Morele są wyjątkowo przyjemnymi w smaku owocami sezonowymi, z których przyrządzić można wyśmienity dżem. Doskonały przepis babci Ewy jest gwarancją przygotowania wyrobu o idealnie zbalansowanym smaku, który pokochają wszyscy domownicy. Raz go spróbujecie, a już nigdy nie wybierzecie produktu ze sklepu. Morelowy dżem będzie doskonałym dodatkiem zarówno do świeżego chleba, jak i do wybornych i lekko słodkich budyniowych naleśników. Babcina receptura pozwoli wam na sprawne przygotowanie tego delikatnego i zachwycającego subtelnym smakiem rarytasu — koniecznie ją przetestujcie.
Herbata części smakoszy kojarzy się z ciepłym, lekko pobudzającym naparem. Okazuje się jednak, że wystarczy wydłużyć czas parzenia, by uzyskać zupełnie inne właściwości. Jeśli zależy nam na delikatnym orzeźwieniu bez sięgania po kawę, na przygotowanie susz nie powinien pozostawać w gorącej wodzie zbyt długo. Sprawdźcie jaki czas będzie optymalny. Herbata, zwłaszcza ta czarna, przez wielu uważana jest za słabszy odpowiednik kawy. Jeden prosty błąd — wydłużenie parzenia — może jednak potencjalnie pobudzający napój przemienić w nadal smaczną, lecz uspokajającą miksturę. Dowiedzcie się jak zaparzyć susz, by pomógł nam rozpocząć dzień.
Barszcz jest jedną z bardziej wyrazistych zup, jakie można przygotować. Wersja z młodą pokrzywą gotowana na zakwasie z soku brzozowego stanowi pyszną i niezwykle aromatyczną kompozycję, która z pewnością skusi niejednego amatora nietypowych smaków. Jej zrobienie nie sprawi wam kłopotu, a piękny zielony kolor zachwyci. Warto spróbować. Po barszcz biały czy czerwony sięgamy dość często. Z początkiem wiosny warto wypróbować nieco mniej popularną recepturę na specjał z młodej pokrzywy. Inspirowany naturą ziołowy wywar przypadnie do gustu fanom ekologicznej i zdrowej diety. Skusicie się?
Surówka z marchewki i jabłka będzie pasowała do wielu dań obiadowych. Warto przygotować ją z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek. Wtedy będzie lekka, soczysta i niezwykle przyjemna w odbiorze. Zapomnicie, że kiedykolwiek podawaliście ją z majonezem. Surówki są wyśmienitymi dodatkami obiadowymi. Podpowiadaliśmy wam już przepisy na takie klasyki jak colesław czy specjał z czerwonej kapusty. Tym razem przedstawiamy niezwykle prostą recepturę na soczystą kompozycję z marchwi jabłka. Zapomnijcie o ciężkich dodatkach i cieszcie się jej przyjemnym orzeźwiającym smakiem.
Zupa szczawiowa lubi wielu smakoszy. Rarytas proponowany przez Magdę Gessler obfituje w lekko słodką śmietankę kremówkę. Gwiazda dodaje jej tyle samo co bulionu. Dzięki temu danie ma wyjątkowo głęboki smak. Sprawdźcie, czy i wam posmakuje. Zupa szczawiowa jest wyśmienitym nieco kwaśnym daniem, które warto podać z nabiałem. Wyjaśnialiśmy już czemu jajka i śmietana mogą być istotne. Magda Gessler w swojej recepturze zawarła oba składniki. Restauratorka, w przeciwieństwie do Karola Okrasy, nie określiła, na jakim bulionie przyrządzić specjał. Zdecydujcie sami, który będzie da was najlepszy.
Fasolka szparagowa jest smacznym warzywem, które doskonale smakuje z wieloma dodatkami. Jeśli znudziła wam się klasyka, czyli podawane z podsmażoną bułką kawałki żółtej fasolki, koniecznie wypróbujcie nasz sposób na obiadowy dodatek z cebulką. Zachwyci was głębokim, wyrazistym i nieco słodkim smakiem. Spodoba się całej rodzinie. Fasolkę szparagowa można podać samodzielnie, okraszając warzywo bułka tartą podsmażoną na maśle. Dobrze smakuje w zupach i gulaszach warzywnych oraz jako dodatek obiadowy z czosnkiem czy serem oraz boczkiem. Tym razem proponujemy, by przygotować ją z aromatyczną cebulką. Też będzie pysznie.
