Fasolka po bretońsku jest bardzo pożywnym i aromatycznym daniem. Rzadko kiedy mamy jednak odpowiednią ilość czasu, aby je ugotować. Babcia Ania zdradziła, jak obejść problem wielogodzinnego namaczania głównego składnika. Wymyśliła sposób na fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli przyrządza z użyciem fasolki z puszki.
Kotlety mielone nie muszą być nudne. Poniżej znajdziesz iście rewolucyjny przepis na tę potrawę. Wypróbuj doskonały patent na smażone kotlety z selera. Lekkie, a zarazem pożywne danie będzie na stole totalnym zaskoczeniem.
Najwyższy czas spróbować czegoś nowego. Okazuje się, że jabłko nie jest jedynym owocem pasującym do smażonej wątróbki. Podmień owoc na słodką gruszkę i przekonaj się, jak doskonale komponuje się ona z tym daniem. Całość idealnie uzupełni kwaskowata suszona żurawina.
Syrop z cebuli znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Anna Lewandowska wyjawiła, jakich składników używa do jego przygotowania. Celebrytka łączy ze sobą dwa rodzaje cebuli — białą i czerwoną — uzyskując jeszcze lepsze efekty. Warto spróbować.
Jeśli lubicie smarowidła do chleba mamy dla Was genialny patent. Przygotujcie pyszną i aromatyczną pastę z wątróbki drobiowej. Odpowiedni stopień wysmażenia zapewni jej gładką konsystencję. Ten przepis z pewnością pozostanie z Wami na dłużej.
Masz w domu makaron, cebulę i serek wiejski? W mig przygotujesz z nich smaczny, tani i bardzo sycący obiad. Danie będzie gotowe w dosłownie kilka minut, a do jego przyrządzenia potrzebujesz wyłącznie 3 składników.
Jakie pierogi są najlepsze na świecie? Oczywiście ruskie, które wyszły spod ręki babci Jadzi. Jej receptura zawiera jeden niezwykły dodatek. Koniecznie wypróbuj przepis na farsz do pierogów ruskich z dodatkiem podsmażonego boczku.Klasyczny przepis na farsz do pierogów ruskich zawiera ziemniaki, twaróg i cebulę. Boczek widuje się raczej w postaci skwarek w okrasie. Babcia Jadzia postawiła przepis na głowie i mięsny dodatek zamknęła w cieście razem z pozostałymi składnikami. Taki zabieg stanowi pyszne zaskoczenie dla wszystkich wielbicieli pierogów.
Zdradzamy sposób na pyszny, pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Jest nim oczywiście zapiekanka makaronowa. Niewątpliwą zaletą tego typu przepisach jest fakt, że robią się praktycznie same. Użycie niedrogich składników sprawia, że ten obiad jest w dodatku bardzo przyjazny dla naszego portfela.We wnętrzu zapiekanki makaronowej znajdziecie sycące mielone mięso. Jego smak wzbogaca podsmażona cebulka i apetyczny zielony szpinak. Całość zapieczona jest oczywiście pod serową kołderką. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.
Masz w domu ziemniaki, cebulę i kawałek żółtego sera? W kilka chwil przygotujesz z nich wyśmienity obiad dla całej rodziny. Warstwowa zapiekanka z patelni zachwyca smakiem i jest bardzo pożywna.Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę szybki obiad, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Nie jest czasochłonny, a do przygotowania dania potrzebujesz produktów, które z pewnością znajdą się w Twojej kuchni.W przepisie na szybki obiad został wykorzystany żółty ser w kostce. Danie możesz urozmaicić np. o parmezan lub cheddar. Wszystko zależy od tego, jaki ser akurat masz w lodówce. Zapiekankę koniecznie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przyprawa doskonale podkreśla smak całej potrawy.Warstwowa zapiekanka z ziemniaków jest naprawdę błyskawiczna. Żeby danie było gotowe w krótkim czasie, koniecznie pokrój warzywa bardzo cienko. Im grubsze plastry ziemniaków, tym zapiekanka będzie potrzebować więcej czasu.
Jeśli masz w swojej lodówce kilka podstawowych składników, możesz wyczarować z nich obłędną sałatkę. Bazę stanowi cebula, ugotowane na twardo jajka oraz tarty żółty ser. Do tego kilka prostych dodatków i intrygujący, nieco ostry w smaku sos. Potrawa sprawdzi się na domowy posiłek oraz na spotkanie w gronie przyjaciół.Wykonanie sałatki jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, a następnie wymieszać je. Danie możesz podawać od razu po przygotowaniu. Czy dasz się skusić?
