Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Zupa

Zupa

Zupa gulaszowa z kurczakiem
29.11.2021 01:00 Zupa gulaszowa z kurczakiem - najlepszy przepis

Szukasz pomysłu na mięsne, sycące i błyskawiczne danie dla całej rodziny? Ugotuj rozgrzewającą i pożywną zupę gulaszową z kurczakiem. Gulasz gotowany na domowy bulionie z dodatkiem passaty pomidorowej, ziół prowansalskich i innych przypraw ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.Zupa gulaszowa z kurczakiem to pomysł zarówno na szybki i pyszny obiad, jak i ciepłą płytę na większe, rodzinne uroczystości. Delikatne mięso, warzywa i doskonały bulion tworzą genialną w smaku i pożywną zupę, która posmakuje największym niejadkom.Zupę gulaszową przygotuj na wywarze drobiowym lub bulionie warzywnym. Doskonale sprawdzi się również rosół, który został z poprzedniego dnia. Gulasz gotowany na domowym wywarze jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy, niż ten przygotowywany na kostce rosołowej.Doskonały gulasz przygotujesz również na schabie. Tu poznasz przepis na zupę gulaszową od Magdy Gessler, prostą, pyszną i bardzo aromatyczną.

Zupa serowa z serków topionych
29.11.2021 01:00 Zupa serowa z serków topionych

Zupa serowa z serków topionych to błyskawiczne i pyszne danie dla całej rodziny. Gęsta, serowo-śmietanowa zupa z dodatkiem szczypiorku, cebuli i czosnku smakuje wyśmienicie. Zupa jest świetnym pomysłem na obiad, lunch lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na ekspresową zupę serową z serków topionych.Zupa z serków topionych jest zupą, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut ze składników, które z pewnością masz w domu. Delikatne serki topione, śmietanka, szczypiorek i bulion tworzą aksamitną i pyszną zupę krem dla całej rodziny. Zupę z serków topionych możesz ugotować na wywarze warzywnym, rosole z poprzedniego dnia lub kostce rosołowej, jeśli chcesz szybko przygotować pyszne danie. Do zupy serowej możesz również dodać suszone pomidory lub plasterki szynki prowansalskiej. W poniższym przepisie zupa podana jest ze szczypiorkiem i kolorowym pieprzem.Zupę serową możesz ugotować również z klopsikami wieprzowymi. Tu poznasz przepis na zupę serową z klopsikami.

Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
29.11.2021 01:00 Zupa grzybowa z mrożonych grzybów

Zupa krem z mrożonych grzybów to doskonały pomysł na rodzinny obiad w chłodne, jesienne i zimowe dni. Zupa jest gęsta, bardzo aromatyczna o mocnym, wyraźnym smaku grzybów leśnych. Poznaj przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów, którą pokochają wszyscy domownicy.Zupa grzybowa z mrożonych grzybów leśnych jest rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, jest idealna na chłodne pory roku i zdrowa, ponieważ gotowana na bulionie, nie na kostce. Zupa ma wyraźny, grzybowy smak z wyczuwalną nutą białego, wytrawnego wina, tymianku i rozmarynu.Grzyby koniecznie rozmroź dzień przed przygotowaniem zupy. Nie rozmrażaj grzybów w mikrofalówce, ponieważ stracą smak i aromat. W dniu, w którym przygotowujesz grzyby ugotuj również bulion. Do kremu polecam bulion wołowy, ponieważ ma najbardziej wyraźny smak i jest genialną bazą do zupy.Doskonałą zupę przygotujesz również z suszonych grzybów. Tu poznasz przepis na aromatyczną grzybową z suszonych grzybów z makaronem.

