Któż z nas nie uwielbia krokietów? Znamy najlepszy sposób na ich letnią, lżejszą wersję. Wystarczy, że ich farsz zrobisz na bazie młodej kapusty. Takie krokiety będę idealnie komponować się z filiżanką czerwonego barszczu, ale zdadzą egzamin także solo.
Tomasz Strzelczyk ma pyszny pomysł na każdą okazję. Tym razem zadziwił sposobem przyrządzenia młodych ziemniaków. Są tak smaczne, że można je jeść same. Na szczególną uwagę zasługuje jednak ich metoda czyszczenia. Znany kucharz robi to szybko i sprawnie przy użyciu soli.
Nie podawaj kolejny dzień z rzędu zwykłej jajecznicy, bo to nudne. Zobacz, jak łatwo tę potrawę możesz urozmaicić. Wystarczy, że zawiniesz ją w tortillę i całość podsmażysz na patelni. Wnętrze tak przygotowanego placka będzie się po prostu rozpływać w ustach.
Ten patent na przekąskę cebulową zachwyca swoją prostotą, a zarazem efektownością. Na stole prezentuje się znakomicie i robi wrażenie. Smakowo też zachwyca, a jest banalnie prosty. Warto w ten sposób przygotować cebulę.
Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Mamy pyszną i zdrową propozycję. Surówkę z młodej kapusty zrobisz dosłownie w 5 minut. Przepis babci Ewy jest gwarancją smaku. Spróbuj koniecznie.
Rosół jest zupą, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Kojarzy się z domową kuchnią mam i babć. Jest pyszny, sycący i zdrowy. Robert Makłowicz stosuje trick z cebulą. Poznaj, co z nią robi znany kucharz.
Chodzicie na zakupy do hipermarketów? Dokładnie sprawdzajcie, co wkładacie do koszyka. Niektóre produkty absolutnie nie powinny trafić do sprzedaży. Mowa tutaj o zgniłych i zepsutych warzywach.
Czy wiesz, co siostra Anastazja dodaje do surówki? Nie dla każdego ten składnik jest do zaakceptowania. Poza chrupiącą czerwoną kapustą i majonezowym sosem w salaterce kryją się słodkie rodzynki. Skusilibyście się na taki przysmak, czy raczej ominiecie go szerokim łukiem?
Czy wiesz, że pyszny składnik spożywczy masz dosłownie pod stopami? Wystarczy się tylko po niego schylić. Mowa o zdrowej i zaskakująco smacznej pokrzywie. Dodaj do niej kilka produktów, a zyskasz doskonały dodatek do chleba lub makaronu.
Praca z klientem może być ciężkim kawałkiem chleba. To, co pokazała pracownica Żabki na TikToku przechodzi jednak ludzkie pojęcie. Osoby odwiedzające sklep występują do sprzedawców z irracjonalnymi żądaniami. Chęć kupna odkrojonej połówki masła do dopiero preludium do palety zachowań.
Nie wiesz, co zrobić z resztką sałaty? Kucharz pokazał, jak wyczarować z niej coś zupełnie niespodziewanego. A mianowicie orzeźwiający sos. Wystarczy dodać do niej opaloną cebulę i kilka dodatków i całość zblendować. Będziecie przyjemnie zaskoczeni smakiem zielonego specjału o meksykańskich korzeniach.
Myślicie, że wiecie jak kroi się cebulę w pióra? Instruktaż Kucharza Macieja może Was więc zaskoczyć. Okazuje się, że położenie warzywa na desce względem noża ma niebanalne znaczenie. Samemu ciężko na to wpaść.
Wątróbka z patelni potrafi smakować obłędnie. Zwłaszcza jeśli poddusimy ją z cebulą i jabłkiem i wsypiemy odrobinę oregano. Aromat tego zioła doskonale harmonizuje z całą potrawą i sprawia, że danie nabiera lekkości. Staje się też lżejsze dla żołądka, bo przyprawa poprawia trawienie.
Znamy niezawodny sposób na podkręcenie smaku mizerii. Dzięki 1 prostemu dodatkowi ten uwielbiany klasyk nabierze zupełnie nowego wyrazu. Do ogórków ze śmietaną i cebulą dodajcie listki świeżej mięty. Pomysł przywędrował do nas z Turcji i zaczyna robić zawrotną karierę na polskiej ziemi.
