Wolisz jajka na miękko, czy na twardo? Okazuje się, że jajka na miękko są o wiele zdrowsze niż gotowane na twardo. Są łatwiej przyswajalne, ponieważ poddaje się je krótkiej obróbce termicznej. A im dłużej jajko się gotuje, tym więcej wartości odżywczych traci.Dr Bartek Kulczyński jest dietetykiem klinicznym, który dzieli się swoją wiedzą na portalach społecznościowych. Jego kanał Dr Bartek Kulczyński na YouTube śledzi kilkaset tysięcy osób. Dietetyk ostatnio opublikował film, w którym tłumaczył, jaka jest zalecana dawka jajek dziennie i które jajka są najzdrowsze.Jajka spożywamy w przeróżnej postaci. Gotujemy na twardo, na miękko, smażymy. Dodajemy je również do ciast, sałatek, mielonych, robimy z nich panierkę. Dietetyk zaleca spożywanie śniadania złożonego z jajek, ponieważ dodają one energii na wiele godzin.Jajka są bogate w białko i wiele cennych związków, w tym witaminy z grupy B, witaminy A, K oraz minerały, jak potas, wapń, żelazo, selen i wiele innych. Spożywanie jajek uzupełnia niedobory oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Materiał i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.
Już za chwilę Tłusty Czwartek, więc z pewnością niejedna z Was będzie smażyć pączki i faworki. A jak robić, to robić, nie 10 sztuk, ale i z 50. Co jednak zrobić, by zapas łakoci doskonale smakował też następnego dnia? Podpowiadamy jak najlepiej przechowywać pączki i faworki, by nie wyschły i były smaczne. Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Mimo naszych najszczerszych starań może zdarzyć się, że pączki i faworki usmażone lub zakupione na ten dzień nie zostaną skonsumowane do ostatniej sztuki. Aby cieszyły swoim smakiem dłużej warto znać kilka prostych patentów. Pozwolą one dłużej zachować łakociom świeżość.
Mamy absolutny hit, jeśli chodzi o przepis na naleśniki. Sekretem ich ciasta jest dodatek gęstego, słodkiego mleka skondensowanego. Dzięki niemu otrzymujemy nie tylko idealną konsystencję, ale także doskonały smak potrawy. Zapomnij o innych sposobach.Do przyrządzenia tych rewelacyjnych naleśników potrzebne jest zaledwie kilka produktów. Poza mlekiem skondensowanym są to same podstawowe składniki, jak mąka, jaja, woda gazowana i olej. Zmiksuj całość na gładką masę, usmaż i ciesz się wyjątkowo apetycznym daniem. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Szukasz pomysłu na podwieczorek lub obiad dla całej rodziny? Przygotuj racuchy z lekkiego ciasta biszkoptowego. Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Ciasto na racuchy jest bardzo proste, a słodkie placki zawsze wychodzą puszyste i pyszne.Nasze babcie racuchy przygotowywały głównie z rozczynu z drożdży. Takie placki są bardzo smaczne, ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Doskonałą alternatywą są lekkie placki z dodatkiem cukru pudru i cukru z wanilią.W racuchach nie może zabraknąć również mąki i jajek. Sekretem idealnie puszystych i delikatnych placuszków jest piana z białek. To dzięki niej ciasto wyrasta pod wpływem wysokiej temperatury, a racuchy smakują jak biszkopt.Racuchy biszkoptowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Latem polecam świeże owoce sezonowe, jak truskawki, maliny, borówki, czereśnie. Zimą racuchy smakują najlepiej z cukrem pudrem i domowymi konfiturami i dżemami.
Magda Gessler szczyci się przygotowywaniem najlepszego tatara w Polsce. Przysmak ten był punktem programu w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Przepis ujrzał światło dziennie i dziś możemy przygotować takiego samego tatara również w domowym zaciszu. Aby mięso było delikatne i apetyczne, należy w czasie wyrabiania dolać do niego ok. 50 ml zimnej wody.Twardy, zbity befsztyk tatarski to na talerzu żadna rewelacja. Tym bardziej, że mięso użyte do jego przyrządzenia do najtańszych nie należy. Okazuje się, że wszystkie problemy w kwestii tatara rozwiąże ćwierć szklanki ziemnej wody. Magda Gessler zdradziła, że prosty dodatek ma niebanalne znaczenie.Jaką rolę w tatarze odgrywa ta odrobina wody? Płyn przede wszystkim pozwala spulchnić mięso, dzięki czemu ma ono delikatną strukturę i jest przyjemne w konsumpcji. Ponadto ułatwia wrobienie masy, a także utrwala apetyczną, czerwoną barwę. Wlej wodę do tatara, a od razu zauważysz różnicę.
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak szybko obierać jajka na twardo. Wystarczy w trakcie gotowania rozbić skorupkę przy pomocy łyżki. Jego trik ułatwi Ci gotowanie. Jajka na twardo wyjdą idealnie, a ich obieranie będzie banalnie proste.Jajka na twardo są pysznym dodatkiem do sałatek, żurku, zupy chrzanowej i innych dań. Przyrządzimy z nich również wiele pysznych past kanapkowych, pokroimy na chleb i dodamy do zimnych nóżek, czy pieczonego pasztetu na święta. Niestety obieranie jajek często nie wychodzi tak, jak powinno.Ugotowane na twardo jajka ciężko się obiera. Zwykle skorupka jest mocno przytwierdzona do białka. Jajka podczas obierania pękają lub odchodzą razem ze skorupką. Jak szybko obierać jajka? Tomasz Strzelczyk zdradził rewelacyjny patent.Znany kucharz na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA, dzieli się z fanami przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i trikami, które zdecydowanie ułatwiają gotowanie. Niedawno opublikował film, na którym pokazuje, jak szybko obierać jajka. Ten patent jest totalnym hitem. Zdjęcia i materia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.
Jajecznica po francusku uważana jest za nie lada rarytas. Nic w tym dziwnego, albowiem tak przyrządzone jajka charakteryzują się niezwykłą, kremową konsystencją i delikatnością. Duża w tym zasługa dodatku masła i śmietanki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.Kluczem do udanej jajecznicy po francusku jest odpowiednia kolejność dodawania składników. Nie należy także podgrzewać jej zbyt gwałtownie, by zachować optymalną konsystencję jajek. Łatwym i sprawdzonym sposobem na jajecznicę po francusku jest przygotowanie jej na parze. Tak przyrządzona nie może się nie udać.Wielbiciele tradycji swoją jajecznicę mogą usmażyć na patelni. Wystarczy stopić masło, a następnie dodać do niego jajka. Smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać. Po około 15 minutach tuż przez zdjęciem z patelni dodajemy jeszcze kremową śmietankę. Pożywny posiłek gotowy.Jajecznicę po francusku możemy wykonać również w wersji dietetycznej. Nie wymaga ona wtedy dodatku tłuszczu. Na parze zamiast masła podgrzewamy wodę, dodajemy jajka i cierpliwie mieszamy. Otrzymujemy danie obłędnie pyszne i bardzo zdrowe.
Wasze pierogi nie chcą się lepić? Winny może być dodatek jajka, a także nadmiar mąki. Powodują one, że ciasto staje się twardsze, przez co znacznie trudniej połączyć ze sobą jego brzegi. Podpowiadamy, co zrobić, by rarytas zawsze wychodził i nie rozpadał się podczas gotowania. Pierogi, które po zlepieniu nie trzymają swojej formy, nikomu nie będą odpowiadały. Nie ma nic gorszego niż wypadający farsz, a winę za ten stan zazwyczaj ponosi zwykle zbyt twarde ciasto, które nie skleja się odpowiednio. Wiemy, jak przygotować je właściwie.
Jeśli masz w swojej lodówce kilka podstawowych składników, możesz wyczarować z nich obłędną sałatkę. Bazę stanowi cebula, ugotowane na twardo jajka oraz tarty żółty ser. Do tego kilka prostych dodatków i intrygujący, nieco ostry w smaku sos. Potrawa sprawdzi się na domowy posiłek oraz na spotkanie w gronie przyjaciół.Wykonanie sałatki jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, a następnie wymieszać je. Danie możesz podawać od razu po przygotowaniu. Czy dasz się skusić?
Wszyscy kochają placki ziemniaczane. Chrupiąca i tania przekąska zawsze jest mile widziana na talerzu. Znamy niezawodną metodę jak sprawić, by były jeszcze bardziej apetyczne. Dodaj do ciasta białka jaj ubite na pianę, a gotowe placuszki wyjdą lekkie, jak chmurka.Do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebna jest między innymi mąka, jajka i oczywiście ziemniaki. Pozostałe składniki zależą od osobistych preferencji. Zamiast wbijać jajko w całości, oddziel żółtka od białek i ubij te drugie na sztywną pianę. Ten trik nada potrawie niespotykanej dotąd lekkości.
Ciasto bez pieczenia z bananami jest puszyste, wyrośnięte i bardzo czekoladowe. Ciasto zrobisz z podstawowych składników. Wystarczy, że usmażysz je razem z owocami na patelni. Ciasto wychodzi za każdym razem. Każdy łasuch będzie zachwycony.Ciasto bez pieczenia jest pyszną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Jest puszyste, delikatnie, pyszne i przygotujesz je błyskawicznie z kilku podstawowych składników. Ciasto pięknie rośnie podczas smażenia na wolnym ogniu, jest słodkie i bardzo czekoladowe.Do przygotowania ciasta bez pieczenia potrzebujesz dwóch dojrzałych bananów, łyżki kakao, mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru oraz oleju rzepakowego. Aby wzmocnić smak ciasta, dolej odrobinę olejku waniliowego. Im bardziej dojrzałe banany, tym słodsze będzie ciasto bez pieczenia. Do deserów i wypieków wybieraj wyłącznie żółte owoce z czarnymi plamkami. Takie banany są miękkie i słodkie. Banany skrop przed smażeniem sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Szukasz pomysłu na tani i smaczny obiad, który ma niewiele kalorii i dużo białka? Przygotuj jajka sadzone na wodzie z ulubionymi dodatkami. Jajka są pełne witamin, są bogate w białko i inne wartości odżywcze. Dopraw je solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem, a błyskawicznie znikną z talerzy.Jajka sadzone na wodzie są świetną alternatywą dla jajek sadzonych na maśle, czy oleju. Nie przypalają się na patelni, zachowują swój kształt i smakują jeszcze lepiej od tych z dużą ilością tłuszczu. Jajka podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, marchewką i innymi warzywami. W ten sposób przyrządzimy pyszny i zdrowy obiad za grosze.Zasada przyrządzania jajek na wodzie jest prosta. Na jedno jajko wlewamy na patelnię jedną łyżkę zimnej wody. Gdy woda zacznie się gotować, wlewamy jajka i smażymy kilka minut, aż białko zupełnie się zetnie, a żółtko pozostanie lejące.Jajka sadzone na wodzie są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Są bogate w białko i wiele cennych składników, między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, D oraz żelazo, wapń i fosfor. Jajka pozbawione tłuszczu są o wiele lżejsze i łatwo przyswajalne.
Tomasz Strzelczyk przeprowadził szczegółowe eksperymenty dotyczące ubijania białek na sztywną pianę. W swoim ostatnim filmie postanowił sprawdzić, czy odrobina żółtka rzeczywiście skazuje nasze trudy na porażkę. Werdykt eksperta jest bezdyskusyjny. Sztywna piana z dodatkiem żółtka na pewno nie powstanie.Znany z YouTube kucharz podczas testów wykonał 3 próby w różnych warunkach. Udział w nich brało sterylnie czyste naczynie, naczynie z dodatkiem wody oraz wspomniane już żółtko. Każda porcja ubijana była z 8 białek, mierzony był także czas miksowania. Rezultaty są doprawdy intrygujące.
Masz w domu mąkę, wodę i sól? Podpowiemy, jak zmienić te składniki i proste i delikatne ciasto. Ten przepis sprzed lat to doskonały sposób na pyszną faszerowaną przekąskę. Przekonajcie się sami.Dzięki leżakowaniu w roztopionym maśle ciasto staje się niezwykle aksamitne, a zarazem elastyczne. W sam raz, aby zawinąć w nie nadzienie ze szczypiorku i jaj. Po upieczeniu otrzymujemy doskonałą przegryzkę na śniadanie lub pożywny lunch do pracy. Sprawdzona od wieku receptura nie ma sobie równych.
Czy w Twojej kuchni skorupki jaj lądują w koszu? Zupełnie niesłusznie. Ta część produktu jest bogatym źródłem wapnia i nie tylko. Istnieją proste sposoby na skorzystanie z tych dobrodziejstw.Skorupka z jednego jajka zawiera 2 razy więcej wapnia, niż wynosi dzienna zalecana dawka dla dorosłego człowieka. To jednak nie koniec jej zalet. W tej części jajka znajdziemy między innymi kolagen, keratynę a także liczne pierwiastki, jak żelazo, cynk czy fluor. Każdy z tych skłądników pełni istotną rolę w naszym organizmie.
Jajecznica na wodzie gazowanej będzie lepsza niż jakakolwiek inna. Przygotowane bez dodatku tłuszczu danie jest lekkie niczym chmurka i puszyste, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Musicie spróbować.Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek, jak zrobić przyjemną w odbiorze, niesamowicie delikatną jajecznicę, wersja na wodzie gazowanej ma szansę wam się spodobać. Zawarte w płynie bąbelki nadadzą masie jajecznej wyjątkowej konsystencji, a smak będzie niesamowity. Bliskim na pewno się spodoba.Przepis na jajecznicę na wodzie gazowanejSkładniki na 2 porcje:5 dużych jaj5 łyżek wody gazowanejposiekany szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie)sól i pieprz w ilości do smaku
Omlet z ziemniaków sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Inspirowana kuchnią hiszpańską receptura Tadeusza Müllera pozwoli wam przygotować niesamowicie smaczną i sycąca potrawę, którą jeszcze nie raz podacie swoim bliskim. Spróbujecie?Jeśli szukacie urozmaicenia w przyrządzaniu posiłków, omlet z ziemniaków ma szansę wam się spodobać. Pełna smakowitych warzyw jajeczna potrawa w stylu hiszpańskim syci na długo, a jej przygotowanie jest niesamowicie proste. Warto skosztować.
Tłusty Czwartek już za kilkanaście dni. Na tę okazję wypada przygotować coś przepysznego. Wypróbuj nowatorski przepis na faworki z dodatkiem budyniu waniliowego. Gotowe chruściki zachwycą delikatnością i wyrazistym waniliowym aromatem.Przepis na budyniowe faworki jest bajecznie prosty. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Od delikatnych i puszystych kąsków nie sposób się będzie oderwać. Domownicy nie będą się posiadać z zachwytu.
Czy da się zrobić smaczny posiłek z zaledwie 2 produktów? Okazuje się, że to prostsze, niż myślisz. Pyszne i zdrowe kotlety z groszku i jajek to wyśmienity wręcz pomysł na tani obiad. Zmiksuj, dopraw, usmaż i ciesz się wybornym smakiem.Przygotowanie kotletów z groszku i jajek jest dziecinnie proste. Przyda się do tego celu robot kuchenny lub blender. Tani obiad, poza doskonałym smakiem, charakteryzuje się również piękną zieloną barwą. Kotlety możesz usmażyć tradycyjnie na patelni lub upiec w piekarniku.
Maślankowe ciasto na pierogi jest niezwykle delikatne, gładkie i elastyczne. Wychodzi za każdym razem, jest łatwe do lepienia i nie rozpada się w czasie gotowania. Jest więc idealne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Warto przetestować ten przepis. Sekretem pierogów jest ciasto. Nawet najlepszy farsz nie uratuje całego dania, jeśli ciasto na pierogi będzie zbyt mączne i twarde. Ciasto po ugotowaniu musi być tak miękkie i delikatne, żeby dosłownie rozpływało się w ustach. Jak przyrządzić takie ciasto?Niektórzy do ciasta na pierogi dodają zimną wodę, inni wrzątek, jajko, roztopione masło lub olej. Okazuje się, że ciasto można przygotować z dwóch składników: mąki i maślanki. Do ciasta dodajemy też oczywiście szczyptę soli i wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.Maślankowe ciasto na pierogi nie ma sobie równych. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Po wyrobieniu ciasta musimy je odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Dopiero po tym czasie możemy je rozwałkowywać i wykrawać masę na pierogi.
Omlet jest jedną z potraw jajecznych, które świetnie sprawdzają się o poranku. Pyszna wersja Roberta Makłowicza, która zaprezentował podczas spotkania z Karolem Okrasą — z pieczarkami, cebulka, natka pietruszki i odrobiną sera — jest aromatyczna i sycąca, a prezentuje się tak pięknie, że nie sposób się oprzeć. Spróbujecie?Śniadania z jajkami bardzo często goszczą na naszych talerzach. Wśród nich omlet nie pojawia się zbyt często, a przynajmniej nie w wersji wytrawnej. Robert Makłowicz w materiale zaprezentowanym na kanale YouTube KuchniaLidla.pl zdradza, że świetne francuskie danie tradycyjnie nie jest słodkie. Pokazuje też znakomity patent na usmażenie rarytasu. Receptura nie jest skomplikowana.
Czy wiesz, co oznacza kolor skorupki jajka? Kupujesz wyłącznie jajka brązowe, czy białe, a może kolor nie ma dla Ciebie żadnego znaczenia? Kolor skorupki jajek uwarunkowany jest kolorem upierzenia kury. Jajka białe i brązowe zawierają tyle samo wartości odżywczych.Jajka są bardzo uniwersalnym produktem spożywczym. Wykorzystujemy je między innymi do przyrządzenia omletów i jajecznicy. Dodajemy do ciast, deserów, pulpetów, mielonych i innych dań. Jajka na twardo są pysznym dodatkiem do sałatek, żurku i chłodników.Badania wykazują, że Polacy najchętniej kupują jajka w kolorze brązowym. Dzieje się tak, ponieważ uważają, że takie jajka nie są modyfikowane genetycznie, a sama kura nie karmiona jest chemią. Okazuje się, że na kolor skorupek nie wpływa ani karma, ani sposób chowu, ani GMO.Wiele osób zastanawia się, które jajka są zdrowsze. Jajka, bez względu na kolor skorupki, zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń, fosfor i inne wartości odżywcze. Warto więc wprowadzić jajka do diety. Na jajka powinny jednak uważać osoby, które mają podwyższony cholesterol.
Twoją zmorą są twarde i gumowate placki ziemniaczane? Teraz możesz zapomnieć o tych problemach raz na zawsze. Kucharz Piotr Ogiński zdradził 4 triki, które stosuje, by przygotować chrupiące i apetyczne placki. Zaczął od wyjaśnienia, w jaki sposób sprawdzić, czy mamy odpowiednie ziemniaki na tę potrawę. Z pozoru banalne placki kryją w sobie wiele pułapek. Na szczęście w prosty sposób możemy ich uniknąć. Kucharz Piotr Ogiński krok po kroku przeprowadza nas przez sztukę przygotowania placków ziemniaczanych. Trzeba przyznać, ze doskonale zna się na rzeczy.Jak podkreśla Ogiński, kluczową kwestią jest wybór odpowiedniej odmiany ziemniaków. Najlepiej nada się ta oznaczona kategorią BC lub C. Jeśli ziemniaki kupiliście na bazarku lub w warzywniaku i nie wiecie, jakiego są typu, skorzystajcie z pierwszej podpowiedzi mistrza. Przekrójcie ziemniak na połowę i pocierajcie przekrojami przez mniej więcej minutę. Jeśli na przekroju pojawi się biały osad czyli skrobia, śmiało możecie użyć takich ziemniaków do przygotowania placków.
Racuchy drożdżowe są idealną słodką przekąską, zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Znamy sposób jak sprawić, aby były jeszcze lepsze. Wystarczy, że dodasz do ciasta 2 pokrojone drobno banany. Słodki owoc nada placuszkom wyjątkowej soczystości, a także przyjemnego bananowego posmaku. Przygotowanie racuchów z bananami najlepiej zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Pamiętaj, że przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga odpowiedniego czasu. Zarezerwuj 15 minut na rozruch drożdży i ok 60-90 minut na wyrośnięcie ciasta. Wyśmienity smakołyk wart jest każdej minuty oczekiwania.
Niektóre czynności w kuchni potrafią przysporzyć niemałych problemów. Takim przykładem może być ugotowanie idealnego jajka na twardo. Na szczęście w internecie pojawił się niezwykle skuteczny na to sposób. Wszystko, czego w tym celu potrzebujesz to frytkownica na gorące powietrze.Niecodzienny pomysł na jajko na twardo pochodzi z TikToka. Serwis ten słynie z pokazywania rozmaitych trików i kulinarnych sztuczek. Okazuje się, że jajko gotowane we frytkownicy nie pęka oraz bardzo prosto odchodzi od skorupki. Dzięki temu pozbywamy się dwóch najbardziej palących jajecznych problemów za jednym zamachem.
Oponki serowe są jednym z typowo karnawałowych przysmaków. Ze względu na dość łatwe i szybkie przygotowanie stanową naprawdę dużą konkurencję dla pączków i faworków. Jeśli więc macie pod ręką trochę twarogu, bez trudu przygotujecie ten rarytas w kilka chwil. Podstawowym składnikiem oponek jest biały ser. To właśnie on nadaje wypiekowi przyjemnej wilgotności. Oponki są puszyste i miękkie, dzięki dodatkowi sody oczyszczonej. Nie wymagają więc oczekiwania na wyrastanie, tak jak się to dzieje w przypadku ciasta na pączki. Aby specjał wchłaniał mniej tłuszczu koniecznie dodajcie do niego trochę octu lub spirytusu. Wielką zaletą oponek jest nie tylko fakt, że robi się je szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi twarogu, wypiek długo też pozostaje świeży. Nie wysycha, tak szybko, jak pączki czy faworki. Z powodzeniem możecie więc przygotować je od razu na dwa dni.
Aga Testuje zamówiła śniadanie w uwielbianej restauracji polskich gwiazd. Za jajecznicę z truflami w warszawskiej restauracji Flaming & Co tiktokerka zapłaciła 69 zł. Ile kosztowało ją całe śniadanie dla dwóch osób? Aga Testuje, popularna krytyczka kulinarna postanowiła sprawdzić ceny w jednej z ulubionych restauracji polskich gwiazd, w tym Ewy Chodakowskiej. Flaming & Co jest ekskluzywną restauracją znajdującą się w Warszawie przy ulicy Mokotowskiej. Tiktokerka zamówiła tam między innymi jajecznicę.Restauracja serwuje kuchnię międzynarodową, owoce morza i ryby. W menu znajdziemy również pizze, sałatki, dania mięsne i słodkie desery. Restauracja ma także stałą kartę lunchową i śniadaniową, w której królują dania z jajek, w tym jajecznica.Na swoim kanale, Aga Testuje, zamieściła krótki filmik, na którym recenzuje zamówione śniadanie w restauracji, w tym jajecznicę. Za śniadanie dla dwóch osób zapłaciła ponad 150 zł. Jakie śniadanie zamówiła tiktokerka?
Mądra Babcia zdradziła przepis na idealne ciasto na faworki. Sekretem są odpowiednie proporcje składników oraz napowietrzenie przygotowanej masy. Beata zamiast wałka do ciasta stosuje o wiele szybszą metodę. Faworki według jej przepisu są idealnie kruche i chrupiące.Faworki zwykle kojarzą nam się z całym dniem pracy i ubijaniem ciasta wałkiem tak, jak to robiły nasze babcie. Ten trik sprawia, że słodycze nabierają kruchości i chrupkości. Pani Beata na kanale SILVER TV na YouTube pokazała, jak przyrządzić faworki bez ubijania ciasta i w dosłownie 15 minut.Beata wyrobione ciasto na faworki przepuszcza dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. To błyskawiczny sposób na napowietrzenie ciasta bez większego nakładu czasu i pracy. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne i delikatne. Z łatwością rozwałkujemy je więc na cienki placek.Beata zdradziła również idealne proporcje na ciasto, czyli 1 duże żółtko i 1 łyżka śmietany na 100 g mąki pszennej. Mąka koniecznie musi być przesiana. Żółtka sprawią, że faworki będą chrupiące i kruche, a śmietana scali wszystkie składniki i doda im delikatności. SILVER TV jest interaktywną telewizją internetową z własną ramówką. Telewizja została stworzona przez Beatę Borucką, znaną jako Mądra Babcia. Pani Beata prowadzi między innymi program śniadaniowy na żywo, w którym dzieli się przepisami kulinarnymi. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.