Apetyczny rosół to taki, który jest klarowny i złocisty. Na jego widok dosłownie ślinka cieknie. Jak jednak gotować tradycyjny wywar, by wyszedł idealny? Oto kilka detali, na które warto zwrócić uwagę. Jednym z nich, przy którym często popełniamy błąd, jest fakt, że mięso na rosół powinno być dokładnie rozmrożone.
Polacy uwielbiają kotlety schabowe. A gdyby tak ich smak i aromat dało się pomnożyć dwukrotnie? Na taki genialny pomysł wpadła znana restauratorka Magda Gessler. Jej wersja kotletów zaspokoi każdy, nawet największy apetyt.
Nie przepadasz za krojeniem cebuli? Od teraz możesz mieć to za sobą o wiele szybciej. Odłóż do szuflady nóż i weź inny kuchenny przyrząd. Cebulę niesłychanie sprawnie pokroisz przy pomocy obieraczki i widelca.
Wielkanoc bez białej kiełbasy to nie Wielkanoc. Jak można zaskoczyć najbliższych tym pozornie prostym przysmakiem? Wypróbuj przepis od znanego i lubianego kucharza. Jego biała kiełbasa z sosem musztardowo-piwnym oczaruje absolutnie wszystkich.
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Koniecznie przygotuj placki z cebuli według przepisu Ewy Wachowicz. Placki są proste w przygotowaniu, a podane gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną dosłownie rozpływają się w ustach.
Nie wyobrażasz sobie świąt bez sałatki jarzynowej? Lepiej zacznij na nią oszczędzać. Aktualne ceny nie rozpieszczają, a może być jeszcze gorzej. Wielkanocny specjał może kosztować nas nawet kilkadziesiąt złotych.
Wątróbka w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulą jest świetnym pomysłem na sycący i pyszny posiłek dla całej rodziny. Usmażona, a następnie podgotowana ze słodką śmietanką wychodzi miękka i niezwykle soczysta.
Z czego robi się smalec? Oczywiście z…fasoli. Roślinny odpowiednik wieprzowego specjału smakuje tak, że nikt nie zauważy różnicy. Jolka do tej pory nie powiedziała mężowi prawdy. I nie ma co ukrywać, wyszło mu to na zdrowie.
Biała kiełbasa będzie idealnie soczysta, kiedy natniesz ją delikatnie, a następnie przesmażysz na oleju. Nie ma lepszego sposobu, aby przyrządzić kultowe danie. Kiełbasę zapiecz z cebulą, czosnkiem i majerankiem. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Tatar ciemnieje pod wpływem powietrza. Naturalny proces możesz w prosty sposób skutecznie spowolnić. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mięso wymieszaj z sokiem z cytryny, a tatar zachowa apetyczny wygląd przez wiele godzin.
Płaczesz podczas krojenia cebuli? Zastosuj prostą sztuczkę dietetyka klinicznego. Michał Wrzosek zdradził świetny sposób na krojenie warzyw bez łez. Wystarczy wstawić cebulę na kilka minut do lodówki. Schłodzona nie będzie uwalniać związków siarki, które podrażniają oczy.
Fasolka po bretońsku jest bardzo pożywnym i aromatycznym daniem. Rzadko kiedy mamy jednak odpowiednią ilość czasu, aby je ugotować. Babcia Ania zdradziła, jak obejść problem wielogodzinnego namaczania głównego składnika. Wymyśliła sposób na fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli przyrządza z użyciem fasolki z puszki.
Kotlety mielone nie muszą być nudne. Poniżej znajdziesz iście rewolucyjny przepis na tę potrawę. Wypróbuj doskonały patent na smażone kotlety z selera. Lekkie, a zarazem pożywne danie będzie na stole totalnym zaskoczeniem.
Najwyższy czas spróbować czegoś nowego. Okazuje się, że jabłko nie jest jedynym owocem pasującym do smażonej wątróbki. Podmień owoc na słodką gruszkę i przekonaj się, jak doskonale komponuje się ona z tym daniem. Całość idealnie uzupełni kwaskowata suszona żurawina.
Syrop z cebuli znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Anna Lewandowska wyjawiła, jakich składników używa do jego przygotowania. Celebrytka łączy ze sobą dwa rodzaje cebuli — białą i czerwoną — uzyskując jeszcze lepsze efekty. Warto spróbować.
