Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Pyszna surówka z marchewki i jabłka
22.06.2022 19:08 Pyszna surówka z marchewki i jabłka. Pikanterii dodaje jej 1 popularny produkt

Surówka z marchewki zazwyczaj przygotowywana jest z dodatkiem jabłka. Uzupełnienie smakowitego sosu na bazie śmietany o tarty chrzan sprawi, że smakołyk nabierze charakteru. Spodoba się wam bardziej niż klasyczny słodki miks. Surówka z marchewki jest jednym z prostszych dodatków do drugiego dania. Smakowite warzywo warto połączyć ze słodkim jabłkiem i chrzanem. Lekko ostra i chrupiąca kompozycja spodoba się nawet najbardziej wybrednym domownikom.

Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne?
22.06.2022 15:40 Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem

Kotlety rybne są smacznym i zdrowy daniem, które idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Aby zapewnić sobie maksimum bezpieczeństwa, warto sięgnąć po wysokiej jakości mięso. Specjaliści odradzają zakup pangi, której hodowla budzi wiele wątpliwości. Wiemy, jakie są lepsze alternatywy. Kotlety rybne skuszą niejednego smakosza. Oprócz smaku dania istotna jest też jego wartość odżywcza i bezpieczeństwo. Spożywanie ryb hodowlanych — zwłaszcza tych, które tak jak panga bytują w zanieczyszczonych zbiornikach i faszerowane są antybiotykami — jest niewskazane.

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza?
22.06.2022 13:03 Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

W czerwcu i lipcu na każdym targu i warzywniaku kupimy fasolkę szparagową żółtą i zieloną. To czas, kiedy strączki są najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin i minerałów. Która fasolka szparagowa jest lepsza? Żółta czy zielona?Fasolka szparagowa dostępna jest w marketach przez cały rok, jednak mrożone strączki nie są już tak smaczne i tak zdrowe, jak świeże warzywa wygrzane w pełnym słońcu. Fasolkę szparagową powinniśmy jeść przez cały sezon. Fasolkę szparagową zwykle podajemy jako dodatek do głównych dań. Dodajmy ją również do zupy jarzynowej, do warzywnego curry, potraw chińskich. Z fasolki szparagowej możemy również przygotować pyszne przetwory na zimę i cieszyć się jej smakiem przez cały rok.Fasolka żółta jest bardziej delikatna, słodka, fasolka zielona natomiast ma bardziej wyraźny smak i jest twardsza, dlatego też powinniśmy gotować ją dłużej. Fasolki różnią się również minimalnie wartościami odżywczymi.

Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia
22.06.2022 11:42 Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia

Kiedy solić rosół? Wystarczy, że za wcześnie posolimy zupę, a nie będzie miała ani koloru, ani tym bardziej smaku i aromatu. Mimo, że rosół jest prosty w przygotowaniu, jeden błąd może zepsuć całe danie. Wielu smakoszy dodaje sól w nieodpowiednim momencie.Rosół zwykle gotujemy na niedzielny obiad, a także na święta i większe uroczystości. Wywar z mięsa i warzyw jest niezwykle aromatyczny, smaczny i działa rozgrzewająco. Jest więc również świetnym, domowym sposobem na przeziębienie i grypę.Czasem jednak rosół, mimo, iż gotowany na drobiu, wołowinie i sporej ilości warzyw, wygląda i smakuje jak woda, ponieważ za wcześnie go posolimy i za krótko gotujemy. Kiedy solić rosół? Na samym końcu. Rosół musi się również pyrkać minimum 2,5 godziny, inaczej nie będzie smaczny.W rosole bardzo ważne są również przyprawy. Zapomnijmy o sztucznej kostce rosołowej, która zawiera wyłącznie sztuczne substancje. Zupę doprawmy solą, ziołami i innymi przyprawami, które wzmocnią smak, aromat i sprawią, że rosół będzie miał piękny, złoty kolor.

