Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Paprykarz
17.10.2021 02:00 Przepis na kultowy paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński jest jednym z najbardziej znanych przetworów rybnych, jakie można dostać w polskich sklepach. Nie musisz wcale za każdym razem kupować go gotowego. Z podstawowych i tanich składników zrobisz go zupełnie samodzielnie. Paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60. XX w. po to, aby w wydajny sposób móc zagospodarować odpady po obróbce ryb. W recepturze znalazły się różne egzotyczne przyprawy jak ostra afrykańska papryczka pima, czy pulpa pomidorowa z Bałkan. Dzisiaj paprykarz nie jest już tak popularny, jak kiedyś, jednak cały czas ma wielu zwolenników. Jeśli tęsknisz do oryginalnego smaku paprykarza i chciałbyś spróbować go jeszcze raz - sporządź go wedle poniższego przepisu.

Rosół
17.10.2021 02:00 Przepis na rosół z XVII wieku. Dziś może budzić wielkie emocje

Rosół na przestrzeni wieków przygotowywany był z najróżniejszych składników. W XVII wieku do rosołu dodawano pewien kontrowersyjne składniki - mowa o wątróbce oraz żołądkach drobiowych. Warto jednak pamiętać, że jest on wyjątkowo pożywny i pełen smaku. Rosół z wątróbką drobiową jest najstarszym przepisem znalezionym w polskich książkach kucharskich. Receptura ta bowiem pochodzi z XVII-wiecznej książki kucharskiej "Compendium Ferculorum" autorstwa Stanisława Czarneckiego. Podstawą tej zupy są różnorodne rodzaje mięs oraz aromatycznych warzyw. Tylko w taki sposób można uzyskać rosół o należytej głębi smaku, który jest bardzo intensywny i przepyszny. Przepis na rosół z XVII wiekuSkładniki:1 kg wołowiny1 kg kurczakadwie szyje indyczekilka wątróbek drobiowychkilka żołądków indyczych1 włoszczyzna1 cebulasólpieprz4 ziarna ziela angielskiego3 liście lauroweświeża natka pietruszkiWszystkie mięsa poza wątróbką należy włożyć do garnka, zalać zimną wodą i postawić na gazie o średniej mocy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika do minimum i pozwól gotować się przez 1 godzinę. Po tym czasie wrzuć do wywaru pokrojone i umyte warzywa, opaloną cebulę oraz wszystkie przyprawy poza solą. Gotuj rosół przez 2 godziny. Na sam koniec wrzuć do wywaru wątróbkę. Gotuj ją przez jakieś 15 minut. Przecedź bulion, mięso oczyść z kości i dodaj do zupy. Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Podawaj z makaronem oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.Źródło zdjęcia: canva/photovs, Getty ImagesDziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla SmakoszyArtykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczaneCzym najlepiej przykryć potrawę w lodówce?Prosty sposób na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mieloneźródło: tygodnikzamojski.plZapraszamy na nasz Instagram

Naleśniki z nadzieniem
16.10.2021 02:00 Co robić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni podczas smażenia?

Smażenie naleśników części z nas sprawia niemałą trudność. Najczęściej problemem jest przywieranie ciasta. Nasze babcie znały sekret, który pomaga go uniknąć. Ciepłe i nadziane smacznym farszem naleśniki to marzenie każdego smakosza. Do wyboru jest wiele wariantów. Warzywa, mięso, konfitury, a nawet kremy orzechowe — wszystko to znaleźć może się znaleźć w naszym naleśniku. Danie jest uniwersalne, ale i niełatwe do przygotowania. Z prezentowanym przez nas przepisem i małą wskazówką, będzie jednak znacznie łatwiej. Wystarczy, że będziecie podążać za instrukcją, a wasze naleśniki zachwycą wyglądem i smakiem.

Kotlet po parysku
16.10.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mielone

Klasyczne kotlety, najczęściej schabowe, jeśli są podawane zbyt często, mogą szybko się znudzić. Dlatego prezentujemy kotlety po parysku z piersi kurczaka. Są delikatne, soczyste i wspaniale chrupią podczas jedzenia. Kotlety po parysku różnią się tradycyjnej wersji sposobem wykonania panierki. Zamiast bułki tartej, mięso obtacza się w mące pszennej, a na jeden plaster kurczaka przypada jedno jajko. Są banalnie proste i wyjątkowo szybkie w gotowaniu, dlatego stanowią świetną opcję obiadową. Warto podać je z surówką ze świeżej marchewki i jabłka oraz łódeczek ziemniaczanych.

