Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

Placki z cukinii
18.07.2021 02:00 Jak zrobić placki z cukinii, aby wyszły bardzo chrupiące?

Kto z nas nie uwielbia szybkich placków na obiad bądź kolację? Latem nie zawsze mamy ochotę na ciężkie placki ziemniaczane. Dlatego proponujemy placki z cukinii - bajecznie lekkie, chrupiące, a zarazem proste w wykonaniu. Placki z cukinii idealnie łączą się z lekkimi sosami, najlepiej podanymi na zimno. Sos czosnkowy nadaje im lekkiej pikantności. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Placki ziemniaczane z sosem tzatziki
12.07.2021 02:00 Przepis na placki ziemniaczane z sosem greckim

Ogórek jest wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego można przygotować wiele frykasów. Jeśli placki ziemniaczane ci spowszedniały i chcesz nieco odmiany, spróbuj zjeść je z sosem tzatziki. Dzięki niemu napierają wyrazistego, bardzo ciekawego smaku. Można poczuć się jak na wakacjach w Grecji.Ogórek nie należy do oczywistych dodatków, które podajemy wraz z plackami ziemniaczanymi. Większość jada jez kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub okazjonalnie cukrem. Jednak zdecydowanie warto dać szansę plackom z ogórkami. Na naszej stronie można znaleźć wiele sposobów na placki, jak choćby przepis na placki bez smażenia czy placki "rosti" wg przepisu Ani Starmach. W tym przepisie jednak kluczową rolę nie odgrywa składnik ciasta lecz właśnie sos z ogórkami, który niesamowicie prodkreśla smak placków. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Placki z młodej kapusty
09.07.2021 02:00 Przepis na wyborne placki z młodej kapusty, pokocha je cała rodzina

Placki z młodej kapusty sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Wyśmienite placki z młodej kapusty są bardzo proste w przygotowaniu. Bez wątpienia różnej maści placki są doskonałą propozycją obiadową. Dziś wypróbujemy recepturę na wyborne smakołyki z młodej kapusty. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Placki w niecodziennej odsłonie
06.07.2021 02:00 Lekkie i zdrowe placki pomidorowe - lepsze niż ziemniaczane

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że smakowite frykasy możemy przygotować również z innych warzyw. Dziś wypróbujemy przepis na placki z pomidorów. Efekt zachwyci domowników.Nie da się ukryć, że liczne grono smakoszy uwielbia placki różnej maści. Najczęściej zajadamy te przygotowanie z ziemniaków. Warto wypróbować również fantastyczne placki, w których główną rolę odgrywają pomidory.Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T134654.524
05.07.2021 02:00 Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarki

Nie masz czasu na długie tarcie ziemniaków na placki? Istnieje znacznie szybszy sposób, który pozwoli ci w mniej niż 15 minut cieszyć się smakiem tego pysznego dania. Wystarczy wrzucić kartofle do blendera, a ciasto będzie gotowe w kilka chwil. Placki ziemniaczane same w sobie nie są daniem, które potrzebuje wielu godzin na przygotowanie. Niektórzy nie mają jednak czasu nawet na tak szybką czynność, jak starcie bulw na tarce. Właśnie dla takich ludzi powstała metoda znacznie usprawniająca gotowanie placków ziemniaczanych. Każdy, kto ma w domu blender może z niej skorzystać. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Projekt bez tytułu (7)
14.06.2021 02:00 Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