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny babciny przepis
22.06.2022 10:14 Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny przepis babci

Pomysł na prosty, tani i smaczny obiad? Przygotuj niezwykle soczyste kotlety mielone z pieczarkami, żółtym serem i natką pietruszki. Dodatki sprawią, że tradycyjne mięso nabierze doskonałego smaku, będzie soczyste i delikatne. Babcia Stasia ma niezawodny patent na soczyste kotlety mielone w nieco innej odsłonie. Do mielonych dodaj żółty ser i pieczarki podsmażone na maśle, a sprawisz bliskim pyszną niespodziankę. Tak przygotowane kotlety są o wiele smaczniejsze od tradycyjnych.Pamiętaj, że nawet najbardziej starannie przygotowane kotlety nie będą smaczne, kiedy przygotujesz je w nieświeżego mięsa. Podczas zakupów zawsze zwracaj uwagę na kolor- mielona wieprzowina ma jasny, różowy kolor.Jeśli kupujesz mięso pakowane, zwróć uwagę na ilość wody w opakowaniu. Jeśli oprócz mięsa na dnie znajduje się sporo wody lub skrapla się ona na folii na wierzchu, oznacza to, że wieprzowina nie jest już świeża i z takiego mięsa nie przygotujesz smacznego obiadu.

Trick z 1910 roku na idealne ciasto na pierogi. 1 składnik ma kluczowe znaczenie
20.06.2022 22:32 Trick z 1910 roku na idealne ciasto na pierogi. 1 składnik ma kluczowe znaczenie

Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny? Przygotuj pierogi z ulubionym farszem. Ciasto na pierogi z przepisu z 1920 roku wychodzi za każdym razem, jest niezwykle elastyczne i delikatne. Wystarczy dodać do niego odrobinę masła.Domowe pierogi przygotowane według sprawdzonego, starego przepisu na ciasto smakują obłędnie. Danie jest dość czasochłonne, jednak wystarczy poprosić najbliższych o pomoc, a nie dość, że razem stworzycie wspaniałą potrawę, to miło spędzicie czas.Pierogi są daniem bardzo uniwersalnym, które smakuje doskonale z każdym rodzajem farszu. Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na pierogi z mięsem, z kapustą, czy na słodko, np. z truskawkami, musimy odpowiednio przygotować ciasto.Ciasto na pierogi musi być dobrze wyrobione, elastyczne i gładkie. Musi być również dobrze rozwałkowane. Zbyt krótkie wyrabianie i rozwałkowywanie ciasta zepsuje najlepiej przygotowany farsz, ponieważ pierogi będą twarde i miejscami niedogotowane.

Przepis babci Iwony zachwyci całą rodzinę. Do gulaszu dodawała tylko jedną sztukę ważnego składnika
20.06.2022 18:45 Przepis babci Iwony zachwyci całą rodzinę. Do gulaszu dodawała tylko jedną sztukę ważnego składnika

Gulasz z żołądków i serc drobiowych przepisu babci Iwony jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Do gulaszu koniecznie dodaj pieczarki, natkę pietruszki i jeden, niezbędny składnik- marchewkę, który nada daniu lekkiej słodyczy.Gulasz drobiowy jest idealnym pomysłem na danie dla wszystkich miłośników podrobów. Kurze lub indycze serca i żołądki podsmażone z przyprawami na smalcu, a następnie duszone z warzywami, są niezwykle delikatne i soczyste.Gulasz przygotujemy zarówno na szybki i aromatyczny obiad, jak i podamy podczas świąt i większych uroczystości. Danie zachwyci każdego smakosza, gulasz możemy podać z kromką świeżego pieczywa lub ugotować do niego kaszę, bądź puree. Do potrawy świetnie pasują również świeże i lekkie surówki.Pamiętajmy, że nawet najbardziej starannie przygotowany gulasz nie będzie smaczny, kiedy ugotujemy go z nieświeżego mięsa. Podroby muszą mieć ładny, różowy kolor. Świeże mięso również ma bardzo delikatny, neutralny zapach. Blade podroby o ostrym zapachu nie nadają się do jedzenia.

makaron z sosem
20.06.2022 09:30 Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę

Prezentujemy tani pomysł na obiad „z niczego". Zrobisz go dosłownie w 10 minut i zachwycisz nim rodzinę. Do jego przygotowania potrzebujesz pięciu składników, które z pewnością masz w domu. Są nimi makaron, boczek, cebula, śmietana i żółty ser. Codzienne przyrządzanie obiadów stanowi nie lada wyzwanie. Trzeba mieć na to pomysł, składniki i jeszcze czas. Dlatego nasza propozycja na tani obiad, który da się zrobić z niewyszukanych składników w 10 minut, będzie kusząca chyba dla każdego.

