Choć grillowanie zazwyczaj kojarzy się z przyrządzaniem marynowanych mięs, wegetarianie również znajdą coś dla siebie. Jarski stek z kalafiora jest niebanalną propozycją na smaczne roślinne danie, którego niejeden mięsożerca z przyjemnością spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Grillowanie bez mięsa jest możliwe. Zamiast karkówki czy piersi z kurczaka na ruszt można wrzucić warzywa. Pokrojony w plastry i zanurzony w aromatycznych przyprawach kalafior posmakuje nawet największym sceptykom. Spróbujcie i przekonajcie się jak smaczna potrafi być roślinna kuchnia.
Placki bananowe są słodką i szybką w przygotowaniu potrawą, która idealnie sprawdzi się o poranku. Swoją puszystość i lekką konsystencję zawdzięczają dodatkowi proszku do pieczenia. Wystarczy jedna łyżeczka, by proste ciasto zamienić w wyjątkowy i niezapomniany specjał. Spróbujecie? Placki z banana są kolejną propozycją na wykorzystanie tych smakowitych owoców. Delikatny i puszysty specjał jest idealnym sposobem na szybkie i smaczne śniadanie na słodko. Będzie miłą odmianą od słodkiego chlebka czy wyrazistych bananów karmelizowanych. Koniecznie go spróbujcie.
Zapiekanka jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie zalegających w lodówce warzyw, kasz czy makaronów. Tym razem proponujemy wam danie, które pomoże wam wykorzystać mięso z przygotowanego wcześniej rosołu. Wystarczy je doprawić i połączyć z pozostałymi składnikami. Zapieczone pod serową pierzynką będzie wyśmienite. Spróbujecie?Zapiekanki są pysznymi daniami, których przygotowanie nie sprawi wam większych trudności. Po wyśmienitej kompozycji z ziemniakami, boczkiem i cebulą oraz specjale z mięsem mielonym, prezentujemy wam znacznie prostszy — ale wciąż smaczny — sposób na zapiekankę makaronową. Resztki z rosołu się nie zmarnują.
Kalafior jest zdrowym, choć niedocenionym warzywem. Można z niego przygotować nie tylko surówki czy zupy, ale też wyśmienite placki. Będą chrupiące i o niebo lepsze niż kultowy ziemniaczany specjał. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak.Z kalafiora przygotować można wiele smacznych posiłków. Jeśli spodobały wam się roślinne schabowe albo kalafior z pieca, nasz nowa propozycja — kalafiorowe placuszki — z pewnością również wam zasmakuje. Podajcie je na obiad lub kolacje, a bliscy będą zachwyceni.
Racuchy lubi wielu smakoszy. Już trzy składniki wystarczą, by przygotować je na śniadanie. Prosty patent polegający na ubiciu piany z białek sprawi, że uzyskacie placuszki tak lekkie i puszyste jak nigdy wcześniej. Koniecznie ich spróbujcie — będziecie zachwyceni ich delikatnością.Racuchy z trzech składników są prostym pomysłem na wyjątkowo smaczne i sycące śniadanie. Nie wymagają zbyt wiele przygotowania, a składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli spodobały wam się maślankowe placki z bananami, ten sposób na delikatne racuszki też skradnie wasze serca. Przetestujcie je już dziś.
Sernik jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Nasz nowy przepis pozwoli wam przygotować to pyszne ciasto w kilka chwil. Wystarczy roztopić czekoladę i połączyć ją z odpowiednio przygotowanymi jajkami oraz serkiem. Spróbujcie koniecznie — ten smak zachwyci was od pierwszego kęsa.Sernik jest wypiekiem, który doczekał się wielu wyjątkowo smacznych wersji. Po recepturze na ten specjał z budyniem czy delikatną kokosową nutą przyszedł czas na wyjątkowo prosty patent, który spodoba się nie tylko amatorom białej czekolady. Kremowy i lekki deser będzie idealny do popołudniowej kawy. Spróbujecie?
Pieczarki są smacznymi i łatwo dostępnymi grzybami. Ich wyjątkowa odsłona w wyrazistej i chrupiącej panierce z bułki tartej, mąki i parmezanu z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Podajcie ten smakołyk na najbliższej domówce, a wasi goście będą zachwyceni. Sos pomidorowy doskonale podkreśli smak serowej otoczki. Pieczarki można podać na wiele pysznych sposobów. Zanim przygotujecie z nich sos grzybowy lub skroicie je na zupę, zerknijcie na naszą nową, prostą recepturę, z której przygotujecie wyjątkową przekąskę. Otoczone złocistą panierką z dodatkiem sera pieczarki smakują obłędnie. Koniecznie ich spróbujcie.