Placki z cukinii i botwinki są tak smakowite, że mogą poważnie zaszkodzić pozycji klasycznych placków ziemniaczanych. Łącząc je z sosem czosnkowo-ziołowym, powstaje doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny. Botwinka i cukinia mają także wiele cudownych właściwości prozdrowotnych, przez które warto dodać je do codziennej diety. Placki z cukinii i botwinki posiadają mnóstwo wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy A, K, C, witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, cynk, selen oraz magnez. Jeśli przygotuje się je z niewielką ilością tłuszczu, uzyskuje się danie pożywne, stosunkowo niskokaloryczne i zdrowe.Placki z cukinii i botwinki wymagają wyjątkowo mało pracy - wystarczy połączyć wszystkie potrzebne składniki i usmażyć je na odrobinie oleju. Wraz z doskonałym smakiem, właściwościami i banalnym przygotowaniem, są w stanie pokonać placki ziemniaczane.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu (1)
13.06.2021 02:00 Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Gdy gotujemy dania, zawierające kapustę, takie jak gołąbki czy zupy, zawsze pozbywamy się głąba z wewnątrz warzywa. Okazuje się, że wyrzucanie go do śmieci jest sporym marnotrawstwem. Można z niego przygotować pyszne placki, które są wypełnione witaminami i minerałami. Głąb nie jest zbytnio lubianą częścią kapusty. Jego twarda struktura sprawia, że rzadko po niego sięgamy. Mimo wszystko warto zainteresować się jego właściwościami, które ciężko znaleźć w reszcie kapusty. Sporządzenie placków z głąba jest doskonałą metodą na przemycenie go w niepozornej postaci. Takie placki są przepyszne, a głąb dzięki obróbce termicznej łagodnieje w smaku i staje się zdecydowanie miększy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżejZastosowanie głąba z kapustyW głąbie znajduje się mnóstwo witaminy C oraz związków siarki, co korzystnie wpływa nie tylko na układ odpornościowy - zarówno witamina C, jak i związki siarki poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci, zmniejszają zmarszczki i generalnie odmładzają. Z głąba można wykonać wiele różnych dań, takich jak zupy, sosy i gulasze, jednak dzisiaj zdradzamy sposób na najsmaczniejszą propozycję. Placki stają się delikatnie chrupiące z zewnątrz, a w środku zachowują mnóstwo wilgoci, przez co są przepyszne. Na naszym portalu można przeczytać mnóstwo interesujących newsów i przepisów, które zaciekawią każdego smakosza. W tym artykule zdradzamy plany Prawa i Sprawiedliwości wobec otwartych w niedzielę sklepów o statusie placówek pocztowych. Ten tekst poświęcony został przepisowi na najlepsze kotlety schabowe, które dzięki jednemu łatwo dostępnemu dodatkowi, są wyjątkowo smaczne i soczyste.

Placki ziemniaczane w przepysznej odsłonie
11.06.2021 02:00 Placki ziemniaczane po lwowsku z mięsnym nadzieniem

Placki ziemniaczane są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Kultowe placki ziemniaczane można przyrządzić w rozmaitych wydaniach. Lwowska odsłona specjału skrywa w sobie mięsne nadzienie.Smakowite placki ziemniaczane są nie lada frykasem. W każdym domy przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po ziemniaczany specjał, w niecodziennym wydaniu. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć.

Placki ziemniaczane
04.06.2021 02:00 Prosty przepis na puszyste i lekkie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Uwielbiamy je głównie za prostotę wykonania oraz wspaniały smak. Niektórzy mogą jednak odczuwać dyskomfort związany z ciężkością tego dania - na szczęście mamy na to genialny sposób. Jeśli chcesz zachować tradycyjny aromat placków oraz ich chrupkość, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Po usmażeniu nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem, a aromat jaki będzie rozchodził się po całym domu, szybko przyciągnie głodnych domowników.

Placki ziemniaczane
03.06.2021 02:00 Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?

Placki ziemniaczane to proste i smaczne danie, które może być doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Wspaniale smakuje choćby z tradycyjnym gulaszem (przepis na niego znajdziecie tutaj). Zdradzamy kilka prostych tricków, które ułatwią Wam przygotowanie tej pysznej potrawy.Co robić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały?Wprawdzie ściemniałe ziemniaki nie tracą swoich walorów smakowych, ale niestety nie wyglądają estetycznie, przez co mogą wydawać się niestety mało apetyczne. Aby zapobiec takiej sytuacji, wystarczy zastosować pewien banalny patent.Wystarczy, że tuż po obraniu ze skórki zalejemy je w garnku wodą. Gdy chcemy, żeby starte ziemniaki nie ściemniały, wystarczy także do przygotowanej masy dodać odrobinę śmietany. Koniecznie przetestujecie te tricki podczas przygotowania placków ziemniaczanych. Z pewnością unikniecie przykrej niespodzianki. Podczas przygotowania placków ziemniaczanych niezwykle istotny jest również sposób ich smażenia. To właśnie ono jest gwarancją sukcesu tego dania. Odpowiednio dobrany tłuszcz gwarantują, że wyjdą one idealnie chrupkie. O czym należy pamiętać podczas smażenia placków?Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane?Szefowie kuchni nie mają najmniejszych wątpliwości - sekretem smaku placków ziemniaczanych jest odpowiedni sposób ich smażenia. Najlepiej wybrać do tej czynności olej rzepakowy lub z pestek winogron. Wlewamy go na patelnię, czekamy aż osiągnie odpowiednią temperaturę i dopiero wtedy nakładamy na niego przygotowaną wcześniej masę ziemniaczaną.Pamiętajmy, aby nie przewracać ich non stop. Najpierw powinniśmy je smażyć z jednej strony, a dopiero później przekręcamy je na drugą.źródło: pixabay/ takenPlacki ziemniaczane podajemy zawsze tuż po smażeniu. Nie powinniśmy ich odgrzewać, ani kłaść jeden na drugim, ponieważ robią się wtedy gąbczaste i niezjadliwe. Jeśli zrobimy ich za dużo, możemy przechowywać je przez chwilę np. w ciepłym piekarniku.Danie możemy podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Doskonale smakują zarówno posypane cukrem pudrem, jak i zaserwowane w towarzystwie kwaśnej śmietany lub wspomnianego gulaszu.Jakiś czas temu zdradzaliśmy Wam, jaki sposób na placki ziemniaczane ma sam Robert Makłowicz. Kucharz i podróżnik zawsze zwraca uwagę na jeden ważny szczegół. Artykuł znajdziecie pod tym linkiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Co oznacza biała piana w słoiku z ogórkami kiszonymi?Czemu lepiej nie dodawać mleka do kawy?Dlaczego warto zjeść łyżeczkę czosnku przed snem?żródło: newsy gotujmy/ Grażynka GotujeZapraszamy na nasz Instagram

Przepis na jajka w plackach ziemniaczanych
28.05.2021 02:00 Przepis na jajko w placku ziemniaczanym

Jajka są produktem, które nieodłącznie kojarzą nam się z właśnie ze śniadaniami. Zdarzają się tygodnie, w których rano jemy je praktycznie codziennie – co zresztą jest dla nas całkiem zdrowe i nie przekracza zalecanej liczby.

Placki ziemniaczane będą jeszcze bardziej chrupiące
28.05.2021 02:00 Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były chrupiące?

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zaliczają się do grona uwielbianych swojskich specjałów, obok których nie sposób przejść obojętnie. Idealne smakołyki powinny charakteryzować się odpowiednią chrupkością. Jak ją osiągnąć?

Placki ziemniaczane po litewsku
25.05.2021 02:00 Prosty przepis na placki ziemniaczane po litewsku

Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które pojawia się na polskich stołach, gdy mamy ochotę odpocząć trochę od mięsnych potraw. Nie od dziś wiadomo, że ziemniaki są jednym z warzyw, które zdecydowanie królują w naszym jadłospisie, dlatego popularność placków w naszym kraju nie powinna nikogo dziwić.

Placki ziemniaczane
11.05.2021 02:00 Przepis na tanie i szybkie placki z cebuli

Placki ziemniaczane to smaczny i pożywny posiłek, jednak można przygotować coś znacznie lepszego. Jeśli znudził ci się ich smak, spróbuj sporządzić je przy użyciu cebuli. Receptura ta jest jeszcze szybsza od tradycyjnej i dodatkowo zaskakująca prosta. Lekka słodycz cebuli nadaje plackom niepowtarzalnego smaku, który spodoba się praktycznie każdemu. Choć niektórym może wydawać się takie połączenie dziwnym, zalecamy posypanie ich odrobiną cukru - mix słodyczy i wytrawności nie ma sobie równych.

