak smacznego nie jedliście. Delikatne kotlety schabowe są sycące i pełne smaku. W wersji po chłopsku — z aromatycznym boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym — będą jeszcze lepsze. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a zachwyt rodziny gwarantowany. Skusicie się?
Szukasz pomysłu na lekką, smaczną surówkę obiadową, która będzie pasować do każdego dania? Przygotuj surówkę z pora przepisu Joli, która łączy go z największymi rarytasami. Surówka z dodatkiem jabłka, marchewki smakuje wybornie.Surówki są niezbędne do każdego obiadu. Są lekkie, świeże, wzmacniają smak przygotowanych potraw i dostarczają nam wielu niezbędnych witamin i minerałów. Surówki powinniśmy jeść zwłaszcza latem, kiedy mamy dostęp do świeżych, wygrzanych w słońcu warzyw.Przepis Joli na surówkę z pora jest banalnie prosty, a wykonanie zachwyci całą rodzinę. Surówkę przygotujemy z kilku składników, które z pewnością mamy w domu, jest więc szybka, prosta i pyszna. Jest również bardzo uniwersalna- por świetnie komponuje się z każdym daniem.Jeśli nie lubisz ostrego smaku pora, możesz się go łatwo pozbyć. Wystarczy, że posiekane warzywo włożysz do sitka i przelejesz wrzącą wodą. Por odstaw na kilka minut, żeby wysechł i przełóż go do miski na surówkę- tak przygotowane warzywo będzie delikatniejsze w smaku.
Pampuchy są wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad. Kultowe kluski drożdżowe na parze możemy przygotować również ze słodką niespodzianką- powidłami śliwkowymi. Pampuchy z pysznym dodatkiem, oblane polewą czekoladową smakują wyśmienicie i błyskawicznie znikają z talerzy.Tradycyjne pampuchy to suche kluski podane z roztopionym masłem lub cukrem pudrem. Kluski możemy jednak wzbogacić o ulubione powidła i polewę czekoladową, a będą jeszcze smaczniejsze i będą absolutnym hitem.Pampuchy z ciasta drożdżowego wymagają odpowiedniego przygotowania. Najważniejszy jest zaczyn drożdżowy, bez którego ciasto na kluchy nie urośnie. Pampuchy po wyrobieniu, musimy odstawić na kilka minut, dzięki czemu jeszcze trochę urosną.Nigdy nie zalewajmy zaczynu drożdżowego zimnym lub gorącym mlekiem, ponieważ drożdże nie ruszą. Mleko musi być ciepłe. Do zaczynu dodajmy również cukier i mąkę. Tak przygotowana baza na ciasto po 15 minutach będzie idealnie wyrośnięta.
Zupa z kalarepy po śląsku, czyli oberiba, jest pomysłem na proste, tanie i przepyszne danie dla całej rodziny. Zupa jest sycąca i pełna smaku, a dzięki kalarepie również zdrowa. Poznaj przepis na śląską zupę z kalarepy.Śląska kuchnia słynie z prostych, ale przepysznych dań. O ile roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą znamy wszyscy, tak nie każdy słyszał o oberibie, czyli zupie z kalarepy, która jest prawdziwym przysmakiem w sezonie.Zupa z kalarepy ma gotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym ma genialny smak i jest bardzo aromatyczna. Zupę możemy również ugotować na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w błonnik, kwas foliowy, potas, żelazo i wiele witamin, między innymi w witaminę C, K i A. 100 g kalarepy to niecałe 30 kcal, dlatego też możemy ją jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Jeśli szukacie pomysłu na tani obiad, podpowiadamy — zróbcie zapiekankę makaronową z serem i mięsem mielonym. Jej przygotowanie jest banalnie proste i całkiem szybkie. Składniki wystarczy tylko umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić na 20 minut do piekarnika. Zapiekanki są tanim pomysłem na smaczny i pożywny obiad. Można je zrobić z makaronu, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Dziś przygotujemy właśnie zapiekankę makaronową. Dodamy do niej mielone mięso i całość posypiemy serem. Po zapieczeniu powstanie smaczny posiłek z jednego naczynia. Serdecznie zapraszamy, pomysł na tani obiad zasmakuje każdemu. Za wszystkie składniki możesz zapłacić mniej niż 20 złotych.
