Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej
19.03.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ziemniaka do zupy ogórkowej? Cudowne korzyści dla każdego

Ogórkowa jest jedną z częściej goszczących na naszych stołach zup. Wyraziste w smaku danie będzie łagodniejsze, jeśli dodamy do niego zblendowanego ziemniaka. W takiej wersji posmakuje nawet największym sceptykom. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Choć ogórkową w każdym domu przygotowuje się nieco inaczej, jeden element pozostaje wspólny — kwaśny smak. Można oczywiście zmniejszyć ilość dodanych ogórków kiszonych, lecz wtedy zupa może stać się mdła. O wiele lepiej będzie zmiksować ziemniaka i połączyć go z płynem.

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe miało kolor słońca?
19.03.2022 01:00 Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe miało kolor słońca? Pomoże trick babć

Smakowite ciasto drożdżowe jest jednym z prostszych wypieków, które sprawnie przygotujecie. Jeśli do masy dodacie utarte z odrobiną soli żółtka, deser uzyska piękny złocisty kolor. Babciny patent nie ma sobie równych. Koniecznie go wypróbujcie. Ciasto drożdżowe będzie delikatne i smaczne, jeśli zadbamy o kilka istotnych kwestii. Równie ważne co dodatek żółtek jest rozgrzanie składników. Dzięki temu wypiek będzie bardziej wyrośnięty, a jego przygotowanie łatwiejsze.

Przepis Ani Starmach na jajka faszerowane pieczarkami
19.03.2022 01:00 Przepis Ani Starmach na jajka faszerowane pieczarkami. Idealna wielkanocna przekąska

Jajka faszerowane dla wielu smakoszy są obowiązkowym punktem wielkanocnego śniadania. Korzystając z prostego przepisu Ani Starmach, przygotujecie je niemalże ekspresowo. Aromatyczne pieczarki sprawią, że potrawa przypadnie do gustu każdemu, kto jej spróbuje.Jajka faszerowane pieczarkami są wyjątkowo smaczną i sycącą przekąską, która uświetni wiele okazji. Możecie przygotować je dla całej rodziny na święta lub na spotkanie w gronie znajomych. Za każdym razem zachwyci.

Najlepszy przepis na wegański żurek
19.03.2022 01:00 Najlepszy przepis na wegański żurek. Niebywałe, czym zastąpiono tradycyjne jajko

Żurek jest jednym z tradycyjnych dań, które pojawi się na niejednym wielkanocnym śniadaniu. Nie każdy jednak lubi mięsne przysmaki. Z nowym przepisem przyrządzicie ten klasyk w wersji całkowicie roślinnej. Koniecznie sprawdźcie, jak niewiele wysiłku wymaga. Żurek nie musi być nudny. Z przepisem inspirowanym recepturą Jadłonomii przygotujecie wyjątkowo smaczny, lekki i bezmięsny specjał, który przypadnie do gustu całej waszej rodzinie. Dodatek jabłka zaskakująco dobrze wpisze się w uzyskaną kompozycję smakową. Spróbujecie?

Placki ziemniaczane a’la pizza
19.03.2022 01:00 Placki ziemniaczane a’la pizza. Prosty sposób na pyszną przekąskę

Znudziły wam się placki ziemniaczane? Podajcie je z warzywami i serem, zapiekając je w piekarniku. Takie małe pizze będą naprawdę smaczne i z pewnością odmienią dobrze znane wam danie. Placki ziemniaczane przygotować można na wiele sposobów. Nawet najprostszy przepis jednak zawiedzie, jeśli wybierzemy nieodpowiednie ziemniaki. Przygotujcie je z naszej nowej receptury i podpieczcie niczym pizzę, a wasz obiad będzie niezapomniany.

Puszyste naleśniki na kefirze
17.03.2022 01:00 Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie

Naleśniki są dobrym pomysłem na śniadanie. Przygotujcie je z dodatkiem kefiru, a będą smakowały wyjątkowo dobrze. Ciasto wychodzi delikatne i niezwykle elastyczne — wprost idealne do nadziewania. Przekonajcie się sami. Te naleśniki polubią zarówno amatorzy słodkości — dla których nie ma nic lepszego niż rarytas podany z serem — jak i fani wytrawnych dań, których z pewnością skusiło już przyrządzenie naleśników z pieczarkami i jajkiem sadzonym. Kefir sprawi, że będą rozpływały się w ustach i nie rozpadną się niezależnie od użytego farszu. Spróbujecie?