Placki ziemniaczane bez użycia tarki
04.05.2021 02:00 Przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki

Placki ziemniaczane są jedną z najbardziej popularnych potraw naszej kuchni. Niestety przygotowanie tych frykasów, zajmuje sporo czasu. Najbardziej czasochłonną i mozolną częścią czynnością podczas całego procesu robienia placków ziemniaczanych jest zdecydowanie ścieranie ziemniaków i (w zależności od przepisu) marchewki na tarce. Okazuje się, że tę znienawidzoną przez część kucharzy czynność można pominąć.

Placki ziemniaczane o smaku pizzy
27.04.2021 02:00 Obłędne placki ziemniaczane, które smakują jak pizza

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane zaliczają się do grona naszych rodzimych kulinarnych szlagierów. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Tym razem postawimy na placki ziemniaczane o smaku pizzy.

Placki ziemniaczane
09.04.2021 02:00 Patent Makłowicza na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to prosta potrawa, która może być wybornym dodatkiem do dań. Doskonale komponuje się m.in. z sosem cygańskim oraz gulaszem. Każdy miłośnik gotowania ma swój sprawdzony patent na tę potrawę. Jak robi je sam Robert Makłowicz?Patent Makłowicza na pyszne placki ziemniaczaneRobert Makłowicz jest ulubieńcem wielu Polaków. Kucharz i podróżnik inspiruje od lat do kulinarnych eksperymentów. Jego przepisy cieszą się ogromną popularnością. Jakiś czas temu zdradził swój sposób na placki ziemniaczane.Po raz kolejny okazuje się, że kulinarny sukces tkwi w szczegółach. Makłowicz sugeruje, aby do placków ziemniaczanych wybierać mączyste odmiany ziemniaków takie jak: Gracja, Bryza, Tajfun oraz Gustaw.To właśnie odpowiednia odmiana ziemniaków jest gwarancją tego, że nasze placki wyjdą nieziemsko chrupiące. Poniżej podajemy przepis Roberta Makłowicza na to pyszne danie.Placki ziemniaczane według Roberta MakłowiczaLista składników:20 g drożdży4 łyżki mąkimlekojajkook. 16 ziemniakówsól, pieprz, cukier, cebula undefinedundefinedundefinedArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ekspresowy przepis na niezapomniany galaretkowiec bez pieczeniaDlaczego warto jeść makrelę?Czy można jeść nitki z bananów?źródło: kuchnia wpZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

Placki ziemniaczane - jak trzeć ziemniaki?
06.04.2021 02:00 Na jakich oczkach ścierać ziemniaki na placki ziemniaczane?

Wyśmienite placki ziemniaczane potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe są doceniane przez wielu wielbicieli swojskich smaków. Jedną z najbardziej pożądanych cech jest chrupkość. W jaki sposób ją osiągnąć?

Placki ziemniaczane jakich nie jadłeś
02.04.2021 02:00 Ekspresowe placki ziemniaczane - przepis z 1926 roku

Placki ziemniaczane wywodzą się z chęci wykorzystania każdej dostępnej ilości jedzenia. Jeśli z obiadu pozostały jakieś resztki, ówczesne panie domu ze skrupulatnością przygotowywały z nich pyszne potrawy dla całej wielkiej i głodnej rodziny. Poniższa receptura zawiera gotowane kartofle, w przeciwieństwie do wielu innych przepisów na placki ziemniaczane, które traktują o surowych ziemniakach tartych na tarce. Ugotowane kartofle sprawiają, że placki są znacznie delikatniejsze w fakturze i wręcz rozpływają się w ustach.

Placki ziemniaczane w chrupiącej odsłonie
26.03.2021 01:00 Sposób na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane zalicza się do grona przysmaków, które na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Niektórzy stosują triki, dzięki którym placki ziemniaczane są jeszcze lepsze.

