Sycąca, smaczna i bogata w tekstury — taka jest zupa solferino. Doskonały warzywny specjał skusi największych fanów pomidorowej. Jeżeli macie groszek, jajka, pora i żółty ser koniecznie ją wypróbujcie. Przepis na ten specjał prawdopodobnie sięga czasów największej bitwy podczas wojny francusko-austriackiej, która miała miejsce w 1859 roku pod Solferino. Smaczna i prosta zupa na bazie drobiowego wywaru urzeka delikatnością. Nie wrócicie już do zwykłej pomidorowej.
Zupa jarzynowa ze śmietaną kremówką i kurczakiem na obiad to pyszna, pożywna i zdrowa zupa, którą ugotujesz w godzinę. Zupa jest więc dobrym pomysłem na danie w tygodniu, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu na dłuższe gotowanie. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę jarzynową ze śmietaną kremówką.Zupa jarzynowa to zupa, którą ugotujesz na wszystkich warzywach. Podstawą jednak jest dobry bulion, ugotuj go na kurczaku z zielem angielskim, liściem laurowym i włoszczyzną do rosołu. Aromatyczny wywar dodatkowo wzmacnia walory smakowe i doskonale rozgrzewa.W mojej wersji zupy jarzynowej jest wiele warzyw, jak brukselka, fasolka, pieczarki, kalafior i inne, dzięki czemu danie jest kolorowe, pełne smaku i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę doprawiam suszonym majerankiem i słodką śmietanką kremówką, która świetnie pasuje do całego dania.Jeśli została Ci kapusta po poprzednim obiedzie- tu poznasz przepis na zupę jarzynową z kapustą, jest pyszna, zdrowa. Do zup dodawaj też inne warzywa, które zalegają w lodówce, aby ich nie wyrzucać i nie marnować jedzenia.
Lubicie żurek, lecz nie chcecie jeść mięsa? Mamy dla was idealny przepis. Żurek przyrządzony na bazie wywaru z jarzyn będzie wyśmienity. Nie zapomnijcie tylko dobrze doprawić zupy, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Zdradzaliśmy wam już patent na rosół bez mięsa czy wegetariańskie gołąbki. Tym razem prezentujemy wam pomysł na kolejne danie w wersji roślinnej. Pomińcie śmietanę, a żur będzie wegański. Pozostanie przy tym pyszny. Oczywiście, jeśli użyjecie odpowiednio dużo przypraw.
Krupnik jest zupą stale wspominaną we wspomnieniach starszych Polaków - dawniej gotowana była przez nasze babcie. Jeśli chcesz wrócić do tego smaku, sięgnij po przepis babci Luni. Jej wersja gotowana jest na skrzydełkach z kurczaka, kwaśnej śmietany oraz świeżego koperku.Głównym składnikiem krupniki jest, jak sama nazwa wskazuje, kasza. Po zwiększeniu swojej objętości podczas pływania we wrzącej zupie krupnik dzięki kaszy staje się gęsty i esencjonalny. Dla wielu kucharzy amatorów ogromną zaletą z pewnością jest zagęszczanie krupniku kaszą. Nie ma bowiem konieczności dokupowania żadnych dodatkowych składników, a krupnik będzie doskonały.
Klasyczne polskie zupy, jak ogórkowa czy pomidorowa są pyszne, jednak ciągłe ich jedzenie może się znudzić - dlatego pokazujemy przepis na zupę z dynii od Anny Starmach. Starmach jako jeden z głównych aromatów używa imbir, który nadaje zupie korzennego smaku. Porcja kremu z dynii nasyci i rozgrzeje każdego głodnego. Zupa krem z dynii idealnie sprawdzi się po całym dniu ciężkiej pracy, aby móc mieć chwilę dla siebie. Gorąca i gęsta zupa ma intensywny smak i piękny kolor, dlatego jest przyjemnością nie tylko dla podniebienia, lecz również dla oczu. Jurorka Masterchefa poza imbirem korzysta także z właściwości ostrej papryczki, aby nadać daniu jeszcze silniejszy smak. Jeśli obawiasz się, że zupa będzie zbyt ostra, pomiń papryczkę lub zastąp ją słodką papryką.
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne wieczory, jak pożywna zupa z warzyw. Spróbujcie kremu z pietruszki i pora z cytrusowym twistem, a wasze kubki smakowe oszaleją z przyjemności. Zarówno por, jak i pietruszka w naszej kuchni są traktowane nieco po macoszemu, zwykle stanowiąc jedynie składnik bulionów i rosołów. A szkoda, bo warzywa te można wykorzystać na szereg innych sposobów. Proponujemy wam pyszny krem, w którym por i pietruszka spotykają się w obłędnej kompozycji z dodatkiem soku z cytryny.
Zupa rybna Ewy Wachowicz pomysł na pożywną i bardzo aromatyczną zupę z karpia i sandacza. Bulion rybny gotowany z włoszczyzną i papryką ma świetny, pełny smak, a natka pietruszki sprawia, że zupa jest również lekka i świeża. Poznaj przepis na zupę rybną Ewy Wachowicz.Jeśli szukasz pomysłu na aromatyczną zupę rybną, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Zupa jest najsmaczniejsza, kiedy ugotujesz wcześniej bulion rybny z dwóch lub więcej rodzajów ryb. Bulion gotowany z włoszczyzną do rosołu ma pełny smak i jest świetną bazą do naszej zupy.Zupa rybna Ewy Wachowicz to zupa z kawałkami sandacza i karpia, a także z papryką czerwoną, żółtą i papryczką chili (jeśli nie lubisz ostrych dań, pomiń papryczkę w przepisie) Zupę dopraw papryką słodką mieloną, solą i pieprzem.Danie podaj z świeżą bagietką lub pieczywem i cytryną pokrojoną w ćwiartki. Pamiętaj, żeby odcedzić bulion po gotowaniu i wyjąć z niego kawałki ryb, na których się gotował, żeby nie był mętny. Mięso rybie dodaj do zupy pod sam koniec gotowania całego dania, ryby są bardzo delikatne, a długie gotowanie sprawi, że rozlecą się w zupie. Jeśli masz ochotę na danie główne z rybą- tu poznasz przepis na wyśmienitego sandacza w papilotach na puree z groszku zielonego. Pieczony sandacz nie ma sobie równych.
Zupa jarzynowa z ryżem gotowana na wywarze z kurczaka i warzyw rosołowych jest jedną z lepszych domowych zup. Zupa jest bardzo aromatyczna, pożywna i smaczna, idealna na obiad w chłodne dni. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę jarzynową z ryżem.Zupa jarzynowa to jedna z tych zup, które zawsze wychodzą pyszne, a ugotujesz ją z każdych warzyw. Danie jest również świetnym pomysłem na wykorzystanie mrożonek i pojedynczych warzyw, które leżakują w lodówce i nie mamy na nie pomysłu. Zupę jarzynową z ryżem gotuję na kurczaku i włoszczyźnie, żeby nabrała jak najlepszego smaku. W domu miałam kukurydzę, fasolkę szparagową i mały kawałek kalafiora i właśnie z nich ugotowałam zupę, która tak wszystkim posmakowała, że robię ją teraz naprawdę często.Zupa pomidorowa i zupa ogórkowa z ryżem to kolejne propozycje na wyśmienity, domowy obiad. Zupy są już kultowe w naszej kuchni, znamy je od dziecka, są proste, zdrowe i bardzo pożywne, dlatego też sięgajmy po nie jak najczęściej.
Flaczki dzielą mieszkańców Polski na fanów oraz zagorzałych przeciwników tej zupy - mało które danie wywołuje aż tyle emocji. Podczas gotowania flaczków należy pamiętać o doprawieniu ich startym na tarce świeżym imbirem. Korzenna przyprawa zakryje ewentualny nieprzyjemny smak flaków, a przy okazji nada zupie rozgrzewających właściwości. W dzisiejszych czasach przygotowywanie flaczków jest zajęciem banalnie prosty i praktycznie niewymagającym od gotującego żadnej pracy. Dawniej należało same flaki uprzednio poddać żmudnej i pracochłonnej obróbce, aby w ogóle nadawały się do spożycia - a mimo wszystko i tak potrafiły mieć nieprzyjemny posmak. Dlatego dodaje się do nich przyprawy o intensywnym aromacie, które zakrywają niedoskonałości flaków i czynią z nich pyszne danie. Jedną z najważniejszych jest świeży imbir, który odpowiada za ostry smak i rozgrzewające działanie flaczków.
Zupa paprykowa z kurczakiem to wyśmienita, rozgrzewająca zupa, idealna na obiad dla całej rodziny. Zupa paprykowa gotowana na bulionie jest bardzo aromatyczna, a świeża kolendra nadaje jej świeżości, lekkości i orientalnej nuty. Poznaj przepis na zupę paprykową z kurczakiem.Zupa paprykowa z kurczakiem to bardzo prosta zupa, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa jest więc idealnym pomysłem na szybki, pożywny obiad nawet wtedy, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Zupę paprykową ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu będzie pełna smaku i mocno rozgrzewająca. Zupa paprykowa smakuje najlepiej z kolendrą, która nadaje jej ciekawego smaku i aromatu. Jeśli jednak za nią przepadasz, zamień kolendrę na świeżą natkę pietruszki, jest równie pyszna i świeża. Zupa paprykowa z kurczakiem doprawiona jest również suszoną papryką słodką i ostrą, aby była bardzo wyraźna i smakowała każdemu.Jeśli masz ochotę na pyszną zupę krem- tu poznasz przepis na zupę krem z pieczonej papryki, jak z najlepszej restauracji.
Wodzionka jest potrawą, która wywołuje uśmiech na twarzach osób słyszących jej nazwę, lecz nie należy jej nie doceniać. Pod nią kryje się banalnie prosta i szybka w przygotowaniu kultowa śląska zupa. Składa się z czerstwego chleba, bulionu oraz dużej ilości czosnku. Wszyscy smakosze będą zachwyceni jej intensywnym smakiem. Wodzionka wywodzi się z kuchni śląskiej i dawniej była jedną z jej podstaw. W klasycznej wersji brakuje niestety bulionu, którego zamiennikiem jest zwykła wrząca woda. Poniżej pokazujemy jednak bogatszy przepis, który bardziej przypadnie do gustu większości pasjonatów gotowania. Niegdyś nie można było pozwolić sobie na żadne straty żywności, dlatego nasi przodkowie opracowali zupę, która pozwalała wykorzystać czerstwy chleb. Tradycyjnym dodatkiem do wodzionki są ugotowane i podsmażone ziemniaki.
Zupa dyniowa z zacierkami na mleku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupę ugotuj na mleku krowim lub roślinnym, np. kokosowym lub sojowym, a wyjdzie przepyszna. Zupę podaj z kluseczkami lanymi, dzieci i dorośli je uwielbiają. Poznaj przepis na zupę dyniową z zacierkami.Zupa dyniowa gotowana na mleku jest prostą zupą, którą doskonale znamy z dzieciństwa. Zupa z puree dyniowym i dodatkiem gałki muszkatołowej ma świetny smak. Tradycyjna zupa dyniowa gotowana jest na mleku krowim, jednak spokojnie możesz wykorzystać również jego zamiennik, zupa na mleku kokosowym lub sojowym jest równie pyszna. Do zupy przygotuj zacierkę, czyli kluski lane. Kluseczki to nic innego, jak masa z jajka i mąki, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy miękkie kluski o nieregularnym kształcie. Zacierka doskonale smakuje również z rosołem, zupą pomidorową i mleczną, jako zamiennik tradycyjnego makaronu.Z dyni zrobisz również pyszny deser dla całej rodziny- tu poznasz przepis na dyniowe whoopie pies, czyli kruche ciasteczka z przepysznym, waniliowym nadzieniem.
Zupa serowa z ziemniakami i porem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe lub lunch na ciepło. Zupa jest pożywna, aromatyczna i pyszna, serki topione świetnie zagęszczają potrawę i dodają jej śmietankowej nuty. Poznaj przepis na prostą zupę serową z ziemniakami.Zupa serowa z ziemniakami to jedna z moich ulubionych zup, jest prosta i bardzo smaczna. Zupę ugotuj na wywarze warzywnym, dzięki czemu będzie rozgrzewająca i aromatyczna. Koniecznie podsmaż również na maśle cebulkę, por i ziemniaki, smażenie spowoduje uwolnienie całej gamy smaków.Zupę serową z ziemniakami ugotujesz w dosłownie 20 minut, jest to jedna z szybkich zup, które wychodzą za każdym razem i zawsze wszystkim smakują. Gotową zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami ziołowymi lub świeżym pieczywem.Jeśli szukasz pomysłu na zupę serową- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę serową z kurczakiem, kurkumą i curry.
Zupa brokułowo- kalafiorowa z ziemniakami to pomysł na pożywną, aromatyczną i zdrową zupę, idealną na obiad i kolację na ciepło. Danie gotowane na włoszczyźnie z dodatkiem koperku i śmietany posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę brokułowo- kalafiorową.Zupa brokułowo- kalafiorowa to pełne smaku danie, które ugotujesz w niecałą godzinę. Sekretem doskonałego aromatu jest podsmażenie warzyw na maśle, na nich ugotujesz najlepszy wywar. Zupę dopraw posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.Zupa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Przede wszystkim mocno rozgrzewa i wzmacnia cały organizm. Bulion warzywny doskonale radzi sobie również z początkami przeziębienia i grypy. Zawarte w brokułach i kalafiorze antyoksydanty opóźniają procesy starzenia, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.Zarówno z brokuła, jak i kalafiora przygotujesz wiele wyśmienitych dań i przekąsek. Tu poznasz przepis na zapiekany kalafior z serem, idealny na przekąskę lub lunch. Jeśli masz ochotę na warzywne kotlety- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne kotlety z brokuła.
Zupa serowa z kurczakiem, ziemniakami i kurkumą to pomysł na szybką i pełną smaku zupę, idealną w chłodne, zimowe dni. Wywar warzywny z dodatkiem kurkumy, kurczak i przyprawa curry to pożywne i rozgrzewające połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę serową z kurczakiem.Zupa serowa z kurczakiem to jedna z bardziej aromatycznych zup, jakie gotowałam. Filet z kurczaka w przyprawie curry nadaje zupie świetny, orientalny smak. Zupę gotuję na włoszczyźnie z dodatkiem kurkumy, całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem.Kurkuma jest bardzo zdrową przyprawą- działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i wzmacnia aromat i kolor całego dania. Kurkuma jest podstawową przyprawą kuchni azjatyckiej- tu poznasz przepis na wyśmienite curry wegetariańskie z cieciorką, batatami i szpinakiem, doskonale syci i rozgrzewa.Smak przypraw, warzyw i mięsa doskonale złagodzą serki topione, które dodatkowo zagęszczą zupę i nadadzą jej śmietankowej nuty. Z serków topionych ugotujesz równie smaczną zupę serową- tu poznasz przepis na prostą zupę serową, którą ugotujesz w zaledwie kilka minut.
Gęsta i treściwa zupa fasolowa nie ma sobie równych - miska z parującą zupą po całym dniu pracy to najlepsza nagroda. Aby przyspieszyć proces gotowania, polecamy wykorzystanie prostego triku do zmiękczenia fasoli. Dzięki niemu już nigdy więcej nie będziesz musiał czekać całej nocy, aż fasola będzie gotowa. Suszona fasola ma bardzo długą przydatność do spożycia, lecz konieczność moczenia jej w wodzie potrafi zirytować. Istnieje banalny trik na znacznie szybsze doprowadzenie jej do miękkości. Tak w mniej niż godzinę będziesz mógł zabrać się za właściwe pichcenie obiadu. Suszoną fasole przepłucz, zalej wodą i postaw w garnku na gazie. Gdy woda zacznie się gotować, dolej szklankę zimnej wody. Czynność powtórz trzykrotnie. Po około 40 minutach fasolka będzie gotowa.
Zupa rybna ze szpinakiem to prosta zupa gotowana na bulionie warzywnym, jest bardzo aromatyczna, lekka i zdrowa. Zupa z dorszem lub łososiem to doskonały pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na zupę rybną ze szpinakiem.Zupa rybna ze szpinakiem to jedna z tych zup rybnych, do których nie potrzebujesz wywaru rybnego i którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Danie ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu zupa będzie miała jeszcze lepszy smak i aromat.Zupę rybną ze szpinakiem ugotuj na filetach z dorsza lub łososia, możesz również pomieszać dwa rodzaje ryby, a danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. Zupę pod koniec gotowania doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.Do zupy wykorzystaj szpinak baby, jest delikatny, ale i bardzo zdrowy. Świeże liście szpinaku to bogate źródło żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Niedobór żelaza skutkuje wypadaniem włosów, apatią, rozdrażnieniem i osłabieniem, a także groźną dla życia anemią.Szpinak powinien na stałe zagościć w naszej diecie, przygotujesz z niego wiele smacznych i zdrowych dań- tu poznasz przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem, w tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić jajka sadzone na szpinaku, idealne na pożywne i lekkie śniadanie.
Zupa meksykańska z ziemniakami i chorizo to pomysł na świetną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa gotowana z papryczką chili, fasolą, kukurydzą, podana z awokado i świeżą kolendrą to prawdziwy przysmak dla wszystkich miłośników meksykańskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę meksykańską z ziemniakami.Zupa meksykańska z ziemniakami to pikantna zupa o wyraźnym smaku i niezwykłym aromacie. Wszystkie składniki zupy smażone z kminem są pyszne i nabierają prawdziwie meksykańskiego wyrazu. Kmin rzymski jest podstawową przyprawą tej słonecznej kuchni.W zupie nie może zabraknąć chorizo, czyli hiszpańskiej kiełbasy wieprzowej doprawianej czosnkiem i papryką wędzoną. Chorizo ma bardziej wyraźny smak od zwykłej kiełbasy, jest również bardzo aromatyczna. Całą zupę ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki któremu będzie miała jeszcze lepszy smak.Z chorizo przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na makaron z kurkami i chorizo, czyli danie dla zabieganych, ugotujesz je w zaledwie kilka minut.
Zupa jarzynowa z kapustą to doskonały pomysł na pożywny i zdrowy, rodzinny obiad. Zupa gotowana na wywarze mięsno- warzywnym jest pyszna i bardzo aromatyczna. Jarzynowa z kapustą to jedna z lepszych wersji zupy warzywnej. Poznaj przepis na zupę jarzynową z kapustą.Zupa jarzynowa to prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Jest lekka, świeża, aromatyczna, ponad to wzmacnia i rozgrzewa organizm, a także dostarcza wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Zupa na wywarze z kurczaka i włoszczyzny ma również doskonały smak i pięknie pachnie już podczas gotowania. Gotowanie doskonałej zupy z warzyw podziel na kilka etapów, aby mieć pewność, że wszystkie składniki będą miękkie i oddadzą cały swój smak. Do zupy, oprócz kapusty, kurczaka i włoszczyzny, dodaj jeszcze ziemniaki, paprykę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki i różyczki kalafiora. Tak przygotowana zupa błyskawicznie zniknie z talerzy.Zupą idealną na zimę jest również rosół i tradycyjna ogórkowa. Zupy doskonale wzmacniają i rozgrzewają i są doskonałymi daniami naszej kuchni.
Zupa brokuło- serowa to pomysł na szybką i pożywną zupę, idealną w chłodne, zimowe dni. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna, a korzeń i natka pietruszki nadają jej delikatnej ostrości. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę brokułowo- serową.Zupa brokułowo- serowa to pyszny, aromatyczny krem z wyczuwalną nutą pietruszki. Zupę z brokuła i cheddara ugotuj na bulionie warzywnym, aby danie miało pełny, warzywny smak. Do zupy możesz również przygotować grzanki ziołowe lub podać krem z groszkiem ptysiowym.Cheddar to jednej z bardziej wyraźnych w smaku, twardych serów żółtych, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych potraw, w tym zupę brokułowo- serową. Cheddar doskonale sprawdzi się również do zapiekanek makaronowych i sosów.Jeśli masz ochotę na szybką zupę serową- tu poznasz przepis na zupę z serków topionych, czyli ekspresowe danie dla całej rodziny.
Rosół jest jedną z najczęściej pojawiających się w polskich domach zup. Choć jego przygotowanie nie jest skomplikowane, bardzo istotna jest kolejność wykonywanych czynności. Nie możemy bowiem po prostu wrzucić składników do wody i długo zupy gotować. Warzywa należy dodać w innym momencie niż mięso. Klasyczną zupę można przygotować w wielu wersjach. Niektórzy eksperymentują z nietypowymi dodatkami takimi jak ostra papryka czy grzyby, podczas gdy inni sięgają po egzotyczne dodatki np. imbir czy sos sojowy. Dodatki jednak zejdą na dalszy plan, gdy popełnimy podstawowy błąd — dodamy warzywa zbyt wcześnie.
Zupa krem z żółtych warzyw to pyszna, słodka zupa o bogatym smaku, jest idealna na lekki, ale pożywny obiad, lunch lun kolację. Zupę krem podaj z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, podana w ten sposób będzie smakować najlepiej. Poznaj przepis na zupę krem z żółtych warzyw.Krem z żółtych warzyw to przepyszna, gęsta zupa o rozgrzewających właściwościach. Zupa z pieczoną dynią, marchewką, papryką, pomidorami i czosnkiem będzie prawdziwym hitem, każdy będzie prosił Cię o przepis. Warzywa przed pieczeniem skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Całe danie dopraw rozmarynem dopiero po ugotowaniu i zblendowaniu, ponieważ suszony rozmaryn może zgorzknieć podczas pieczenia, co zepsuje smak warzyw i zupy. Krem podaję z posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami, które doskonale komponują się z zupami tego typu. Nie wyrzucaj pestek z dyni, możesz je wysuszyć, a następnie przygotować z nich wyśmienite pesto z dodatkiem rukoli, idealne do zup, mięs, makaronów. Pieczone warzywa to sekret każdej zupy krem o pełnym, doskonałym smaku- tu poznasz przepis na obłędny krem z pieczonym pomidorów, idealny na rodzinny posiłek.
Poznajesz zupę ze zdjęcia? Jest bardzo smaczna, ale nawet dziś wzbudza spore kontrowersje. Jeśli za nią tęsknisz, mamy dla ciebie niezawodną recepturę. Zobacz, jak przygotować czerninę jak za dawnych lat. Dzięki niej przypomnisz sobie smaki dzieciństwa, zjesz coś niecodziennego, a zarazem przepysznego.
Zupa ogórkowa to jedna z podstawowych zup polskiej kuchni, jest bardzo aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca i świeża. Sekretem doskonałej ogórkowej jest odpowiednio ugotowany wywar, zioła i przygotowane wcześniej ogórki kiszone. Jak zrobić idealną zupę ogórkową?Zupa ogórkowa jest zupą, którą doskonale znamy z dzieciństwa i chętnie do niej wracamy, gotując ją w domu na obiad dla całej rodziny. Zupa ogórkowa ugotowana na mięsno- warzywnym bulionie z dodatkiem świeżych i suszonych ziół smakuje rewelacyjnie i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.Tradycyjna ogórkowa gotowana jest z ziemniakami. Możesz je jednak zamienić na ryż lub makaron. Do zupy wykorzystaj ogórki kiszone samodzielnie. Kupione ogórki często nie mają tak doskonałego, kwaśnego smaku i często są przesolone lub puste w środku.Zupa ogórkowa to nie tylko wyjątkowy smak i aromat- to również prawdziwa bomba witaminowa. Zarówno ogórki, jak i woda po nich zawierają ogromne ilości witaminy C i pozytywnie wpływają na naturalną florę bakteryjną jelit. Bulion mięsno-warzywny natomiast ma wzmacniające i rozgrzewające właściwości.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić flaki wołowe, czyli tradycyjną, polską zupę rodem z PRL-u.
Pomysł na pożywną, smaczną i zdrową zupę? Ugotuj krem z czerwonej soczewicy i pomidorów, danie jest idealne zarówno na obiad, jak i lunch i kolację. Zupa doda Ci energii na wiele godzin, rozgrzeje i wzmocni. Poznaj przepis na obłędną zupę krem z soczewicy.Zupa krem z soczewicy jest doskonałym pomysłem na lekki i sycący posiłek, niezależnie od pory dnia. Zupa gotowana z curry i mlekiem kokosowym ma wyczuwalną, orientalną nutę, a całe danie jest doskonale doprawione.Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj do zupy papryczkę chili lub dopraw ją pieprzem cayene. Zupę wykańczam posiekaną natką pietruszki, świeża kolendra sprawdzi się równie dobrze. Krem gotuję na bulionie warzywnym, aby miał pełny, warzywny smak i aromat. Czerwona soczewica jest pyszną odmianą, jest również delikatna i szybko się gotuje. Soczewica to nie tylko smak- zawiera ogromne ilości białka, dzięki czemu jest świetnym zamiennikiem mięsa, kwasu foliowego i potasu, który regule ciśnienie krwi i pracę serca. Z soczewicy przygotujesz wiele smacznych potraw, między innymi przepyszny pasztet z żurawiną, jest idealny na kanapki i pokochają go nawet najwięksi miłośnicy mięsa.
