Aby smakiem grzybów cieszyć się przez cały rok, należy je dobrze zakonserwować. Jedną ze sprawdzonych metod jest pasteryzacja, dzięki której grzyby przetrwają w spiżarni długie miesiące. Jak długo pasteryzować grzyby? Niezbędny do tego czas to po 60 minut w trzech cyklach.Pasteryzacja może potrwać nawet kilka dni, ale jest warta zachodu. Dzięki temu zabiegowi będziemy mogli cieszyć się grzybami, których można używać dokładnie tak samo, jak ich świeżej postaci. Żelazną zasadą jest to, że grzyby pasteryzujemy trzykrotnie. Dzięki temu minimalizujemy ryzyko późniejszej niestrawności lub wręcz zatrucia pokarmowego wywołanego przez zepsute grzyby.
Poniższy przepis jest doskonałym dowodem na to, że z kilku prostych składników można przygotować eleganckie danie, które z powodzeniem można postawić na stole przy wielu okazjach. Surówka z jabłek podana z aromatycznym orientalnym dressingiem wprawi w zdumienie niejednego gościa. Polecamy ten przepis nie tylko od święta.Sos do tej surówki z tartych jabłek przyprawiony jest nieoczywistymi aromatami kuminu, kolendry i cynamonu. Dodatek zmielonych orzechów włoskich skutkuje prawdziwą eksplozją smaków. Zaserwuj tę surówkę przy najbliższej okazji a przekonasz się, że każdy będzie błagał o przepis.
Marynowana dynia jest znakomita. Lekko słodkie warzywo w octowej zalewie z dodatkiem korzennych przypraw doskonale sprawdzi się zarówno jako element zdrowej sałatki jak przysmak podany do obiadu. Musicie spróbować — bije na głowę paprykę, grzyby czy buraki. Z korzennymi przyprawami dynia komponuje się doskonale. Dlaczego zatem nie zamknąć jej w pełnej smaku zalewie octowej? W tej wersji jest soczysta, a naturalna słodycz przyjemnie kontrastuje z kwaskowością fermentowanego płynu.
Buraczki na zimę z gruszką i śliwką spodobają się amatorom nietuzinkowych połączeń smakowych. Zdrowe warzywo z owocami będzie pasowało do niejednego obiadu, a jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Spróbujecie?Buraczki z dodatkiem gruszki i śliwek są pyszne. Słodkie jesienne owoce doskonale podkreślają smak zdrowego warzywa. Ich dodatek jednocześnie zrównoważy kwaskowość wlanego dla zachowania koloru i nadania przetworom aromatu octu. Warto spróbować — smakuje znakomicie.
Kozaki w occie smakują doskonale. Ich przyrządzenie nie wymaga wiele wysiłku, a z pewnością umilą wam długie zimowe dni. Pełne aromatu skarby lasu w prostej zalewie z naszego przepisu, a spodobają się nawet sceptykom. Spróbujecie? Aromatyczne kozaki w occie pasują zarówno do sałatek, jak i do tatara. Smaczne będą też z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Grzybki przygotowuje się bardzo prosto — wystarczy oczyścić, ugotować i zalać prostą marynatą. Resztę pracy wykona czas.
Czy wiecie ile gotować maślaki do octu? Babcia Stasia zdradziła sekret pysznego smaku grzybów ze słoika. Zawsze wrzuca je do wrzątku z sokiem z cytryny i przyrządza przez kwadrans. Dzięki temu leśne skarby są mięciutkie i mają piękny kolor. Sprawdźcie jej przepis, a na pewno się nie zawiedziecie. Maślaki są niezwykle smacznymi grzybami. Niektórzy amatorzy leśnych skarbów uważają, że idealnie nadają się do marynowania i to właśnie ich intensywnie poszukują podczas grzybobrania. Przygotowanie przysmaku ze słoika nie jest skomplikowane, jeśli zna się sztuczki, które pomagają wydobyć smak. Babcia Stasia robi jej bardzo prosto. Długo nie chciała wyjawić, w czym tkwi sekret pełnego aromatu rarytasu o cudownym lekko złocistym kolorze. W końcu udało nam się dowiedzieć co zrobić, by uzyskać najlepsze efekty. Na szczęście wyszukane dodatki nie będą konieczne.
Jeśli lubisz ostre smaki, na pewno rozsmakujesz się w naszym pikantnym sosie paprykowym. Przygotowany ze słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem papryczki chili, jest idealnym, uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Z pikantnym paprykowym sosem pod ręką możesz zapomnieć o istnieniu ketchupu.Sos paprykowy smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz użyć go jako dodatku do makaronu, mięsa, smarować nim kanapki czy nawet wykorzystać jako dip. Warto przygotować większą porcję, gdyż sos znika ze słoika w mgnieniu oka.
Jesień jest doskonałą porą roku na zapełnianie spiżarni rozmaitymi przetworami. Wśród słoików nie może zabraknąć wyśmienitych buraczków na zimę według Jacka Kuronia. Starte warzywa z dodatkiem octu i aromatycznych przypraw, nie raz udoskonalą swoją obecnością rodzinny obiad.Przygotowanie tych buraczków na zimę jest bardzo proste. Pamiętaj jedynie, że warzywa przez wsadzeniem ich do słoików musimy ugotować do miękkości. Takie gotowanie może zająć od 60 do 90 minut. Niezbędny będzie także czas na ostudzenie buraków.
Czy wiecie, jak przyspieszyć mięknięcie duszonego czy gotowanego mięsa? Są produkty, które dodane podczas obróbki kulinarnej, sprawią, że mięso ugotuje się szybciej, a jego konsystencja stanie się więcej niż zadowalająca. I co warto dodać - te produkty z pewnością macie w kuchennych zapasach i nie zrujnują waszego budżetu. Marzy wam się pyszne, mięciutkie mięso, np. w postaci gulaszu, lecz nie macie czasu na długie gotowanie? Cztery produkty znacznie skrócą czas obróbki termicznej, a dania zachwycą delikatnością. Nie tylko więc będziecie mieć szybciej obiad, ale też zaoszczędzicie gaz czy energię.
Lubicie śliwki w occie? Tym razem proponujemy wam przygotowanie przysmaku z aromatycznymi pomidorami. Owoce w ich towarzystwie nabierają wyjątkowego charakteru i świetnie sprawdzają się zarówno jako zdrowa przekąska, jak i dodatek do obiadu. Spróbujecie? Śliwki w occie doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań, a także samodzielna przekąska. Z pewnością spodoba się amatorom kwaskowych rarytasów. Przepis jest bardzo prosty. Polecamy zrobić większą ilość, bo przysmak będzie znikał błyskawicznie.
Smaczne śledzie w zalewie octowej skuszą niejednego smakosza. Wystarczy kilka kroków, by uzyskać znakomitą rybę. Przepis nie wymaga skomplikowanych składników. Koniecznie spróbujcie — goście będą zachwyceni.Amatorzy śledzi powinni choć raz spróbować tej prostej odsłony przysmaku. Cebulka połączona z octem i przyprawami stanowi prostą i niezwykle aromatyczną marynatę, która do tej delikatnej ryby pasuje doskonale.
Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji zaskakuje smakiem i chrupkością. Siostra Anastazja przygotowuje przetwory według tradycyjnej receptury. Zalewę robi klasycznie z octu, wody, soli i cukru. Jednak ściśle trzyma się określonych proporcji, ponieważ właśnie zalewa jest sekretem doskonałego smaku całej marynaty. Na zimę przygotowujemy wiele przetworów, głównie kiszonki, marynowane warzywa, a także dżemy i konfitury. Marynowana papryka, dynia, grzyby, cukinia są pysznym dodatkiem do zimnej płyty i pieczywa. W przetworach bardzo ważne jest zachowanie określonych proporcji przypraw i składników na zalewę.W taki właśnie sposób siostra Anastazja przygotowuje marynowaną paprykę. Do słoików dodaje wyłącznie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalewę gotuje również bez zbędnych dodatków, ponieważ to właśnie proporcje wody, octu, soli i cukru są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak.Przed przyrządzeniem marynowanej papryki dokładnie umyj i wyparz słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap robienia wszystkich przetworów. W słoikach znajduje się wiele bakterii, które szybko zepsują zapasy na zimę. Wrzątek skutecznie je usunie, a przetwory będą smaczne i świeże, aż do następnego sezonu.
Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików, zakrętek oraz uszczelek. To bardzo ważny krok, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się smakiem i świeżością marynat, kompotów i dżemów, aż do następnego sezonu.Słoiki możemy wyparzać na wiele sposobów. Niektórzy gotują je w gorącej wodzie, inni wyparzają w mikrofalówce, a nawet zmywarce. Wyparzanie słoików w piekarniku jest najlepszym sposobem na przygotowanie szklanych pojemników do przechowywania zimowych przetworów.Dlaczego wyparzanie słoików, uszczelek i zakrętek jest takie ważne? Jeśli włożymy przygotowane przez nas przetwory do brudnych słoików, to już po kilku dniach namnożą się bakterie i kiszonki lub marynowane przysmaki zepsują się. Umycie słoików płynem nie wystarczy, żeby pozbyć się chorobotwórczych i szkodliwych drobnoustrojów. Wyparzanie słoików jest więc absolutnie niezbędnym procesem, dzięki któremu nasze zimowe przetwory zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy. Na zimę możemy przygotować wszystkie warzywa i owoce. Jesienią warto zrobić marynowane grzyby leśne, marynowaną dynię, gruszki w occie i konfiturę śliwkową. Smakują rewelacyjnie.
Marynowane grzyby według przepisu siostry Anastazji to pomysł na niezwykle aromatyczną przekąskę i dodatek do zimnej płyty lub sałatek. Siostra Anastazja robi zalewę do grzybów z kilku aromatycznych przypraw, w tym cynamonu, to sekret doskonałego smaku.Jesienią lasy są pełne grzybów. Przygotujemy z nich aromatyczny sos, ugotujemy zupę, zrobimy jajecznicę. Na zimę grzyby możemy wysuszyć i wykorzystać je później do pierogów z kapustą, bigosu i innych potraw. Możemy również marynować grzyby i cieszyć się ich smakiem aż do następnego sezonu.Marynowane grzyby zwykle przygotowujemy klasycznie z cukrem, octem, gorczycą, cebulą. Siostra Anastazja robi zalewę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i cynamonu. Zalewa jest niezwykle aromatyczna i dzięki niej grzyby smakują fantastycznie.Marynowane grzyby zawsze przekładaj do umytych i wyparzonych słoików, w przeciwnym razie szybko się zepsują lub pojawi się na nich pleśń. Marynowane, leśne przysmaki zachowają smak i świeżość, kiedy będziemy pasteryzować przetwory po przygotowaniu.
Babciny przepis na dynię w occie jest niezwykle prosty. Sekretem smaku jest zalewa z dodatkiem aromatycznych goździków, octu, cukru i ziela angielskiego. Przetwory z dyni są tak smaczne, że znikają błyskawicznie z każdej spiżarni.Sezon na dynię już się rozpoczął i potrwa mniej więcej do końca października, czyli do pierwszych przymrozków. Z dyni przygotujemy wiele pyszności, między innymi zupy, sałatki, a także ciasta i przetwory na zimę, w tym właśnie dynię w occie, która oczaruje smakiem każdego.Dynia w occie przygotowana według tradycyjnej, babcinej receptury jest idealna jako przekąska lub dodatek do zimnej płyty. Dynia jest słodko- kwaśna z wyczuwalną nutą goździków, jest przepyszna. Dynię przed wkładaniem do słoików musimy zblanszować, wtedy będzie idealnie miękka.Przed przygotowywaniem dyni w occie dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. Muszą być sterylnie czyste, żeby na przetworach nie pojawiła się pleśń. Zblanszowaną dynię wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Przetworów nie pasteryzujemy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i czekamy, aż powoli ostygną, a zakrętki będą wklęsłe.
Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na śliwki w occie. Do śliwek dodaje goździki, które nadają przetworom niezwykłego smaku i aromatu. Śliwki w occie na słodko to idealna przekąska, kiedy na zewnątrz jest zimno i pada śnieg.Nie tylko lato jest dobrą porą na przygotowywanie przetworów na zimę. Jesienią mamy dynię, patisony, gruszki, śliwki. Zarówno warzywa, jak i owoce marynowane smakują rewelacyjnie. Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić śliwki w occie na słodko. Wachowicz do zalewy dodaje goździki, które dodatkowo podkręcają smak owoców.Zalewa gotowana z korzenną przyprawą nabiera niezwykłego aromatu. Mało kto wie, że goździki wzmacniają również odporność i działają przeciwwirusowo. Dzięki nim śliwki węgierki będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe i doskonale sprawdzą się na przekąskę w mroźne, pochmurne dni.Przed przygotowywaniem śliwek w occie musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki, w przeciwnym wypadku nasze przetwory szybko się zepsują. Pasteryzacja również jest kluczowa, ponieważ bez niej na śliwkach może pojawić się pleśń. Do przetworów wykorzystajmy wyłącznie zdrowe owoce.
Babcia Ula zdradziła przepis na domowy ocet jabłkowy z jabłek, miodu i wody. Ocet po kilku tygodniach fermentacji będzie pełen smaku. Jest delikatny dla żołądka, więc warto nim zastąpić ocet spirytusowy. Babcia Ula do octu wykorzystuje również skórki jabłek, dzięki czemu w jej kuchni nic się nie marnuje.Domowy ocet jabłkowy przygotujemy z trzech składników w naprawdę prosty sposobów. A jest o wiele tańszy od gotowego produktu, a także zdrowszy i smaczniejszy od octu spirytusowego. Ocet zawiera około 5% kwasu octowego, a dodatek miodu nadaje mu przyjemnej słodyczy. Miód dodajemy zawsze do ugotowanej i przestudzonej wody, nigdy do wrzątku, ponieważ straci wszystkie wartości odżywcze.Do przygotowania octu jabłkowego wykorzystajmy jabłka ekologiczne, niepryskane. Jabłka muszą być jędrne, zdrowe, nie mogą być obite i robaczywe. Ocet musi fermentować w umytym i wyparzonym słoiku, w przeciwnym razie może się zepsuć. Łyżka do mieszania octu również musi być dokładnie umyta i wyparzona.Po włożeniu jabłek do słoika zalejmy je wodą z miodem tak, aby jabłka były dokładnie przykryte zalewą. Musimy docisnąć owoce, ponieważ jeśli nawet kawałek jabłka będzie wystawał, pojawi się na nim pleśń, a ocet jabłkowy się zepsuje.
Śledzie po szwedzku są prostym sposobem na podanie lubianej ryby. Smaczną przekąskę przygotowuje się w okamgnieniu. Wystarczy wymoczone płaty zamknąć w słoiku z pełną przypraw marynatą i wstawić do lodówki na jeden dzień. Będą wyśmienite na co dzień i od święta. Nie wiecie, jak przyrządzić śledzie, by każdy chciał ich spróbować? Zalejcie je pyszną marynatą wraz z cebulką i marchewką, a będą delikatne, aromatyczne i obłędnie pyszne. Zajadać będziecie mogli się już po jednym dniu trzymania ich w lodówce. Skusicie się?
Cukinia marynowana po francusku zachwyca słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie mięs, a także jako dodatek, na przykład do kanapek. Jest przetworem, po który z największa przyjemnością sięgniesz w zimowe miesiące.Marynowana cukinia w stylu francuskim wymaga użycia francuskiej musztardy. Przyprawa ta jest charakterystyczna, dzięki zawartości całych ziaren gorczycy. Taka musztarda wydobędzie z cukinii jej naturalną słodycz, a dodatkowo nada jej pikantnej nuty.
Ogórki konserwowe stanowią świetny dodatek do surówek czy kanapek. Sekretem udanego wyrobu są odpowiedni wybór warzyw oraz właściwie sporządzona zalewa. Z naszym prostym przepisem przygotujecie je sprawnie, a smak pozytywnie was zaskoczy. Do przyrządzenia ogórków konserwowych najlepiej nadają się warzywa średniej wielkości. Powinny one też być jędrne i pozbawione przebarwień na skórce. Zalewając ogórki dobrze skomponowaną zalewą, uzyskamy smaczny i pełen aromatu wyrób.
