Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Słodycze

Słodycze

Ciasto bez pieczenia przypominające Bounty
25.05.2021 02:00 Ciasto bez pieczenia - domowe bounty z trzech składników

Ciasto bez pieczenia można przyrządzić na rozmaite sposoby. Oczywiście najbardziej lubimy smaki, które są nam dobrze znane. Do takich z pewnością można zaliczyć uwielbiane batoniki Bounty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.

blok czekoladowy
22.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy to kultowy deser z czasów PRL-u. Składniki były wtedy bardzo drogie i trudno dostępne, dlatego sprytne panie domu szukały pomysłów, na to jak ze stosunkowo niedrogich produktów wyczarować pyszne dania.Kolejnym plusem tego smakołyku jest łatwość jego wykonania. Aby go zrobić nie potrzeba ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani zbyt wiele czasu. Za to deser nawet dziś zachwyci wiele osób. Wspaniale, gdyby go poznało kolejne pokolenie smakoszy. Poniżej podajemy przepis, który przeniesie wielu z nas w czasy naszego dzieciństwa. Być może, że taki sam deser przyrządzała nasza kochana mama lub babcia.Przepis na blok czekoladowyLista składników:400 g herbatników200 g masła100 g cukru2 łyżki kakao100 ml mleka300 g mleka w proszkuSposób wykonania:Na samym początku pokrusz herbatniki na mniejsze kawałki. Następnie zawiń je w czystą ścierkę i przejedź kilkukrotnie wałkiem do ciasta. Staraj się jednak nie pokruszyć ich za bardzo, aby nie stały się "herbatnikowym proszkiem".Wlej do garnka mleko, masło, cukier oraz kakao. Zagotuj całość, aż masło się rozpuści. A następnie odstaw garnek w chłodne miejsce, do czasu aż krem przestygnie. Po tym czasie wsypuj stopniowo mleko w proszku i ciągle miksuj. Do powstałej masy dodaj herbatniki.Wysmaruj formę masłem i uderz nią kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się powietrza z wewnątrz bloku. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, a następnego dnia ciesz się wyjątkowym deser rodem z czasów PRL-u.Sposób przygotowania bloku czekoladowego znajdziesz również na kanale kuchnia Magdy na You Tube.Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy. Zdradzaliśmy już m.in. jak zrobić galaretkowiec oraz pierogi ze śledziem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niesamowite korzyści białej truskawkiDlaczego eksperci odradzają jedzenie pangi?Duże zmiany w nazewnictwie grzybówźródło: ania gotujeZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined undefinedundefined

Racuchy
22.05.2021 02:00 Łatwy sposób na niesamowicie puszyste racuchy

Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem powala największych koneserów kuchni. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę żołądka oraz jelit. Co więcej, błonnik wydłuża uczucie sytości po posiłku. Przygotowanie placuszków z jabłkami nie jest problemem, w końcu nie potrzeba do nich zbyt dużo czasu ani nadmiaru pracy. Jeśli więc twoje pociechy domagają się czegoś słodkiego, a ty nie chcesz kupować im słodyczy - racuchy stanowią idealne rozwiązanie.

Andruty z masą kakaową
20.05.2021 02:00 Przepis na andruty z masą kakaową

Andruty z masą kakaową dawniej cieszyły się o wiele większą popularnością. Dla niejednego smakosza przysmak był jednym z pierwszych ciast bez pieczenia. Domowe andruty są niezwykle proste w przygotowaniu.

Lane faworki smakują obłędnie
19.05.2021 02:00 Najprostszy przepis na lane faworki

Lane faworki są nie lada smakołykiem. Obok takich frykasów nie sposób przejść obojętnie. Znacznej części smakoszy kojarzą się one z beztroskim dzieciństwem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ponownie sięgnąć po przepyszny lany chrust.

Pampuchy
19.05.2021 02:00 Bajecznie prosty przepis na pampuchy z jagodami

Pampuchy w kuchni polskiej są specyficznymi pączkami (niekiedy nazywane są kluskami lub pyzami) gotowanymi w łaźni parowej z ciasta drożdżowego. Mają wspaniałą delikatną, a zarazem sprężystą konsystencję, która idealnie współgra z najróżniejszymi dodatkami, jak owoce czy sosy. Dawniej kluchy były często podawane jako deser po obiedzie, a czasem również jako część głównego dania. Dzisiaj wiele osób zrezygnowało z ich gotowania, gdyż mogą uważać, że przygotowanie ich jest trudne i czasochłonne. Poniższym przepisem pokazujemy, że prawda jest zupełnie inna.

