Czekolada to przysmak, który przez wiele osób jest uważany za najsmaczniejszy. Nic dziwnego. Jest słodka, a do tego wspaniale rozpływa się w ustach. Sama w sobie jest postrzegana jako słodycz, ale również może być dodatkiem do deserów i ciast. Istnieje wiele jej rodzajów, a ta, którą chcemy Wam dzisiaj zaprezentować, jest dość nietypowa, ale ostatnio robi furorę.
Trudno jest skojarzyć sok z pomarańczy z niezdrowym napojem. Wręcz przeciwnie – to prawdziwa skarbnica witaminy C, która wspiera naszą odporność i pomaga w procesie wchłaniania żelaza. Naukowcy z Uniwersytetu w Kilonii postanowili zbadać, jaki wpływ ma picie tego soku na naszą wagę. Odkryli, że najkorzystniej jest sięgać po niego o wyznaczonych porach.
Jedna z zagranicznych sieci sklepów, która od lat działa na polskim rynku, szykuje rewolucję. Według zapowiedzi do sprzedaży trafią produkty, które będzie można zakupić w niższych cenach. O jakie artykuły spożywcze chodzi i ile można zaoszczędzić?
To ekspresowe ciasto o cytrusowym posmaku samo wprasza się na niedzielną kawę. Jest puszyste, ale soczyste. Składniki zaś praktycznie w każdej kuchni znajdą się pod ręką na ostatnią chwilę.
To szybkie ciasto z ananasem nie wymaga nawet piekarnika. Efektem tego przepisu jest prosty placek o niezwykłym, słodkim smaku. Można przyrządzić go szybko i w każdych warunkach.
Co zrobić, żeby schudnąć? Odruchowo sięgamy po owoce. Jednak szczególnie jeden z nich ma wyjątkowe właściwości odchudzające. Kupimy go bez trudu w niemal każdym markecie spożywczym.
Taki szybki przepis na ciasto zupełnie bez zagniatania to rzadziej używana, ale warta uwagi receptura. Wypieczone z gruszkami z syropu, ciasto sypane jest świetnym deserem. Ma nietypową strukturę i doskonale komponuje się z popołudniową kawą.
Powoli zbliża się wiosna, a to oznacza, że wiele osób poświęci duży czas na pielęgnowanie swojego ogrodu. Niestety niektóre szkodniki sieją spustoszenie i niekiedy niszczą rośliny. Takimi gryzoniami są Nornice, które potrafią przegryzać korzenie i spożywać nasiona. Jak sobie z nimi radzić? Wystarczy kilka prostych i domowych sposobów.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) pojawiły się komunikaty o wycofywanych produktach. Sytuacja jest poważna, bo w każdym z trzech artykułów wykryto substancje, które nie powinny trafić do organizmu człowieka. Pomimo działań podjętych przez służby konsumenci są proszeni o ostrożność, a także o zweryfikowanie, czy nie weszli w posiadanie, któregoś ze skażonych towarów.
Znudziły ci się już tradycyjne desery i masz ochotę na odrobinę świeżości w swojej kuchni? Koniecznie przygotuj danie, które zachwyci całą rodzinę. Przepis przywiozłam z wakacji. Ten deser mogłabym jeść codziennie.
W Polsce mamy ich mnóstwo. Wczesne i jesienne odmiany doskonale sprawdzają się do ciast, deserów, a także do przegryzania w ciągu dnia. Polacy je uwielbiają, jednak nie wiedzą, dlaczego na stałe warto włączyć je do swojej diety. Owoce te przyrządzimy na wiele sposób, a jeden z nich jest szczególnie doceniany.
Jedzenie warzyw i owoców jest bardzo powszechne, a do tego oczywiście zdrowe. Te produkty są bogate w witaminy, mikroelementy, błonnik oraz antyoksydanty, co czyni je cennym elementem diety. Aby jednak jedzenie świeżych jarzyn było w pełni bezpieczne, konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie, które pozwoli usunąć potencjalnie szkodliwe substancje oraz chorobotwórcze mikroorganizmy.
Nieważne czy gotujemy amatorsko, czy profesjonalnie. Naostrzony nóż to podstawa każdej kuchni. Odpowiednio dobrane elementy kuchenne zagwarantują nam precyzyjne i wygodne przygotowanie posiłków. Dlaczego więc warto ostrzyc noże za pomocą specjalnych kamieni do tego przeznaczonych? Powodów jest wiele. Poznajcie kilka z nich.