Bób jest sycącą rośliną strączkową, która właśnie zaczęła pojawiać się na straganach. Jakub Kuroń proponuje krótko ją ugotować i podać z innymi sezonowymi dodatkami o raz chrupiącym boczkiem. Warto skusić się na ten aromatyczny rarytas. Bób skusi niejednego smakosza. To pełne białka warzywo samo w sobie jest niezwykle sycące. Podane wraz z boczkiem i chlebem sprawdzi się jako szybki lunch lub kolacja. Kuroń proponuje również, by dodać do niego również pomidora i pełen smaku sos na bazie oliwy. Skusicie się?
Proponujemy przepyszne kotlety schabowe, które przygotujecie według specjalnej receptury. Za ich wspaniałym smakiem stoi wyjątkowa marynata. Zrobicie ją, rozgniatając w moździerzu kilka składników. Potem trzeba nimi natrzeć mięso, odstawić na godzinę i usmażyć. Efekt przerośnie wasze oczekiwania.Kotlety schabowe to jedna z niezawodnych propozycji obiadowych. Raz, że wszyscy je lubią, dwa, że zawsze się udają. Oczywiście można je przygotować na wiele sposobów. Dziś proponujemy zamarynować schabowe w mieszance aromatycznych przypraw i ziół. Dzięki temu uzyskają niepowtarzalny smak. Poznajcie dokładną recepturę na pyszną marynatę.Wyjątkowa receptura na kotlety schaboweSkładniki:4 plastry schabu2 jagody jałowca 4-5 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka nasion kminku1/2 łyżeczki granulowanego czosnkuszczypta cząbrusól, pieprz4 listki laurowe2 łyżki mąki1 jajkotarta bułka do panierowaniasmalec do smażenia
Kotlety z warzyw mogą być równie pyszne co mięsne rarytasy. Wystarczy tylko dobrze doprawić masę. Specjał z selera nie będzie wyjątkiem. Delikatnie słodka kompozycja z dodatkiem marchewki z powodzeniem zastąpi schabowe czy tradycyjne mielone. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona. Kotlety z selera są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne aromatu. Będą doskonałym letnim zamiennikiem ciężkich, mięsnych potraw. Raz ich spróbujecie, a wspomnienie subtelnej słodyczy zamkniętej w chrupiącej panierce zostanie z wami na długo. Skusicie się?
Gołąbki po kaszubsku są smakowitą wersją tego dania bez zawijania. Do ich zrobienie wykorzystuje się delikatną kapustę pekińską, która z mięsem mielonym i pomidorowym sosem komponuje się doskonale. Musicie spróbować. Gołąbki po kaszubsku będą idealne dla tych z was, którym znudziła się już tradycyjna wersja tej potrawy. Nie tylko nie będziemy zawijać farszu, ale też wykorzystamy kapustę pekińską, którą przyrządzą się dużo prościej niż białą czy włoską. Jeżeli macie ją pod ręką, koniecznie wypróbujcie tę receptur. Będzie pysznie.
Sezon na młodą kapustę trwa od końca maja do sierpnia. W tym czasie warto więc przygotować z niej wiele smacznych potraw, w tym surówkę z młodej kapusty. Zamiast majonezu, czy śmietany, dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i kwasek cytrynowy, a cała rodzina będzie zachwycona.Surówka z młodej kapusty jest smacznym i zdrowym dodatkiem obiadowym. Klasyczna surówka jest jednak dość lekka i delikatna, ale dzięki jednej sztuczce nabiera charakteru. Ciocia Grażyna dodaje do niej sok z cytryny i szczyptę kwasku cytrynowego, przez co tradycyjna potrawa nabiera zupełnie nowego smaku.Surówka z młodej kapusty z dodatkiem soku z cytryny i kwasku doskonale łączy się z kurczakiem, indykiem i rybami. Możemy ją również przygotować jako dodatek do dań wegetariańskich i wegańskich, np. placków warzywnych, czy zapiekanek ziemniaczanych.Młoda kapusta jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, cynk. Warzywo jest również źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia. Młoda kapusta powinna na stałe zagościć więc w naszej diecie.
