Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Jak zrobić chrupiącą smażoną wątróbkę?
22.04.2022 18:24 Jak zrobić chrupiącą smażoną wątróbkę? Nie ma prostszej metody

Wątróbka drobiowa z patelni jest rarytasem, którego przyrządzenie wymaga pewnej uważności. Wyjątkowo chrupiące podroby uzyskamy, smażąc je dopiero po obtoczeniu w mące z dodatkiem przypraw, lecz nie soli. Dzięki temu zabiegowi specjał będzie przyjemnie kruchy z zewnątrz, a jednocześnie soczysty wewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent.Wątróbka drobiowa z cebulką skusi niejednego amatora podrobów. Po pysznych przepisach na delikatne ozorki w sosie chrzanowym czy kultowe cynaderki przedstawiamy wam recepturę na niezwykle chrupiący drobiowy przysmak. Z dodatkiem cebulki zrumienionej smakuje fenomenalnie. Skusicie się?

Kruche i słodziutkie rogaliki siostry Anastazji
22.04.2022 18:23 Kruche i słodziutkie rogaliki siostry Anastazji. Sekretem jest nadzienie

Rogaliki drożdżowe są smakowitym i niezwykle delikatnym wypiekiem, którego smak doskonale podkreśli nadzienie z twardej marmolady. Przygotujcie je według niezawodnej receptury siostry Anastazji, a słodycz spodoba się nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Rogaliki znikną ekspresowo.Rogaliki drożdżowe uprzyjemnią każde spotkanie. Ciasteczka doskonale pasują zarówno do czarnej kawy, jak i delikatnych naparów herbacianych. Z powodzeniem zastąpią inne słodkości takie jak szarlotka czy sernik. Goście będą zachwyceni niezwykłym połączeniem kruchej masy i słodyczy owoców. Musicie spróbować.

Błyskawiczna pasta kanapkowa z liści rzodkiewki
22.04.2022 17:40 Błyskawiczna pasta kanapkowa z liści rzodkiewki. Nic się nie zmarnuje

Liście rzodkiewki bardzo często trafiają do kosza. Tymczasem ten element pysznej nowalijki też jest jadalny. Warto przygotować z niego zdrową pastę do chleba lub makaronu. Receptura jest nieskomplikowana, a smak pozytywnie was zaskoczy. Koniecznie przygotujcie na kolację — większość składników z pewnością macie już w swojej w kuchni.Pasta z liści rzodkiewki jest wyjątkowo smacznym i prostym w przygotowaniu dodatkiem, który pozwoli wam wzbogacić smak kanapek, klusek czy makaronów. Zamiast wyrzucać zdrowe i lekko pikantne zielone części warzywa, zblendujcie je z orzechami oliwą i ser i dobrze doprawcie. Będziecie zachwyceni.

Wyjątkowo zielone naleśniki pistacjowe
21.04.2022 20:30 Wyjątkowo zielone naleśniki pistacjowe. Zupełnie nowa receptura

Naleśniki są idealnym pomysłem zarówno na deser, jak i sycący obiad czy kolację. Tym razem proponujemy wam wyśmienitą kompozycję z dodatkiem rozdrobnionych pistacji. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Spróbujecie?Po naleśniki sięga wielu smakoszy. Puszysty i chrupiący smakołyk z dodatkiem pistacji będzie miłą odmianą od klasyki podanej ze słodkim serkiem czy delikatnej wersji z przygotowanej z ciasta z maślanką. Przygotujcie na kolejne śniadanie, a zachwytom nie będzie końca.

Bosko chrupiące pieczone ziemniaki
21.04.2022 16:32 Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu

Ziemniaki z pieca są jednym z prostszych w przygotowaniu obiadowych dodatków. Jeśli będą chrupiące i aromatyczne mogą również stanowić samodzielną przekąskę. Zdradzamy pyszny sposób na ich przygotowanie w marynacie bogatej w czosnek i paprykę. Odrobina mąki ziemniaczanej, jaka w niej wykorzystamy, nada przyjemnej chrupkości. Spróbujecie?Ziemniaki z pieca sprawdzą się zarówno jako pyszny dodatek do pieczonych mięs — np. do tej karkówki — czy warzyw, jak i sycąca przekąska, która zaspokoi głód po południu. Przygotujcie je w aromatycznej marynacie z odrobiną mąki ziemniaczanej, a będą chrupiące jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten patent.