Pierogi z kaszą i twarogiem
17.03.2022 01:00 Obłędne pierogi z kaszą, twarogiem i miętą. Zdradzamy staropolski przepis na obiad

Pierogi są doskonałym pomysłem na sycący i smaczny obiad. Podajcie je z delikatną kaszą gryczaną i twarogiem, a masę doprawcie świeżą miętą. Staropolskie nadzienie spodoba się każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie. Pierogi przyrządza się na wiele różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już wyraziste nadzienie z kiełbasy, chrzanu i czosnku, a także aromatyczny farsz grzybowy z dodatkiem kapusty i orzechów. Tym razem wykorzystamy kaszę i twaróg — nieco zapomniane połączenie o zaskakująco dobrym smaku. Skusicie się?

Ekspresowa sałatka z kalafiora według przepisu Ewy Wachowicz
16.03.2022 01:00 Ekspresowa sałatka z kalafiora według przepisu Ewy Wachowicz. Wystarczą 3 składniki

Kalafior jest smacznym warzywem, które na naszych talerzach gości zdecydowanie zbyt rzadko. Ewa Wachowicz zdradziła doskonały patent na wyjątkową sałatkę z jego udziałem. Wystarczy połączyć warzywo z orzechami włoskimi oraz majonezem. Spróbujecie? Z kalafiora można przyrządzić wiele smakowitych dań. Proponowaliśmy wam już pysznego marynowanego steka. Teraz wracamy z szybkim sposobem na pysznie chrupiący dodatek, który z powodzeniem zastąpi wam też chipsy czy frytki. Skusicie się?

Jak zrobić soczysty klops wielkanocny
16.03.2022 01:00 Jak zrobić soczysty klops wielkanocny? Mamy niezawodny babciny trik

Klops albo też pieczeń rzymska jest popularnym daniem mięsnym podawanym na wielkanocnych stołach. Sekretem soczystości specjału jest dodatek startych na tarce surowych ziemniaków. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Klops zazwyczaj przyrządza się z mięsa wołowo-wieprzowego, lecz nie jest to regułą. Z wieprzowej łopatki też wyjdzie smaczny. Niektórzy specjał wzbogacają o ugotowane na twardo jajka. Wersja z ziemniakiem zachwyci tych, którzy cenią sobie soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Zioła wydobędą smak wieprzowiny, a czosnek i cebula nadadzą jej charakteru. Przygotujcie to danie na wielkanocne śniadanie, a wasi bliscy będą zachwyceni.

Genialny patent na wykorzystanie obierek po warzywach
15.03.2022 01:00 Genialny patent na wykorzystanie obierek po warzywach. Cudna przekąska skradnie twoje serce

Obierki z warzyw bardzo często wyrzucamy do kosza. Ten nieświadomie popełniany błąd kosztuje nas utratę bardzo smacznego materiału na zdrową przekąskę. Dobrze umyte skorki można bowiem upiec z przyprawami i zastąpić nimi klasyczne chipsy. Skusicie się? Obierki z warzyw korzeniowych mogą być cennym składnikiem warzywnego bulionu. Warto je gromadzić w torebce strunowej w zamrażalniku, bo są pełne smaku. Inną opcją na ich wykorzystanie jest upieczenie. Tak uzyskana przekąska świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznych chipsów ziemniaczanych. Koniecznie spróbujcie.

Pieczony kurczak marynowany w coli
14.03.2022 01:00 Pieczony kurczak marynowany w coli. Pomysł na prosty i tani obiad

Pieczony kurczak skusi niejednego smakosza. Jeśli udka zamarynujemy w delikatnym sosie na bazie coli, wyjdzie przyjemnie pikantny i bardzo soczysty. Wypróbujcie ten szybki sposób na nadanie mięsu niepowtarzalnego smaku. Pieczony kurczak dobrze łączy się z wieloma marynatami. Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić go z miodem i papryką, dzięki którym zyskiwał chrupiącą skórkę. Tym razem połączymy ze sobą znany wszystkim napój o słodkim smaku z pikantnym sosem z pomidorów. Efekt pozytywnie zaskoczy nawet największych sceptyków.

