Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cebula

Cebula

wątróbka z cebulą i jabłkiem
04.05.2023 22:08 Wsyp łyżeczkę do wątróbki z patelni. Kubki smakowe oszaleją ze szczęścia

Wątróbka z patelni potrafi smakować obłędnie. Zwłaszcza jeśli poddusimy ją z cebulą i jabłkiem i wsypiemy odrobinę oregano. Aromat tego zioła doskonale harmonizuje z całą potrawą i sprawia, że danie nabiera lekkości. Staje się też lżejsze dla żołądka, bo przyprawa poprawia trawienie. 

mizeria
02.05.2023 08:19 Wsyp do mizerii obok koperku. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

Znamy niezawodny sposób na podkręcenie smaku mizerii. Dzięki 1 prostemu dodatkowi ten uwielbiany klasyk nabierze zupełnie nowego wyrazu. Do ogórków ze śmietaną i cebulą dodajcie listki świeżej mięty. Pomysł przywędrował do nas z Turcji i zaczyna robić zawrotną karierę na polskiej ziemi.

Ewa Wachowicz, kaszanka
29.04.2023 19:23 Wachowicz piecze kaszankę z 2 dodatkami. Efekt powala na łopatki

Kaszanka jest produktem, który często trafia na nasze grille. By jednak smakowała doskonale, trzeba wiedzieć z czym ją zestawić. Ewa Wachowicz wpadła na świetny pomysł. Garmażeryjną wędlinę zapieka pod warstwą kiszonej kapusty i cebuli. Koniecznie przetestujcie jej przepis, bo te składniki rewelacyjnie ze sobą harmonizują. 

wkładanie warzyw do lodówki
28.04.2023 13:26 Wsyp do miski i wstaw do lodówki. Dzięki tej sztuczce warzywa dłużej będą świeże

Jak przedłużyć świeżość warzyw, które przechowujemy w lodówce? Odpowiedź na to pytanie może być niemałym zaskoczeniem. Do szuflady, w której trzymasz jarzyny włóż miseczkę z solą. Zapobiegnie ona głównemu powodowi psucia się żywności.

postne kotlety z jajek
22.04.2023 08:43 Posiekaj jajka i dodaj 3 składniki. To połączenie zwala z nóg, w sam raz na obiad

Szukasz pomysłu na szybki obiad bez grama mięsa? Postne kotlety z 4 składników posmakują wszystkim domownikom. Posiekaj ugotowane na twardo jajka i dodaj pozostałe produkty. Kotlety będą gotowe w 30 minut.

własnoręcznie wyhodowany szczypiorek
18.04.2023 20:35 Bez ziemi i doniczki. Jest o wiele łatwiejszy sposób na domowy szczypiorek

Chcesz mieć stały dostęp do świeżego szczypioru? Wyhoduj go samodzielnie. Nie potrzebujesz ogródka, ani nawet doniczki z ziemią. Wystarczy Ci słoik z wodą i dorodna cebula.

ile kosztuje cebula?
13.04.2023 17:17 Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia. Cena kilograma cebuli odbiera mowę

W ciągu ostatniego roku odnotowaliśmy gigantyczny wzrost cen produktów spożywczych. Najbardziej podrożały warzywa, nabiał i pieczywo. Absolutną rekordzistką jest cebula, której cena wzrosła o 263%. 

Krojenie cebuli
11.04.2023 13:19 Całe życie źle kroiłeś cebulę. Ten patent daje ogromną korzyść

Krojenie cebuli nie należy do przyjemnych. Wiele z nas podczas tej czynności boryka się z łzawiącymi oczami. Odpowiednia technika cięcia pozwala uniknąć przykrej niespodzianki. Kluczowe jest usunięcie korzenia warzywa. 

