Szarlotka zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem, w którym można natknąć się na przepyszne jabłka. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po inne owoce. Dziś zaprezentujemy przepis na szarlotkę, w której u boku jabłek zagoszczą dynia i pomarańcza. Specjał idealnie sprawdzi się jesienią.Szarlotka z dynią i pomarańczą jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie bez najmniejszych problemów z poniższą recepturą. Zachwyt domowników jest pewny.
Konfitura jabłkowa znakomicie sprawdza się w roli dodatków do kanapek, naleśników i deserów. Oczywiście najlepiej smakuje taka, którą przygotujemy samodzielnie. Tym razem wzbogacimy ją o imbir. Dzięki temu konfitura będzie jeszcze pyszniejsza i wyrazista.Konfitury i jabłka od dawien dawna idą ze sobą w parze. W każdym domostwie specjał przyrządza się odrobinę inaczej. Niektórzy stawiają na dodatek cynamonu. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po mniej oczywisty składnik.
Nie da się ukryć, że sernik wiedzie prym wśród deserów, które goszczą na polskich stołach. Można go przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dziś sięgniemy po przepis na drugą z możliwości. Sernik będzie smakował o niebo lepiej, jeśli dodasz do niego cynamon.Sernik z cynamonem idealnie sprawdza się w roli jesiennego deseru. Jego smak na długo pozostaje w pamięci. Przygotowanie specjału nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet mniej doświadczeni smakosze dadzą sobie radę.
Anna Lewandowska słynie ze zdrowego stylu życia. Przepisy, które proponuje, zazwyczaj są smaczne, lecz często zawierają nietypowe składniki. Nie inaczej jest i tym razem. Do przyrządzenia naleśników celebrytka proponuje wykorzystać mąkę z kasztanów jadalnych. Przekonuje, że warto po nią częściej sięgać. Próbowaliście kiedyś kasztanów jadalnych? Jeżeli nie — przepis Anny Lewandowskiej może was zainteresować. Składnik ten podobno jest pyszny, ale nie należy do tanich. Za kilogram mąki kasztanowej, którą wykorzystamy w tym przepisie, zapłacimy około 45 złotych. Zawiera ona jednak wiele cennego białka i według celebrytki znakomicie pasuje do kakao. Może więc warto skusić się na małe opakowanie tego produktu i przyrządzić sobie wyjątkową słodką ucztę? Zdradzamy przepis na ten rarytas.
Ciasto bez pieczenia przeważnie kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku deseru noszącego nazwę Kawoszek. Już sam fakt, że jego przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut, mówi sam za siebie. Domownicy z pewnością momentalnie spałaszują przepyszny deser.Kawoszek jest wyjątkowym przysmakiem, który przyrządzisz w mgnieniu oka. Nawet smakosze, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia, poradzą sobie z poniższą recepturą. Ciasto bez pieczenia momentalnie zniknie z talerzy.
Smakowity keks z całą pewnością jest ciastem, którym chętnie raczymy się w chłodne dni. Oczywiście najlepiej smakuje wówczas, gdy jest odpowiednio wilgotny. Tym razem sięgniemy po babciną recepturę, która pomoże osiągnąć nam pożądany efekt. Sekret tkwi w dodatku herbaty.Babcine ciasta niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Keks nie jest tutaj wyjątkiem. Smakołyk jest banalnie prosty w przygotowaniu i nawet mniej doświadczeni wielbiciele łakoci powinni sobie poradzić z poniższym przepisem.
Macie ochotę na ciasto, ale przeraża was wizja zakalca? A może nie macie piekarnika? W tej sytuacji idealnie sprawdzają się przepisy na ciasta bez pieczenia. Dziś proponujemy wam pyszny deser Jakuba Kuronia, dzięki któremu na nowo odkryjecie smak serka, śmietanki herbatników i czekolady. Z tym przepisem z kilku składników, które znajdziecie w każdym sklepie, wyczarujecie pyszne ciasto. Połączenie śmietankowego budyniu, delikatnego serka mascarpone, herbatników i czekolady jest obłędne. Gwarantujemy, że spodoba się każdemu amatorowi deserów.
O tym, że dzieci lubią słodkości, wie każdy. Z tego powodu pewna babcia zabrała swoje wnuki do sklepu ze słodyczami. Jakież było jej przerażenie, gdy na półce ujrzała słodkości w kształcie męskich genitaliów. Oburzona kobieta zadzwoniła na policję. Choć słodycze nie są zdrowe, to jednak dzieci za nimi przepadają. Doskonale wiedzą o tym sprzedawcy, którzy na wysokości ich oczu ustawiają przy kasach kuszące kolorami słodkości. Pewna babcia w Wielkiej Brytanii chciała zrobić wnukom przyjemność i zabrała je nawet do specjalnego sklepu ze słodyczami. Niestety szybko pożałowała swojej decyzji.
