Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Zamiast mąki, dodaj do omleta czubatą łyżkę tego produktu. Będzie lżejszy niż obłok i przepyszny
28.01.2023 12:40 Zamiast mąki, dodaj do omleta czubatą łyżkę tego produktu. Będzie lżejszy niż obłok i przepyszny

Omlet z budyniem jest świetnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Jest prosty w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Omlet bez grama mąki jest lekki i bardzo puszysty. Podany z owocami błyskawicznie znika z talerzy.Do omletów zwykle dodajemy kilka łyżek mąki pszennej. Omlet jest smaczny, ale dość ciężki i kaloryczny. Mało kto wie, że mąkę pszenną można zastąpić innym produktem, który połączy wszystkie składniki i sprawi, że omlet będzie lekki i jeszcze smaczniejszy.Wystarczy połączyć żółtka z budyniem i pianą z białek. Omlet z budyniem posmakuje każdemu. Omlet na słodko podaj z ulubionymi dodatkami, np. z owocami sezonowymi, dżemem, konfiturą lub sosami. Będzie idealny na śniadanie.Do omleta z budyniem wykorzystaj budyń w proszku. Najlepiej sprawdzi się smak śmietankowy lub waniliowy. Jeśli chcesz, aby omlet był jeszcze słodszy, wykorzystaj budyń czekoladowy. Budyń wybierz z cukrem lub bez, według własnych preferencji smakowych.

Dlaczego w kluskach śląskich robi się dziurki? Powód jest bardzo ważny
27.01.2023 14:35 Dlaczego w kluskach śląskich robi się dziurki? Powód jest bardzo ważny

Czy wiesz, dlaczego w kluskach śląskich robi się dziurki? Dzięki wgłębieniom kluski osiągają idealny kształt i równomiernie gotującą się w osolonej wodzie. Dziurki mają również inne zastosowania, między innymi dzięki nim na kluskach zmieści się więcej sosu.Kluski śląskie są prostym, tanim i pysznym dodatkiem do obiadu. Przygotujemy je z ugotowanych ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia), jajka, mąki i niewielkiej ilości soli. Masa po wyrobieniu jest plastyczna i z łatwością wyrobimy z niej małe kluseczki z charakterystycznym wgłębieniem.Kluski śląskie podawane są tradycyjnie na Górnym Śląsku z roladami wołowymi i modrą kapustą. Kluski świetnie przyjęły się również w innych regionach Polski i podawane są w nieco innej formie, np. z mięsnym gulaszem, sosem grzybowym, czy okrasą z boczku i cebuli. Cechą charakterystyczną klusek śląskich jest dziurka na wierzchu każdej z nich i lekko spłaszczony kształt. Czy wiesz, dlaczego tak ważne jest to wgłębienie? Wiele osób nie ma o tym pojęcia.

Zapomnij o oleju i maśle. 100 razy lepszą jajecznicę usmażysz bez grama tłuszczu
27.01.2023 07:59 Zapomnij o oleju i maśle. 100 razy lepszą jajecznicę usmażysz bez grama tłuszczu

Jajecznica nie musi być ciężka i kaloryczna. Wystarczy, że przygotujesz ją w kąpieli wodnej. Jajka ze szczypiorkiem zetną się błyskawicznie, a jajecznica będzie kremowa, puszysta i aksamitna. Do śniadania podaj warzywa i razowe pieczywo. Będzie zdrowo i pysznie.Wiele osób jajecznicę przyrządza na oleju, maśle lub wytopionym boczku. Inni wolą jajka usmażone na śmietanie lub z dodatkiem majonezu. Jajecznica przygotowana w ten sposób jest smaczna, ale kaloryczna i ciężka.Jajecznica z dwóch jajek i bez grama tłuszczu ma około 200 kcal. Kaloryczność uzależniona jest od rozmiaru jajek. Jeśli zrobimy jajecznicę z boczkiem lub na maśle, porcja jajek będzie mieć około 300- 350 kcal, w tym tłuszcze nasycone.Jajecznicę przyrządzoną w kąpieli wodnej koniecznie podaj z ulubionymi dodatkami i razowym chlebem. Polecam pomidory, paprykę, pieczarki, kiełki. Świetnym pomysłem będzie również awokado lub wędzony łosoś.

ciasto na pierogi
26.01.2023 13:09 Nigdy nie dodawaj go do ciasta na pierogi. Wyjdą twarde i niesmaczne

