Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

jajecznica
30.08.2021 02:00 Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną

Z cebulą i kiełbasą, na boczku albo z grzybami. Jajecznica to najprostsze danie na świecie, które każdy przyrządza nieco inaczej, wzbogacając ją tym, co lubi, ale czy robiliście już jajecznicę ze śmietaną? Koniecznie ją wypróbujcie, bo jest smaczna i idealnie puszysta. Podstawowa wersja jajecznicy to jajka wybite na patelnię z odrobiną tłuszczu, smażone do pożądanego ścięcia. Niektórzy jajka uprzednio mieszają, by zamieniły się w jednolitą masę. My proponujemy pośrednią wersję tych jajecznic, lecz dla zwiększenia puszystości dodamy do niej śmietany.Śmietana zawiera sporo tłuszczu, dzięki czemu potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Zwiększa też puszystość i aksamitność dań. My proponujemy użyć gęstej, kwaśnej śmietany, co dodatkowo podniesie walory smakowe jajecznicy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyzy
29.08.2021 02:00 Babciny sposób na pyzy ziemniaczane

Pyzy są klasyką, za którą większość Polaków wręcz szaleje. Ich konsystencja i smakowity farsz są po prosty zbyt dobre. Nasze babcie doskonale wiedziały jak lepić idealne pyzy. Wystarczy, że zwilżysz dłonie, wówczas ciasto nie będzie się do nich przyklejaćPyzy ziemniaczane są nie tylko wyjątkowo pyszne - po zjedzeniu kilku takich kulek, szybko odczuwa się duże nasycenie, co jest ciasta zrobionego na bazie ziemniaków. Swój wkład ma także okrasa z cebulki i skwarek. Ogromną zaletą tych pyz jest łatwość wykonania. Każdy wręcz może spróbować swoich sił w kuchni, lepiąc smaczne kluchy. Co więcej, koszt zakupu składników potrzebnych do ich zrobienia jest tak mały, że stanowią świetny posiłek na budżetowe gotowanie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kawa wyjdzie idealnie
29.08.2021 02:00 Jak parzyć kawę sypaną?

Kawa często gości na naszych stołach. Wielu smakoszy pija ją nawet kilka razy dziennie. Znaczna część wielbicieli ciemnego napoju korzysta z kawy sypanej. Okazuje się, że w trakcie jej parzenia trzeba zadbać o odpowiednie proporcje. Na 100 ml powinno przypadać około 5 g kawy. Nie bez znaczenia są również inne szczegóły.Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej wielbicieli znajdziemy w niemal każdym zakątku globu. W Polsce bardzo często wykorzystuje się kawę sypaną. Warto wiedzieć, jak przygotować ją w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe
29.08.2021 02:00 Kotlety schabowe w majonezowo-koperkowej marynacie

Wszyscy znamy klasyczny przepis na kotlety schabowe, który mimo wszystko może być dla części dość oklepany i dobrze poznany. Jeśli zamarynujesz je w majonezie i koperku, uzyskasz znacznie lepszy smak i kruchość mięsa. Receptura jest banalnie prosta. Kotlety schabowe lubi praktycznie każdy. Wgryzienie się w chrupiącą panierkę i delikatne, soczyste mięso dostarcza nam ogromnej przyjemności. Warto jednak od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. Takie właśnie są schabowe, które przed panierowaniem i smażeniem marynuje się w majonezie i koperku. Majonez nadaje mięsu delikatności, a smak koperku przenika przez włókna i dostarcza mnóstwo aromatu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczony kalafior
29.08.2021 02:00 Ekspresowy pieczony kalafior

Kalafior upieczony w piekarniku jest nie tylko smaczną, lecz również wyjątkowo zdrową i pożywną formą posiłku. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby móc się cieszyć pysznym obiadem. Smak nadają przyprawy, takie jak kumin czy papryka chili. Kalafior zawiera związki roślinne, które mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i nowotworów. Duża ilość błonnika wspomaga odchudzanie i trawienie. Posiada także cholinę, która jest niezbędna do uczenia się i zapamiętywania.Poniższy pieczony kalafior można wykonać w 15 minut, dlatego jest doskonałym pomysłem na szybki dodatek do obiadu. Niska kaloryczność to dodatkowy atut, ponieważ można zjeść go dużo, nie ryzykując przybrania na wadze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki z cukinii
27.08.2021 02:00 Zaskakująco prosty przepis na placki z cukinii