Przepis na zupę ogórkową w formie kremu
15.10.2021 02:00 Przepis na zupę ogórkową w formie kremu

Zupy kremy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Są bardzo aromatyczne, warzywne i wyraziste w smaku. Zupę ogórkową w formie kremu przygotujesz w 20 minut, jest więc doskonałą propozycją na pyszny i zarazem szybki obiad. Poznaj prosty przepis na zupę ogórkową w formie kremu.Zupę ogórkową przygotowujemy głównie w formie klasycznej zupy, z samych warzyw lub wkładką mięsną. Zupa ogórkowa w formie kremu smakuje równie dobrze, ma świeży, zielony kolor i jest bardzo pożywna i aromatyczna. Zupa ogórkowa posmakuje również nawet największym niejadkom, a Ty dostarczysz im wszystkich niezbędnych w diecie warzyw, witamin i minerałów. Zupa ogórkowa w formie kremu jest świetnym pomysłem na uroczysty obiad lub święta, ponieważ wygląda bardzo wykwintnie. Podaj ją z grzankami ziołowymi, groszkiem lub pieczywem czosnkowym. Udekoruj plastrami ogórków gruntowych i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i na nowo odkryj jej wyjątkowy smak i piękny wygląd.Zupę krem przygotujesz z każdych warzyw. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny i szybki obiad-tu znajdziesz dwa sprawdzone przepisy na krem z marchewki. Prosty i niezwykle aromatyczny.

Makłowicz zdradził, jakiego dodatku nie akceptuje w rosole
15.10.2021 02:00 Makłowicz zdradził, jakiego dodatku nie akceptuje w rosole

Robert Makłowicz poznał w swoim życiu najróżniejsze smaki, dlatego ma dobrze wypracowany gust. Według niego szokujące jest podanie rosołu z ziemniakami. Dla eksperta taki wersja tej klasycznej zupy jest nie do przyjęcia. Robert Makłowicz zwiedził wiele krajów, gdzie miał okazję spróbować niekiedy nawet bardzo kontrowersyjnych dań. Jedną z takich potraw są, chociażby serca węży, które zdołał zjeść, będąc w Wietnamie. - Niespecjalnie mnie szokują rzeczy z innych kultur, bo są po prostu z innych kultur. Kultury są inne i różne. Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - wyjawił Makłowicz w rozmowie z portalem Onte.pl

 Przepyszna jajecznica w tortilli
14.10.2021 02:00 Przepyszna jajecznica w tortilli - przepis krok po kroku

Jajecznica w tortilli jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki lunch, czy pożywną kolację. Ciepła, zapieczona tortilla z aromatyczną i delikatną jajecznicą ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi smakuje wybornie, jest sycąca i doda Ci energii na cały dzień. Poznaj prosty przepis na przepyszną jajecznicę w tortilli.Tortilla jest klasycznym plackiem kuchni meksykańskiej. Jej uniwersalny smak sprawił, że placek cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i jest wykorzystywany zarówno do dań meksykańskich, jak i jajecznicy, kurczaka i wielu innych, wspaniałych potraw. Tortillę możesz złożyć na pół lub zwinąć ją w popularnego wrapa. Placek smakuje doskonale na ciepło, zapieczony na patelni grillowej. Jeśli masz opiekacz grillowy, gotowe danie możesz dodatkowo zapiec przez kilka minut, aby tortilla nabrała złocistego koloru i była lekko chrupiąca.Jajecznica w tortilli smakuje równie dobrze w towarzystwie świeżych liści szpinaku. Tu znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na jajecznicę ze szpinakiem i gałką muszkatołową.

Jajecznica ze szczypiorkiem
14.10.2021 02:00 Jajecznica ze szczypiorkiem - pysznie i prosto

