Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

cebularz
27.09.2021 02:00 Jak zrobić domowe cebularze?

Cebularz jest tradycyjnym, lubelskim przysmakiem. Drożdżowe bułeczki, na które kładzie się charakterystyczny, cebulowo-makowy farsz nie mają sobie równych. Doskonale smakują na śniadanie czy przekąskę. Zobacz jak zrobić domowe cebularze. Cebulę dodaje się do dań wytrawnych, mak zwykle do słodkich. A cebularze łączą w sobie oba te składniki i to z naprawdę smacznym efektem. Przygotowując je, warto sobie rozłożyć pracę w czasie. Farsz można bowiem przygotować dzień wcześniej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka
27.09.2021 02:00 Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Jesienna surówka charakteryzuje się ogromną ilością witamin, intensywnymi kolorami oraz dużą soczystością. Podając ją do obiadu, zachwycisz wszystkich ucztujących. Poniższe połączenie różnych owoców i warzyw nie ma sobie równych. Surówka stanowi zawsze bardzo istotny element każdego obiadu - to ona jest głównym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika. Dodatkowo dodaje całemu daniu dużej świeżości. W czasie jesieni warto zajadać się świeżymi warzywami i owocami, aby móc cieszyć się zdrowiem i ogromną ilością energii. Surówka poniżej pasuje do najróżniejszych dań, jednak my polecamy podać ją do pieczonej łopatki lub smażonej ryby. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

patisony na blacie
27.09.2021 02:00 Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Patisony to mało popularne, choć wyjątkowo smaczne warzywo. Marynowane w zalewie stanowią smaczny dodatek do obiadu lub sałatek. Podpowiadamy jak je przyrządzić. Owoce patisona są lekkostrawne i charakteryzują się delikatnym smakiem. Doskonale sprawdzają się w gulaszach oraz jako zamiennik ogórka kiszonego. Młode patisony będą wyśmienite w surówkach. Marynowanie z dodatkiem papryki podkreśli ich wyjątkowy smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Puszyste ciasto na naleśniki
26.09.2021 02:00 Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

Naleśniki są jednym z dań, które można zaserwować zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. W zależności od użytych składników możemy też wyróżnić naleśniki cienkie oraz wyjątkowo puszyste. Przedstawiamy wam recepturę na ten drugi typ. Sekret tkwi w dodatku sody oczyszczonej.Do tych naleśników będzie pasowało niemal wszystko. Równie dobrym wyborem będzie polanie ich syropem klonowym lub słodką śmietanką, jak i posmarowanie masłem orzechowym czy innym kremem z orzechów. Pyszną opcją jest też dodanie dżemu czy musu owocowego. Szczególnie polecamy prażone jabłka z tego przepisu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kawa z lodami
26.09.2021 02:00 Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Włoskie desery nie mają sobie równych. Jednym z prawdziwych południowych przysmaków jest Affogato al Cafe. Kawa z lodami jest prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się w roli poobiedniego łakocia. Affogato al Cafe dosłownie oznacza „utonąć w kawie”. Nazwa tego deseru pochodzi od dodatku, który jest tu stosowany — kulki lodów. W procesie przygotowania jest ona bowiem zalewana świeżo zaparzoną kawą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto drożdżowe
26.09.2021 02:00 Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Z herbatą i konfiturą, posmarowane warstwą masła lub zjedzone w towarzystwie małej czarnej — ciasto drożdżowe smakuje zawsze. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wypiek będzie puszysty i wilgotny jak nigdy wcześniej.Tajemnicą lekkości tego ciasta jest wykorzystanie całych jaj ubitych na kogel-mogel. To właśnie ten patent powoduje, że ma ono konsystencję, która wprost rozpływa się w ustach. Jesteśmy przekonani, że takie drożdżowe przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy
25.09.2021 02:00 Racuchy z jabłkiem i dynią - idealny deser na jesień

Racuchy to doskonały sposób, aby przygotować pyszny deser w szybkim tempie oraz banalnie prosto. Tym razem zdradzamy, jak przygotować je wraz z jabłkiem i dynią. Są delikatne, słodkie i wyjątkowo smaczne. Odpowiednio przygotowane racuchy muszą być delikatne i puszyste w środku, a na zewnątrz powinny zachować chrupiącą skórkę. Poniższy przepis pozwoli ci zrobić je właśnie w takim stylu. Połączenie jabłek oraz dyni sprawia, że ciężko powstrzymać się przed doprawieniem racuchów przyprawami korzennymi. Takie placki są kwintesencją jesiennej aury za oknem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

zupa ogórkowa z koperkiem
25.09.2021 02:00 Jak zrobić aromatyczną zupę ogórkową?

Klasyczną zupę ogórkową zna chyba każdy. Amatorzy smaku kiszonych ogórków powinni spróbować jej pysznego wariantu z dodatkiem koperku. Ten smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

tatar Magdy Gessler
25.09.2021 02:00 Jak Magda Gessler robi tatara?

Tatar to doskonała przystawka na niemal każdą okazję. Surowa, zmielona wołowina wymieszana z żółtkiem i przyprawami skusi niejednego mięsożercę. Spróbujcie przepisu Magdy Gessler, która proponuje dodać tam nieoczywistego składnika.Tatar będzie najlepszy, jeśli do jego przyrządzenia wykorzystamy wysokiej jakości mięso wołowe. Równie ważne role odegrają dodatki. Dodajcie do niego świeże ekologiczne jaja, świeżo posiekaną cebulkę, ogórki kiszone i, polecane przez Magdę Gessler, czarne oliwki a danie nabierze wyjątkowego charakteru. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

jajo sadzone
25.09.2021 02:00 Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Jajko sadzone ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć się pysznym śniadaniem. Mała modyfikacja tradycyjnego przepisu pomoże uczynić to danie jeszcze smaczniejszym.Twoje sadzone często było przypalone? Mamy na to doskonałe rozwiązanie — smażenie na wodzie. Zamiana oleju na wodę spowoduje, że jajko nie przywrze. Woda podczas smażenia, będzie też parować i gdy patelnia stanie się sucha — po prostu zdejmiesz ją z ognia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajecznica z boczkiem
24.09.2021 02:00 Jajecznica z boczkiem, pieczarkami i serem - idealny pomysł na śniadanie

Jajecznica to najprawdopodobniej jedno z najszybszych dań, po jakie można o poranku śniadanie. Z dodatkami jest nie tylko pożywna, ale też niewiarygodnie smaczna. Wypróbuj naszą wersję z pieczarkami, boczkiem i serem.Wariantów jajecznicy może być tyle, ile osób ją przyrządzających. Każdy bowiem ma inne upodobania w kwestii stopnia ścięcia jaj oraz doboru dodatków lub przypraw. Zachęcamy do odejścia od przepisu podstawowego i wypróbowania ściętych jaj w towarzystwie podsmażonych pieczarek, chrupiącego boczku i sera.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sernik maślany
24.09.2021 02:00 Najprostszy przepis na maślany sernik

Idealny sernik powinien zachwycać smakiem i wyglądem. Okazuje się, że deser można przygotować bez dużego nakładu pracy. Wystarczy 10 minut. Prośby o dokładkę są pewne. Maślany sernik momentalnie znika z talerzy.Maślany sernik zawsze wychodzi, mimo iż korzystamy z sera z wiaderka. Wychodzi pysznie maślany i delikatny. Jeśli szukacie czegoś prostego i sprawdzonego, upieczcie i zaskoczcie swoich gości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ptysie
23.09.2021 02:00 Kultowe ptysie z kremem

Tradycyjnym deserem, który można kupić w każdej polskiej cukierni, są ptysie z kremem. Nie warto jednak za każdym razem kupować ich, jeśli można z łatwością zrobić je w domu. Poniższy przepis pozwoli ci wykonać je z ogromną łatwością. Ptysie z kremem mają przewagę nad wieloma innymi słodyczami, dzięki kontrastowi smaków. Ciasto ptysiowe nie jest bardzo słodkie, przez co smak kremu zostaje bardzo wzmocniony. Przygotowanie ptysiów z kremem jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny czasu. Dlatego warto zabrać się za nie w wolnej chwili, aby móc rozkoszować się nimi w pełni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto bez pieczenia
23.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne bananowe ciasto bez pieczenia z galaretką i herbatnikami

Ciasto bez pieczenia z bananami i herbatnikami jest doskonałym deserem, który każdy z łatwością wykona. Nie potrzeba do niego użycia piekarnika, więc przepis jest banalnie prosty. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Bananowe ciasto bez pieczenia jest również świetnym sposobem na wykorzystanie delikatnie zleżałych owoców, które stały się ciemne i nieapetyczne. Takie banany są słodsze, więc sprawdzą się w każdym deserze. Efekt końcowy zachwyca nie tylko delikatną fakturą i pysznym smakiem - ciasto prezentuje się nader okazale i wiele osób będzie błagać cię o kolejną dokładkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto ze śliwkami
23.09.2021 02:00 Proste i pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest banalnie prostym przepisem do zrobienia w domu. Najważniejszym elementem tego wypieku jest bez wątpienia kruszonka. Warto użyć kwaśniejszych śliwek, aby lepiej zachować kontrast pomiędzy nimi a słodkim ciastem. Choć mogłoby się wydawać, że ciasto drożdżowe ze śliwkami wymaga mnóstwa pracy, w praktyce jest zupełnie inaczej. Co więcej efekt, jaki prezentuje ten wypiek, jest wyjątkowy. Podając ciasto do stołu, usłyszysz okrzyki zachwytu i każdy będzie prosił cię o przepis. Puszyste i wilgotne, a zarazem chrupiące dzięki kruszonce, nie ma sobie równych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto Pani Walewskiej
23.09.2021 02:00 Ciasto pani Walewska czyli Pychotka

Pani Walewska to niezwykle smaczne ciasto. Kruchy spód, masa kremowa, beza, dżem porzeczkowy i migdały to połączenie, którego musisz spróbować. Pychotka swój niezwykły smak zawdzięcza przełamaniu słodyczy bezy i kremu kwaśną porzeczką. Ciasto jest wysokie, wygląda ślicznie i łatwo się kroi, dzięki czemu może spokojnie zastąpić klasyczny tort.Mimo, iż ciasto przygotowane jest z dwóch osobnych blatów i przekładane kilkoma warstwami, nie jest czasochłonne. Wyrobienie spodów zajmie Ci zaledwie kilka minut, podobnie jak masy bezowej i kremowej. Gotowe ciasto pani Walewskiej jest tak pyszne, że cała blacha zniknie w ciągu jednego dnia.Krucha beza jest bardzo wymagająca, często pęka, opada lub wcale nie wyrasta. W cieście pani Walewskiej nie musimy jej piec. Wystarczy przygotować masę bezową, którą zapieczesz razem z kruchym ciastem, dżemem i migdałami. Beza w tej formie zawsze wychodzi doskonale.

dynia marynowana
23.09.2021 02:00 Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

Jesienią nasze podniebienia cieszy jedno z najbardziej chyba uniwersalnych warzyw w kuchni. Mowa oczywiście o dyni. Można ją piec, dodawać do potrawek i gulaszy, a także marynować. Koniecznie wypróbujcie wyjątkową recepturę na słodko-kwaśną przekąskę dyniową.Marynowana dynia to doskonały smakołyk na zimę. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i lekkimi sałatkami warzywnymi. Smakuje też zajadana prosto ze słoika — ze świeżym pieczywem, posmarowanym grubą warstwą masła i oprószonym solą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

mieszanie grzybów na patelni
22.09.2021 02:00 Obłędnie pyszny makaron z sosem grzybowym

W sezonie jesiennym nic nie smakuje tak dobrze, jak świeże, leśne grzyby. Z dodatkiem śmietanki, sera i makaronu stanowią pyszne i sycące danie. Co więcej, przygotujecie je już w kwadrans. Sprawdźcie koniecznie nasz przepis.To danie jest idealne dla wielbicieli makaronu, którzy chcą ograniczyć mięso i czas spędzony w kuchni. Do jego wykonania potrzeba niewiele czasu i składników. Minimalna ilość tych drugich jest wręcz wskazana, aby nie przyćmić aromatu grzybów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

golonka
22.09.2021 02:00 Niezawodny przepis na klasyczną golonkę

Doskonała na niedzielny obiad, sycąca i bogata w aromaty — taka jest golonka. Aby jednak wydobyć z niej to, co najlepsze warto zastosować jeden trik, który sprawi, że będzie jeszcze lepsza. Zdradzamy go w tym przepisie.Uzyskanie kruchej, lecz jednocześnie soczyste golonki będzie możliwe, jeśli przygotowanie potrawy podzielimy na dwa etapy — gotowanie w bulionie i pieczenie. Czynnikiem wpływającym na efekt końcowy będzie też odpowiednio dobrana kompozycja przypraw. Do golonki pasuje wiele ziół np. majeranek, tymianku czy rozmarynu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

żurek
22.09.2021 02:00 Doskonały przepis na pyszny żurek

W chlebie, z kiełbasą i jajkiem, a nawet wegański — żurek występuje w wielu wersjach. Ilu smakoszy tyle opinii, która wersja tego tradycyjnego dania jest najlepsza. Przepis, który wam proponujemy, wprowadza radykalną zmianę — pominięcie zakwasu. Sprawdźcie, czym można go zastąpić bez utraty smaku.Ta receptura odmieni wasze spojrzenie na żurek. Zastosowano w niej wodę spod ogórków. Dzięki temu czas przygotowania potrawy ulega znacznemu skróceniu. Zyskuje ona dodatkowy, wyjątkowego posmak, który z pewnością zachwyci niejednego amatora kuchni polskiej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dietetyczny sernik
22.09.2021 02:00 Prosty sernik bez dodatku cukru

