Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Marynata do karpia
18.12.2020 01:00 Samo moczenie karpia w mleku nie wystarczy. Musisz dorzucić do marynaty jeszcze kilka dodatków

Tradycyjna marynata, w której moczy się mięso z karpia, składa się zazwyczaj z mleka i ewentualnie plasterków cytryny. Niestety nie jest ona na tyle silna, aby pozbyć się zapachu mułu w całości. Najlepszą metodą jest dorzucenie jeszcze kilku innych składników, które zniwelują wszelkie nieprzyjemne nuty zapachowe. Choć mleko samo w sobie wyciąga aromat i zmiękcza mięso, nie jest w stanie nadać rybie odpowiedniego smaku. Dlatego do marynaty dodaje się także liście laurowe czy rozmaryn, które potrafią zamaskować ewentualne niedoskonałości.

Ekspresowe pieczenie makowca
15.12.2020 01:00 Babcia Ewa podała błyskawiczny przepis na makowiec zwijany na biszkopcie

Pieczenie tradycyjnego świątecznego makowca może wydawać się zbyt skomplikowane dla kucharza amatora. Poniższy przepis jest jednak na tyle prosty, że praktycznie każdy poradzi sobie z nim bez większych problemów. Jednak największą jego zaletą jest krótki czas przygotowania. Choć ilość składników może przytłoczyć, tak naprawdę nie ma się czym przejmować. Cała praca polega na kilku czynnościach i włożeniu ciasta do piekarnika, tak więc faktycznego czasu wykorzystuje się stosunkowo niewiele.

Ciasto bez pieczenia
11.12.2020 01:00 Przepyszne ciasto Śnieżny Puch nie wymaga pieczenia. Znika z talerzy tak szybko jak topiący się śnieg

Ciasto bez pieczenia należy do najbardziej preferowanych form przygotowywania deserów. Szczególnie w przypadku osób, które nie czują się najlepiej w pieczeniu oraz tworzeniu wymyślnych słodkości. Pieczenie może okazać się na tyle problemowe, że nie zawsze jesteśmy w stanie wygospodarować na nie czas. Co więcej, boimy się niepowodzenia, co mogłoby uniemożliwić nam przygotowanie ponownej partii. Z tego właśnie powodu najczęściej decydujemy się na zakup gotowych ciast, a to zupełnie niepotrzebnie.Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a więc czas wzmożonego gotowania i pieczenia właśnie. Na naszych świątecznych stołach nie może zabraknąć deseru z prawdziwego zdarzenia. Warto podać właśnie ciasto bez pieczenia, które z pewnością zachwyci wszystkich smakiem i idealną konsystencją. Jak się okazuje, piekarnik nie jest elementem niezbędnym do jego przygotowania. Podajemy przepis na niezwykle smaczny "Śnieżny Puch", który swoim wyglądem wpisuje się idealnie w zimowy klimat. Co więcej, przypomni smakiem sernik, co zdecydowanie zachwyci wszystkich fanów tej klasyki przy stole.

Ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i delikatnością
30.11.2020 01:00 Najprostsze i najszybsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Bajecznie pyszne i tanie

Ciasto bez pieczenia może sprawić, że kuchenna praca niejednej gospodyni będzie znacznie łatwiejsza. Warto znać, choć kilka przepisów, dzięki którym będziesz w stanie przyrządzić deser o każdej porze. Co więcej, takie ciasto pozwoli mieć plan zapasowy na wypadek, gdyby główny deser z jakiegoś powodu nie udał się.

Kapusta z grochem Magdy Gessler
29.11.2020 01:00 Najdoskonalszy przepis na wigilijną kapustę z grochem Magdy Gessler. Dzięki niemu święta będą symfonią smaku

Kapusta na Wigilię może być przyrządzana na wiele sposobów, lecz to właśnie wersja z grochem jest najbardziej znana i lubiana. Przepis Magdy Gessler jest najdoskonalszy - już podczas gotowania w całym domu będzie roznosił się świąteczny aromat. Jeśli, tak jak ona, uwielbiasz kapustę z grochem, spróbuj wykonać ją wedle poniższej receptury.