Zupa ziemniaczana
29.11.2021 01:00 Pyszna i gęsta zupa ziemniaczana - prosty pomysł na niedrogi obiad

Czasem przychodzi ochota na zjedzenie czegoś banalnie łatwego w przygotowaniu, a jednocześnie sycącego i smacznego. Idealnie wpisującą się w te ramy propozycją jest poniższa zupa z ziemniaków, która jest gęsta i intensywna w smaku. Przygotowanie całego garnka nie zajmuje zbyt dużo czasu i jest bardzo tanie. Zupa ziemniaczana pozwala nawet po ciężkim dniu pełnym pracy łatwo i szybko zrobić dużą ilość smacznego i sycącego jedzenia. Brak konieczności ciągłego stania przy garnku jest dodatkowym atutem, pozwalającym zająć się innymi sprawami. Aby zupa ziemniaczana miała należycie głęboki smak, pamiętaj o podsmażeniu części składników. Gdy na ich powierzchni cukier ulegnie karmelizacji, wytworzą się ogromne pokłady smaku, który przejdzie do całej zupy.

rosół
28.11.2021 01:00 Jakie warzywa dodać do rosołu?

Gotujesz dziś rosół? Koniecznie przeczytaj nasz materiał. Dzięki niemu dowiesz się, czy na pewno przyrządzasz go, jak trzeba. Sprawdź, jakie warzywa dodać do rosołu. Okazuje się bowiem, że marchewka, pietruszka i cebula nie wystarczą dla dobrego smaku wywaru. Podstawą rosołu jest mięso. Jednak, gdyby nie warzywa, rosół nie byłby rosołem, a tylko mięsnym wywarem. Oczywiście niezbędny jest też dodatek kilku przypraw i zieleniny, jednak one dodają rosołowi już tylko szlifu.

Kostka rosołowa
27.11.2021 01:00 Jak zrobić domową kostkę rosołową? Smacznie i bez zbędnych dodatków

Kostki rosołowe w sklepach pełne są chemii i soli, które nie działają pozytywnie na zdrowie czy pracę ludzkiego organizmu. Zamiast nich prezentujemy przepis na domowe kostki, z których przygotować można pyszny bulion. Korzystanie z nich jest banalnie proste, a ilość dodatkowego smaku, jaki wprowadzają do potraw, jest ogromny. Kostki rosołowe, poza przyprawami i esencjami smakowymi, zawierają również konserwanty, stabilizatory, barwniki czy polepszacze smaku. Częste spożywanie takich składników może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego warto z nich zrezygnować. Domowe kostki rosołowe mają jedną ogromną zaletę nad sklepowymi - doskonale wiemy, co znajduje się w ich składzie. Dzięki temu można skutecznie kontrolować ilość przyjmowanej soli oraz ogólny skład diety, co nie jest tak proste przy używaniu gotowych kupnych kostek bulionowych.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym
26.11.2021 01:00 Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska jest pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupą z mięsem mielonym, czerwoną fasolą, kukurydzą i dużą ilością świeżej kolendry i aromatycznych przypraw. Zupa meksykańska jest świetnym pomysłem na szybki, rodzinny obiad rodem ze słonecznego Meksyku. Poznaj przepis na aromatyczną zupę meksykańską z mięsem mielonym.Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych i doskonale doprawionych dań. Kolendra, czosnek, chili i kmin rzymski to przyprawy, które są podstawą każdej meksykańskiej potrawy. Kuchnia meksykańska jest kuchnią, w której króluje również mięso, fasola, ryż i oczywiście lokalne placki z mąki kukurydzianej- tortilla.Zupa meksykańska jest zupą, w której kmin rzymski jest najważniejszą przyprawą. Kmin ma bardzo intensywny aromat, jest pikantny i gorzkawy, doskonale komponuje się z mięsem i warzywami, nadając im wyraźnego smaku. W zupie meksykańskiej nie może zabraknąć również ostrej papryczki chili oraz świeżej, posiekanej kolendry.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad jak z Meksyku- tu poznasz przepis na quinoę po meksykańsku, czyli proste, ale bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami
26.11.2021 01:00 Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Szukasz pomysłu na zupę kalafiorową w nowej odsłonie? Przygotuj zupę na mleku kokosowym, a odkryjesz jej doskonały smak i aromat. Zupa kalafiorowa jest świetnym pomysłem na szybki obiad nawet w najbardziej zabiegany dzień. Jest pyszna, rozgrzewająca i pożywna. Poznaj przepis na zupę kalafiorową z ziemniakami.Kalafior jest warzywem, które podobnie jak brokuł, zawiera wiele niezbędnych witamin i jest bogaty w przeciwutleniacze. Kalafior to przede wszystkim źródło witamin z grupy B, a także wapnia, żelaza i potasu. Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia i chronią przed nowotworami.Zupa kalafiorowa jest bardzo aromatyczną zupą, gotowaną na bulionie warzywnym i mleku kokosowym, które nadaje daniu słodkiej, lekko orientalnej nuty. Zupę koniecznie oprósz świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Z kalafiora przygotujesz również wiele smacznych obiadów. Upiecz kalafiora w całości w aromatycznej marynacie i przygotuj steki z kalafiora w panierce, a na nowo odkryjesz jego doskonały smak.

