Barszcz czerwony już wkrótce zagości na wigilijnych stołach Polaków. Esencjonalna i niezwykle aromatyczna zupa najlepiej smakuje w Boże Narodzenie. Jednak przez jeden błąd podczas gotowania, może być do niczego. Tego unikajcie, gdy robicie barszcz czerwony.
Historia barszczu czerwonego sięga czasów Władysława Jagiełły. Ta zupa już wkrótce zagości na wigilijnych stołach Polaków. Jednak Magda Gessler bije na alarm. Ostrzega przed użyciem takich buraków do gotowania tej postnej potrawy.
Zupa ogórkowa to szara eminencja polskiej kuchni. Nie występuje nawet w pierwszej piątce naszych najważniejszych potraw, ale uwielbiają ją dzieci i dorośli. Należy też do tych przepisów, na które każdy ma swój sposób. Niektórzy tak kontrowersyjny jak opisany poniżej.
Polska kuchnia zupami stoi. Do tego stopnia, że czasem zapominamy, że nie są one polską specjalnością. A ponieważ podróże kształcą, przywiozłam z wakacji w Maroku ten przepis na zupę zwaną harira. Moja rodzina ją uwielbia i domaga się jej zwłaszcza wtedy, kiedy jedzenie musi być syte i rozgrzewające. A ja gotuję ją z przyjemnością.
Czerwony barszcz, obowiązkowa potrawa spośród dwunastu na wigilijnym stole, może być jego klejnotem w koronie tą jedyną, na którą domownicy wyczekują przez cały rok. Jednak smakujemy nie tylko podniebieniem, lecz także oczami, dlatego warto zadbać o jego głęboki kolor. Pomoże nam w tym jeden składnik.
Czy macie ulubioną zupę na chłodne dni? Ja w chłody gotuję znakomitą zupę gulaszową. Niesamowicie rozgrzewa, syci i smakuje całej rodzinie. Polecam przepis na tę pyszną zupę.
Kiedy myślimy o tradycyjnym barszczu świątecznym, rzadko przychodzi do głowy inny do niego dodatek niż, równie tradycyjne, uszka. A gdyby jednak, choć na chwilę, zerwać z tą jedną tradycją i poeksperymentować z innymi dodatkami?
Dobry barszcz czerwony skusi każdego. Dodatki do niego mają jednak ogromne znacznie. To, co trafiło do zupy jednej z dziennikarek, przechodzi wszelkie pojęcie. Mimo iż cenię kulinarne eksperymenty, też byłam zaskoczona.
Zupa jest idealna na chłody. Moja mama zawsze gotowała sycącą i prostą potrawę na bazie mięsa drobiowego. Jeden jej składnik sprawiał, że była naprawdę smaczna. Ostatnio udało mi się zdobyć przepis. Musicie spróbować.
Już niedługo skosztujemy barszczu czerwonego. W Wigilię smakuje najlepiej, ale ile wydamy w tym roku na produkty do jego przygotowania? Ceny buraków, czy czosnku mogą być dla nas pozytywnym zaskoczeniem.
Już niedługo zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie pysznych potraw, ale co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Katarzyna Bosacka z ryby po grecku przyrządza wykwintną zupę z nutką egzotyki. Uzupełnia ją pewnym smacznym dodatkiem.
“I już się miał oświadczać, aż pomiarkowano i czarną mu polewkę do stołu podano”. Dla wielu młodszych osób dziś jest zaskakujące, że te słowa z “Pana Tadeusza” dotyczą prawdziwie istniejącej zupy przygotowywanej z krwi. I że poza symboliczną funkcją w naszej kulturze może być także przysmakiem.
Zupa grzybowa czy barszcz czerwony zwykle goszczą w wielu domach na wigilijnych stołach. Jednak u mnie robi się zupę powidłową. Stała się już kulinarnym hitem, dlatego polecam przepis na zupę z 1 słoika powideł i kilkoma dodatkami.