Jeśli lubicie smarowidła do chleba mamy dla Was genialny patent. Przygotujcie pyszną i aromatyczną pastę z wątróbki drobiowej. Odpowiedni stopień wysmażenia zapewni jej gładką konsystencję. Ten przepis z pewnością pozostanie z Wami na dłużej.
Masz w domu makaron, cebulę i serek wiejski? W mig przygotujesz z nich smaczny, tani i bardzo sycący obiad. Danie będzie gotowe w dosłownie kilka minut, a do jego przyrządzenia potrzebujesz wyłącznie 3 składników.
Jakie pierogi są najlepsze na świecie? Oczywiście ruskie, które wyszły spod ręki babci Jadzi. Jej receptura zawiera jeden niezwykły dodatek. Koniecznie wypróbuj przepis na farsz do pierogów ruskich z dodatkiem podsmażonego boczku.Klasyczny przepis na farsz do pierogów ruskich zawiera ziemniaki, twaróg i cebulę. Boczek widuje się raczej w postaci skwarek w okrasie. Babcia Jadzia postawiła przepis na głowie i mięsny dodatek zamknęła w cieście razem z pozostałymi składnikami. Taki zabieg stanowi pyszne zaskoczenie dla wszystkich wielbicieli pierogów.
Zdradzamy sposób na pyszny, pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Jest nim oczywiście zapiekanka makaronowa. Niewątpliwą zaletą tego typu przepisach jest fakt, że robią się praktycznie same. Użycie niedrogich składników sprawia, że ten obiad jest w dodatku bardzo przyjazny dla naszego portfela.We wnętrzu zapiekanki makaronowej znajdziecie sycące mielone mięso. Jego smak wzbogaca podsmażona cebulka i apetyczny zielony szpinak. Całość zapieczona jest oczywiście pod serową kołderką. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.
Masz w domu ziemniaki, cebulę i kawałek żółtego sera? W kilka chwil przygotujesz z nich wyśmienity obiad dla całej rodziny. Warstwowa zapiekanka z patelni zachwyca smakiem i jest bardzo pożywna.Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę szybki obiad, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Nie jest czasochłonny, a do przygotowania dania potrzebujesz produktów, które z pewnością znajdą się w Twojej kuchni.W przepisie na szybki obiad został wykorzystany żółty ser w kostce. Danie możesz urozmaicić np. o parmezan lub cheddar. Wszystko zależy od tego, jaki ser akurat masz w lodówce. Zapiekankę koniecznie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przyprawa doskonale podkreśla smak całej potrawy.Warstwowa zapiekanka z ziemniaków jest naprawdę błyskawiczna. Żeby danie było gotowe w krótkim czasie, koniecznie pokrój warzywa bardzo cienko. Im grubsze plastry ziemniaków, tym zapiekanka będzie potrzebować więcej czasu.
Jeśli masz w swojej lodówce kilka podstawowych składników, możesz wyczarować z nich obłędną sałatkę. Bazę stanowi cebula, ugotowane na twardo jajka oraz tarty żółty ser. Do tego kilka prostych dodatków i intrygujący, nieco ostry w smaku sos. Potrawa sprawdzi się na domowy posiłek oraz na spotkanie w gronie przyjaciół.Wykonanie sałatki jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, a następnie wymieszać je. Danie możesz podawać od razu po przygotowaniu. Czy dasz się skusić?
Kotlety mielone znane są pod rozmaitymi postaciami. Dziś prezentujemy recepturę na tak zwane hreczanyki pochodzące z kuchni rejonu Podkarpacia. Dzięki wymieszaniu mięsa z kaszą gryczaną otrzymujemy danie pożywne, zdrowe i niedrogie w przygotowaniu. Przede wszystkim jednak te kotlety są po prostu pyszne.Nazwa "hreczanyki" wzięła się od bogatego dodatku kaszy gryczanej. Produkt ten pozyskiwany jest z gryki zwyczajnej, zwanej również hreczką. W regionalnych kotletach mielonych niemniej ważny jest smak podsmażonej cebulki, a także czosnku. Poznajcie pyszne hreczanyki.