śledzie cytrynowe według przepisu Strzelczyka
07.04.2023 18:22 Zapomnij o oleju i śmietanie. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze śledzie na Wielkanoc

Tomasz Strzelczyk robi śledzie na Wielkanoc zupełnie inaczej niż wszyscy. Zamiast oleju i śmietany wykorzystuje sok z cytryny. Do filetów dodaje również słodkie jabłko, ogórki konserwowe i perłowe cebulki. Gotowe danie nie ma sobie równych.

różne sposoby na faszerowane jajka
30.03.2023 14:38 Żadne pieczarki. Ten farsz do jajek bije je na głowę

Już za chwilę w naszych domach zagości Wielkanoc. Obok żurku i białej kiełbasy nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Jeśli nie macie pomysłu jak je przyrządzić spieszymy z pomocą. Podajemy przepis na prosty, szybki i niezwykle smaczny farsz do jajek. 

kotlety mielone na patelni
28.03.2023 16:05 Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal

Myślicie, że o kotletach mielonych wiecie wszystko? Najlepsza uczta ciągle przed Wami. Usmażcie kotlety jak zwykle, a potem podduście je przez kilka minut pod przykryciem. Potrawa wyjdzie miękka i delikatna, jak spod babcinej ręki.

prosta i pyszna sałatka z kalafiora
27.03.2023 10:48 Zwykła jarzynowa to przeżytek. Ta sałatka bije ją na głowę, sekret tkwi w 1 składniku

Każdy dobrze wie, jak smakuje popularna jarzynowa. Czy znacie jednak przepis na sałatkę z kalafiora? Kilka prostych składników i bezproblemowe wykonanie to tylko niektóre z jej atutów. Pełnię możliwości poznacie przy pierwszym skosztowaniu.

krojenie cebuli
27.03.2023 10:04 Ugryzł chleb i zaczął kroić. Koniec z odwiecznym problemem

Kto nigdy nie popłakał się przy krojeniu cebuli? Niewiele osób może pochwalić się takim osiągnięciem. Na szczęście znamy prosty sposób na to, jak kroić cebulę bez łez. Wystarczy wziąć w zęby kawałek pieczywa.

gotujący się rosół
26.03.2023 11:00 Najlepsze kucharki wrzucają do rosołu ten składnik. Wychodzi nadzwyczaj złocisty

Każda pani domu marzy o złocistym rosole. My wiemy dokładnie, jak taki uzyskać. Nieodłącznym składnikiem wywaru musi być cebula - opalona i to wraz z łupinami. To jednak nie jedyne, o czym należy pamiętać.

Ceny warzyw w marcu biją rekordy
21.03.2023 15:20 „Mam ochotę przeprosić klientów”. Pani z warzywniaka powiedziała całą prawdę

Inflacja dotknęła każdą branżę. Nawet warzywa, które jeszcze nie tak dawno kosztowały grosze, teraz osiągnęły rekordowe ceny. Podrożała nie tylko papryka, czy pomidory, ale nawet marchew, ziemniaki, brukiew. Cena kilograma cebuli dosłownie zwala z nóg. Sprzedawcy warzywniaków i klienci szczerze rozmawiali o obecnej sytuacji.

siostra Anastazja/ sałatka
20.03.2023 22:00 Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowę

Siostra Anastazja wciąż zaskakuje przepisami na pyszności. Tym razem pokazała, jak zrobić sałatkę koperkową. Dodatek orzeźwiającej zieleniny od razu zamienia przekąskę w wiosenny specjał. Nie brak w niej też delikatnego mięsa i kolorowych warzyw. Tę sałatkę z powodzeniem możecie postawić na wielkanocnym stole. 

gotowanie rosołu
19.03.2023 11:12 Jak gotować rosół, by był klarowny? 1 detal jest kluczowy

Apetyczny rosół to taki, który jest klarowny i złocisty. Na jego widok dosłownie ślinka cieknie. Jak jednak gotować tradycyjny wywar, by wyszedł idealny? Oto kilka detali, na które warto zwrócić uwagę. Jednym z nich, przy którym często popełniamy błąd, jest fakt, że mięso na rosół powinno być dokładnie rozmrożone. 

podwójne kotlety schabowe Magdy Gessler
18.03.2023 22:40 Gessler opracowała niezwykłą recepturę na kotlety schabowe. Warto znać ten patent

Polacy uwielbiają kotlety schabowe. A gdyby tak ich smak i aromat dało się pomnożyć dwukrotnie? Na taki genialny pomysł wpadła znana restauratorka Magda Gessler. Jej wersja kotletów zaspokoi każdy, nawet największy apetyt.

krojenie cebuli nożem
17.03.2023 08:43 Zapomnij o krojeniu cebuli nożem. Jest 100 razy lepszy patent