Kaszanka jest produktem, który często trafia na nasze grille. By jednak smakowała doskonale, trzeba wiedzieć z czym ją zestawić. Ewa Wachowicz wpadła na świetny pomysł. Garmażeryjną wędlinę zapieka pod warstwą kiszonej kapusty i cebuli. Koniecznie przetestujcie jej przepis, bo te składniki rewelacyjnie ze sobą harmonizują.
Jak przedłużyć świeżość warzyw, które przechowujemy w lodówce? Odpowiedź na to pytanie może być niemałym zaskoczeniem. Do szuflady, w której trzymasz jarzyny włóż miseczkę z solą. Zapobiegnie ona głównemu powodowi psucia się żywności.
Szukasz pomysłu na szybki obiad bez grama mięsa? Postne kotlety z 4 składników posmakują wszystkim domownikom. Posiekaj ugotowane na twardo jajka i dodaj pozostałe produkty. Kotlety będą gotowe w 30 minut.
Chcesz mieć stały dostęp do świeżego szczypioru? Wyhoduj go samodzielnie. Nie potrzebujesz ogródka, ani nawet doniczki z ziemią. Wystarczy Ci słoik z wodą i dorodna cebula.
W ciągu ostatniego roku odnotowaliśmy gigantyczny wzrost cen produktów spożywczych. Najbardziej podrożały warzywa, nabiał i pieczywo. Absolutną rekordzistką jest cebula, której cena wzrosła o 263%.
Krojenie cebuli nie należy do przyjemnych. Wiele z nas podczas tej czynności boryka się z łzawiącymi oczami. Odpowiednia technika cięcia pozwala uniknąć przykrej niespodzianki. Kluczowe jest usunięcie korzenia warzywa.
Tomasz Strzelczyk robi śledzie na Wielkanoc zupełnie inaczej niż wszyscy. Zamiast oleju i śmietany wykorzystuje sok z cytryny. Do filetów dodaje również słodkie jabłko, ogórki konserwowe i perłowe cebulki. Gotowe danie nie ma sobie równych.
Już za chwilę w naszych domach zagości Wielkanoc. Obok żurku i białej kiełbasy nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Jeśli nie macie pomysłu jak je przyrządzić spieszymy z pomocą. Podajemy przepis na prosty, szybki i niezwykle smaczny farsz do jajek.
Myślicie, że o kotletach mielonych wiecie wszystko? Najlepsza uczta ciągle przed Wami. Usmażcie kotlety jak zwykle, a potem podduście je przez kilka minut pod przykryciem. Potrawa wyjdzie miękka i delikatna, jak spod babcinej ręki.
Każdy dobrze wie, jak smakuje popularna jarzynowa. Czy znacie jednak przepis na sałatkę z kalafiora? Kilka prostych składników i bezproblemowe wykonanie to tylko niektóre z jej atutów. Pełnię możliwości poznacie przy pierwszym skosztowaniu.
Kto nigdy nie popłakał się przy krojeniu cebuli? Niewiele osób może pochwalić się takim osiągnięciem. Na szczęście znamy prosty sposób na to, jak kroić cebulę bez łez. Wystarczy wziąć w zęby kawałek pieczywa.
Każda pani domu marzy o złocistym rosole. My wiemy dokładnie, jak taki uzyskać. Nieodłącznym składnikiem wywaru musi być cebula - opalona i to wraz z łupinami. To jednak nie jedyne, o czym należy pamiętać.
Inflacja dotknęła każdą branżę. Nawet warzywa, które jeszcze nie tak dawno kosztowały grosze, teraz osiągnęły rekordowe ceny. Podrożała nie tylko papryka, czy pomidory, ale nawet marchew, ziemniaki, brukiew. Cena kilograma cebuli dosłownie zwala z nóg. Sprzedawcy warzywniaków i klienci szczerze rozmawiali o obecnej sytuacji.
Siostra Anastazja wciąż zaskakuje przepisami na pyszności. Tym razem pokazała, jak zrobić sałatkę koperkową. Dodatek orzeźwiającej zieleniny od razu zamienia przekąskę w wiosenny specjał. Nie brak w niej też delikatnego mięsa i kolorowych warzyw. Tę sałatkę z powodzeniem możecie postawić na wielkanocnym stole.