Jajecznica ze szczypiorkiem jest wprost idealnym pomysłem na dobry początek dnia. Jest smaczna, świeża, delikatna. Dolej odrobinę mleka do jajek i uzyskaj puszyste i niezwykle pożywne śniadanie, które doda Ci energii na cały dzień. Sprawdź, jak przygotować pyszną jajecznicę ze szczypiorkiem.Jajecznica jest jedną z najprostszych propozycji śniadaniowych. Jest aksamitna, delikatna i niezwykle sycąca. Jajecznicę ze szczypiorkiem przygotujesz w zaledwie kilka minut. Podaj ją z jeszcze ciepłym chlebem - tak smakuje najlepiej. Jajka przed smażeniem dokładnie roztrzep z mlekiem, dzięki czemu jajecznica będzie bardziej miękka, puszysta i aksamitna.Jajecznica ze szczypiorkiem jest zdrowym i pożywnym posiłkiem. Jajka są źródłem wapnia, fosforu, żelaza i witaminy B2. Związki te wzmacniają kości, odporność, zapobiegają chorobom krwi i anemii. Witamina B2 natomiast jest niezbędną do życia witaminą, ponieważ wspiera wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie. Jej niedobór grozi bardzo poważnymi dolegliwościami i chorobami. Do jajecznicy możesz dodać ulubione dodatki. Wykorzystaj również sezon na najlepsze grzyby i przygotuj aksamitną jajecznicą z kurkami. Jest mocno aromatyczna i doskonała na początek dnia.

Zupa kalafiorowa
14.10.2021 02:00 Fantastyczna zupa kalafiorowa z curry

Zupa kalafiorowa to doskonały sposób na lekki posiłek, który dostarczy dużo wartości odżywczych, a przy okazji rozgrzeje. O wspaniały smak dba przyprawa curry, która nadaje zupie dodatkowego koloru. Gotując ją, w całym domu będzie unosił się piękny zapach. Zupa kalafiorowa może być rozwiązaniem idealnym dla tych, którzy w swoich lodówkach mają zatrzęsienie warzyw. Zalegające produkty można wykorzystać do zrobienia tej smacznej zupy. Sam proces gotowania jest wyjątkowo banalny i szybki, więc nie spędzi się w kuchni wielu godzin. Dlatego każdy, kto nie ma zbyt dużo czasu, może cieszyć się zdrowym obiadem.

Zupa ogórkowa prosty przepis
14.10.2021 02:00 Zupa ogórkowa prosty przepis - będzie gotowa w chwilę

Zupa ogórkowa jest pożywną i niskokaloryczną zupą, która posmakuje wszystkim domownikom. Przygotowana na aromatycznym bulionie, z ziemniakami, koperkiem i kiszonymi ogórkami błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj prosty przepis na genialną zupę ogórkową.Ogórki kiszone są moimi ulubionymi przetworami na zimę. Wykorzystuję je jako dodatek do obiadu, sałatek, kroję na kanapkę. Ogórki kiszone smakują również doskonale w zupie ogórkowej dając jej mocny smak i aromat. Ogórki kiszone od lat znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wzmacniają układ odpornościowy, walczą z przeziębieniem i grypą. Ogórki kiszone sprzyjają utracie tkanki tłuszczowej, oczyszczają organizm z toksyn i przyspieszają odbudowę naturalnej flory bakteryjnej, co jest szczególnie istotne po antybiotykoterapii i przewlekłych problemach trawiennych.Najlepszy smak zupy ogórkowej uzyskasz z domowych, kiszonych ogórków. Tu znajdziesz łatwy sposób na doskonałe ogórki kiszone jak u babci. Ogórki zachowają swoją świeżość i wartości odżywcze przez cały rok, aż do następnego sezonu na przetwory.

Zupa ogórkowa na rosole
13.10.2021 02:00 Zupa ogórkowa na rosole - najprostszy przepis

Zupa ogórkowa na rosole jest pyszną, aromatyczną i bardzo pożywną zupą. Rosół jest doskonałą bazą wielu zup. Dodane ogórki kiszone i zioła sprawią, że zupa ogórkowa na rosole będzie często przygotowywaną zupą w Twoim domu. Sprawdź, jak ją ugotować.Zupę ogórkową na rosole możesz przygotować na drugi dzień po ugotowaniu na obiad bulionu lub zrobić ją od początku. Zupa ogórkowa na rosole zawsze smakuje wyśmienicie, a rosół drobiowy z bogactwem warzyw silnie rozgrzewa i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.Zupa ogórkowa na rosole nie wymaga zabielania śmietaną. Mocno aromatyczny bulion i świeża natka pietruszki sprawią, że zupa błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa ogórkowa na rosole wymaga dość długiego czasu gotowania, jednak jest on niezbędny, aby zupa zyskała pełnię smaku i aromatu.Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów. Tu znajdziesz pomysł na szybką i wyjątkowo smaczną zupę ogórkową na żeberkach.

