Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy?
09.04.2022 14:46 Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy? Najlepszy do jajek i mięs

Chrzan jest zdrowym warzywem, które dość często pojawia się w daniach kuchni polskiej. Ten wyrazisty korzeń będzie idealny do przygotowania szybkiego sosu na bazie śmietany z dodatkiem majonezu i octu winnego. Podajcie go do świątecznych potraw z jajkami i mięs, a wasi bliscy będą zachwyceni.Chrzan jest źródłem beta-karotenu oraz wielu witamin m.in. C i E, a także witamin z grupy B. W korzeniu tej rośliny znajdziemy też sporo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Wyraziste warzywo obfituje również w liczne przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki.Najczęściej chrzan wykorzystujemy jako przyprawę do pieczonych mięs czy pasztetów. Nierzadko trafia on też do buraków ćwikłowych czy ziemniaczanego purée, tworząc niezwykle smaczne dodatki obiadowe. Sprawdzi się również w przygotowaniu aromatycznego — idealnie pasującego do wielkanocnych jajek — sosu.

czajnik
08.04.2022 22:46 Jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku? Wystrzegaj się 1 popularnego błędu

Wiesz, jak poradzić sobie z kamieniem w czajniku? Wystrzegaj się jednego popularnego błędu. Jakiego? Większość osób, po odkamienianiu czajnika nie wygotowuje go przed ponownym użyciem. Z tego powodu herbata i kawa mogą smakować okropnie. Kamień w czajniku jest dość popularnym zjawiskiem. To dlatego, że w naszych kranach płynie zwykle twarda woda, z której pod wpływem wysokiej temperatury łatwo wytrąca się osad wapnia i magnezu. Gdy osadu nagromadzi się grubsza warstwa, powstaje kamień. Może on przedostawać się do wody, którą zaparzamy na przykład herbatę, co wygląda mało apetycznie. Pod drugie osadzony wewnątrz czajnika kamień, utrudnia przewodzenie ciepła, co sprawia, że zużywamy więcej energii elektrycznej lub gazu. Nie jest to więc tez ekonomiczne. Dlatego warto oczyszczać czajnik regularnie, najlepiej raz w miesiącu.

szafka kuchenna
08.04.2022 20:12 Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni? Domowe sposoby na uporczywy problem

Dziś powiemy wam, jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni. Przedstawimy sprawdzone, domowe sposoby na ten uporczywy problem. Można na przykład wstawić do kuchennej szafki miseczkę z octem, a niechciani goście szybko się wyniosą. Poznajcie też inne skuteczne triki na pozbycie się tych szkodników. Charakterystyczna pajęczynka w produktach zbożowych, pełzające larwy czy beżowe motylki. Po tym można rozpoznać, że w waszej kuchni zagościły mole. Co prawda nie są one szkodliwe dla zdrowia, ale z pewnością obrzydliwe. Dlatego warto zrobić wszystko by ustrzec się przed ich inwazją, a jeśli już się pojawią, skutecznie je zwalczyć.

cebula
08.04.2022 16:47 Jak usunąć goryczkę z cebuli? Garść niezawodnych sposobów

Lubisz cebulę, ale jest dla Ciebie za ostra? Powiemy Ci, jak usunąć goryczkę z cebuli. Mamy na to garść niezawodnych sposobów. Jeden z nich polega na zalaniu posiekanego warzywa wodą z octem i odstawieniu na godzinę. Po tym czasie cebula zyska wspaniały smak. Poznaj też inne skuteczne metody.Cebula jest zdrowa i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Jednak dla niektórych jest zbyt gorzka i za ostra. Czują po jej zjedzeniu dyskomfort na żołądku, a na języku pieczenie. Na szczęście są sposoby na to, by złagodzić smak cebuli i usunąć z niej niepożądaną goryczkę.

Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku
08.04.2022 10:00 Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku. Sekretem jest jeden wyborny dodatek

Mizeria pasuje do wielu dań. Delikatne ogórki w śmietanie i jogurcie nabiorą charakteru, gdy dodamy do nich octu. Tak robiły nasze babcie, a smak tej pysznej kompozycji pozostał w pamięci wielu z nas. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, przygotujcie ją choćby dziś. Jest doskonała. Mizeria ze świeżych ogórków jest obiadowym klasykiem, który w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już co zrobić, by wyszła niezwykle kremowa i polecaliśmy recepturę na ten specjał z cukinii i rzodkiewki. W nowej odsłonie sięgamy po produkt, który sprawi, że rarytas zyska na wyrazistości. Spróbujecie?

chrzan
06.04.2022 22:18 Co zrobić, żeby tarty chrzan na Wielkanoc nie ściemniał? Wystarczy 1 prosta sztuczka

Sprawdźcie, co zrobić, żeby tarty na Wielkanoc chrzan nie ściemniał. Wystarczy zastosować jedną, prostą sztuczkę, a mianowicie dodać do niego kilka łyżek soku z cytryny. Można też sięgnąć po inny dodatek, a chrzan również pozostanie jasny i apetyczny.Wielkanoc i świąteczny stół kojarzy się z kilkoma charakterystycznymi produktami. Wśród nich jest chrzan, który podaje się np. do wędlin i mięs, a także do pieczonej kiełbasy. Podnosi on też smak żurku i sosów. Tarty chrzan można bez problemu kupić. Jednak ten przygotowany własnoręcznie ma silniejszy aromat i jest ostrzejszy. Z pewnością ma też prostszy skład, bo nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Sprawdź, jak go przygotować, by wyglądał apetycznie.

zapchany zlew
28.03.2022 21:59 Jak odetkać zlew domowymi metodami? Prosto i skutecznie

Dziś powiemy wam, jak odetkać zlew domowymi metodami. Będzie prosto i skutecznie, bez silnej, kupnej chemii. Wystarczy wsypać do odpływu szklankę sody oczyszczonej i zalać ją kolejną szklanką octu. Po kilku minutach będzie po kłopocie.O zapchany zlew w kuchni nietrudno. Często bowiem lądują w nim resztki jedzenia, a gdy nagromadzi się ich w rurach zbyt dużo, może dojść do zatkania przepływu. Najłatwiej wtedy sięgnąć po przepychacz, ale nie zawsze jest on skuteczny. Gdy w zagięciach rur nagromadzi się tłuszcz plus inne resztki, trzeba spróbować je rozpuścić.

przypalone ciasto
26.03.2022 21:06 Co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki

Przypaliło wam się ciasto czy zapiekanka? A wiecie, co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki. Jednym z nich jest zagotowanie szklanki octu, co doskonale zneutralizuje nieprzyjemną woń. Poznajcie też inne sprawdzone sposoby na ten częsty problem.Przypalenie potrawy nie jest wcale czymś rzadkim w codziennym gotowaniu i pieczeniu. Wystarczy bowiem chwila nieuwagi, a potrawa zwęgli się z wierzchu lub przywrze do dna naczynia. W wyniku tego w kuchni, a często też w całym domu czuć nieprzyjemny swąd. Powiemy wam jak najszybciej się go pozbyć.

czyszczenie lodówki
26.03.2022 18:20 Jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami? Garść skutecznych porad

Wiecie, jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami? Podamy wam garść skutecznych porad, dzięki którym ten kuchenny sprzęt nabierze blasku jak nigdy dotąd. Tak naprawdę wystarczy połączyć trzy produkty, które z pewnością każdy z was ma w domu. Jednym z nich jest niezawodny ocet. Poznajcie też inne skuteczne środki.Lodówka jest sprzętem kuchennym, bez którego nie wyobrażamy sobie funkcjonowania. To właśnie ona sprawia, że nie musimy chodzić po zakupy codziennie, bo skutecznie przedłuża świeżość produktów spożywczych. Jednak, by lodówka gwarantowała świeżość żywności, sama musi być czysta. A oto już musimy zadbać my. Jak to zrobić skutecznie i bez zbędnej chemii? Podpowiemy wam, po jakie składniki najlepiej sięgnąć.