Pomysł na niezwykłe danie z grilla? Przygotuj młode ziemniaki z grilla z niezwykłym dodatkiem- wędzonym boczkiem. Ziemniaki upieczone według przepisu Tomasza Strzelczyka smakują lepiej niż karkówka, czy kiełbasa.Lato trwa w pełni, a w raz z nim sezon na grilla. Nie ograniczajmy się jedynie do tradycyjnych już dań, jak kiełbasa, karkówka, kaszanka. Na ruszcie przygotujemy wszystko- szaszłyki, warzywa, czy ziemniaki z boczkiem według Tomasza Strzelczyka.Ziemniaki z grilla przepisu Tomasza Strzelczyka swój niezwykły smak zawdzięczają plastrom boczku oraz odpowiedniemu przygotowaniu- musimy nabić je na szampury i delikatnie ponacinać z dwóch stron. Tak zgrillowane ziemniaki smakują rewelacyjnie i każdy będzie prosił o dokładkę.Ziemniaki z grilla będą idealne, kiedy przygotujemy je z młodych odmian. Wtedy możemy upiec je w mundurkach, a pieczona skórka dodaje smaku. Tomasz Strzelczyk radzi również, żeby ziemniaki posolić najpierw przed położeniem ich na ruszt, a także chwilę później, kiedy zaczną mięknąć. W ten sposób będą idealnie doprawione.
Pomysł na tani obiad? Zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tej aromatycznej i kolorowej kuchni. Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i tania- obiad dla 3-4 osób przygotujesz za niecałe 30 zł.Kuchnia meksykańska słynie z doskonale doprawionych, pikantnych dań, które są pełne aromatu. Cebula czerwona, czosnek, chili, świeża kolendra i kmin rzymski to jedne z podstawowych składników, które dodawane są niemal do każdego dania. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego.Zapiekanka z kurczakiem nie dość, że jest pomysłem na tani obiad, to smakuje niczym danie z meksykańskiej restauracji. Przyprawy, świeża kolendra, papryka, pomidory, ryż i kilka innych składników łączą się w niezwykle aromatyczne danie da całej rodziny. Zapiekankę z kurczakiem przygotujemy błyskawicznie, bo w jednym garnku. Po usmażeniu mięsa i warzyw, zalewamy je passatą, dodajemy ryż, przyprawy i dusimy razem z żółtym serem. Danie doprawmy pieprzem cayenne według uznania i podajmy z posiekaną kolendrą i kwaśną śmietaną.
Pomysł na prosty i smaczny obiad? Przygotuj soczyste kotlety mielone z cukinią z dodatkiem suszonego majeranku i oregano. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, np. z puree ziemniaczanym i mizerią, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy. Kotlety mielone są świetnym pomysłem na obiad, są proste w przygotowaniu, smaczne, a przygotowane z cukinią jeszcze bardziej soczyste. Cukinia dodaje również lekkości, a cebulka, czosnek i przyprawy sprawiają, że mielone smakują obłędnie.Kotlety zawsze smażmy na mocno rozgrzanym oleju, maśle klarowanym lub smalcu. Nie dolewajmy tłuszczu, kiedy kotlety mielone są na patelni, ponieważ będą bardzo ciężkie. Tłuszcz o niskiej temperaturze jest znacznie szybciej wchłaniany do smażonych potraw.Bardzo ważną kwestią jest również smażenie kotletów mielonych partiami. Nigdy nie smażmy kotletów w taki sposób, żeby stykały się na patelni, ponieważ zaczną się dusić, a nie smażyć. Takie kotlety będą miękkie i mogą się rozpaść. Nie będą również miały chrupiącej skórki.
Jak zrobić rosół? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Babcia Stasia wyjaśniła, jak gotuje rosół, który za każdym razem smakuje rewelacyjnie. Sekret doskonałego rosołu tkwi przede wszystkim w mięsie.Rosół jest idealnym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad, a także podczas świąt i ważnych uroczystości. Wywar mięsno- warzywny podany z makaronem i świeżą natką pietruszki rozpływa się w ustach, kiedy jest odpowiednio długo gotowany i przygotowany z odpowiedniej ilości składników.Jak zrobić rosół? Niektórzy gotują go wyłącznie na udkach z kurczaka lub na indyku. Nie jest to błędem, jednak nie uzyskamy wtedy pełnego smaku tej pysznej zupy. Do rosołu koniecznie dodajmy całą porcję rosołową z kury i solidną porcję wołowiny, a każdy będzie prosił o dokładkę.Nigdy nie dodawajmy kostek rosołowych do wywaru. Rosół smak uzyska wyłącznie dzięki kawałkom mięsa, warzywom, ziołom i przyprawom. Z mięsa z rosołu możemy przygotować pierogi, krokiety, a nawet mielone. Sam wywar możemy zamrozić w pojemnikach na lód i w ten sposób uzyskamy domowe, zdrowe kostki. Jak zrobić rosół?