Market z Anglii wycofuje polskie produkty
18.05.2021 02:00 Brytyjski market wycofuje polskie produkty

Brytyjska sieć marketów Morrisons jest bardzo znanym i lubianym przez Brytyjczyków miejscem. Jej historia sięga roku 1899, założył ją wtedy w Bradford William Morrison. Obecnie, supermarkety tej sieci znajdują się na 4 miejscu pod względem wielkości. Firma Morrisons umieściła na swojej stronie internetowej ostrzeżenie dotyczące produktów spożywczych, które wyprodukowane zostały w Polsce. Niestety polskie produkty nie mają opisanych wszystkich alergenów na opakowaniu.

lody
18.05.2021 02:00 Ile kosztuje gałka lodów na polskim morzem?

Wakacje nad morzem nie od dziś wiążą się za sporymi kosztami. Drożyzna dotyka nie tylko dania obiadowe, ale również popularne przekąski takie jak lody, bez których ciężko wyobrazić sobie wakacyjny wypoczynek. Ile musimy za nie zapłacić?Ceny lodów poszły w góręWybierasz się nad polskie morze? Niestety musisz liczyć się z wyższymi kosztami. Jedna gałka kosztuje już prawie 6 złotych, co zaskakuje samych ekspertów. Czym jest spowodowana nagła podwyżka cen?Planujących urlopy nad morzem może czekać niemiła niespodzianka. Pobyty w hotelach i pensjonatach są o wiele droższe niż rok temu. Dochodzą do tego ceny w lokalnych restauracjach i kawiarniach. Wszystko wskazuje na to, że przedsiębiorcy, którzy przetrwali trudy pandemii będą chcieli zachęcić klientów przede wszystkim jakością oraz doskonałą obsługą.Na wysokość cen w lokalach ma również wpływ wysokość cen składników, a przede wszystkim sezonowych owoców i warzyw, które w tym roku biją niemal rekordy. Za sam koszyk truskawek musimy zapłacić kilkadziesiąt złotych. Właściciele lokali gastronomicznych liczą jednak, że stęsknieni klienci będą chętnie korzystać z oferty gastronomicznej. Tym bardziej, że sami borykają się z licznymi problemami.Problemy branży gastronomicznejNiestety ostatni czas nie był łaskawy dla polskiej gastronomii. Miała być ona zamknięta jedynie na kilka tygodni, ostatecznie nie funkcjonowała prawie pół roku. Wielu restauratorów z trudem wiązało koniec z końcem.Obecnie problemem dla branży jest brak rąk do pracy. Wielu kucharzy, barmanów i baristów zdecydowało się zmienić branżę i poszukać pracy w zupełnie innym obszarze. Obecnie ogłoszenia o tego typu pracę biją wszelkie rekordy popularności.Wszystko wskazuje jednak, że kryzys w branży ma szansę być szybko zażegnany. Polacy z entuzjazmem podeszli do otwartych ogródków restauracyjnych. Nie zraziły ich do tego nawet wyższe ceny wielu potraw.Nie ma wątpliwości, że ruch w restauracjach wpłynie również na zainteresowanie pracą w tej branży. Będziemy trzymać rękę na pulsie i na bieżąco informować o ważnych wydarzeniach z "życia" tej branży.Polecamy nasze pozostałe teksty. Niedawno pisaliśmy m.in. o wyjątkowej majowej akcji Biedronki. Tekst znajdziecie w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzywBrytyjski market wycofuje polskie produktyGessler namawia Polaków do jedzenia palcamiźródło: inn polandZapraszamy na nasz Instagram

Ciastka baletki są przepyszne
14.05.2021 02:00 Najlepszy przepis na niezapomniane baletki

Nie da się ukryć, że ciasta baletki dla znacznej części smakoszy są smakołykiem, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Smak dawnych lat może do nas powrócić. Wystarczy skorzystać z niezawodnego przepisu na ciastka baletki.

lody
10.05.2021 02:00 Mama 9-latka apeluje do rodziców, chodzi o słynne lody

Lody Ekipy budzą spore emocje. Produkt wyprzedaje się jak szalony, ciężko dostać go w popularnych sklepach. Niestety, budzi również negatywne odczucia. Szerokim echem obił się list mamy 9-latka do Kuriera Olsztyńskiego.Kupił lody Ekipy, wrócił zalany łzamiKiedy 9-latek dowiedział się, że w jego osiedlowym sklepie są dostępne lody Ekipy, nawet przez moment nie krył radości. W końcu jest to obiekt pożądania każdego nastolatka w Polsce. Niestety, chłopiec nie przewidział jednej rzeczy.Gdy chłopak zobaczył ukochane lody, od razu postanowił kupić ich aż 8 sztuk. Jego radość trwała krótko. Lody okazały się bardzo drogie. Nastolatek stracił wszystkie swoje oszczędności. Za 8 lodów musiał zapłacić aż 80 złotych.Mama chłopca postanowiła zaapelować do innych rodziców o rozsądek i uświadomić ich, ile kosztuje popularny smakołyk. Jest to bardzo wysoka cena, nie każdy może po prostu pozwolić sobie na aż taki wydatek! Co kobieta dokładnie napisała w swoim liście?Mama 9-latka apeluje do innych rodziców. Chodzi o słynne lody EkipyLody Ekipy biją rekordy popularności, ale rodzice nie zawsze zdają sobie sprawę, jaki jest koszt tego smakołyku. Mama 9-latka z Olsztyna w liście do redakcji lokalnej gazety pisze, że syn stracił na nie całe swoje kieszonkowe."Pech chciał, że wziął 100 zł ze skarbonki i pobiegł uradowany do sklepu, wziął 8 lodów, bo pierwszy raz udało mu się je dostać w sklepie i… Przy kasie szok: 80 zł !!! Sklepowej nawet nie przyszło do głowy zapytać się 9-latka czy widział, jaka jest cena (syn był przekonany, że kosztują 2,50 zł), gdyby miał przy sobie 10 zł, sytuacja byłaby prosta: wystarczyłoby mu tylko na jednego, zabrakłoby mu 70 zł, pewnie taką informację by otrzymał."Mama rozczarowanego chłopca zwraca uwagę rodzicom, aby zachowali czujność i kontrolowali sposób wydawania oszczędności swoich dzieci. Niestety, wiele z nich nie jest jeszcze na tyle asertywnych, aby zreflektować się przy kasie, jaka jest cena danego produktu. Wysoka cena lodów nie jest jednak winą firmy Koral. Marka rekomenduje, aby ich wersja 50 ml - kosztowała 2 zł, a wariant XL -65 ml.O lodach Ekipy zrobiło się ostatnio głośno również za sprawą Katarzyny Bosackiej. Dziennikarka w mocnych słowach skomentowała skład tego uwielbianego przez najmłodszych produktu. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na uwielbianą zupę szczawiowąCzy kompot z rabarbaru jest zdrowy?Przepis na pieczone gołąbki z mięsem mielonymźródło: popularne/ kurier olsztyńskiZapraszamy na nasz Instagram

katarzyna bosacka
06.05.2021 02:00 Katarzyna Bosacka oceniła skład lodów Ekipa

Katarzyna Bosacka od lat w swoich programach ocenia składy popularnych produktów i uczy Polaków, na co należy zwracać uwagę podczas codziennych zakupów. Nikogo nie dziwi fakt, że gwiazda wzięła pod lupę lody Ekipa.Bosacka o lodach EkipaKatarzyna Bosacka na swoim profilu na Facebooku napisała wprost, co myśli o bijących wszelkie rekordy popularności lodach Ekipa. Dziennikarka nie ma dobrych informacji, jej zdaniem skład smakołyku pozostawia wiele do życzenia.Dziennikarce przede wszystkim nie podoba się fakt, że skład produktu jest bardzo długi. Liczy bowiem aż trzydzieści składników. Bosacka wypatrzyła wśród nich szkodliwy cukier, karagen E407, który nie powinien być podawany najmłodszym oraz zagęstniki i emulgatory.Jedyną rzeczą, która spodobała się Bosackiej, są naturalne barwniki. Gwiazda nie uważa jednak, że produkt jest wart uwagi konsumentów. Dla naszego zdrowia zdecydowanie lepiej jest postawić na naturalne, domowe lody o lepszym składzie. Jednak, lody Ekipa są fenomenem, jakiego jeszcze nie było. Dlaczego cieszą się tak ogromną popularnością?Fenomen lodów EkipaLody Ekipa są efektem współpracy marki Koral z youtuberami z ekipy Friza. Produkt od samego początku bije rekordy popularności. Współpraca firmy z idolami nastolatków okazała się strzałem w dziesiątkę.Lody były dostępne w Lidlu i Biedronce, jednak wyprzedały się niemal co do ostatniego egzemplarza już po pierwszym dniu ich sprzedaży, co jest absolutnym rekordem. Mało, który produkt cieszy się aż tak wielką popularnością.Warto wspomnieć, że firma Koral zawsze współpracuje z czołowymi gwiazdami polskiego showbiznesu. Wcześniej jej lody reklamowali między innymi: Joanna Krupa, Maryla Rodowicz, Natasza Urbańska oraz Daniel Olbrychski. Więcej na temat fenomenu lodów Ekipy dowiesz się z filmu dostępnego na kanale Świat Gwiazd.Polecamy nasze inne artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. na temat larw, które Unia Europejska uznała za żywność oraz podawaliśmy przepis na niezapomnianą marchewkę z groszkiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ceny przekąsek nad polskim morzemPrzepis na uwielbiane ptysiePrzepis na gołąbki z młodej kapusty bez zawijaniaźródło: facebook/ @katarzynabosackaZapraszamy na nasz Instagram

Słodycze od Las Dolci
01.05.2021 02:00 CzekoKinder od Magdaleny Skały – przepis właścicielki Las Dolci

Las Dolci to, jak można przeczytać na stronie restauracji, to miejsce powstałe z miłości do słodkiego i włoskiego stylu życia. I rzeczywiście, właścicielka – Magdalena Skała tworzy prawdziwe słodkie cuda, które cieszą nie tylko podniebienia i rozpieszczają kubki smakowe, ale też radują oczy, bo wyglądają naprawdę nieziemsko. W lokalu, który znajduje się w Zawierciu, królują wypieki bez polepszaczy i półproduktów. Magda stawia na naturalność i pełnię smaku. W krótkim wywiadzie opowiedziała o swoich przeznaczeniu, trendach w wypiekach ślubnych i trudnościach związanych z pracą w pandemii. Specjalnie dla czytelników portalu Smakosze udostępniła też przepis na jeden z najbardziej popularnych deserów, który każdy może bez problemu wykonać w domowym zaciszu. Fotografia przedstawia Magdalenę Skałę, właścicielkę restauracji Las Dolci

Guma Donald do dziś wzbudza nostalgię
14.04.2021 02:00 Historia niezapomnianej gumy Donald

Guma Donald należy do grona łakoci, które przyprawiają o uczucie nostalgii. Dawniej można było ją dostać w niemal każdym kiosku i sklepie. Dziś może już nie jest aż tak popularna, jednak wciąż znajdziemy ją w niektórych sklepach.

Irysy w domowym wydaniu
12.04.2021 02:00 Przepis na niezapomniane Irysy

Przepyszne irysy uchodzą za wyjątkowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby te wyśmienite cukierki. Smak dawnych lat może ponownie zagościć w naszym domu.

Czekoladowe jajka
02.04.2021 02:00 Jakich słodyczy powinny unikać dzieci w Wielkanoc?

Wielkanocne jajeczka należą do klasyki deserów i przysmaków, za którymi najbardziej przepadają najmłodsi. Nic dziwnego, w końcu słodka czekolada, nierzadko z kremowym wypełnieniem, sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia. Istnieje jednak pewne ryzyko. Wiele firm produkuje jajeczka o niewielkim rozmiarze, dlatego istnieje bardzo duże ryzyko zadławienia, jeśli jajko jedzone jest przez młode dziecko. Należy również pamiętać o bezwzględnym zakazie kładzenia takich niewielkich czekoladek na świątecznym stole, do którego mają dostęp dzieci. W innym przypadku mogą je połknąć i udusić się, poprzez zapchanie dróg oddechowych.

Karpatka wyjdzie niesamowicie
30.03.2021 02:00 Sposób na idealną karpatkę

Nie da się ukryć, że idealny deser musi prezentować się w odpowiedni sposób. Karpatka przypomina z wyglądu góry i doliny. Im bardziej są one wyraziste, tym lepiej. Pożądany efekt osiągniemy dzięki zastosowaniu właściwej receptury.

26.03.2021 01:00 Przepis na szyszki z ryżu preparowanego

Nie da się ukryć, że niektóre słodycze znacząco wyróżniają się na tle innych. Przeważnie dzieje się tak za sprawą niecodziennego wyglądu. Jednak najlepiej, jeśli zaletą staje się także wyjątkowy smak. Już teraz przekonaj się jak przygotować kultowe szyszki.

Krówki są przepyszne
17.03.2021 01:00 Przepis na domowe krówki

Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.

Cukierki Irysy
16.03.2021 01:00 Prosty sposób na domowe irysy

Irysy są cukierkami z bogatą historią - według portalu culture.pl produkowane są od okresu międzywojennego, podobnie jak krówki. Przed wgryzieniem się w nie trzeba było ogrzać cukierki w ustach, ponieważ były zbyt twarde do przeżucia. Ich smak, jak i kolor są efektem długiego gotowania masy mlecznej, która pod wpływem temperatury karmelizuje się. Dzięki temu cukierki nabierają jasno-brązowej barwy oraz charakterystycznego smaku palonego cukru. Co ciekawe, Irysy jadane były nie tylko w Polsce.

Deser rodem z dawnych lat
14.03.2021 01:00 Przepis na pyszne andruty

Pyszny deser jest dobrą propozycją kulinarną po obiedzie. Niemal każdy ma czasami ochotę na trochę przyjemności płynącej ze słodyczy. Warto sięgnąć po przepis na kultowe andruty. Pyszne wafle przyprawią domowników o zachwyt.

Mleko w proszku jest produktem, z którego można przygotować wiele łakoci
14.03.2021 01:00 Błyskawiczny deser z użyciem mleka w proszku

Mleko w proszku jest stosunkowo wiekowym wynalazkiem. Technologia produkcji tego przysmaku została opracowana w 1855 roku i od tego czasu sproszkowane mleko zrewolucjonizowało wiele aspektów naszego życia. Dzięki niemu możemy raczyć się kawami instant, budyniami czy owsiankami w proszku. W czasach PRL-u najczęściej zjadane było łyżką wprost z opakowania - też tak robiłeś?Choć dzisiaj produkt ten nie jest aż tak popularny w domowych kuchniach, dawniej nasze mamy i babcie z wielką ochotą wykorzystywały go do przyrządzania pysznych deserów. Jednym z nich było ciasto bez pieczenia, które prezentujemy poniżej.

Piszinger jest jednym ze smaków dzieciństwa
10.03.2021 01:00 Przepis na kultowy piszinger

Piszinger uchodzi za wyjątkowy deser, który lata temu często gościł na naszych stołach. Dziś pamięć o nim już się trochę zatarła, jednak wciąż wielu smakoszy spałaszowałoby ten specjał. Piszinger możesz bezproblemowo przyrządzić samodzielnie.

Sernik wyjdzie idealnie
05.03.2021 01:00 Trik, by sernik nie opadł i nie popękał

Smakowity sernik jest nie lada rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wielu smakoszy decyduje się na samodzielnie przygotowywanie go we własnej kuchni. Jednym z największych rozczarowań jest pęknięty sernik.

Gofry z opiekacza
21.02.2021 01:00 Prosty przepis na nietypowe gofry

Smakowite gofry są uwielbiane niemal na całym świecie. Można serwować je z rozmaitymi dodatkami. Niektórzy z miłą chęcią zajadaliby je znacznie częściej. Nic nie stoi na przeszkodzie, o ile mamy opiekacz.

Guma turbo - pamiętasz jej smak?
19.02.2021 01:00 10 kultowych przysmaków z czasów PRL-u

Guma Turbo swojego czasu była prawdziwym rarytasem, który urósł do rangi legendy. Choć obecnie ciągle można ją kupić, nostalgia robi swoje, przez co guma ta nie smakuje jak kiedyś. Wiele innych przysmaków ciągle jest obecnych w sklepach, jednak ich smak mógł się mocno zmienić na przestrzeni lat. Przypomnijmy sobie chociażby Lentilky, czyli czekoladowe draże w cukrowej osłonce. Z pewnością pamiętają je ludzie, którzy jeździli na wakacje do Czech. Do dzisiaj można znaleźć je w sklepach w charakterystycznych papierowych tubach.

Biszkopt domowy
13.02.2021 01:00 Najlepszy przepis na puszysty biszkopt

Biszkopt jest produktem, którego pieczenie nie jest najprostsze. Opanowanie odpowiedniego doboru temperatur, dobrych proporcji składników i czasu pieczenia może być zdradliwe. Mamy na to rozwiązanie. Poniższy biszkopt uda się w każdym urządzeniu bez względu na zdolności kulinarne piekarza.Jest on na tyle banalny, że nikt nie będzie miał problemu z przygotowaniem go w krótką chwilę. W smaku kompletnie nie odstaje od klasycznego biszkoptu, lecz uproszczona receptura pozwala nie tylko zaoszczędzić na czasie i stresie, lecz również na pieniądzach - biszkopt można zrobić z 4 składników.

Naleśniki w pysznej odsłonie
12.02.2021 01:00 Hitowy przepis na amerykańskie naleśniki

Naleśniki można przyrządzić na różne sposoby. Justyna Żyła postawiła na ich puszystą odsłonę z dodatkiem owoców. Zdjęcie smakołyku prezentuje się fantastycznie. Obok takich frykasów nie sposób przejść obojętnie.

pączki
11.02.2021 01:00 Jak szybko spalić kalorie z 1 pączka?

Jedzenie pączków w tłusty czwartek to już tradycja. Wiele osób rezygnuje w tym dniu z restrykcyjnej diety. Niestety, przysmak należy do dość kalorycznych przyjemności. Co zrobić, aby jak najszybciej spalić kalorie z jednego pączka? Z czego składa się pączek?Jeden pączek zawiera średnio od 250 do 350 kcal. W jego składzie znajduje się najczęściej: mąka pszenna, mieszanka ciasta drożdżowego, cukier i owocowe nadzienie. Warto wybierać pączki z jak najmniejszą liczbą konserwantów.Głównym powodem, dla którego pączki nie są jednak zalecane w naszej codziennej diecie, jest sposób ich przygotowania - smażenie na głębokim tłuszczu, który sprawia, że dietetycy załamują ręce.Według informacji, podanych na stronie RMF.pl, Polacy zjadają w tłusty czwartek średnio 2 pączki. Co zrobić, aby jak najszybciej spalić niechciane kalorie? Śpieszymy z pomocą!Jak najszybciej spalić kalorie z pączka?Poza tradycyjnymi ćwiczeniami i dietą możemy spalić kalorie z pączków w dość kreatywny sposób. Niektóre z nich są naprawdę zaskakujące i doskonale wpisują się w atmosferę karnawału.Po pierwsze, postaw na taniec. Podobno 30 minut pląsów na parkiecie sprawi, że niechciane kalorie odejdą w zapomnienie. Końcówka karnawału sprzyja tego typu aktywności, więc nie zwlekaj i tańcz! Według ekspertów również dobrym sposobem na stracenie kalorii jest 12 minut chodzenia po schodach, 50 minut jazdy na rowerze, 90 minut odkurzania i 60 minut robienia zakupów. Prawda, że nie brzmi to strasznie?Jeśli nie chcesz martwić się o zbędne kalorie, postaw na słodycze w wersji fit. Dzisiaj podawaliśmy przepis na nieco lżejszą i zdrowszą wersję pączków od samej Ani Lewandowskiej. Link znajdziecie tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Pyszne kotlety po kowalskuBłąd podczas smażenia pączkówNowa odsłona surówki z jabłka i marchewkiźródło: rmf/onet.plZapraszamy na nasz Instagramundefined