Nie przepadasz za krojeniem cebuli? Od teraz możesz mieć to za sobą o wiele szybciej. Odłóż do szuflady nóż i weź inny kuchenny przyrząd. Cebulę niesłychanie sprawnie pokroisz przy pomocy obieraczki i widelca.

biała kiełbasa na Wielkanoc
14.03.2023 18:15 Okrasa z białej kiełbasy robi rarytas. Będzie przebojem wielkanocnego śniadania

Wielkanoc bez białej kiełbasy to nie Wielkanoc. Jak można zaskoczyć najbliższych tym pozornie prostym przysmakiem? Wypróbuj przepis od znanego i lubianego kucharza. Jego biała kiełbasa z sosem musztardowo-piwnym oczaruje absolutnie wszystkich.

placki z cebuli od Ewy Wachowicz
11.03.2023 14:30 Placki ziemniaczane to przeżytek. Ewa Wachowicz stawia na inne warzywo

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Koniecznie przygotuj placki z cebuli według przepisu Ewy Wachowicz. Placki są proste w przygotowaniu, a podane gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną dosłownie rozpływają się w ustach.

koszt przygotowania sałatki jarzynowej
09.03.2023 16:43 Wyliczyli, ile w tym roku kosztuje zrobienie sałatki jarzynowej. Kwota wbija w fotel

Nie wyobrażasz sobie świąt bez sałatki jarzynowej? Lepiej zacznij na nią oszczędzać. Aktualne ceny nie rozpieszczają, a może być jeszcze gorzej. Wielkanocny specjał może kosztować nas nawet kilkadziesiąt złotych.

wątróbka w śmietanowym sosie
05.03.2023 10:49 Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta

Wątróbka w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulą jest świetnym pomysłem na sycący i pyszny posiłek dla całej rodziny. Usmażona, a następnie podgotowana ze słodką śmietanką wychodzi miękka i niezwykle soczysta.

pajda chleba ze smalcem
04.03.2023 22:10 Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

Z czego robi się smalec? Oczywiście z…fasoli. Roślinny odpowiednik wieprzowego specjału smakuje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jolka do tej pory nie powiedziała mężowi prawdy. I nie ma co ukrywać, wyszło mu to na zdrowie. 

biała kiełbasa z piekarnika. Co zrobić, żeby nie była sucha?
04.03.2023 14:57 Jak upiec białą kiełbasę, żeby była soczysta? Najlepsze kucharki mają 1 trik

Biała kiełbasa będzie idealnie soczysta, kiedy natniesz ją delikatnie, a następnie przesmażysz na oleju. Nie ma lepszego sposobu, aby przyrządzić kultowe danie. Kiełbasę zapiecz z cebulą, czosnkiem i majerankiem. Każdy będzie prosił o dokładkę.

Tatar wołowy nie ściemnieje, kiedy skropisz go sokiem z cytryny
02.03.2023 22:46 Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mistrzowie kuchni mają niezawodny sposób

Tatar ciemnieje pod wpływem powietrza. Naturalny proces możesz w prosty sposób skutecznie spowolnić. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mięso wymieszaj z sokiem z cytryny, a tatar zachowa apetyczny wygląd przez wiele godzin.

wstaw cebulę do lodówki, a nie podrażni oczu podczas krojenia
02.03.2023 18:55 Dlaczego warto wstawić cebulę do lodówki? Dietetyk podał ważny powód

Płaczesz podczas krojenia cebuli? Zastosuj prostą sztuczkę dietetyka klinicznego. Michał Wrzosek zdradził świetny sposób na krojenie warzyw bez łez. Wystarczy wstawić cebulę na kilka minut do lodówki. Schłodzona nie będzie uwalniać związków siarki, które podrażniają oczy.

Fasolka po bretońsku bez namaczania
01.03.2023 21:32 Koniec z namaczaniem. Babcia Ania ma genialny patent na fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest bardzo pożywnym i aromatycznym daniem. Rzadko kiedy mamy jednak odpowiednią ilość czasu, aby je ugotować. Babcia Ania zdradziła, jak obejść problem wielogodzinnego namaczania głównego składnika. Wymyśliła sposób na fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli przyrządza z użyciem fasolki z puszki.