Racuchy na kefirze to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Lekkie, puszyste, podane z cukrem pudrem i owocami, za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj najlepszy przepis na obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Babcia Stasia zawsze korzysta tylko z takiej receptury.Racuchy to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika słodkości. Lekkie jak chmurka, puszyste, podane z ulubionymi dodatkami, są świetnym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację. Racuchy tradycyjnie przygotowuje się z dodatkiem jabłek, jednak można zrobić je na kefirze - wyjdą jeszcze smaczniejsze i bardziej puszyste. Patent babci Stasi jest absolutnie niezawodny.Słodkie placuszki zrobisz błyskawicznie, wystarczy połączyć wszystkie składniki i smażyć racuchy przez kilka minut na złoty kolor. Pamiętaj jednak, że sodę oczyszczoną dodaje się na samym końcu, a cała masa przed smażeniem musi chwilę odpocząć, wtedy placuszki wyjdą idealnie.
Szukacie pomysłu na szybkie i oryginalne danie? Możecie upiec delikatny filet z kurczaka w cieście francuskim. Jest to doskonały pomysł na obiad lub kolację, nawet na domowe uroczystości. Danie wygląda bardzo elegancko i jest niezwykle smaczne. Zresztą przekonajcie się o tym sami. Gotowe ciasto francuskie jest doskonałym, kulinarnym wynalazkiem. Bardzo szybko można bowiem z niego przygotować smaczny deser czy wytrawną potrawę. Doskonale komponuje się bowiem z dodatkami słodkimi i słonymi. Dziś wykorzystamy ciasto francuskie do przygotowania smacznego obiadu lub kolacji. Gdy owiniecie nim kawałek delikatnego mięsa, takiego jak filet z kurczaka, całość szybko się upiecze, zamieniając się w oryginalną i pyszną potrawę.
Sekretem doskonałego rosołu jest mięso i warzywa. Niestety wiele osób po ugotowaniu wywaru wyrzuca te produkty, a możemy przygotować z nich przecież pożywny obiad na drugi dzień. Szczególnie smaczne są pierogi z aromatycznym farszem.Rosół jest zupą, którą zwykle gotujemy na niedzielny obiad, a także podczas świąt i ważnych uroczystości. Rosół ugotowany na sporej ilości drobiu, wołowiny i warzyw smakuje rewelacyjnie i zawsze błyskawicznie znika z talerzy.Do rosołu dodajmy również przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk. Po ugotowaniu wywaru zwykle zastanawiamy się, co zrobić z mięsem i warzywami, które zostały. Niestety często produkty te trafiają do kosza, a możemy zrobić z nich posiłki na następne dni.Z mięsa i warzyw po rosole przygotujemy wiele pysznych dań, nie tylko na obiad. Zrobimy również pastę mięsną, która będzie idealna na kanapki. Sam wywar możemy zamrozić i wykorzystać jako zdrową kostkę rosołową, możemy również dodać do sosów i zup.
Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Takie pytanie zwykle nasuwa się, gdy macie w planach mielone, a w domu nie ma ani jednego jajka. Albo, gdy ze względów zdrowotnych lub oszczędnościowych myślicie o jego pominięciu. Jak się okazuje, odpowiedź nie jest oczywista. Z jednej strony jajko dobrze spaja mięsną masę, ale z powodzeniem można je zastąpić innym składnikiem. Kotlety mielone pojawiają się w naszych domach dość regularnie. Zwykle wtedy, gdy mamy mało czasu na pichcenie albo wtedy, gdy mamy ochotę na klasyczny, polski obiad. Podane z ugotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami lub z marchewką i groszkiem to prawdziwa klasyka naszej kuchni.Do przygotowania mielonych zwykle wykorzystuje się mieloną wieprzowinę, choć można też użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego. Ważnym dodatkiem jest też cebula oraz namoczona i odciśnięta bułka. Wiele osób do mięsnej masy dodaje też jajko. Dziś jednak zastanowimy się, czy naprawdę jest ono konieczne.