Zaskakujący chlebek cukiniowy od Karola Okrasy
21.04.2022 14:52 Zaskakujący chlebek cukiniowy od Karola Okrasy. Takiego nie kupisz w piekarniach

Chleb jest podstawą dobrych kanapek. Karol Okrasa proponuje niezwykły cukiniowy specjał wzbogacony o suszone pomidory i bazylię. Przygotujecie go bez większych problemów, a smak was zachwyci. Pieczywo wyjdzie delikatne i będzie rozpływało się w ustach. Koniecznie spróbujecie.Domowy chleb często bywa lepszy niż ten zakupiony w ulubionej piekarni. Po prostych recepturach na chleb maślankowy i przyrządzany w garnku proponujemy wam doskonały sposób Karola Okrasy na pieczywo z dodatkiem cukinii. Nadaje ona wypiekowi przyjemnej lekkości i sprawia, że sięganie po kanapki staje się przyjemnością. Sprawdźcie już dziś.

Coleslaw
21.04.2022 12:51 Obłędny Coleslaw z dodatkiem żurawiny. Słynny klasyk w nowej odsłonie

Colesław jest jedną z często wybieranych surówek. Warto urozmaicić smak klasyku, dodając do niego suszonej żurawiny. Dzięki niej surówka nabierze lekko słodkiego posmaku, który uzupełni delikatną warzywną kompozycję. Specjał nabierze charakteru i z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Colesław można przyrządzić na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już zarówno klasyczną odsłonę, jak i tę bazującą na smakowitej czerwonej kapuście. Tym razem zachęcamy, by wzbogacić popularną surówkę o suszoną żurawinę. Słodki dodatek doskonale pasuje do tego specjału, przyjemnie podkręcając jego smak. Spróbujecie?

Wiosenna sałatka
19.04.2022 19:10 Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis

Wiosna sprzyja zdrowemu odżywianiu, dlatego dzisiaj prezentujemy wiosenną sałatkę o wielu kolorach. W jej skład wchodzi typowe warzywo jedzone o tej porze roku, czyli szczaw, a także rodzynki, natka pietruszki oraz rukola. Każdy, kto zobaczy przed sobą talerz z takim zestawem, nie będzie mógł powstrzymać się przed pochwałami. Niżej wyjawiamy dokładną recepturę. Wiosenna sałatka szczawiowa z rodzynkami jest połączeniem słonego i słodko-kwaśnego sosu, chrupiących orzechów nerkowca, charakterystycznej rukoli, słodkich rodzynek i kwaśnego szczawiu. Każdy kęs jest istną eksplozją smaków. Taka sałatka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, dlatego lepiej zabrać się za nią na chwilę przed podaniem. Wtedy wszystkie składniki zachowują idealną świeżość.

Sałatka jarzynowa
18.04.2022 18:05 Przepis na placki z sałatki jarzynowej. Idealny sposób na wykorzystanie resztek po Wielkanocy

Po świętach Wielkanocy najczęściej w bardzo dużych ilościach zostaje niedojedzona sałatka jarzynowa i wiele osób nie wie co z nią zrobić. Jeśli należysz do tej grupy, zdradzamy najlepszy przepis na placki z sałatki jarzynowej. Dzięki niemu spożytkujesz ją w smaczny, jak i ładnie prezentujący się przysmak. Placki z sałatki jarzynowej są prostym daniem, przy którym nikt się nie napracuje. Nie trzeba wszak niczego kroić ani rozdrabniać - składniki sałatki są już w końcu posiekane. Wystarczy połączyć je z kilkoma innymi produktami w misce i usmażyć, aby uzyskać apetyczne placuszki. Sekretem idealnych placków jest użycie sałatki z majonezem, więc jeśli przechowujesz ją bez tego dodatku, nie zapomnij o nim. Jajeczny sos nada plackom przyjemną chrupkość, a w środku pozostaną wilgotne.

Jagodzianki
18.04.2022 17:46 Jagodzianki - przepis siostry Anastazji. Smakują jak za dawnych lat