Nie da się ukryć, że placki z cukinii są znakomitą propozycją obiadową. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby pałaszować je bez opamiętania. Tym razem wypróbujemy przepis, w którym oprócz cukinii wykorzystamy cebulę, jajko oraz mąkę. Prościej się nie da.Placki z cukinii bez wątpienia cieszą się sporą popularnością wśród miłośników swojskich specjałów. Sezon dobiega już końca, w związku z tym warto się pośpieszyć i wykorzystać okazję do zrobienia wybornych placków z cukinii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy Karola Okrasy
26.08.2021 02:00 Przepis Karola Okrasy na puszyste racuchy

Racuchy Karola Okrasy nie mają sobie równych - są puszyste, a zarazem słodkie i delikatne. Chrupiąca skórka na ich powierzchni świetnie kontrastuje z miękkością jabłek. Niżej prezentujemy prosty przepis. Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit. Ekspresowe racuchy z jabłkami wymagają minimalnej ilości czasu, ponieważ nie zawierają w sobie żadnych drożdży. Idealnie nadają się na szybką przekąskę czy zdrowy deser. Jeśli brakuje ci czasu, a masz olbrzymią ochotę na placuszki z jabłkami, koniecznie wypróbuj poniższą recepturę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kwiaty czarnego bzu
26.08.2021 02:00 Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest świetnym specyfikiem na wzmocnienie odporności w czasie jesieni. Kwiaty te zawierają bowiem bardzo dużo witaminy C. Niżej zdradzamy jak go przygotować w najlepszy sposób. Syrop z kwiatów czarnego bzu jest także bogactwem wielu różnych flawonoidów. Wykazują one silne działanie antyzapalne, zwiększają produkcje moczu, działają rozkurczowo, wzmacniają naczynia krwionośne i są antyoksydantami. Syropu można wykorzystywać także w trakcie leczenia nieżytu górnych dróg oddechowych czy chorób skóry. Ma on działanie ułatwiające wykrztuszanie, ponieważ rozrzedza zalegającą substancje i pozwala się jej pozbyć.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki z 1871 roku
25.08.2021 02:00 Jak robiono naleśniki w 1871 roku?

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. Warto wypróbować przepis rodem z 1871 roku. Recepturę opracowała sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Okazuje się, że słynna autorka książek kucharskich oddzielała białka i ubijała je na pianę. Właśnie dlatego jej naleśniki cechowały się nienaganną puszystością.Bez wątpienia naleśniki są klasycznym specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Rzecz jasna większość wielbicieli kulinariów oczekuje od nich odpowiedniej puszystości. Sztuczka z przepisu z 1871 roku nie ma sobie równych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zapiekanka rodem z PRL-u
25.08.2021 02:00 Zapiekanka rodem z PRL-u, mamy sprawdzony przepis

Nie da się ukryć, że zapiekanki dla wielu smakoszy są jednym z symboli czasów PRL-u. Dawniej specjał można było dostać w wielu miejscach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go ponownie. Zapiekanka wyjdzie idealnie, jeśli pieczarki zetrzesz na tarce.Bez wątpienia zapiekanka może być uznana za kultowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wszystko za sprawą niepowtarzalnego smaku. Tym razem zapiekanki przyrządzimy w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone z kiszoną kapustą
25.08.2021 02:00 Obłędnie pyszne kotlety z kiszoną kapustą

Smakowite kotlety mielone wiele razy wywoływały u nas autentyczny zachwyt. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym zagości kiszona kapusta. Kotlety mielone w mgnieniu oka znikną z talerzy.Kotlety mielone bez dwóch zdań można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Wszystko dzięki prostocie przygotowania i walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Tym razem kotlety mielone przygotujemy w zupełnie inny sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Proziaki
24.08.2021 02:00 Tradycyjne proziaki - mamy niezawodny przepis

Proziaki wielu osobom kojarzą się z wakacjami u dziadków na wsi, gdzie były pieczone na piecu kaflowym w kuchni. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono. Klasyczne placki z sodą oczyszczoną są łatwe w przygotowaniu, o czym można przekonać się, korzystając z poniższej receptury. Nazwa proziaki wzięła się od głównego składnika, czyli "prozy" - tak nazywano sodę oczyszczoną na Podkarpaciu. Mimo iż największą popularność uzyskały w tej części kraju, znane są także w innych regionach Polski. Proziaki można urozmaicać wieloma dodatkami dorzucanymi bezpośrednio do ciasta. Do najbardziej typowych należy ser biały, który nadaje plackom specyficznej konsystencji. Jada się je zazwyczaj z masłem, marmoladą, konfiturami oraz mlekiem.