Zupa gołąbkowa przepis
25.11.2021 01:00 Zupa gołąbkowa przepis

Zupa gołąbkowa jest świetnym pomysłem na pożywny obiad dla całej rodziny. Zupa smakuje jak gołąbki zawijane, jest w niej mięso, kapusta, ryż i wszystkie składniki niezbędne do przygotowania tego pysznego dania. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na zupę gołąbkową.Zupa gołąbkowa jest rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych gołąbków. Smakuje niemal identycznie, a jej przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż zawijanie i robienie farszu. Zupa gołąbkowa jest wyraźną w smaku, mięsną zupą, którą pokochają wszyscy miłośnicy gołąbków. Zupa gołąbkowa, dzięki zawartości mięsa, ryżu i dużej ilości kapusty jest bardzo pożywnym daniem. Zupę ugotuj na wieprzowinie, najlepiej na łopatce, uzyskasz w ten sposób najlepszy smak. Wszystkie warzywa przed gotowaniem podsmaż na oliwie, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad dla całej rodziny- tu znajdziesz przepis na jednogarnkowe danie z kapustą, kiełbasą i ziemniakami.

Zupa serowa z klopsikami
25.11.2021 01:00 Zupa serowa z klopsikami

Zupa serowa z klopsikami to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Klopsiki z mięsa mielonego przygotujesz w bardzo łatwy sposób, gęstą i aromatyczną zupę krem również. Do ugotowania zupy potrzebne Ci będą składniki, które z pewnością masz w domu. Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Zupa serowa z klopsikami. Sprawdź, jak ją przygotować.Zupa serowa z serków topionych na bulionie oprószona posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi smakuje doskonale. Zupa jest gęsta, śmietanowa, świeża. Do zupy koniecznie przygotuj klopsiki z mięsa mielonego, które świetnie łączą się z aromatycznymi kremami. Klopsiki zawsze robię z kawałka zmielonej łopatki, ponieważ jest najlepszym mięsem zarówno do klopsików, jak i pulpetów i kotletów mielonych. Klopsiki dopraw startą cebulką i ziołami prowansalskimi. Całą zupę ugotuj z serków topionych o smaku śmietankowym.Klopsiki możesz dodać również do innych zup kremów. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszny krem pomidorowy z klopsikami, jak z włoskiej restauracji.

rosół
25.11.2021 01:00 Staropolskie patenty na idealny rosół - koniecznie zapamiętaj

Ugotowanie rosołu wydaje się prostą sprawą. Do wody wystarczy wrzucić mięso, warzywa i przyprawy i gotować, aż powstanie smaczny wywar. Niby tak, ale na każdym etapie jego gotowania można popełnić błąd, który zniweczy doskonały smak tej zupy. Poznaj więc staropolskie patenty na idealny rosół i koniecznie je zapamiętaj. Jakby porozmawiać z gospodyniami domowymi na temat gotowania rosołu, to okazałoby się, że każda z nich przyrządza tę zupę nieco inaczej. Każda ma swój sposób na to, by wydobyć z mięsa i warzyw maksimum smaku. My zebraliśmy kilka staropolskich patentów dotyczących gotowania rosołu. Z pewnością warto z tych rad skorzystać.

Zupa
24.11.2021 01:00 Jak gotować ziemniaki, które dodajemy do zupy?

Jak praktycznie codziennie spokojnie gotujesz zupę i nagle stajesz przed trudnym wyborem - dodać ziemniaki teraz, czy ugotować je osobno? Wiele osób instynktownie decyduje się na pierwsze rozwiązanie, jednak wcale nie jest najlepsze. Po kilku godzinach ugotowane kartofle zmieniają swój smak na gorszy, co może negatywnie wpłynąć na całą przyjemność z jedzenia. Wiele zup bez ziemniaków nie byłoby tak satysfakcjonujących podczas pałaszowania. Kartofle, po należycie długiej obróbce termicznej, rozpadają się i uwalniają dużą ilość skrobi. W taki sposób zagęszcza się zupę bez konieczności dodawania kalorycznej śmietany czy niezdrowej zasmażki.U niektórych pojawia się jednak ciekawe pytanie: Czy kartofle należy gotować ze wszystkimi innymi składnikami, czy może osobno i dodawać je na sam koniec? W poniższym artykule postaraliśmy się rozwiązać ten poważny kulinarny problem.

Rosół babci Tereski z chilli
23.11.2021 01:00 Rozgrzewający rosół babci Tereski z dodatkiem ostrej przyprawy

Rosół jest ulubioną zupą wielu smakoszy. W sezonie jesienno-zimowym warto zdecydować się na jego rozgrzewającą wersję wykonaną z przepisu babci Tereski. Jej sekretem jest dodatek papryczki chilli, która przyjemnie podkręca delikatny smak dania z kury. Jedząc je, poczujecie przyjemne ciepło. Spróbujcie koniecznie. Niezawodne przepisy na pyszne rosoły gościły u nad wielokrotnie. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę Ewy Wachowicz czy patent Magdy Gessler na to danie. Tym razem mamy dla was przepis bardziej swojski, przygotowany przez domową szefową kuchni — babcię Tereskę. Jej wersja rosołu jest bardzo aromatyczna i przyjemnie pikantna — wszystko za sprawą papryczki chilli. Spróbujcie, a zagości w waszych domach częściej.

Barszcz czerwony Magdy Gessler
23.11.2021 01:00 Kultowy, najlepszy na świecie barszcz czerwony od Magdy Gessler

Magda Gessler zaskakuje swoim podejściem do gotowania. Jej przepisy to bogactwo smaku i aromatów. Nie inaczej jest w przypadku tradycyjnego wigilijnego barszczu, który restauratorka przygotowuje z niezwykłymi dodatkami. Jednym z nich są skórki jabłek. Zobaczcie, jakie jeszcze patenty wykorzystuje i koniecznie spróbujcie tego dania. Prezentowaliśmy wam już takie tradycyjne dania jak rosół z gęsiny czy ryba po grecku w wykonaniu Magdy Gessler. Teraz zdradzamy tajniki receptury na tradycyjny postny barszcz. Wyjdzie bardzo aromatyczny i treściwy, a jego bogaty smak doceni każdy smakosz.

Zupa serowo-cebulowa
23.11.2021 01:00 Zupa serowo-cebulowa - sycąca i pyszna

Zupa serowo-cebulowa to pomysł na tanią, ale pyszną i aromatyczną zupę, doskonałą w chłodne, deszczowe dni. Zupa jest gęsta, mocno serowa, cebulowa i z wyczuwalną nutą białego wina. Danie oprószone startym serem i podane z grzankami smakuje doskonale i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj prosty przepis na zupę serowo-cebulową.Zupa serowo-cebulowa słynie ze swojego pełnego smaku, mocnego aromatu i rozgrzewających właściwości. Zupa ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, jest gęsta i bardzo sycąca. Zupa serowo-cebulowa posiada również delikatny posmak białego, wytrawnego wina, w którym duszone są wszystkie warzywa.Smak cebuli w zupie przełamany jest również delikatnym serkiem topionym oraz startym żółtym serem, całość natomiast doprawiona jest kurkumą, która doskonale wzmacnia smak i również posiada prozdrowotne i rozgrzewające właściwości. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia. Na chłodne dni doskonale sprawdzi się również rozgrzewająca zupa dyniowa z orientalną przyprawą curry.