Jak pozbyć się kamienia z czajnika
16.03.2022 01:00 Jak pozbyć się kamienia z czajnika? Wystarczy sięgnąć po popularne produkty spożywcze

Czajnik, w którym gotujemy wodę, jestem jednym ze sprzętów, o które warto dbać. Kamień usuniecie z łatwością, korzystając ze sprawdzonych domowych patentów. Jednym z nich jest zastosowanie soku z cytryny. Dowiedzcie się, co jeszcze może pomóc. Czyszczenie czajnika nie musi być kosztowne. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że w naszych szafkach mamy produkty, które pozwolą nam wyczyścić urządzenie szybko i niemalże bez wysiłku. Koniecznie dowiedzcie się jak zaoszczędzić podczas sprzątania.

czyszczenie patelni
16.03.2022 01:00 Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody

Sprawdź, jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię. Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody z wykorzystaniem popularnych, domowych produktów. Jeden z nich wystarczy rozpuścić w wodzie i powstałą mieszanką zalać naczynie. Zejdzie z niego nawet najbardziej uporczywy brud.Gdy smażymy na patelni mięso, czy warzywa nietrudno o przypalenie. Wystarczy chwila nieuwagi i za duży ogień, a na dnie zostanie przypalona warstwa potrawy. Jednak patelnia może się też przypalić od zewnątrz. Dzieje się tak zwykle wtedy, gdy kipi z niej sos lub przelewamy coś do innego naczynia. Ściekające płyny łatwo przywierają go gorącej powierzchni, tworząc trudne do usunięcia zabrudzenie.

Jak wyczyścić mikrofalówkę domowymi sposobami?
13.03.2022 01:00 Jak wyczyścić mikrofalówkę domowymi sposobami? Zdradzamy najlepsze patenty

Mikrofalówka potrafi przyspieszyć przygotowanie potraw. Jednak, żeby korzystanie z niej było bezpieczne, konieczne jest regularne sprzątanie. Jednym ze sposobów na jej sprawne oczyszczenie jest użycie plastrów cytryny zanurzonych w wodzie. Sprawdźcie, jak jeszcze możecie zadbać o to urządzenie. Mikrofalówka jest jednym z kuchennych urządzeń, które ułatwia nam przygotowywanie posiłków. Podobnie jak piekarnik czy kuchenka musi być regularnie sprzątana, by nie stała się siedliskiem bakterii i brzydkich zapachów. Podpowiadamy jak to zrobić domowymi sposobami.

Biszkopt
09.03.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Efekt robi wrażenie

Co zrobić, żeby biszkopt był puszysty i ładnie wyrośnięty? Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Ten prosty składniki, naprawdę potrafi zdziałać cuda. Przekonajcie się o tym sami, efekt robi wrażenie. A na bazie udanego biszkoptu przygotujecie smaczny i elegancki tort. Podstawą większości tortów jest biszkopt. Ma on delikatną strukturę i łagodny smak, dzięki czemu doskonale harmonizuje z różnymi, słodkimi dodatkami. Nie ma co ukrywać — wyśmienity tort zrobicie tylko z udanego biszkoptu. Oto mała podpowiedź, jak ten sukces osiągnąć.

Jak pozbyć się moli spożywczych z mąki?
05.03.2022 01:00 Jak pozbyć się moli spożywczych z mąki? Pomogą nie tylko liście laurowe

Mąka jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Niestety podobnie jak kasze czy ryż, stanowi dobre środowisko dla rozwoju moli spożywczych. Jak się ich pozbyć? Znamy skuteczne sposoby. Jeżeli w kupionej przez was mące pojawiły się mole, czym prędzej ją wyrzućcie, a pozostałe produkty sypkie dokładnie przejrzyjcie. Mole spożywcze niełatwo jest wytępić, ale jest to możliwe. Podpowiadamy, co warto zrobić.

przypalony garnek
04.03.2022 01:00 Jak wyczyścić garnek ze spalenizny?

Gotując potrawy, nieraz o nich zapomnimy, co skutkuje wykipieniem lub przypalenizną. W tym drugim przypadku potrawa często jest nie do uratowania. A co z garnkiem? Jest szansa, że da się go przywrócić do poprzedniego stanu. Sprawdźcie, jak wyczyścić garnek ze spalenizny. Mamy na to swoje patenty. Tak naprawdę to, czy garnek da się uratować, zależy od materiału, z którego został wykonany. Jeśli jest to garnek emaliowany, bardzo często zniszczenia są nieodwracalne. Przegrzanie takiego garnka może skutkować nie tylko przypalenizną, ale też odpryśnięciem wewnątrz emalii. Wtedy garnek nie nadaje się już do użycia w kuchni. Podobnie może być z patelniami, rondlami czy garnkami pokrytymi powłoką teflonową.Na szczęście coraz częściej w naszych kuchniach korzystamy z garnków ze stali nierdzewnej lub garnków ceramicznych. Dość łatwo utrzymać je w czystości, a nawet usunąć z nich ślady przypalenizny. W jaki sposób? Poznajcie kilka patentów.