Smaczny chleb jest podstawą dobrych kanapek. Bezglutenowy wypiek proponowany przez Annę Lewandowską jest nie tylko smaczny, ale też niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy namoczyć kaszę, zblendować ja z pozostałymi składnikami i upiec. Tak wyrazistego chleba jeszcze nie jedliście. Sprawdźcie koniecznie.Chleb z kaszy gryczanej to kolejna smaczna propozycja na śniadanie od kulinarnej celebrytki. Po wyśmienitych, słodkich naleśnikach z mąki kasztanowej czas na wytrawny, choć wzbogacony o lekko słodkie dodatki wypiek. Gryczany specjał spodoba się nie tylko osobom na diecie bezglutenowej.Chleb z kaszy gryczanej pasuje zarówno do wytrawnych past warzywnych takich jak ten smalec z fasoli, jak i do słodkich konfitur i musów owocowo-warzywnych. Nawet z masłem będzie obłędny. Rodzina z pewnością zje ze smakiem
Wątróbka drobiowa z patelni jest rarytasem, którego przyrządzenie wymaga pewnej uważności. Wyjątkowo chrupiące podroby uzyskamy, smażąc je dopiero po obtoczeniu w mące z dodatkiem przypraw, lecz nie soli. Dzięki temu zabiegowi specjał będzie przyjemnie kruchy z zewnątrz, a jednocześnie soczysty wewnątrz. Koniecznie wypróbujcie ten patent.Wątróbka drobiowa z cebulką skusi niejednego amatora podrobów. Po pysznych przepisach na delikatne ozorki w sosie chrzanowym czy kultowe cynaderki przedstawiamy wam recepturę na niezwykle chrupiący drobiowy przysmak. Z dodatkiem cebulki zrumienionej smakuje fenomenalnie. Skusicie się?
Rogaliki drożdżowe są smakowitym i niezwykle delikatnym wypiekiem, którego smak doskonale podkreśli nadzienie z twardej marmolady. Przygotujcie je według niezawodnej receptury siostry Anastazji, a słodycz spodoba się nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Rogaliki znikną ekspresowo.Rogaliki drożdżowe uprzyjemnią każde spotkanie. Ciasteczka doskonale pasują zarówno do czarnej kawy, jak i delikatnych naparów herbacianych. Z powodzeniem zastąpią inne słodkości takie jak szarlotka czy sernik. Goście będą zachwyceni niezwykłym połączeniem kruchej masy i słodyczy owoców. Musicie spróbować.
Liście rzodkiewki bardzo często trafiają do kosza. Tymczasem ten element pysznej nowalijki też jest jadalny. Warto przygotować z niego zdrową pastę do chleba lub makaronu. Receptura jest nieskomplikowana, a smak pozytywnie was zaskoczy. Koniecznie przygotujcie na kolację — większość składników z pewnością macie już w swojej w kuchni.Pasta z liści rzodkiewki jest wyjątkowo smacznym i prostym w przygotowaniu dodatkiem, który pozwoli wam wzbogacić smak kanapek, klusek czy makaronów. Zamiast wyrzucać zdrowe i lekko pikantne zielone części warzywa, zblendujcie je z orzechami oliwą i ser i dobrze doprawcie. Będziecie zachwyceni.
Naleśniki są idealnym pomysłem zarówno na deser, jak i sycący obiad czy kolację. Tym razem proponujemy wam wyśmienitą kompozycję z dodatkiem rozdrobnionych pistacji. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Spróbujecie?Po naleśniki sięga wielu smakoszy. Puszysty i chrupiący smakołyk z dodatkiem pistacji będzie miłą odmianą od klasyki podanej ze słodkim serkiem czy delikatnej wersji z przygotowanej z ciasta z maślanką. Przygotujcie na kolejne śniadanie, a zachwytom nie będzie końca.