Placki ziemniaczane są genialnym daniem, jednak tarcie ziemniaków jest bardzo czasochłonnym zajęciem, przez co często rezygnujemy z przygotowania pysznego obiadu. Jest jednak na to skuteczny sposób- blender kielichowy. Poznaj przepis na ekspresowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.Placki ziemniaczane wszyscy doskonale znamy od dziecka. Smak doprawionej cebulą i majerankiem masy ziemniaczanej, podsmażonej na oleju to jedno z dań, które uwielbiam do tej pory. Placki nie muszą wymagać dużego nakładu pracy i czasu, wystarczy zastosować 1 trik.Pamiętajmy, że ziemniaki po zblendowaniu z cebulką i wodą musimy dokładnie odcisnąć, a następnie dodać mąkę, jajko, majeranek i przyprawy. Bez odciśnięcia masy placki ziemniaczane rozwarstwią się podczas smażenia i porwą, ponieważ będą za rzadkie.Placki smażmy na mocno rozgrzanym oleju, żeby nie wchłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu. Ekspresowe placki ziemniaczane mają chrupiącą skórkę i są soczyste i delikatne w środku. Podajmy je w kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Klopsy warzywne z dodatkiem płatków owsianych są znakomitym pomysłem na prosty i sycący obiad. Będą tak pełne smaku i aromatu, że nikt nie zorientuje się, iż nie ma w nich ani grama mięsa. Koniecznie wypróbujecie — ten smak was zachwyci.Smakowite klopsy warzywne można przygotować nawet z resztek po rosole. Wystarczy tylko dodać nieco więcej przypraw — np. wędzonej papryki czy sosu sojowego — by nabrały charakteru. Jeżeli szukacie przepisu na tanie, sycące i bezmięsne danie dla całej rodziny -właśnie go znaleźliście.
Macie ochotę na jarzynkę do obiadu? Możecie przygotować marchewkę z groszkiem inaczej. Dorzućcie do niej sekretny składnik, a sprawi on, że ten popularny dodatek nabierze nowej jakości. Tym zaskakującym produktem jest kukurydza, która odmieni jarzynkę nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Marchewka z groszkiem wzbudza skrajne uczucia. Jedni za nią przepadają, inni jej nienawidzą. Ci drudzy zazwyczaj mają jeszcze uraz z przedszkola, gdzie chciał, czy nie chciał, jarzynkę wypadało zjeść. Dziś zapraszamy was na nieco odmienioną wersję marchewki z groszkiem. Spróbujcie, może dodatek kukurydzy sprawi, że pokochacie ten kolorowy dodatek do obiadu? Pracy przy nim mało, bo sięgamy po kukurydzę z puszki. Groszek również możecie wziąć konserwowy, choć ten mrożony z pewnością będzie smaczniejszy.
Jeśli chcesz odczarować tradycyjne placki ziemniaczane, koniecznie przygotuj placki z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego farszu z pieczarek. Takie placki wyglądają jak zwykłe, jednak po przekrojeniu i spróbowaniu domownicy oniemieją z z zachwytu.Tradycyjne placki ziemniaczane są pysznym daniem, ale możemy sprawić, że będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste. Wystarczy, że do placków przygotujemy aromatyczny farsz z pieczarek, cebuli i całość oprószymy żółtym serem.Przygotowana masa ziemniaczana z pewnością nie rozwarstwi się podczas smażenia. Placki ziemniaczane smażmy partiami na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ placki niepotrzebnie opiją się tłuszczu i będą bardzo ciężkie.Jeśli konieczne jest dolanie oleju, wyjmijmy placki, wlejmy tłuszcz i zaczekajmy, aż osiągnie odpowiednią temperaturę, dopiero wtedy możemy ponownie smażyć naszą niezwykłą potrawę. Placki po usmażeniu przełóżmy na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.Placki ziemniaczane wyglądają jak tradycyjne, jednak skrywają pyszną niespodziankę i z pewnością zaskoczą całą rodzinę. Placki podajmy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem greckim i oprószmy ulubioną zieleniną, będą pyszne.
Kotlety mielone z dodatkiem orzechów włoskich są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Aromatyczne orzechy nadają daniu charakteru, a same kotlety są bardzo soczyste, wyraźne i mają niepowtarzalny smak.Sekretem idealnych kotletów mielonych są odpowiednie przyprawy i dodatki. To one scalają wszystkie składniki, nadają smak i aromat. Cebula, jajko i namoczona w mleku, czerstwa kajzerka to produkty niezbędne do przygotowania przepysznych, soczystych kotletów.Orzechy włoskie to niecodzienny dodatek do kotletów mielonych, jednak mięso wieprzowe z orzechową nutą smakuje naprawdę wyjątkowo. Do tak przygotowanych kotletów możemy ugotować ziemniaki, usmażyć frytki, podać lekką surówkę, np. z kapusty pekińskiej.Pamiętajmy, że kotlety mielone musimy smażyć na większej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Smażmy kotlety partiami, żeby kotlety nie stykały się na patelni, ponieważ zaczną się dusić, przez co nie uzyskamy chrupiącej skórki, a kotlety będą również bardzo tłuste.
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne kotlety z kurczaka w niezwykłej panierce bez dodatku bułki tartej. Kotlety drobiowe są soczyste, a podwójna panierka z mąki i jajek jest gruba i bardzo chrupiąca. Poznaj przepis na wyborne kotlety z kurczaka, lepszych nie jadłeś.Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety drobiowe w panierce przygotowanej wyłącznie z jajek i dwóch rodzajów mąki są bardzo soczyste w środku i jednocześnie chrupiące z zewnątrz.Kotlety z kurczaka doprawmy solą i pieprzem. Do rozmąconych jajek do panierowania dodajmy paprykę słodką mieloną i oregano. Możemy również dodać suszoną bazylię, curry, przyprawę gyros, czosnek granulowany- każda przyprawa wzbogaci smak drobiu.Kotlety smażmy na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ kotlety opiją się wtedy tłuszczu i będą ciężkie.
Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest banalnie prosty, ale bardzo skuteczny. Do farszu dodajmy bulion, a gołąbki będą jeszcze smaczniejsze i niezwykle soczyste. Poznaj przepis na wyśmienite gołąbki w sosie pomidorowym.Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i sosem pomidorowym to jedno z tych dań, które mogłabym jeść dziennie i nigdy mi się nie znudzą. Niezależnie od tego, czy chcemy ugotować gołąbki w garnku, na parze, czy upiec je w piekarniku, zastosujmy metodę babci Stasi. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche?Babcia Stasia do farszu na gołąbki dodaje bulion, który rewelacyjnie łączy wszystkie składniki i sprawia, że gołąbki są soczyste i bardzo smaczne. Do farszu możemy wykorzystać bulion warzywny, drobiowy lub rosół, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.Przepis na gołąbki jest przepisem tradycyjnym- jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Gołąbki gotujemy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gołąbki po duszeniu w bulionie z dodatkiem przesmażonych pomidorów smakują wybornie. Gołąbki podajmy solo lub z ziemniakami ugotowanymi z dodatkiem siekanego koperku.
Pomysł na smaczny i tani obiad? Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i cebulą. Składniki zapieczone pod pierzynką z żółtego sera i sosu śmietanowo- jajecznego smakują wyśmienicie, a zapiekankę przygotujesz za grosze.Zapiekanki to rewelacyjne dania dla całej rodziny. Niezależnie od tego, czy przygotujemy je w wersji wegetariańskiej, czy mięsnej, za każdym razem wyjdą wspaniale i wszyscy zjedzą je ze smakiem. Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z lepszych potraw tego typu.Zapiekankę ziemniaczaną koniecznie przygotujmy z młodych ziemniaków. Podgotujmy je w mundurkach, dzięki czemu zyskają jeszcze lepszy smak. Ziemniaki nie mogą być rozgotowane i zbyt miękkie, ponieważ pokruszą w zapiekance i zepsują cały efekt.Zapiekanka będzie gotowa po około 30 minutach pieczenia i błyskawicznie zniknie z talerzy. Całe danie nie przekroczy budżetu 20 zł, więc to naprawdę tani obiad dla 4-5 osób. Zapiekanka jest również świetnym pomysłem na potrawę w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania.
Jak smażyć wątróbkę? Polacy bardzo często popełniają poważny błąd i nakłuwają mięso widelcem. Wątróbka jest mięsem, które strzela podczas smażenia, dodatkowe nakłuwanie jej struktury grozi poważnymi poparzeniami. Jak przyrządzić wątróbkę, żeby nie była twarda?Wątróbka, niezależnie od tego, czy drobiowa, wieprzowa, czy wołowa, jest niezwykle soczystym i delikatnym mięsem, o ile zostanie przyrządzona w odpowiedni sposób. Wystarczy jeden błąd, a otrzymamy twarde mięso lub poparzymy się gorącym tłuszczem. Jak smażyć wątróbkę?Każdy ma swój sposób na podanie wątróbki. Według mnie mięso jest najsmaczniejsze, kiedy podamy je z cebulką przesmażoną na oleju z plastrami jabłka i oczywiście suszonym majerankiem. Aby wątróbka była smaczna i soczysta, musimy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Jak smażyć wątróbkę?Wątróbka, mimo, że kaloryczna, jest dobrym pomysłem na obiad, podwieczorek lub kolację. Mięso jest bogatym źródłem żelaza i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i biotyny. Wątróbka doskonale uzupełnia niedobory tych składników, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
Rosół jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Gotowany na wolnym ogniu przez prawie 3 godziny ma doskonały smak, kolor i aromat, które zawdzięcza wszystkim niezbędnym składnikom. Bardzo wiele osób popełnia jednak błąd, który powoduje, że rosół nie jest już tak smaczny.Rosół to już nasza tradycyjna potrawa, którą gotujemy zwykle na niedzielny obiad, święta i ważniejsze uroczystości. Rosół, mimo że nie jest trudny w przygotowaniu, nie zawsze jest pełen smaku i aromatu. Wystarczy popełnić jeden błąd, a rosół straci to, co najlepsze.W rosole, oprócz mięsa, nie może zabraknąć oczywiście warzyw: opalana nad ogniem cebula, marchew, korzeń i natka pietruszki, seler i por to składniki, bez których zupa nie będzie tak smaczna. Czasem rosół mętnieje podczas gotowania, ale jest na to skuteczny sposób- dodajmy do wywaru 2 kurze białka. Podczas gotowania, białka zetną się razem z tłuszczem. Po chwili wyjmijmy je łyżką, a rosół będzie klarowny.
Zastanawiasz się, dlaczego niektóre kotlety schabowe mają tak grubą i chrupiącą panierkę? Kotlety nie są dwukrotnie obtaczane w jajku, mące i bułce tartej. Sekretem doskonałej panierki i soczystego mięsa jest ciasto. Dla każdego miłośnika mięsa, kotlety schabowe to prawdziwy rarytas. Soczysty schab w panierce podany z ulubionymi dodatkami smakuje wybornie. Kotlety mogą być jeszcze smaczniejsze, kiedy zamiast w samym jajku, obtoczymy je w cieście przypominającym ciasto naleśnikowe.Ciasto do kotletów schabowych nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. Kotlety panierujemy kolejno w mące, cieście i bułce- to właśnie w ten sposób powstaje niezwykle gruba i chrupiąca panierka, która dodatkowo osłania mięso przed wysuszeniem. Dzięki niej kotlety są bardzo soczyste.Do smażenia kotletów wykorzystajmy olej lub smalec. Kotlety schabowe smażmy na dużej ilości tłuszczu i nie dolewajmy go podczas smażenia. Olej, który ma niższą temperaturę spowoduje, że mięso zacznie wchłaniać ogromne ilości tłuszczu, przez co kotlety będą ciężkie.
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy błyskawicznie. Placki będą chrupiące, delikatne i nie będą opite tłuszczem, jeśli zastosujemy trzy ważne zasady.Latem mamy dostęp do świeżych i najsmaczniejszych warzyw i owoców. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smakują zupełnie inaczej niż z zeszłorocznych bylin. Placki podajmy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem lub koperkiem, będą przepyszne.Przygotowując placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, musimy pamiętać o trzech bardzo ważnych zasadach. Po pierwsze masa ziemniaczana nie może być za rzadka, ponieważ placki porwą się podczas smażenia.Kolejne zasady idealnych placków ziemniaczanych dotyczą oleju i samego smażenia: placki zawsze smażymy na większej ilości oleju, nigdy nie dolewamy go podczas smażenia. Olej musi być mocno rozgrzany, w przeciwnym razie placki będą okropnie tłuste i niesmaczne.