Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

zupa z sałaty
23.06.2022 17:25 Mało popularna, a o tej porze roku smakuje najlepiej. Zdradzamy przepis na pyszną zupę sałaciankę

Zdradzamy przepis na pyszną zupę sałaciankę. Jest mało popularna, a o tej porze roku smakuje najlepiej. Bez problemu i niezbyt drogo można kupić różne rodzaje młodej sałaty. Jest pyszna, choć mało wyrazista i niskokaloryczna. Przygotowana z niej potrawa będzie w sam raz na upał. Sałatę wykorzystujemy zwykle do przygotowania sałatki lub kładziemy ją na kanapkach. Tymczasem można ją też wykorzystać do przyrządzenia dań na ciepło. Sałata dobrze bowiem nadaje się do smażenia, duszenia i gotowania. Jest co prawda delikatna w smaku, ale często jest to zaletą. A z całą pewnością dostarcza niewiele kalorii.

Bezmięsna fasolka po bretońsku skusi każdego
22.06.2022 20:46 Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy

Fasolka po bretońsku jest smacznym i sycącym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić w wersji bezmięsnej. Niezawodna receptura Marty, wykorzystująca wędzoną słodką paprykę w proszku, pozwoli wam cieszyć się pełnym aromatu posiłkiem, który spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujecie? Fasolka po bretońsku bez kiełbasy czy boczku wielu osobom wydać się może pozbawiona smaku. Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie przyprawy - przede wszystkim wędzoną słodką paprykę - danie wyjdzie niezwykle smaczne. Sekretem smaku potraw są bowiem przyprawy i dodatek tłuszczu, a nie obecność mięsa. Przekonajcie się sami.

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit
22.06.2022 18:11 Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy

Klopsiki w sosie koperkowym są smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Wystarczy, że będziecie je gotować w bulionie do wypłynięcia, a wyjdą delikatne i soczyste. Warto spróbować. Klopsiki są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Te drugie często przyrządza się na patelni, a nie każdy może sobie pozwolić na tak ciężkie danie. Gotowane w delikatnym bulionie mięso będzie znacznie lżejsze, a dzięki dodatkowi aromatycznego kopru zachwyci was również smakiem.

Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej
22.06.2022 17:22 Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość

Smażone kiszone ogórki stanowią niebanalną przekąskę, która z pewnością zachwyci wielu smakoszy. Z powodzeniem zastąpi wam chipsy czy panierowane mięsne rarytasy. Podajcie gościom, a zniknie tak szybko, że nawet się nie zorientujecie, kiedy zapytają o kolejną porcję. Smażone kiszone ogórki są chrupiące z wierzchu i soczyste wewnątrz, a przy tym mają lekko kwaśny smak. Trudno sobie chyba wyobrazić lepszy opis orzeźwiającej przekąski. Specjał do lekkich nie należy — smażymy go w końcu w głębokim tłuszczu — ale zdecydowanie warto spróbować.

Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne?
22.06.2022 15:40 Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem

Kotlety rybne są smacznym i zdrowy daniem, które idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Aby zapewnić sobie maksimum bezpieczeństwa, warto sięgnąć po wysokiej jakości mięso. Specjaliści odradzają zakup pangi, której hodowla budzi wiele wątpliwości. Wiemy, jakie są lepsze alternatywy. Kotlety rybne skuszą niejednego smakosza. Oprócz smaku dania istotna jest też jego wartość odżywcza i bezpieczeństwo. Spożywanie ryb hodowlanych — zwłaszcza tych, które tak jak panga bytują w zanieczyszczonych zbiornikach i faszerowane są antybiotykami — jest niewskazane.

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza?
22.06.2022 13:03 Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

W czerwcu i lipcu na każdym targu i warzywniaku kupimy fasolkę szparagową żółtą i zieloną. To czas, kiedy strączki są najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin i minerałów. Która fasolka szparagowa jest lepsza? Żółta czy zielona?Fasolka szparagowa dostępna jest w marketach przez cały rok, jednak mrożone strączki nie są już tak smaczne i tak zdrowe, jak świeże warzywa wygrzane w pełnym słońcu. Fasolkę szparagową powinniśmy jeść przez cały sezon. Fasolkę szparagową zwykle podajemy jako dodatek do głównych dań. Dodajmy ją również do zupy jarzynowej, do warzywnego curry, potraw chińskich. Z fasolki szparagowej możemy również przygotować pyszne przetwory na zimę i cieszyć się jej smakiem przez cały rok.Fasolka żółta jest bardziej delikatna, słodka, fasolka zielona natomiast ma bardziej wyraźny smak i jest twardsza, dlatego też powinniśmy gotować ją dłużej. Fasolki różnią się również minimalnie wartościami odżywczymi.

Japoński omlet jest jeszcze lepszy, niż wersja tradycyjna
22.06.2022 07:28 Japoński omlet jest jeszcze lepszy, niż wersja tradycyjna. Oto przepis na idealne śniadanie

Omlet po japońsku, czyli tamagoyaki, jest pełną smaku, nietuzinkową wersją klasycznego dania z jaj. Jego sekret tkwi w aromatycznych dodatkach i nietypowym sposobie smażenia, dzięki któremu uzyskujemy lekki i niezwykle delikatny smakołyk. Podajcie go na śniadanie, a rodzina będzie zachwycona. Omlet po japońsku z wyglądu przypomina naleśnik, lecz smakuje o niebo lepiej. Delikatna jajeczna masa doprawiona azjatyckimi przyprawami jest sycąca, lekka i niezwykle aromatyczna. W sam raz na śniadanie. Spróbujecie?

Wypłynął przepis na kultowe klopsiki z IKEI
21.06.2022 21:08 Wypłynął przepis na kultowe klopsiki z IKEI. Teraz zrobisz je w domowym zaciszu

Klopsiki lubi wielu smakoszy. Część dobrze zna to danie w wersji dostępnej w znanym sklepie z meblami i domowym wyposażeniem. Tajna receptura niedawno trafiła do internetu. Sekretem niesamowitego smaku dania jest pieczenie go w piecu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście przyrządzać mięsa w ten sposób, musicie spróbować. Klopsiki mięsne przyrządzone według zdradzonej przez IKEA receptury są soczyste i pełne smaku. Wszystko za sprawą odpowiedniej obróbki mięsa, polegającej na dobrym wyrobieniu masy, obsmażeniu jej i zapieczeniu. Zdradzamy tajniki tej prostej receptury.

Soczysta i delikatna pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie
20.06.2022 16:48 Soczysta i delikatna pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie

Sezon na grilla trwa w pełni. Oprósz karkówki, kiełbasy i szaszłyków, przygotujmy również piersi z kurczaka w niezwykłej marynacie. Marynata na bazie jogurtu, czosnku i ziół sprawi, że kurczak z grilla będzie totalnym hitem- mięso za każdym razem wychodzi niezwykle soczyste, delikatne i pyszne.Długie, ciepłe wieczory i wolne dni aż proszą się o przygotowanie obiadu lub kolacji z grilla. Każde mięso i warzywa, przygotowane wcześniej i obtoczone w marynacie, na grillu zyskują fenomenalny smak i są bardzo soczyste.Pierś z kurczaka będzie idealnie soczysta i delikatna, kiedy przygotujemy do niej marynatę na bazie gęstego jogurtu z dodatkiem czosnku, ziół, oliwy i innych przypraw. Tak przygotowane mięso musimy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby całość dobrze się przegryzła.Jogurtowa marynata, oprócz wspaniałego smaku, sprawia, że pierś z kurczaka jest niezwykle soczysta. Pamiętajmy, aby kawałki kurczaka grillować na tacce- w ten sposób większość marynaty pozostanie na mięsie. Tacki dodatkowo zapobiegają wysuszeniu potrawy.

Farsz na pierogi z mięsem
19.06.2022 22:37 Jak zrobić farsz na pierogi z mięsem, żeby nie był suchy? Wystarczy 1 prosty trik

Farsz na pierogi z mięsem czasem wychodzi suchy i bez smaku? Żaden problem. Pomoże nam prosty trik polegający na dodaniu do mięsnej masy odrobiny wody lub bulionu. Sprawdźcie koniecznie, nie pożałujecie. Pierogi z mięsem wyjdą idealnie. Nie da się ukryć, że farsz na pierogi z mięsem musi być odpowiednio wilgotny. Właściwej konsystencji nada mu wlanie do ugotowanego mięsa odrobiny bulionu. Warto spróbować — będzie pysznie. Pierogi w takim wydaniu zasmakują każdemu.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
19.06.2022 20:45 Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką. Idealny obiad na upalne dni

Chłodnik ogórkowy jest idealną propozycją na pyszny letni obiad. Orzeźwiająca i pełna chrupiących warzyw zupa na zimno nabierze charakteru, jeśli dodacie do niej kilka rzodkiewek. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Spróbujecie? Chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki spodoba się każdemu. Aromatyczna kompozycja sezonowych warzyw i nabiału będzie idealna na ciepłe dni, kiedy jedzenie ciepłych potraw stanowi wyzwanie. Przygotowanie jest niezwykle proste — każdy sobie poradzi.

Co zrobić z mięsa po rosole?
19.06.2022 18:03 Co zrobić z mięsa po rosole? Rozpływające się w ustach kotlety mielone jak u babci

Zrobiliście rosół i została wam porcja mięsa? Wykorzystajcie ją do przygotowania kotletów mielonych. Wystarczy kilka dodatków, by wyczarować zachwycające danie. Z pewnością spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie? Rosół przyrządza się z rozmaitych mięs. Do zrobienia proponowanych przez nas kotletów mielonych można wykorzystać każdą pozostałość po niedzielnej zupie. Uzupełniając mięsną masę odrobiną płynu z przyprawami, uzyskamy aromatyczne i soczyste rarytasy. Skusicie się?

Złocisty rosół
18.06.2022 18:52 Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny

Rosół często gości na naszych stołach. Tradycyjnie zupę serwuje się z makaronem jajecznym lub ryżem. Niektórzy podają ją także z ziemniakami. Kasza jaglana jest mniej popularna, choć jej dodatek sprawia, że danie staje się niezwykle sycące i przyjemne. Podpowiadamy jak przygotować ulubiony wywar w tej nietypowej odsłonie. Rosół z kaszą jaglaną spodoba się każdemu amatorowi kuchni polskiej. Dobre przygotowane ziarno jest delikatne w smaku i wprost rozpływa się w ustach. Warto skusić się na talerz smakowitej i sycącej zupy z jej dodatkiem.

Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze
16.06.2022 17:08 Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze

Kotlety jajeczno- ziemniaczane są wyśmienitą alternatywą dla mięsnych potraw. Wegetariańskie kotleciki są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą panierkę. Kotlety z jajek i ziemniaków to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad dla całej rodziny.Wegetariańskie kotlety z jajek i ziemniaków w czasach PRL-u były bardzo popularnym i smacznym daniem. Kotlety obtoczone w bułce tartej miały chrupiącą skórkę, a wewnątrz były idealnie doprawione i delikatne, dosłownie rozpływały się w ustach.Kotlety przygotujemy z kilku prostych składników. Możemy wykorzystać również ziemniaki ugotowane, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje i nie wyrzucimy jedzenia.Kotleciki jajeczno- ziemniaczane doprawmy świeżym, siekanym koperkiem i szczypiorkiem. Do kotletów podajmy np. fasolkę szparagową z masłem, warzywa gotowane na parze, mizerię lub tarte buraki. Tak przygotowane danie posmakuje każdemu.

3 pomysły na grilla od Tomasza Strzelczyka
16.06.2022 14:38 3 pomysły na grilla od Tomasza Strzelczyka. W sam raz na długi weekend

Tomasz Strzelczyk zdradził swoje ulubione przepisy na grilla. Smakowita karkówka, bagietka z mięsem mielonym i sałatka ze świeżych, sezonowych warzyw będą idealne na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie dań wcale nie jest trudne, a ich smak z pewnością zachwyci gości. Spróbujecie?Tomasz Strzelczyk na grillowaniu zna się jak mało kto. Jego smakowita propozycja złożona z 3 smacznych rarytasów — grillowanej karków, bagietek z mięsem mielonym i sałatki warzywnej z aromatycznym sosem — spodoba się wielu amatorom letnich spotkań.

Co zrobić, aby świeżo złowiona ryba była pyszna? Zdradzamy ulubiony przepis każdego żeglarza
15.06.2022 16:08 Co zrobić, aby świeżo złowiona ryba była pyszna? Zdradzamy ulubiony przepis każdego żeglarza

Świeżo złowioną rybę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Będzie soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Ryba jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad podczas wspólnych wakacji. Poznaj przepis na pyszną, świeżo złowioną rybę, nikt jej się nie oprze.Powoli zaczyna się sezon wakacyjny, jeśli wybierasz się na urlop nad Bałtyk lub na Mazury, koniecznie przygotuj na miejscu rybę w aromatycznej marynacie i delikatnej panierce z mąki. Świeżo złowiona ryba to smak wakacji.Jeśli nie lubisz wędkować, na miejscu na pewno bez problemu kupisz świeżą, wypatroszoną już rybę. Wystarczy wybrać się na spacer do portu lub podpytać okolicznych mieszkańców, w którym miejscu dostaniemy najlepsze ryby.Świeża ryba marynowana w czosnku, soku z cytryny, imbirze i natce pietruszki jest przepyszna. Jest również bardzo aromatyczna, a im dłużej będzie leżakować z dodatkiem przypraw, tym będzie bardziej wyraźna. Do smażenia ryby wykorzystaj masło klarowane. Kawałki wypatroszonej ryby możesz smażyć ze skórą, która o wiele szybciej zejdzie zaraz po usmażeniu. Rybę przed samym smażeniem oprósz solą i obtocz w mące- tak przygotowana zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków
14.06.2022 19:16 Wyrzucając liście kalafiora wiele tracisz. Są świetne nie tylko do zawijania gołąbków

Nigdy nie wyrzucaj liści kalafiora. Nie dość, że są bardzo smaczne i wykorzystasz je w kuchni na wiele sposób, to również są bardzo zdrowe. Z liści przygotujesz wiele wyśmienitych dań, które zaskoczą wszystkich niepowtarzalnym smakiem.Liście kalafiora są delikatne, jędrne i w smaku przypominają połączenie sałaty z różyczkami kalafiora. Zawierają również wiele składników, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.W liściach kalafiora znajdziemy przede wszystkim błonnik, który reguluje przemianę materii i wspiera pracę całego układu trawiennego. Liście, podobnie jak kalafior, są również bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu i żelaza.Kupując świeżego kalafiora, wykorzystajmy go więc w całości. Dzięki temu nie będziemy marnować jedzenia i zafundujemy sobie i najbliższym solidną porcję witamin i minerałów oraz wspaniałe doznania smakowe.

Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
14.06.2022 15:57 Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na tani i szybki obiad dla całej rodziny? Przygotuj kotleciki ryżowe z dodatkiem marchewki, aromatycznych ziół w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do kotlecików dodaj również 2 łyżki kaszy manny, będą doskonałe w smaku. Poznaj przepis na tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe.Wegetariańskie kotleciki ryżowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Są lekkie, chrupiące i delikatne, sprawdzą się więc doskonale w upalne dni i kiedy mamy ochotę zjeść coś pysznego i prostego. Kotlety są również idealne, kiedy mamy bardzo zabiegany dzień i chcemy zrobić naprawdę szybki obiad.Przepis na tanie i chrupiące kotleciki jest przepisem podstawowym. Możesz dodatkowo wzbogacić go o natkę pietruszki, ulubione przyprawy, a także prażone pestki słonecznika lub dyni. W każdej wersji danie smakować będzie fantastycznie.

Pieczone młode ziemniaki jak ogniska. Proste i przepyszne
14.06.2022 11:35 Pieczone młode ziemniaki jak z ogniska. Proste i przepyszne

Pieczone ziemniaki z ogniska są pyszne, chrupiące i ciężko odtworzyć ten smak. Jest jednak na to pewien sposób. Poznaj przepis na młode ziemniaki pieczone w piekarniku z dodatkiem soli i mąki pszenne, które smakują jak z ogniska. Są przepyszne i przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Kluczowe jest obtoczenie mokrych bulw w mące. Efekt powala na łopatki.Smak ziemniaków z ogniska jest smakiem mojego dzieciństwa. Do tej pory uwielbiam chrupiące, młode ziemniaki, które dodatkowo delikatnie solę i kładę na nich piórko masła. Masełko, które rozpuszcza się na gorących warzywach doskonale wzmacnia ich smak.Ziemniaki pieczone są świetnym dodatkiem obiadowym i do dań z grilla. Przygotujesz z nich również pyszny, samodzielny posiłek. Wystarczy, że podasz je z masełkiem czosnkowo-ziołowym lub oprószysz rozmarynem, szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki.Przepis na ziemniaki jak z ogniska jest przepisem podstawowym. W zależności od swoim preferencji smakowych, do mieszanki mąki i soli możesz dodać również zioła prowansalskie, paprykę słodką mieloną lub wędzoną paprykę. Każda wersja ziemniaków ma wyjątkowy smak.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ziemniaki- tu poznasz przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem i żółtym serem, są idealne na szybki i pożywny obiad.

Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej
13.06.2022 14:05 Bajecznie soczysta golonka Jakuba Kuronia. Nikt nie robi delikatniejszej i smaczniejszej

Golonka wieprzowa przepisu Jakuba Kuronia jest niezwykle soczysta, miękka i tak smaczna, że nikt jej się nie oprze. Odpowiednio przygotowane mięso smakuje wyśmienicie. Do wywaru dodaj liście laurowe, a golonka będzie przepyszna. Poznaj przepis Kuronia na bajecznie soczystą golonkę, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.Golonka wieprzowa jest rewelacyjnym mięsem, jednak wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej będzie twarda i niesmaczna. Sekretem idealnie soczystego mięsa jest moczenie golonki przez 48 godzin, długie gotowanie na wolnym ogniu i pieczenie.Doskonały smak natomiast uzyskamy, kiedy dodamy do wywaru włoszczyznę, całą główkę czosnku oraz aromatyczne przyprawy- liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Do pieczenia golonki niezbędna będzie również bejca z miodu, musztardy i wywaru po gotowaniu mięsa.

Tania zupa jarzynowa w letnim stylu. Obiad za grosze
13.06.2022 12:20 Tania zupa jarzynowa w letnim stylu. Obiad za grosze

Szukasz pomysłu na pyszny i tani obiad w letnim stylu? Ugotuj zupę z sezonowych warzyw z dodatkiem zasmażki, danie smakuje jak u babci. Do przygotowania zupy potrzebujesz wyłącznie świeżych warzyw i kawałka mięsa z kością. Poznaj przepis na tanią zupę jarzynową z kurczakiem.Zupa jarzynowa z zasmażką to smak dzieciństwa, smakuje, jak u babci. Zupa z warzyw sezonowych jest lekka, pożywna i bardzo aromatyczna. Do ugotowania zupy wykorzystaj groszek, fasolkę, kalarepę i inne warzywa, które również masz w lodówce.Zupa z warzyw to doskonały pomysł na porządki w lodówce. Do zupy naprawdę możesz dodać wszystko, włącznie z kawałkiem kapusty, papryką, pomidorem. Dzięki temu danie będzie pyszne, a Ty nie wyrzucisz jedzenia, a więc nic się nie zmarnuje.

bigos
12.06.2022 21:51 Ekspresowy bigos z młodej kapusty. Idealny wiosenny obiad

Jeśli lubicie bigos, powiemy wam, jak zrobić ekspresowy bigos z młodej kapusty. Będzie idealny na wiosenny obiad. Wszyscy zachwycą się jego lekkością, delikatnością i pełnym smakiem. Podajcie go z młodymi ziemniakami lub pieczywem, a w mig zniknie z talerzy. Bigos kojarzy się z niezwykle sycącym daniem przyrządzanym z kiszonej kapusty i dużej ilości mięsa i wędlin. My jednak postanowiliśmy przygotować jego lżejszą i szybszą odmianę. A to wszystko za sprawą jednego składnika — młodej kapusty. Nie wymaga ona długiego gotowania i jest na tyle pełna smaku, że nie potrzebuje wielu dodatków. Oczywiście do bigosu z młodej kapusty możecie też dodać trochę kapusty kiszonej. Dzięki niej smak potrawy będzie mocniejszy, bardziej zdecydowany. Danie możecie także wzbogacić gotowanym mięsem, które np. zostało wam z obiadu.

fasolka szparagowa
12.06.2022 18:00 Wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Lepszej nie jadłaś

Naszą propozycją na dziś jest wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Ręczymy, że lepszej nie jedliście. A gdy jej raz spróbujecie, oniemiejecie z zachwytu i dojdziecie do wniosku, że zasmażka z bułki tartej jest już przeżytkiem. Pamiętajcie też, że w sezamie kryje się nie tylko smak, ale też moc zdrowia. Fasolka szparagowa jest jednym z tych warzyw, na które czeka się długie miesiące. Choć można ją kupić w wersji mrożonej, to jednak świeża smakuje nadzwyczajnie. Gotowaną można podać do obiadu, ale latem często jemy ją w ramach lekkiego posiłku czy na przekąskę. Gotowaną fasolkę zwykle polewamy tartą bułką zrumienioną na maśle. Jednak po pierwsze jest to dość kaloryczna i tucząca polewka. Po drugie wielu osobom już się znudziła. Dlatego mamy dla was dobre rozwiązanie — podajcie fasolkę szparagową z aromatyczną polewą z dodatkiem sezamu.

Co nas czeka w tym tygodniu w Biedronce?
12.06.2022 12:37 Co nas czeka w tym tygodniu w Biedronce?

Już od jutra w sklepach sieci Biedronka czeka na klientów wiele ciekawych promocji. Atrakcyjne ceny obejmują między innymi mięso, ryby, owoce, warzywa, a także chemię gospodarczą i kosmetyki. Sprawdź nową ofertę Biedronki, która obowiązuje od 13 do 18 czerwca.Biedronka to jedna z najczęściej odwiedzanych przez Polaków sieć sklepów. Nic dziwnego, ciągłe promocje, atrakcyjne ceny i tematyczne tygodnie kulinarne, w których kupimy produkty spożywcze z najróżniejszych zakątków świata, przyciągają coraz więcej osób.Długi weekend to doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Coraz cieplejsze dni zachęcają do grillowania i to właśnie w Biedronce kupimy marynowane steki, karkówkę, boczek i kurczaka w bardzo atrakcyjnych cenach.Oferta, która zacznie się od jutra, obejmuje nie tylko gotowe dania na grilla, ale praktycznie cały asortyment. Zapoznajmy się więc z najnowszymi promocjami, aby zrobić zakupy taniej niż w innych sklepach.Sprawdź również, jak kupić idealny kalafior. Świeże warzywo jest nie tylko smaczne, ale i bogate w cenne wartości odżywcze, dlatego też nie powinno zabraknąć go w naszej diecie.

Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność
12.06.2022 10:31 Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność

Szwedzie ziemniaki pieczone, czyli ziemniaki Hasselback, są wyjątkowym dodatkiem do dań głównych i potraw z grilla. Możemy je również przygotować na podwieczorek lub kolację, jako samodzielne danie. Szwedzi patent polega na nacinaniu ziemniaków, dzięki czemu są idealnie upieczone i jeszcze smaczniejsze.Jeśli jeszcze nie jadłeś ziemniaków pieczonych w szwedzkim stylu, koniecznie musisz ich spróbować. Odpowiednio ponacinany ziemniak ma bardzo wyraźny smak, ponieważ w nacięcia wkładane są dodatki, np. świeże zioła i czosnek.Danie wygląda bardzo apetycznie i urozmaici każdy obiad i grilla. Ziemniaki Hasselback możemy również przygotować jako samodzielną potrawę. Wystarczy, że w nacięcia powkładamy np. plasterki boczku, ser, cebulkę, paprykę lub na co tylko mamy ochotę i całość zapieczemy.W przepisie dodatkiem do ziemniaków jest czosnek i gałązki świeżego rozmarynu. Zioło możesz zamienić na oregano, bazylię, natkę pietruszki, koperek. Wszystko zależy od tego, na jaki smak masz akurat ochotę.Ziemniaki Hasselback szczególnie polecam do grillowanej karkówki w miodowo-musztardowej marynacie. Gdy podamy do tego jeszcze lekką sałatkę z pomidorków lub innych, świeżych warzyw, otrzymamy rewelacyjne danie.

Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska
12.06.2022 09:51 Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym są świetnym pomysłem na przekąskę dla całej rodziny. Mają delikatny, słodki smak w wyczuwalną nutą wanilii i melisy, są przepyszne, lekkie i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście.W lasach, na łąkach, parkach, ogrodach pięknie zakwitły kwiaty bzu. Już dziś możesz wybrać się na spacer z dala od ulic i miasta i zerwać całe baldachy. Część z nich zostaw na przystrojenie salonu, z reszty przygotuj pyszną dla całej rodziny.Dlaczego lepiej nie zrywać kwiatów przy drodze i blisko domów? Przede wszystkim chodzi o spaliny. Toksyczne substancje osadzają się nie tylko na bzie, ale i innych roślinach. Jeśli więc chcesz nazbierać np. bez na placki, szczaw do zupy, babkę lancetowatą do syropu, wybierz łąkę położoną z dala od ludzi. Wtedy będziesz miał pewność, że przygotowana przez Ciebie potrawa nie będzie skażona toksycznymi substancjami. Kwiaty bzu przed smażeniem w cieście odstaw na godzinę, żeby powychodziły z nich wszystkie żyjątka.Wykorzystaj sezon i przygotuj również syrop z kwiatów czarnego bzu. Syrop jest doskonały zimą jako naturalny środek do walki z przeziębieniem i grypą. Wzmacnia również odporność, a herbata z dodatkiem słodkiego syropu smakuje rewelacyjnie.

Delikatne naleśniki na bazie maślanki. Cudowny, domowy smak
11.06.2022 16:11 Delikatne naleśniki na bazie maślanki. Cudowny, domowy smak

Pomysł na słodki obiad lub podwieczorek? Delikatne i puszyste naleśniki na bazie maślanki. Naleśniki podaj z serkiem waniliowym i owocami sezonowymi lub domową konfiturą, a sprawisz wszystkim przepyszną niespodziankę. Naleśniki przygotujemy na wiele sposobów, ale to właśnie maślanka jest tym składnikiem, który doskonale spulchnia ciasto, bez dodatku proszku do pieczenia, czy sody oczyszczonej. Naleśniki mają delikatny smak z wyczuwalną nutą wanilii, koniecznie musisz ich spróbować.Najsmaczniejsze naleśniki uzyskasz, kiedy przygotowane ciasto odstawisz na 30 minut, aby odpoczęło i troszkę podrosło. Danie podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam połączenie serka waniliowego i świeżych truskawek lub domowej konfitury. Obiad podać możesz również w totalnie słodkiej wersji z dodatkiem smażonego banana, masła czekoladowego i prażonych migdałów lub wiórków kokosowych. To połączenie jest również fenomenalne, idealne, kiedy mamy ochotę na solidną dawkę czegoś słodkiego.Jeśli masz ochotę na naleśniki w zupełnie innych wydaniu- tu poznasz przepis na zielone naleśniki pistacjowe, urzekną wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem i wyglądem.

Zupa szczawiowa przepis
11.06.2022 14:22 Jak zrobić zupę szczawiową z resztek? Absolutnie nic się nie zmarnuje

Gęsta, pożywna, zdrowa i pyszna- taka właśnie jest zupa szczawiowa z resztek. Krem z liści świeżego szczawiu z dodatkiem szpinaku i warzyw, które masz w lodówce, to prawdziwa bomba witaminowa i pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny.Zupa szczawiowa z resztek to świetny sposób na czyszczenie lodówki, żeby żadne warzywo się nie zmarnowało. W ten sposób nie wyrzucisz jedzenia i sporo zaoszczędzisz. Taką zupę ugotujesz z produktów, które masz w domu. Wystarczy, że kupisz świeże liście szczawiu lub zerwiesz je z pobliskiej łąki.Zupę ugotuj na bulionie warzywnym, który wzmacnia aromat całej potrawy. Szczawiową zabiel maślanką, która doskonale łagodzi ostry smak szczawiu i dodaje zupie świeżej nuty. Danie dopraw solą i pieprzem, możesz również dodać szczyptę gałki muszkatołowej.Możesz jednak samodzielnie przygotować szczaw do słoików, dzięki czemu zachowasz jego smak przez całą zimę. Domowy przecier z liści doskonale sprawdzi się do wiosennej zupy szczawiowej- tu dowiesz się, jak zrobić szczaw na zimę do słoików, wychodzi za każdym razem.