Ostrzeżenia wydawane przez GIS są powodem do wzmożonej czujności. Mają nas one uchronić przed spożyciem potencjalnie szkodliwego jedzenia. Tym razem Sanepid zadecydował o wycofaniu ze sprzedaży kiełków brokuła. Powodem jest zanieczyszczenie niebezpieczną bakterią.
Jadalne owady nie są nowością. Choć w ostatnim czasie było dość głośno o ich wprowadzeniu, są obecne w żywności od dawna pod postacią dodatków barwiących. Wyjaśniamy, które składniki dodawane do żywności pozyskiwane są z robaków.
Magda Gessler wyłożyła kawę na ławę. W najnowszym odcinku Kuchennych Rewolucji w ostrych słowach zwróciła się do jednej z uczestniczek programu. Komentarz dotyczył konkretnie wagi ciała młodej dziewczyny. Nie było to jednak jedyny zarzut, jaki musiała wytoczyć prowadząca.
Anna Lewandowska zna dobry sposób na faszerowane jajka. W swojej wersji tej tradycyjnej przekąski nie używa ani grama majonezu. Zamiast tego miesza żółtka z kremowym i przede wszystkim zdrowym miąższem z awokado. Takie jajka faszerowane momentalnie znikają z półmiska.
Ocet balsamiczny stosowany jest w kulinariach zbyt rzadko. Dodawany zwykle do sosów sałatkowych składnik ma dobroczynny wpływ na układ trawienny. Już kilka kropel poprawi nasz komfort po posiłku.
Sanepid wydał ostrzeżenie dotyczące wycofania z rynku niebezpiecznej żywności. Chodzi konkretnie o gotowe pierogi nadziewane mięsem wieprzowym. Ich spożycie może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Sprawdźcie, czy nie macie ich w swojej lodówce.
Dominika Ostałowska schudła aż 10 kg na diecie paleo. Aktorka jest zachwycona efektami i twierdzi, że dieta jej służy. Paleo nie jest jednak dobra dla każdego. Jak każda, rygorystyczna dieta ma również wiele wad i musi być stosowana pod okiem specjalisty.
Post przed Wielkanocą czy w piątki jest stałym elementem życia katolików. Rezygnują oni wtedy z mięsa na rzecz ryb. Skąd jednak ten wybór pokarmu? Sięgnęliśmy do źródeł i znamy odpowiedź.
Jajka są ważnym elementem Wielkanocy. Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim trikiem na zaoszczędzenie podczas ich zakupu. Celebrytka wyjawiła, że do niektórych potraw wybiera produkt z chowu ściółkowego. Reakcja internautów była natychmiastowa.
Magda Gessler zrzuciła imponującą ilość kilogramów. Fakt ten nie uszedł uwadze popularnego dietetyka Michała Wrzoska. Ekspert pochwalił dietę celebrytki i podsumował jej założenia w krótkim filmiku. Kluczową rolę odegrało mądre planowanie posiłków, a także odpowiednie nawodnienie.
Wielki Post jest szczególnym dniem dla katolików. W tym czasie kościół zaleca post ścisły. Oznacza on między innymi powstrzymanie się od spożycia mięsa. Wiele osób odmawia sobie też słodyczy. Są jednak wyjątki. Wyjaśniamy co i w jakiej ilości jest jedzone.
Forsycja jest piękna i niesamowicie cenna. Kwitnąca wczesną wiosną roślina, ma jadalne kwiaty, które warto zebrać i włączyć do swojej diety. Wyjaśniamy, jakie są korzyści z sięgania po ten dodatek i jak można go wykorzystać.
Nigdy nie jedz niedopieczonego drobiu. Dietetyk wyjawił, czym może skończyć się spożycie na wpół surowego kurczaka. Obecne na mięsie bakterie są niebezpieczne dla naszego zdrowia. Lepiej unikać takich przygód.
Kawa jest stałym elementem dnia dla wielu z nas. Często ma jednak charakterystyczną goryczkę, której można próbować pozbyć się, słodząc napar. Istnieje jednak zdrowszy sposób na poprawę smaku małej czarnej.
Awokado jest owocem, który zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Pochodzący ze słonecznego Meksyku przysmak cieszy charakterystycznym smakiem i pięknym, jasnozielonym kolorem miąższu. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi i estetycznymi awokado posiada także szereg właściwości prozdrowotnych. Warto po nie sięgać przy każdej nadarzającej się okazji.
Nie od dziś wiadomo, że ryby to jeden z bardziej wartościowych elementów jadłospisu. Fakt ten nie dotyczy jednak absolutnie każdego dostępnego na rynku gatunku. Jednym z tych, których należy unikać jest dobrze znana na polskich stołach tilapia. Czemu tę właśnie rybę najlepiej omijać szerokim łukiem?
Wiosną i latem koniecznie sięgnij po lemoniadę z soku z brzozy. Przygotujesz ją z 3 składników. Napój jest nie tylko orzeźwiający i smaczny, ale i bardzo zdrowy. Do lemoniady dodaj cytrynę, a wzmocnisz działanie soku.
Tłuszcze trans są najgorszym składnikiem produktów spożywczych. Ich nadmierne spożywanie jest przyczyną wielu zgonów rocznie. Odpowiadają za powstawanie bardzo groźnych chorób, w tym nowotworów. Dietetyk ostrzega.
Czytanie etykiet i zwracanie uwagi na nazwę powinno być kluczową czynnością podczas zakupów. Katarzyna Bosacka znalazła w sklepie kolejny produkt, który nie jest pełnowartościowy. Jest jedynie produktem podobnym do oryginalnego. Wzięła pod lupę ser do pizzy. Skład pozostawia wiele do życzenia.
Dietetyk Michał Wrzosek do reszty stracił cierpliwość. W dosadnych słowach wypowiedział o pomyśle picia tak zwanej kawy kuloodpornej. Modny ostatnimi czasu napój nazwał najgłupszym pomysłem na odchudzanie, o jakim słyszał. Co konkretnie tak zdenerwowało eksperta?
Czy w trudnych czasach odżywialiśmy się mniej zdrowo? Okazuje się, że niektóre hity PRL-u stanowią nad wyraz zdrowy i pożywny posiłek. Prym w zestawieniu popularnego dietetyka wiodą klasyczne śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami. Ich zalet nie sposób zliczyć.
Płatki śniadaniowe uznajemy za zdrowy produkt. Katarzyna Bosacka zwróciła ostatnio uwagę, że niestety nie po każde warto sięgnąć. Tym razem w ogniu krytyki znalazła się Viki Gabor, która swoim nazwiskiem sygnuje niezbyt zdrowe krążki o smaku czekoladowe szejka.
Babka wielkanocna dla wielu z nas jest obowiązkowym deserem świątecznym. Kupowanie jej w supermarkecie jest jednak fatalnym pomysłem. Skład takich wypieków nie należy bowiem do najlepszych. Sprawdziliśmy, co mogą zawierać popularne gotowce.
Zrezygnuj z banana na śniadanie. Owoce połącz z innym produktem, np. płatkami owsianymi i dopiero zjedz. Sam banan spowoduje gwałtowny skok cukru z samego rana. Będziesz mieć duże energii przez chwilę, a później zaczniesz odczuwać silne zmęczenie.
Zostawiłaś czosnek w szafce i zaczął kiełkować? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj. Kiełkujące warzywo jest jeszcze zdrowsze. Szczypiorek z czosnku będzie świetnym dodatkiem do past kanapkowych i innych dań.
Kasza gryczana jest zdrowa i doskonale zastąpi ziemniaki. Smakuje najlepiej, gdy jest ugotowana na sypko. Przyrządzenie jej w tej wersji wcale nie jest skomplikowane. Z naszymi wskazówkami, zawsze wam wyjdzie. Spróbujcie koniecznie.
Ogórki kiszone, które przygotowaliście na zimę zmiękły? Niekoniecznie trzeba je wyrzucać. Jeśli nie ma innych oznak zepsucia, warzywo można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by nie ryzykować zdrowiem.
Fasolka po bretońsku, zdaniem dietetyka, jest najzdrowszym daniem polskiej kuchni. Tradycyjna potrawa na bazie białej fasoli i pomidorów dostarcza nam wielu cennych związków odżywczych. Będzie również lekkostrawna, kiedy przygotujemy ją w odpowiedni sposób.