Nieodpowiednio przygotowane ciasto na pierogi potrafi skutecznie zepsuć całą potrawę. Twarde, zbyt grube lub popękane - nie są to cechy, jakich szukamy w idealnych pierogach. Wbrew wielu obiegowym opiniom, do ciasta pod żadnym pozorem nie należy dodawać jajka. Ten produkt sprawia, że pierogi stają się o wiele twardsze i mniej smaczne.Idealne ciasto na pierogi składa się zaledwie z kilku składników. W ich skład wchodzi mąka, woda, sól i odrobina tłuszczu. Nawet w tym prostym przepisie ważne jest trzymanie się obowiązujących zasad. Z naszym krótkim przewodnikiem nieudane pierogi możesz puścić w niepamięć.

jajecznica
26.01.2023 08:00 Lekka, bo niesmażona. Jajecznica, którą zrobisz bez dodatku tłuszczu

Jajecznica na wodzie jest lekką odmianą uwielbianego śniadania. Smażona bez tłuszczu i mięsnych dodatków charakteryzuje się delikatnością i małą zawartością kalorii. Jedyne, czego potrzebujesz, to jajko, patelnia lub garnek i odrobina wody. Zrobisz ją szybko i równie szybko zniknie z talerzy.W przygotowaniu jajecznicy bez dodatku tłuszczu kluczową rolę odgrywa jakość jajek. Ten produkt jako jedyny ma wpływ na finalny smak dania. Usmażoną jajecznicę poza solą i pieprzem możesz doprawić według własnego pomysłu. Doskonale sprawdzą się świeże lub suszone zioła, a także słodka lub wędzona papryka.Do smażenia jajecznicy na wodzie wybierz odpowiedniej wielkości patelnię. Nie powinna być zbyt duża, aby płyn nie odparował zbyt szybko. Jej rozmiar dostosuj do ilości jaj, z których przygotowujesz potrawę. Tak naprawdę zamiast patelni możesz też użyć niewielkiego garnka lub rondelka.

jajka ceny jajek
25.01.2023 14:55 Wiemy, co stanie się z cenami jajek w czerwcu. Ekspert zdradził prawdę bez ogródek

Po rekordowych wzrostach cen cukru, masła czy warzyw przyszła kolej na jajka. Prognozy nie są optymistyczne. Już niedługo czeka nas wzrost kosztów zakupu tego produktu. Ekspert zdradził, z czego wynikać będą czekające nas podwyżki cen jajek.W ubiegłym roku ceny jajek poszły w górę o blisko 30 proc. W roku bieżącym sytuacja ulegnie dalszemu pogorszeniu. Jak podaje serwis Next Gazeta, jajka będą systematycznie drożeć w okresie maja i czerwca. Przewodniczący Komisji Zarządzającej Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego Paweł Podstawka w rozmowie z Gazetą wyjaśnia ten stan rzeczy.

gotowanie jaj
25.01.2023 08:14 Jak gotować jajka, by skorupki nie pękały? 1 produkt rozwiąże problem

Jajka na twardo lub na miękko są w naszych kuchniach znane i lubiane. Niestety często zdarza się, że ich skorupki pękają podczas gotowania. Zawartość jajka wylewa się wtedy częściowo, co nie wygląda zbyt apetycznie. Co zrobić, aby zapobiec temu zjawisku przy gotowaniu jaj? By pożegnać uciążliwy problem wystarczy odrobina octu.Pęknięte podczas gotowania jajka można bezpiecznie jeść. Sporo do życzenia pozostawia jednak ich estetyka. Na szczęście mamy na to sprawdzony sposób. Dzięki niemu gotowanie jaj zawsze będzie zakończone sukcesem.

Szybki obiad z sera
24.01.2023 21:48 Wzięła ser i w 10 minut zrobiła szybki obiad. Jest pyszny i kosztuje grosze

Tani obiad w 10 minut? Z żółtego sera przygotuj kotlety w złocistej panierce. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Ser smażony jest pyszną alternatywą dla mięsa. Jest również o wiele tańszy, więc całe danie przygotujesz za grosze.Na profilu kuchennykodeks na TikToku możemy znaleźć wiele ciekawych i szybkich przepisów na pyszne dania obiadowe i nie tylko. Ostatnio Kinga opublikowała film, na którym robi kotlety z żółtego sera. Tani obiad za grosze będzie gotowy w 10 minut.Smażony ser żółty w złocistej panierce jest świetną alternatywą dla tradycyjnych koletów z mięsa. Ser z zewnątrz jest chrupiący, po przekrojeniu jest lejący i dosłownie rozpływa się w ustach. Przygotowanie kotletów z żółtego sera jest bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy.Ser w panierce jest pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Kotlety z sera podasz z ziemniakami lub pieczonymi warzywami i ulubioną surówką. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu kuchennykodeks na TikToku.

faworki
24.01.2023 11:46 Wachowicz pokazała swój kunszt. Jej faworki zachwycają smakiem, wszystko przez odpowiedni tłuszcz

W tłusty czwartek w każdym domu musi znaleźć się talerz faworków. Najlepsze oczywiście są te wykonane samodzielnie. Pyszna porcję tego specjału możesz przygotować dzięki sprawdzonemu przepisowi Ewy Wachowicz. Dzięki smażeniu na smalcu słodki chrust wychodzi kruchy i delikatny.Zdania odnośnie najlepszego tłuszcze do smażenia faworków są podzielone. Niektórzy używają w tym celu oleju rzepakowego. Znana dziennikarka stawia jednak na klasyczny składnik do smażenia, czyli wieprzowy smalec. Nie ma najmniejszych wątpliwości, ze to najlepszy wybór.Równie ważna, jak wybór właściwego tłuszczu, jest odpowiednia temperatura smażenia. Przed przystąpieniem do smażenia właściwego, wrzuć na rozgrzany smalec kawałek faworkowego ciasta. Jeśli od razu wypłynie na powierzchnię i będzie mieć słomkowy kolor, znaczy to, że temperatura jest w sam raz. Faworki najlepiej przyrządzać na średniej mocy palnika.

Naleśniki bez mąki
23.01.2023 19:28 Wrzuciła do blendera i włączyła pełną moc. Jej patent na naleśniki bez mąki jest hitem

Zapomnij o klasycznych naleśnikach. Kultowe danie przygotujesz bez grama mąki w dosłownie kilka minut. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki i usmażysz na niewielkiej ilości tłuszczu. Poznaj przepis na naleśniki bez mąki.Na profilu dietanaluzie.pl na TikToku, znajdziemy wiele przepisów kulinarnych na zdrowe, smaczne i niedrogie dania. To właśnie z tego profilu pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule. Niedawno Roksana opublikowała filmik, na którym przygotowuje naleśniki bez mąki. Naleśniki są błyskawicznie w przygotowaniu i o wiele zdrowsze niż klasyczne.Naleśniki bez mąki możemy podać z wieloma dodatkami. Naleśniki są neutralne w smaku, będą więc pasować zarówno do słodkich dżemów, sosów i owoców, jak i kurczaka, szpinaku, serów i innych, wytrawnych produktów. Naleśniki bez mąki są pomysłem na szybki obiad, podwieczorek lub kolację.Naleśniki bez mąki posmaruj serkiem kanapkowym, a do środka włóż kawałki wędzonego łososia. To pyszna, pożywny i zdrowy podwieczorek. Jeśli wolisz słodkie naleśniki, do masy możesz dodać również kakao, miód lub cukier waniliowy.

Gospodyni z Ziemi Dobrzyńskiej pokazała, jak robi szare kluchy. Czysta tradycja i natura
23.01.2023 13:04 Gospodyni z Ziemi Dobrzyńskiej pokazała, jak robi szare kluchy. Czysta tradycja i natura

Gospodyni zdradziła przepis na tradycyjne, szare kluchy prosto z Ziemi Dobrzyńskiej. Kluchy z mączystych ziemniaków z dodatkiem mąki żytniej są pożywne i pełne smaku. Najlepiej podać je z okrasą z boczku oraz z twarogiem lub z gotowaną, kiszoną kapustą.Na kanale PWRmovie na YouTube znajdziemy wiele ciekawostek na temat Ziemi Dobrzyńskiej. Nie zabrakło również przepisów na tradycyjne potrawy z tego regionu. Na jednym z opublikowanych filmów gospodyni zdradza przepis na szare kluchy. Proste danie Ziemi Dobrzyńskiej posmakuje każdemu.Sekretem idealnych, szarych kluchów są odpowiednie ziemniaki i mąka. Gospodyni radzi, aby wybierać ziemniaki mączyste, najlepiej typu B lub C. Odmiany te mają mało wody i dużo skrobi. Są idealne między innymi do klusek śląskich, klusek kładzionych, placków ziemniaczanych. Bardzo ważna jest również mąka. Do szarych klusek można dodać mąkę pszenną, jednak najlepszy smak uzyskamy sięgając po mąkę żytnią. Gospodyni podaje kluchy z okrasą z boczku, posypane twarogiem. Świetnie też będą smakować z gotowaną, kiszoną kapustą. Palce lizać.

Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna bije każdą na głowę
22.01.2023 08:05 Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna każdą jedną bije na głowę

Masz w domu jajka, ogórki kiszone, majonez i musztardę? W kilka minut przygotujesz z nich wyśmienite śniadanie dla całej rodziny. Pasta jajeczna podana na świeżym pieczywie, posypana szczypiorkiem smakuje obłędnie i dostarcza energii na wiele godzin. Pasta jajeczna stanowi ogromną konkurencję dla jajecznicy, bo nie jest smażona, a jej smak jest doprawdy wyśmienity. Wystarczy, że ugotujemy jajka i połączymy je z resztą dodatków. Jajka gotujemy na twardo, po około 7 minutach będą gotowe.Sekretem smaku pasty jajecznej są dodatki, jak ogórki kiszone, cebula i sosy. Do pasty wybieramy domowe kiszonki lub kupujemy ogórki z beczki. Zwróćmy uwagę na etykietę. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu, nie będą smakować jak kiszone. Wiele osób nie ma o tym pojęcia.Do pasty jajecznej dodajemy również ulubioną musztardę i majonez. To dzięki tym produktom składniki połączą się i utworzą kremową masę. Pastę doprawiamy mieloną papryką czerwoną i podajemy z kromką świeżego chleba i szczypiorkiem, ewentualnie rukolą. Jak wygląda ten pyszny dodatek do pieczywa? Bardzo apetycznie - spójrzcie tylko na nasze zdjęcie, które pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube. Jesteśmy pewni, że gdy będziecie mieli ochotę na śniadanie jajeczne, to tym razem wybierzecie pastę, a nie jajecznicę.

Parówki w niecodziennej odsłonie
21.01.2023 22:48 Wzięła parówki, przekroiła i zaczęła smażyć. Jej przepis momentalnie stał się hitem

Parówki nie muszą być nudne. Wystarczy je rozciąć i usmażyć w nich jajo sadzone, by stały się bardziej atrakcyjne wizualnie. Pyszne śniadanie, które stało się hitem internetu, przygotujecie w zaledwie 5 minut. Musicie spróbować. Jeśli dotychczas po prostu podgrzewaliście parówki w wodzie, spróbujcie tym razem podsmażyć je z jajkiem. Wykonanie pięknie prezentującego się posiłku z tych dwóch składników wcale nie jest trudne, a bliscy, którym je podacie, z pewnością będą miło zaskoczeni.

Produkty z rabatem w Lidlu
21.01.2023 17:03 Tylko dziś kiełbasa, jajka i makaron taniej o 50%. Trzeba spełnić 1 warunek

Lidl powraca z atrakcyjną ofertą dla klientów. Wystarczy spełnić jeden warunek, by aż 8 produktów kupić z 50-procentowym rabatem. Wśród nich znajdziecie m.in. jajka, makaron i kiełbasę. Trzeba się pospieszyć — z okazji skorzystamy już tylko dziś.Tanie zakupy spożywcze zrobicie m.in. w Lidlu. Warto sprawdzać gazetki, gdyż często możemy w nich natrafić na takie okazje jak trwająca do dziś do końca dnia obniżka cen w niemieckim dyskoncie. Warunek, jaki musimy spełnić, jest bardzo prosty.

ciasto Marcinek
21.01.2023 11:54 Podlaskie ciasto „Marcinek” bije na głowę wszystkie inne. Mamy oryginalny przepis

Ciasto Marcinek składa się z wielu cieniutkich placuszków przełożonych śmietaną. Ten deser jest typowy dla regionu tuż przy naszej wschodniej granicy. Jego wykonanie nie należy do trudnych, jednak wymaga odrobiny cierpliwości. W zamian za włożoną weń prace odwdzięcza się wybornym smakiem i delikatną konsystencją.Marcinek rękoma samorządu miasta Hajnówka został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Oznacza to, że udało się udokumentować niezmienność jego przygotowywania od co najmniej 25 lat. Nie zmieniany od przeszło ćwierć wieku przepis nie może być chybiony. Zachęcamy do przyrządzenia pysznego Marcinka.

