Pomarańcze kojarzą się nam ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak doniesienia o najwyższej w historii cenie soku pomarańczowego, wywołują niepokój. Wszystko przez chorobę żółtego smoka. Czy przez nią zabraknie pomarańczy na Boże Narodzenie?
Pomarańcze to samo zdrowie. Dostarczają nam witaminy C i wzmacniają naszą odporność. Czy wiecie, co się stanie, gdy weźmiemy pomarańczę, szklankę i głęboki talerz? Wypróbujcie ten przydatny patent. Przyda się na co dzień w kuchni.
Mandarynki są pyszne, ale też bardzo zdrowe. Wiadomo, że przed ich jedzeniem, musimy obrać skórkę. Okazuje, że całe życie w zły sposób obierałam te soczyste owoce. Polecam moje ostatnie odkrycie, czyli przydatny patent na obranie mandarynek.
Czy jeść ryby, czy raczej ich unikać? Specjaliści przekonują, że jedzenie ryb dostarcza nam wielu wartości odżywczych. Z drugiej strony mówi się o toksynach, które są w nich obecne. Jednak szczególnie jeden gatunek ryb powinniśmy włączyć do naszej diety. Dostarczy nam on niezłej porcji białka i witaminy B12.
Listopad nie rozpieszcza nas pogodą. Chłód, wiatr i deszcz powodują przeziębienia, którym często towarzyszy uporczywy kaszel. Jak go zwalczyć i zadbać o gardło? Polecamy doskonały przepis na syrop z taniego i łatwo dostępnego produkt. Znajdziecie go w każdym warzywniaku.
Banany kojarzą nam się z owocami, które mają dużo kalorii. Większość osób myśli, że ich jedzenie przyniesie jedynie dodatkowe kilogramy. Warto jednak zaufać tym owocom i zjadać je codziennie. Szybko zauważycie pozytywne zmiany.
Jesień nie rozpieszcza nas pogodą. Chłód, wiatr i deszcz sprawiają, że łatwiej o przeziębienie lub infekcję. Jednak mam na to sposób. Przyrządzam syrop z pora. Dorzucam pewien składnik i korzystam z mikstury, która ma o niebo lepsze działanie niż popularny syrop z cebuli czy imbiru.
Katarzyna Bosacka po raz kolejny podzieliła się swoją wiedzą. Tym razem chodzi o jesienny rosół na odporność. Ekspertka podsunęła myśl, na którą nie każdy by wpadł. Sprawdź, co jej zdaniem jest najważniejsze w jesiennym rosole na odporność.
Jesienią zawsze kupuję bardzo dużo śliwek. Moja rodzina uwielbia śliwkowe przetwory, w naszym domu jesień to też czas na śliwki pod kruszonką i ciasta ze śliwkami. Tak kończy się każdy niedzielny obiad. Śliwki z bazarku niemal codziennie przynoszę kilogramami. Czasami są wśród nich gałązki z liśćmi. Zawsze je wyrzucam. Okazuje się, że to poważny błąd. Shutterstock
Jeśli szukacie przepisu na smaczną surówkę do obiadu, to kucharz Tomasz Strzelczyk przychodzi z pomocą. Prezentuje surówkę z pora z dodatkiem innych warzyw, która pasuje do każdego dania. Zjecie ją ze smakiem, a do tego szybko przyrządzicie.
Jesień zagościła u nas na dobre. Chłodne powietrze i opady sprzyjają rozmaitym infekcjom. Ministerstwo Zdrowia, w trosce o dobro obywateli, opublikowało wytyczne, jeśli chodzi o dietę na jesień. W poniższym tekście znajdziecie wszelkie szczegóły na ten temat.
Jesienne chłody sprawiają, że łatwiej chorujemy. Jak nie dać się przeziębieniem i infekcjom? Warto sięgnąć po specyfik, który jest prawdziwą bombą witaminową. Doskonale wzmacnia odporność i nie jest syropem z cebuli. Wyjaśniamy, jaka mikstura najlepiej zadba o nasze zdrowie.
Są małe, zielone i przypominają agrest. To superowoce, które rosną w Polsce. Nasz kraj jest też pionierem w ich uprawie. Mowa o Minikiwi, które są skarbnicą witaminy C, zbijają cholesterol i mają działanie antyrakowe. Warto wykorzystać te owoce w swojej kuchni.
Od kiedy pamiętam uwielbiałam domowy syrop z cebuli. Zrobione przez mamę lekarstwo pomagało pozbyć się uciążliwego kaszlu, który łatwo złapać w czasie jesieni. Ostatnio dowiedziałam się, że równie cenną miksturę można uzyskać z innego uwielbianego warzywa. Jego wykonanie jest jeszcze tańsze, a smak przypasuje każdemu.
Jesienią stawiam na przetwory z pigwy. Te niepozorne owoce mają nie tylko więcej witaminy C niż cytryna, ale również zachwycają swoim lekko kwaśnym smakiem w przetworach. Przygotowany z nich dżem doskonale współgra z naleśnikami i racuchami.
Siostra Anastazja jest prawdziwym kulinarnym autorytetem. W jej książkach można znaleźć wiele znakomitych przepisów na dania na niemal każdą okazję. Wsród nich jest sporo pomysłów na smaczne surówki. Ta z selera jest nie tylko łatwa w wykonaniu, ale również pasująca do niemal każdego drugiego dania. Nie ma w niej ani grama majonezu.
Brukselkę albo się lubi, albo się jej nie znosi. Przyznam, że nie przepadałam za tym warzywem. Jednak odkąd dostałam ten przepis, to po brukselkę sięgam wyjątkowo często. Polecam przepis na zapiekaną brukselkę z parmezanem i bułką tartą.
Orzechy włoskie są najzdrowszymi orzechami i w tym stwierdzeniu nie ma ani cienia przesady. Warto włączyć je do swojej diety. Jednak, co zrobić, by pozbyć się charakterystycznej goryczki? Są na to sprawdzone sposoby, z których warto skorzystać.
Śliwki są najsmaczniejsze jesienią i teraz mamy ich pod dostatkiem na straganach, czy w supermarketach. Z tych sezonowych owoców robię pyszne przetwory. Śliwki z tym zdrowym dodatkiem są moją specjalnością. Smakują lepiej od śliwek w occie. Polecam mój przepis na śliwki w znakomitym wydaniu.
Domowy sok Kubuś jest prawdziwym hitem. Smaczny, zdrowy i prosty do zrobienia w mig podbije serca małego i dużego smakosza. Zrobisz go z samych sezonowych przysmaków: marchewki, jabłka oraz dyni. Zatem: do dzieła!
Liście laurowe słyną ze swoich wszechstronnych zalet. Nie tylko wzbogacają smak zup i sosów, ale również na ich bazie możemy przygotować mikstury, które będą wsparcie dla naszego zdrowia. Szczególnie warto po nie sięgać w okresie jesienno - zimowym, kiedy chcemy zatroszczyć się o naszą odporność.
Pomelo jest egzotycznym owocem, który robi furorę w polskich sklepach. Zazwyczaj jest on sprzedawany w specjalnej siatce. Okazuje się, że ma ona bardzo ważną funkcję.
Orzechy włoskie są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się ich smakiem oraz właściwościami. Jednak, co zrobić z łupinami po orzechach włoskich? Nie wyrzucać! Mamy doskonały patent na to, jak wykorzystać cenne właściwości łupin.
Jeśli macie czasem dość mięsa na obiad, to polecam mój przepis na smaczny posiłek. Jest bardzo prosty. Wystarczy wziąć warzywa i wrzucić je do rękawa. Resztę zrobi piekarnik, a pyszny obiad gwarantowany.
Dominika Clarke w lutym 2023 roku urodziła pięcioraczki. Takie narodziny zdarzają się raz na 170 lat. W sumie mama z Podkarpacia i jej mąż Vincent doczekali się 11-rga pociech. Teraz pani Dominika pokazuje, z czego robi przekąskę dla wesołej gromadki. Warto wypróbować przepis Dominiki Clarke.
Czy wiecie, że pigwę możemy śmiało nazwać polską cytryną? Wszystko dlatego, że ma ona mnóstwo witaminy C. Pigwa wzmacnia organizm i wspiera naszą odporność. Dlatego polecamy przepis na syrop z pigwy. Pijcie go, a żadna choroba nie będzie wam straszna.
Jesień to czas spadających liści z drzew, ale też przeziębień i infekcji, które mogą się pojawić. Dlatego warto już teraz zadbać o swoją odporność. Polecamy znakomity syrop na odporność. Do jego przyrządzenia potrzebujesz warzywa, które znajdziesz na każdym straganie.
Orzechy włoskie są zdrowe, ale też bardzo smaczne. Warto włączyć je do swojej diety i cieszyć się ich smakiem. Jednak rozłupywanie orzechów może być kłopotliwe i powodować nieporządek. Sprawdź, jak tego uniknąć. Polecamy sprawdzony sposób na rozłupanie orzechów włoskich.