Jak usmażyć placki ziemniaczane na patelni bez dodatku tłuszczu?
14.03.2022 01:00 Jak usmażyć placki ziemniaczane na patelni bez dodatku tłuszczu? Mamy genialny sposób

Placki ziemniaczane są wyjątkowo smacznym daniem kuchni polskiej, z którego wielu z nas rezygnuje ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Tymczasem smakołyk ten bardzo prosto można przyrządzić bez smażenia w głębokim oleju. Sprawdźcie koniecznie. Placki ziemniaczane kojarzą nam się z potrawą smażoną w głębokim tłuszczu. Nie musi tak jednak być. Jeżeli tylko dysponujemy odpowiednią patelnią, smażenie bez dodatku oleju czy oliwy będzie możliwe. Pominięcie tłuszczu wcale nie będzie wiązało się z przyrządzeniem niesmacznych placków. Często jest tak, że to właśnie nadmierna jego ilość sprawia, że rarytas jest ciężkostrawny, a jego jedzenie do najprzyjemniejszych nie należy. Smażenie na suchej patelni rozwiązuje ten problem.

Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance
14.03.2022 01:00 Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Absolutnie najpyszniejsze, lepszych nie jadłeś

Racuchy kojarzą nam się z dzieciństwem. Delikatne placuszki z jabłkami będą jeszcze smaczniejsze, gdy przyrządzicie je z dodatkiem maślanki. Tak lekkich i przyjemnie wilgotnych racuchów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. Jeśli racuchy z dodatkiem jogurtu wam zasmakowały, przetestujcie przepis wykorzystujący maślankę. Ten delikatny mleczny płyn sprawi, że masa na placuszki stanie się wręcz aksamitna. Po usmażeniu uzyskacie bardzo miękkie i idealnie wilgotne racuchy. Skusicie się?

Puszyste naleśniki na sodzie
14.03.2022 01:00 Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem

Naleśniki skuszą niejednego smakosza. Delikatne ciasto wypełnione farszem daje wiele kulinarnych możliwości. Zwłaszcza wtedy, gdy jest puszyste i elastyczne. Dodając sodę oczyszczoną do ciasta, przyrządzicie zachwycające lekkością naleśniki, które posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. Naleśniki sprawdzą się jako każdy posiłek. Słodkie przyrządzić można z dodatkiem budyniu. Wytrawne wyjdą smaczne, gdy ciasto uzupełnimy np. o maślankę. Puszystą wersję specjału uzyskamy, gdy do masy dodamy sodę oczyszczoną. Sprawi ona, że naleśniki delikatnie urosną i będą niezwykle lekkie. Skusicie się?

Babka ziemniaczana z pieczarkami
13.03.2022 01:00 Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny

Babka ziemniaczana bywa nazywana kartoflakiem, kartoflarzem oraz tarciuchem. Specjał świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad czy sycąca kolacja. Ziemniaczane ciasto przyrządzone z dodatkiem pieczarek zachwyci was swoim aromatem i bogatą konsystencją. Konieczne je wypróbujcie. Babka ziemniaczana jest świetną alternatywą dla placków. Starte na tarce surowe ziemniaki będą równie pyszne, a przyrządzimy je z dużo mniejszą ilością tłuszczu. Podpowiadaliśmy wam już, jak przygotować ten specjał z boczkiem i kiełbasą. Tym razem proponujemy, by dodać pieczarki. Danie będzie wyjątkowo aromatyczne i delikatne.

Puszyste i delikatne gofry na maślance
13.03.2022 01:00 Puszyste i delikatne gofry na maślance. Sprawdzony przepis na pyszny deser

Gofry są pysznym deserem kojarzącym się z wakacjami i odpoczynkiem. Rarytas przygotowany z dodatkiem maślanki według prostej zasady łączenia osobno składników suchych i mokrych zawsze się uda. Jeżeli macie pod ręką gofrownicę, spróbujcie. Gofry potrafią zachwycić. Podobnie jak naleśniki czy racuchy smakują świetnie zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Użyjcie maślanki i połączcie składniki w odpowiedniej kolejności, a będziecie zaskoczeni, jak smaczny deser uzyskacie.