Kotlety mielone z piekarnika
19.06.2022 15:59 Kotlety mielone z piekarnika. Niezawodny przepis babci Stasi

Kotlety mielone z surówką i ziemniakami stanowią jedną z częściej goszczących na naszych talerzach potraw. Babcia Stasia przyrządza je w smakowitej i lekkiej wersji, która nie każdemu może być znana. Piekąc mięsną masę, uzyskuje nie tylko zdrowsze, ale też niezwykle aromatyczne i soczyste mięsne danie. Warto spróbować. Kotlety mielone z piekarnika spodobają się wszystkim amatorom tego rarytasu. Beztłuszczowa obróbka termiczna sprawi, że będą lżejsze, jednocześnie pozostaną pełne smaku i soczyste. Doskonale pasują do sezonowych rarytasów z warzyw. Skusicie się?

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej
18.06.2022 17:50 Gołąbki po poznańsku robi się inaczej. Bogactwem smaku deklasują tradycyjne, mamy przepis

Gołąbki po poznańsku są prostą w przygotowaniu i niezwykle aromatyczną wersją lubianej przez wielu smakoszy potrawy. Przyrządzane w formie kotletów rarytas, podany z sosem pomidorowym sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że jeszcze nie raz go zrobicie. Spróbujecie? Mięsne gołąbki z młodej kapusty w wersji poznańskiej nie wymagają żmudnego zawijania. Tym razem kapustę siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami farszu, na koniec formując z niego niewielkie kotlety. Aromatyczny sos pomidorowy doskonale podkreśli ich wyjątkowy smak. Skusicie się?

marchewka z groszkiem
17.06.2022 19:04 Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent

Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Niektórzy za nią przepadają, inni źle ją wspominają z czasów przedszkolnych. Jakub Kuroń wymyślił cudowny patent na marchewkę z groszkiem, dzięki czemu nie jest rozgotowana i świetnie smakuje. Możecie ją podać na przykład do kotletów mielonych lub pulpetów.Marchewka z groszkiem większości osób kojarzy się z dość paćkowatą jarzynką. Marchewka jest w niej zwykle rozgotowana, groszek dodaje całości koloru, a warzywa związane są zawiesistym sosem. Jakub Kuroń proponuje oddzielnie ugotować oba warzywa. Potem dopiero je połączyć i zaprawić lekką zasmażką z masła i mąki. Nie należy zbyt długo gotować marchewki z groszkiem, bo wtedy nabiera nieapetycznego wyglądu.

kotlet schabowy
17.06.2022 19:02 Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Wszystko przez gęsty dodatek pod panierką

Znamy prosty sposób na soczyste kotlety schabowe. Wszystko przez gęsty dodatek znajdujący się pod panierką. Jest nim musztarda, która doskonale kruszy mięso, zwiększa jego soczystość i dodaje całej potrawie smaku. Czasami naprawdę warto zrobić małą zmianę w starych recepturach.Kochamy kotlety schabowe za ich smak i łatwość przygotowania. By zrobić pyszny obiad, wystarczy tylko rozbić plastry mięsa, oprószyć je przyprawami, obtoczyć w panierce i usmażyć. Kotlety wychodzą zwykle kruche i soczyste. Jednak czasami smak i soczystość mięsa pozostawiają w nas pewien niedosyt. Można temu zapobiec, marynując wcześniej schab np. w mleku i cebuli. My jednak mamy prostszy sposób na poprawę walorów mięsa — posmarujcie je musztardą, a efekt was zachwyci.

Czy można robić gołąbki z młodej kapusty?
17.06.2022 08:58 Czy można robić gołąbki z młodej kapusty? Pani Mariola radzi wyłożyć dno garnka liśćmi

Gołąbki są lubianym przez wielu smakoszy specjałem. Warto je przyrządzić z młodej kapusty, która jest niezwykle miękka i aromatyczna. Drobniejsze liście warzywa doskonale sprawdzą się do zabezpieczenia dania przed przywieraniem. Prosty patent Marioli sprawi, że posiłek zachwyci najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Gołąbki z młodej kapusty przygotujemy z dodatkiem mięsa i ryżu, czyli z farszem, który chyba najczęściej gości w tym daniu. Delikatne i pyszne kapuściane zawijasy zalejemy smakowitym sosem pomidorowym. Nikt się nie oprze tak aromatycznej i pełnej smaku kompozycji.

Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji
16.06.2022 13:36 Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji. Najlepszy dodatek obiadowy

Jeśli marzy wam się surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji, nasz nowy przepis sprawdzi się idealnie. Zaopatrzcie się w świeże i jędrne pomarańczowe warzywo, a z pewnością uzyskacie smakowity dodatek do kotletów. Spróbujcie koniecznie. Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji jest smacznym dodatkiem do drugiego dania. Chrupiąca i apetyczna kompozycja z dodatkiem soczystego jabłka i świeżutkich marchewek jest prosta w przygotowaniu, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Skusicie się?

Gołąbki z farszem ziemniaczanym
16.06.2022 12:21 Gołąbki z farszem ziemniaczanym. Idealne na obiad dla całej rodziny

Gołąbki z farszem ziemniaczanym są świetną alternatywą dla kapusty faszerowanej mięsem z ryżem czy kaszą z grzybami. Prosty i niedrogi przepis na smakowite danie obiadowe wprost od Babci Stasi nie ma sobie równych. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poprosi o dokładki. Sycące i pełne smaku gołąbki z farszem ziemniaczanym będą idealną propozycją na rodzinny obiad. Aromatyczna masa z dodatkiem boczku, cebuli i czosnku doskonale komponuje się z pierzynką z kapusty kiszonej. Skusicie się?

Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser
15.06.2022 13:20 Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser

Zupa z bobu i młodych ziemniaków z dodatkiem sera feta jest świetnym pomysłem na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Gęsty krem jest pyszny i pełen aromatu, a podany z pokruszonym, greckim przysmakiem zachwyci każdego.Sezon na bób właśnie się rozpoczyna. Wykorzystajmy go więc jak najlepiej i zafundujmy sobie pyszne i zdrowe posiłki z dodatkiem tych niezwykłych strączków. Jedną z moich ulubionych potraw jest zupa z bobu i młodych ziemniaków.Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne i sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło lub podwieczorek. Zupę gotuję zawsze na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w mojej kuchni się nie marnuje, a krem ma doskonały smak.

Delikatne i soczyste pulpety na parze
15.06.2022 12:33 Delikatne i soczyste pulpety na parze. Lekka i smaczna wersja klasyki

Pulpety z kurczaka są smaczną propozycją obiadową. Zamiast smażyć mięso, warto przygotować je na parze. Będzie bardziej delikatne i niesamowicie soczyste, a po posiłku mniej zostanie do posprzątania. Koniecznie spróbujcie — specjał zachwyci was od pierwszego kęsa. Pulpety z kurczaka będą miłą odmianą od tradycyjnych mielonych czy schabowego. Gotowanie na parze nie tylko sprawi, że mięso nie wyjdzie suche, ale też nada mu niezwykle delikatnej i przyjemnej konsystencji. Spróbujcie, a jeszcze nie raz je zrobicie.

Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis
14.06.2022 20:04 Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykle smaczny obiad dla całej rodziny, ale nie masz za dużo czasu na gotowanie, koniecznie przygotuj duszone żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Delikatne i soczyste mięso zachwyci najbardziej wymagającym smakoszy.Sekretem doskonałych żeberek są odpowiednie przyprawy i obróbka termiczna. Wieprzowina duszona przez półtorej godziny w aromatycznym bulionie z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i oczywiście miodu i musztardy, dosłownie rozpływa się w ustach. Do podlania żeberek możesz wykorzystać zarówno bulion warzywny, drobiowy, jak i wołowy. Możesz również dodać rosół, który został z poprzedniego dnia. Duszenie wieprzowiny w wodzie nie jest błędem, ale żeberka nie będą wtedy aż tak smaczne.Tak przygotowany obiad za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Na przygotowanie żeberek i dodatków wystarczy poświęcić kilka chwil, a podczas duszenia co jakiś czas przemieszać całe danie. Duszone żeberka to jeden z naprawdę prostych i genialnych dań obiadowych.

Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków
14.06.2022 19:16 Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków

Nigdy nie wyrzucaj liści kalafiora. Nie dość, że są bardzo smaczne i wykorzystasz je w kuchni na wiele sposób, to również są bardzo zdrowe. Z liści przygotujesz wiele wyśmienitych dań, które zaskoczą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.Liście kalafiora są delikatne, jędrne i w smaku przypominają połączenie sałaty z różyczkami kalafiora. Zawierają również wiele składników, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.W liściach kalafiora znajdziemy przede wszystkim błonnik, który reguluje przemianę materii i wspiera pracę całego układu trawiennego. Liście, podobnie jak kalafior, są również bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu i żelaza.Kupując świeżego kalafiora, wykorzystajmy go więc w całości. Dzięki temu nie będziemy marnować jedzenia i zafundujemy sobie i najbliższym solidną porcję witamin i minerałów oraz wspaniałe doznania smakowe.

Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
14.06.2022 15:57 Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na tani i szybki obiad dla całej rodziny? Przygotuj kotleciki ryżowe z dodatkiem marchewki, aromatycznych ziół w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do kotlecików dodaj również 2 łyżki kaszy manny, będą doskonałe w smaku. Poznaj przepis na tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe.Wegetariańskie kotleciki ryżowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Są lekkie, chrupiące i delikatne, sprawdzą się więc doskonale w upalne dni i kiedy mamy ochotę zjeść coś pysznego i prostego. Kotlety są również idealne, kiedy mamy bardzo zabiegany dzień i chcemy zrobić naprawdę szybki obiad.Przepis na tanie i chrupiące kotleciki jest przepisem podstawowym. Możesz dodatkowo wzbogacić go o natkę pietruszki, ulubione przyprawy, a także prażone pestki słonecznika lub dyni. W każdej wersji danie smakować będzie fantastycznie.

gulasz
14.06.2022 12:52 Jednogarnkowy gulasz węgierski. Sekret tkwi w wyjątkowej marynacie

Zapraszamy was na jednogarnkowy obiad, którym będzie dziś gulasz węgierski. Sekret tej potrawy tkwi w wyjątkowej marynacie. Mięso trzeba pokroić w kostkę i wymieszać z aromatyczną mieszanką przypraw. Dzięki niej gulasz będzie wyrazisty w smaku. I jeszcze jedna wskazówka — gulaszu możecie ugotować na 2-3 dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania. Gulasz należy do rodziny potraw jednogarnkowych, czyli sycących i kompletnych dań gotowanych w jednym naczyniu. Przyrządzając go, do rondla wrzucamy mięso, a także warzywa i przyprawy. Całość dusi się na niedużym ogniu, do czasu, aż wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie. Przyrządzanie tego typu potraw, nie wymaga więc od nas dużej uwagi. No może na samym początku. Tajemnicą proponowanego dziś gulaszu węgierskiego jest wymieszanie pokrojonego mięsa z kilkoma aromatycznymi składnikami. Dzięki nim mięso zyskuje wyrazisty smak, a także staje się odpowiednio kruche. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Jakie mięso na kotlety schabowe?
14.06.2022 09:51 Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości

Kotlety schabowe w chrupiącej panierce z bułki tartej to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Sekretem idealnych kotletów jest mięso - musi być świeże. Jeśli decydujesz się na zakupy w supermarkecie, wówczas warto zwrócić uwagę na ilość wody w opakowaniu. Jak kupić dobry schab? Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Tego dowiesz się z poniższego tekstu.Aby przygotować soczyste i smaczne schabowe, musimy zadbać o odpowiednie rozbicie mięsa, odpowiednie przygotowanie panierki, moczenie schabu i specjalny rodzaj tłuszczu. Jednak nawet najbardziej starannie przygotowywane kotlety nie będą smaczne, kiedy zrobimy je ze starego mięsa.Schabowe doskonale smakują podane z ziemniakami i szczypiorkiem, frytkami i ziemniakami opiekanymi. Jako jarzynkę gorąco polecam surówkę z kiszonej kapusty, ogórki kiszone, buraki, mizerię, a także lekką surówkę z kapusty pekińskiej.W tym artykule dowiesz się, co zrobić, żeby kotlety schabowe były idealnie soczyste i miękkie. Koniec z przesuszonymi, twardymi i mało doprawionymi schabowymi. Tak przygotowane kotlety wychodzą za każdym razem i każdy prosi o dokładkę.

siostra Anastazja, kotlety z kapusty
13.06.2022 20:25 Siostra Anastazja przyrządza kotlety z kapusty. Dotarliśmy do jej sekretnego przepisu

Szukacie niebanalnego pomysłu na obiad? Sprawdźcie, jak siostra Anastazja przyrządza kotlety z kapusty. Dotarliśmy do jej sekretnego przepisu i jesteśmy pod ogromnym wrażeniem. Niesamowite, że z mieszanki warzyw i żółtego sera może powstać tak smaczne i pożywne danie. Świeża kapusta jest dobra na surówkę lub gołąbki. Jednak mało kto wpadł na pomysł, żeby robić z niej kotlety. Tymczasem nieoceniona siostra Anastazja rzeczywiście je przyrządza i są zadziwiająco smaczne. Siostra dodaje do nich też inne warzywa, a także jajka i żółty ser. Z tej mieszanki powstają pyszne, bezmięsne kotleciki.

schab
13.06.2022 17:33 Kasia smaży nowoczesne kotlety schabowe bez panierki. Lepiej je doprawia, są dietetyczne

Unikacie schabowych, bo są kaloryczne? Zobaczcie, jak Kasia smaży nowoczesne kotlety schabowe bez panierki. Lepiej je doprawia, dzięki czemu są dietetyczne i pełne smaku. Może wy też skusicie się na taką kulinarną rewolucję, za której sprawą odchudzicie swoją dietę?Kotlety schabowe są potrawą, której mało kto potrafi sobie odmówić. Kuszą chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Niestety za ich doskonałym smakiem kryje się mnóstwo kalorii. Nie każdy ma na nią ochotę, ze względów zdrowotnych i w trosce o swoją sylwetkę. Na szczęście kotlety schabowe wcale nie oznaczają panierki i smażenia na tłuszczu. Za chwilę swój dietetyczny przepis na nie zdradzi Kasia, która jedynie dobrze doprawia plastry mięsa, a potem smaży je na patelni grillowej.

Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
13.06.2022 14:05 Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej

Golonka wieprzowa przepisu Jakuba Kuronia jest niezwykle soczysta, miękka i tak smaczna, że nikt jej się nie oprze. Odpowiednio przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Do wywaru dodaj liście laurowe, a golonka będzie przepyszna. Poznaj przepis Kuronia na bajecznie soczystą golonkę, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.Golonka wieprzowa jest rewelacyjnym mięsem, jednak wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej będzie twarda i niesmaczna. Sekretem idealnie soczystego mięsa jest moczenie golonki przez 48 godzin, długie gotowanie na wolnym ogniu i pieczenie.Doskonały smak natomiast uzyskamy, kiedy dodamy do wywaru włoszczyznę, całą główkę czosnku oraz aromatyczne przyprawy- liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Do pieczenia golonki niezbędna będzie również bejca z miodu, musztardy i wywaru po gotowaniu mięsa.

Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii
13.06.2022 13:05 Jak doprawić kurczaka na parze? Lekko, szybko, bez tłuszczu i zbędnych kalorii

Jak doprawić kurczaka na parze? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych. Jeśli jesteś na diecie, lub nie masz ochoty na smażone mięso, kurczak na parze jest idealnym pomysłem na obiad. Mięso doprawisz błyskawicznie i będzie przepyszne. Poznaj przepis na kurczaka bez grama tłuszczu, czyli lekko, szybko i zdrowo.Kurczak gotowany na parze może być równie smaczny, jak pieczony, czy smażony. Wystarczy, że natrzesz mięso odpowiednimi przyprawami i wstawisz do lodówki na minimum godzinę, aby kurczak dobrze się zamarynował. Mięso bez dodatku tłuszczu jest lekkostrawne, mało kaloryczne i zdrowe.Kurczaka ugotuj na parze razem z bukietem warzyw mrożonych lub sezonowych. Brokuł, kalafior, fasolka, marchewka i inne warzywa oprószone ziołami prowansalskimi smakują wyśmienicie z pary, są chrupiące i pełne witamin.Jak ugotować kurczaka razem z warzywami? Na sito w garnku do gotowania na parze najpierw połóż mięso i gotuj 2-3 minuty, następnie dodaj warzywa i gotuj, aż staną się miękkie, ale nie będą przegotowane. W ten sposób otrzymasz pyszny, zdrowy i zbilansowany obiad.Na parze przygotujesz nie tylko kurczaka, zrobisz również wyśmienitą rybę- tu poznasz przepis na dorsza z pary w orientalnym stylu z dymką, kolendrą i imbirem. Danie rozpływa się w ustach, jest również bardzo pożywne i lekkostrawne.

Zachwycające kluski śląskie w kolorze słońca. Smaczny i efektowny dodatek do dań
12.06.2022 15:04 Bajecznie pyszne kluski śląskie w kolorze słońca. Smaczny i efektowny dodatek do dań

Kluski śląskie z dodatkiem aromatycznej przyprawy są jeszcze smaczniejsze i mają piękny, żółty kolor. Kluseczki są świetnym dodatkiem do dań głównych, a przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Poznaj przepis na zachwycające kluski śląskie w kolorze słońca z dodatkiem kurkumy.Kluski śląskie z kurkumą przygotowujemy w nieco inny sposób niż te tradycyjne. Podstawową różnicą jest sposób gotowania ziemniaków- młode ziemniaki gotujemy w mundurkach, a dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy i przeciskamy.Tak ugotowane ziemniaki są o wiele smaczniejsze, niż warzywa gotowane w tradycyjny sposób. Dodatek kurkumy dodatkowo podkręci smak klusek, dzięki czemu nabiorą charakteru i pięknego koloru.Do klusek śląskich z kurkumą możemy przygotować wszystko, na co tylko mamy ochotę. Roladki wołowe, gulasz, możemy przygotować okrasę z boczku lub cebuli. Kluski śląskie smakują doskonale również z surówką z czerwonej kapusty, burakami i ogórkami kiszonymi.Ugotujmy dokładnie tyle klusek, ile będzie potrzebnych na obiad. Resztę możemy zamrozić i wykorzystać w innym dniu. Jak najlepiej zamrozić kluski śląskie? Kluski poukładaj w zamrażalniku w taki sposób, żeby się nie stykały. Gdy będą już zamrożone, możemy przełożyć je do woreczków strunowych. Jeśli od razu włożymy kluski do woreczków, posklejają się i zamiast nich wyciągniemy ziemniaczaną bryłę, z której już raczej nic nie zrobimy.

Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność
12.06.2022 10:31 Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność

Szwedzie ziemniaki pieczone, czyli ziemniaki Hasselback, są wyjątkowym dodatkiem do dań głównych i potraw z grilla. Możemy je również przygotować na podwieczorek lub kolację, jako samodzielne danie. Szwedzi patent polega na nacinaniu ziemniaków, dzięki czemu są idealnie upieczone i jeszcze smaczniejsze.Jeśli jeszcze nie jadłeś ziemniaków pieczonych w szwedzkim stylu, koniecznie musisz ich spróbować. Odpowiednio ponacinany ziemniak ma bardzo wyraźny smak, ponieważ w nacięcia wkładane są dodatki, np. świeże zioła i czosnek.Danie wygląda bardzo apetycznie i urozmaici każdy obiad i grilla. Ziemniaki Hasselback możemy również przygotować jako samodzielną potrawę. Wystarczy, że w nacięcia powkładamy np. plasterki boczku, ser, cebulkę, paprykę lub na co tylko mamy ochotę i całość zapieczemy.W przepisie dodatkiem do ziemniaków jest czosnek i gałązki świeżego rozmarynu. Zioło możesz zamienić na oregano, bazylię, natkę pietruszki, koperek. Wszystko zależy od tego, na jaki smak masz akurat ochotę.Ziemniaki Hasselback szczególnie polecam do grillowanej karkówki w miodowo-musztardowej marynacie. Gdy podamy do tego jeszcze lekką sałatkę z pomidorków lub innych, świeżych warzyw, otrzymamy rewelacyjne danie.