Pieczeniu pasztetu jest proste
29.11.2020 01:00 Wigilijny pasztet z łatwego przepisu Wachowicz zrobisz za bezcen. U Gessler kosztuje 75 zł za pół kilograma

Pieczenie jest jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznych dań w kuchni. Po włożeniu dania do piekarnika często nie trzeba robić nic więcej, poza czekaniem. Ewa Wachowicz ma doskonały przepis na pyszny pasztet wigilijny. Podobny wyrób jest do kupienia w sklepie Gessler za 75 zł za pół kilograma.

Pierogi od Magdy Gessler
28.11.2020 01:00 Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Pierogi są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Wyjątkowo często goszczą na naszych stołach i niektórzy nie wyobrażają sobie tygodnia bez ich smaku. Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyborne pierogi z kapustą i grzybami.

Sałatka jarzynowa według Ewy Wachowicz
27.11.2020 01:00 Sałatka jarzynowa według Ewy Wachowicz, istne arcydzieło. Gwiazda dodaje kontrowersyjny składnik, ludzie nie mogą uwierzyć

Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest wyjątkowo smakowitą propozycją kulinarną, której ciężko się oprzeć. Mieszanka warzyw i sosu na bazie majonezu może przyprawić o szybsze bicie serca. Tym razem dodamy również kukurydzę. Efekt powala na łopatki.

Marchewka
25.11.2020 01:00 Prawdziwa bomba witaminowa. Kiszona marchewka z imbirem zachwyca nie tylko smakiem

Marchew kiszona to rewelacyjna alternatywa dla kiszonej kapusty, ogórków czy buraków. Jak wiemy, kisić możemy również paprykę, pomidory czy nawet cytrynę. Kiszona marchewka charakteryzuje się słodkim i delikatnym smakiem, który odpowiada nawet dzieciom. Przepis na marchewkę kiszoną zachwyca nie tylko smakiem, ale również ilością drogocennych składników, które pozwolą nam zadbać o prawidłową kondycję zdrowotną. Jak się okazuje, w aptece możemy zaopatrzyć się w suplementy z dodatkiem kwasu mlekowego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć w kuchni własne, naturalne lekarstwo, które będzie służyło jako rewelacyjny dodatek do posiłków.

Sok z pomarańczy
23.11.2020 01:00 Sok z pomarańczy zmiksowany z 3 składnikami oczyści organizm z toksyn. Wzmocni też pracę ważnego narządu

Sok z pomarańczy zmiksowany z imbirem, czosnkiem i oliwą oczyszcza organizm z toksyn. Szczegóły kuracji.Jej konsekwencje mogą być naprawdę opłakane. Zbyt duża ilość toksyn może niestety doprowadzić do zaparć, niedrożności jelit oraz problemów z naszych układem pokarmowym. Gdy borykamy się z tego typu problemami, warto zastanowić się nad zdrową, naturalną kuracją oczyszczającą.Warto sięgnąć po sok z pomarańczy, zmiksować go z imbirem, czosnkiem i oliwą i rozpocząć kurację mającą na celu oczyszczenie naszego organizmu z toksyn oraz polepszenia funkcjonowania naszej wątroby. Zdradzamy wszystkie szczegóły.Gdy spożywamy więcej jedzenia w ciągu dnia niż jesteśmy w stanie je spalić w ciągu dnia, cała "nadwyżka" zmienia się w tłuszcz, co niestety zmusza wątrobę do większego wysiłku ze względu na dużą ilość toksyn.

Pieczenie
23.11.2020 01:00 Listopad jest idealnym czasem na pieczenie świątecznych pierniczków. Podajemy najlepszy przepis

Pieczenie to już nie tylko obowiązkowy element świątecznych przygotowań, ale również przyjemność. To zajęcie, które przed świętami scala najbliższych i integruje ich przy wspólnym dekorowaniu wypieków. Pieczenie pierników to już stały element wigilijnej gorączki, na którą wiele osób czeka już od listopada. Podajemy przepis na idealne pierniczki, które są bardzo proste do wykonania, a zagwarantują idealny efekt końcowy.

Kapusta w przepysznej odsłonie
21.11.2020 01:00 Krokiety na święta mrozić usmażone czy nie? W panierce czy bez? Podajemy najlepszy przepis

Kapusta jest niezwykle istotnym składnikiem wielu dań naszej rodzimej kuchni. Można ją znaleźć między innymi w krokietach, które podobnie jak inne potrawy, czasami zamrażamy. Okazuje się, że smakosze podchodzą do tej kwestii w bardzo różny sposób.

Sałatka jarzynowa
20.11.2020 01:00 Siostra Anastazja podała najlepszy przepis na sałatkę jarzynową. Tradycyjna, bez udziwnień, smak każdych świąt

Sałatka jarzynowa uznawana jest za królową wśród sałatek. Ten klasyczny smak jest jedyny w swoim rodzaju. Najczęściej znajdziemy ją na świątecznym stole wśród innych, polskich potraw. Choć sałatkę jarzynową kojarzą wszyscy i jej smak nie do podrobienia, w wielu domach modyfikuje się przepisy. Dodaje więcej składników, co bez dwóch zdań modyfikuje smak. Podajemy przepis na klasyczną sałatkę jarzynową Siostry Anastazji, która będzie doskonałą bazą, jeśli wolisz poeksperymentować z dodatkami.

Sałatka jarzynowa według Karola Okrasy
19.11.2020 01:00 Nie mieści się w głowie, co Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Zaskakujący składnik podkręca jej smak

Z całą pewnością sałatka jarzynowa uchodzi za jeden z tych specjałów, który można zajadać całym rokiem. Warzywa i jajka zmieszane z dodatkiem majonezu można przygotować nieco inaczej. Karol Okrasa potwierdził to w niezwykle smakowity sposób.

Szarlotka bez pieczenia
19.11.2020 01:00 Rewolucyjny przepis na szarlotkę bez pieczenia. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej kuchni

Szarlotka uchodzi za wyjątkowo smakowitą propozycję deserową. Wyborny specjał na bazie jabłek niejednokrotnie wprawiał nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Tym razem przygotujemy szarlotkę bez pieczenia. Efekt jest obłędny.

Gołąbki po rosyjsku są pyszne i delikatne
18.11.2020 01:00 Gołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minut

Gołąbki są bez dwóch zdań jednym z najbardziej popularnych w Polsce dań. Ich ruska wersja najbardziej różni się sposobem wykorzystania kapusty - nie zawija się w nią farszu, tylko dodaje posiekane liście bezpośrednio do mięsa. Takie gołąbki są delikatne i znacznie mniej wymagające w kontekście wysiłku.

Ciasto bez pieczenia budyniowiec, które zachwyca smakiem i delikatnością
17.11.2020 01:00 Babcia nagrała jak najszybciej i najtaniej zrobić ciasto bez pieczenia. Hitowy przepis podbija sieć

Ciasto bez pieczenia może uratować przed katastrofą niejeden oficjalny obiad. Babcia Henia doskonale wie, że klasyczne wypieki nie zawsze sie udają, więc warto mieć przygotowany "plan b." Budyniowiec z jej przepisu jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, a smak sprawia, że wszyscy nie mogą przestać go jeść.

Pieczone ziemniaki, które oszałamiają chrupkością
16.11.2020 01:00 Idealnie chrupiące pieczone ziemniaki w zaledwie 20 min. Szef kuchni zdradził trik, jak zrobić je w ekspresowym tempie

Ziemniaki pojawiają się na naszych talerzach praktycznie każdego dnia, warto więc wprowadzić odrobinę urozmaicenia. Porady szefa kuchni Dana Klugera z Nowego Yorku pozwolą wykonać je jedynie w 20 minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Trik polega na wykorzystaniu młodych ziemniaków oraz białek jaj, które pod wpływem temperatury w piekarniku tworzą chrupiącą skórkę.

Imbir z czosnkiem i cytryną
15.11.2020 01:00 57-latka piła przez 2 tygodnie sok z cytryny z imbirem i czosnkiem. Pochwaliła się spektakularnymi efektami

Nie da się ukryć, że imbir powszechnie uchodzi za niezwykle zdrowy produkt spożywczy i chętnie używamy go w okresie jesienno-zimowym. Mało kto spodziewałby się, że za jego sprawą można znacząco schudnąć.Przekonała się o tym Pani Bożena, której udało się pozbyć 12 kilogramów. 57-latka przygotowała wyjątkowy przepis na wodę, której jednym ze składników był właśnie imbir i po ujrzeniu efektów, podzieliła się swoją recepturą w internecie.

Pierogi Ewy Wachowicz
12.11.2020 01:00 Przepis sąsiadki Ewy Wachowicz na chrupiące pierogi z kurczakiem bije rekordy popularności. Niepowtarzalny smak zapewnia oryginalny farsz

Pierogi to nic innego, jak kawałki cienkiego i elastycznego ciasta, które napełnia się wybranym przez siebie farszem. Biorąc pod uwagę sławę, jaką odnoszą pierogi, nie ma jednego przepisu na ciasto czy jednego przepisu na farsz. Jest wiele różnych form i sposobów na przyrządzenie pierogów. Nieustannie docierają do nas różne ich modyfikacje i urozmaicone przepisy.

Placki ziemniaczane
11.11.2020 01:00 Placki ziemniaczane bez smażenia? Smakują jeszcze lepiej niż z patelni, wystarczy zastosować 1 trik

Placki ziemniaczane to jedna z najbardziej znanych potraw nie tylko w kuchni polskiej. Podajemy je na słodko lub wytrawnie, a najczęściej w towarzystwie gulaszu oraz śmietany. Są różne sposoby na wykonanie tej potrawy. W zależności od przepisu, możemy poznać nowe receptury czy sposoby ich przyrządzania. W tym przepisie zdradzamy jeden trik, który sprawi, że placki będą lepsze w smaku od tych z patelni.

pieczenie
09.11.2020 01:00 Kruche rogaliki drożdżowe umilą niejeden jesienny dzień. Mamy najlepszy przepis

Pieczenie jest aktywnością, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Nie można jednak powiedzieć, że chodzi tutaj o całokszałt tego przedsięwzięcia. Efekty końcowe zachwycają wszystkich, jednak samo zabranie się za pieczenie może stanowić niemały kłopot.Wiele przepisów wydaje się być skomplikowana i trudna do odtworzenia. Dzielimy się z wami przepisem na najpyszniejsze, drożdżowe rogaliki, które bez problemu wykonacie w domu. Pieczenie to prawdziwa misja możliwa do realizacji. Pieczenie ma swoich zwolenników oraz przeciwników.Pieczemy różne rzeczy, a w tym desery, pieczywo czy wytrawne potrawy jak pasztety, zapiekanki, a nawet dania mięsne. Jeśli chodzi o pieczenie słodkości, to czynność, która wielu odstrasza i na którą decydujemy się jedynie od święta. Zbliża się okres jesienny i zimowy, w którym trzeba będzie trochę osłodzić tę jesienną chandrę.Rogaliki drożdżowe kojarzą się wielu z domem rodzinnym i najlepszymi przepisami babć, które robiły je najlepiej. Z powidłami czy nadzieniem, zawsze smakują obłędnie. Znamy przepis na rogaliki drożdżowe, które są niesamowicie kruche i smaczne.Co najważniejsze, każdy będzie w stanie przygotować je samodzielnie, a efekty zachwycą nawet najstarsze pokolenia, które postępują jedynie według własnej receptury.Składniki na 32 sztuki:Ciasto krucho- drożdżowe:* 500 g mąki pszennej* 250 g zimnego masła (lub margaryny)* 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant * 1 łyżeczka cukruźródło: domowe-wypieki.pl* 2 jajka (rozmiar M) * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)* szczypta soli Nadzienie: * marmolada lub gęste powidłaDodatkowo:* 1 jajko* cukier Sposób przygotowania:Śmietanę lub jogurt, w zależności od wyboru, przekładamy do miski. Miskę wstawiamy do gorącej wody i dokładnie mieszamy śmietanę aż do uzyskania ciepłej. Po tej czynności dorzucamy cukier oraz pokruszone, świetne drożdże lub te suszone.Mieszamy całość bardzo dokładnie i odstawiamy na bok pod przykryciem. Czekamy około 15 minut na wstępne wyrośnięcie. Kolejnym etapem będzie wzięcie drugiej miski i wrzucenie do niej mąki, sól, jajka, kawałki masła oraz wyrośnięty już zaczyn. Od tego momentu wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i jednolite. Uzyskaną masę owijamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na blacie posypanym mąką.Zależy nam na cieście o grubości około 3 mm, które podzielimy na 8, równych trójkątów. Na każdy z trójkątów nakładamy łyżeczkę wybranych przez nas powideł i zawijamy od podstawy trójkąta do jego wierzchołka. Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod rogalik.Tak przygotowane rogaliki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby ułożyć rogaliki w odpowiednich od siebie odstępach, żeby się nie stykały. Powinny wyjść nam dwie blachy pysznych rogalików, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, do ponownego urośnięcia. Rozmąconym jajkiem smarujemy wyrośnięte już rogaliki i możemy dodatkowo posypać je cukrem. Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Temperatura 180 stopni powinna być ustawiona z termoobiegiem. Możemy przetrzymywać gotowe rogaliki w puszce lub woreczkach foliowych. Idealnie nadadzą się również do zamrożenia, a więc możemy je zrobić z przeznaczeniem na zbliżającą się uroczystość ze znacznym wyprzedzeniem. Smacznego.źródło: domowe-wypieki.plZapraszamy na naszego Instagrama

Ogórki kiszone
08.11.2020 01:00 Ogórki kiszone są miękkie i brzydko pachną? Wszystko przez 4 karygodne błędy, niestety są masowo popełniane

Ogórki kiszone to produkt, który możemy kupić w sklepie, ale i zrobić samemu w domu. Nim jednak przystąpimy do ich robienia, pojawia się masa pytań. Jaki jest sekret idealnych w smaku? W jaki sposób wekować ogórki i zapewnić im długą trwałość na cały rok? Spośród jakich ogórków należy wybierać i jakich przypraw użyć? Jest kilka wskazówek, które ułatwią naszą pracę, a przede wszystkim zagwarantują idealne ogórki, które nie staną się miękkie.

Ciasto, do którego pieczenie nie jest potrzebne
07.11.2020 01:00 Najlepszy, najszybszy, najłatwiejszy i najtańszy przepis na ciasto "śnieżny puch" bez pieczenia

Pieczenie ciasta jest długotrwałym i pochłaniającym wiele energii procesem. Nie każdy może sobie pozwolić na wielogodzinne stanie w kuchni, dlatego prezentujemy doskonały przepis na szybki i prosty deser, który zachwyci każdego łakomczucha.

Piecznie prostsze niż kiedykolwiek
29.10.2020 01:00 Powalający przepis na najszybsze, najłatwiejsze i najlepsze ciasto czekoladowe

Nie da się ukryć, że pieczenie ciast jest nie lada sztuką, która wymaga dozy skrupulatności. Przeważnie proces przygotowywania wydaje się być dość trudnym zadaniem. Jednak w przypadku tego ciasta jest zgoła inaczej.

Flaczki - najlepszy przepis
27.04.2011 02:00 Przepis na flaczki z kurczaka

Flaczki sprawiają kłopoty z uwagi na bardzo silny smak, który może niektórym przeszkadzać podczas jedzenia. Jeśli należysz do tej grupy ludzi, mamy doskonałe wieści - możesz bowiem zrobić flaki na kurczaku, przez co z pewnością będzie ci smakować. Flaczki są zupą, która wywołuje ogromne emocje wśród tysięcy Polaków. Jedni kochają ostry smak i konsystencję tego dania, z kolei inni nie mogą przemóc się do zjedzenia potrawy, ponieważ nie podoba im się jej skład. Drobiowy wariant może być zdecydowanie łatwiejszy do zaakceptowania przez jej przeciwników.