Jak zrobić puszystą jajecznicę
13.03.2022 01:00 Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy patent na idealne śniadanie

Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Ciepła, sycąca i smaczna — pozwala dobrze rozpocząć dzień. Aby wyszła delikatna i puszysta warto ją nie za długo smażyć. Najlepiej postąpimy, zdejmując patelnię z ognia za każdym razem, gdy zacznie się ścinać i odstawiając na kuchenkę dopiero po przemieszaniu. Jajecznica musi być puszysta. Niektórzy uważają, że bez mleka taka nie wyjdzie. I choć przy smażeniu tej potrawy łatwo jest popełnić szereg błędów, brak dodatków nie przekreśla szansy na uzyskanie lekkiej niczym chmurka konsystencji, którą tak lubimy. Sprawdźcie nasze wskazówki.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami
12.03.2022 01:00 Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad

Zapiekanka jest tanim i prostym w przygotowaniu obiadem, który możemy podać całej rodzinie. Jest przy tym wyjątkowo smaczna i sycąca. Sprawdźcie nową propozycję na przyrządzenie tego dania z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami. Zachwyci każdego, kto go spróbuje. Oczywiście oprócz kiełbasy możesz wykorzystać również inne wędliny, które znajdziesz w lodówce. Zapiekanka jest jednym z lepszych pomysłów na wykorzystanie zalegających w lodówce produktów. Prezentowaliśmy wam już niezawodne przepisy na zapiekankę z sosem beszamelowym i specjał przyrządzony z soczewicą i aromatycznym ryżem. Tym razem proponujemy doskonałe połączenie pieczarek, kiełbasy i ziemniaka. Skusicie się?

Jak zrobić domowy chrzan i czym go doprawić
12.03.2022 01:00 Jak zrobić domowy chrzan i czym go doprawić? Pamiętaj o ważnym dodatku

Domowy chrzan jest o niebo lepszy od kupowanego w sklepie. Niestety warzywo często ciemnieje przy ścieraniu. Wystarczy jednak rozdrabniać je wprost do naczynia z sokiem z cytryny, a zachowa ładny biały kolor. Koniecznie wypróbujcie ten trik. Chrzan jest doskonałym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej. Można z niego przyrządzić smakowite obiadowe buraczki czy pełne charakteru purée ziemniaczane. Dowiedzcie się jak zrobić go w domu, w sposób, który zagwarantuje intensywne białe zabarwienie przyprawy.

Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem sera i szczypiorku
12.03.2022 01:00 Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek z dodatkiem sera i szczypiorku. Lepsze od mielonych

Wegetariańskie kotlety skuszą niejednego smakosza. Pyszne połączenie kaszy gryczanej i pieczarek z powodzeniem zastąpi wam mielone. Dodatek sera i szczypiorku sprawia, że danie jest soczyste i wyraziste. Idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny. Kotlety wegetariańskie występują w wielu pysznych odsłonach. Wystarczy wspomnieć o smacznych boczniakach w panierce czy wyjątkowych marchewkowych pulpecikach. Tym razem na tapet bierzemy recepturę opierającą się o kaszę gryczaną i grzyby, czyli dobrze wam znane połączenie. Spróbujcie koniecznie.

Pulpety w sosie koperkowym — formowanie
12.03.2022 01:00 Obłędne pulpety w sosie koperkowym. Pomysł na prosty obiad

Pulpety w sosie koperkowym są prostym w przygotowaniu daniem, idealnym na weekendowy obiad dla całej rodziny. Ich formowanie będzie jeszcze łatwiejsze, jeśli zwilżycie dłonie wodą. Wypróbujcie ten patent koniecznie. Pulpety są jednym ze sposobów podania mięsa mielonego. Podpowiadaliśmy wam już jak je przyrządzić z sosem kurkowym czy duszoną kapustą. Tym razem delikatne, gotowane w bulionie mięso podamy z sosem na bazie śmietanki i aromatycznego koperku. Skusicie się?

Ciasto bez pieczenia Milky Way
12.03.2022 01:00 Ciasto bez pieczenia Milky Way. Każdy skusi się na kawałek

Macie ochotę na ciasto bez pieczenia o smaku dobrze znanego batonika? Przygotujcie deser Milky Way. Delikatna masa mleczna, którą przełożycie herbatniki, zachwyci gości. Koniecznie Sprawdźcie, jak smaczna jest ta kombinacja. Ciasta bez pieczenia często przygotowywane są z dodatkiem chrupiących ciastek. Wystarczy wspomnieć deser 3 bit czy budyniowy specjał Ewy Wachowicz. Milky Way łączy w sobie herbatniki i pyszny mleczny krem, którego smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Skusicie się?

Puszyste naleśniki na maślance
12.03.2022 01:00 Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis

Puszyste i delikatne naleśniki są marzeniem każdego smakosza. Dodając do ciasta szklankę maślanki, uzyskacie pożądany efekt. Tak smacznego rarytasu jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. Naleśniki na maślance zaskoczą was lekkością. Sprawdźcie kolejny niezawodny przepis na wyśmienite i zapadające w pamięć słodkie smakołyki. Przyrządzicie je dosłownie w chwilę, a znikną jeszcze szybciej. Skusicie się?

Zdrowa, dodająca energii nocna owsianka
11.03.2022 01:00 Zdrowa, dodająca energii nocna owsianka. Zrób wieczorem, a rankiem czeka cię gotowe śniadanie

Owsianka jest niezwykle sycącym posiłkiem pozwalającym dobrze rozpocząć dzień. Warto wiedzieć, że wcale nie trzeba jej gotować. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Choć owsianka może kojarzyć się z niesmacznymi, rozpadającymi się płatkami, warto dać jej drugą szansę. Zwłaszcza że możemy ją bardzo prosto przygotować jeszcze wieczorem. Rano zamiast pospiesznego gotowania po prostu wyjmiemy ją z lodówki. Spróbujecie?

Domowe ptasie mleczko lepsze od sklepowego
10.03.2022 01:00 Domowe ptasie mleczko lepsze od sklepowego. Sprawdzony i prosty przepis

Ptasie mleczko jest deserem, któremu mało kto się oprze. Delikatną mleczną piankę pokrytą wyśmienitą czekoladą z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu. Jeżeli wykorzystacie cytrynową galaretkę, będzie jeszcze smaczniejsza niż kupowany w sklepie pierwowzór. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Oryginalne ptasie mleczko ma wiele wariantów smakowych. Sekretem pysznego smaku domowej wersji deseru jest cytrynowa galaretka. Nada ona piance lekkości i delikatnego orzeźwiającego smaku. Skusicie się?

Wyśmienite placki z rzepy i marchewki
10.03.2022 01:00 Wyśmienite placki z rzepy i marchewki. Pomysł na niedrogi obiad

Wytrawne placki przygotowane z innych składników niż ziemniaki? To możliwe. Spróbujcie połączenia rzepy i marchewki. Wyjątkowo zdrowe warzywa razem stanowią naprawdę pyszny duet, który skradnie serca wielu smakoszy. Placki są jednym z prostszych, a przy tym smacznych dań z patelni. Ich warzywna wersja najczęściej przyrządzana jest z ziemniaków. Zdradzaliśmy wam już jak je zrobić bez jajek i mąki. Pisaliśmy też o wyśmienitych plackach z brokuła Ewy Wachowicz. Tym razem sięgamy po pyszne połączenie marchwi i rzepy, które zaskoczy was wspaniałym wyrazistym smakiem. Skusicie się?

Szybki przepis na domowy smalec z fasoli i kaszy gryczanej
10.03.2022 01:00 Szybki przepis na domowy smalec z fasoli. Smakuje lepiej nawet od tradycyjnego

Smalec z fasoli jest sycącą, do złudzenia przypominającą swój pierwowzór, pastą roślinną. Przygotowanie rarytasu zajmie wam dosłownie chwilę. Podajcie go z ogórkiem kiszonym, a smak zachwyci każdego, kto takiej kanapki spróbuje.Domowy smalec z pewnością urzekł już niejednego smakosza. Jeżeli nie po drodze wam z tym mięsnym rarytasem — nawet, gdy jego smak podbija gruszka — możecie spróbować przygotować go w wersji roślinnej. Będzie równie smaczny. Spróbujecie?

Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy
08.03.2022 01:00 Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru

Pampuchy, czyli białe lekkie bułeczki przyrządzane na parze kojarzą nam się z dzieciństwem. Z przepisem babci Luby przywołacie miłe wspomnienia. Podajcie takie domowe pączki rodzinie, a zachwytom nie będzie końca. Pampuchy, nazywane przez niektórych pączkami na parze, są delikatnym drożdżowym smakołykiem, który pyszny jest zarówno podany z wytrawnym twarożkiem jak i z owocowymi przetworami — na przykład tak jak na zdjęciu, które pochodzi z kanału Everyday Delicious blog kulinarny. Z prostego przepisu, który wam proponujemy, pampuchy przyrządzicie naprawdę sprawnie. A ponieważ w składzie nie mają cukru i tłuszczu, możecie się raczyć nimi bez obaw. Zachwycą od pierwszego kęsa.