Ewa Wachowicz i jej pyszne placki z kiszonej kapusty
21.03.2021 01:00 Placki z kiszonej kapusty według przepisu Ewy Wachowicz

Placki to jedna z najprostszych, a zarazem z najbardziej wdzięcznych potraw, które możemy przygotować na szybko. Smakują doskonale zarówno w słodkiej wersji, jak i we wszelkich wytrawnych wariacjach. Placki z kiszonej kapusty mają długą tradycję i nasze babcie świetnie znały ich recepturę. Dziś ich smak przypomina nam niezawodna Ewa Wachowicz, która słynie z wielkiego szacunku do polskiej tradycji kulinarnej.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
13.03.2021 01:00 Przepis na placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

Placki ziemniaczane uwielbiane są przez niemal wszystkich. Niestety, nie zawsze mamy czas aby przygotować je od podstaw, a przy okazji czynność tarcia ziemniaków zdecydowanie nie należy do najprzyjemniejszych.Tu z ratunkiem przybywamy my, z przepisem na ekspresowe placki ziemniaczane z już ugotowanych ziemniaków. Już po pierwszym kęsie zakochasz się w tym smaku, chrupiąca skórka i delikatne wnętrze to jest to, co smakosze uwielbiają najbardziej

Placki ziemniaczane jakich nie jadłeś
11.03.2021 01:00 Prosty sposób na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane mogą, na pierwszy rzut oka, wydawać się daniem banalnie prostym - nasze babcie i mamy smażą je od wielu lat, a my dalej kultywujemy tę tradycję. Wiele wskazuje jednak na to, że można ulepszyć je jeszcze bardziej, wystarczy skorzystać z łatwego tricku. Polega on na starciu kartofli w taki sposób, aby uzyskać dwie różne ziarnistości. Połowę bulw ściera się na tarce o dużych oczkach, a resztę ziemniaków rozdrabnia się na najmniejszych oczkach. Dzięki temu placki stają się chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.

Placki ziemniaczane w wyjątkowej odsłonie
09.03.2021 01:00 Placki ziemniaczane z niespodzianką

Wyborne placki ziemniaczane niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Nie bez powodu tak łatwo natknąć się na wielbicieli tego smakowitego dania. Okazuje się, że nawet tak popularny smakołyk, jak placki ziemniaczane można przyrządzić w zaskakującej wersji.

Wyjątkowe placki ziemniaczane
06.03.2021 01:00 Babcine placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki

Placki ziemniaczane są daniem, które zajmuje specjalne miejsce w naszych sercach. Uwielbiamy je nie tylko za doskonały smak, ale także za niezwykłą prostotę i uniwersalność. Najłatwiejszy przepis na placki zawiera tylko jeden składnik, a dzisiejszy przepis będzie odkryciem dla każdego smakosza.Wyżej wspomniana uniwersalność wynika z mnogości form podania placków ziemniaczanych. Możemy jadać je na słodko ze śmietaną i cukrem albo zupełnie samodzielnie. Z chrupiącymi plackami także idealnie łączą się wszelkiej maści gulasze i sosy. Z nutką wstydu przyznajemy także, że zdarzało nam się jadać je nawet z ketchupem.

Placki kukurydziane smakują obłędnie
05.03.2021 01:00 Idealne na kolację placki kukurydziane

Placki kukurydziane są dobrą alternatywą dla tych przygotowanych z ziemniaków. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, a ich smak sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Z pewnością warto sięgnąć po niezawodny przepis na pyszne plecki kukurydziane.

Placki ziemniaczane
03.03.2021 01:00 Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiem

Placki ziemniaczane klasycznie jadamy właśnie dla ich chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Ziemniaki są jednak tak uniwersalnym składnikiem, że możemy je w niezwykły sposób zmodyfikować. Puszyste placki ziemniaczane to prawdziwy hit. Ogromnym atutem tego przepisu jest prostota. Aby otrzymać zaskakujący efekt, nie musimy dodawać właściwie nic więcej niż zazwyczaj. Jedyne czego potrzebujemy to piana z białka jajka, która nada im zupełnie nowego charakteru.

Placki ziemniaczane Tomasza Strzelczyka
01.03.2021 01:00 Banalny przepis Tomasza Strzelczyka na chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane wydają się daniem, którego nie da się już udoskonalić - jego prostota jest tak duża, że każdy może bez większych problemów przygotować placki. Tomasz Strzelczyk pokazał jednak, że nawet je można przygotować w znacznie lepszy sposób. Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem programu MasterChef. Od tego czasu prowadzi bardzo popularny kanał na platformie YouTube, na którym zamieszcza krótkie i często proste przepisy na klasyczne dania kuchni polskiej i wielu innych.