Drożdżowe jagodzianki przepisu siostry Anastazji to pomysł na domowe bułeczki słodkie, które posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Puszyste, wyrośnięte ciasto i pyszne, owocowe nadzienie to pomysł na podwieczorek na słodko lub świetny dodatek do kawy i herbaty. Sprawdź, jak zrobić jagodzianki przepisu siostry Anastazji. Koniecznie pamiętaj o odstawieniu surowego ciasta w suche i ciepłe miejsce na około godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.Jagodzianki to pomysł na słodką niespodziankę dla najbliższych. Drożdżowe, puszyste, wyrośnięte ciasto w połączeniu z pysznymi jagodami to idealne połączenie. Jagodzianki przygotuj na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły dla Twoich pociech, będą zachwycone.Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. Na początku zrób zaczyn ze świeżych drożdży, dopiero później połącz je z resztą składników. Wyrobione ciasto odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby dobrze urosło. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko musi być ciepłe, ale też nie gorące. Drożdże połączone z gorącym lub zimnym mlekiem nie urosną, ciasto nie będzie puszyste i może mieć w środku zakalec. Jagodzianki przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nabrały ładnego koloru i udekoruj je lukrem lub cukrem pudrem.Jeśli szukasz pomysłu na bułeczki do kawy- tu poznasz przepis na cinnamon rolls, czyli pyszne, zawijane bułeczki cynamonowe, rozpływają się w ustach.

Surówka z czerwonej kapusty
18.04.2022 17:45 Surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Przepis krok po kroku

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu to pomysł na lekką, świeżą, wiosenną i uniwersalny dodatek, który będzie się świetnie komponował z każdym daniem mięsnym i jarskim. Już teraz poznaj przepis na wyśmienitą surówkę, w której główną rolę gra czerwona kapusta.Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką i oliwą to lekkie i pyszne połączenie, dzięki któremu urozmaicisz każdy obiad. Surówka doprawiona również natką pietruszki i sokiem z cytryny ma świeżą nutę, której nie oprze się nawet największy niejadek.Surówkę podaję głównie do wołowiny, kotletów mielonych, schabowych, kopytek, klusek śląskich. Świetnie smakuje również z kotlecikami warzywnymi, plackami ziemniaczanymi ze śmietaną i do wielu innych potraw.Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką i ogórkiem, z surówką z czerwonej kapusty i kluskami smakują wyśmienicie.

Napar z imbiru i kurkumy
18.04.2022 15:55 Napar z imbiru i kurkumy na lepsze trawienie. W sam raz po świątecznych ucztach

Świąteczne ucztowanie ma jeden minus - po zjedzeniu tak dużej ilości jedzenia łatwo o wzdęcia czy problemy z trawieniem. Aby sobie z tym poradzić, polecamy przygotować prosty napar z tartych korzeni imbiru i kurkumy. Taki napój ułatwi trawienie i da ogromną ulgę w kilka chwil. Napar z kurkumy i imbiru wykazuje silne właściwości ułatwiające trawienie, zwiększające produkcję kwasu żołądkowego, a także poprawiające przyswajanie wartości odżywczych. Jego sporządzenie trwa zaledwie kilkanaście minut, a efekty są wspaniałe. Jeśli nie masz pod ręką świeżych korzeni, możesz posiłkować się suszonymi i sproszkowanymi wariantami. Trzeba jednak pamiętać, że działanie takiego naparu może nie być wystarczająco efektywne.

Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach?
17.04.2022 19:09 Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent

Wędliny i mięsa, które pozostały wam ze świątecznego śniadania nie muszą się zmarnować. Forszmak jest regionalnym specjałem opartym o wykorzystanie pozostałych kawałków mięsnych smakołyków. Z łatwością przygotujecie go w domowym zaciszu. Koniecznie spróbujcie.Końcówki wędlin i mięs nasze babcie często wykorzystywały do przygotowywania sałatek, jajecznicy czy rozmaitych potrawek. Forszmak łączy w sobie pyszne kawałki pieczeni, wędlin czy kiełbas oraz delikatny bulion z dodatkiem pomidorów i ogórków kiszonych. Smak regionalnego rarytasu pozostanie z wami na długo. Jeszcze nie raz go przyrządzicie.

Niezwykła zupa jarzynowa z dodatkiem kurkumy
17.04.2022 19:04 Niezwykła zupa jarzynowa z dodatkiem kurkumy. Takiej jeszcze nie jadłeś

Kurkuma jest aromatyczną przyprawą bogatą w cenne składniki odżywcze. Dodana do zupy jarzynowej nie tylko nada jej pięknego koloru, ale też sprawi, że danie stanie się niezwykle wyraziste. Już łyżeczka mielonej przyprawy wystarczy, by zapewnić nam wszelkie korzyści płynące ze spożycia kurkumy. Koniecznie spróbujcie.Kurkuma często gości w daniach kuchni indyjskiej czy tajskiej. Zdradzaliśmy już, dlaczego warto po nią sięgać regularnie i proponowaliśmy wam pyszny napój z jej wykorzystaniem. Tym razem zachęcamy, by przy jej pomocy podkreślić smak zupy jarzynowej. Egzotyczna kompozycja smakowa przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią pikantne i pełne kolorów zupy. Skusicie się?

