Kiełki na dobre zadomowiły się w naszym jadłospisie jakieś dwie dekady temu. Zanim jednak nastała moda na młode pędy lucerny, słonecznika czy rzodkiewki, była ona. Niepozorna, tradycyjna, ale niezastąpiona we wiosennej kuchni.
Aż trudno powiedzieć, co jest ciekawszego w tym niezwykłym deserze. Pyszny intensywnie cytrynowy smak, czy może jednak niecodzienny wygląd i zarazem sposób podania: w wydrążonych połówkach cytryn. To jeden z tych przysmaków, których każdy powinien spróbować.
To najzwyklejszy, a jednocześnie niezwykły dodatek do zupy. Dla jednych to wariant bezpieczeństwa na wypadek braku makaronu, dla innych – ulubiony składnik, po którego dokładki wracają bez przerwy. Przeważnie nazywamy go lanymi kluskami.
Panierka w polskiej kuchni kojarzy się niemal wyłącznie z bułką tartą, okazjonalnie z samą mąką i jajkiem. Jednak możliwości oprawiania w ten sposób kotletów, czy to mięsnych, czy wegetariańskich, są znacznie większe.
Ten przepis na tosty ze świeżo upieczonym mięsem rewolucjonizuje pomysł na zapiekane kanapki. Przygotowanie zajmuje niewiele dłużej niż jakiegokolwiek innego tosta. Za to w smaku jest nieporównanie bardziej pełny i sycący.
Z tym przepisem pracochłonne zazwyczaj ciasto drożdżowe staje się dziecięcą igraszką. Nie trzeba go wyrabiać, a jedynie odczekać, aż drożdże wykonają swoją robotę. Potem chwila w piekarniku – i gotowe.
Zupa to nie tylko rozgrzewka przed drugim daniem. Bogata w białko, gęsta i aromatyczna, może być pełnoprawnym posiłkiem. Taka właśnie jest ta zupa gulaszowa, oparta o podroby.
Ta ciekawa wariacja na temat tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej skradła moje serce. W niezwykle kreatywnej roli występuje w niej jajko, z którego żółtka powstaje ciekawy, majonezopodobny sos spajający całość w aksamitną przekąskę.
Pogoda za oknem jest przygnębiająca? Małe słodkie co nieco za chwilę poprawi ci humor. Moje pyszne nadziewane racuchy są hitem wśród domowników Poniżej chętnie podzielę się z tobą tym prostym przepisem.
Chleb codziennie gości na naszym stole, ale teraz nie kupuję go już w piekarni. Piekę we własnej kuchni i wychodzi, że palce lizać. Ten przepis przyda się każdemu smakoszowi pieczywa. Domowy chleb jest mięciutki, apetyczny i ma niezwykle chrupiącą skórkę.
Zwykle do naleśników dodajemy jajka i mleko. Natomiast ten przepis wyklucza te produkty. Receptura na te delikatne naleśniki jest wprost stworzona dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety jajka i mleko. Dzięki tej recepturze te lubiane danie wychodzi po prostu idealnie.
Biała kiełbasa dla wielu smakoszy jest nie lada rarytasem. Tomasz Strzelczyk przyrządza ją w aromatycznym sosie i w jednym garnku z ziemniakami. Danie nasyci nawet największego głodomora i zaskoczy wyrazistym smakiem.
Jeśli jesteś łasuchem, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Wystarcz, że zagotujesz wodę na patelni, wrzucisz herbatniki i wkrótce będziesz się cieszyć wyjątkowym przysmakiem. Ten robi się niemal sam, każdemu smakuje i efektownie się prezentuje.
Dla wielu z nas azjatyckie restauracje zaliczają się już nie do kategorii kuchni egzotycznych, ale raczej do swojskich smaków. Warto więc spróbować tego przepisu na surówkę, jaką znamy z wietnamskich czy chińskich barów – jej smak jest nie do pobicia.
Masz dość zwykłych kotletów z kurczaka? W tej postaci nie przypominają samych siebie. Już prędzej tradycyjną włoską uwielbianą przez wszystkich potrawę – pizzę.
Mięsne galaretki, zwane dawniej auszpikami, to częste dania świąteczne na naszych stołach. Ten sposób przyrządzenia tej potrawy sprawia, że prezentują się niezwykle widowiskowo. Warto wypróbować go na własnym lub naszym przepisie na galaretki z kurczaka.
Inspirująca kucharka i restauratorka po raz kolejny wzięła kulinarne błędy Polaków na celownik swojej krytyki. Tym razem oberwało się tym z nas, którzy odbiegają od tradycji gotując świąteczny żurek.
Nie kupuj słonych bułeczek. Dużo lepiej zrobić je samemu według tego przepisu. Z nim wychodzą tak pyszne, że cała moja rodzina je uwielbia. Upiecz i przekonaj się sama.
Doskonałość smaku nie zawsze musi iść w parze z trudnością przygotowania dania. Ta surówka udowadnia prawdziwość tej zasady. Dosłownie kilka składników łączymy tu w kolorową mieszankę, która pieści zmysły, poprawia humor i pozwala łatwiej doczekać wiosny.
To chyba najprostszy sposób, by w domowych warunkach uzyskać doskonały i zdrowy twarożek. Choć wiele z nas może znać proste przepisy na własnoręcznie przygotowywany biały ser, mało kto zdaje sobie sprawę, jak bardzo można je przyspieszyć.
O takim zastosowaniu kapusty nigdy być może nie pomyślałaś. W tym przepisie robimy z niej coś w rodzaju omletu, który stanowi doskonałą, sycącą i dietetyczną kolację. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę, a danie wydobywa sto procent smaku i właściwości, jakie kapusta jest w stanie ofiarować.
Domowa masarnia? Brzmi jak coś niezwykle skomplikowanego. Ale z tym przepisem bez większych problemów zrobimy sobie domową kiełbasę – zgodnie z własnym gustem i bez sztucznych konserwantów.
Ten sposób podania kotletów poznałem jakiś czas temu. Poza mięsem znajdziemy w daniu solidną porcję pysznych warzyw. Schab po cygańsku, bo tak nazywa się ta potrawa, jest prawdziwym przebojem w moim domu. Moja rodzina je uwielbia, sprawdź ten przepis i ty.
Wygotowane mięso z rosołu to produkt dość niewdzięczny. Szkoda przecież go wyrzucić, a bywa problematyczny w wykorzystaniu. Kiedy poznasz sposób mojej znajomej, podobne problemy już nie wrócą. U mnie w domu przepada za tym cała rodzina.
Ziemniak może zaskakiwać i zachwycać smakiem. Wszystko dzięki dodatkom, które wypełniają jego wnętrze. Pieczony kumpir możesz nadziać właściwie wszystkim tym, co masz w lodówce. Moja rodzina cały tydzień czeka na to apetyczne danie.
Już wiem, jakie ciasto trafi na mój stół wielkanocny. Deser z kremem i galaretką prezentuje się obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto „dzień i noc” mogłabym jeść na okrągło, dlatego polecam każdemu przepis na ten doskonały wypiek.
Za oknem coraz cieplej, więc pora sięgnąć po apetyczną zimową sałatkę, która smakuje już wiosennie. Zrobisz ją z zaledwie kilku składników, a orzeźwiający smak mandarynki sprawi, że nie odmówisz sobie kolejnej porcji tego przysmaku. Tę sałatkę przyrządzisz w kilka chwil i równie szybko zniknie ona z talerzy.
Czy to samo danie możemy podać na śniadanie, obiad i kolację? Jak najbardziej! Świetnie smakuje na gorąco, jest idealne jako wędlina do chleba, tak samo lubi się z ziemniakami, jak i z zimnymi sosami. Fałszywy zając sprawdza się dosłownie w każdej kulinarnej sytuacji.