Zupa krem z białych warzyw bez kalafiora
23.11.2021 01:00 Zupa krem z białych warzyw bez kalafiora - przepis krok po kroku

Zupa krem z białych warzyw bez kalafiora to pomysł na klasyczną zupę w nowej odsłonie. Mleko kokosowe, sok z limonki i bogactwo przypraw sprawią, że krem stanie się jedną z Twoich ulubionych zup. Krem z białych warzyw jest gęsty, aromatyczny i rozgrzewający, idealny jesienną i zimową porą. Poznaj przepis na zupę krem z białych warzyw bez kalafiora.Zupa krem z pietruszki, ziemniaków i selera jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą. Doprawiona ziarnami kolendry, kminem rzymskim, imbirem i sokiem z limonki nabiera orientalnego charakteru, jak z azjatyckiej restauracji. Zupa gotowana jest na mleku kokosowym, dzięki czemu ma doskonały, lekko słodki smak. Aby zupa miała wyraźny smak, wszystkie warzywa podsmaż z przyprawami na oliwie, a mleko kokosowe dodaj pod sam koniec gotowania. Zupę możesz dodatkowo oprószyć świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Zupa krem z białych warzyw przygotowana w ten sposób zachwyci wszystkich swoim niezwykłym smakiem i aromatem.Jeśli lubisz orientalne smaki- tu poznasz przepis na zupę Tom Yum z krewetkami, czyli jedno z podstawowych dań kuchni tajskiej.

Zupa tajska Tom Yum
22.11.2021 01:00 Zupa tajska Tom Yum - rozgrzewający pomysł na obiad

Prosta, orientalna, rozgrzewająca o zniewalającym smaku- taka właśnie jest zupa tajska Tom Yum. Zupa z krewetkami gotowana jest na wywarze z kaffiru, trawy cytrynowej i galangalu, które nadają jej wyjątkowego aromatu. Sprawdź, jak przygotować tajską zupę Tom Yum.Tom Yum jest tradycyjną, tajską zupą o doskonałym, orientalnym smaku. Zupa Tom Yum ma smak umami, czyli wyodrębniony piąty smak, który łączy smaki podstawowe. Zupa Tom Yum jest pikantna, słona, kwaśna i z lekką nutą goryczki. Zupę przygotuj z krewetkami, jeśli jednak nie przepadasz za owocami morza, do wrzącej wody, oprósz trawy cytrynowej i liści kaffiru, dodaj pokrojoną w cienkie plastry pierś z kurczaka.Pasta Tom Yum, podobnie jak kaffir, sos rybny i inne orientalne przyprawy, jest niezbędna do przygotowania doskonałej w smaku zupy Tom Yum. Pasta to bogactwo aromatycznych ziół i przypraw, takich jak galangal, trawa cytrynowa, chili, czosnek, kaffir, dzięki którym zupa nabiera doskonałego smaku. Liście kaffiru, galangal i trawę cytrynową dostaniesz w sklepach z kuchniami świata. Sos rybny natomiast, kolendrę, krewetki i mleko kokosowe w każdym większym markecie.Jeśli jesteś miłośnikiem tajskiej kuchni- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę tajską z krewetkami w sosie pomarańczowym z limonką.

Zupa szczawiowa krem z jajkiem
22.11.2021 01:00 Zupa szczawiowa krem z jajkiem

Zupa szczawiowa w formie kremu z jajkiem to pomysł na świeży, wiosenny obiad dla całej rodziny. Szczaw podgotowany z wywarem z warzyw ma doskonały, wyraźny smak i aromat. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę szczawiową krem z jajkiem.Szczaw jest bardzo zdrową rośliną, bogatą w witaminy z gruby B, witaminę C, A i E, wspiera więc pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację i pamięć, wzmacnia odporność oraz skórę, włosy i paznokcie. Szczaw to również bogactwo przeciwutleniaczy, opóźniających procesy starzenia oraz zapobiegających powstawaniu komórek nowotworowych.Mimo wielu prozdrowotnych właściwości, szczawiu nie należy spożywać codziennie, ponieważ zawiera szczawiany, które w nadmiarze mogą wywołać wiele poważnych chorób, w tym uszkodzenie nerek. Raz na jakiś czas spokojnie możemy sobie pozwolić na doskonałą i świeżą zupę szczawiową, która uzupełni niedobory niezbędnych witamin.Zupa szczawiowa ma doskonały, wyraźny smak i aromat. Szczaw nadaje daniu ostrości, a warzywa podsmażone na maśle, następnie gotowane, tworzą genialny bulion. Zupę krem szczawiową podawaj z jajkiem, możesz dodać również koperek, chrzan, śmietanę.Ze szczawiu przygotujesz również pyszny barszcz, czyli prawdziwą bombę witaminową dla całej rodziny. Tu poznasz przepis na doskonały barszczyk ze szczawiu.

Zupa fasolowa
22.11.2021 01:00 Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne

Sycące i rozgrzewające zupy z dodatkiem strączków idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe jesienią. Ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, a przy odrobinie sprytu będzie też bardzo czasochłonne. Tak jest w przypadku przepisu, który wam dziś proponujemy. Do zupy dodajemy masła, dzięki czemu nabiera smaku, a brak mięsa nie jest odczuwalny. Strączki w kuchni to nie tylko fasolka po bretońsku. Z tych pysznych ziaren można wyczarować wiele smacznych a przede wszystkim treściwych posiłków takich jak krokiety czy zupy z dodatkiem innych warzyw. Dajcie się skusić naszej nowej propozycji — fasolowej z jarzynami. Z pewnością na długo zagości w waszym kulinarnym repertuarze.

Zupa pieczarkowa
22.11.2021 01:00 Przepis Ani Starmach na pyszną zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa jest genialnym sposobem na pyszny posiłek, który nie tylko nasyci, lecz również rozgrzeje w zimny zimowy dzień. Ania Starmach przedstawiła własny przepis na tę potrawę - wychodzi z niego delikatna i wyjątkowo aromatyczna zupa. Jeśli brakuje ci dobrej receptury, lub nigdy nie mogłeś zrobić pieczarkowej w odpowiedni sposób, przychodzimy z pomocą. Zupa pieczarkowa ma ogromną zaletę - grzyby te można kupić w praktycznie każdym sklepie i nie jest się ograniczonym do jednej pory roku jak w przypadku innych grzybów. Co więcej, pieczarki mają delikatny smak, który przypada do gustu większej ilości niejadków i wybrednych smakoszy. Ania Starmach, jako jedna z najbardziej rozpoznawalnych Polek zajmujących się gotowaniem zawodowo, zdaje sobie sprawę, jak ugotować pyszny obiad. Dlatego nie zawiedziesz się, jeśli skusisz się na jej prosty przepis.

Krupnik
21.11.2021 01:00 Patent babci Tereski na cudowny, rozgrzewający krupnik

Krupnik wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem - to wtedy pochłanialiśmy jej największe ilości. Zupa ma genialne właściwości rozgrzewające, a duża zawartość warzyw i mięsa syci i dostarcza energii na długie godziny. Pokazujemy, jak przygotować krupnik babci Tereski, który posmakuje każdemu, a w głodnych nostalgii wzbudzi wspomnienia z dzieciństwa. Krupnik najczęściej gotowany jest na bulionie warzywnym, jednak niektórzy preferują zupy o bardziej intensywnym i głębszym smaku, w taki wypadku można przygotować ją na bulionie mięsnym. Doskonale sprawdza się w tym celu klasyczny rosół, można również sporządzić bulion na wieprzowinie i kościach. Dawniej najróżniejsze kasze były głównym źródłem węglowodanów i energii, lecz w obecnych czasach pierwsze miejsce zajęły ziemniaki. Poniższa zupa jest więc wspaniałą okazją do wprowadzenia do diety kasz, które są znacznie zdrowsze i pożywniejsze.

Zupa kalafiorowa z dynią i kurkumą
19.11.2021 01:00 Zupa kalafiorowa z dodatkiem dyni i kurkumy - rozgrzewający jesienny przysmak

Jesienna aura sprzyja do eksperymentowania w kuchni z dynią, kalafiorem i innymi rozgrzewającymi składnikami. Z tego powodu prezentujemy banalnie prosty przepis na zupę z powyższych produktów, która nie tylko wspaniale się prezentuje, lecz jest również wybitnie smaczna. Już jedna miska wystarcza, aby poczuć się zupełnie najedzonym. Obok kalafiora i dyni zagości także kurkuma. Zupa kalafiorowa z dynią nie ma sobie równych o tej porze roku. Sezon na najróżniejsze gatunki dyni powoduje, że powinniśmy korzystać z tego warzywa jak najczęściej. Można dynię marynować, piec, dusić czy smażyć, jednak dzisiaj zdecydowaliśmy się na przygotowanie pysznej zupy. Wszystkie potrzebne do wykonania tej receptury składniki można znaleźć we własnej kuchni. Jeśli jednak czegoś ci zabrakło, nawet okoliczny niewielki sklep osiedlowy powinien mieć w swoim asortymencie każdy wymagany produkt.

