Pasta do kanapek to idealne rozwiązanie, jeśli śniadanie z dodatkiem sera czy wędliny już ci się znudziło. Dodatkowo te, z dodatkiem warzyw, pomogą dostarczyć organizmowi prozdrowotnych składników odżywczych. W sieci jest mnóstwo przepisów na aromatyczne pasty do smarowania, które cieszą się coraz większą popularnością.Dużo mówi się na temat połączenia, jakim jest makrela wraz z kiszonymi ogórkami. Te dwa składniki idealnie do siebie pasują, tworząc niebanalne połączenie. Dziś coraz więcej ludzi decyduje się na pasty zrobione samodzielnie w domu, a wszystko dlatego, że mamy pełną kontrolę nad tym, co mamy na talerzu. Dzięki samodzielnemu wykorzystaniu składników o dobrej jakości otrzymamy produkt, który okaże się bombą witaminową. Podajemy przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Od teraz pasta z makreli i ogórków będzie częściej gościć na waszych talerzach.
Smakowita zupa gulaszowa jest niezwykłym specjałem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci. Magda Gessler zdradziła swój przepis. Z pewnością warto go wypróbować.
Sałatka gyros jest wielkim przebojem rodzinnych imprez. Nieważne ile jej przygotujemy, zawsze rozchodzi się w niemal błyskawicznym tempie. Jej najważniejszym elementem jest mięso z piersi z kurczaka obtoczone w aromatycznej przyprawie gyros.Na naszej stronie możecie znaleźć zarówno klasyczny przepis na tą pyszną sałatkę, jak i pomysł na jej lekką modyfikację. Dzisiaj przychodzimy do Was z przepisem na zapiekankę inspirowaną tym wielkim przysmakiem. Jesteśmy ciekawi, czy przypadnie Wam do gustu!Zapiekanka gyros - przepisSkładniki:1 podwójny filet kurczaka2 łyżki przyprawy gryros*2 torebki białego ryżu (200 g)1 czerwona papryka1 większa czerwona cebula2 ogórki kiszone1 mała puszka kukurydzy150 - 200 g tartego sera mozzarellapo 1/2 szklanki majonezu i ketchupunatka pietruszkioliwa lub olejSposób wykonania:Pokrój filet z kurczaka na mniejsze kawałki, a następnie obtocz je w przyprawie gyros. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wysyp na duży talerz. Pokrój paprykę i cebulę w drobne kosteczki, a ogórki kiszone na plasterki, odcedź kukurydzę. Zetrzyj żółty serPrzygotuj sos. Wymieszaj 1/2 szklanki majonezu z 1/2 szklanki ketchupu. Mieszaj dokładnie, aż sos uzyska jednolity kolor. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Blaszkę do pieczenia posmaruj łyżką oliwy, a następnie na jej dno wyłóż ugotowany wcześniej ryż. Posmaruj go 1/3 sosu i posyp 1/3 sera żółtego. Na dużej patelni usmaż kurczaka i zeszklij na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Wyłóż je do formy i skrop 1/3 sosu i posyp 1/3 sera.Włóż do formy pokrojoną paprykę i kukurydzę oraz ogórki kiszone. Dodaj resztę sosu i sera. Zapiekankę piecz przez 30 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posyp ją natką pietruszki.Majonez do sosu możesz zastąpić jogurtem naturalnym, a ogórki kiszone ogórkami konserwowymi.Podobny przepis na zapiekankę gyros znajdziecie na kanale Majkel na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.Wypróbujesz przepis na zapiekankę gyros?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zaskakujące sceny w toruńskiej restauracji. Wszyscy przecierali oczy ze zdumieniaNajszybszy możliwy przepis na faworki. W sam raz dla zabieganych i niecierpliwychKiedy wypada najbliższa niedziela handlowa? Zaskoczenie gwarantowaneźródło: Kwestia SmakuZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefinedundefined
Grochówka jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Swojskiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Ewa Wachowicz przygotowuje grochówkę w niezwykły sposób. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją obiadową.
Faworki uchodzą za jeden z najbardziej kultowych łakoci, których nie może zabraknąć podczas karnawału i tłustego czwartku. Niektórzy uważają, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że wcale tak nie musi być. Poniższy przepis jest tego potwierdzeniem.
Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję. Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.
Ciasto drożdżowe jest jednym z największych przysmaków, który uwielbiany jest przez praktycznie każdego fana słodkich doznań. Niestety, zdarza się, że przygotowanie go sprawia niektórym kłopoty na tyle duże, że nie są w stanie cieszyć się wilgotnym i puszystym deserem.Z tego powodu postanowiliśmy pokazać wam jeden z najlepszych przepisów, który z łatwością przeprowadzi was krok po kroku do upragnionego celu. Smak tego wypieku jest obłędny, a każdy kto chce raczyć się nim, powinien zaopatrzyć się w coś ciepłego do picia - z kawą lub herbatą po prostu smakuje najlepiej.
Pierogi mają wiele różnych postaci, lecz bez wątpienia można uznać, że ruskie są jednymi z najbardziej uwielbianych. Ich sukces podyktowany jest pysznym i aromatycznym farszem, który przy okazji pozostaje delikatny i kremowy. Przepisów na to danie jest mnóstwo i tak naprawdę każdy dom robi je odrobinę inaczej. Często można spotkać się ze sporami, podczas których ludzie przerzucają się swoimi trikami i małymi zmianami w recepturach. My przedstawiamy wam sposób na pierogi ruskie z 1920 roku.
Kotlety mielone każdy zna doskonale, a ich proces przygotowywania nie ma przed nami większych tajemnic. Mimo, iż nasze polskie mielone to prawdziwy smakołyk, istnieje sposób, by wynieść ich smak na kolejny poziom. Wystarczy przygotować je po lwowsku. Magda Gessler zaprezentowała swojego czasu doskonały przepis na kotlety mielone po lwowsku, które wyprzedzają ich tradycyjną wersję w znacznym stopniu. Sekretem jest użycie piersi z kurczaka, która nadaje daniu delikatności i aksamitności.
Piszinger jest niezwykłym deserem, który dawniej królował na naszych stołach. Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała charakterystycznego specjału na bazie wafli i masy kakaowej. Smak młodzieńczych lat jest w zasięgu ręki.
Jabłka z ryżem to jedna z najszybszych i najtańszych propozycji na smaczny posiłek. Co więcej, niesamowicie pożywny. Szczególnie jest to propozycja idealna dla młodszych, którzy uwielbiają takie połączenie smaków. Każdy z nas kojarzy jednak owoce z ryżem z czasów dzieciństwa. Często wybór padał właśnie na ten przepis z uwagi na to, że był szybki do przygotowania. Warto przygotować jabłka z ryżem w chłodne wieczory, dzięki czemu rozgrzejemy się smakowitą potrawą. Nieoceniony będzie również cynamonowy aromat, który otuli całą kuchnię.
Flaki nalezą do tych rodzimych potraw, których nie trzeba nikomu przedstawiać. Niektórzy mogliby je jadać niemal codziennie. Inni na samą myśl czują obrzydzenie. Magda Gessler robi flaki w taki sposób, że z miłą chęcią sięgną po nie obie grupy.
Naleśniki są codziennością, która nie wydaje się trudnym przepisem. Wystarczy w końcu wymieszać wszystkie składniki w misce, a następnie usmażyć ciasto na patelni. Niestety, prawda jest inna, a kolejność dodawania produktów ma ogromne znaczenie. Okazuje się bowiem, że zignorowanie kolejki i połączenie wszystkich składowych w jednym momencie spowoduje katastrofę. Mąka zbryli się i powstaną grudki, których nie będzie dało się rozbić, przez co finalne naleśniki nie będą miały prawa się udać. Na szczęście znamy technikę, która wszystko może ułatwić.
Smakowite racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Zwłaszcza jeżeli wykorzystamy ten przepis.
Krokiety najczęściej jadamy w czasie świąt Bożego Narodzenia, lecz ich smak jest tak genialny, że ciężko powstrzymać się przed znacznie częstszym spożywaniem. Dlatego poniżej prezentujemy tradycyjną recepturę, która krok po kroku wyjaśnia jak je zrobić. Jeśli obawiasz się, że nie sprostasz zadaniu i nie dasz rady ich przygotować, nie martw się. Wystarczy kierować się naszymi zaleceniami, a krokiety wyjdą ci doskonałe. Nie wymagają również znacznych umiejętności, więc nie ma powodu do strachu.
Pączki będą miały niedługo swoje święto, zatem już teraz warto zaopatrzyć się w przepis, który pozwoli przygotować je samodzielnie w domu. Okazuje się, że to nic trudnego, a smak z pewnością was zachwyci. Choć jest to dość kaloryczna przekąska, nie można ująć jej niebywałego smaku, a przede wszystkim aromatu. Coraz częściej pojawiają się w sieci przepisy na pączki łatwiejsze, ale również mniej kaloryczne. Jednym z nich podzieliła się Anna Lewandowska. Na temat pączków z batatów pisaliśmy tutaj. Możemy kombinować, jeśli chodzi o listę składników, dodatków czy nawet formę, jaką mają przyjąć pączki. Dla fanów tego smakowitego deseru mamy również przepis na te w kształcie różyczek. W tym artykule znajdziecie wskazówki, jak przygotować je krok po kroku. Nie mniej jednak przyszedł czas na te klasyczne, drożdżowe.
Faworki są wyjątkowym słodkim przysmakiem, którego nie może zabraknąć w trakcie karnawału. Oczywiście najlepiej smakują te, które przygotujemy samodzielnie. Warto wykorzystać przepis Magdy Gessler. Faworki w tej odsłonie są obłędnym specjałem.
Nie da się ukryć, że złota kapusta brzmi dosyć egzotycznie. Nie spotykamy się z nią najczęściej. Warto to zmienić. Smak tego specjału pozostaje na długo w pamięci i potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Jak przygotować złotą kapustę?
Kapustę można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej kisimy ją i gotujemy. Aby tak ją upiec? W piecu wyjdzie przyjemnie chrupiąca i lekko słodka. Jeśli dodamy do niej ciecierzycy i aromatycznego sosu pomidorowego zamieni się w sycące danie, idealne na obiad. Kapusta to nie tylko bigos czy gołąbki. Sezonowe warzywo będzie wyjątkowo smaczne, gdy zapieczecie je w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Dodajcie do niej solidną porcję ciecierzycy, a danie wyjdzie również sycące. Zaskoczcie bliskich ta wyśmienitą kombinacją.
Zupa pomidorowa jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy mogłoby jeść ją praktycznie codziennie. Wielbiciele pomidorówki z pewnością powinni zwrócić uwagę na recepturę Jakuba Kuronia. Taka zupa z pewnością zachwyci najbliższych.
Rosół jest prawdziwym szlagierem kulinarnym, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Niejednokrotnie przyprawiał nas on o szybsze bicie serca. Fantastyczny smak idealnego rosołu pozostaje na długo w pamięci. Specjał od Magdy Gessler z pewnością można zaliczyć do tego grona.
Racuchy to proste i smaczne danie, które z pewnością ucieszą zarówno małych, jak i tych nieco starszych smakoszy. Należą do klasyki polskiej kuchni, dlatego prawdopodobnie każdy miłośnik jedzenia ma na nie swój sprawdzony przepis.Danie można podawać z różnymi owocami, jednak do najbardziej lubianych należą te z jabłkami. Do dania najlepiej użyć popularnych antonówek. Danie jest doskonałym pomysłem na słodki obiad, deser lub podwieczorek.Swoją recepturą na to pyszne danie podzieliła się sama siostra Anastazja. Przepisy zakonnicy cieszą się ogromną popularnością. Jakiś czas temu pisaliśmy o jej znakomitych cieście "Marysieńka" oraz o faworkach.Teraz czas na wyśmienity przepis na racuchy z dodatkiem jabłek. Ciężko się im oprzeć!Racuchy z jabłkami siostry Anastazji - przepisSkładniki:1/2 l słodkiego mleka2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej1 łyżka cukru kryształu1/2 płaskiej łyżeczki soliok. 40 dag mąki pszennejtłuszcz do smażenia1/2 kg jabłekSposób wykonania:Mleko wymieszaj z żółtkami, solą, cukrem oraz proszkiem do pieczenia lub sodą. Z białek ubij pianę i lekko wmieszaj je do ciasta.Obierz jabłka, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój w krążki.\Krążki jabłek nabijaj na widelec, zanurzaj w cieście i połóż na rozgrzanym tłuszczu.Racuchy smaż z obu stron. Podawaj je ze swoim ulubionym dodatkiem np. jogurtem naturalnym lub cukrem pudrem.Jesteście miłośnikami racuchów, czy wolicie inne dania? Skorzystacie z przepisu siostry Anastazji?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Piorunujące działanie herbaty z korzenia pietruszki. W kilka chwil pożegnasz się z przykrymi dolegliwościamiNagle w sieci pojawiło się 6 nowych odcinków "Kuchennych rewolucji". Niestety, tylko pierwszy obejrzymy za darmoJak kroić cebulę żeby nie płakać? Pomoże ci najprostszy składnik na świecieźródło: beszamel.se.plZapraszamy na nasz Instagramundefined
Sałatka rosyjska cieszy się uznaniem w wielu domach. Szczególnie my, Polacy, pokochaliśmy ją za smak i łączenie w sobie tylu zdrowych składników. Od jakiegoś czasu śledzie pod pierzynką cieszą się ogromną popularnością, szczególnie w czasie świąt Bożego Narodzenia.Szuba, bo tak inaczej nazywana jest ta potrawa, przygotowywana jest najczęściej w okresie świątecznym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotowywać ją bez większych okazji w ciągu roku. Doskonale sprawdzi się jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach.W sieci znaleźć możemy mnóstwo przepisów na to, w jaki sposób wykorzystać śledzie. Istnieje wiele propozycji na smakowite potrawy, które z pewnością zaskoczą wszystkich smakoszy. Jeśli chodzi o śledzie pod pierzynką, przepisy różnią się między sobą składnikami. Przepis, który poznacie dzisiaj, pozwala przemycić na talerze same prozdrowotne składniki, które powinny regularnie tworzyć wasze jadłospisy.
Róża karnawałowa przygotowywana jest na bazie przepisu na klasyczne faworki. To nie tylko smaczny deser, ale również niebywale efektowny. Jeśli pieczenie tradycyjnych ciast już ci się znudziło i szukasz nowych, kulinarnych wyzwań- ten przepis jest dla ciebie. W towarzystwie słodkiego dżemu oraz cukru pudru, róże karnawałowe będą stroić stoły w waszych domach. Choć przepis zajmie wam więcej czasu niż ten, z którego przygotowujecie klasyczne faworki, będziecie zachwyceni efektem.
Gulasz jest węgierskim daniem narodowym, które w tradycyjnym przepisie składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nigdyś była to potrawa przede wszystkim rolników i pasterzy. Oni też smażyli kawałki dowolnego mięsa razem z cebulą na słoninie.W składzie gulaszu brakowało więc papryki, bez której obecnie mało kto wyobraża sobie to danie. Aż do XIX wieku, potrawa ta była raczej kojarzona z nizinami społecznymi, a wyższe sfery zupełnie nie uznawały gulaszu jako wartościowego posiłku.
Ciasto i jego przygotowanie spędza wielu smakoszom sen z powiek. Może się wydawać, że nie ma bardziej pracochłonnego zadania do wykonania w kuchni. Nic bardziej mylnego. Nie trzeba korzystać ze skomplikowanych przepisów, żeby nasz deser zaskakiwał smakiem.Najprostszym sposobem na pyszny deser jest ciasto bez pieczenia. To chyba ulubione rozwiązanie wśród amatorów cukiernictwa. Nie mniej jednak, ciasto bez pieczenia sprawdzi się idealnie na każdą okazję i z pewnością zachwyci smakiem nawet najbardziej wyćwiczone gospodynie. Przypominamy o przepisie na Kinder Country bez pieczenia, który znajdziecie tutaj. Zainteresowaniem cieszy się również sernik kokosowy bez pieczenia. Przepis znajdziecie w tym artykule. Teraz przyszedł czas na szybkie ciasto z ulubionymi owocami. Efekt końcowy was zachwyci. W mgnieniu oka zniknie ze stołu, a goście z pewnością zapytają was o przepis.
Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Od dawnych czasów kojarzą się z okresem karnawału. Chociaż obecny czas nie sprzyja hucznym zabawom, to warto rozpieścić się przynajmniej pysznymi i niecodziennymi smakołykami.Swój przepis na faworki podała sama siostra Anastazja. Zakonnica słynie z miłości do gotowania, a jej przepisy cieszą się niebywałą popularnością. Na naszej stronie znajdziecie między innymi jej przepis na efektowne ciasto "Marysieńka" oraz zaskakujący w smaku "Słodką teściową".Każda pora roku niesie za sobą inne smakołyki. W okresie karnawału warto przynajmniej raz przygotować pyszne faworki. Najlepiej z przepisu słynnej zakonnicy, przed którą kuchnia nie ma żadnych tajemnic!Faworki według receptury siostry AnastazjiSkładniki:6 żółtek400 g mąki pszennej12 łyżek gęstej śmietany2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki spirytususzczypta solitłuszcz do smażeniacukier puderSposób wykonania:Mąkę wymieszaj z żółtkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną oraz spirytusem. Starannie wyrób ciasto, od czasu do czasu wybij je wałkiem na stolnicy, tak aby powstały pęcherzyki powietrza.Przygotowane ciasto wałkuj partiami. Starak się jak najmniej posypywać je mąką, aby nie wysychało. Korzystając z radełka wytnij pasy, natnij je wzdłuż i przez tak stworzoną dziurkę przełóż koniec ciasta.Faworki smaż na tłuszczu z obu stron na złoty kolor (do tłuszczu możesz wlać odrobinę spirytusu). Po usmażeniu, wyłóż ciastka na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki ułóż na talerzu i obficie posyp cukrem pudrem.Jesteście miłośnikami faworków, czy wolicie inne słodkie smakołyki?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Schabowy po lubelsku jest delikatniejszy i zdrowszy niż klasyczny. Sekretem jego smaku jest nietypowa panierkaNie znosisz tłustych oczek w rosole? Zastosuj 1 z trików, a szybko się ich pozbędzieszPołącz ocet jabłkowy z imbirem i kilkoma składnikami. Naturalne wsparcie odpornościźródło:psgotujemy.blogspot.comZapraszamy na nasz Instagram
Kwaśnica pomaga wzmocnić organizm, ale i dostarczyć ciekawych, kulinarnych doznań. To niezwykle aromatyczna zupa o smaku, który kojarzy nam się z góralskim klimatem. Nic dziwnego, że przygotowuje się ją od pokoleń. To już swego rodzaju tradycja, która poza smakiem dostarcza naszemu organizmowi prozdrowotnych właściwości.Bracia Paweł i Łukasz Golcowie podzielili się przepisem swojej mamy Ireny, który w ich rodzinie jest prawdziwym hitem. Jeśli chodzi o naturalne sposoby na wzmocnienie swojego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kwaśnica sprawdzi się idealnie, jako naturalne lekarstwo. Bracia Golec są zdania, że jedzenie może być remedium na czyhające na nas przeziębienia i choroby. Na pierwszym miejscu stawiają przede wszystkim kwaśnicę - przysmak przygotowywany przez ich ukochaną mamę.