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?
04.03.2022 01:00 Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki? Mamy sprawdzone metody

W waszych lodówkach nie pachnie zbyt ładnie? Znamy sposób na wyeliminowanie problemu. Plasterki cytryny i inne środki, które z pewnością macie w domu pomogą przywrócić czystość i usunąć nieprzyjemną woń. Podpowiadaliśmy wam już jak wyczyścić mikrofalówkę, korzystając z sody oczyszczonej i zdradzaliśmy sposób na skuteczne umycie piekarnika z pomocą soli. Tym razem wracamy z prostymi patentami na wyeliminowanie brzydkich woni z lodówki. Zapomnijcie o gotowych produktach. Wystarczy kawałek cytryny.

Sos z cukinii do słoików
03.03.2022 01:00 Sos z cukinii do słoików. Najlepszy przepis

Sos z cukinii do słoików z papryką i pieczonymi pomidorami to doskonały pomysł na sos, który zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos z cukinii smakuje rewelacyjnie z makaronem, ryżem i świeżym pieczywem. Poznaj przepis na sos cukinii do słoików.Sos z cukinii do słoików to sos, który wykorzystasz do ugotowania pysznego obiadu lub pożywnego lunchu. Wystarczy, że podgrzejesz sos i podasz go z makaronem, ryżem lub bagietką. Sos z pieczonych warzyw jest bardzo aromatyczny, lekki i pełen witamin.Słoiki z sosem pasteryzuj przez 15- 20 minut do góry dnem. W ten sposób zabezpieczysz sos przez szybkim psuciem i zachowa smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos przed przełożeniem do słoików dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami, będzie przepyszny.Jeśli szukasz pomysłu na sos do makaronu- tu poznasz przepis na pikantny sos z papryczek chili do słoików, zachowa świeżość i smak przez wiele miesięcy.

chleb
28.02.2022 01:00 Najszybszy chleb na bazie mleka w 5 minut - bez drożdży i zakwasu

Macie ochotę na świeży, puszysty chleb? Możecie go mieć bez wychodzenia z domu. Skorzystajcie tylko z naszego przepisu na najszybszy chleb na bazie mleka w 5 minut. By go przygotować, nie potrzebujecie drożdży ani zakwasu. Jest błyskawiczny, prosty i pyszny.Świeży chleb nie potrzebuje wymyślnych dodatków. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i popijany zimnym mlekiem. Pamiętacie takie smaki z dzieciństwa? Jeśli za nimi tęsknicie, możecie je sobie przypomnieć, piekąc chleb, według podanego przez nas przepisu.W naszym materiale prezentujemy kadr z filmiku kanału e-PrzepisyKulinarne na YouTube. Prawda, że chlebek wygląda apetycznie i kusząco?

Zimne nóżki w galaretce
27.02.2022 01:00 Co zrobić, gdy zimne nóżki wyjdą mętne?

Wytrawna galareta, czy inaczej zimne nóżki są przysmakiem, który doskonale nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Nóżki dużą popularnością cieszyły się lata temu, jednak teraz wracają znów do łask. Ich smak i konsystencja są bowiem niepowtarzalne. Dziś powiemy wam, co zrobić, gdy zimne nóżki wyjdą mętne. Zimne nóżki gotuje się na nogach wieprzowych, rzadziej cielęcych. To właśnie zawarty w ich skórze i kościach kolagen, sprawiają, że galareta ścina się nawet bez dodatku żelatyny. Wiele osób przy przyrządzaniu nóżek ma jednak problem z tym że robią się mętne. Co prawda nadal smakują dobrze, jednak nie wyglądają już tak apetycznie, jak powinny.

Czym zastąpić płyn do zmywania naczyń?
27.02.2022 01:00 Czym zastąpić płyn do zmywania naczyń?

