Okazja dla spekulantów i gratka dla miłośników zdrowego żywienia. Dereń to kolejny produkt, który w Polsce występuje tak powszechnie, że prawie go nie zauważamy. A powinniśmy doceniać go co najmniej tak, jak robi się to na Zachodzie.
Oto przepis na niezwykłą konfiturę z żurawiny. Ten szczególny rodzaj przetworów odnajduje się w wielu zestawieniach. Z kilkoma dodatkami nabiera wyjątkowego charakteru.
Kilka lat temu wielką karierę zrobiło w Polsce słowo „jesieniara”, znaczące miłośniczka jesieni. Oto więc przepis na kotlety dla prawdziwych jesieniar i jesieniarzy. Uwaga! Nie jest to dyniowa latte.
Biedronka nie przestaje zadziwiać kolejnymi promocjami. Takiej ceny masła nie było od lat, a to niejedyna promocja, jaką przygotowała popularna sieć. Jeśli więc masz kartę Moja Biedronka i nie zrobiłeś jeszcze zakupów, warto się pospieszyć. Oferta obowiązuje wyłącznie w dniu dzisiejszym lub do wyczerpania zapasów.
Czy wiesz, że można przygotować dżem bez cukru? Takie przetwory wyjdą nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Koniecznie czytaj dalej, a poznasz przepis i dowiesz się, jak zrobić ten specjał. Uważaj, bo znika do ostatniego słoiczka.
Oto przepis na genialny sok na odporność. Nadaje się jako napój dla małych dzieci w zastępstwie za kupne soczki. Jednak przypadnie do gustu wszystkim, małym i dużym. To doskonała domowa multiwitamina.
Owoce i warzywa nie zawsze korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Niektóre z nich szkodzą nam zimą. Dlatego podpowiadamy, których owoców i warzyw unikać w zimowej diecie. Wyjdzie nam to na zdrowie.
Setki kilogramów warzyw i owoców kwestionują przedstawiciele inspekcji rolno-spożywczych na warszawskich giełdach. Chodzi przeważnie o sposoby, w jakie oznaczony jest sprzedawany towar. Czasem jednak problemy dotyczą też jakości produktów.
Niektórzy sięgają po kompot przy każdej nadarzającej się okazji, ale w wielu domach to zaledwie odświętny napój. Może kogoś przekona więc taki prosty przepis na szybki, jednocześnie rozgrzewający i odświeżający napój. Jego atutem jest, że nie zawiera grama dodanego cukru.
Właśnie zakończył się okres wegetacyjny borówki amerykańskiej. Jeżeli uprawiasz te owocowe krzewy, koniecznie dowiedz się, co zrobić z borówką jesienią. Jedna czynność zagwarantuje, że jesienią krzewy obrodzą, jak nigdy.
Jesień to idealna pora na sezonowe przysmaki, jak grzyby, dynia, śliwki, jabłka, czy gruszki. Z tych ostatnich zrobisz wyśmienity deser dla całej rodziny. To ciasto gruszkowe jest banalne w przygotowaniu, a smakuje tak, że cała blacha zniknie w ciągu jednego dnia.
Najzdrowszy owoc może rosnąć obok ciebie, a ty zupełnie nie masz o tym pojęcia. Jest bogaty w witaminy i cenne wartości odżywcze, które są niezbędne dla twojego organizmu. Koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki owoc chodzi, a przy okazji poznasz sposoby na przygotowanie z niego znakomitych przysmaków.
Smaczny, zdrowy i łatwo dostępny. Zdecydowanie warto znać ten owoc! Niektórzy wciąż mylą go z pomidorem, a jest znany pod trzema nazwami - kaki, persymona oraz chińska śliwka. Jego właściwości zrobią wrażenie niemal na każdym.
Podczas zimy nie zapomnij o budowaniu odporności. Najlepszym sposobem będzie jedzenie owoców. Dowiedz się, jakie owoce należy jeść zimą oraz jakich witamin ci dostarczą.
Jeśli twoja rodzina uwielbia dżem, koniecznie musisz przygotować ten z przepisu. Przetwory przygotowane z tego owocu przebiją wszelkie inne. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki owoc chodzi oraz poznasz przepis na dżem.
Muszki owocówki zaatakowały twoją kuchnię? Poznaj domowy i skuteczny sposób, a pozbędziesz się ich raz-dwa. Ta nieskomplikowana metoda ochroni twoje owoce, warzywa, ale i inne produkty spożywcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.
Śliwki najlepiej smakują jesienią. Jak przechowywać śliwki, by służyły nam jak najdłużej? Warto poznać sposób z dawnych czasów. Może wprawić nas w osłupienie, ale jest skuteczny.
Codziennie w sklepie mijamy półki z tym owocami. Przeważnie zamknięte w słoiczkach, nie zwracają na siebie uwagi. Jednak warto po nie sięgnąć i włączyć do diety. Wyjdzie nam to na zdrowie.
Oto doskonały przepis na dżem. Niedrogi, bo jego podstawą jest dynia i gruszki. I pyszny – z tego samego powodu.
Śliwkami i jabłkami żegnamy sezon na polskie owoce prosto z drzew i krzewów. Aby uświetnić to pożegnanie, proponujemy proste ciasto śliwkowe. Nazywamy je sypanym i to słowo dobrze podkreśla prostotę tego przepisu.
Znacie papieski owoc? Warto po niego sięgać, bo to prawdziwa bomba witaminowa. Do tego pełna wyjątkowego smaku. Kantalupa zaskakuje pod każdym względem. Dowiedzmy się zatem o nim więcej.
Gruszki w occie to chętnie stosowane przy przygotowaniu przetworów połączenie. Ta słodko, kwaśna przekąska świetnie przełamuje pełny i słony smak mięsnych dań. U progu jesieni, kiedy gruszki są jeszcze odpowiednio twarde, warto przygotować kilka słoików takich przetworów.
Orzechy włoskie są nie lada przysmakiem. Teraz warto zastosować patent z igłą, a przyniesie on pyszny rezultat. Orzechów włoskich w takim wydaniu na pewno jeszcze nie jadłeś.
Lubisz ciasta ze śliwkami? To ten przepis jest dla Ciebie! Błyskawiczny sernik ze śliwkami na spodzie z herbatników, dosłownie rozpływa się w ustach. Ciasto szybkie w przygotowaniu przyda się, gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście.
Racuchy mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz je z jednym, owocowym dodatkiem. To słodkie danie w tej wersji pokocha cała rodzina. Poznaj przepis i przygotuj je nawet dzisiaj.
Makaron z truskawkami czy naleśniki to klasyczne dania na obiad na słodko. Nie każdy wie, że na taki obiad można przygotować także austriackie knedle, niekoniecznie ze śliwkami. Danie skradnie serca wszystkich łasuchów. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować. Domownicy zachwycą się nimi od pierwszego kęsa.
Początek września to idealny moment na przygotowanie przeróżnych przetworów z naszych, polskich śliwek. Z owoców możemy zrobić dżem, konfiturę, czy sok. Moją ulubioną wersją są śliwki w occie, jakie robiła moja babcia. Korzenna nuta pasuje tutaj rewelacyjnie.
Jesienią nie rezygnuję z przygotowywania przetworów. To właśnie w tym okresie co roku przygotowuję mój ulubiony rozgrzewający dżem. Korzystam z popularnej tureckiej receptury. Dżem jest wręcz idealny do naleśników, ciast i śniadaniowych placuszków.