Zupa fasolowa na żeberkach
19.11.2021 01:00 Zupa fasolowa na żeberkach

Zupa fasolowa na żeberkach jest gęstą, sycącą zupą, doskonałą na obiad. Zupa gotowana jest na mięsie z warzywami, dzięki czemu jest bardzo aromatyczna i pożywna. Poznaj przepis na zupę fasolową na żeberkach i zasmażce z wędzonego boczku i mąki. Zupy gotowane na żeberkach to prawdziwa uczta dla wszystkich mięsożerców. Delikatne mięso odchodzące po ugotowaniu od kości nadaje zupom rewelacyjnego smaku. Zupy gotowane na żeberkach są bardzo sycące i pyszne. Taka też jest zupa fasolowa. Doprawiona majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim jest doskonała w smaku. Białą fasolę zamocz dzień przed gotowaniem zupy i odstaw najlepiej na całą noc. Do wody możesz dodać odrobinę majeranku. Zupę gotuję ponad godzinę, aby wszystkie składniki były miękkie i dobrze się połączyły. Zupę zawsze doprawiam zasmażką z boczku, masła i mąki, która nadaje jej jeszcze głębszego i wyraźnego smaku.Przygotuj również zupę ogórkową i grochową na żeberkach i na nowo odkryj smak klasycznych zup.

Zupa szczawiowa z przecieru
19.11.2021 01:00 Zupa szczawiowa z przecieru - nie ma szybszego przepisu

Zupa szczawiowa z przecieru jest pyszną i pożywną zupą, którą przygotujesz szybko i w prosty sposób. Zupa gotowana jest na wywarze z żeberek wieprzowych i warzyw rosołowych, dzięki czemu ma wyraźny smak i aromat. Do zupy dodaj przecier szczawiowy i podawaj z jajkiem na twardo. Poznaj przepis na pyszną zupę szczawiową.Szczaw jest rośliną, której liście bogate są w witaminę C, żelazo oraz potas. Szczaw wzmacnia więc naszą odporność, uszczelnia żyły, zapobiega anemii, a także wspiera pracę serca i całego układu naczyniowego. Szczaw, mimo prozdrowotnych właściwości, nie może być jednak spożywany zbyt często, ponieważ zawarte w roślinie szczawiany mogą powodować między innymi choroby nerek.Świeży szczaw dostaniemy wiosną, jednak przecier kupimy w niemal każdym większym sklepie przez cały rok, dzięki czemu możemy przygotować pyszną i sycącą zupę, kiedy tylko mamy na nią ochotę. Przecier możemy również w łatwy sposób zrobić samodzielnie. Tu sprawdzisz, jak przygotować szczaw do słoików. Zupa szczawiowa gotowana na żeberkach i wywarze warzywnym ma wyjątkowy smak i aromat. Zupę podawaj z jajkiem na twardo lub pieczywem.

Zupa nic
19.11.2021 01:00 Prosty przepis na niezapominany hit PRL-u - zupę nic

Dania z czasów PRL-u wywołują w nas ogromną nostalgię, dlatego warto od czasu do czasu przypomnieć sobie ich doskonały smak. Jedną z typowych potraw tamtych czasów była kultowa "zupa nic", która najczęściej podawana była na śniadanie lub kolacje. Jest to nic innego jak forma zupy mlecznej, lecz zamiast klusek, w mleku pływają chmurki przygotowane z białka jaj. "Zupa nic" jest prawdopodobnie najprostszym sposobem na szybkie i ciepłe śniadanie, jakie można było sporządzić w specyficznych czasach PRL-u. Wtedy brakowało wielu podstawowych składników, dlatego każdy musiał sobie radzić na swój sposób. Nierzadko pomysły były wyjątkowo błyskotliwe. Cała potrawa składa się jedynie z 4 składników w podstawowym przepisie, choć oczywiście można wzbogacić ją o inne dodatki smakowe, jak świeżo mielony cynamon lub gałkę muszkatołową, czy słodzone kakao błyskawiczne. Wszystko zależy jedynie od wyobraźni gotującego.

Rosół z kaczki
19.11.2021 01:00 Genialny patent Kuronia na idealny, aromatyczny rosół - kluczem jest dobór mięsa

Rosół w codziennym wydaniu nie wyróżnia się zbytnio niczym wyjątkowym - inaczej jest w przypadku wersji Kuronia, który gotuje go na kaczce. Dzięki zastosowaniu mięsa z kaczki wywar jest esencjonalny i bardzo aromatyczny. Wystarczy jeden talerz, aby na nowo rozpalić miłość do rosołu wśród osób, którym ta zupa już się znudziła. Rosół z kaczki, jak wspomina sam Kuroń na swojej stronie, jest najlepszą potrawą na jesienne smutki, które wywołane są przykrą i nieprzyjemną pogodą. Duża ilość tłuszczu w kaczce pomaga uzyskać rozgrzewający efekt w zupie. Pamiętaj, aby gotować zupę na najmniejszym ogniu tak, aby całość jedynie delikatnie "mrugała". Warto wrzucić do garnka także jedną lub dwie opalone cebule, co wpłynie na osiągnięcie bardziej złocistej i wyrazistszej barwy. Duży wpływ na klarowność ma także ciągłe wyławianie szumowin, które wypłukują się z gotowanego mięsa.

Zupa cebulowa
18.11.2021 01:00 Zupa cebulowa przepis w sam raz na jesienne chłody

Mocny smak, doskonały kolor i aromat. Taka właśnie jest zupa cebulowa gotowana na bulionie. Zupa jest prosta w przygotowaniu i tak pyszna, że nie można się jej oprzeć. Zupa cebulowa jest doskonałym pomysłem na rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni. Poznaj przepis na doskonałą zupę cebulową.Zupa cebulowa ma bardzo wyraźny smak i aromat. Posiada również rozgrzewające i antybakteryjne i przeciwwirusowe właściwości, jest więc doskonałą, jesienną zupą oraz domowym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Zupa jest dobrze doprawiona, a długo duszona cebulka miękka i genialna w smaku. Zupę podawaj z grzankami serowymi lub ziołowymi.Zupę koniecznie przygotuj na prawdziwym bulionie wołowo- warzywnym. Dzień wcześniej ugotuj rosół z wołowiną i na nim ugotuj później zupę z cebuli. Przyprawy również mają kluczowe znaczenie dla doskonałego smaku. Majeranek, liście laurowe, zioła prowansalskie i ziele angielskie to zioła, które muszą znaleźć się w zupie cebulowej.Przygotuj również zupę czosnkową. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, ma lecznicze właściwości i jest przepyszna.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
18.11.2021 01:00 Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych grzybów jest doskonałym pomysłem na zdrowy i rozgrzewający obiad. Podsmażone, następnie długo gotowane grzyby z włoszczyzną i przyprawami mają intensywny smak i doskonały aromat. Poznaj przepis na pyszną zupę grzybową z suszonych grzybów.Suszone grzyby leśne zachowują swój kolor, intensywny smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze. Grzyby suszone są łatwo dostępne, ale możesz również ususzyć je w domu i cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy. Tu sprawdzisz, jak suszyć grzyby, aby nie spleśniały.Zupa z suszonych grzybów leśnych jest doskonałą zupą o znacznie intensywniejszym smaku i aromacie niż zupa z pieczarek. Zupa ma ciemny kolor i doskonale pachnie już podczas gotowania. Przed przygotowaniem grzybowej zawsze namocz suszone grzyby w zimnej wodzie, aby zmiękły. Wodę z grzybów dodaj do wywaru, aby jeszcze bardziej wzmocnić jej smak.Z suszonych grzybów przygotujesz również doskonały sos do polędwiczek wieprzowych. Tu poznasz przepis na polędwiczki z grzybami leśnymi, czyli pomysł na wyśmienity, rodzinny obiad.