Naczynia są brudne, a płyn do mycia naczyń wam się skończył? Użyjcie mąki. Wykazuje ona właściwości absorbujące i doskonale usuwa tłuste plamy. Wystarczy wsypać garść produktu do pełnego gorącej wody zlewu. Podpowiadaliśmy wam już jak oczyścić przypalony garnek. Zdradzaliśmy też jakie naczynia nie powinny trafić do zmywarki. Tym razem na tapet bierzemy temat zmywania brudnych talerzy i wskazujemy produkty spożywcze, które pomogą nam w sprzątaniu, gdy środek do mycia się skończy.

Gotowanie wody w czajniku
22.02.2022 01:00 Jak odkamienić czajnik domowymi sposobami?

Zalewanie liści herbaty i ziaren kawy wodą z czajnika, który od środka ma grubą warstwę kamiennego osadu, nie jest przyjemne. Kamień negatywnie wpływa na smak obu naparów, dlatego warto się go pozbyć. Niżej pokazujemy, jak przy użyciu wody z octem skutecznie usunąć nawet największy kamień. Kamień odkładający się w czajniku nie jest w żadnym stopniu szkodliwy czy niebezpieczny dla człowieka. To po prostu wapń i magnez, które pod wpływem temperatury wytrącają się z wody i gromadzą na ściankach czajnika. Oczywiście mineralne chrupanie i trzaskanie w zębach podczas picia kubka ciepłej herbaty nie dodaje doświadczeniu żadnych pozytywnych cech. Na szczęście w łatwy sposób można tego uniknąć, korzystając z produktów dostępnych pod ręką.

Sos śmietanowy do sałatki
22.02.2022 01:00 Wyborny sos śmietanowy do sałatki

Sos śmietanowy do sałatki to lekka i prosta propozycja. Sos pasuje do każdej sałatki z mixem sałat, idealnie łączy się każdym rodzajem sałaty i świeżym warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowy do sałatki. Sos śmietanowy do sałatki to kremowy, delikatny sos, który podkreśla smak zarówno warzyw, jak i samej sałaty. Sos na bazie śmietany z dodatkiem octu i cukru, to jeden z najszybszych sosów do dań.Sos przygotujesz w dosłownie kilka minut, a będzie pysznym dodatkiem do sałatek lunchowych, obiadowych oraz sałat. Doprawiaj go solą i pieprzem bardzo ostrożnie, żeby nie zepsuć jego smaku. Sałatkę z sosem możesz wstawić do lodówki i zjeść następnego dnia, sos nie zepsuje się przez noc.Szukasz pomysłu na pyszne sosy do sałatek? Tu poznasz przepis na sos francuski na bazie oliwy z oliwek, jest lekki i pyszny. Sos ranczerski również pasuje do wielu sałatek, ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczny.

Ocet jabłkowy
18.02.2022 01:00 Dlaczego warto pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy znajduje się w praktycznie każdej kuchni, dlatego dobrze jest znać jego cenne właściwości. Picie octu z jabłek może przynieść wiele korzyści, takich jak poprawa procesu trawienie, utrata wagi, czy stabilizacja poziomu cukru we krwi. Eksperci zalecają, aby codziennie przed śniadaniem wypijać szklankę wody z łyżką octu. Ocet jabłkowy wykorzystywany jest przez ludzkość od tysięcy lat i już starożytni Rzymianie i Grecy cenili jego pozytywne działanie. Można stosować go zarówno zewnętrznie, w celu leczenia zmian skórnych, a także wewnętrznie. Dzisiaj skupimy się na pozytywach płynących z regularnego picia octu. Choć kwaśny i charakterystyczny smak może odrzucać, zdecydowanie dobrze jest się przemóc. Efekty powinny być widoczne stosunkowo szybko od rozpoczęcia picia octu.

Pieczarki glazurowane
17.02.2022 01:00 Niesamowity patent na pieczarki w glazurze - idealny dodatek do obiadu

Czasem zdarza się, że mamy pomysł na główne danie, lecz brakuje do niego dodatków - w takiej sytuacji z pomocą może przyjść poniższa propozycja. Pieczarki w glazurze, czyli słodko-kwaśnym gęstym sosie, świetnie komponują się do wielu obiadów. Najlepiej podać je do mięs oraz ryb. Glazurowane pieczarki są idealnym przysmakiem dla osób, którym klasyczne zasmażane buraczki już się znudziły. Czasem trzeba bowiem wprowadzić do kuchni powiew świeżości, by ciągle móc być z niej zadowolonym. Ich przygotowanie jest banalnie proste - szczególnie, jeśli korzysta się z poniższej receptury. Wyjaśniamy w niej krok po kroku zasady gotowania glazurowanych pieczarek, aby nikt nie popełnił żadnego błędu.

Sprzątanie lodówki
15.02.2022 01:00 Jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami?

Czyszczenie lodówki nigdy nie jest przyjemnym zajęciem, lecz czasem trzeba się za nie zabrać. Jednym z najlepszych sposobów na lodówkę lśniącą czystością, jest wymycie jej domowym środkiem z 3 produktów. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie wody, sody oczyszczonej i mydła. Niżej wyjaśniamy wszystko krok po kroku. Czysta lodówka jest jedną z podstaw dobrze zarządzanej kuchni. Bałagan w jej wnętrzu, plamy, zacieki i nieprzyjemny zapach nie tylko negatywnie wpływają na zdrowie, lecz również mogą doprowadzić do spowolnienia gotowania. Aby uchronić się przed nieprzyjemnościami, polecamy regularnie i dokładnie sprzątać ją od środka. W tym celu zdradzamy dzisiaj, jak sporządzić prosty środek do jej czyszczenia, który przygotujesz z podstawowych produktów.

Marynata do wołowiny
15.02.2022 01:00 Najprostsza i najlepsza marynata do wołowiny

Szukasz pomysłu na marynatę do wołowiny? W tym artykule poznasz przepis na marynatę do wołowiny po chińsku z warzywami, marynatę wołowiny z grilla z kolendrą smażoną, a także marynatę z musztardą do pieczonej wołowiny na obiad. Poznaj trzy proste przepisy na marynatę do wołowiny, a mięso nabierze doskonałego smaku.Wołowina jest twardym mięsem, które wymaga odpowiedniej marynaty i obróbki, aby stała się delikatna, soczysta i miękka. Marynaty do wołowiny różnią się w zależności od dania, jakie chcesz przygotować. Sposób marynowania mięsa jednak zawsze jest ten sam- wołowina musi poleżeć w przyprawach minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Wyjątkiem są dania z woka, gdzie w zupełności wystarczy 30 minut marynowania. W tym artykule poznasz przepisy na 3 świetne marynaty do wołowiny, dzięki którym przygotujesz przepyszną wołowinę z woka z warzywami, podasz pieczeń wołową, a także zrobisz doskonałe, grillowane mięso, które zachwyci wszystkich gości.Wołowina to również wyborne steki i pyszny, aromatyczny rosół- w tym artykule dowiesz się, jak usmażyć idealnego steka z antrykotu. Tu natomiast poznasz przepis na idealny rosół drobiowo- wołowy, innego już nie ugotujesz.

Jak wyczyścić drewniany chlebak?
03.02.2022 01:00 Jak wyczyścić drewniany chlebak?

Przechowywanie chleba w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku jest dobrym pomysłem. Brudny drewniany chlebak może jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia. Podpowiadamy jak o niego zadbać, by długo wam służył. Z pomocą octu i sody oczyszczonej jego sprzątanie będzie bardzo proste.Pielęgnacja drewnianych naczyń i sprzętów wymaga szczególnej uwagi. Nie można ich wkładać do zmywarki, a wilgoć potrafi na nie bardzo źle wpłynąć. Chlebak zrobiony z tego materiału należy jednak regularnie myć. Tylko wtedy korzystanie z niego będzie bezpieczne.

Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych?
01.02.2022 01:00 Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych?

Kiszone czy kwaszone? Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, które z ogórków wybrać, spieszymy z pomocą. Wyjaśniamy podstawowe różnice w procesie ich przygotowania i zdradzamy, jak różni się produkt końcowy. Ogórki kiszone są bazą do popularnej kwaśnej zupy. Często też trafiają do uwielbianego przez wielu rarytasu — sałatki jarzynowej. Wyjaśniamy, co odróżnia je od ogórków kwaszonych i po które z nich powinniśmy sięgać.