Marynowane przetwory kojarzą się z koniecznością zastosowania octu spirytusowego do przyrządzenia zalewy. Możesz jednak ten składnik zastąpić jego łagodniejszym odpowiednikiem, czyli octem jabłkowym. Sałatka z ogórków przygotowana przy użyciu octu jabłkowego jest niezwykle delikatna, a przy tym stanowi doskonałą przekąskę na zimowe miesiące.Ocet jabłkowy, w przeciwieństwie do swojego spirytusowego kuzyna, nie podrażnia żołądka i nie jest szkodliwy dla naszego organizmu. Proponowana przez nas sałatka z ogórków, dzięki zawartości octu jabłkowego działa korzystnie na układ trawienny oraz zwiększa uczucie sytości. Zimowa sałatka z ogórków jest pyszna i zdrowa.
Szukasz pomysłu na oryginalny przetwór, który zimą będzie świetnym dodatkiem do potraw? Postaw na łagodne śliwki w occie z dodatkiem goździków. Podajemy Wam przepis na ten specjał, bo jest naprawdę pyszny. I z pewnością będzie rewelacyjnym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin, serów i pasztetów.Przełom lata i jesieni to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem śliwek węgierek, gruszek, jabłek, dyni, orzechów. Węgierki dojrzewające w pełnym słońcu są teraz słodkie i bardzo soczyste. Przygotujemy z nich wiele świetnych potraw, w tym właśnie śliwki w occie.Śliwki w occie na zimę to przetwory, które wykorzystamy do przełamania wyraźnego smaku mięs, pasztetów i serów. Śliwki w zalewie z dodatkiem korzennych przypraw pachną bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.Przed przygotowywaniem śliwek w occie, koniecznie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Jeśli tego nie zrobimy, na owocach szybko pojawi się pleśń i wszystkie przetwory będą do wyrzucenia. Sprawdźmy również, czy zakrętki dobrze pasują do słoików, jeśli do śliwek dostanie się powietrze, także zaczną się psuć.Śliwki w occie musimy pasteryzować. Zakręcone słoiki wstawiamy do większego garnka, wlewamy wodę, żeby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Wodę powoli doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.
Buraczki do słoików zimą znajdą z pewnością wielu amatorów. Sałatka z gotowanych buraków z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Wystarczy ją tylko otworzyć. Sekretem smaku tego przetworu jest aromatyczna zalewa z octu, cukru i soli. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.Przełom lata i jesieni to ostatni dzwonek na przygotowanie domowych przetworów. Marynowane i kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do obiadu, są również bardzo zdrowe. Buraczki do słoików to jedne z tych przetworów, które muszą być w każdej spiżarni.Przed przygotowaniem buraczków do słoików dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki oraz zakrętki. Musimy dobrze dopasować zakrętki do słoików. Jeśli zakrętka nie będzie odpowiednia, do słoików dostanie się powietrze i buraczki się zepsują.Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której sałatka będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu. Buraczki do słoików pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut, studzimy i odstawiamy do spiżarni. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do obiadu w chłodne, zimowe dni.
Chińska surówka z białej kapusty jest świetnym pomysłem na pełen charakteru dodatek do obiadu. Sos z dodatkiem octu ryżowego sprawia, że warzywa są przyjemnie chrupiące i orzeźwiające, a smak niezwykle głęboki i wyrazisty. Koniecznie spróbujecie — będzie lepsza niż w niejednym „chińczyku".Prosta i pełna smaku surówka chińska świetnie pasuje do dań z ryżem i nie tylko. Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekty będą zachwycające. Zróbcie od razu dla całej rodziny, a na pewno poproszą o dokładkę.
Biszkopt to pyszne i lekkie ciasto, z którego przygotowujemy torty, ciasta z kremami, owocami i galaretką. Często jednak biszkopt kruszy się, pęka, opada lub wcale nie rośnie. Mamy na to skuteczny sposób- do biszkoptu dodaj łyżkę octu, wyjdzie doskonały za każdym razem.Biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Musimy pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników, o mieszaniu, przesianiu mąki, ubiciu dobrej piany z białek. Bardzo ważny jest również dodatek octu, to sprawdzony sposób na najlepszy biszkopt.Z dodatkiem octu upieczemy biszkopt, który doskonale wyrośnie i będzie lekki i puszysty. Biszkopt po ostudzeniu możemy przekroić aż na trzy blaty. Jeśli chcemy zrobić tort, upieczmy biszkopt dzień wcześniej, a ostudzone ciasto przykryjmy ściereczką, aby nie wyschło.Bardzo ważny jest również sam proces studzenia biszkoptu. Po upieczeniu nie wyjmujmy ciasta od razu z piekarnika, uchylmy jedynie drzwi i pozwólmy mu stopniowo stygnąć w piecu. Biszkopt wyjmijmy po około 20- 30 minutach. Gwałtowna zmiana temperatury źle wpłynie na delikatne ciasto- biszkopt może wtedy popękać lub opaść.
Lubicie marynowane prawdziwki? Lekkie i pełne aromatu grzyby zatopione w pysznej zalewie są doskonałą przekąską. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Skorzystajcie ze sprawdzonego babcinego przepisu, a wyjdą obłędnie pyszne. Marynowane prawdziwki kusza niebagatelnym smakiem. Pełen aromatu wyrób z octu będzie świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Babciną recepturę można wzbogacić o inne ulubione przysmaki np. kapary czy ostrą papryczkę. Smak zyska na głębi.
Cebula karmelizowana to rewelacyjny dodatek do obiadu i zimnej płyty. Zrazy wołowe, pieczeń, kanapki, kluski śląskie i pyzy zyskają zupełnie nowy, niepowtarzalny smak. Cebulka będzie równie dobrze łączyć się z kromką pieczywa, grzankami i serem.Cebulkę karmelizowaną możemy kupić w każdym sklepie, gotowy produkt nie smakuje jednak jak potrawka z cebuli przygotowana samodzielnie. Tym bardziej, że cebula karmelizowana będzie gotowa dosłownie po godzinie smażenia i potrzebujemy kilku składników: octu, oleju, soli i pieprzu.Cebulę karmelizowaną zrobimy w prosty sposób. Cebulę wystarczy odpowiednio długo smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, co jakiś czas ją przemieszać i dodawać odpowiednie przyprawy. Cebula już po 20- 30 minutach smażenia zmieni kolor na bardzo ciemny i zacznie uwalniać rewelacyjny smak.Karmelizowaną cebulę przełóżmy do umytego słoika, zakręć i wstawmy do lodówki. Przechowywana w ten sposób zachowa świeżość nawet do 2 tygodni. Do przygotowywania cebuli karmelizowanej wybierajmy zdrową, nieuszkodzoną i twardą cebulę. Warzywo, które zaczyna robić się miękkie, nie nadaje się już do jedzenia.
Buraczki na zimę to jedne z lepszych przetworów, jakie możemy przygotować na przełomie lata i jesieni. Tarte buraki są pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Podaj je do pieczonej kaczki, zrazów wołowych, czy kotletów mielonych, a cała rodzina będzie zachwycona.Nie wyobrażam sobie zimy bez przetworów z warzyw i owoców sezonowych. Buraczki na zimę, ogórki kiszone, ogórki w zalewie musztardowej i marynowana cukinia to jedne z moich ulubionych dodatków obiadowych w mroźne, zimowe dni.O ile przygotowanie niektórych przetworów zajmuje sporo czasu, tak buraczki na zimę są gotowe błyskawicznie. Do buraków potrzebuję octu, soli i cukru, nie ma tu żadnej zalewy i innych przypraw. Buraki wystarczy ugotować, zetrzeć na tarce i wymieszać z resztą składników.Przed przygotowywaniem buraczków na zimę zawsze dokładnie myję i wyparzam słoiki i zakrętki. Pojemniki muszą być idealnie czyste, inaczej szybko w przetworach pojawi się pleśń. Słoiki pasteryzuję około 15 minut, dzięki czemu mam pewność, że buraczki będą smaczne i świeże aż do następnego sezonu.