Chcecie przygotować szybkie, smaczne i lekkie ciasto, które możecie zjeść bez obaw o to, że przybierzecie na wadze? Dietetyczny sernik jest tym, czego szukacie. Przedstawiamy recepturę, która składnie wasze serca i kubki smakowe.Nie ma chyba smaczniejszego ciasta niż sernik. Ten tradycyjny — przygotowany według sprawdzonego przepisu — przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Co jednak gdy chcemy zachować smukłą sylwetkę? Wtedy możemy sięgnąć po smaczne, a przy tym niskokaloryczne desery takie jak zdrowe pączki czy bezcukrowy sernik bez glutenu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

pierogi Ewy Wachowicz
22.09.2021 02:00 Pierogi z kaszą według przepisu Ewy Wachowicz

Pierogi z kaszą gryczaną i serem to pyszne wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu fanom zawijanego ciasta z farszem. Receptura Ewy Wachowicz sprawi, że pokochacie ten smak i już nie wrócicie do tradycyjnych wersji tej potrawy.

rogal świętomarciński
19.09.2021 02:00 Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Rogal świętomarciński to znana w całej Polsce tradycja rodem prosto z Poznania. Wyjątkowy smak tego wypieku zapewnia biały mak, którym jest on wypełniony. Wypróbujcie ponad 150-letnią recepturę i cieszcie się nim w domowym zaciszu.Przygotowanie deseru prosto z Wielkopolski jest czasochłonne, ale efekt końcowy wart jest podjęcia trudu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po jedzony 11 listopada przysmak regionalny — koniecznie to nadróbcie. Delektujcie się nim jednak z rozwagą — każdy rogal zawiera bowiem około 1000 kalorii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

bigos magdy gessler
19.09.2021 02:00 Bigos szlachecki według przepisu Magdy Gessler

Kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, grzybów i dziczyzny — taki jest bigos Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę, która przypadnie do gustu każdemu smakoszowi tej tradycyjnej potrawy z kapustą. Sekretem tej potrawy są nietuzinkowe dodatki oraz nietypowy sposób przygotowania, wykorzystujący garnek z grubym dnem. Warto poświęcić trochę czasu i zaopatrzyć się w jakościowe składniki. Dzięki temu potrawa nabierze wyjątkowego charakteru.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

wątróbka
18.09.2021 02:00 Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Smażona wątróbka to danie dobrze znane amatorom podrobów. Dodatek smażonych gruszek, uczyni je jeszcze bogatszym. Prawdziwi smakosze powinni sięgnąć po tę prostą, a zarazem niezwykłą recepturę.Podroby — w tym także wątróbka — mają swoich przeciwników i zwolenników. Nasz wyjątkowy przepis ma szansę przekonać was do sięgnięcia po ten, bogaty w witaminy, produkt. Słodycz gruszki doskonale pasuje do cebulki, tworząc wyjątkową kompozycję smakową idealnie zgrywającą się z delikatnością podsmażonej wątróbki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

robienie pierogów
18.09.2021 02:00 Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Pierogi to chyba jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Część z was uważa jednak, że są trudne w przygotowaniu i wybiera gotowe produkty. Receptura z 1920 roku, odświeżona przez autorkę bloga "Przepisy tradycyjne", przekona was do zmiany swojego stanowiska w tej sprawie.Któż nie lubi odkrywać nowych smaków? Pierogi to potrawa stworzona do takich eksperymentów. Amatorom zawijanego ciasta proponujemy sprawdzony sposób na idealną masę do tego dania. Wybierzcie ulubione nadzienie i spróbujcie razem z nami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

gołąbki kuronia
18.09.2021 02:00 Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Gołąbki w sosie pomidorowym to klasyczne danie kuchni polskiej, które doczekało się już wielu interpretacji. Tym razem prezentujemy wam recepturę Jakuba Kuronia, który pyszny mięsno-ryżowy farsz zawinął w liście kapusty włoskiej. Kapusta sprawdzi się w przygotowaniu wielu potraw. Z pewnością zasmakują ci też nasze kotlety ziemniaczane z dodatkiem kapusty. Warte uwagi są również pyszne pierogi z kapustą i serem, które przygotujesz według tego przepisu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

ciasto z galaretką
18.09.2021 02:00 Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Deser, który przygotujesz bez wysiłku? To ciasto idealnie pasuje do tego opisu. Nie wymaga pieczenia i kusi pysznymi galaretkami owocowymi. Spróbuj tej pysznej alternatywy klasycznego sernika na zimno. Smak owoców budzi skojarzenia z piękną, słoneczną pogodą. Z tym też zwykle kojarzą nam się lekkie desery na zimno z dodatkiem sera. Często jednak ich przygotowanie wymaga umiejętnego skorzystania z substancji żelujących takich jak żelatyna czy agar. Zastosowanie galaretki pozwoli uniknąć uciążliwego mieszania i grudek w masie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: