Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Naleśniki bez mleka są świetne
02.10.2022 19:52 Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Naleśniki bez mleka też będą smaczne. Dziś proponujemy wam patent na delikatne i lekkie ciasto z dodatkiem jogurtu, które świetnie sprawdzi się zarówno z prostymi dodatkami, jak i w krokietach. Zrobienie go jest niemalże ekspresowe, a efekty zachwycają. Spróbujecie?Niezwykle elastyczne naleśniki bez mleka mogą stanowić zarówno smakowity deser, jak i bazę do dań wytrawnych. Prosty pomysł polegający na dodaniu do ciasta rozrobionego z wodą jogurtu sprawia, że ciasto wychodzi nieco gęstsze, ale też i bardziej miękkie. Warto się skusić.

Zraziki wołowe Tomasza Strzelczyka
02.10.2022 18:02 Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają

Zraziki wołowe były popularną w czasach PRL-u potrawą mięsną. Tomasz Strzelczyk zaproponował swoją interpretację przysmaku, formując mieloną łopatkę wołową w cieniutkie kotleciki. Podał je z ziemniakami i smażonymi pieczarkami z cebulką. Spróbujcie koniecznie — danie spodoba się całej rodzinie. Bryzole, czyli zraziki wołowe dawniej przyrządzano z polędwicy. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotowanie ich z nieco tańszego mięsa, czyli łopatki. Kucharz mieli je w maszynce i rozpłaszcza przed smażeniem. Znacznie skraca w ten sposób czas przygotowania rarytasu — kiedyś polędwicę krojono w cieniutkie plasterki. Zobaczcie, jak prosto można zrobić pyszny obiad.

Pyszne śledzie w octowej zalewie
01.10.2022 22:51 Pyszne śledzie w octowej zalewie. Prosta i smaczna przekąska

Smaczne śledzie w zalewie octowej skuszą niejednego smakosza. Wystarczy kilka kroków, by uzyskać znakomitą rybę. Przepis nie wymaga skomplikowanych składników. Koniecznie spróbujcie — goście będą zachwyceni.Amatorzy śledzi powinni choć raz spróbować tej prostej odsłony przysmaku. Cebulka połączona z octem i przyprawami stanowi prostą i niezwykle aromatyczną marynatę, która do tej delikatnej ryby pasuje doskonale.

Pierogi polane smażoną śmietaną są pyszne
01.10.2022 21:56 Nasze babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś praktycznie nikt o niej nie pamięta

Pierogi często okraszamy cebulką lub skwarkami. Nasze babcie jednak polewały je czymś zupełnie innym. Smażona śmietana dziś jest już niemalże zapomniana, a kremowy dodatek do mącznych dan kiedyś był niezwykle popularny. Przypominamy, jak go przygotować.Słodka śmietana do pierogów z owocami nikogo nie zdziwi. A czy wiecie, że dawniej do wytrawnej wersji rarytasu również stosowano taki dodatek? Śmietaną nie tylko polewano danie, ale też wcześniej podsmażano ją na patelni wraz z masłem.

Jesienne ciasto marchewkowe
01.10.2022 19:23 Idealne na jesień ciasto marchewkowe. Mamy najlepszy przepis

Ciasto marchewkowe będzie świetnym przysmakiem do popołudniowej herbaty. Pięknie pachnący wypiek z dodatkiem korzennych przypraw jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie go spróbować. Przyjemnie wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Wystarczy zaledwie kilka prostych produktów, by wyczarować ten niezwykle aromatyczny rarytas. Skusicie się?

Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej zaskakują smakiem
01.10.2022 17:20 Nikt nie robi takich placków ziemniaczanych jak Lewandowska. Babcie byłyby zaskoczone

Placki ziemniaczane są klasykiem kuchni polskiej. Anna Lewandowska urozmaica je poprzez dodanie liści szpinaku, co sprawia, że danie jest zdrowsze i ma bogatszą konsystencję. Przysmak spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie? Placki ziemniaczane nie muszą być ciężkie i tłuste. Anna Lewandowska dodaje do masy szpinaku i korzysta z bezglutenowych mąk, uzyskując pełen smaku lekki rarytas, który z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim. Niewielka zmiana receptury przynosi świetne efekty. Skusicie się?

Makaron z serem żółtym - szybki i tani obiad
30.09.2022 15:36 Wystarczy 15 minut i 5 niedrogich składników. Obiad dla całej rodziny zrobisz za grosze. Nie musisz nawet iść do sklepu

Makaron z serem jest doskonałym pomysłem na szybki i tani obiad. Wykonanie dania wymaga zaledwie pięciu składników i z pewnością macie je w kuchni. Przepis jest prosty, a smak zachwyca. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.Szybki i tani obiad na bazie makaronu zrobicie w zaledwie kwadrans. Podamy go z sosem, który przygotujemy z prostych składników. Każdy z nas ma w domu ser, masło, mleko, mąkę i przyprawy. Te produkty wystarczą, by wyczarować pyszne i sycące danie. Skusicie się?

Cebula nadziewana - prosty przepis
30.09.2022 14:37 Masz w domu cebulę? W mig przyrządzisz z niej wyborny specjał. Niezawodny przepis ze starego „Poradnika gospodyni”

Cebula nadziewana jest wyśmienita. Pełne charakteru warzywo podane z nadzieniem z grzybów i ryżu stanowi doskonałą przekąskę, która oczaruje waszych gości. Przyrządźcie ją według dawnej receptury z Poradnika Gospodyni, a zbierze same zachwyty. Spróbujecie? Cebula nadziewana ryżem i grzybami jest niezwykła. Danie pięknie pachnie, a wyrazisty smak warzywa przyjemnie kontrastuje z delikatnością skarbów lasu. Sos z dodatkiem pomidorów wspaniale dopełnia kompozycji. Skusicie się?

Wątróbka z grzybami leśnymi
30.09.2022 14:03 Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa

Wątróbka z grzybami leśnymi jest pyszna. Seretem rarytasu jest moczenie podrobów w mleku. Nabiał sprawia, że stają się delikatne. Znika też nieprzyjemna goryczka. Koniecznie sprawdźcie przepis babci Stasi. Danie zachwyci was od pierwszego kęsa. Miękka i pełna smaku wątróbka z leśnymi grzybami spodoba się całej rodzinie. Namaczając ją przed przyrządzeniem w mleku, uzyskamy podroby tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Patent babci Stasi nie ma sobie równych. Spróbujecie?

Zupa wodzionka Tomasza Strzelczyka
30.09.2022 13:21 Strzelczyk przygotował śląski specjał. Podczas degustacji miał nietęgą minę. Ogromne rozczarowanie

Zupa wodzionka jest śląskim daniem, po które sięgano, by nie zmarnować chleba. Tomasz Strzelczyk postanowił sprawdzić, jak smakuje. Wybrał sprawdzoną recepturę, lecz smak potrawy go zawiódł. Dał temu wyraz w wideo, które opublikował na swoim kanale na YouTube.Wodzionkę przygotowuje się z czerstwego chleba. Dawniej zupa była ciepłym posiłkiem, który serwowano, gdy już niewiele innych przysmaków pozostało w kuchni. Jak zdradzili internauci komentujący wideo Tomasza Strzelczyk, była potrawą, którą przyrządzano, by nie zmarnować trudu włożonego w pieczenie chleba. Jak smakowała kucharzowi?

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek
30.09.2022 11:29 Wyglądają i pachną jak mielone, a smakują jeszcze lepiej. Wszystko bez grama mięsa. Idealny obiad na piątek

Kotlety mielone z kaszy i pieczarek są proste w przygotowaniu sycące i niezwykle aromatyczne. Nie zawierają ani grama mięsa, wiec będą idealne na piątkowy, postny obiad. Zrobicie je sprawnie i bez większego wysiłku, a rodzina zje ze smakiem. Kotlety mielone bez mięsa i jajek smakują obłędnie. Jeśli szukacie smacznej, bezmięsnej alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych, przepis na specjał z kaszy jaglanej i pieczarek powinien przypaść wam do gustu. Kotleciki są lekkie i aromatyczne, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbujecie?

Placki ziemniaczane z brokułami i serem
30.09.2022 10:22 Ugotuj, rozdrobnij widelcem i dodaj do startych ziemniaków. Mało znany patent na placki robi furorę w sieci

Placki ziemniaczane z brokułami i serem smakują nieziemsko. Zdrowe warzywo wystarczy ugotować, rozdrobnić i dodać do startych ziemniaków wraz z wiórkami z sera. Po usmażeniu uzyskamy delikatny i aromatyczny przysmak, któremu mało kto będzie w stanie się oprzeć.Placki z ziemniaków lubi wielu smakoszy. Tym razem zamiast cebuli wrzucimy do masy brokuły i dodamy ser żółty, uzyskując smaczne i przyjemnie pachnące danie, które syci na długo. Spróbujecie?

Jajecznica z majonezem i boczkiem
30.09.2022 09:02 Aksamitna jajecznica z majonezem i boczkiem. Pyszne i pożywne śniadanie

Jajecznica z majonezem skusi niejednego smakosza. Dzięki dodatkowi popularnego sosu jest kremowa, delikatna i sycąca, a przygotowuje się ją niemalże ekspresowo. Wystarczy podsmażyć boczek, dodać masę jajeczną i doprawić. Prościej się nie da. Spróbujecie?Aksamitna konsystencja jajecznicy z majonezem zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Prosty dodatek sprawia, że danie ma głębszy smak i rozpływa się w ustach. Zrobienie rarytasu wcale nie jest bardziej skomplikowane. Warto się skusić.

 Przepis na sernik dyniowy
30.09.2022 08:17 Pokrój na paski, wstaw do piekarnika i zblenduj. Przepis cioci Marioli na jesienny sernik deklasuje pozostałe

Sernik dyniowy jest smaczną jesienną alternatywą klasycznego deseru. Delikatna serowa masa z twarogu i serka homogenizowanego w połączeniu z pieczonym pomarańczowym warzywem jest wyśmienita. Przygotowany według prostego przepis cioci Marioli przysmak spodoba się waszym bliskim. Spróbujecie?Sernik dyniowy spodoba się każdemu łasuchowi. Połączenie twarogu, serka homogenizowanego i purée z dyni z chrupiącym spodem w postaci herbatników z dodatkiem przypraw jest niezwykle smaczne. Ciasto przygotowuje się niemalże samo. Skusicie się?

Leczo z cukinią i kiełbasą - prosty przepis
29.09.2022 15:52 Leczo z cukinią i kiełbasą. Wersja, która bije na głowę wszystkie inne

Leczo jest pyszną, aromatyczną potrawą doskonałą na obiad lub kolację. Dziś powiemy Wam, jak zrobić leczo z dodatkiem cukinii i kiełbasy. Przepis jest dziecinnie prosty, a danie przyjemnie chrupiące i pełne smaku. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona. Proste i smakowite leczo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, a następnie podsmażyć je z dodatkiem kiełbasy i przypraw. Z naszym przepisem na pewno wam się uda.

Kremowe kluski royal - idealne do rosołu
28.09.2022 21:52 Kremowe kluski royal. Znakomity dodatek nie tylko do rosołu

Polacy są wielbicielami domowych klusek. Uwielbiamy śląskie, kładzione i szare. A znacie kluski royal? Są delikatne i niezwykle kremowe. Przygotowany z nabiału rarytas świetnie zastąpi tradycyjne lane czy krajankę. Kluski royal doskonale pasują zarówno do rosołu, jak i innych czystych zup. Musicie ich spróbować. Kluski royal przyrządza się z jaj i śmietany. Nabiał ubija się i gotuje na parze, by nadać mu maksimum lekkości. Przysmak doskonale smakuje z esencjonalnym rosołem i każdą inną zupą czystą. Spróbujecie?

Szybki chleb z kaszy jaglanej
28.09.2022 20:58 Prosty, szybki chleb jaglany. Jedna kromka kryje w sobie wiele zdrowia

Chleb z kaszą jaglaną jest świetną alternatywą dla wypieków z mąką pszenną i drożdżami. Prosty przepis na pełne smaku i zdrowych dodatków pieczywo spodoba się nie tylko osobom, które nie mogą sięgać po gluten. Przygotowanie chleba jest proste i nie zajmie dużo czasu. Spróbujecie?Zdrowy i pełen smaku chleb jest doskonałą bazą do przygotowania smacznych kanapek. Sycący wypiek z kaszą jaglaną zrobicie w kilka chwil, a po upieczeniu zachwyci was pięknym zapachem i bogatą strukturą. Warto się skusić.

Elastyczne ciasto na pierogi - prosty przepis
28.09.2022 18:02 Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem

Dobre ciasto na pierogi charakteryzuje się łatwością zlepiania i miękkością. Najlepsze efekty osiągniemy, gdy zamiast jajka użyjemy mąki ziemniaczanej. Skrobia dobrze spoi pozostałe składniki i nie sprawi, że masa stwardnieje. Koniecznie spróbujcie — jedna zmiana wystarczy, by poczuć różnicę. Część smakoszy do ciasta na pierogi dodaje jajko. Składnik ten powoduje jednak, że masa staje się twarda i mało elastyczna. Zdecydowanie lepszym wyborem jest mąka ziemniaczana, która pomoże sprawnie połączyć wszystkie produkty i uzyskać plastyczną masę, z której z łatwością ulepimy pierogi.

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
27.09.2022 13:58 Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Marzą wam się placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Skorzystajcie z blendera, połączcie warzywo z czosnkiem oraz serem i usmażcie. Danie będzie chrupiące i aromatyczne, a z talerzy zniknie błyskawicznie. Musicie choć raz spróbować.Placki ziemniaczane można podawać z różnymi dodatkami. Tym razem proponujemy wyrazistą i prostą w przygotowaniu odsłonę z serem żółtym i czosnkiem, która na dodatek nie wymaga ścierania warzyw. Będziecie zaskoczeni, jak niewiele czasu wymaga ich zrobienie.

Jesienna wersja bigosu
27.09.2022 13:21 Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Bigos z dyni nie zawiera ani grama kapusty. Proste w przygotowaniu danie przypomina o czasach, gdy popularna potrawa wyglądała zupełnie inaczej. Taka wersja z pewnością ma szanse spodobać się waszej rodzinie. Warto wypróbować ją właśnie teraz, ponieważ sezon na dynię już się rozpoczął. Spróbujecie? Dawniej bigos przyrządzało się jedynie z mięsa. Względy ekonomiczne spowodowały, że stopniowo w potrawie zaczęły gościć tańsze składniki m.in. kiszona kapusta. Dopiero w XIX wieku proporcje, jakie znamy dziś, stały się bardziej popularne. Zachęcamy was do zrobienia dania bez kapusty. Zamiast niej skorzystamy z dyni, która jest przyjemnie słodką i smaczną alternatywą. Dodamy do niej kiełbasę i doprawimy ziołami oraz pomidorami. Będzie pysznie.

Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson
27.09.2022 12:29 Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Kaczka z jabłkami jest wyśmienita. Delikatne mięso w połączeniu z soczystym i słodkim owocem skusi niejednego smakosza. Z przepisem Moniki Richardson danie przygotujecie z łatwością. Sekretem jego smaku jest powolne pieczenie. Spróbujecie?Mięso kaczki jest niezwykle delikatne, a jego przyrządzenie wymaga staranności. Monika Richardson dodaje do niego jabłko i pomarańcze. Ostatnio pokazała tak upieczoną kaczą pierś na swoim Instagramie - z którego również pochodzi jej zdjęcie - wspominając, że jest to jedno z jej ulubionych jesiennych dań.

Waniliowe naleśniki na maślance
27.09.2022 09:08 Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Naleśniki na maślance są miękkie i puszyste. Rarytas przyrządzony z dodatkiem waniliowej esencji będzie miał również piękny zapach. Doskonale sprawdzi się jak o słodkie śniadanie czy deser. Koniecznie spróbujcie — nie tylko dzieci zjedzą ze smakiem.Prosty i sprawdzony patent na lekkie naleśniki jest na wagę złota. Przyrządzając je na maślance, uzyskamy lekkie niczym chmurka ciasto, które z dodatkiem waniliowego aromatu będzie smakowało obłędnie. Musicie skosztować.

Jajecznica po angielsku
27.09.2022 08:00 Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Jajecznica po angielsku jest prostą i sycącą odsłoną dobrze znanej potrawy. Ciepłe, pełne aromatycznych pieczarek i znakomitej kiełbasy danie będzie idealne na chłodne jesienne poranki. Dodajcie jeszcze mleko, a stanie się także niezwykle kremowe i delikatne. Nikt mu się nie oprze.Smaczna jajecznica pozwoli wam dobrze zacząć dzień. Przyrządzona z dodatkiem kiełbasy i pieczarek, a będzie niezwykle aromatyczna i sycąca. Wlanie porcji mleka do jaj sprawi, że uzyskamy również aksamitną konsystencję masy jajecznej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej sztuczki, warto to zmienić. Rozpływająca się w ustach jajecznica po angielsku z sycącymi dodatkami z pewnością wam się spodoba.