Znamy doskonały sposób na tani i smaczny obiad. Sprawdźcie nasz przepis na pieczeń z drobiowego mięsa mielonego. Dzięki zrezygnowaniu ze smażenia mięso jest zdrowsze i mniej tuczące. Będziecie zaskoczeni, jak pyszne wychodzi to danie.Drobiową pieczeń o intensywnym smaku gyrosa możesz podać nie tylko na obiad. Bo ostudzeniu i pokrojeniu w plastry będzie z niej wyśmienity dodatek na kanapki. Pieczone mięso wypełnione jest chrupiącymi warzywami, które dodatkowo nadają mu soczystości. Po prostu musicie spróbować.
Cukinia jest nie tylko wdzięcznym warzywem do duszenia czy pieczenia. Z powodzeniem można jeść ją również bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Jednym ze sprawdzonych sposobów na to warzywo jest doskonała w smaku surówka. Musicie jej spróbować.Do przyrządzenia tej pysznej surówki potrzebujecie jedynie 2 warzyw. Do tego przyda się też garstka przypraw. Dodatek octu jabłkowego zapewnia intrygujący, nieco ostrawy smak. Aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, surówka przed podaniem musi spędzić w lodówce przynajmniej 24 godziny, a najlepiej 2 doby.
Zimne nóżki są tradycyjną przystawką, która często gości na naszych stołach. Dzięki dużej zawartości warzyw oraz kolagenu wpływają korzystnie na nasz organizm. Jeśli chcesz sprawić, by danie było jeszcze zdrowsze, po zastygnięciu galarety usuń z jej powierzchni warstwę tłuszczu. Wytrawna galareta będzie dzięki temu mniej kaloryczna, a przy tym zachowa swój cenny smak.Sztuka przyrządzania zimnych nóżek polega na długim ich gotowaniu. To właśnie wtedy z kości wydobywa się kolagen, który powoduje późniejsze zastygnięcie galarety. Składnik ten korzystnie wpływa na nasze stawy, ścięgna i więzadła. Pomaga w stanach zapalnych i przy reumatyzmie. Poprawia tez kondycję skóry, włosów i paznokci. Tym specjałem przygotowywanym z całkowicie naturalnych produktów warto raczyć się przy każdej okazji. Zwłaszcza po uprzednim usunięciu z niego nadmiaru tłuszczu.
Surówka z czerwonej kapusty wyśmienicie komponuje się z rozmaitymi daniami naszej kuchni. Pasuje do różnego rodzaju mięs, świetnie współgra także z rybami. Jest smaczna, zdrowa i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Nie bez powody od lat przygotowują ją najlepsze kucharki na świecie, czyli nasze babcie.Czerwona kapusta charakteryzuje się wyjątkowo twardymi liśćmi. Z tego względu przed przyrządzeniem z niej surówki babcia parzy warzywo w garnku z gorącą wodą. Pod wpływem tego działania kapusta traci swój intensywny kolor, na szczęście jest prosty sposób na jego przywrócenie. Wystarczy nieco soku z cytryny aby nasz dodatek obiadowy nie tylko doskonale smakował, ale też wyglądał.
Niewiele rzeczy zachwyca smakiem tak bardzo, jak przygotowana własnoręcznie wędlina. Doskonale wie o tym babcia Stasia. Swoim wyśmienitym boczkiem na kanapki rozpieszcza domowników na co dzień i od święta. Dzięki gotowaniu w wywarze z dodatkiem cebuli w łupinach mięso wychodzi za każdym razem niezwykle apetyczne i soczyste.Surowy boczek, poza cebulą, wymaga także użycia nieobranego czosnku. Oba aromatyczne składniku oddają podczas gotowania swój intensywny smak. Obgotowany boczek babcia Stasia naciera mieszanką przypraw i odstawia do chłodzenia. Przygotowanie wyśmienitej domowej wędliny nie może być prostsze.
Szare kluski są wyśmienitym pomysłem na proste i niezwykle smaczne danie. Przygotowuje się je z ciasta na bazie ziemniaków i mąki. Aby uczynić z nich pełnowartościową i sycącą potrawę warto przygotować do klusek aromatyczną okrasę z wędzonego boczku. Takie danie niejednego pozytywnie zaskoczy.Do przyrządzenia szarych klusek najlepiej wybrać mączyste odmiany ziemniaków. W sklepach są one oznaczone kategorią C. Należą do niej takie odmiany jak na przykład agnes, jurata czy bryza. Dzięki wysokiej zawartości skrobi ciasto z takich ziemniaków będzie miało odpowiednią konsystencję.