Barszcz czerwony Anny Lewandowskiej jest nietuzinkowy. Gwiazda rezygnuje z popularnego wśród smakoszy dodatku jabłka na rzecz innego owocu, który jej zdaniem lepiej podkreśla smak buraka. Sprawdziliśmy, co to takiego i poznaliśmy przepis. Warto spróbować.
Zupa zimą smakuje jak marzenie. Gdy jest pełna treści i przyjemnie pikantna z sięga się po nią z jeszcze większą ochotą. Dzisiejsza propozycja przyjemnie was zaskoczy. Koniecznie dajcie jej szansę.
Na barszcz czerwony na wigilijnym stole czeka cały roku wielu z nas. Jego smak i piękny rubinowy kolor to cechy charakterystyczne. W jaki sposób nadać tej zupie tak intensywny kolor? Wystarczy użyć pewnego produktu.
Nikt się tego nie spodziewał. Wigilijny stół Polaków należy do barszczu lub grzybowej. Śląsk ma swoją siemieniotkę, ale najbardziej oryginalna polska zupa wigilijna to prawdziwe zaskoczenie.
Gołąbki na obiad są lubianym i popularnym daniem. Jednak już zupa gołąbkowa nie jest tak oczywista. Warto ją przyrządzić, bo syci najlepiej pod słońcem, rozgrzewa i wystarczy nam za cały obiad. W grudniu będzie jak znalazł.
Zupa cygańska jest prosta i smaczna, a jej zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Danie doskonale sprawdza się jako posiłek na chłodny dzień. Będziecie po nim syci przez długi czas. Polecam spróbować — skusi nawet wybrednych.
Czy chcecie poznać przepis na najlepszą zupę? Chętnie się nim podzielę, bo danie jest obłędnie smaczne. Wszystko przez dodatki, które trafiają do talerza. Zróbcie zupę tak, jak ja i cieszcie się jej wyjątkowym smakiem.
Jaka jest najlepsza zupa na zimę? W takim kraju jak Polska, który ma zupy najlepsze na świecie, nie da się rozstrzygnąć tego pytania. W redakcji Smakoszy niemal doszło do rękoczynów. W końcu zdecydowaliśmy się na kompromisowych 7 zimowych zup.
Zimą ratowała całe pokolenia. Najsłynniejsza zupa na ciężkie czasy i kulinarna odpowiedź na kryzysy i niedostatki. Zupa rumfordzka – warto do niej wrócić.
Prosta zupa na rosole, która zaskoczy waszych bliskich, wcale nie musi być skomplikowana w przygotowaniu. Wykorzystałam 2 uwielbiane warzywa, a danie wyszło smaczne i sycące. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, a talerzem tego dania naje się każdy członek rodziny. Musicie spróbować.
Wśród najnowszych przepisów Tomasza Strzelczyka znalazłem zupełnie nieznaną mi zupę. Z opisu wynikało, że jest zawiesista, sycąca i idealna na zimę. Natychmiast ją ugotowałem. Będę to robił przez całą zimę.
Zupa jesienią jest obowiązkowa. Nie pomyślałam jednak nigdy, że można ją zrobić z tak prostego zestawu składników. Gdy odkryłam prosty przepis rodzinny znajomego z Łodzi, musiałam spróbować. Danie od razu mnie zachwyciło.
Czy zupa może spalać tłuszcz? Jak najbardziej! Gotuję ją z kilku tanich składników i efekt jest niesamowity. Zgubiłam już 3 kilogramy, a smak tej zupy sprawia, że chętnie sięgam po następną porcję. Polecam przepis na tę tanią i smaczną zupę.
Zimny listopad mi niestraszny odkąd mam przepis na tę smaczną i rozgrzewającą zupę. Smakuje wyśmienicie dzięki najlepszym dodatkom. Do tego syci jak żadna inna zupa. Polecam wszystkim przepis, dzięki któremu rozgrzejecie się w zimne dni.
Zupa sycąca, gorąca, zawiesista i pyszna. Z grzankami i zapieczonym serem jest idealnym daniem na zimne dni. Albo na przyjście gości.