Lemoniada najczęściej przyrządzana jest z cytryn. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by oprócz kwaśnego owocu użyć jeszcze innych składników. Napój z rabarbarem spodoba się każdemu amatorowi orzeźwiających kompozycji. Idealnie sprawdzi się na piknikach i spotkaniach towarzyskich. Koniecznie wypróbujcie. Lemoniada doskonale orzeźwi nas w ciepłe dni i dostarczy wielu cennych witamin oraz minerałów. Tak było na przykład w przypadku imbirowej mikstury Ewy Wachowicz. Zarówno ona, jak i proponowana dzisiaj przez nas pyszna kombinacja cytryn i rabarbaru, sprawdzą się lepiej niż niezdrowe napoje, po które sięgają Polacy. Skusicie się?
Owsianka jest jedną ze smaczniejszych śniadaniowych propozycji, której nie odmówi sobie wielu smakoszy. Ten zdrowy i sycący specjał można przygotować w piekarniku. Przepis nie jest skomplikowany, a zmieniając dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inną kompozycję. Koniecznie sprawdźcie ten sposób na ciepłe i smaczne rozpoczęcie dnia.Pieczoną owsiankę, podobnie jak tę nocną, przygotować możecie wieczorem — w ten sposób, rano nie stracicie ani chwili snu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by od razu przyrządzić większą ilość. Owsianka w lodówce może postać nawet dwa dni, a na zimno smakuje równie dobrze. Spróbujecie?
Dieta nie musi wykluczać sięgania po ulubione produkty. W Międzynarodowy Dzień Bez Diety zachęcamy was do spróbowania wybornych domowych lodów śmietankowych. Przygotujecie je bez trudu, a odrobina słodyczy umili wam dzień. Spróbujecie? Dieta przez wiele osób uznawana jest za synonim procesu mającego na celu obniżenie masy ciała. Tymczasem według definicji jest to po prostu sposób odżywiania. Niezależnie zatem od tego, po jakie produkty sięgamy, cały czas jesteśmy na diecie. A skoro tak, to lody również mogą być dietetyczne. Jak wszystko, co spożywamy z umiarem. Nasz sprawdzony przepis na przygotowany w domu rarytas ze śmietanki z pewnością spodoba się osobom, które lubią bazujące na niej desery bez pieczenia takie jak Milky Way czy śmietanowiec. Smakołyk nie wymaga dużego nakładu pracy, a zachwyci każdego, kto go spróbuje. Skusicie się?
Ciastka owsiane są smakowitym i zdrowym deserem, po który z chęcią sięgnie niejeden smakosz. Sekretem pięknie wyrośniętego smakołyku jest proszek do pieczenia, który sprawia, że ciastka zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Koniecznie spróbujcie. Ciastka owsiane suszą delikatnym słodkim smakiem i przyjemną chrupkością. Będą znacznie lżejsze niż maślany specjał czy rarytas z maszynki, a równie pyszne. Pięknie wyrośnięte dzięki proszkowi do pieczenia i po brzegi wypełnione bakaliami łakocie przygotujecie wyjątkowo sprawnie, a z talerzy znikną błyskawicznie. Możecie je podać nawet dzieciom. Skusicie się?
Szukasz pomysłu na prosty, ale widowiskowy i przede wszystkim pyszny tort na komunię? Przygotuj tort bezowy Raffaello. Ciasto przekładane jest kremem z białej czekolady i serka mascarpone i udekorowane kokosowymi pralinkami, wygląda przepięknie. Poznaj przepis na tort bezowy Raffaello na komunię.Maj dla naszych dzieci jest wyjątkowym miesiącem, to właśnie teraz rozpoczyna się czas komunijny. Nie kupuj gotowego tortu, w prosty sposób upieczesz ciasto, które będzie wyglądać jak z najlepszej cukierni i będzie tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.Pamiętaj, że beza wymaga odpowiedniego studzenia, w przeciwnym razie popęka i się pokruszy. Nigdy nie wyjmuj blatów od razu po upieczeniu. Uchyl delikatnie drzwi i pozwól im studzić się wolno, to właśnie gwałtowna zmiana temperatury może zepsuć nam delikatne bezy.