Racuchy wyjdą idealnie
24.08.2021 02:00 Niezawodny przepis na idealne racuchy z jabłkami

Racuchy najczęściej przygotowujemy z pokrojonych jabłek, wrzuconych do ciasta. Jeśli zetrzesz owoce na tarce, uzyskasz znacznie gładszą i lepszą konsystencję. Podając takie placuszki do stołu, zachwycisz niejednego smakosza. Racuchy są daniem nostalgicznym, które to przed laty stanowiło nierzadko podstawowy deser po obiedzie. Dzisiaj smażąc je, możemy wrócić do naszego dzieciństwa i na chwilę się rozmarzyć. Jeśli gotując je, jabłka po prostu kroisz na mniejsze kawałki i wrzucasz do ciasta, spróbuj poniższej metody. Tarcie jabłek gwarantuje doskonałą konsystencję racuchów, większą chrupkość, a ich wnętrze staje się znacznie bardziej delikatne i kremowe. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z agrestu
24.08.2021 02:00 Jak przygotować sok z agrestu na zimę?

Choć agrest nie jest tak popularny, jak kiedyś, niektórzy mają dostęp do krzewów z okazałymi owocami. Warto przygotować sok z agrestu na zimę, aby mieć szansę na picie go poza sezonem. Co ciekawe, zrobienie go jest banalnie proste, co pokazuje poniższa receptura. Sok z agrestu jest wyjątkowo zdrowym produktem. Można znaleźć w nim można witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, Witaminę A oraz E. Stanowi doskonałe źródło błonnika, wapnia, fosforu i potasu. Dla ludzi chcących móc korzystać z powyższych dobrodziejstw zalecamy sporządzenie soku, który może wytrwać wiele miesięcy. Mimo iż gotowanie zmniejsza zawartość witamin, cały czas napój ten jest wskazany dla wielu osób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pierogi z kurkami
24.08.2021 02:00 Obłędnie pyszne pierogi z kurkami

Pierogi z kurkami są świetnym sposobem na wykorzystanie zebranych podczas grzybobrania grzybów. Kolorowy farsz, który zachwyca smakiem, świetnie komponuje się z ciastem pierogowym. Niżej pokazujemy jak wykonać je krok po kroku. Pierogi z kurkami nie mają sobie równych - klasyczne pierogi z grzybami, które najczęściej robione są z pieczarek, nie dostarczają aż tak wielkiej przyjemności podczas jedzenia. Jeśli wróciłeś niedawno ze zbierania grzybów i zabierasz się za oporządzenie ogromnych ilości kurek, poniższa potrawa doskonale sprawdzi się w ich wykorzystaniu. Pierogi możesz zamrozić i odgrzać w każdej chwili. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Por
24.08.2021 02:00 Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

Por to niezwykle zdrowe warzywo, z którego warto przygotować surówkę. Pikantny charakter pora dobrze jest przełamać słodkim smakiem jabłka. Doskonałym uzupełnieniem całości będzie majonez, dzięki któremu ten dodatek do obiadu stanie się jeszcze pyszniejszy.Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, zwłaszcza tych zawierających mięso. Ale będzie też pasować do dań wegetariańskich.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Ponieważ por jest wyraźny w smaku, delikatnie pikantna surówka z jego dodatkiem będzie idealna do mniej przyprawionych, łagodniejszych potraw. Zobacz jak szybko ją przygotować.

Zupa ogórkowa
23.08.2021 02:00 Jakie przyprawy dodawać do zupy ogórkowej?