Kawa z korzennymi przyprawami
26.09.2022 21:38 Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Macie ochotę na kawę tak aromatyczną, jak nigdy wcześniej? Połączcie napar z mieszanką przypraw korzennych. Smak małej czarnej będzie bogatszy, a jej dobroczynne właściwości niezliczone. Zdradzamy prosty patent na wyjątkowy pobudzający napój. Przyprawy korzenne znakomicie podkręcają metabolizm i sprawiają, że mamy wrażenie, iż od razu jest nam cieplej. Warto skorzystać z tej prostej sztuczki i przy okazji sięgania po smaczną małą czarną dodać do niej nieco pełnej pozytywnego wpływu na organizm mieszanki korzennych przypraw. Napar zachwyci was od pierwszej chwili.

Sycąca zupa paprykowa z mięsnymi pulpetami
26.09.2022 12:52 Niepowtarzalna, sycąca zupa paprykowa z pulpetami. Takiej jeszcze nie jadłeś

Zupa paprykowa jest pełnym aromatu, sycącym przysmakiem. Dodając do niej smakowite pulpeciki z wieprzowiny, uzyskamy danie idealne na chłodniejsze, jesienne dni. Przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie?Jeśli nie próbowaliście jeszcze przyrządzać zup z mięsnymi kotlecikami, receptura na przysmak z papryki pomoże Wam to zmienić. Aromatyczna i rozgrzewająca kompozycja sprawdzi się jako szybki jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Zapraszamy.

Ciasto bez pieczenia Montenegro
26.09.2022 09:50 Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem

Lubicie ciasta bez pieczenia? Montenegro będzie więc dla Was prawdziwą gratką. Prosty deser na spodzie z herbatników z pysznym mlecznym kremem i polewą czekoladową przygotowuje się w kilka chwil, a zachwyca od pierwszego kęsa. Koniecznie spróbujcie — posmakuje nie tylko dzieciom.Montenegro jest znakomitym ciastem bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się jako smakowity deser czy słodycz do kawy. Pomysł na przysmak po raz pierwszy zaprezentowany został na kanale „Prosty przepis na” na YouTube, z którego pochodzi zdjęcie ilustrujące artykuł. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Większość z pewnością znajdziecie w kuchni. Skusicie się?

Co zrobić z gorzkim bigosem? Jak go uratować?
25.09.2022 20:35 Niebywałe, co Ładocha wrzuca do bigosu. Starsze pokolenie byłoby zaskoczone

Bigos jest pełnym smaku, sycącym daniem z kapusty. Daria Ładocha proponuje nietuzinkową wersję bezmięsną z dodatkiem suszonych owoców i orientalnych przypraw. Przygotowanie jest proste, a smak rarytasu zachwyca. Warto spróbować — nowa odsłona zaskoczy amatorów klasyki, ale z pewnością się spodoba. Dobry bigos składa się z kapusty, grzybów i ulubionych dodatków. Daria Ładocha zamiast mięs wrzuca do niego przysmaki, które nadają potrawie głębokiego i wyrazistego smaku m.in. imbir, suszone pomidory i morele, słodką żurawinę oraz całą gamę przyjemnie pachnących przypraw. Danie — choć nietypowe — jest obłędnie pyszne.

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis
25.09.2022 19:34 Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Racuchów nie odmówi sobie niejeden smakosz. Dziś przedstawiamy wam prosty przepis na wyjątkową odsłonę bieszczadzką. Do ciasta zamiast jabłek dodaje się startą na tarce dynię. Dzięki niej masa jest delikatna i przyjemnie słodka po usmażeniu. Spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Spróbujecie? Racuchy w wersji bieszczadzkiej wprost rozpływają się w ustach. Słodkie placki przyrządzane z dodatkiem tartej dyni są przyjemnie słodkie, a przy tym nieziemsko pachną. Musicie ich skosztować.