Ziemniaki z pieca są jednym z prostszych w przygotowaniu obiadowych dodatków. Jeśli będą chrupiące i aromatyczne mogą również stanowić samodzielną przekąskę. Zdradzamy pyszny sposób na ich przygotowanie w marynacie bogatej w czosnek i paprykę. Odrobina mąki ziemniaczanej, jaka w niej wykorzystamy, nada przyjemnej chrupkości. Spróbujecie?Ziemniaki z pieca sprawdzą się zarówno jako pyszny dodatek do pieczonych mięs — np. do tej karkówki — czy warzyw, jak i sycąca przekąska, która zaspokoi głód po południu. Przygotujcie je w aromatycznej marynacie z odrobiną mąki ziemniaczanej, a będą chrupiące jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Chleb jest podstawą dobrych kanapek. Karol Okrasa proponuje niezwykły cukiniowy specjał wzbogacony o suszone pomidory i bazylię. Przygotujecie go bez większych problemów, a smak was zachwyci. Pieczywo wyjdzie delikatne i będzie rozpływało się w ustach. Koniecznie spróbujecie.Domowy chleb często bywa lepszy niż ten zakupiony w ulubionej piekarni. Po prostych recepturach na chleb maślankowy i przyrządzany w garnku proponujemy wam doskonały sposób Karola Okrasy na pieczywo z dodatkiem cukinii. Nadaje ona wypiekowi przyjemnej lekkości i sprawia, że sięganie po kanapki staje się przyjemnością. Sprawdźcie już dziś.
Colesław jest jedną z często wybieranych surówek. Warto urozmaicić smak klasyku, dodając do niego suszonej żurawiny. Dzięki niej surówka nabierze lekko słodkiego posmaku, który uzupełni delikatną warzywną kompozycję. Specjał nabierze charakteru i z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Colesław można przyrządzić na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już zarówno klasyczną odsłonę, jak i tę bazującą na smakowitej czerwonej kapuście. Tym razem zachęcamy, by wzbogacić popularną surówkę o suszoną żurawinę. Słodki dodatek doskonale pasuje do tego specjału, przyjemnie podkręcając jego smak. Spróbujecie?
Wiosna sprzyja zdrowemu odżywianiu, dlatego dzisiaj prezentujemy wiosenną sałatkę o wielu kolorach. W jej skład wchodzi typowe warzywo jedzone o tej porze roku, czyli szczaw, a także rodzynki, natka pietruszki oraz rukola. Każdy, kto zobaczy przed sobą talerz z takim zestawem, nie będzie mógł powstrzymać się przed pochwałami. Niżej wyjawiamy dokładną recepturę. Wiosenna sałatka szczawiowa z rodzynkami jest połączeniem słonego i słodko-kwaśnego sosu, chrupiących orzechów nerkowca, charakterystycznej rukoli, słodkich rodzynek i kwaśnego szczawiu. Każdy kęs jest istną eksplozją smaków. Taka sałatka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, dlatego lepiej zabrać się za nią na chwilę przed podaniem. Wtedy wszystkie składniki zachowują idealną świeżość.
Po świętach Wielkanocy najczęściej w bardzo dużych ilościach zostaje niedojedzona sałatka jarzynowa i wiele osób nie wie co z nią zrobić. Jeśli należysz do tej grupy, zdradzamy najlepszy przepis na placki z sałatki jarzynowej. Dzięki niemu spożytkujesz ją w smaczny, jak i ładnie prezentujący się przysmak. Placki z sałatki jarzynowej są prostym daniem, przy którym nikt się nie napracuje. Nie trzeba wszak niczego kroić ani rozdrabniać - składniki sałatki są już w końcu posiekane. Wystarczy połączyć je z kilkoma innymi produktami w misce i usmażyć, aby uzyskać apetyczne placuszki. Sekretem idealnych placków jest użycie sałatki z majonezem, więc jeśli przechowujesz ją bez tego dodatku, nie zapomnij o nim. Jajeczny sos nada plackom przyjemną chrupkość, a w środku pozostaną wilgotne.
Drożdżowe jagodzianki przepisu siostry Anastazji to pomysł na domowe bułeczki słodkie, które posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Puszyste, wyrośnięte ciasto i pyszne, owocowe nadzienie to pomysł na podwieczorek na słodko lub świetny dodatek do kawy i herbaty. Sprawdź, jak zrobić jagodzianki przepisu siostry Anastazji. Koniecznie pamiętaj o odstawieniu surowego ciasta w suche i ciepłe miejsce na około godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.Jagodzianki to pomysł na słodką niespodziankę dla najbliższych. Drożdżowe, puszyste, wyrośnięte ciasto w połączeniu z pysznymi jagodami to idealne połączenie. Jagodzianki przygotuj na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły dla Twoich pociech, będą zachwycone.Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. Na początku zrób zaczyn ze świeżych drożdży, dopiero później połącz je z resztą składników. Wyrobione ciasto odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby dobrze urosło. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko musi być ciepłe, ale też nie gorące. Drożdże połączone z gorącym lub zimnym mlekiem nie urosną, ciasto nie będzie puszyste i może mieć w środku zakalec. Jagodzianki przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nabrały ładnego koloru i udekoruj je lukrem lub cukrem pudrem.Jeśli szukasz pomysłu na bułeczki do kawy- tu poznasz przepis na cinnamon rolls, czyli pyszne, zawijane bułeczki cynamonowe, rozpływają się w ustach.
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu to pomysł na lekką, świeżą, wiosenną i uniwersalny dodatek, który będzie się świetnie komponował z każdym daniem mięsnym i jarskim. Już teraz poznaj przepis na wyśmienitą surówkę, w której główną rolę gra czerwona kapusta.Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką i oliwą to lekkie i pyszne połączenie, dzięki któremu urozmaicisz każdy obiad. Surówka doprawiona również natką pietruszki i sokiem z cytryny ma świeżą nutę, której nie oprze się nawet największy niejadek.Surówkę podaję głównie do wołowiny, kotletów mielonych, schabowych, kopytek, klusek śląskich. Świetnie smakuje również z kotlecikami warzywnymi, plackami ziemniaczanymi ze śmietaną i do wielu innych potraw.Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką i ogórkiem, z surówką z czerwonej kapusty i kluskami smakują wyśmienicie.
Świąteczne ucztowanie ma jeden minus - po zjedzeniu tak dużej ilości jedzenia łatwo o wzdęcia czy problemy z trawieniem. Aby sobie z tym poradzić, polecamy przygotować prosty napar z tartych korzeni imbiru i kurkumy. Taki napój ułatwi trawienie i da ogromną ulgę w kilka chwil. Napar z kurkumy i imbiru wykazuje silne właściwości ułatwiające trawienie, zwiększające produkcję kwasu żołądkowego, a także poprawiające przyswajanie wartości odżywczych. Jego sporządzenie trwa zaledwie kilkanaście minut, a efekty są wspaniałe. Jeśli nie masz pod ręką świeżych korzeni, możesz posiłkować się suszonymi i sproszkowanymi wariantami. Trzeba jednak pamiętać, że działanie takiego naparu może nie być wystarczająco efektywne.
Wędliny i mięsa, które pozostały wam ze świątecznego śniadania nie muszą się zmarnować. Forszmak jest regionalnym specjałem opartym o wykorzystanie pozostałych kawałków mięsnych smakołyków. Z łatwością przygotujecie go w domowym zaciszu. Koniecznie spróbujcie.Końcówki wędlin i mięs nasze babcie często wykorzystywały do przygotowywania sałatek, jajecznicy czy rozmaitych potrawek. Forszmak łączy w sobie pyszne kawałki pieczeni, wędlin czy kiełbas oraz delikatny bulion z dodatkiem pomidorów i ogórków kiszonych. Smak regionalnego rarytasu pozostanie z wami na długo. Jeszcze nie raz go przyrządzicie.
Kurkuma jest aromatyczną przyprawą bogatą w cenne składniki odżywcze. Dodana do zupy jarzynowej nie tylko nada jej pięknego koloru, ale też sprawi, że danie stanie się niezwykle wyraziste. Już łyżeczka mielonej przyprawy wystarczy, by zapewnić nam wszelkie korzyści płynące ze spożycia kurkumy. Koniecznie spróbujcie.Kurkuma często gości w daniach kuchni indyjskiej czy tajskiej. Zdradzaliśmy już, dlaczego warto po nią sięgać regularnie i proponowaliśmy wam pyszny napój z jej wykorzystaniem. Tym razem zachęcamy, by przy jej pomocy podkreślić smak zupy jarzynowej. Egzotyczna kompozycja smakowa przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią pikantne i pełne kolorów zupy. Skusicie się?
Pieczarki faszerowane są propozycją na smaczną przekąskę lub sycący obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a pięknie prezentują się na stole. Pełne pysznego sera i delikatnego jajecznego farszu grzyby znikną w mgnieniu oka. Spróbujecie koniecznie.Pieczarki faszerować można na różne sposoby. Proponowaliśmy wam już efektowny miks warzywny z cukinią i szpinakiem oraz proste nadzienie z mięsa mielonego. Tym razem mamy dla was recepturę, która pozwoli wam nadmiar jajek. Taka wersja z pewnością spodoba się amatorom sycących grzybowych rarytasów. Skusicie się?
Herbaty ziołowe mają wiele cennych właściwości. Wczesną wiosną w wielu miejscach kwitnie forsycja. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że jej młode pędy nie tylko są jadalne, ale też pełne istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdźcie czas, by zebrać trochę świeżych gałązek forsycji i przygotujcie z niej pyszną herbatę. Będziecie zachwyceni.Herbata z forsycji jest nietypową propozycją, która zwłaszcza teraz, gdy roślina kwitnie, jest dosłownie na wyciągnięcie ręki. Wyjątkowy napar zawiera szereg istotnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Warto nazbierać trochę tej cennej rośliny podczas spaceru i przyrządzić ten ziołowy specjał. Spróbujecie?
Babka wielkanocna jest jednym z ulubionych wypieków wielu smakoszy. Anna Lewandowska proponuje zdrową wersję z dodatkiem rodzynek — składnika, który potrafi wywołać burzliwe dyskusje. Jego dodatek nadaje babce przyjemnej tekstury i z pewnością spodoba się nawet sceptykom. Raz spróbujecie, a zachwytom nie będzie końca.Babka wielkanocna jest obowiązkowym punktem na świątecznym stole w wielu domach. Po pysznych smakołykach od siostry Anastazji i bananowej wersji o wyrazistym smaku czas na zdrowy specjał. Anna Lewandowska proponuje pyszne ciasto z rodzynkami, które odmieni wasze spojrzenie na świąteczne wypieki. Spróbujecie koniecznie.
Pieczeń rzymska jest jednym z wielkanocnych klasyków, który pojawi się w wielu domach. W wersji wegetariańskiej będzie równie smaczna i sycąca dzięki zastosowaniu aromatycznej soczewicy i jajek. Z przepisem krok po kroku jej przygotowanie nie sprawi wam problemów. Spróbujecie?Pieczeń rzymska albo klops jest soczystym i pełnym smaku mięsnym specjałem, który wielu smakoszy przyprawia o szybsze bicie serca. Pyszne danie można jednak przygotować również w wersji wegetariańskiej. Jeśli nie sięgacie po mięso, oparta o soczewicę i pieczarki potrawa jest dla was. Koniecznie ją wypróbujcie.
Galaretka drobiowa jest rarytasem, po który wielu smakoszy chętnie sięga. Jej przyrządzenie nie będzie wymagało używania żelatyny, jeśli dodamy kurze łapki. Specjał nada galaretce odpowiedniej konsystencji i sprawi, że jej smak będzie jeszcze głębszy. Koniecznie sprawdźcie tę recepturę.Galaretki mięsne zagoszczą na wielu stołach podczas Wielkanocy. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić ten specjał w kształcie jaj i podpowiadaliśmy co zrobić, aby były klarowne. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na przygotowanie go bez dodatku żelatyny. Dodajcie kurze nóżki i przekonajcie się sami, jak wpłyną na konsystencję dania.
Jajka faszerowane z papryką marynowaną i cebulką to pomysł na niecodzienną kolację, przystawkę, a także dodatek do zimnej płyty na wielkanocnym, świątecznym stole. Jajka przygotujesz błyskawicznie, a będą prawdziwym hitem. Poznaj przepis na jajka faszerowane z papryką.Jeśli szukasz pomysłu na danie z jajek, to jajka faszerowane są idealnym pomysłem. Farsz do jajek przygotujesz z wielu składników, w tym boczku, czy tuńczyka. Dzisiaj poznasz przepis na wegetariańską wersję jajek faszerowanych, czyli jajka z marynowaną papryką i cebulką.Jajka ugotuj w osolonej wodzie, sól sprawi, że skorupki łatwo odejdą od ugotowanych jajek, a białka będą miały ładny, estetyczny kształt. Jajka gotuj 8-10 minut od momentu wrzenia, w zależności od wielkości, jajka M- 8 minut, L- 10, wtedy będziesz mieć pewność, że jajka będą idealnie ugotowane i ścięte w środku.Jeśli szukasz pomysłu na zimną płytę na wielkanocny stół- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny ze śliwką. Nie może zabraknąć również wielkanocnej sałatki jarzynowej, przygotuj ją, a goście będą zachwyceni.