Sezamki należą do jednych z wartościowszych słodyczy. Są co prawda słodkie, ale zawierają też cenne ziarna. Dziś proponujemy wam prosty przepis na domowe sezamki. Są zdecydowanie zdrowsze od tych sklepowych, bo nie mają dodatku cukru. Musisz ich spróbować. Sezamki pochodzą z krajów arabskich. Ich podstawowym składnikiem jest ziarno białego sezamu, które łączy się za pomocą dodanego lepiszcza. Do sezamek produkowanych na dużą skalę dodaje się zwykle syrop glukozowy i cukier. To one zapewniają twardość, chrupkość, a także słodkość tych słodyczy.Jednak w zdrowszej, domowej wersji cukier i syrop glukozowy można zastąpić miodem. Powstanie superzdrowy produkt, po który naprawdę warto będzie sięgnąć.
Kruche maślane paluszki są wspaniałą przekąską do popołudniowej kawy czy herbaty. Możemy je również przygotować z odrobiną fantazji i zaskoczyć dzieci w zbliżające się Halloween. Dajcie się ponieść i przygotujcie wyśmienite palce wiedźmy. Choć Wigilia Wszystkich Świętych tradycyjnie jest obchodzona w kulturach anglojęzycznych — a przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych — nie zaszkodzi, by sprawić sobie frajdę i przygotować smaczny, choć nieco straszny deser.
Ciasta nas kuszą, choć wiemy, że do najzdrowszych nie należą. Dużo w nich cukru i tłuszczu, mało wartościowych składników. No, chyba że mowa o nieziemsko orzechowym cieście bez pieczenia. Jest zdrowe, bo nie ma dodatku cukru. Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Przede wszystkim są łatwe i szybkie do zrobienia, nie pochłaniają też energii elektrycznej czy gazu. I nigdy nie mają zakalca. Dziś proponujemy wam wyjątkowo wartościowe ciasto bez pieczenia, w którym nie ma niezdrowych składników. Wszyscy będą nim zachwyceni.
Kto nie przepada za ptasim mleczkiem? Ten słynny, słodki specjał jest na tyle smaczny, że doczekał się wielu podobnych wersji. My zdradzimy wam przepis na domowe ptasie mleczko. Puszyste i delikatne wnętrze skryte jest pod polewą czekoladową. Dokładnie tak, jak lubisz.Wedlowskie ptasie mleczko cieszy nasze podniebienia już od kilkudziesięciu lat. Wiele osób opracowało już nawet swój sposób na to, jak je jeść. Jedni po prostu gryzą je po kawałku, inni najpierw zjadają czekoladę, a potem raczą się piankowym wnętrzem. Oryginał niestety nie należy do najtańszych. Jednak to przygotowane według poniższego przepisu wiele mu nie ustępuje, a jest niewątpliwie tańsze.
Ciasta bez pieczenia zwykle są łatwe w przygotowaniu i szybkie, a przy tym nie odstępują smakiem wypiekom. Nie inaczej jest w przypadku tej deseru. Przygotujcie tę domową wersję Milky Way i przekonajcie się sami. 15 minut — tyle dzieli was od delektowania się tym pysznym ciastem. Nie ma chyba osoby, której nie zachwyciłoby połączenie kruchych herbatników i waniliowego kremu. Idźcie więc na zakupy i przyrządźcie deser, którym zaskoczycie waszych gości.
Sezon na dynie to doskonały pretekst, aby bawić się w domowego cukiernika i robić z jej udziałem pyszne ciasta na Wszystkich Świętych. Ciasto dyniowe doskonale pasuje do kawy, herbaty oraz jako zwykła przekąska. Dużą zaletą jest niewielka ilość czasu potrzeba do jego wykonania. Ciasto dyniowe można przygotować na dwa główne sposoby. Jeden z nich polega na upieczeniu kruchego spodu, na który wykłada się dyniowy farsz z dużą ilością przypraw. Druga metoda, którą zajmujemy się poniżej, pozwala na cieszenie się ciastem przypominającym biszkopt, w którym dynia rozłożona jest w całej masie. Idealnie wpasuje się również w świąteczną aurę Wszystkich Świętych.
GIS wydał dzisiaj kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofywanych produktów spożywczych. Tym razem chodzi o popularny słodycz - chałwę z pistacjami. Wykryto w niej obecność bakterii Salmonelli spp.Wielu z nas nie może powstrzymać się przed uszczknięciem niewielkiego kawała swojego ukochanego łakocia - przyjemność jaka płynie z jedzenia, jest zbyt duża. Niestety GIS wydał dzisiaj ostrzeżenie publiczne, które skutecznie może powstrzymać wielu łasuchów. W uwielbianych słodkościach wykryto bowiem bakterie Salmonelli spp.
Nie zawsze ma się czas na wielogodzinną pracę w kuchni przy pieczeniu ciasta na deser. Czasem warto poświęcić się relaksowi, na co pozwoli poniższa receptura. Ciasto z mikrofalówki robi się w kilka minut, a jego smak oraz puszystość są wybitne. Ciasto z kubka "pieczone" w mikrofalówce zaskakuje prostotą wykonania, jego szybkością, a także intensywny czekoladowym smakiem, który bardziej przypomina klasyczne ciasto, niż ekspresowy deser w 5 minut. Kolejną zaletą jest niewielka ilość składników potrzebnych do cieszenia się jego smakiem. Każdy z nich można znaleźć w swojej spiżarce czy lodówce, więc nie ma nawet konieczności, by wybierać się do sklepu.
Ptysie przełożone puszystym i rozpływającym się w ustach kremem są prawdziwym rarytasem. Poniżej zdradzamy najprostszy przepis, dzięki któremu zawsze wykonasz je idealnie. Jedząc je ciężko się oderwać, są zwyczajnie zbyt dobre. Ptysie są wykonane ze specyficznego parzonego ciasta, dzięki któremu zawdzięczają swoją charakterystyczną lekkość i konsystencje. Można wypełnić je zarówno zwykłym kremem śmietanowym, jak i budyniowym. Co ciekawe nie potrzeba zbyt wielu składników do ich zrobienia, dzięki czemu deser może z powodzeniem być przygotowywany praktycznie każdego dnia.
Krówki wywołują w wielu smakoszach uczucie nostalgii, którego nie da się zastąpić niczym innym. Te kultowe cukierki z masy krówkowej i dodatkami są obłędnie słodkie i aromatyczne. Ich przygotowanie w domowym zaciszu jest na tyle proste, że nie trzeba nawet trudzić się z wycieczką do sklepu.Krówki są klasyką polskich słodyczy i charakteryzują się twardawą otoczką, która skrywa w sobie ciągnące się i wilgotne wnętrze. Oczywiście w sklepach dostępne jest wiele ich rodzajów, jednak znacznie smaczniejsze wychodzą, gdy przygotuje się je samodzielnie.Podczas ich gotowania należy uważać, aby nie przypalić delikatnej masy krówkowej. Duża zawartość cukru sprawia, że zwęglenie następuje bardzo szybko. Poniżej zdradzamy przepis na krówki domowe przygotowane w podobny sposób co kultowe irysy.
Pomysłów na słodkie śniadania nigdy dość. Tym razem prezentujemy wam lekką i przyjemną alternatywę dla klasycznych racuchów. Do ciasta dodajemy ananasa, dzięki któremu staje się ono delikatnie soczyste i lekkie. Nikt nie oprze się tak pysznej pobudce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przygotowywanie przetworów z warzyw i owoców pozwala zachować ich smak na dłużej. Warto wykorzystać trwający właśnie sezon na śliwki i zrobić kilka słoików pysznej konfitury. Podpowiadamy jakich przypraw użyć, by były naprawdę smaczne. Okazuje się, że dobrze w roli dodatku dobrze sprawdza się ziele angielskie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Któż nie lubi placków twarogowych? Smażony deser stanie się jeszcze smaczniejszy, jeśli do masy dodamy jabłko. Sprawdźcie tę wyjątkową recepturę. Specjał będzie smakował obłędnie, dzięki dodatkowi cynamonu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Robert Makłowicz jest specem z dziedziny kulinariów, dlatego warto spróbować jednego z jego ciast czekoladowych. Tym razem prezentujemy jego wersje popularnego brownie. Jest wyjątkowo czekoladowe, a środek wręcz rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Istnieje wiele przepisów na ciasta czekoladowe, które zachwycają swoją intensywnością smaku. Trzeba jednak przyznać, że brownie prawdopodobnie jest jednym z najlepszych. Robert Makłowicz tym przepisem pokazuje, że jest również uzdolniony w sporządzaniu deserów. Nie będziesz zawiedziony, gdy po wzięciu pierwszego kęsa poczujesz istną eksplozję czekoladowego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Racuchy z jabłkami można sporządzić na wiele sposobów, jednak najlepszy z nich pochodzi od babć. To one dopracowały przepis w ciągu wielu lat. Delikatne placki o intensywnie jabłkowym smaku sprawdzają się doskonale jako deser. Do racuchów dodaje się jabłka głównie pod dwiema postaciami - tarte lub krojone w drobną kostkę. Niezależnie od twoich preferencji, obie metody sprawdzają się równie dobrze. Aby cieszyć się puszystymi plackami, pozwól drożdżom zacząć pracować, dlatego nie dodawaj ich od razu do ciasta, a zamiast tego daj im 15 minut od zalania mlekiem, aby zaczęły fermentować. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Napoleonka lub jak kto woli kremówka, jest klasyką wśród kupowanych przez Polaków ciast w cukierniach. Niektórzy preferują jednak własne wypieki, które jak wiadomo, zawsze smakują najlepiej. Dla takich osób przygotowaliśmy słodki przepis z intensywnym w smaku kremem. Charakterystyczne ciasto, składające się z dwóch warstw listkującego ciasta, pomiędzy którymi znajduje się delikatny krem o silnym, budyniowym smaku. Zależnie od regionu używa się różnego nazewnictwa. W Małopolsce specjał określa się mianem kremówki. Natomiast w Wielkopolsce na ciasto mawia się napoleonka. Z kolei w niektórych regionach stosuje się obie nazwy.Wystarczy jeden kęs, aby nie móc się więcej oderwać od swojej porcji. Doskonale komponuje się z gorącą herbatą lub dobrze zaparzoną kawą z mlekiem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciężko znaleźć kogoś, kto z powagą mógłby powiedzieć, że nie lubi szarlotki. Ten wypiek jest tak popularny i szanowany, że można zjeść go na całym świecie. Jeśli chcesz poczuć powiew świeżości, przygotuj szarlotkę z dodatkiem dyni w farszu - dzięki niej ciasto będzie zupełnie nowym doznaniem kulinarnym. Szarlotka to doskonały sposób, aby przygotować przepyszny słodki deser z kwaśnych jabłek, których jedzenie na surowo nie byłoby przyjemne. Jabłka dodatkowo można uprażyć zawczasu i przechowywać je w słoiku. Dodanie dyni do farszu sprawia, że cała szarlotka staje się bardziej wyrazista i intensywniejsza w smaku. Co więcej, pomarańczowy kolor warzywa pięknie kontrastuje z barwami reszty składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kokosanki są pysznymi ciasteczkami, które niejednemu z was skojarzą się z dzieciństwem. Przygotowuje się je błyskawicznie. Mają też krótki i prosty skład. Sprawdźcie przepis na deser, który zachwyci podniebienie każdego smakosza. Te ciastka kokosowe przygotujecie z zaledwie kilku składników. Będą idealne dla tych z was, którzy są na diecie bezglutenowej lub bezmlecznej — nie korzystamy tu ani z mąki pszennej, ani z masła czy mleka.
Racuchy to doskonały sposób, aby przygotować pyszny deser w szybkim tempie oraz banalnie prosto. Tym razem zdradzamy, jak przygotować je wraz z jabłkiem i dynią. Są delikatne, słodkie i wyjątkowo smaczne. Odpowiednio przygotowane racuchy muszą być delikatne i puszyste w środku, a na zewnątrz powinny zachować chrupiącą skórkę. Poniższy przepis pozwoli ci zrobić je właśnie w takim stylu. Połączenie jabłek oraz dyni sprawia, że ciężko powstrzymać się przed doprawieniem racuchów przyprawami korzennymi. Takie placki są kwintesencją jesiennej aury za oknem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie ma nic przyjemniejszego niż pyszny, kakaowy napój sączony w rozgrzanym domu, podczas gdy za oknem pada deszcz. Pyszny kubek zrelaksuje nas, przywodząc na myśl czasy dzieciństwa, a jednocześnie zapewni szereg korzyści zdrowotnych. Wypróbujcie go koniecznie z dodatkiem odrobiny cynamonu.Proponowany przez nas napój doskonale rozgrzewa. Sprawdzi się więc jako towarzysz na chłodne, jesienne popołudnia. Spożyty przed snem zapewni nam spokojny wypoczynek, dostarczając organizmowi składników ułatwiających zasypianie. Jego smak możemy jeszcze podkręcić, dodając odrobinę kardamonu albo wykorzystując do jego przyrządzenia smakowy napój roślinny. Kakao i cynamon idealnie pasują jako dodatek do napoju czekoladowego czy waniliowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: