Naleśniki są daniem uniwersalnym, które sprawdza się jako śniadanie, kolacja, a nawet obiad. Można je przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Niestety naleśniki niekiedy przywierają do patelni. Unikniemy takiego scenariusza dzięki babcinej sztuczce. Wystarczy posypać patelnię odrobiną soli.
Ciasto bez pieczenia z bananami i herbatnikami jest doskonałym deserem, który każdy z łatwością wykona. Nie potrzeba do niego użycia piekarnika, więc przepis jest banalnie prosty. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Bananowe ciasto bez pieczenia jest również świetnym sposobem na wykorzystanie delikatnie zleżałych owoców, które stały się ciemne i nieapetyczne. Takie banany są słodsze, więc sprawdzą się w każdym deserze. Efekt końcowy zachwyca nie tylko delikatną fakturą i pysznym smakiem - ciasto prezentuje się nader okazale i wiele osób będzie błagać cię o kolejną dokładkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Słodka śmietanka, aromatyczna wanilia i domowy mus malinowy. Brzmi pysznie, prawda? Poznaj prosty przepis na pana cottę, która podbije serce wszystkich miłośników słodkości. Pana cotta jest lekkim, delikatnym deserem, który przygotujesz w zaledwie kilka minut.Panna cotta jest deserem pochodzącym z Włoch. W oryginalnej wersji podawana jest z musem truskawkowym, jednak możesz ją podawać z musem z malin, jagód, kiwi, a nawet z czekoladą lub toffi. Wszystko zależy od tego, na jaki deser masz ochotę. Panna cotta doskonale łączy się z niemal każdymi owocami i słodkimi dodatkami. Pana cottę przygotuj dzień przed podaniem. Deser potrzebuje od kilku do kilkunastu godzin, aby dokładnie stężeć i nabrać odpowiedniej konsystencji. Mrożone owoce również przygotuj wcześniej, aby uniknąć agresywnego rozmrażania owoców np. w mikrofalówce. Pozwól im się rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Ubijanie śmietany jest zagadnieniem, które dla wielu domorosłych amatorów gotowania, wydaje się skomplikowany. Na szczęście mamy rozwiązanie, które znacznie ułatwi cały proces. Najważniejsza jest niska temperatura - śmietana musi być dobrze schłodzona. Ubita na sztywno śmietana jest bardzo ważnym elementem wielu ciast oraz deserów - jej lekka konsystencja świetnie komponuje się z kruchymi i twardszymi produktami. Jednak przygotowanie jej w taki sposób, aby przeszła test przechylania miski do góry nogami, nie jest dla każdego łatwym zadaniem. Jeśli też masz z tym problemy, zastosuj się do poniższych porad. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Tradycyjnym deserem, który można kupić w każdej polskiej cukierni, są ptysie z kremem. Nie warto jednak za każdym razem kupować ich, jeśli można z łatwością zrobić je w domu. Poniższy przepis pozwoli ci wykonać je z ogromną łatwością. Ptysie z kremem mają przewagę nad wieloma innymi słodyczami, dzięki kontrastowi smaków. Ciasto ptysiowe nie jest bardzo słodkie, przez co smak kremu zostaje bardzo wzmocniony. Przygotowanie ptysiów z kremem jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny czasu. Dlatego warto zabrać się za nie w wolnej chwili, aby móc rozkoszować się nimi w pełni. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Z lodami, z bezą, na kruchym spodzie — wariantów szalotki jest wiele. Żadna jednak nie jest smaczna, jeśli ciasto nasiąknie wodą z owoców. Dowiedz się co zrobić, by tego uniknąć. Kluczem w przygotowaniu idealnej szarlotki jest odpowiedni dobór jabłek. Najważniejsze, czym powinniśmy się kierować, to nie tyle smak danej odmiany, ile zachowanie przy obróbce. Do szarlotki możemy bowiem dodać zarówno jabłka kwaśne, jak i słodkie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Żywność pełna jest najróżniejszych dodatków, jednak nie wszystkie z nich są zdrowe dla człowieka. W krajach skandynawskich część składników jest całkowicie zakazana, jednak w Polsce dozwolone jest ich używanie. Spożycie w większych ilościach może wywołać negatywne skutki zdrowotne. Producenci żywności stosują mnóstwo konserwantów, polepszaczy smaku, stabilizatorów oraz barwników, aby produkt był jeszcze bardziej zachęcający do kupienia przez konsumenta. O ile większość z nich jest obojętna dla człowieka, tak niektóre mogą mieć zły wpływ na funkcjonowanie organizmu. Niżej wymieniamy kilka, których należy unikać za wszelką cenę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rogal świętomarciński to znana w całej Polsce tradycja rodem prosto z Poznania. Wyjątkowy smak tego wypieku zapewnia biały mak, którym jest on wypełniony. Wypróbujcie ponad 150-letnią recepturę i cieszcie się nim w domowym zaciszu.Przygotowanie deseru prosto z Wielkopolski jest czasochłonne, ale efekt końcowy wart jest podjęcia trudu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po jedzony 11 listopada przysmak regionalny — koniecznie to nadróbcie. Delektujcie się nim jednak z rozwagą — każdy rogal zawiera bowiem około 1000 kalorii.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Łasuchy, mamy dla was ciasto, które będzie wam smakowało o każdej porze roku. I o każdej porze roku możecie je przygotować, bo zawsze są dostępne banany. Pozostałe składniki też bez problemu kupicie albo nawet macie je w domowych zapasach. Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Można w nich dowolnie łączyć składniki i zawsze się udają. Nie trzeba też czekać, aż się upieką, chociaż gdy trochę postoją w lodówce robią się smaczniejsze. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ekipa Friza, bardzo znana polska grupa influencerów, wraz z firmą Koral, wprowadza na rynek nowy produkt - napoje. Produkcją zajmie się firma Krynica Vitamin. Podobnie jak lody Ekipy, napoje mogą wywołać sporo emocji, szczególnie wśród młodszych konsumentach. Dostępne będą w sieciach handlowych oraz niezależnych sklepach. Napoje Ekipy Friza prawdopodobnie podzielą los lodów sygnowanych tym samym logo. Lody pojawiły się w sklepach w marcu tego roku i z marszu podbiły serca milionów klientów. O lodach Ekipy było głośno w całym Internecie, mediach, a nawet programach telewizyjnych. Ogromny sukces był nawet zaskoczeniem dla samych pomysłodawców projektu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyjątkowe ciasto bez pieczenia zawiera w sobie składnik o intensywnym smaku. Mowa oczywiście o chałwie, która nadaje treści całemu smakołykowi. Gdy tylko podasz go do stołu, wszyscy westchną z podziwem. Deser zachwyca smakiem i wyglądem.Ciasto bez pieczenia stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Tym razem zdradzamy, jak przygotować przysmak o smaku chałwy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Racuchy są jednym z kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Przeważnie dodajemy do nich jabłka. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by racuchy wzbogacić o przepyszne śliwki. Smakowite racuchy ze śliwkami są idealną propozycją dla osób, które gustują w swojskich smakach. Mało kto spodziewałby się, że przepis na uwielbiane placki może być aż tak prosty. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Vibovit jest jednym z tych produktów, który potrafi przywołać wspomnienia dzieciństwa. Dawniej zajadał go niemal każdy. Przeważnie sięgaliśmy po niego w formie proszku i nawet nie zaprzątaliśmy sobie głowy rozpuszczeniem specyfiku w wodzie. Pamiętasz jeszcze jak smakował Vibovit?Nie da się ukryć, że lata temu Vibovit gościł w jadłospisie wielu smakoszy. Jako dzieci docenialiśmy jego słodkie walory smakowe. Jednak najważniejsze były ukryte w nim witaminy. Warto przyjrzeć się bliżej temu rarytasowi z czasów beztroskiego dzieciństwa.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kruche ciasto z orzechami według przepisu siostry Anastazji jest tak dobre, że mało kto może mu się oprzeć. Wystarczy kilka godzin, aby po upieczeniu blacha była już pusta. Dzięki doskonałej kruchości wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy. Dobrze wykonane kruche ciasto potrafi poprawić nawet najgorszy dzień. Przyjemna słodycz, w połączeniu z wyjątkową fakturą, a także smakiem orzechów po prostu nie mają sobie równych. Siostra Anastazja znana jest ze swojego zamiłowania do ciast i klasycznej polskiej kuchni. Dlatego w przepisie wykorzystuje się,. chociażby powidła śliwkowe, typowe dla deserów z Polski. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wiele osób rezygnuje z robienia domowego ciasta drożdżowego, bo dużo przy nim pracy. Jednak pokażemy wam, że można je zrobić szybko i prosto. Wyrabianie będzie zbędne. Składniki połączymy łyżką. Oto przepis na najprostsze ciasto drożdżowe ze śliwkami.Ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka. Ten zestaw idealnie się dopełnia i doskonale smakuje. Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj z ich dodatkiem błyskawiczne ciasto drożdżowe. Pokażemy, że nie musisz go długo wyrabiać, lecz wystarczy, że tylko wymieszasz składniki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Śliwkowy sezon w pełni. Możesz się więc nimi nasycić, jedząc je na przekąskę oraz robiąc z nimi ciasta czy knedle. Jednak może też skusisz się na przygotowanie aromatycznej konfitury śliwkowej? Dodaj do niej trochę cynamonu, a poznasz nowe oblicze śliwkowych przetworów. Jeśli chcesz na dłużej zatrzymać smak i aromat pysznych śliwek, zamknij je w słoiku. Wcześniej przerób je na aromatyczną konfiturę. Czym się różni od klasycznych powideł? Tym, że dodajemy do niej trochę cukru i mielonego cynamonu. Smakuje niepowtarzalnie.Na konfiturę najlepiej przeznaczyć dobrze dojrzałe śliwki. Idealne są węgierki z lekko pomarszczoną skórką przy ogonku. Takie śliwki są słodkie i nie trzeba do nich dodawać dużo cukru. Są też pełne aromatu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Chałka stała się niejakim reliktem przeszłości - dzisiaj mało kto o niej pamięta, lecz dawniej była bardzo popularna. Jeśli chcesz ponownie spróbować jej smaku, upiecz ją sam. Dzięki temu powrócisz we wspomnieniach do dzieciństwa.Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, w której spożywana jest w czasie szabatu i świąt jako pieczywo rytualne. Zaadoptowaliśmy ją do swojej kultury i zmieniliśmy jej smak na bardziej słodki i delikatny. Poniższa receptura pozwala uzyskać puszystą i aromatyczną słodką drożdżową chałkę, która podczas pieczenia wypełnia całe mieszkanie wspaniałym zapachem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sernik powinien być przyjemniej wilgotny, a zarazem puszysty jak chmurka. I taki właśnie wychodzi z tego przepisu. Zakochasz się w jego aksamitnym smaku - wystarczy jeden kęs, aby przekonać się samemu. Sernik bywa zmorą wszystkich początkujących kucharzy. Czasem trzeba nie lada umiejętności, aby wyszedł idealnie pyszny i wysoki. Wielu doświadczonych cukierników twierdzi, że zrobienie sernika to prawdziwa sztuka, jednak nie jest to prawda.Wystarczy mieć odpowiednio dobry przepis, a także odrobinę cierpliwości i uwagi, a sernik będzie puszysty jak chmurka. Kieruj się poniższymi zaleceniami, a deser będzie wręcz doskonały. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto bez pieczenia to jeden z najlepszych sposobów na szybki deser, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Połączenie borówek oraz serca mascarpone doskonale ze sobą współgra. Samo przygotowanie tego ciasta zajmuje tylko 15 minut. Pyszne ciasto bez pieczenia może być również planem awaryjnym na uroczysty obiad, gdy główny deser się nie udał. Poniższa receptura uratuje przyjęcie, ponieważ na pewno wyjdzie tak, jak chcemy. Z kolei składniki potrzebne do jego przygotowania są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie. Niewielki poziom trudności jest dodatkowym atutem, ponieważ praktycznie każdy może zabrać się za zrobienie tego pysznego ciasta. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto wykorzystać je i przygotować fantastyczne ciasto. Deser wyjdzie znacznie lepiej, jeśli zwieńczymy go przepyszną kruszonką. Efekt na długo pozostaje w pamięci.Ciasto ze śliwkami jest nie lada specjałem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Tym razem postawimy na ciasto z bajecznie pyszną kruszonką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Słodycze można przygotować na rozmaite sposoby. Część z nich przypomina swoim wyglądem różne przedmioty. Idealnym przykładem są wyborne szyszki. Ryż preparowany połączony pyszną masą królował w czasach PRL-u.Nie da się ukryć, że niektóre słodycze znacząco wyróżniają się na tle innych. Przeważnie dzieje się tak za sprawą niecodziennego wyglądu. Jednak najlepiej, jeśli zaletą staje się także wyjątkowy smak. Już teraz przekonaj się jak przygotować kultowe szyszki.
Wielu smakoszy zamiennie stosuje nazwy szarlotka i jabłecznik. Tylko garstka osób zdaje sobie sprawę, że oba desery różnią się od siebie. Określenie jabłecznik jest zarezerwowane dla specjałów z jabłkami. Natomiast szarlotka jest rodzajem ciast, które musi być kruche lub półkruche. W jego wnętrzu mogą znaleźć się inne owoce niż jabłka.Zarówno szarlotka, jak i jabłecznik można uznać za klasyczne desery, które cieszą się popularnością wśród smakoszy. Okazuje się, że obie nazwy dotyczą różnych specjałów. Nie oznacza to jednak, że szarlotka nie może być jednocześnie jabłecznikiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Proste ciasto bez pieczenia z galaretką i bananami to prosty deser, który z pewnością podbije serca niejednego smakosza. Zrobisz go w parę chwil, a cała rodzina z pewnością będzie zachwycona. Poniżej podajemy przepis na ten cudowny rarytas.Ciasta bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością. Proste desery kuszą swoim smakiem oraz efektownym wyglądem. Z pewnością żaden smakosz nie przejdzie obojętnie wokół obłędnego ciasta bez pieczenia z dodatkiem galaretki i bananów.
Kawa towarzyszy nam niemal każdego dnia. Wielu smakoszy sięga po nią nawet kilka razy dziennie. Często wzbogacamy kawę o rozmaite dodatki. Okazuje się, że najgorzej wypadają słodkie przekąski, które zajadamy podczas picia kawy.Bez wątpienia kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Najczęściej dodajemy do niej cukier i mleko. Jednak nierzadko kawie towarzyszą również ciastka i różnego rodzaju słodycze. Lepiej ich unikać.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niektóre napoje wypite przed snem mogą pomóc nam szybciej zasnąć. Czy należy do nich również kakao? Odpowiedź nie jest tak oczywista, jak można byłoby się spodziewać. Choć kakao rzeczywiście uspokaja, nie zawsze pozytywnie wpłynie na nasz sen. Nasze babcie radziły, by przed pójściem spać, wypić kefir. Okazuje się, że miały sporo racji. Jednak nie tylko ten napój świetnie sprawdza się przed snem. Okazuje się, że również kakao może świetnie wpłynąć na nasz organizm, gdy wypijemy je przed pójściem spać. Jednak jest jedno "ale", o którym należy pamiętać. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyszne racuchy dla wielu wielbicieli kulinariów są jednym z najfantastyczniejszych smaków dzieciństwa. Nie bez powodu placki cieszą się ogromną popularnością. Za sprawą dodatku w postaci maślanki racuchy będą jeszcze bardziej puszyste.Racuchy zalicza się do klasyków naszej rodzimej kuchni. Z miłą chęcią sięgają po nie zarówno młodsi, jak i starsi smakosze. Najlepiej sprawdzają się puszyste racuchy. Efekt ten osiągniemy dzięki maślance.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto na zimno jest idealną propozycją na deser, gdy za oknem leje się żar. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste. Wszyscy domownicy będą zachwyceni takim frykasem. Śmietanowiec z pewnością podbije ich serca. Dowiedz się, jak wykonać to ekpresowe ciasto na zimno.Ciasto na zimno w upalne dni jest jednocześnie drobnym osłodzeniem, jak również ochłodzeniem. Po solidnym obiedzie niemal każdego nachodzi ochota na wyborny deser, jednak gdy jest bardzo gorąco, nie mamy ochoty na mączne propozycje. Interesującą propozycją na upale dni może być lekka i jednocześnie chrupiąca beza lub domowe lody, które zawsze spotykają się entuzjastycznymi reakcjami domowników i gości. Tym razem jednak przypominamy przepis, który jest sprawdzony i często kojarzy się z latami dzieciństwa. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Nie da się ukryć, że dzieci uwielbiają słodycze. Największą pokusą są takie, które od razu rzucają się w oczy. Przeważnie intensywne kolory zawdzięczamy barwnikom obecnym w produktach spożywczych. Niektóre z nich mogą negatywnie odbijać się na zdrowiu.Słodycze często goszczą na naszych stołach. Wiele tego typu produktów dedykowanych jest, jako przekąski dla dzieci. Wyróżniają się one mocnymi kolorami. Na jakie barwniki powinniśmy uważać?Dalsza część artykułu pod nagraniem: