Szukasz inspiracji na obiad na piątek? Przygotuj bezmięsne kotlety z poniższego przepisu. Są tak dobre, że domownicy poproszą o dokładkę. Będziecie do nich wracać co i raz.
Szparagi to uwielbiane przez wielu sezonowe warzywa o wszechstronnych zastosowaniach kulinarnych. Można przyrządzić na ich bazie między innymi lekką warzywną zupę o bardzo specyficznym aromacie. Jest bardzo prosta i niezwykle pyszna.
W wiosenno-letnim sezonie przypominamy o potędze zup jarzynowych. Są czymś więcej niż obiad. Są też wspaniałym składnikiem lekkiej diety i dawką witamin i mikroelementów tak potężną, że można traktować je niemal jak lekarstwo
Choć rabarbar formalnie nie jest owocem, najlepiej odnajduje się w deserach. Tak jest też w przypadku tego packa na kruchym spodzie, niezwykle prostego w przygotowaniu i pysznego w efekcie.
Ulubieniec polskich kucharek i kucharzy zaprezentował swój sposób na kotlety z pieczarek. Złociste i pełne w smaku, z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tych specyficznych grzybów. Takie podane z cebulką kotlety to świetna podstawa bezmięsnego posiłku.
Celebrytka, dietetyczka i trenerka pokazała przepis na zupę, który podobnie jak ona, wymyka się kategoriom. Jednocześnie warzywna i owocowa, ta zupa krem to sycący posiłek, który, mimo że słodki, można jeść bez wyrzutów sumienia.
Można oburzać się (naszym zdaniem – niesłusznie) na użycie słowa stek w odniesieniu do czegoś, co nie jest mięsem. Nie można za to nie spróbować tej potrawy. Wystarczy kilka prostych przypraw, by zmienić kalafiora w niesamowicie pyszne danie.
Oto prosty przepis na bardzo nietypowe ogórki konserwowe. Swój smak zawdzięczają chyba najpopularniejszemu sosowi na świecie – ketchupowi. Ten amerykański wynalazek świetnie zadomowił się we wszystkich zakątkach globu. I nic dziwnego – w końcu to pomidory w formie słodkawego płynu, więc nie ma tu czego nie lubić.
Ekspresowy, a przede wszystkim pomysłowy przepis na blok budyniowy to jeden z najprostszych pomysłów na codzienny deser. Choć wygląda nietypowo, składa się z produktów, które łatwo kupić w każdym sklepie, a przygotowanie go zajmuje kwadrans.
Tomasz Strzelczyk zaprezentował przepis na nietypowe, ale naprawdę pyszne jagodzianki. Inspirowane są inną postacią owocowych pieczywnych przekąsek, genialnie zaspokajają apetyt i są świetne zarówno na podwieczorek w domu, jak i na drogę.
Czy przygotowanie biszkoptu bez użycia piekarnika jest w ogóle możliwe? Okazuje się, że tak. Takie ciasto nic nie traci ze swojego charakteru – dalej jest puszyste, lekkie i pyszne.
Ten przepis na placki z cukinii czyni je jednocześnie bardziej sycącymi i bardziej zdrowymi. Sekretem jest zamiana mąki na inny produkt, bardziej sprzyjający zdrowiu. Na pewno każdy ma go w spiżarni.
Dzięki temu przepisowi nieraz sięgniesz po dokładkę. Wszystko dlatego, że apetyczny makaron z bobem, serem i oliwą podbije twoje podniebienie. Taki posiłek zjesz z prawdziwą przyjemnością.
Pamiętasz smak krówek z dzieciństwa? Trudno teraz na taki trafić w kupnych cukierkach. Dlatego skorzystaj z tego przepisu i zrób samodzielnie krówki. Smak miękkich ciągutek przeniesie cię w beztroskie lata dzieciństwa.
Sezon na rabarbar warto wykorzystać w kuchni. Dlatego przygotuj ciasto francuskie i zawiń w nie rabarbar. Wyjdą ciastka, że palce lizać. Będą w sam raz na wiosenny deser. Ten prosty przepis zapewnia pyszny efekt i jest po prostu genialny.
Czy można przygotować ciasto w kilka minut? Ten przepis pokazuje, że tak – oczywiście jeśli nie policzymy pieczenia. Proste i smaczne ciasto śmietanowe bardzo zyskuje na prostym zabiegu – dodaniu owocowego dżemu.
Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym to kwintesencja wiosennego dania. Dopóki młode ziemniaki i fasolka zdobią warzywne stragany, warto serwować go jak najczęściej sobie i bliskim.
Marzy ci się pyszna przekąska? Zrobisz ją dzięki temu przepisowi. Wystarczy pokroić ciasto francuskie i zawinąć je z apetycznym farszem. Wyjdzie danie, że palce lizać.
Ten prosty pomysł na sałatkę z ogórków bez śmietany to jakby odchudzona wersja mizerii. Jest jednak nie tylko bardziej niskokaloryczna, lecz także zdrowa. A przede wszystkim – odświeżająco pyszna w smaku.
Ten przepis na chleb na bazie drożdży instant i kefiru to prosty sposób na domowe pieczywo. Zarumieniony śniadaniowy chleb o chrupiącej skorce i zwartym miąższu to dla wielu najważniejsza część poranka. Z tym przepisem jest niezwykle prosty do upieczenia.
Uprawiasz cebulę, ale szkodniki zakłócają proces jej dojrzewania? W takim razie dowiedz się, jak przygotować naturalny oprysk, który temu zaradzi. Będziesz potrzebować do tego dwóch składników, które masz w swojej kuchni. Metoda jest banalna i co najważniejsze skuteczna. Wypróbuj, a się nie zawiedziesz.
Nie kupuj sztucznego nawozu do ogórków. Z kilku podstawowych przypraw przyrządzisz doskonały, naturalny nawóz, dzięki któremu ogórki urosną w zaskakująco szybkim tempie. Sprawdź, jak go przygotować, a już nigdy nie dodasz do nich nic innego.
Niedrogi i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy potrafi zmienić najbardziej codzienne danie w wykwintny obiad. Z tym przepisem taki sos wychodzi za każdym razem, a przygotowuje się go błyskawicznie.
Prosta zupa warzywna jest największym sprzymierzeńcem zdrowej diety i sycącą, łatwą do odgrzania potrawą świetną na lato. Można nagotować jej garnek na zapas. Zapewni to gotowe pierwsze danie albo pełny posiłek na lekki apetyt na kilka upalnych dni.
To proste ciasto pozwala łatwo i szybko przygotować pyszny truskawkowy deser. W sezonie warto sięgać po podobne przepisy jak najczęściej, by wynagrodzić sobie długie zimowe miesiące oczekiwania na soczyste i tanie owoce.
Szukasz zaskakującego dania na obiad? W takim razie wypróbuj przepis na naleśniki na wytrawnie. Tę doskonałą potrawę przygotujesz niezwykle szybko i co najważniejsze tanio, bo tylko z kilku składników. Wypróbuj je w swoim domu, a rodzina tak się nim zachwyci, że poproszą o niejedną dokładkę.
Wystarczy wykorzystać kilka składników i przygotować z nich apetyczną masę. Do tego wafle i pyszny efekt gwarantowany. Dzięki temu przepisowi zrobisz smakołyk, za którym wiosną i latem przepadają wszystkie łasuchy.
Przepis na ogórki kiszone od siostry Anastazji jest prawdziwym hitem. Kiszonka wychodzi pyszna i niezwykle chrupiąca. Wszystko dlatego, że siostra Anastazja przestrzega 2 zasad, które decydują o idealnym smaku przetworów. Poznaj sekret chrupiących ogórków kiszonych.