Zupa ogórkowa jest klasyką polskich zup, jednak niektórzy ciągle nie wiedzą jakie przyprawy są kluczowe, aby ugotować ją w najlepszy sposób. Podstawą jest koperek, lubczyk oraz pietruszka. Takie połączenie daje pewność, że danie wyjdzie obłędnie pyszne. Zupa ogórkowa bez lubczyku nie jest doskonała. Przyprawa ta nadaje jej charakterystyczny smak, a także podkreśla umami, czyli smak mięsny. Wystarczy dodać jej odrobinę, aby natychmiast zauważyć różnicę. Pietruszka z kolei pozwala uzyskać wyrazisty i lekko korzenny posmak, co wykorzystywane jest w praktycznie wszystkich wywarach. Zarówno korzeń, jak i liście warto wrzucić do bulionu w sporej ilości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Koperek jest za to swojego rodzaju "kropką nad i" ogórkowej, jak i wielu innych zup. Należy dodawać go pod sam koniec, najlepiej bezpośrednio przed podaniem, aby nie zatracić jego specyficznego, ziołowego aromatu.

Sernik wyjdzie idealnie puszysty
23.08.2021 02:00 Jak zrobić puszysty sernik?

Sernik powinien być przyjemniej wilgotny, a zarazem puszysty jak chmurka. I taki właśnie wychodzi z tego przepisu. Zakochasz się w jego aksamitnym smaku - wystarczy jeden kęs, aby przekonać się samemu. Sernik bywa zmorą wszystkich początkujących kucharzy. Czasem trzeba nie lada umiejętności, aby wyszedł idealnie pyszny i wysoki. Wielu doświadczonych cukierników twierdzi, że zrobienie sernika to prawdziwa sztuka, jednak nie jest to prawda.Wystarczy mieć odpowiednio dobry przepis, a także odrobinę cierpliwości i uwagi, a sernik będzie puszysty jak chmurka. Kieruj się poniższymi zaleceniami, a deser będzie wręcz doskonały. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiszona kapusta wyjdzie idealnie
23.08.2021 02:00 Prosty sposób na kiszoną kapustę

Kiszona kapusta często gości na naszych stołach. Zajadamy ją w formie dodatku obiadowego, jednak równie często wzbogacamy o nią nasze specjały. Podczas przygotowań kluczowe jest dodanie odpowiedniej ilości soli. Na kilogram kapusty powinno przypadać 20 g przyprawy.Nie da się ukryć, że kiszona kapusta zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni. Znaczna część uwielbianych potraw nie może się obejść bez tego specjału. Warto wiedzieć, jak przygotować idealną kiszoną kapustę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kluski śląskie
23.08.2021 02:00 Przepis na tradycyjne kluski śląskie

Klasyczne kluski śląskie najczęściej podaje się z duszonym w sosie mięsie, jednak istnieją inne opcje. Doskonale pasują z sosem grzybowym czy pomidorowym z masłem, wzorowanym odrobinę na kuchni włoskiej. Przepis na nie jest banalnie prosty i każdy może go wykonać. Kluski śląskie to produkt znany praktycznie każdemu Polakowi - ich miękka, a zarazem elastyczna konsystencja świetnie sprawdza jako baza do gęstego sosu. Taki sposób jedzenia ich jest również najbardziej popularny. W kontekście dodatku do tych klusek ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia kucharza. Najpopularniejszy jest bez wątpienia sos z duszonym mięsem, jednak równie dobrze sprawdza się standardowy sos grzybowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Surówka z kiszonego ogórka
23.08.2021 02:00 Obłędna surówka z kiszonych ogórków - nie ma lepszej

Kiszone ogórki nie muszą być jedynie zwykłą przekąską - można sporządzić z nich wiele dań i dodatków. Jednym z najlepszych jest prosta surówka, którą zrobisz w 3 minuty. Każdy, kto choć raz spróbuje jej smaku, natychmiast się w niej zakocha. Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowym produktem, w końcu pełne są witaminy C, a także bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają naszą naturalną florę bakteryjną w jelitach. Jeśli zabrakło ci pomysłu jak wykorzystać swój zimowy zapas słoików, skorzystaj z poniższej receptury. Jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu, a chrupkość oraz aromat są nie do pobicia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Liście winogron
22.08.2021 02:00 Jak wykorzystać w kuchni liście winogron?