Zupa ogórkowa Magdy Gessler
13.10.2021 02:00 Zupa ogórkowa Magdy Gessler - mistrzowski przepis

Magda Gessler wyznaje zasadę: ma być smacznie jak u mamy. Zupa ogórkowa Magdy Gessler jest przygotowywana w tradycyjny sposób z wykorzystaniem żeberek wieprzowych. Zupa jest doskonale doprawiona, niezwykle aromatyczna i smakuje wybornie. Sprawdź, jak przygotować tradycyjną zupę ogórkową Magdy Gessler.Zupa ogórkowa Magdy Gessler gotowana na wolnym ogniu na żeberkach, przez co zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Mięso najpierw gotowane jest z selerem, pietruszką i porem, a dopiero później z innymi warzywami i ogórkami kiszonymi. Zupa ogórkowa przygotowana w ten sposób jest niesamowicie smaczna, pożywna i rozgrzewająca.Zupa ogórkowa Magdy Gessler nie wymaga żadnych dodatkowych przypraw. Cały smak pochodzi wyłącznie z żeberek i warzyw. Całość uzupełniona jest śmietanką oraz koperkiem, który doskonale komponuje się z zupą. Przygotuj zupę według przepisu, a odkryjesz na nowo jej wyjątkowe walory smakowe.Magda Gessler słynie z pysznych, domowych i doskonale doprawionych dań. Tu znajdziesz przepis na obłędną zupę gulaszową Magdy Gessler, która rozgrzewa i dodaje energii na cały dzień.

Zupa ogórkowa bez mięsa
13.10.2021 02:00 Zupa ogórkowa bez mięsa - wychodzi idealnie za każdym razem

Zupa ogórkowa bez mięsa może być równie smaczna, jak z mięsną wkładką. Jest mało kaloryczna i niezwykle aromatyczna i pyszna, dzięki bulionowi z warzyw oraz delikatnej obróbce marchewki, ziemniaków i pietruszki. Sprawdź, jak przygotować doskonałą zupę ogórkową bez mięsa.Zupa ogórkowa bez mięsa swój smak i aromat zawdzięcza dobrze ukiszonym, domowym ogórkom, opalanej cebulce i delikatnie podsmażonym warzywom. Bulion przygotowany w tradycyjny sposób sprawia, że zupa jest mocno warzywna, rozgrzewająca i niezwykle zdrowa.Zupę zabielam odrobiną śmietany, aby nabrała ładnego koloru i była delikatniejsza w smaku. Dodaję do niej również posiekany koperek, ponieważ doskonale podbija aromat zupy i pachnie w całym domu. Zupa ogórkowa bez mięsa jest świetną alternatywą dla klasycznej ogórkowej, jest o wiele mniej kaloryczna, ale równie pożywna i rozgrzewająca.Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewającą zupę na jesień-tu znajdziesz przepis na doskonałą zupę krem z dynii z mlekiem kokosowym.

Zupa ogórkowa na żeberkach
13.10.2021 02:00 Zupa ogórkowa na żeberkach - przepis krok po kroku

Zupa ogórkowa jest zdrowym i szybkim pomysłem na obiad. Przygotowana na żeberkach wieprzowych ma jeszcze głębszy smak i aromat. Zupa jest lekko kwaśna i doskonale doprawiona. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach, która posmakuje nawet największym niejadkom.Zupa ogórkowa na żeberkach jest jedną z najbardziej aromatycznych i smacznych zup. Doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Zupa mocno rozgrzewa i wzmacnia odporność, co jest niezwykle istotne w jesienne, chłodne i deszczowe dni. Danie możesz przygotować z kupnych ogórków, jednak szczerze polecam te domowe, ukiszone naturalnie. Zarówno warzywa, jak i woda będą miały doskonały, kwaśny smak.Jeśli nie przepadasz za koperkiem, możesz dodać do zupy natkę pietruszki. Zupę przygotowuję tradycyjnie na ziemniakach, ale z ryżem i makaronem smakuje równie dobrze. Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić łyżką śmietany 12% do zup i sosów.Jeśli szukasz pomysłu na pyszną, rozgrzewającą zupę - tu znajdziesz przepis na prostą i smaczną zupę pieczarkową.

Bigos
13.10.2021 02:00 Błyskawiczny przepis na bigos

Utarło się, że bigos jest potrawą wymagającą wielogodzinnego gotowania. Aby cieszyć się jego pysznym smakiem, wcale nie trzeba jednak tak długiego czasu. Prezentujemy przepis na ekspresowy bigos, który można wykonać w około godzinę. Bigos ma stosunkowo długą historię, a na przestrzeni lat jego skład zmieniał się - dzisiaj jadamy wersję opracowaną około 200 lat temu. Wtedy też zaczęto dodawać do niego kapustę. Nie zawsze ma się czas na wielogodzinne gotowanie bigosu, dlatego warto znać recepturę na znacznie szybszy sposób. Poniższy sposób pozwala cieszyć się jego smakiem w kilka chwil.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fantastyczna zupa z selera naciowego
13.10.2021 02:00 Fantastyczna zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego to świetny pomysł na szybki, pożywny i wyjątkowo smaczny posiłek dla całej rodziny. Zupa jest doskonale doprawiona, a seler naciowy i pietruszka nadaje jej wyrazistego, intensywnego smaku i aromatu. Poznaj przepis na fantastyczną zupę z selera naciowego, idealną na deszczowe, jesienne dni.Zupa z selera naciowego jest zupą niezwykle smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą. Seler naciowy, pietruszka i czosnek wzmacniają nasz układ odpornościowy i dodają energii na cały dzień. Zawarte w nich flawonoidy działają przeciwzapalnie, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.Fantastyczną zupę z selera możesz podawać na wiele sposobów: z grzankami, groszkiem ptysiowym, prażonymi pestkami słonecznika, dyni. Zupa z selera smakuje również doskonale oprószona posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Zupy kremy są niezwykle sycące, niskokaloryczne, zdrowe i niesamowicie smaczne. Wykorzystaj sezon na dynie i przygotuj rozgrzewający krem z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i chili.

Zupa ogórkowa przepis babci
13.10.2021 02:00 Zupa ogórkowa - przepis babci

Zupę ogórkową można ugotować na wiele sposobów. Przepis babci na zupę ogórkową jest jedną z lepszych opcji przygotowania dania. Zupa ogórkowa ma mocno ogórkowy smak, gotowana na bulionie warzywnym posmakuje nawet największemu niejadkowi. Sprawdź, jak przygotować zupę ogórkową według przepisu babci, oczywiście na zasmażce.Babcine zupy i dania zawsze są proste, ale wyjątkowo smaczne i doskonale doprawione. Zupa ogórkowa przygotowana na domowych, ukiszonych ogórkach według tradycyjnego przepisu babci jest jedną z lepszych zup ogórkowych, jakie jadłam. Babciny trik polega na podsmażeniu ogórków na masełku z odrobiną mąki, aby stworzyć aromatyczną zasmażkę.Zupę ogórkową przepisu babci możesz przygotować z ziemniakami, dodając je pokrojone w kostkę do bulionu, ryżem lub makaronem. Do zupy ogórkowej doskonale pasuje również klasyczna zacierka z jajka i mąki. Wypróbuj również tradycyjny, babciny przepis na na zupę fasolówkę. Smakuje jak za dawnych lat.

Przepis na pasztet wieprzowo - drobiowy
12.10.2021 02:00 Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy

Pasztet wieprzowo-drobiowy jest polskim daniem tradycyjnym, przygotowywanym od wielu pokoleń, głównie na święta, wesela i ważne uroczystości. Pasztet ma intensywny, mięsny smak i aromat, jest wilgotny w środku i ma zapieczoną skórkę. Poznaj tradycyjny przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy jak od babci.Sekretem pysznego pasztetu wieprzowo-drobiowego jest połączenie kilku rodzajów mięsa i odpowiednie przygotowanie. Warzywa do pasztetu muszą być gotowane na udku, aby zyskały mocny, rosołowy smak. Łopatka wieprzowa musi być najwyższej jakości. Wątróbka natomiast musi być podsmażona wcześniej na patelni, aby wydobyła swój intensywny, lekko gorzki smak.Wszystkie składniki zawsze mieszam ręką, aby dokładnie je połączyć. Białka natomiast dodaję na samym końcu i całość mieszam już łopatką silikonową. Piana z białek dodatkowo zmiękczy pasztet i dzięki niej będzie wyjątkowo delikatny i miękki.Jeśli szukasz pomysłu na pasztet-tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować pasztet z królika, czyli niezwykle delikatny i aromatyczny przysmak polskiej, tradycyjnej kuchni.

Jak przyrządzić pieczony seler?
12.10.2021 02:00 Jak przyrządzić pieczony seler?

Pieczony seler jest pysznym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Miękki, niezwykle aromatyczny z dodatkiem ziół i marchewki wprost rozpływa się w ustach. Z pieczonego selera możesz przygotować wyjątkową potrawkę lub upiec go w całości. Sprawdź, jak przyrządzić pieczony seler.Seler jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Korzeń zawiera duże ilości fosforu i witaminy K, które wzmacniają nasze kości, zęby i tkanki. Związki te zapobiegają również osteoporozie i zwyrodnieniom stawów i kości. Seler bogaty jest również w związki aktywne-flawonoidy, które usuwają toksyny, wolne rodniki oraz opóźniają procesy starzenia. Ze względu na swój dość intensywny i ostry smak, seler nie należy jednak do ulubionych warzyw spożywanych w domu. Jeśli jednak przyrządzisz pieczony seler w całości lub z marchewką i pietruszką, zyska on ciekawy, delikatniejszy smak i aromat, którego musisz spróbować.Z selera możesz przygotować również niezwykle delikatne i smaczne kotlety. Chrupiąca, złocista panierka sprawi, że ekspresowo znikną z talerzy.

Przepis na seler naciowy na ciepło
12.10.2021 02:00 Zaskakujący przepis na seler naciowy na ciepło

Seler naciowy na ciepło duszony z pomidorami jest pysznym dodatkiem obiadowym. To również szybki pomysł na zdrową przekąskę lub kolację. Seler naciowy jest delikatny, pożywny, a przyprawa curry nadaje mu orientalnego, ciekawego smaku. Sprawdź, jak przygotować seler naciowy na ciepło.Seler naciowy jest bombą witaminową. Posiada wiele witamin i minerałów, które wzmacniają cały nasz układ odpornościowy, nerwowy, kostny. Związki aktywne zawarte w selerze naciowym wykazują również silne właściwości antynowotwrowe i przeciwzapalne. Seler naciowy na ciepło jest również lekkostrawny i mało kaloryczny.Seler naciowy na ciepło z pomidorami i aromatyczną przyprawą curry jest niezwykle zdrowy i smaczny. Curry nadaje mu ostrości i orientalnego smaku, pomidory z cukrem natomiast genialnie uzupełniają całe danie. Seler naciowy na ciepło przygotujesz w zaledwie 15 minut, a efekt zachwyci wszystkich gości.Seler naciowy jest również doskonałym pomysłem na początek dnia. Przygotuj prawdziwą bombę witaminową, która doda Ci energii na cały dzień i wzmocni Twoją odporność. Tu znajdziesz przepisy na pyszne koktajle z selera naciowego.

Prosty przepis na pasztet z cukinii
12.10.2021 02:00 Łatwy przepis na pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii to pyszny pasztet wegetariański, który posmakuje całej rodzinie. Pasztet z cukinii jest wilgotny w środku z chrupiącą, zapieczoną skórką. Doprawiony jest orientalną przyprawą curry, ziołami i czerwoną papryką. Poznaj sprawdzony i niezwykle prosty przepis na pasztet z cukinii.Pasztet z cukinii jest ciekawą alternatywą dla klasycznego, mięsnego pasztetu. Jest niezwykle delikatny, wilgotny i doskonale doprawiony. Pasztet z cukinii smakuje doskonale zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do kanapek. Pasztet zawsze wychodzi rewelacyjnie, musisz pamiętać jednak, aby dokładnie odsączyć cukinię i marchewkę z wody. Warzywa szybciej puszczą sok, jeśli oprószysz je delikatnie solą. Starte warzywa odsącz przy pomocy ręcznika papierowego lub gazy.Cukinia jest warzywem, z którego przygotujesz wiele smacznych i zdrowych posiłków. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariański obiad, który posmakuje całej rodzinie-tu znajdziesz prosty przepis na cukinię faszerowaną pomidorami, oliwkami i mozzarellą.

Sałatka z selerem i ananasem
12.10.2021 02:00 Idealna na rodzinne imprezy - sałatka z selerem i ananasem

Sałatka z selerem i ananasem jest jedną z moich ulubionych sałatek. Przygotowanie sałatki trwa zaledwie kilka minut, a jej niezwykły smak sprawia, że moi goście i rodzina zawsze są nią zachwyceni. Sprawdź, jak przygotować niezwykle szybką, smaczną i prostą sałatkę z selerem i ananasem.Ananas jest owocem wykorzystywanym głównie do deserów, galaretek, ciast. W towarzystwie selera, kukurydzy i delikatnej szynki drobiowej smakuje jednak niesamowicie. Ananas doskonale łagodzi ostry smak selera i sprawia, że sałatka jest słodka, soczysta i wyjątkowo smaczna.Sałatkę z selerem i ananasem przygotowuję bez żadnego sosu. Wystarczy odrobina soli, świeżo mielonego pieprzu i spora garść szczypiorku. Jeśli wolisz sałatki z sosem, dodaj do niej jogurt naturalny i łyżkę majonezu.Z selera możesz przygotować równie smaczną i prostą sałątkę do drugiego dania. Tu znajdziesz przepis na sałatkę z selera z orzechami włoskimi.

Przepis na kotlet wegetariański
11.10.2021 02:00 Przepis na wyborny kotlet wegetariański

Kotlet wegetariański jest świetną alternatywą dla klasycznych, mięsnych kotletów. Danie jest doskonale doprawione, o intensywnym smaku pietruszki, czosnku i prażonych pestek dyni. Kotlet wegetariański świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, bataty, surówka, warzywa gotowane na parze. Sprawdź, jak przygotować pyszny, sycący, bezmięsny obiad.Kotlet wegetariański z marchewki z dodatkiem ziaren, czosnku, pietruszki sprawi, że danie posmakuje nawet największym mięsożercom. Doskonale doprawione kotleciki w chrupiącej, złocistej panierce znikną z talerzy w mgnieniu oka. Danie możesz przygotować z ulubionymi dodatkami. Kotlet wegetariański w każdej postaci smakuje wybornie. Kotlet wegetariański jest o wiele mniej kaloryczny niż kotlet mięsny. Marchewka jest warzywem, które powinniśmy wprowadzić na stałe do naszej diety. Jest lekkostrawna, sycąca, a dzięki dużej zawartości beta-karotenu wzmacnia nasz układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Związki i witaminy zawarte w marchewce regulują pracę serca, poprawiają naszą koncentrację i wzrok.Jeśli szukasz inspiracji na wegetariańskie kotleciki - tu znajdziesz przepis na doskonałe kotlety z kaszy jaglanej z curry.

Koktajl z selera naciowego
11.10.2021 02:00 Koktajl z selera naciowego na wzmocnienie odporności

Koktajl z selera naciowego to bomba witaminowa, która doskonale wzmocni nasz organizm, oczyści z toksyn i doda energii na cały dzień. Koktajle z selera naciowego szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym, aby skutecznie zapobiegać przeziębieniom i grypie. Sprawdź, jak przygotować zielony koktajl z selera naciowego i jabłka oraz żółty z selerem naciowym, bananem i pomarańczą.Koktajl z selera naciowego jest pomysłem na zdrowy początek dnia oraz przekąskę. Jest niezwykle sycący, bogaty w witaminy, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów posiada silne właściwości odtruwające, oczyszczające, przeciwzapalne i antynowotworowe. Koktajl z selera naciowego pobudza lepiej niż kawa, a spożywany regularnie zapobiega również chorobom wirusowym, opóźnia procesy starzenia i przyspiesza metabolizm.Zielony koktajl z selera naciowego, jabłka i miodu jest źródłem witaminy C, E, witamin z grupy B, błonnika i przeciwutleniaczy. Koktajl wzmacnia układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi, doskonale walczy z nadprogramowymi kilogramami.Żółty koktajl z selera naciowego, banana i pomarańczy również jest bogaty w witaminę C, błonnik, witaminy z grupy B, fosfor, potas i magnez. Koktajl doskonale sprawdzi się w walce z przeziębieniem i grypą, zmniejsza ilość złego cholesterolu, opóźnia procesy starzenia.Jesień to czas, w którym nasz organizm wymaga szczególnej suplementacji i wzmocnienia. Wykorzystaj również sezon na gruszki i przygotuj z nich wspaniałe, odżywcze koktajle. Tu znajdziesz przepisy na pyszne koktajle z gruszki.

Naleśniki na patelni
11.10.2021 02:00 Jak usmażyć idealne naleśniki?