Grillowane boczniaki są pyszną roślinną alternatywą pieczystego, idealną dla wegan i wegetarian. Podane z wyrazistym, nieco ostrym sosem w stylu azjatyckim będą bez porównania lepsze niż rodzime pieczarki. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe, każdy sobie poradzi. Koniecznie spróbujcie. Boczniaki smakują wybornie zarówno jako dodatek do jajecznicy, jak i w wersji panierowanej. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wrzucić je na grilla i podać z wyrazistym sosem w stylu tajskim. Inspirowane przepisem Jadłonomii bogate w białko grzyby zachwycą nawet mięsożerców. Skusicie się?
Pyzy są jedną ze smaczniejszych ziemniaczanych potraw. Jeśli po grillowaniu została wam upieczona kaszanka, a w lodówce macie ugotowane ziemniaki z obiadu, z łatwością przygotujecie wyjątkowo pyszne danie, które pozwoli wam zagospodarować pozostałości. Podajcie je z prostą okrasą z boczku lub z ziołową oliwą, a każdemu się spodoba. Pyzy można wypełnić dowolnym farszem. Podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić wyborną kompozycję z twarogu oraz wyśmienite nadzienie z mięsa mielonego. Tym razem sięgniemy po kaszankę. Mięsny rarytas możecie podsmażyć lub wykorzystać ten, który został wcześniej przyrządzony na grillu. W obu wariantach będzie wyśmienicie.
Zapiekanka ziemniaczana jest smakowitym i sycącym daniem, idealnym na obiad dla całej rodziny. Jeżeli po całym weekendzie grillowania została wam kiełbasa, ten przepis pozwoli wam ją zagospodarować. Koniecznie sprawdźcie — ser wspaniale podkreśla aromat kiełbasy z cebulką oraz ziemniaków. Zapiekanki przygotować można z wielu różnych składników. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić ziemniaczany specjał z warzywami. Podpowiadaliśmy też jak ją zrobić z mięsem mielonym. Tym razem przedstawiamy pyszny sposób, który pozwoli wam wykorzystać kiełbasę z grilla. Jeśli nie macie jej pod ręką — nic straconego. Możecie ją po prostu podsmażyć na patelni i dalej postępować zgodnie z instrukcją.
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych talerzach. Zastępując mąkę kaszą manną, uzyskamy niezwykle puszysty specjał, który zachwyci nawet największych sceptyków. Jeśli dodatkowo ziemniaczaną masę zmieszamy z odrobiną kwasku cytrynowego, placki nie ściemnieją i będą miały piękny złocisty kolor po usmażeniu. Koniecznie sprawdźcie te patenty. Placki ziemniaczane w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej. W większości przypadków ścieranie ziemniaków jest pierwszym, a zarazem najbardziej uciążliwym, etapem ich przyrządzania. Jeśli mamy blender ułatwimy sobie zadanie. Możemy też przygotować placki z ugotowanych ziemniaków. Tym razem jednak proponujemy klasyczne rozwiązanie. Prosty trik, jakim jest dodanie kwasku cytrynowego, sprawi, że ziemniaki nie ściemnieją. Dodatek nie zmieni smaku, a połączone z kaszą manną ziemniaki będą delikatne i puszyste po usmażeniu. Spróbujcie koniecznie.
Kawa potrafi doskonale pobudzić. W cieplejsze dni będzie również w stanie nas orzeźwić. Wystarczy połączyć świeżo zaparzoną porcję czarnego naparu z tonikiem, by uzyskać smaczny i niezwykle aromatyczny napój. Dodajcie odrobinę cytrusów, a smak będzie naprawdę zachwycający. Gorąca kawa w upalny dzień nie brzmi jak spełnienie marzeń. Choć udowodniono, że spożywanie ciepłych napojów przy letniej aurze jest korzystne, mało kto jest w stanie z przyjemnością się nimi delektować. Rozwiązaniem, które pozwoli nam czerpać korzyści czarnego napoju i schłodzić się jest przyrządzenie jej na zimno. Co jednak jeśli nie mamy ochotę na mleko? Okazuje się, że istnieje jeszcze jedna opcja i kawa na zimno nie musi ograniczać się do przyrządzanego na lodzie specjału z nabiałem. Dodatek toniku sprawi, że ulubiony napój nabierze przyjemnej słodko-gorzkiej nuty. Cytrusy będą do niej idealnie pasowały. Skusicie się?
Botwinka właśnie pojawiła się na warzywnych straganach. Ten wspaniały wiosenny produkt z łatwością zamienicie w orzeźwiający chłodnik litewski. Przyrządzony według receptury Jakuba Kuronia specjał zachwyci was bogactwem smaku i przyjemnie chrupiącym wnętrzem. Koniecznie spróbujcie. Botwinkę stanowią pyszne młode liście i drobniutkie buraczki. Warzywo jest bardzo zdrowe i zdecydowanie warto skorzystać z okazji, by cieszyć się nim w sezonie. Możemy z niej przygotować zarówno oryginalne placki z dodatkiem cukinii, jak i tradycyjną, niezwykle smaczną zupę — chłodnik litewski.
Syropy z roślin są skarbnicą cennych składników odżywczych. Bardzo często można je w dość prosty sposób przygotować w domu. Nie inaczej będzie w przypadku syropu z liści brzozy. Wystarczy je umyć, posiekać, a potem — po całonocnym moczeniu — odcedzić płyn i zagotować go z cukrem. Koniecznie spróbujcie. Syrop z liści brzozy ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Mikstura ta pomoże w wielu problemach związanych z układem moczowym i pokarmowym. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i wzmacniające. Warto samodzielnie przygotować ten specyfik i raczyć się nim od czasu do czasu. Brzozowe liście świetnie nadają się też na napary i nalewki. Jeśli więc podczas wiosennego spaceru uda nam się zebrać solidną porcję, nadmiar warto ususzyć i korzystać w chłodniejsze wieczory. Zdecydowanie poprawią kondycję naszego organizmu.
Rozpoczęła się majówka, a tym samym sezon na grillowanie. Sprawdźcie, w jakich miejscach można grillować, by nie popsuć sobie nastroju mandatem od straży miejskiej. Rozwiewamy wszystkie wątpliwości dotyczące aktualnych przepisów. Warto się do nich zastosować. Większość osób z utęsknieniem czekała na długi, majowy weekend. Wreszcie można odpocząć, tak, jak się lubi. A ponieważ pogoda całkiem dopisuje, większość z was z pewnością wybierze wypoczynek na świeżym powietrzu. Można będzie pospacerować, pojeździć na rowerze, a także pogrillować. Z tym ostatnim, a więc grillowaniem, nie będą miały większego problemu szczęśliwi posiadacze działek i przydomowych ogródków. Pozostali nim rozpalą grill w parku czy na polanie powinni zapoznać się z przepisami. Po co sobie szargać nerwy dyskusją ze strażnikiem miejskim lub policjantem albo — co gorsza — mandatem.
Chleb bez zakwasu jest pyszną propozycją na najbliższe śniadanie. Przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę, a jeśli jeszcze dziś go upieczecie, będzie was cieszył przez cały weekend. Wystarczą cztery podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w kuchni. Spróbujecie?Domowy chleb jest idealny do przyrządzenia smacznych kanapek o poranku. Z naszym nowym przepisem na specjał bez zakwasu pyszne kromki z sycącym roślinnym smalcem czy wyborną pastą jajeczną z suszonymi pomidorami będą w zasięgu ręki. Spróbujecie koniecznie — tak prosta receptura nie zdarza się często, a efekty zachwycają.
Mizeria jest jednym z prostszych dodatków do obiadu. Niektórzy do sosu dodają odrobinę octu, uzyskując dzięki temu jeszcze bardziej wyrazisty smak rarytasu. Jeśli i wy chcecie wypróbować ten patent, skorzystajcie z naszego nowego przepisu. Nie zawiedziecie się. Mizeria z dodatkiem octu, zwana tez mizerią po warszawsku przyjemnie zaskoczy każdego, kto jej spróbuje. Jeżeli szukacie odmiany od klasycznej wersji czy delikatnie kremowych ogórków przyrządzanych z dodatkiem cukru pudru, koniecznie po nią sięgnijcie. Będziecie zachwyceni tym jednocześnie nieco słodkim i cierpkim smakiem.
Naleśniki mogą być prostym i wyjątkowo smacznym deserem. Jeśli do ich przygotowania wykorzystamy kefir, wyjdą niezwykle lekkie i bardzo puszyste. Przyrządzenie zajmie niewiele czasu, a efekty przyjemnie was zaskoczą. Koniecznie spróbujcie. Słodkie naleśniki skuszą niejedną osobę. Przygotowanie tego specjału z twarogiem lub w wyśmienitej odsłonie z sosem kawowym to tylko wybrane sposoby na sprawienie sobie odrobiny przyjemności. Jeśli macie pod ręką kefir koniecznie wypróbujcie nasz nowy patent na ciasto. Tak delikatnych naleśników jeszcze nie jedliście.