Liście winogron nie są zbyt popularne w Polsce, jednak w innych częściach świata można znaleźć wiele dań, które je zawierają. Jedną z popularnych metod jest zawijanie w nie mięsnego farszu. Takie danie przypomina w smaku gołąbki. Liście winogron są wyjątkowo zdrowym produktem, który warto włączyć do swojej diety. Mają działanie przeciwzapalne, przyspieszające regenerację tkanki nabłonkowej. Bardzo mocno przyśpieszają gojenie się ran. Ponadto wykazują właściwości moczopędne, przeciwzakrzepowe. Niżej prezentujemy przepis na liście winogron pod postacią dolmadakii, czyli greckich gołąbków. Przepis ten jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto bez pieczenia
21.08.2021 02:00 Owocowe ciasto bez pieczenia z serkiem mascarpone

Ciasto bez pieczenia to jeden z najlepszych sposobów na szybki deser, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Połączenie borówek oraz serca mascarpone doskonale ze sobą współgra. Samo przygotowanie tego ciasta zajmuje tylko 15 minut. Pyszne ciasto bez pieczenia może być również planem awaryjnym na uroczysty obiad, gdy główny deser się nie udał. Poniższa receptura uratuje przyjęcie, ponieważ na pewno wyjdzie tak, jak chcemy. Z kolei składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Niewielki poziom trudności jest dodatkowym atutem, ponieważ praktycznie każdy może zabrać się za zrobienie tego pysznego ciasta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

placki z cukinii
20.08.2021 02:00 Przepis na placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki mogą być podawane zupełnie jak klasyczne placki ziemniaczane. Jeśli znudził ci się smak kartofli, spróbuj przygotować coś nowego. Podane z łyżką kwaśnej śmietany lub mięsnym sosem smakują obłędnie. Placki z cukinii najlepiej je się z sosami. Można przygotować klasyczny sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu - takie połączenie gwarantuje przepyszny smak. Po samym smażeniu warto również odczekać kilka chwil i odłożyć placki na ręcznik kuchenny. Dzięki temu tłuszcz odcieknie, a placki nie będą nim przesiąknięte. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Idealne pierogi z jagodami
19.08.2021 02:00 Fantastyczne pierogi z jagodami, zawsze wychodzą idealnie

Pierogi z jagodami są jednym z najlepszych specjałów, którymi raczymy się latem. Owoce zawinięte w cieście można przygotować na wiele sposobów. Jagody warto po umyciu oprószyć odrobiną mąki. Wówczas farsz jest jeszcze lepszy.Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Letni specjał zachwyci nawet najbardziej wybrednych wielbicieli swojskiej kuchni, jeśli zastosujemy nieoczywistą sztuczkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszne krokiety bez zawijania
19.08.2021 02:00 Jak zrobić krokiety bez zawijania?

Nie da się ukryć, że krokiety są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Każdy przygotowuje je odrobinę inaczej. Najbardziej uciążliwe jest ich zawijanie. Na szczęście nie zawsze jest ono konieczne. Wystarczy, że zmiksujesz pieczarki, jajka i cebulę, a następnie obtoczysz je panierką. Smakowite krokiety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego dania. Tym razem sięgniemy po przepis na krokiety bez zawijania. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki z jabłkami
19.08.2021 02:00 Idealne na początek dnia - racuchy z jabłkami według Ani Starmach

Racuchy są wyjątkowo uniwersalnym daniem, w końcu można jeść je praktycznie o każdej porze. Ania Starmach zaprezentowała swoją wersję, która idealnie sprawdza się na śniadanie. Racuchy są klasyką, którą zna praktycznie każdy - nasze babcie i mamy uwielbiały podawać je po sutym obiedzie. Poniższa receptura pozwoli cofnąć ci się do tamtych beztroskich lat z ogromną łatwością. Ania Starmach zdaje sobie sprawę, że takie nostalgiczne potrawy są bardzo popularne na stołach Polaków. Warto wykorzystać do tych racuchów kwaśne jabłka, dzięki którym znacznie łatwiej kontrolować słodkość placków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone z ryżem
18.08.2021 02:00 Przepis na kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Tym razem sięgniemy po przepis na mięsny specjał z dodatkiem ryżu. Efekt powali na kolana nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Bez wątpienia kotlety mielone są kulinarnym szlagierem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy przyrządza je odrobinę inaczej. Dodatek w postaci ryżu sprawi, że kotlety będą jeszcze bardziej sycące. Ich smak pozostaje na długo w pamięci.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: