Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Rosół
10.10.2021 02:00 Prosty przepis na rosół kolagenowy

Rosół kolagenowy jest nie tylko pyszną zupą, lecz może także poprawić działanie stawów oraz odporności. Takie działanie zawdzięcza dużej zawartości kolagenu, który wygotowuje się z kości, chrząstek i szpiku. Aby uzyskać należytą jakąś, należy gotować ją wiele godzin na wolnym ogniu. Rosół kolagenowy sprawdzi się szczególnie sportowcom oraz rekonwalescentom, którzy potrzebują dużo wartości odżywczych, aby móc dobrze funkcjonować - niezależnie czy są oni po intensywnym wysiłku, czy problemach ze zdrowiem. Przygotowanie takiej zupy nie różni się zbytnio od klasycznego rosołu, poza jednym szczegółem. Czas gotowania powinien zając przynajmniej 7 godzin, aby wszystkie składniki pokarmowe przedostały się do wywaru.

Kotlety mielone
09.10.2021 02:00 Obłędny patent na soczyste i puszyste kotlety mielone

Kotlety mielone wychodzą ci mało puszyste i twarde? Mamy doskonały patent, dzięki któremu każdy mielony będzie delikatny i bardzo soczysty. Do masy mięsnej należy dodać cukinię, która nada daniu nowej jakości. Kotlety mielone podawane są na polskich stołach bardzo często, jednak wiele osób cały czas nie wie, jak zrobić je w idealny sposób. Niżej zdradzamy najprostszą metodę, aby to osiągnąć. Dodanie tartej cukinii do mięsnej masy sprawi, że wilgoć z warzywa nasączy gotowe kotlety. Dodatkowo delikatnie spulchni je, przez co podczas jedzenia będą mocno puszyste.

Zupa z dyni Anny Lewandowskiej
09.10.2021 02:00 Doskonały sposób Anny Lewandowskiej na rozgrzewającą zupę z dyni

Sezon na dynie sprawia, że wiele osób poszukuje ciekawych przepisów z jej udziałem. Tym razem pokazujemy, jak zrobić zupę dyniową z przepisu Anny Lewandowskiej. Ta zupa krem jest gładka, jak aksamit i smakuje wybornie. Dynia to bardzo odżywcze warzywo, które świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami - takie połączenie rozgrzewa w zimne jesienne wieczory i syci na długie godziny. Zupy krem są doskonałym sposobem na przemycenie produktów, które nie smakują twojemu dziecko. W recepturze może bowiem zawrzeć najróżniejsze warzywa, które same w sobie nie smakują wybitnie - jednak zupa maskuje ich obecność.

Zupa serowa
09.10.2021 02:00 Bajecznie prosty przepis na zupę serową

Zupa serowa to świetny sposób na rozgrzanie po spacerze w zimną pogodę, gdy jesteśmy przemarznięci do kości. Jej przygotowanie jest łatwe i bardzo szybkie. Efekt finalny jest tak pyszny, że ciężko powstrzymać się przed dokładką. Zupa serowa ma wspaniałą, gęstą konsystencję, piękny zapach i wyjątkową sytość - już jedna miska wystarcza, aby poczuć się pełnym po posiłku. Podając ją do stołu, nie zapomnij o zrobieniu kilku chrupiących grzanek, dzięki którym można poczuć kontrast w czasie jedzenia. Trzaskające w zębach grzanki sprawiają ogromną przyjemność w połączeniu z zupą serową. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
08.10.2021 02:00 Idealne do każdego obiadu pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką to świetna alternatywa dla zwykłych, tłuczonych ziemniaków. Chrupiąca skórka i czosnkowo-ziołowy aromat sprawią, że na nowo odkryjesz byliny i ich wyjątkowy smak. Pieczone ziemniaki doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań z grilla, steków, polędwiczek i pieczonych ryb. Sprawdź, jak je przygotować.Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką są pysznym dodatkiem to każdego dania. Najlepiej jednak komponują się z wołowiną, polędwiczkami wieprzowymi, karkówką z grilla i lekką sałatką warzywną. Pieczone ziemniaki przygotowuję głównie do steka z antrykotu z masłem czosnkowym. Tego połączenia koniecznie musisz spróbować.Do przygotowania pieczonych ziemniaków najlepiej sprawdzą się te o wysokiej zawartości skrobi, ponieważ nie rozlecą się podczas pieczenia, będą chrupiące i nie wchłoną wody. Wybieraj więc ziemniaki typu B lub C, np: Sante, Agnes, Bryza, Legenda, Magnolia. Możesz przygotować ziemniaki z suszonym tymiankiem, jednak świeże gałązki wydobędą więcej smaku i aromatu.

Buraki
08.10.2021 02:00 Lekkie i obłędnie soczyste kotlety z buraka i kaszy

Buraki mogą posłużyć nie tylko, jako składnik zupy czy surówki - przy ich pomocy można usmażyć nawet kotlety. Wystarczy połączyć je z kaszą jaglaną i innymi składnikami, aby uzyskać pełnoprawne danie. Każdy, kto go spróbuje, będzie wniebowzięty. Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, ponieważ poprawiają produkcję czerwonych krwinek, a także korzystnie działają na układ pokarmowy, dzięki sporym ilościom błonnika. Aby podkręcić smak kotletów, dodaj do nich ocet balsamiczny, włoskie orzechy oraz sos sojowy. Takie połączenie zapewni ci wspaniały smak, konsystencję oraz aromat. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fasolka szparagowa z pomidorami
08.10.2021 02:00 Fasolka szparagowa z pomidorami krok po kroku

Fasolka szparagowa z pomidorami to prosty i smaczny pomysł na lekką kolację lub dodatek do obiadu. Fasolka doskonale pasuje do dań mięsnych, ryb oraz potraw wegetariańskich. Sezon na fasolkę powoli się kończy, dlatego też wykorzystaj go jak najlepiej i przygotuj doskonałą fasolkę szparagową z pomidorami.Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest bardzo delikatnym, lekko słodkim warzywem strączkowym, z którego możesz przygotować wiele dań. Jednym z moich ulubionych jest fasolka podsmażana na oliwie z czosnkiem, cebulką, następnie duszona w pomidorach. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a dzięki niemu odkryłam nowy, wspaniały smak strączków. Potrawę możesz przygotować również ze świeżych pomidorów, np. malinowych. Pamiętaj, aby obrać je ze skórki przed włożeniem na patelnię. Osobiście wolę pomidory z puszki, ponieważ mają więcej soku i przecieru, który dodatkowo wzmacnia ich smak.Smakiem fasolki szparagowej możesz cieszyć się również poza sezonem. Wystarczy, że przygotujesz fasolkę w zalewie z cukrem i odrobiną soli. Będzie słodka, smaczna i chrupiąca przez cały rok.

Kurczak po chińsku z warzywami
08.10.2021 02:00 Kurczak po chińsku z warzywami lepszy niż z restauracji

Kurczak po chińsku z warzywami to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad w azjatyckim stylu. Mięso i warzywa obsmażone w woku, aromatyczna marynata i gęsty sos na bazie sosu sojowego, imbiru, cukru i octu ryżowego sprawią, że przeniesiesz się w niezwykłą, kulinarną podróż. Poznaj przepis na genialnego kurczaka po chińsku z warzywami, orzechami i szczypiorkiem.Kurczak po chińsku jest jedną z moich ulubionych potraw w stylu azjatyckim. Doskonale usmażone mięso, chrupiące warzywa, prażone orzechy, imbir to wprost idealnie połączenie, które dopełnione jest aromatycznym sosem. Kurczaka po chińsku podaję z ryżem jaśminowym lub basmati, ponieważ jest sypki i doskonale komponuje się z daniami Dalekiego Wschodu.Danie przygotuj w woku, ponieważ najlepiej sprawdzi się do krótkiego smażenia warzyw i mięsa w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli nie masz woka, wykorzystaj żeliwną patelnię lub taką z grubym dnem, abyś bez problemu smażył warzywa bez ryzyka spalenia. Jeśli lubisz pikantne dania - przygotuj kurczaka po chińsku z dużą ilością chili. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, orientalny obiad - tu znajdziesz pyszną inspirację. Kurczak w sosie orzechowym, mango i limonką smakuje wyśmienicie.

Pomysł na obiad - kurczak w sosie porowym
08.10.2021 02:00 Pomysł na obiad - kurczak w sosie porowym

Kurczak w sosie porowym to pomysł na pyszny, zdrowy i szybki obiad, który z pewnością skradnie Twoje serce. Aromatyczny, intensywny por doskonale komponuje się z marynowanym wcześniej kurczakiem w ziołach, śmietaną oraz świeżym tymiankiem. Obiad jest świetnym pomysłem na rozgrzewające danie w chłodne, jesienne dni. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie porowym.Por jest warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych, dlatego też powinien był włączony do naszej codziennej diety. Por jest źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy A, B, C. Zawarte w porze związki wykazują ponadto właściwości odtruwające, przeciwzapalne, rozgrzewające i antynowotworowe. Włączenie pora do diety wzmocni układ odpornościowy, co jest niezwykle istotne podczas sezonu grypowego.Aby kurczak i por były chrupiące, należy zdjąć pokrywę z naczynia żaroodpornego po pierwszej godzinie pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut. Duszone pod przykryciem mięso będzie niezwykle delikatne, miękkie i aromatyczne, skórka natomiast stanie się chrupiąca i złocista. Por doskonale komponuje się również z surówkami i sałatkami. Tu znajdziesz przepis na bajecznie pyszną surówkę z pora, marchewki i jabłka. Smakuje wyśmienicie.

Cukinia z fetą - szybka i prosta kolacja
08.10.2021 02:00 Cukinia z fetą - szybka i prosta kolacja

Szukasz pomysłu na szybką i prostą kolację? Przepis na cukinię z fetą, zapiekaną z bułką tartą jest wyjątkowo prosty, smaczny, a kolację przygotujesz na podstawie składników, które z pewnością masz w domu. Cukinia z bułką tartą, fetą z dodatkiem orzechów włoskich i szczypiorku ekspresowo zniknie z talerzy. Sprawdź, jak ją przygotować.Cukinia, podobnie jak fasolka szparagowa, smakuje obłędnie w towarzystwie bułki tartej. Podpieczona z oliwą, z dodatkiem oregano i fety z pewnością skradnie serca wszystkich domowników. Wykorzystaj również sezon na orzechy włoskie i posyp nimi gotową potrawę. Są bardzo smaczne, zdrowe i doskonale komponują się z cukinią, bułką i fetą.Ser feta jest tradycyjnym, greckim serem solankowym, produkowanym z sera koziego lub owczego. Jest delikatny, lecz mocno słony, dzięki czemu doskonale komponuje się z wytrawnymi daniami i sałatkami. Podczas kupowania sera, zawsze zwracaj uwagę na opakowanie i skład. Ser przypominający fetę o nazwie "ser sałatkowy" lub "ser typu greckiego" nie jest prawdziwą fetą i przygotowywany jest z mleka krowiego.Z serem feta możesz przygotować wiele pysznych i prostych potraw. Tarta ze szpinakiem i fetą to pomysł na lekką i bardzo smaczną kolację dla całej rodziny.

Krokiety
08.10.2021 02:00 Pożywne, łatwe i pyszne krokiety z soczewicą

Krokiety nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności od kucharza, a także stanowią doskonały sposób na pyszny obiad. Jeśli chcesz przygotować je w wersji wege, nafaszeruj je soczewicą. Są chrupiące i delikatne w środku. Krokiety stanowią idealny obiad dla osób, które dzień wcześniej przygotowały ogromną górę naleśników i nie są w stanie ich zjeść. Wystarczy zawinąć w nie farsz, panierować i usmażyć, aby cieszyć się ich smakiem. Farsz składa się z czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz grzybów, przez co ma pełno ciekawego aromatu. Po usmażeniu zachowuje dużą wilgotność, a więc bardzo ciężko jest go przesuszyć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pieczone ziemniaki bez tłuszczu - lekkie i zdrowe
08.10.2021 02:00 Pieczone ziemniaki bez tłuszczu - lekkie i zdrowe

Pieczone ziemniaki bez tłuszczu to lekki i zdrowy dodatek do dań lub jako przekąska. Świetnie sprawdzi się na delikatną, lekkostrawną kolację. Pieczone ziemniaki bez tłuszczu przygotuj z gałązkami świeżego rozmarynu, oprósz delikatnie solą, pieprzem i ciesz się pyszną i lekką potrawą. Pieczone ziemniaki bez tłuszczu to lekka i zdrowa alternatywa dla frytek i ziemniaków z masłem lub oliwą. 100 g produktu to zaledwie 87 kcal, ziemniaki pieczone są więc doskonałym posiłkiem dla osób będących na diecie, a także z chorobami serca czy cukrzycą. Ziemniaki pieczone bez tłuszczu są lekkostrawne i nie zawierają złego cholesterolu. Pieczone ziemniaki bez tłuszczu możesz przygotować jako dodatek do obiadu, na kolację lub jako zdrową i smaczną przekąskę dla gości. Do pieczenia wykorzystuję rozmaryn, jednak spokojnie możesz przygotować ziemniaki z oregano, bazylią, natką pietruszki, koperkiem. Wszystko zależy od tego, na jakie ziemniaczki masz ochotę.Ziemniaki pieczone bez tłuszczu doskonale smakują w towarzystwie aromatycznego sosu tzatziki z ogórków, jogurtu greckiego i koperku.

Carpaccio z buraka i gruszki
07.10.2021 02:00 Carpaccio z buraka i gruszki czyli elegancka przystawka na przyjęcie

Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka, przygotowywana z surowych, cienkich plastrów wołowiny, cielęciny lub łososia z dodatkiem oliwek, kaparów, rukoli. Carpaccio możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej - z buraka i gruszki z prażonymi pestkami i stworzyć elegancką przystawkę na przyjęcie, która z pewnością podbije serca Twoich gości.Carpaccio jest jedną z najbardziej popularnych przystawek. Podawane jest niemal w każdej restauracji jako doskonale doprawiony, zdrowy posiłek przed daniem głównym. Carpaccio możesz przygotować również samodzielnie. Pamiętaj jednak, żeby używać wysokiej jakości produktów, szczególnie, jeśli chcesz przygotować carpaccio z surowego mięsa.Ogromną popularnością cieszy się również carpaccio z buraka i gruszki, ponieważ jest lżejszą wersją przystawki. Doskonale doprawiona, z dodatkiem oliwy z oliwek, prażonych ziaren i rukoli sprawi, że carpaccio będzie często pojawiać się na Twoim stole podczas przyjęć i eleganckich kolacji.Buraki do carpaccio przygotuj wcześniej, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Warzywa w przystawce muszą być chłodne. Do carpaccio z buraka i gruszki możesz przygotować również deskę serów w towarzystwie orzechów włoskich i rodzynek. Jeśli szukasz inspiracji na pyszną, włoską przystawkę - tu znajdziesz prosty przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem i anchois.

Klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem
07.10.2021 02:00 Klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem

Pieczone ziemniaki z gzikiem są tradycyjnym daniem Kujaw i Wielkopolski. Zapiekane w marynacie pyry z twarożkiem, śmietaną i szczypiorkiem smakują wyśmienicie. Poznaj regionalną kuchnię i przygotuj klasyczne pieczone ziemniaki z gzikiem. Gzik jest tradycyjną potrawą kuchni kujawskiej i wielkopolskiej. Gzik to nic innego, jak twaróg wymieszany ze śmietaną z dodatkiem przypraw i szczypiorku. Można go podawać również z koperkiem i rzodkiewką. Gzik smakuje doskonale z ziemniakami oraz ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem. Jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczną wersję gzika - użyj jogurtu naturalnego zamiast śmietany. Ziemniaki zapiekane w mundurkach z marynatą z oliwy, czosnku i przypraw są delikatne, miękkie i doskonale doprawione. Pieczenie ziemniaków w całości bez obierania nadaje im wyjątkowego smaku. Skórka natomiast jest doskonale chrupiąca. Ziemniaki z gzikiem możesz przygotować jako samodzielne, bardzo pożywne danie lub jako dodatek do grillowanego mięsa. Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjny, polski obiad - tu znajdziesz przepis na doskonałe pierogi ruskie z farszem z ziemniaków i twarogu.

Kurczak z pesto - prosty i pyszny obiad
07.10.2021 02:00 Kurczak z pesto - prosty i pyszny obiad dla całej rodziny

Kurczak z pesto to pomysł na prosty i pyszny obiad. Pałki z kurczaka są doskonale upieczone, miękkie i soczyste w środku. Pesto natomiast nadaje im wyjątkowego czosnkowo-bazyliowego smaku. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w aromatycznym, bazyliowym pesto.Kurczak z pesto jest świetnym pomysłem na prosty i wyjątkowo pyszny obiad. Potrawa świetnie komponuje się z zapiekanymi ziemniakami z rozmarynem lub tymiankiem. Możesz również przygotować lekką sałatkę na bazie ogórków zielonych, oliwek i pomidorów. Pałki z kurczaka podawaj z ćwiartkami cytryny.Pesto jest tradycyjnym, włoskim sosem na bazie bazylii, oliwy i orzeszków piniowych. Pesto doskonale smakuje z kurczakiem, jako dodatek do zapiekanek, makaronów, wytrawnych naleśników czy grzanek. Pesto możesz wykorzystać również do zup kremów, aby podbić ich smak. Pesto kupisz niemal w każdym sklepie, jednak najlepsze jest robione samodzielnie, bez środków konserwujących i sztucznie podkreślających smak. Tu znajdziesz przepis na doskonałe, domowe pesto według Ani Starmach.

Krem z gruszki i pietruszki
07.10.2021 02:00 Krem z gruszki i pietruszki - najlepszy przepis

Nie masz pomysłu na obiad w chłodny, jesienny dzień? Przygotuj zupę z sezonowych owoców. Krem z gruszki i pietruszki to doskonała i prosta propozycja na pyszny, rozgrzewający i wzmacniający posiłek. Doskonały w deszczowe dni. Sprawdź, jak przygotować krem z pysznych, sezonowych gruszek i niezwykle zdrowej pietruszki.Jesień to sezon na jabłka, gruszki, orzechy, dynię. To również pora na aromatyczne, korzenne przyprawy, jak goździki, cynamon, anyż. Produkty te doskonale współgrają z sobą w kuchni, a Ty przygotujesz z nich wyjątkowe, rozgrzewające i smaczne dania. Kremy są moimi ulubionymi zupami. Są proste w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowe. Krem z gruszki i pietruszki jest mocno rozgrzewającą zupą o właściwościach przeciwzapalnych i wzmacniających. Równie zdrową propozycją jest krem z dyni przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz. Jest aromatyczny, mocno dyniowy i przepyszny.

Cukinia po meksykańsku
07.10.2021 02:00 Cukinia po meksykańsku - idealny propozycja na kolację

Szukasz pomysłu na szybką, ale pożywną i efektowną kolację? Przygotuj cukinię po meksykańsku, czyli cukinię faszerowaną mięsem mielonym z czerwoną fasolą i pomidorami. Kmin rzymski, chili i kolendra sprawią, że danie będzie niezwykle aromatyczne, wyraziste, a Ty odkryjesz wspaniałe smaki meksykańskiej kuchni.Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, mocno doprawionych dań, w których bazą zwykle jest mięso, czerwona fasola, pomidory. Prostota połączona z aromatycznymi przyprawami sprawiła, że chili con carne czy taco są niezwykle popularnymi daniami na całym świecie. Cukinia po meksykańsku również należ do dań o mocnym smaku i aromacie. Jest chrupiąca, wyjątkowo smaczna i doskonale doprawiona.Niezbędną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest kmin rzymski. Posiada pikantny, bardzo wyraźny smak połączony z lekką goryczką. Doskonale komponuje się z mięsem mielonym, kurczakiem i warzywami. Kmin również wyjątkowo zdrową przyprawą - zawarta w nim witamina C oraz żelazo skutecznie wzmacniają nasz organizm, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.Jeśli szukasz inspiracji na pyszne potrawy w meksykańskim stylu - tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą quinoę, czyli jednogarnkowe danie na bazie komosy, cukinii, awokado i limonki.

Kurczak w sosie orzechowym
07.10.2021 02:00 Kurczak w sosie orzechowym - wychodzi za każdym razem

Kurczak w sosie orzechowym to świetny pomysł na pyszne, orientalne danie, którego musisz spróbować. Połączenie wielu smaków sprawia, że kurczak w sosie orzechowym jest wyjątkową potrawą. Słodkie mango, orzechowe masło, słony sos sojowy i ostra papryczka chili uzupełnione są kwaśną limonką i razem tworzą doskonałą fuzję smaków. Sprawdź, jak przygotować kurczaka w sosie orzechowym, który wychodzi za każdym razem.Masło orzechowe jest bardzo popularnym dodatkiem do deserów, naleśników, owsianek. W kuchni azjatyckiej natomiast używane jest przede wszystkim do przygotowania kurczaka z makaronem, ryżem lub satay. Masło orzechowe nadaje wyjątkowego, mocnego, charakterystycznego smaku, który w daniu przełamany jest mango, chili, sosem sojowym i limonką.Kurczaka w sosie orzechowym zwykle podaję z ryżem jaśminowym, a dla spotęgowania smaków całą potrawę posypuję szczypiorkiem i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Do przygotowania dania możesz wykorzystać również makaron ryżowy lub podać kurczaka samodzielnie. Jeśli również jesteś miłośnikiem orientalnej kuchni-tu znajdziesz doskonały przepis na stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym na bazie orzechów, sosu sojowego i limonki.

Przepis na gruszki w occie na słodko
07.10.2021 02:00 Przepis na gruszki w occie na słodko - smakują fantastycznie

Gruszki w occie na słodko to jedne z moich ulubionych przetworów. Słodkie, delikatne z dodatkiem cynamonu i goździków sprawiają, że przygotowuję je każdej jesieni. Przyprawy korzenne mocno podbijają smak owoców, dodając im wyjątkowego aromatu. Gruszki w occie na słodko wykorzystasz do wielu dań mięsnych, sałatek i serów.Gruszki w occie na słodko doskonale pasują do wołowiny, wieprzowiny, kurczaka. Świetnie komponują się również z różnymi sałatkami, a także w formie zimnej płyty, jako dodatek do deski serów pleśniowych i mocno aromatycznych, takich jak gorgonzola, cheddar, lazur, camembert. Gruszki świetnie komponują się również z delikatnym serem - ricottą. Tu znajdziesz przepis na doskonały i szybki deser, czyli gruszki zapiekane z miodem, ricottą i migdałami.Do gruszek w occie na słodko wybieraj odmiany, takie jak: Konferencja, Paryżanka, Bonkreta Williamsa. Bardziej wodniste owoce rozpadną się podczas marynowania. Lubię twarde owoce, dlatego też nie gotuję wcześniej gruszek. Jeśli jednak wolisz bardziej miękkie, delikatne gruszki, przed włożeniem do słoików podgotuj je razem z zalewą przez około 5-10 minut. Do zalewy wykorzystaj cynamon w kawałkach. Cynamon w proszku będzie osadzał się na gruszkach, tworząc nieestetyczny nalot.

Fasolka szparagowa w słoiku na zimę
07.10.2021 02:00 Fasolka szparagowa w słoiku na całą zimę

Fasolka szparagowa jest warzywem sezonowym, warto więc przygotować z niej przetwory, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem zimą i przez kolejny rok. Fasolkę w słoiku możesz przygotować zarówno z żółtych, jak i zielonych strączków. Dzięki zawartości soli, cukru i odpowiedniej pasteryzacji, fasolka szparagowa nie zmieni swojego smaku i zachowa swoją strukturę. Sprawdź, jak ją przygotować.Przetwory na zimę można przygotować z wielu warzyw i owoców, stosując różne techniki pasteryzacji. Smak przetworów uzależniony jest również od zalewy i wykorzystanych do niej przypraw. Na szczególną uwagę zasługuje jednak fasolka szparagowa, która przygotowana w delikatnej zalewie smakuje niemal identycznie jak przyniesiona latem prosto z warzywniaka. Zalewa do fasolki szparagowej nie zawiera żadnych przypraw oraz dodatków do kiszenia lub konserwowania warzyw, aby nie zmienić jej smaku. Sól i cukier są jedynymi produktami, jakich potrzebujesz. Aby fasolka szparagowa zachowała swój smak i była zdatna do spożycia zarówno zimą, jak i przez kolejny rok, musisz poddaj ją tyndalizacji, czyli trzykrotnej fermentacji w równych, 24 godzinnych odstępach. Proces ten zabija wszelkie bakterie i drobnoustroje powodujące procesy fermentacji i psucia. Tyndalizacji nie wymagają warzywa kiszone i konserwowe, jednak zalecana jest do przetworów mięsnych, grzybów i warzyw strączkowych.Jeśli lubisz bardziej intensywny smak przetworów - tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą, konserwową fasolkę szparagową w occie.

Złocisty rosół
07.10.2021 02:00 Co dodać do rosołu, żeby był bardziej złocisty?

Rosół jest tradycyjną polską zupą podawaną przy różnych okazjach. Danie to powinno zatem mieć zarówno zbalansowany smak, jak i nienaganny wygląd. Dzięki naszym wskazówkom wasz wywar zyska cudownie złoty kolor.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszne kotlety schabowe
07.10.2021 02:00 Kotlety schabowe w majonezowo-musztardowej odsłonie

Przepisów na pyszne kotlety schabowe nigdy dość. Klasyczne danie kuchni polskiej zachwyci smakiem, jeśli mięso zamarynujemy przed panierowaniem. Użyjcie majonezu i musztardy, a już nigdy nie sięgniecie po tradycyjną recepturę.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Udka pieczone w piekarniku
06.10.2021 02:00 Prosty przepis na ziemniaki pieczone z kurczakiem

Ziemniaki pieczone z kurczakiem, marynowane w czosnku, świeżym rozmarynie i soku z cytryny są jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Delikatne, aromatyczne mięso z chrupiącą, złocistą skórką, ziemniaki i pomidorki koktajlowe to połączenie, które z pewnością zachwyci całą Twoją rodzinę. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki pieczone z udkami z kurczaka. Kurczaka marynuj minimum 30 minut przed pieczeniem. Osobiście polecam go jednak zamarynować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc, ponieważ będzie miał pełniejszy smak. Marynatę przygotuj ze świeżego czosnku i rozmarynu. Suszone zioła są smaczne, jednak nie są już tak aromatyczne, jak świeże gałązki. Rozmaryn doniczkowy kupisz w każdym markecie i możesz wykorzystać do innych potraw, aby nadać im wyjątkowy smak.Ziemniaki pieczone z kurczakiem są o wiele mniej kaloryczne niż smażone na patelni z dużą ilością tłuszczu. Porcja obiadowa wynosi około 500-600 kcal. Danie podawaj z pomidorkami koktajlowymi i świeżym rozmarynem. Możesz również delikatnie skropić całość sokiem z cytryny, ponieważ doskonale komponuje się z białym, upieczonym mięsem.Pieczonego kurczaka możesz przygotować na wiele sposobów. Szczególnie polecam jednak kurczaka balsamico z pieczonymi batatami. Podany ze surówką ze świeżego ogórka jest równie prostą i pyszną propozycją na rodzinny obiad.

Pieczone ziemniaki Hasselback
06.10.2021 02:00 Pieczone ziemniaki Hasselback - pokochasz ich smak

Szukasz pomysłu na szybki obiad, kolację lub dodatek do dań z grilla? Przygotuj ziemniaki Hasselback, które zachwycą wszystkich swoim wyglądem, smakiem i doskonale przypieczoną, zarumienioną skórką. Pieczone ziemniaki Hasselback możesz przygotować z ulubionymi dodatkami, np. z pikantnym salami, czosnkiem i rozmarynem.Pieczone ziemniaki Hasselback wywodzą się ze Szwecji a ich smak sprawił, że szybko stały się popularne na całym świecie. Podawane są zarówno w restauracjach jako dodatek do steków i duszonego mięsa, jak i na ulicznych festiwalach kulinarnych. Ziemniaki Hasselback bez problemu przygotujesz również w domu.Fenomenem pieczonym ziemniaków Hasselback jest prosty, szybki przepis i niezwykła różnorodność smaków. Ziemniaki doskonale smakują przekładane każdymi dodatkami. Możesz zapiec je tradycyjnie z solą, z ziołami, cebulką, czosnkiem, śmietaną, ulubionym serem, boczkiem, salami, ostrymi papryczkami. Opcji jest naprawdę wiele, możesz więc bawić się smakami, próbując wielu połączeń.Do przygotowania pieczonych ziemniaków Hasselback używaj wyłącznie mącznych odmian typu C, np: Agnes, Agata, Gracja, Finezja. Ziemniaki te charakteryzują się jasnym wyglądem, a po upieczeniu będą doskonale chrupiące i zbite. Wodniste ziemniaki rozgotują się w piekarniku, psując cały efekt dania.Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie ziemniaków do obiadu - tu znajdziesz przepis na doskonałe ziemniaki pieczone w mundurkach, które smakują jak z ogniska i są niezwykle aromatyczne.

Kotlety mielone
06.10.2021 02:00 Niebanalny sposób na soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone są w klasycznej wersji mocno kalorycznym daniem, jednak można je trochę odchudzić. Dodaj do masy mięsnej pełnoziarnistą bułkę tartą oraz pestki dyni, a kotlety będą znacznie lżejsze. Jako podstawę warto z kolei użyć chudej szynki wieprzowej. Kotlety mielone nie sprzyjają chudnięciu, w końcu przygotowuje się je z tłustego mięsa, białej pszennej bułki, a także smaży się je na dużej ilości oleju. Jeśli dbasz o linie, mamy świetne rozwiązanie. Mielona chuda szynka wraz z pestkami dyni oraz pełnoziarnistą bułką tartą sprawią, że usuniętych zostaje sporo kalorii, przy zachowaniu takiej samej objętości, a także smaku - dodatkowo soczystość jest dzięki nim jeszcze większa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przygotowanie naleśników
06.10.2021 02:00 Jak zrobić cienkie i elastyczne naleśniki?

Naleśniki są pysznym daniem, które skusi chyba każdego. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli chcemy, by farsz nie wypadał, powinny być cienkie i elastyczne. Podpowiadamy jak to zrobić.Idealne ciasto naleśnikowe nie jest ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Dopasowanie jego konsystencji do docelowego farszu nie jest złym pomysłem. Staranne odmierzenie składników może nie wystarczyć, by przygotowane naleśniki się nie rozpadały.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cukinia w cieście
06.10.2021 02:00 Cukinia w cieście czyli smakowita przekąska w kilka minut

Cukinia w cieście to jedna z moich ulubionych opcji na lunch lub kolację. Delikatna, smażona al dente w cieście naleśnikowym wprost rozpływa się w ustach. Cukinię przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zaskoczy wszystkich. Cukinię podaj z ulubionym sosem, jogurtem lub śmietaną.Cukinia to warzywo, z którego przygotujesz wiele potraw. Pieczona, smażona, duszona zawsze smakuje wyśmienicie. Cukinia w cieście to pomysł na szybkie, wegetariańskie placuszki, bez tarkowania warzyw, bez długiego smażenia. Delikatne ciasto naleśnikowe szybko rumieni się na patelni, nadając cukinii ślicznego, złocistego koloru.Cukinia w cieście doskonale sprawdzi się jako szybka przekąska, lunch, kolacja. Cukinię w cieście możesz przygotować również jako dodatek do ulubionego dania lub potraw z grilla. Cukinię podaj ze śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem. Osobiście polecam domowy sos tatarski lub czosnkowy, ponieważ doskonale komponują się z delikatnym smakiem smażonej cukinii, nadając jej mocniejszy, bardziej intensywny smak.

Fasolka szparagowa w bułce tartej
05.10.2021 02:00 Błyskawiczna fasolka szparagowa w bułce tartej

Fasolka szparagowa w bułce tartej jest najbardziej klasyczną formą przygotowania strączków do drugiego dania. Miękka, ale nie przegotowana, z dodatkiem złocistej bułki tartej z masłem wprost rozpływa się w ustach. Fasolka szparagowa w bułce tartej pasuje do dań mięsnych oraz wegetariańskich. Sprawdź, jak ją przygotować.Fasolka szparagowa dostępna jest niemal cały rok, jednak najsmaczniejsza i najzdrowsza jest ta, zakupiona w sezonie na bazarze warzywnym. Wygrzana w słońcu, bez sztucznych nawozów, zachowuje wszystkie wartości odżywcze i walory smakowe.Fasolka szparagowa, w przeciwieństwie do białej czy czerwonej fasoli, nie powoduje wzdęć i problemów z układem trawiennym. Fasolka ma również niski indeks glikemiczny i jest mało kaloryczna, dlatego też może być spożywana przez osoby dbające o linię i z chorobą cukrzycową. Pamiętaj jednak, że masło i bułka tarta znacznie zwiększają kaloryczność dania.Fasolkę szparagową możesz przygotować na wiele sposobów. Tu znajdziesz prosty przepis na pyszną, pieczoną fasolkę z serem.