Naleśniki możemy przygotować na wiele sposobów. Dlatego też doskonale sprawdzą się one jako każdy posiłek. Warunek jest jeden — muszą być dobrze przyrządzone. Proces smażenia przebiegnie sprawnie, jeśli z triku stosowanego przez nasze babcie.Istnieje kilka reguł, które sprawią, że wasze naleśniki zawsze wyjdą. Na ostateczny wygląd i smak potrawy wpływ ma nie tylko odpowiedni dobór proporcji składników w cieście, ale też użyta patelnia. Nie będzie jednak potrzebny sprzęt z wysokiej półki. Wystarczy, że naczynie zostanie dobrze natłuszczone.

Przepis na kotlet pożarski
11.10.2021 02:00 Niezawodny przepis na kotlet pożarski

Kotlet pożarski to kotlet panierowany w bułce, przygotowywany z mięsa drobiowego lub cielęciny. Kotlet pożarski z dodatkiem namoczonej w mleku bułce, pietruszki i majeranku jest szybkim i wyjątkowo smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować kotlety pożarskie w zaledwie 20 minut.Kotlet pożarski to tradycyjna, rosyjska potrawa, która królowała również w polskich barach mlecznych w czasach PRL-u. Podawany z tłuczonymi ziemniakami i surówką uznawany był za prawdziwy przysmak. Kotlety pożarskie są znacznie delikatniejsze i lżejsze niż tradycyjne kotlety mielone, przygotowywane z wieprzowiny. Są więc doskonałą alternatywą dla osób, które z powodów zdrowotnych np. nie jedzą tradycyjnych mielonych.Kotlet pożarski z pewnością posmakuje również Twoim dzieciom. Chrupiąca, złocista skórka z bułki tartej, delikatne i doskonale doprawione mięso sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerza nawet największego niejadka.Do kotletów pożarskich przygotuj ulubioną surówkę, mizerię lub buraki. Tu znajdziesz przepis na pyszne, domowe buraczki zasmażane jak od babci.

Przepis na seler w słoiku
11.10.2021 02:00 Prosty przepis na seler w słoiku

Jesień i zima to pory przetworów. Uwielbiamy warzywa marynowane, kiszone, konserwowe. Seler w słoiku jest świetnym dodatkiem do wielu dań, sałatek, zimnej płyty. Jest wyjątkowo zdrowy i smaczny. Seler w słoiku w zalewie octowej przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników.Seler w słoiku marynowany w zalewie octowej doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, rybami. Możesz dodać go również do ulubionych sałatek lub zimnej płyty. Dzięki procesowi pasteryzacji, seler w słoiku będzie smaczny i świeży przez wiele miesięcy.Seler jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, B6, magnezu i potasu, seler obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę serca, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy. Seler to również bogactwo aktywnych związków i antyoksydantów, które zabijając wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia, oczyszczają organizm z toksyn oraz zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Warto więc włączyć seler do naszej codziennej diety.Na zimę przygotuj również marynowaną cukinię. Tu znajdziesz niecodzienny przepis na cukinię w słodkiej zalewie z dodatkiem miodu i kurkumy. Doskonała do drugiego dania i sałatek.

Sałatka z selerem konserwowym
11.10.2021 02:00 Sałatka z selerem konserwowym - 10 minut i gotowa

Sałatka z selerem konserwowym to niesamowicie prosta, szybka i smaczna propozycja na kolację lub przekąskę. Sprawdzi się również jako zimna płyta podczas większych uroczystości. Sałatkę z selerem konserwowym przygotujesz w zaledwie 10 minut, a jej smak sprawi, że błyskawicznie zniknie z talerzy.Sałatka z selerem konserwowym to jedna z moich ulubionych sałatek imprezowych i na większe uroczystości. Przygotowuję ją w 10 minut, zawsze wychodzi świetnie i smakuje wszystkim gościom. Sałatka z selerem konserwowym jest doskonale doprawiona, przełamana delikatnym smakiem szynki drobiowej, słodkiej kukurydzy, ananasa i kwaśnych ogórków. Całość uzupełniona jest majonezem. Sałatkę z selerem konserwowym możesz również przygotować w wersji light, przygotowując sos z 2 łyżek jogurtu naturalnego zmieszanego z łyżeczką majonezu. Osobiście wolę jednak wersję z majonezem, ponieważ nadaje sałatce wyjątkowego smaku.Sałatkę na imprezę przygotujesz również z paluszkami surimi - tu znajdziesz przepis na doskonałą i szybką sałatkę z surimi, ryżem i kukurydzą w delikatnym, jogurtowo-majonezowym sosie.