Kotlety mielone znane są pod rozmaitymi postaciami. Dziś prezentujemy recepturę na tak zwane hreczanyki pochodzące z kuchni rejonu Podkarpacia. Dzięki wymieszaniu mięsa z kaszą gryczaną otrzymujemy danie pożywne, zdrowe i niedrogie w przygotowaniu. Przede wszystkim jednak te kotlety są po prostu pyszne.Nazwa "hreczanyki" wzięła się od bogatego dodatku kaszy gryczanej. Produkt ten pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej, zwanej również hreczką. W regionalnych kotletach mielonych niemniej ważny jest smak podsmażonej cebulki, a także czosnku. Poznajcie pyszne hreczanyki.
Znamy doskonały sposób na tani i smaczny obiad. Sprawdźcie nasz przepis na pieczeń z drobiowego mięsa mielonego. Dzięki zrezygnowaniu ze smażenia mięso jest zdrowsze i mniej tuczące. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne wychodzi to danie.Drobiową pieczeń o intensywnym smaku gyrosa możesz podać nie tylko na obiad. Bo ostudzeniu i pokrojeniu w plastry będzie z niej wyśmienity dodatek na kanapki. Pieczone mięso wypełnione jest chrupiącymi warzywami, które dodatkowo nadają mu soczystości. Po prostu musicie spróbować.
Cukinia jest nie tylko wdzięcznym warzywem do duszenia czy pieczenia. Z powodzeniem można jeść ją również bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Jednym ze sprawdzonych sposobów na to warzywo jest doskonała w smaku surówka. Musicie jej spróbować.Do przyrządzenia tej pysznej surówki potrzebujecie jedynie 2 warzyw. Do tego przyda się też garstka przypraw. Dodatek octu jabłkowego zapewnia intrygujący, nieco ostrawy smak. Aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, surówka przed podaniem musi spędzić w lodówce przynajmniej 24 godziny, a najlepiej 2 doby.
Zimne nóżki są tradycyjną przystawką, która często gości na naszych stołach. Dzięki dużej zawartości warzyw oraz kolagenu wpływają korzystnie na nasz organizm. Jeśli chcesz sprawić, by danie było jeszcze zdrowsze, po zastygnięciu galarety usuń z jej powierzchni warstwę tłuszczu. Wytrawna galareta będzie dzięki temu mniej kaloryczna, a przy tym zachowa swój cenny smak.Sztuka przyrządzania zimnych nóżek polega na długim ich gotowaniu. To właśnie wtedy z kości wydobywa się kolagen, który powoduje późniejsze zastygnięcie galarety. Składnik ten korzystnie wpływa na nasze stawy, ścięgna i więzadła. Pomaga w stanach zapalnych i przy reumatyzmie. Poprawia tez kondycję skóry, włosów i paznokci. Tym specjałem przygotowywanym z całkowicie naturalnych produktów warto raczyć się przy każdej okazji. Zwłaszcza po uprzednim usunięciu z niego nadmiaru tłuszczu.
Surówka z czerwonej kapusty wyśmienicie komponuje się z rozmaitymi daniami naszej kuchni. Pasuje do różnego rodzaju mięs, świetnie współgra także z rybami. Jest smaczna, zdrowa i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Nie bez powody od lat przygotowują ją najlepsze kucharki na świecie, czyli nasze babcie.Czerwona kapusta charakteryzuje się wyjątkowo twardymi liśćmi. Z tego względu przed przyrządzeniem z niej surówki babcia parzy warzywo w garnku z gorącą wodą. Pod wpływem tego działania kapusta traci swój intensywny kolor, na szczęście jest prosty sposób na jego przywrócenie. Wystarczy nieco soku z cytryny aby nasz dodatek obiadowy nie tylko doskonale smakował, ale też wyglądał.
Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.
Szare kluski są wyśmienitym pomysłem na proste i niezwykle smaczne danie. Przygotowuje się je z ciasta na bazie ziemniaków i mąki. Aby uczynić z nich pełnowartościową i sycącą potrawę warto przygotować do klusek aromatyczną okrasę z wędzonego boczku. Takie danie niejednego pozytywnie zaskoczy.Do przyrządzenia szarych klusek najlepiej wybrać mączyste odmiany ziemniaków. W sklepach są one oznaczone kategorią C. Należą do niej takie odmiany jak na przykład agnes, jurata czy bryza. Dzięki wysokiej zawartości skrobi ciasto z takich ziemniaków będzie miało odpowiednią konsystencję.
Cebula w wielu odsłonach smakuje znakomicie. Marynowana wersja jednak jest o wiele lepsza niż warzywo pieczone bez dodatków czy smażone na rumiano. Przygotowanie pełnego aromatu zestawu przypraw jest niezwykle proste, więc warto spróbować.Cebula marynowana znajdzie wielu amatorów. Delikatne, aromatyczne i pięknie skarmelizowane warzywo z pieca będzie stanowiło znakomity dodatek do dań lub samodzielną przystawkę. Raz spróbujecie, a jeszcze nie raz przygotujecie.
Czy wiecie, jak smażyć cebulę, by wyszła miękka i słodka? Wielu z nas soli ją, by podkreślić naturalny smak warzywa. Nie jest to błąd, ale dodanie odrobiny cukru przyniesie o wiele lepsze efekty. Musicie spróbować.Delikatna, skarmelizowana cebula będzie świetnym dodatkiem do dań mącznych czy kanapek. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji i smaku warzywa ułatwi nam dodanie odrobiny cukru. Zastąpcie nią sól i przekonajcie się sami, jak przyjemna w odbiorze stanie się smażona cebulka.
Zapomnij o kupnym smalcu. O wiele smaczniejsze smarowidło ze słoniny i boczku zrobisz w swojej kuchni. Do smalcu dodaj cebulę, czosnek i jabłko. Pamiętaj również o solidnej porcji majeranku. Domowy smalec będzie aksamitny i pyszny, kiedy dodasz do niego kilka łyżek mleka.Domowy smalec przyrządzony według babcinej receptury jest o wiele smaczniejszy niż kupny produkt. Oczywiście możemy trafić na dobry jakościowy smalec z marketu, jednak wtedy będzie on o wiele droższy i będziemy mieć go niewiele. W tej samej cenie zrobimy kilka słoiczków domowego smalcu. Do domowego smalcu zawsze dodajemy jabłko, cebulę, czosnek i majeranek. To dzięki tym składnikom, smarowidło jest przepyszne i nie smakuje jak sam tłuszcz. Babcie do smalcu dodają również mleko. Mleko wzmacnia kolor smarowidła, poprawia smak i konsystencję.Nie ma nic lepszego niż domowy smalec z mięsnymi skwarkami, świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym. Smalec zrobimy błyskawicznie. Domowe smarowidło będzie gotowe tego samego dnia. Możemy wykorzystać je również do przygotowania jajecznicy.
Szukasz pomysłu na szybkie danie? Przygotuj pyszny obiad z patelni według przepisu Tomasza Strzelczyka. Kucharz najpierw podsmaża ziemniaki, potem dodaje pokrojoną kiełbasę i cebulę. Po podduszeniu całość zamienia się w wyśmienitą, sycącą potrawę.Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, dzieli się z fanami przepisami na kultowe dania w zupełnie nowej odsłonie. Zdradza również triki kulinarne, które warto stosować podczas gotowania. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis na obiad z patelni, który został wykorzystany w artykule.Obiad z patelni z przepisu Strzelczyka jest daniem, które przygotujemy w dosłownie kilka minut. Jednogarnkowa potrawa z kiełbasy, ziemniaków i cebuli jest niezwykle aromatyczna i doskonale doprawiona. Znany kucharz dodaje do niej liście laurowe, ząbki czosnku i domowy bulion.Strzelczyk radzi, by kiełbasę ponacinać przed smażeniem. To świetny sposób, dzięki któremu wędlina ładnie się przyrumieni, a nadmiar tłuszczu wytopi się pod wpływem wysokiej temperatury. Ziemniaki również podsmażamy, nie gotujemy. Wtedy będą miały złocistą, chrupiącą skórkę.
Tomasz Strzelczyk bez ogródek stwierdził, że zna przepis na najpyszniejsze kotlety mielone na świecie. Jego pewność siebie bierze się z nietypowego składnika, który dodaje do mięsa. Okazuje się, że znany kucharz stawia na tarte jabłko. Soczysty owoc robi w tym daniu kolosalną różnicę.Dodajesz do kotletów mielonych tartą cebulę? Idź o krok dalej i zetrzyj dodatkowo kawałek jabłka. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, nie przyrządza kotletów w inny sposób. Przekonaj się, jak wspaniale smakują.
Cebula zazwyczaj jest przez nas smażona i dodawana do dań. A gdyby tak upiec ją i zjeść z odrobiną soli? Receptura ze starej książki kulinarnej nie ma sobie równych. Pełne smaku i przyjemnie rozpływające się w ustach warzywo z pewnością was zachwyci. Dobrze przyrządzona cebula będzie pełna smaku i aromatyczna. Upieczenie jest świetnym sposobem na zachowanie wszystkiego, co w niej najlepsze wewnątrz. Kierując się prostymi wskazówkami z początków XIX wieku, przygotujemy wspaniały rarytas, który skradnie niejedno serce.
Cebula jest jednym z często wykorzystywanych w naszej kuchni warzyw. W ostatnim czasie niestety znacznie zdrożała. Z czego wynika taka sytuacja i czy należy obawiać się całkowitego braku popularnego składnika? Wyjaśniamy. Sytuacja ekonomiczna na świecie jest złożona i trudna. Pandemia, wojna w Ukrainie i zeszłoroczne susze dość mocno wpłynęły na ceny i dostępność wielu produktów. Podwyżki nie ominęły też warzyw. Jak podali eksperci, znacznie wzrósł eksport świeżych polskich warzyw. Efektem jest między innymi wyższy koszt nabycia cebuli.
Ewa Wachowicz podzieliła się swoim nietuzinkowym przepisem na śledzie. Zapomnij o przygotowywaniu ich w śmietanie. Znana dziennikarka swoje śledzie przyrządza na wzór ryby po grecku. Musimy przyznać, że to rewelacyjny pomysł.Do przygotowania śledzi po grecku Ewy Wachowicz potrzebujesz zaledwie kilku składników. Przyrządzenie potrawy jest banalnie proste. Takie śledzie z pewnością pozytywnie zaskoczą niejednego gościa. Ewa Wachowicz słynie z doskonałego wyczucia smaku.
Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na surówkę idealną. Jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań obiadowych. Możesz przyrządzić ją o każdej porze roku, a koszt niezbędnych produktów jest niewygórowany. Czyż można oczekiwać od surówki czegoś więcej?Surówka Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, przygotowana jest na bazie kiszonych ogórków. Ich kwaskowaty smak równoważy słodka biała kapusta. Do tego nieco czerwonej cebuli i oszałamiający sos. Będziecie totalnie zaskoczeni tym smakiem.
Wątróbka jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Żeby jednak smakowała, jak należy, trzeba ją odpowiednio przyrządzić. Dziś powiemy Wam, jak smażyć wątróbkę, by nie była twarda. Warto poznać najważniejsze zasady jej przyrządzania.Wątróbkę zawsze smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu i bez dodatku soli. To właśnie ta przyprawa sprawia, że mięso staje się twarde. Wątróbkę dopraw solą i pieprzem po wyłożeniu na talerz. Jeśli nie lubisz charakterystycznej goryczki, możesz się jej pozbyć. Wystarczy, że mięso namoczysz wcześniej w maślance lub mleku.Aby wątróbka była soczysta i doskonale usmażona, musisz pokroić ją na kawałki podobnej wielkości. To bardzo ważne, ponieważ mięso powinno być poddane obróbce termicznej nie dłużej niż 5 minut na stronę. Jak smażyć wątróbkę? Jeśli kawałki wątróbki nie będą podobnej wielkości, niektóre będą przesmażone i twarde, a inne jeszcze krwiste w środku.Przed smażeniem wątróbki, zeszklij na oleju posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki jabłko. Solidnie oprósz majerankiem i przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Gdy już będzie gotowa, dodaj cebulę z jabłkiem, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Całość oprósz solą i pieprzem.
Zapach smażonej cebulki momentalnie rozbudza nasz apetyt. Trzymane na patelni warzywo roztacza wokół siebie niezapomniany aromat. Sprawdź, jak zeszklić cebulę, aby idealnie podkreślić jej smak. Tak naprawdę wystarczy dodać do niej odrobinę soli.Podsmażona cebulka jest wspaniałym dodatkiem do rozmaitych dań. Warzywo w takiej formie powszechnie możemy spotkać w przepisach kuchni polskiej i nie tylko. Dowiedz się, jak zeszklić cebulę, żeby za każdym razem zachwycała smakiem. Ta pozornie banalna czynność ma kilka zasad.