Flaki wołowe to tradycyjne danie polskiej kuchni. Aromatyczny, mięsno- warzywny wywar z miękkimi, delikatnymi flaczkami to prawdziwy przysmak. Całe danie doprawione między innymi suszonym majerankiem ma wyjątkowy aromat i posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych, wyraźnych zup. Jak zrobić flaki wołowe?Flaczki wołowe to jedno z dań PRL-u, które zostało z nami do dziś. Cenimy ją za prostotę i jednocześnie doskonały, mięsny smak z wyczuwalną nutą włoszczyzny, majeranku suszonego i wielu innych przypraw. Dobrze ugotowane flaczki, podobnie jak zimne nóżki, to jedno z najsmaczniejszych dań poprzedniego systemu.Flaki wołowe przygotowywane są głównie na święta i większe uroczystości. Flaki ugotowane bez szczególnej okazji z pewnością pozytywnie zaskoczą Twoich gości i rodzinę. Sprawdź, jak ugotować idealne flaczki, żeby były miękkie, aromatyczne i rozpływały się w ustach. Gotową zupę podaj z kromkami świeżego chleba lub bagietką, tak smakują najlepiej.Jeśli szukasz smaków dzieciństwa- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę mleczną, czyli klasykę w najlepszym wydaniu. Zupa jest doskonałą propozycją śniadaniową nie tylko dla Twojego dziecka.
Zupa pieczarkowa z ryżem to pożywna, smaczna i bardzo rozgrzewająca zupa, idealna na obiad, lunch i kolację. Danie gotowane na bulionie warzywnym z podsmażonymi wcześniej warzywami i grzybami nabiera doskonałego aromatu. Poznaj przepis na zupę pieczarkową z ryżem.Zupa pieczarkowa z ryżem to świetny pomysł na rozgrzewający posiłek w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na bulionie warzywnym dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa organizm, a ryż, który jest źródłem białka i węglowodanów, sprawia, że danie jest naprawdę sycące.Do zupy pieczarkowej zawsze wybieraj świeże i twarde pieczarki. Miękkie lub intensywnie pachnące grzyby nie nadają się do spożycia, mogą również zepsuć nam cały posiłek, kwasząc zupę. Sekretem idealnej pieczarkowej jest podsmażenie pieczarek i warzyw na maśle, dzięki czemu uwalniają cały smak i aromat do zupy.Ryż jest świetnym zamiennikiem ziemniaków, ugotujesz z nim wiele smacznych, domowych zup, między innymi ogórkową, pomidorową, kalafiorową- tu poznasz przepis na wyśmienitą kalafiorową z ryżem, idealną na obiad dla całej rodziny.
Grochówka należy do bardzo pożywnych zup. Gotuje się ją zwykle na mięsnym wywarze, dodaje groch i inne warzywa, a także aromatyczne przyprawy. Dzięki temu taką zupą naprawdę można się najeść. Dziś powiemy wam, jaki groch dodawać do grochówki i zdradzimy wam najlepszy przepis na tę kultową zupę. Grochówka jest zupą niezwykle sycącą. To dzięki temu, że gotuje się ją na mięsnym wywarze i dosypuje groch, który jest doskonałym źródłem białka. Taka zupa z mięsną wkładką może wystarczyć za cały obiad. Grochówce nie brakuje też smaku i aromatu. Skutecznie dodaje ich wędzony boczek lub żeberka, a także liczne przyprawy, np. czosnek, majeranek. Te wszystkie składniki sprawiają, że trudno znaleźć w polskiej kuchni inną, tak pożywną zupę.