Najprostszy przepis na pieczarki faszerowane żółtym serem
17.04.2022 18:57 Najprostszy przepis na pieczarki faszerowane żółtym serem. Prosta i efektowna przekąska

Pieczarki faszerowane są propozycją na smaczną przekąskę lub sycący obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a pięknie prezentują się na stole. Pełne pysznego sera i delikatnego jajecznego farszu grzyby znikną w mgnieniu oka. Spróbujecie koniecznie.Pieczarki faszerować można na różne sposoby. Proponowaliśmy wam już efektowny miks warzywny z cukinią i szpinakiem oraz proste nadzienie z mięsa mielonego. Tym razem mamy dla was recepturę, która pozwoli wam nadmiar jajek. Taka wersja z pewnością spodoba się amatorom sycących grzybowych rarytasów. Skusicie się?

Niezwykły przepis na herbatę z forsycji
17.04.2022 15:28 Niezwykły przepis na herbatę z forsycji. Sezon na nią właśnie trwa

Herbaty ziołowe mają wiele cennych właściwości. Wczesną wiosną w wielu miejscach kwitnie forsycja. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że jej młode pędy nie tylko są jadalne, ale też pełne istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdźcie czas, by zebrać trochę świeżych gałązek forsycji i przygotujcie z niej pyszną herbatę. Będziecie zachwyceni.Herbata z forsycji jest nietypową propozycją, która zwłaszcza teraz, gdy roślina kwitnie, jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Wyjątkowy napar zawiera szereg istotnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Warto nazbierać trochę tej cennej rośliny podczas spaceru i przyrządzić ten ziołowy specjał. Spróbujecie?

Wyjątkowy przepis Anny Lewandowskiej na świąteczną babkę
17.04.2022 13:03 Wyjątkowy przepis Anny Lewandowskiej na świąteczną babkę. Jeden składnik może budzić emocje

Babka wielkanocna jest jednym z ulubionych wypieków wielu smakoszy. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję z dodatkiem rodzynek — składnika, który potrafi wywołać burzliwe dyskusje. Jego dodatek nadaje babce przyjemnej tekstury i z pewnością spodoba się nawet sceptykom. Raz spróbujecie, a zachwytom nie będzie końca.Babka wielkanocna jest obowiązkowym punktem na świątecznym stole w wielu domach. Po pysznych smakołykach od siostry Anastazji i bananowej wersji o wyrazistym smaku czas na zdrowy specjał. Anna Lewandowska proponuje pyszne ciasto z rodzynkami, które odmieni wasze spojrzenie na świąteczne wypieki. Spróbujecie koniecznie.

Pieczeń rzymska
16.04.2022 21:21 Jak zrobić pieczeń rzymską bez mięsa? Wyjaśniamy krok po kroku

Pieczeń rzymska jest jednym z wielkanocnych klasyków, który pojawi się w wielu domach. W wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna i sycąca dzięki zastosowaniu aromatycznej soczewicy i jajek. Z przepisem krok po kroku jej przygotowanie nie sprawi wam problemów. Spróbujecie?Pieczeń rzymska albo klops jest soczystym i pełnym smaku mięsnym specjałem, który wielu smakoszy przyprawia o szybsze bicie serca. Pyszne danie można jednak przygotować również w wersji wegetariańskiej. Jeśli nie sięgacie po mięso, oparta o soczewicę i pieczarki potrawa jest dla was. Koniecznie ją wypróbujcie.

Galaretka z kurczakiem
16.04.2022 18:52 Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku

Galaretka drobiowa jest rarytasem, po który wielu smakoszy chętnie sięga. Jej przyrządzenie nie będzie wymagało używania żelatyny, jeśli dodamy kurze łapki. Specjał nada galaretce odpowiedniej konsystencji i sprawi, że jej smak będzie jeszcze głębszy. Koniecznie sprawdźcie tę recepturę.Galaretki mięsne zagoszczą na wielu stołach podczas Wielkanocy. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić ten specjał w kształcie jaj i podpowiadaliśmy co zrobić, aby były klarowne. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na przygotowanie go bez dodatku żelatyny. Dodajcie kurze nóżki i przekonajcie się sami, jak wpłyną na konsystencję dania.

Wielkanocne faszerowane jajka
16.04.2022 16:36 Jajka faszerowane z papryką. Idealne na Wielkanoc

Jajka faszerowane z papryką marynowaną i cebulką to pomysł na niecodzienną kolację, przystawkę, a także dodatek do zimnej płyty na wielkanocnym, świątecznym stole. Jajka przygotujesz błyskawicznie, a będą prawdziwym hitem. Poznaj przepis na jajka faszerowane z papryką.Jeśli szukasz pomysłu na danie z jajek, to jajka faszerowane są idealnym pomysłem. Farsz do jajek przygotujesz z wielu składników, w tym boczku, czy tuńczyka. Dzisiaj poznasz przepis na wegetariańską wersję jajek faszerowanych, czyli jajka z marynowaną papryką i cebulką.Jajka ugotuj w osolonej wodzie, sól sprawi, że skorupki łatwo odejdą od ugotowanych jajek, a białka będą miały ładny, estetyczny kształt. Jajka gotuj 8-10 minut od momentu wrzenia, w zależności od wielkości, jajka M- 8 minut, L- 10, wtedy będziesz mieć pewność, że jajka będą idealnie ugotowane i ścięte w środku.Jeśli szukasz pomysłu na zimną płytę na wielkanocny stół- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny ze śliwką. Nie może zabraknąć również wielkanocnej sałatki jarzynowej, przygotuj ją, a goście będą zachwyceni.

Najszybszy majonez bez jajek
16.04.2022 16:04 Najszybszy majonez bez jajek. Wystarczy 5 minut i gotowe

Majonez jest jednym z produktów, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Najlepszy będzie domowy, przygotowany niemal błyskawicznie. Z przepisu, który wam proponujemy, wyjdzie dosłownie 5 minut. Nie będziecie potrzebowali ani jednego jajka, więc sprawdzi się też wtedy, gdy okaże się, że tego produktu w waszej lodówce zabrakło. Sprawdźcie koniecznie.Majonez zazwyczaj przygotowuje się z jajek. Coraz częściej jednak popularne stają się specjały roślinne i na wielu stołach wielkanocnych z pewnością zagości bezjajeczny specjał przyrządzony z aquafaby.Dla tych z was, którzy po jaja sięgnąć nie chcą lub nie mogą, a jednocześnie wolą przyrządzić majonez ze znanych produktów, mamy recepturę opartą na mleku. Delikatny specjał wyjdzie niemalże tak kremowy, jak klasyczny, a smak zachwyci największych sceptyków. Spróbujecie?

Żurek bez zakwasu
14.04.2022 18:08 Żurek bez zakwasu. Alternatywa dla klasyki

Żurek bez zakwasu gotowany na wywarze z boczku, warzyw i kiełbasy jest bardzo aromatyczną zupą, którą przygotujesz błyskawicznie i co więcej zaskakująco łatwo. Dodaj do niej zamiast zakwasu chrzan, śmietanę i majeranek, a będzie prosto i pysznie. Poznaj przepis na żurek bez zakwasu, który prezentujemy poniżej.Żurek jest zupą gotowaną na żytnim zakwasie, możesz ją jednak ugotować bez zaczynu, będzie równie smaczna i aromatyczna. Do przygotowania żurku bez zakwasu niezbędny będzie chrzan, śmietana i majeranek, które zagęszczą zupę i dodadzą jej wyraźnego smaku.Wywar na żurek gotuję na wędzonym boczku z dodatkiem warzyw i ziół. Po ugotowaniu wywaru zawsze kroję boczek i marchewkę w kostkę i ponownie wrzucam do garnka. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami.Jeśli masz ochotę na pyszną, prostą i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.

Jajka faszerowane chrzanem
14.04.2022 08:20 Jajka faszerowane z chrzanem. Prosty przepis na wielkanocny specjał

Jajka faszerowane chrzanem to pomysł na pyszne śniadanie, przekąskę lub przystawkę. Potrawa wygląda elegancko i wiosennie, będzie więc pięknie wyglądać na wielkanocnym stole. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane chrzanem.Jajka faszerowane to świetne danie, zarówno na Wielkanoc, spotkania w rodzinnym gronie, kolację, śniadanie, a także, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Jajka z chrzanem przygotujesz bardzo szybko, a ich wygląd i smak urozmaici każdy posiłek.Jajka do faszerowania zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki z łatwością odejdą od białek. Jajka M gotuj 8 minut od wrzenia, większe jajka 10 minut, żółtka do farszu muszą być idealnie ścięte, żeby były najsmaczniejsze.Na Wielkanoc przygotuj jajka faszerowane w buraczanej zalewie, będą miały oryginalny kolor, a goście oniemieją z zachwytu.

Faszerowane jajka bez grama majonezu
13.04.2022 14:35 Faszerowane jajka bez grama majonezu. Prosty, smaczny i tani patent

Jajka faszerowane są wielkanocnym klasykiem. Najczęściej wypełnia się je warzywami i majonezem. Tym razem mamy dla was lżejszą bez jajecznego sosu. Specjał podany z tuńczykiem i olejem jest równie smaczny, a przyrządza się go niezwykle szybko. Spróbujecie?Jajka faszerowane można przygotować na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już wyborne farsze z suszonych pomidorów i fety czy pieczarek. Teraz czas na lekką, a jednocześnie smakowitą świąteczną propozycję z tuńczykiem. Receptura spodoba się zwłaszcza tym z was, którzy nie lubią majonezu.

Lekkie i puszyste naleśniki na maślance
13.04.2022 10:10 Lekkie i puszyste naleśniki na maślance. Na obiad i podwieczorek

Naleśniki sprawdzą się nie tylko jako słodkie śniadanie. Wlejcie do ciasta szklankę maślanki, a wyjdzie tak lekkie i puszyste jak nigdy wczesniej. Bez problemu podacie je z dowolnym nadzieniem, a domownicy bedą zachwyceni. Przekonajcie się sami.Naleśniki na maślance są kolejną po specjale z dodatkiem budyniu czy drożdży odmianą tego pysznego dania. Wyjątkowo delikatne i elastyczne ciasto sprawdzi się zarówno jako deser, jak i baza do krokietów czy waszych ulubionych farszów wytrawnych. Spróbujecie go koniecznie.

Lekkie placki z selera i marchewki
12.04.2022 21:51 Lekkie placki z selera i marchewki. Idealne na szybki i tani obiad

Placki warzywne mogą być zarówno szybką i smaczną przekąską, jak i sycącym daniem obiadowym. Tym razem proponujemy wam lekki, nieco słodki rarytas z marchewki i selera z dodatkiem aromatycznej zieleniny. Szczypior i koperek sprawiają, że wychodzą naprawdę smakowite. Skusicie się?Placki warzywne to zdecydowanie coś więcej niż dobrze znane ziemniaczane. Po wyjątkowo wyrazistym rarytasie z kukurydzy proponujemy wam zdecydowanie łagodniejsze w smaku, placki z marchewki i selera. Wzbogacona o dodatek ziół warzywna kompozycja skusi niejednego amatora lekkich specjałów z patelni.

Jak zrobić biały barszcz bez mięsa?
11.04.2022 15:10 Jak zrobić biały barszcz bez mięsa? Prosty przepis nie ma sobie równych

Barszcz biały jest mniej kwaśną od żurku zupą przyrządzaną na zakwasie pszennym. Danie to tradycyjnie gotowane jest na mięsnym wywarze, choć tutaj również pokusić się można o zrobienie wersji wegetariańskiej. Z naszym przepisem wykonacie ją sprawnie, a efekt zachwyci nie tylko jaroszy. Spróbujecie?Barszcz biały dla części smakoszy jest zupą, bez której Wielkanoc odbyć się nie może. Zdradzaliśmy wam już, czym to danie różni się od żurku. Tym razem podpowiadamy jak przyrządzić je w wersji wegetariańskiej z ugotowanymi na twardo jajkami. Receptura jest prosta, a smak na długo zapada w pamięć. Skusicie się?

Wyśmienita zupa pomidorowa z ketchupem
11.04.2022 13:33 Wyśmienita zupa pomidorowa z ketchupem. Klasyka w nowym wydaniu

Aromatyczna zupa pomidorowa skusi niejednego smakosza. Zanim pojawią się sezonowe pomidory, warto przyrządzić ja z przecieru. Dodajcie do niego 2 łyżki ketchupu, a smak będzie głęboki i wyrazisty. Prosty patent znacznie odmieni klasyczne danie. Sprawdźcie koniecznie.Zupa pomidorowa doczekała się już wielu interpretacji w naszych przepisach. Zdradzaliśmy jak przyrządzić ją z ziołami oraz z czerwoną soczewicą. Tym razem mamy dla was dużo prostszą, ale równie smaczną wersję przyrządzoną na bazie przecieru. Do zupy dodamy ketchupu, by jeszcze bardziej podkręcić smak warzywa. Spróbujecie?