Mamy niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Wychodzą różowe, a ten szokujący efekt uzyskaliśmy dzięki dodatkowi jednego produktu — ugotowanego buraka. Zetrzyj go na tarce i dorzuć do wytłuczonych ziemniaków, a zobaczysz wielką odmianę. Te kluski będą jeść nawet z ciekawości.Kluski śląskie są niezwykle smaczne i eleganckie. Często serwuje się je na rodzinnych uroczystościach. Doskonale pasują do mięs duszonych z sosem, ale nie tylko. Są proste do zrobienia, choć wymagają wcześniejszego ugotowania i wytłuczenia ziemniaków. Jeśli jednak chcesz odmienić ich wygląd, możesz dodać do nich trochę startego buraka. Zmieni on nieco smak klusek, ale przede wszystkim ich wygląd. Nie będą już szaro-żółte, ale energetyczne, różowe.
Sprawdźcie, jak siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Jej prosty pomysł na tani obiad polega na wymieszaniu wytłuczonych ziemniaków z kilkoma dodatkami, uformowaniu kotletów i usmażeniu ich na rumiano. Do tak przygotowanych kotletów doskonale pasuje pikantna surówka na przykład z pora lub z kiszonej kapusty. Jeśli masz ochotę na bezmięsny obiad, dobrym pomysłem będzie wykorzystanie ziemniaków. Mogą być nawet te, które zostały ci z obiadu z poprzedniego dnia. Dziś mogą zagrać główną rolę w twoim obiedzie. Gdy wytłuczesz ugotowane ziemniaki i wymieszasz je z kilkoma aromatycznymi dodatkami, które podaje siostra Anastazja, zamienią się w smaczną masę. Uformuj z niej kotlety i usmaż je na rumiano. Przekonasz się, że doskonałe kotlety to nie tylko te schabowe lub mielone.
Poznaj prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata przygotowana z musztardy i majonezu. Posmaruj nią mięso i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po upieczeniu schab będzie pełen smaku, kruchy i soczysty, czyli dokładnie taki, jak lubisz.Schab jest uważany za jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny. Doskonale nadaje się na kotlety, można go też udusić lub upiec w całości. W tym ostatnim przypadku sztuką jest jednak, by schab nie wyszedł zbyt suchy. To delikatne i dość chude mięso łatwo bowiem przepiec. Mamy jednak prosty sposób na to, by uniknąć tej kulinarnej wpadki.
Jeśli nie mamy pomysłu na dodatek do obiadu, lub zastanawiamy się, co będzie pasować do konkretnej potrawy, jaką chcemy ugotować, postawmy na surówkę bufetową. Surówka złożona jest z kilku prostych składników i pasuje do wszystkiego.Surówka bufetowa jest jedną z bardzo uniwersalnych dodatków obiadowych. Surówkę przygotujemy błyskawicznie z produktów, które zwykle mamy w domu, czyli jabłka, marchewki, pora, ogórków kiszonych. Do surówki dodajmy również majonez, który dobrze połączy nam wszystkie składniki. Majonez możemy ewentualnie wymieszać z gęstym jogurtem naturalnym, ale nie rezygnujmy z niego całkowicie, ponieważ surówka nie będzie już tak smaczna.Surówkę zróbmy z domowych ogórków kiszonych lub z kupnych, ale sprawdzonych. Większość gotowych kiszonek niestety nie jest smaczna. Ogórki często są puste w środku, są przesolone i nie są kwaśne, a to właśnie one mają dodać wyrazu surówce bufetowej.
Rosół lubi wielu smakoszy. Ewa Wachowicz oprócz tradycyjny składników dodaje do niego sos sojowy. Produkt ten dodaje charakteru i sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej aromatyczna i pełna treści. Spróbujcie, a jeszcze nie raz z niego skorzystacie. Rosół według Ewy Wachowicz jest mięsnym, pełnym aromatu grzybów, ziół i jarzyn daniem. Miss polski kompozycje tradycyjnych składników wzbogaca o sos sojowy. Kojarzony z kuchnią azjatycką składnik nadaje zupie wyjątkowego charakteru. Skusicie się?
Jeśli masz ochotę na naleśniki, ale skończyło Ci się mleko, to i tak możesz je przygotować. Zamiast mleka dodaj wodę gazowaną i olej roślinny, a naleśniki po upieczeniu będą puszyste, delikatne i bardzo smaczne.Naleśniki bez mleka są świetnym pomysłem na obiad lub na podwieczorek. Podane z cukrem pudrem, dżemem, serkiem, czekoladą lub innymi ulubionymi składnikami dosłownie rozpływają się w ustach i nikt nie zauważy, że nie ma w nich nawet odrobiny mleka.Ciasto na naleśniki przygotujesz naprawdę błyskawicznie. Wystarczy, że dobrze połączysz wszystkie składniki i usmażysz na oleju. Do smażenia naleśników bez mleka wykorzystaj naprawdę niewielką ilość tłuszczu. Naleśniki się nie przypalą.Naleśniki bez mleka wyjdą również w wersji wytrawnej. Jeśli chcesz przygotować ciasto na naleśniki np. ze szpinakiem, zrezygnuj z cukru wanilinowego i cukru w przepisie. Zastąp go szczyptą soli i szczyptą suszonego oregano.
Szukasz pomysłu na szybki obiad na słodko? Przygotuj racuchy drożdżowe babuni, które oczarują wszystkich swoją puszystością, delikatnością i smakiem. Domowe racuchy z ciasta drożdżowego nie mają sobie równych.W Internecie znajdziemy wiele przepisów na szybkie racuchy, jednak nie będą tak puszyste i smaczne, jak te przygotowane według tradycyjnej, babcinej receptury. Racuchy, aby były idealne, muszą być zrobione z dodatkiem świeżych drożdży.Drożdżowe racuchy z jabłkami smakują wyśmienicie oprószone cukrem pudrem lub podane z domową konfiturą owocową. Tak podane placuszki są świetnym pomysłem na obiad na słodko lub podwieczorek dla całej rodziny.Przed przygotowywaniem ciasta na racuchy wyjmijmy jajko z lodówki i podgrzejmy mleko. Mleko nie może być ani za gorące, ani za zimne, ponieważ drożdże nie urosną i ciasto nie będzie puszyste i smaczne. Zimne jajko również może sprawić, że drożdżowy zaczyn nie ruszy.
Nigdy nie wyrzucaj skórki ananasa. Przygotujesz z niej wyśmienity i zdrowy sok z dodatkiem miodu, a także wykorzystasz w kuchni jako talerz. Ryż smażony z kurczakiem, warzywami i ananasem podany w skórce wygląda, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.Ananas jest niezwykle zdrowym owocem, którego możemy kupić niemal przez cały rok. Świeży ananas jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od owoców w puszcze, które zalane są słodkim syropem i przez to są bombą kaloryczną.Skórka ananasa, podobnie jak jego miąższ, bogata jest w wiele witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B, magnez i antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia, poprawiają wygląd skóry, a także zapobiegają powstawaniu groźnych chorób. Ananas jest więc owocem, który powinien zagościć w naszej diecie. Jest również idealny na upały, ponieważ jest orzeźwiający i gasi pragnienie. Jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do ciast i deserów lodowych, jak i wytrawnych dań.
Szpinak jest bardzo zdrową rośliną warzywną, którą na stałe powinniśmy włączyć do naszej diety. Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy, a ze szpinaku przygotujemy wyśmienity, kremowy sos, który urozmaici wiele potraw i dostarczy nam wielu cennych witamin.Wiele osób nie przepada za szpinakiem. Sam szpinak generalnie praktycznie nie ma żadnego smaku, jednak kiedy przygotujemy go w odpowiedni sposób nabierze charakteru i będzie przepyszny. Szpinak zawsze doprawiajmy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.Nie może oczywiście zabraknąć sporej ilości świeżego czosnku, który podsmażony na oliwie sprawi, że całe danie będzie bardzo wyraźne w smaku. Idealnie kremowy szpinak uzyskamy, kiedy dodamy również lekki serek mascarpone.Cały sos, zaraz przed podaniem, dodatkowo oprószmy startym parmezanem. Tak przygotowany szpinak smakuje wyśmienicie z wieloma dodatkami. Cały sos możemy dodatkowo wzbogacić o kilka suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe.
Pomysł na tani i smaczny obiad, który będzie gotowy w kilka minut? Usmażmy kiełbasę z cebulą i majerankiem. Smażona kiełbasa z dodatkiem suszonego majeranku jest pyszna i sycąca, a jej przygotowanie zajmie nam dosłownie 15 minut.Kiełbasa z cebulą to prawdziwa gratka dla każdego smakosza. Danie jest bardzo smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jest również bardzo tanie, ponieważ składa się wyłącznie z dwóch składników. Do obiadu potrzebny będzie również suszony majeranek.Kiełbasę z cebulą możemy podać z chlebem lub z ugotowanymi ziemniakami. Pamiętajmy, że całe danie wymaga najpierw smażenia, później duszenia na wolnym ogniu, dzięki czemu wydobędziemy najlepszy smak.Jaka kiełbasa będzie najlepsza do smażenia? Każda. Do przygotowania dania wykorzystajmy ulubioną kiełbasę. Pamiętajmy jednak, aby mięso dokładnie ponacinać, dzięki czemu będzie o wiele smaczniejsze i bardziej chrupiące.
Kotlet schabowy Tomasz Strzelczyka to świetna alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Przygotowane z dwóch rodzajów mięsa i smażone na specjalnie przygotowanym tłuszczu są soczyste i rozpływają się w ustach.Klasyczne kotlety schabowe są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Niekiedy jednak wychodzą twarde lub bardzo suche. Tomasz Strzelczyk znalazł jednak sposób na kotlety schabowe, które wychodzą za każdym razem.Kotlety schabowe przepisu Tomasza Strzelczyka są soczyste, bardzo aromatyczne i smakują inaczej niż wszystkie. Sekretem jest połączenie dwóch rodzajów mięsa- schabu i karkówki. Dzięki karkówce kotlety są niezwykle soczyste i smakują lepiej od tradycyjnych kotletów.Kotlet schabowy doprawmy solą, pieprzem i suszonym majerankiem, który idealnie pasuje do wieprzowiny. Bardzo ważnym elementem jest również smażenie- kotlety smażmy na rozgrzanym smalcu. Wcześniej jednak podsmażmy na nim kilka ząbków czosnku, które dodają aromatu.
Zupa kalafiorowa z dodatkiem fety doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Słony ser pysznie kontrastuje z lekko słodkim warzywem, stanowiąc jednocześnie sycące i orzeźwiające urozmaicenie tej klasycznej kompozycji. Przygotowanie jest banalne. Spróbujecie?Zupa kalafiorowa spodoba się wszystkim amatorom smacznych dań sezonowych. Subtelne w smaku warzywo podkręcimy odrobiną kurkumy i połączymy z pysznymi młodymi ziemniaczkami oraz nieco słonym, kojarzonym z kuchnią śródziemnomorską, serem feta. Będzie pysznie.
Kotlety mielone mogą być lekkie. Anna Lewandowska przyrządza je z delikatnego mięsa drobiowego, które łączy z burakiem i kurkumą. Te dwa składniki sprawiają, że masa jest pełna smaku, lekko pikantna i wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie? Kotlety mielone Anny Lewandowskiej są soczyste i aromatyczne. Gwiazda dodaje do mięsa buraki i kurkumę, dzięki czemu całość nabiera charakteru i lekkości. Jeżeli zdecydujecie się na ich upieczenie, przyrządzicie niezwykle zdrowe danie obiadowe.
Co na obiad dla całej rodziny? Od wczoraj w sieci sklepów Biedronka trwa tydzień niskich cen. W ofercie promocyjnej znajdziemy między innymi świeże, sezonowe warzywa, jak bób, fasolkę, czy ziemniaki, z których możemy ugotować pyszny i tani obiad dla całej rodziny.Biedronka przygotowała dla swoich klientów nową ofertę, która obowiązuje od 30 czerwca do 6 lipca. Znajdziemy w niej wiele produktów w bardzo atrakcyjnych cenach. Promocje sięgają nawet 50%, dlatego też warto wybrać się w weekend na tańsze zakupy. Podpowiadamy co na obiad dla całej rodziny można zrobić za mniej niż 20 złotych.Dzięki promocyjnym cenom możemy przygotować smaczny i tani obiad z sezonowych warzyw, np. gotowany bób z fasolką szparagową i młodymi ziemniakami. Danie podajmy z jajkiem sadzonym, polejmy je masłem z bułką tartą i oprószmy koperkiem. Co na obiad sprawdzi się najlepiej? Kilogram fasolki szparagowej kupimy w cenie 12,99 zł, kilogram młodych ziemniaków za 1,49 zł. Na tym jednak nie koniec- opakowanie bobu o wadze 500 g kosztuje 7,99 zł, czyli aż o 38% taniej. W sklepie kupimy również świeży koperek za 1,19 zł. Jajka natomiast kosztują w Biedronce około 0,80 za sztukę.
Pomysł na tani obiad? Kalafior zapiekany z makaronem i serem. Bezmięsną zapiekankę z kremowym sosem z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry i natki pietruszki przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a efekt zachwyci każdego smakosza.Przepisy na tanie obiady są hitem Internetu. Wystarczy kilka niedrogich produktów, a możemy wyczarować naprawdę pyszne dania dla całej rodziny. Kalafior zapiekany z makaronem pod serową pierzynką z curry i natką pietruszki to danie, którego koniecznie musisz spróbować.Przyprawa curry rewelacyjnie łączy się z wieloma daniami, a z kalafiorem smakuje fenomenalnie. Już podczas pieczenia całe danie pięknie pachnie, a jest tak pyszne, że każdy prosi o dokładkę. Dodatkowym atutem potrawy jest fakt, że sporą ilość produktów na pewno masz w domu.Czy wiesz, że możesz ugotować kalafiora tak, aby nie pachniał intensywnie? Wystarczy, że do gotującej się wody, oprócz soli, dodasz łyżeczkę sody oczyszczonej, a nie dość, że zneutralizujesz brzydki zapach, to jeszcze kalafior będzie śnieżnobiały.
Pomysł na lekki, pożywny obiad? Przygotuj pyszne pesto z awokado z dodatkiem szpinaku, orzechów i parmezanu i podaj go z ulubionym makaronem i pomidorkami koktajlowymi. Danie jest idealne na upalne dni, koniecznie musisz spróbować.Makaron z pesto jest pysznym pomysłem na rodzinny obiad, kiedy żar leje się z nieba. Danie jest lekkie, bardzo aromatyczne, pożywne i smakuje i wygląda jak z najlepszej, włoskiej restauracji, a przygotujemy je w zaledwie kilka minut.Do przygotowania dania wykorzystajmy ulubiony makaron. Może to być spaghetti, penne, kokardki i wiele innych. Każdy rodzaj makaronu będzie smakował wyśmienicie, kiedy podsmażymy go razem z pesto i pomidorkami na patelni.Pesto do makaronu z awokado, szpinaku i orzechów to nie tylko solidna dawka energii, to również bomba witaminowa. To proste danie to bogate źródło białka roślinnego, magnezu, potasu i wielu cennych witamin.
Kotlety schabowe po staropolsku to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Mięso również ma panierkę, jednak jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne, ponieważ schab duszony jest w bulionie. Tak przygotowane kotlety posmakują całej rodzinie.Kotlety schabowe w klasycznej panierce z mąki, jajka i bułki tartej wszyscy znamy doskonale. To już tradycyjna potrawa naszej kuchni, która podawana jest zarówno na szybki obiad, jak i święta i większe uroczystości. Mało kto jednak zna przepis na staropolskie kotlety, które są jeszcze smaczniejsze.Sekretem kotletów schabowych po staropolsku jest duszenie ich w bulionie warzywnym lub drobiowym z dodatkiem sporej ilości cebuli. Cebula rewelacyjnie zagęszcza sos, a listek laurowy i ziele angielskie wzmacniają aromat całej potrawy.Do duszenia kotletów schabowych możemy wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Pamiętajmy, że kawałki schabu muszą być dobrze rozbite, aby kotlety nie były żylaste.
Surówka z marchewki potrafi być niezwykle soczysta i smakowita. Magda Gessler do lekko słodkiego korzenia dodaje jabłka oraz chrzan, dzięki czemu obiadowy rarytas jest jednocześnie orzeźwiający i pełen charakteru. Warto spróbować - ta kompozycja was zachwyci.Przepisy od Magdy Gessler nie mają sobie równych. Gwiazda popularnego kulinarnego show zdradziła swój niezawodny patent na surówkę pasującą do niemalże każdego obiadu. Kuszące połączenie marchwi, jabłka i chrzanu z pewnością wam się spodoba.
Kotlety mielone z piekarnika są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Rarytas tym razem proponujemy podać ze smakowitą warzywną pierzynką z pora i marchewki. Delikatny sos idealnie komponuje się z soczystym mięsem, sprawiając, że całość przyjemnie rozpływa się w ustach. Spróbujecie? Kotlety mielone często pojawiają się na naszych talerzach. Od czasu do czasu warto urozmaicić ten klasyk. Przyrządzony w piekarniku z dodatkiem pełnego warzyw sosu będzie wyśmienity. Raz spróbujecie i jeszcze nie raz po niego sięgniecie.
Do klasycznej mizerii dodaj cały pęczek rzodkiewek, będzie idealnym dodatkiem do obiadu w upalne dni. Mizeria jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna. Mizerię przygotujesz w kilka minut, a cała rodzina będzie zachwycona.W sezonie letnim aż żal nie wykorzystać w kuchni świeżych warzyw i owoców. Wygrzane w pełnym słońcu są nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze. Ogórki gruntowe, rzodkiewki i świeży koperek to rewelacyjne połącznie, którego koniecznie musisz spróbować, nie ma lepszej mizerii.Mizeria z dodatkiem świeżych rzodkiewek jest wyraźna w smaku, lekko pikantna, ale i pyszna. Doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem sadzonym, kotletami schabowymi, mielonymi, czy drobiowymi.Sekret idealnej mizerii? Pokrojone ogórki przełóżmy do miski, oprószmy je solą i odstawmy na kilka minut, dzięki czemu ogórki puszczą wodą, a mizeria będzie bardzo soczysta. Do mizerii powinniśmy również dodać sporą ilość kwaśnej śmietany, która perfekcyjnie połączy wszystkie składniki.
Pomysł na pożywny, letni obiad? Przygotujmy tradycyjną babkę ziemniaczaną w lżejszej wersji. Babka ziemniaczana z cukinią, wędzonym boczkiem i świeżymi ziołami dosłownie rozpływa się w ustach. Jest bardzo aromatyczna, smaczna i świetnie sprawdzi się na szybkie, rodzinne danie.Babkę ziemniaczaną przygotujmy z ziemniaków mącznych, najlepiej z typu B lub C. Ziemniaki te zawierają małą ilość wody i dużo skrobi, dzięki czemu zapiekanka jest zwarta i się nie rozlatuje. Możemy przygotować ją również z ziemniaków zeszłorocznych, które także zawierają mało wody.Do babki ziemniaczanej z cukinią koniecznie dodajmy również boczek. Wędzona wieprzowina podsmażona z cebulką i czosnkiem da nam rewelacyjny smak. Danie i tak będzie lekkie, ponieważ dodamy do niego młodą cukinię i sporą ilość świeżych ziół.Jak najlepiej piec babkę ziemniaczaną, żeby się nie wysuszyła? Najpierw pieczmy ją przez godzinę w 160 stopniach C bez termoobiegu, następnie zwiększmy temperaturę do 180 stopni i dopiekajmy jeszcze 20 minut. W ten sposób otrzymamy przepyszne danie.
Znudził Ci się już smak tradycyjnego rosołu gotowanego na kurczaku i wołowinie? Ugotuj niezwykły rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych, lubczyku i estragonu, a wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem. Patent Pani Izabeli nie ma sobie równych.Pani Izabela rosół z dodatkiem wątróbek drobiowych gotuje nieco inaczej - pod koniec gotowania dodaje do wywaru pół łyżki estragonu, który podkreśla smak całej potrawy i nadaje jej korzenną nutę. Rosół staje się więc jeszcze bardziej aromatyczny.W rosole nie może zabraknąć również liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i natki pietruszki. Nie zapomnijmy także o soli i pieprzu. Sól dodajmy na samym końcu, kiedy rosół już będzie ugotowany. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.Sól zamyka pory w mięsie, a to właśnie przez nie wydobywany jest cały smak i aromat. Nigdy nie gotujmy rosołu na kostkach. Kostki rosołowe to sama chemia, która sztucznie ma poprawić walory smakowe wywaru. Najlepszy smak uzyskamy przez dodanie odpowiednich warzyw, ziół i przypraw.
Placki ziemniaczane z majonezem przygotujesz błyskawicznie, a ich smak zachwyci całą rodzinę. Placki z tym niezwykłym dodatkiem rozpływają się w ustach, podaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, a całe danie zniknie w oka mgnieniu.Wszyscy doskonale znamy placki ziemniaczane. Smażone ziemniaki z cebulą i innymi dodatkami są świetnym pomysłem na tani, pożywny obiad. Placki możemy podać w przeróżny sposób, np. z cukrem, śmietaną, sosem pieczarkowym, gulaszem.Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie. Wystarczy dodać do tartych ziemniaków łyżkę majonezu, a będą idealne. Majonez dobrze spulchni masę i doda jej ciekawego posmaku. Aby placki były jeszcze bardziej puszyste, dodajmy również szczyptę sody oczyszczonej.Placki ziemniaczane smażmy zawsze na mocno rozgrzanym oleju i nie dolewajmy go na patelnię, kiedy placuszki się na niej smażą. Zimny olej bardzo szybko wchłania się do przygotowywanych potraw, przez co placki będą tłuste.
Pomysł na tani, bezmięsny obiad? Ugotuj na parze jarskie gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Zapomnij o mięsie i ryżu, wyjątkowy farsz jest o wiele lżejszy i posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.Gołąbki z farszem z ziemniaków i twarogu są świetną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Podaj je z kwaśną śmietaną i ulubionymi, świeżymi ziołami lub domowym sosem pieczarkowym, a cała rodzina będzie zachwycona.Gołąbki z ziemniakami i twarogiem smakują fenomenalnie. Zwykle gotuję gołąbki z twarogiem na parze, ale możesz je również upiec w piekarniku. Wystarczy, że przełożysz je do naczynia żaroodpornego, zalejesz wodą lub bulionem i wstawisz je na 50 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.Jeśli nie przepadasz za tradycyjnym parzeniem kapusty w garnku z wrzącą wodą, w przepisie poznasz 3 sposoby na ekspresowe parzenie liści kapusty na gołąbki. Liście będą idealnie miękkie i jędrne w kilka minut, bez moczenia, bez suszenia.