„Koktajl” to słowo, którego użyła fundacja Pro-Test do określenia tego, co znalazła w owocach kupowanych dziś najczęściej. Jak podkreśla komunikat prasowy, niektóre krajowe jabłka są jednak bardziej zanieczyszczone od importowanych cytrusów. Czy należy się wystrzegać niektórych owoców?
Mszyce to drobne owady, które żywią się sokiem roślinnym. Ich obecność prowadzi do osłabienia roślin, spadku ich odporności oraz zwiększonej podatności na choroby. Te szkodniki najczęściej atakują młode, soczyste pędy, uszkadzając liście, pąki kwiatowe i zawiązki owoców. Jak sonie z nimi radzić? Jeden patent jest bardzo skuteczny.
Do sklepów Auchan trafiła partia produktu, który nie nadają się do jedzenia. Chodzi o zawartą w nich toksynę. Produkty oznaczone podanym poniżej numerem serii powinny trafić do śmietnika, a nie do naszych żołądków.
Ślimaki są prawdziwą zmorą ogrodników i działkowców. Zjadają nie tylko kwiaty, ale wszelkie rośliny. Jak temu zapobiec? Jak usunąć ślimaki z ogrodu? Jest na to sprawdzony sposób. Musimy sięgnąć po produkty, które mamy w swojej kuchni i na działce.
Prosty przepis na pyszny budyń o zupełnie niespotykanym smaku. Dynia w ostatnich latach wraca do łask, już nie jako tani dodatek do dań, ale królowa stołu. Warto pamiętać, że sprawdza się też w deserach.
Liście laurowe słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości. Coraz częściej je doceniamy i nie tylko dodajemy je do zup, ale również przygotowujemy z nich prozdrowotne syropy i napary. Warto je mieć pod ręką zimą, ponieważ mogą być one sprzymierzeńcem w walce z sezonowymi infekcjami. Przepis na miksturę z liści laurowych i jabłek przyda się w każdym domu.
Zapomnij o klasycznej szarlotce i jabłeczniku. To ciasto z jabłkami robi się o wiele szybciej, a smakuje równie dobrze. Przepis popularnej blogerki kulinarnej Ani Zyśk już podbił niejeden stół. Zdradzamy krok po kroku, jak przygotować ten ekspresowy deser.
Są zdrowe, pyszne i może je zajadać bez końca. Mowa oczywiście o owocach. Okazuje się, że jeden z nich jest kompletnie nieznany, mimo że rośnie w naszym kraju. Warto jednak go poznać, bo poza walorami smakowymi ma niezwykłe właściwości dla naszego zdrowia.
Oto najlepszy domowy nawóz dla młodych roślin. Wystarczy przygotować sobie zapas tego dobroczynnego produktu, a następnie nawozić nim sadzonki, dopóki nie trafią do ziemi.
„Liczne wady produktu”. Takie uzasadnienie wydał inspektorat handlowy dla swojej decyzji o niewpuszczeniu do Polski dużej partii owoców. Każe to zadać pytanie – jaką wartość ma jadanie truskawek zimą?
Śliwki w boczku to klasyczna przekąska. Uwielbiana, bo kompozycja, choć nie oczywista, okazuje się dosłownie wymarzona. Są przy tym niezwykle łatwe w przyrządzeniu.
Mango to dziś łatwo dostępny, choć trudny do wypatrzenia w natłoku owoców, produkt. Odpowiednio potraktowane, jest bardzo uniwersalnym towarzyszem różnych kulinarnych przygód. Przyjrzyjmy się mu z bliska.
Cukrzyca to niestety choroba, która wymaga wielu poświęceń od ludzi, którzy się z nią zmagają. Przede wszystkim takie osoby muszą bardzo dbać o swoje zdrowie i odmawiać sobie niektórych rzeczy. Dlatego w tym artykule przedstawiamy produkty, których chorujący na cukrzycę muszą unikać. Jeden z tych artykułów ludzie w Polsce jedzą na potęgę.
Sen to czynność, którą większość osób po prostu kocha. Nic dziwnego, organizm i ciało mogą odpocząć, a jeszcze lepiej jeśli sen jest przyjemny i spokojny. Dlatego istnieje metoda, wykorzystująca banany i goździki, która skutecznie wspomaga spanie. Koniecznie musisz ją wypróbować.
W sklepach co chwilę pojawiają się nowe promocje, a to daje nam mylne wrażenie, że za zakupy nie płacimy tak dużo. Niestety mamy złe wieści, podstawowe produkty spożywcze są coraz droższe. Jak bardzo poszły do góry ceny żywności? Z tygodnia na tydzień jest coraz gorzej.