Pieczarki stanowią smakowity dodatek do wielu dań. Przyrządzone na grillu będą idealnie pasowały do mięs, serów i sałatek. Marynowane grzyby po podgrzaniu nabierają charakteru i wyjątkowego aromatu. Koniecznie sprawdźcie — ten smak was zachwyci.Pieczarki z grilla są prostą i efektowną przekąską, która idealnie urozmaici spotkanie przy ogniu. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci nie tylko amatorów dań z grzybów. Sekretem smaku jest wyśmienita kombinacja przypraw. Raz spróbujecie, a jeszcze do nich wrócicie.
Ziemniaki pieczone są jedną z pysznym bezmięsnych potraw z grilla. Dodatek masła czosnkowego z ziołami sprawi, że będą niezwykle aromatyczne, a w chrupiącej skórce znajdziemy niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach miąższ. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.Ziemniaki lubi wielu smakoszy. Nic dziwnego skoro doskonale smakują zarówno w zarówno postaci chrupiących placków, jak i w wyśmienitej zapiekance z warzywami. Tym razem — ze względu na zbliżające się otwarcie sezonu grillowego — proponujemy wam pyszny pieczony rarytas. Skradnie serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujecie?
Naleśniki na słodko są jednym z przyjemniejszych dań na rozpoczęcie dnia. Karol Okrasa proponuje podanie ich z wyjątkowo aromatycznym sosem kawowym. Dodatek na bazie śmietanki sprawi, że nabiorą charakteru i przyjemnie orzeźwią. Koniecznie ich spróbujcie. Naleśniki smakują najlepiej, gdy są lekkie i puszyste. Słodkie dodatki komponują się z nimi doskonale. Po pachnącej pomarańczami odsłonie i specjale z budyniem czas na nieco bardziej wysmakowane połączenie z kawą. Amatorom czarnego naparu z pewnością przypadnie do gustu.
Makaron z sosem z sera pleśniowego jest wyjątkowo pysznym i szybkim w przygotowaniu daniem. Sprawdzi się idealnie, gdy na przygotowanie ciepłego posiłku nie mamy zbyt wiele czasu. Prosta kombinacja aromatycznego sera, śmietanki, pieprzu i ziół skradnie wasze serca. Koniecznie wypróbujcie.Makaron z sosem z sera pleśniowego jest kolejną po zapiekanym kalafiorze i specjale z kiełbasą prostym sposobem na ciepłe danie z dużą ilością pysznie ciągnącego się sera. Sycąca kolacja lub obiad będzie gotowa w mniej niż kwadrans. Spróbujecie?
Ciasto bez pieczenia Twix jest pysznym połączeniem znanego batonika, herbatników i delikatnej masy na bazie śmietanki i mascarpone. Przygotowanie go jest niezwykle proste, a efekt zachwyci wszystkich gości. Tak smacznego deseru dawno nie jedliście.Ciasta bez pieczenia są idealnym rozwiązaniem, gdy nie mamy piekarnika lub nie dysponujemy czasem na pieczenie. Po pysznych przepisach na desery inspirowane batonikami 3 Bit i Milky Way czas na specjał z wykorzystaniem bogatego w karmelowy sos Twixa. Jeżeli lubicie ten smak, pokochacie tę odsłonę rarytasu.
Sernik jest wyśmienitym ciastem, które przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Pamiętając o odpowiednim sposobie pieczenia, zawsze uzyskamy puszysty i wyjątkowo smaczny deser. Samo przygotowanie deseru zajmuje tylko 10 minut. Natomiast stopniowe zmniejszanie temperatury i pozostawienie ciasta w piecu do całkowitego ostygnięcia to gwarancja sukcesu. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Kawałek pysznego sernika do popołudniowej kawy nie musi się wiązać z długimi przygotowaniami. Z naszym nowym przepisem masę serową zrobicie ekspresowo. Nieco więcej czasu zajmie pieczenie. Sekretem sukcesu tego wypieku jest bowiem stopniowe obniżanie temperatury deseru. Sernik przygotujesz nawet w 10 minut. Do tego czasu należy doliczyć czas pieczenia i stygnięcia.