jajecznica
21.01.2023 10:10 YouTuber zrobił jajecznicę z przepisu Gordona Ramseya. Ocenił jej smak w 2 słowach

YouTuberzy nie boją się sprawdzać przepisów polecanych przez gwiazdy światowej kuchni. Swoistego egzaminu nie uniknąć nawet bezapelacyjny król gotowania Gordon Ramsay. Przyznać trzeba, że test jajecznicy na Kanale YouTube Sprawdzam Jak wypadł śpiewająco. Nawet tak niepozorne danie można doprowadzić do perfekcji.Film Gordona Ramseya z jajecznicą w roli głównej zdobył ponad 40 milionów odsłon. Nie każdy może się pochwalić takim wynikiem. Czy sukces w popularnym serwisie jest wprost proporcjonalny do smaku dania? Ktoś postanowił to sprawdzić.Dymitr z kanału Sprawdzam Jak krok po kroku odtwarza przepis mistrza. Przygotowanie popularnej potrawy miejscami może zaskoczyć. Interesujący jest także dobór dodatków i sposób ich podania. Werdykt jest jednoznaczny- ta jajecznica to petarda.

faworki ziemniaczane
20.01.2023 08:11 Zapomnij o zwykłych faworkach. Jest 100 razy lepszy patent. W roli głównej ziemniaki

Każdy jadł słodkie faworki na tłusty czwartek, ale czy słyszeliście kiedyś o faworkach wytrawnych? Ten specjał przygotowuje się na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków i podaje z sosem, np. czosnkowym. Brzmi pyszne, a jak smakuje!Faworki ziemniaczane bez trudu wykonasz z zaledwie 4 składników. Niezbędne do tego przepisu produkty większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Do faworków przygotuj ulubiony sos. Ta chrupiąca przekąską sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek.Faworki z ciasta z ziemniaków nie są wcale nowym wymysłem. W wielu domach taki poczęstunek był przygotowywany lata temu przez babcie. Z przyjemnością prezentujemy ten pyszny, choć trochę zapomniany przepis. Na pewno nie będziecie zawiedzeni.

Najlepsze kucharki robią chałkę tylko z 1 rodzaju mąki. Dzięki niemu jest biała i puszysta
19.01.2023 14:51 Najlepsze kucharki robią chałkę tylko z 1 rodzaju mąki. Dzięki niemu jest biała i puszysta

Przesiej mąkę, wymieszaj z rozczynem z drożdży i pozostałymi składnikami. Z ciasta drożdżowego zrób warkocze i wstaw do piekarnika. Poznaj przepis na najlepszą i puszystą chałkę na śniadanie. Najlepsze kucharki pieką ją wyłącznie z jednego rodzaju mąki.Z podanego przepisu zrobisz dwie chałki. Puszyste, rumiane ciasto po upieczeniu wygląda bardzo apetycznie. Chałkę koniecznie podaj z masłem lub domową konfiturą. Do śniadania przygotuj kawę zbożową lub kakao. Domowa chałka jest w sam raz na dobry początek dnia. Jest pyszna, pożywna i doda energii na wiele godzin.Chałkę możesz dodatkowo oprószyć sezamem lub przygotować kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest banalnie proste: wymieszaj 150 g mąki z 100 g masła i 100 g cukru. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zetrzyj ciasto na tarce lub pokrusz i oprósz nim gotowe ciasto drożdżowe.Jak zrobić chałkę? Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku nie podwoi swojej objętości. Wszystkie składniki na chałkę muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko należy podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Jeśli składniki będą chłodne, delikatne drożdże nie ruszą.

ciasto bez pieczenia
19.01.2023 08:52 Wrzuciła do kubka kilka składników. W 5 minut przygotowała najszybsze ciasto bez pieczenia

Nie musisz spędzisz w kuchni długich godzin, aby wyczarować doskonały deser. Przekonuje o tym popularna tiktokerka, która podzieliła się pomysłowym przepisem na ciasto bez pieczenia. Swój specjał przygotowuje w kuchence mikrofalowej. Wystarczy kilka podstawowych składników połączonych słodką białą czekoladą.Do przygotowania deseru o smaku białej czekolady potrzebujesz zaledwie kilku minut, a także kubka i dostępu do mikrofali. Wsyp do naczynia składniki, wymieszaj i już po chwili ciesz się obłędnym smakiem ciasta bez pieczenia. Aby doprowadzić ten deser do absolutnej perfekcji, po wyjęciu z urządzenia udekoruj go roztopioną białą czekoladą. Palce lizać.

jajecznica
19.01.2023 08:03 Mistrzowie kuchni mają najlepszy patent na jajecznicę. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż usmażenie jajecznicy. Założymy się jednak, że niżej przedstawiony sposób będzie dla większości z Was czymś zupełnie nowym. Bo wbiciu jajek na patelnie nie mieszaj ich, dopóki nie zetnie się całe białko. Dzięki temu zabiegowi danie uzyska wyjątkowo apetyczną, delikatną fakturę.Nasz sposób na idealną jajecznicę zawiera jeszcze 1 niezawodny trik. Jest to dodatek łyżki kwaśnej śmietany. Nada ona daniu kremową konsystencję, a przy tym uchroni jajka przez rozgotowaniem się. Ponadto zyskujemy dzięki temu gwarancję, że jajecznica nie wyjdzie sucha ani gumowata.

Żółto-zielona sałatka z brokułem. Moc zdrowia na wyciągnięcie ręki
18.01.2023 18:59 Żółto-zielona sałatka z brokułem. Lepszej nie zamówisz w restauracji

Masz brokuł i nie wiesz, co z niego przygotować? Proponujemy przerobić go na żółto-zieloną sałatkę. Wystarczy dorzucić do niego kukurydzę, jajko i kilka innych składników, by otrzymać niezwykle smaczną i pożywną przekąskę. W sam raz na kolację czy drugie śniadanie. Sałatka z brokułem jest doskonałym daniem na imprezę, lunch lub kolację. Jest kolorowa i bardzo smaczna. Warto wzbogacić ją o roszponkę lub rukolę, a także twardy ser i prażone pestki dyni lub słonecznika. Przygotuj ją raz, a będziesz do niej wracać. Pestki dyni lub słonecznika przyrumień na suchej patelni teflonowej na złoty kolor. Pod wpływem wysokiej temperatury zaczną pięknie pachnieć, zrobią się chrupiące i uwolnią cały smak. Ten trik możesz też wykorzystać, gdy sięgasz po orzechy. Sałatkę z brokułem możesz doprawić na dwa sposoby: wykorzystać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, jak w przepisie albo doprawić ją dwiema łyżkami majonezu wymieszanymi z łyżeczką musztardy i sokiem z cytryny. Sałatka będzie smakować obłędnie w jednej i drugiej wersji.

pierogi leniwe
18.01.2023 18:07 Ekspresowe pierogi leniwe. Idealne na podwieczorek lub lekki obiad

Pierogi leniwe doskonale spiszą się w roli podwieczorku lub prostego, acz smacznego dania obiadowego. Ich nazwa wzięła się z niezwykle łatwego i bezproblemowego przygotowania. Tak naprawdę wystarczy około 20 minut, by zaserwować domownikom tę niebywale pyszną potrawę. Sekretem udanych pierogów leniwych jest szybkie połączenie składników. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, bo stanie się kleiste i lepkie. Potem serowe kluski wystarczy wrzucić na osolony wrzątek i polać stopionym masłem lub tartą bułką zrumienioną na maśle.

jajko
18.01.2023 17:00 Starmach podpowiada, czym najlepiej zastąpić jajka w potrawach. Nie poczujesz różnicy

Planujesz kulinarne podboje, a w lodówce nie masz ani jednego jajka? Jeszcze nic straconego. Ten produkt łatwo zastąpisz innymi składnikami, które możesz znaleźć w swojej kuchni. Taka zamiana sprawdzi się też wtedy, gdy z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek. Jajko to produkt, który ma w kuchni szerokie zastosowanie. Działa spulchniająco, a także łączy ze sobą inne produkty, stając się dla nich swoistym spoiwem. Jeśli z jakiegoś powodu akurat zabrakło Ci jajek, rozejrzyj się po swojej kuchni. Prawdopodobnie masz w niej jeden z wielu ich zamienników.

Ziemniaki i jajko w roli obiadu
18.01.2023 13:40 Masz dwa ziemniaki i jajko? Świetnie. Zrób z nich tani obiad dla całej rodziny

Ziemniaki mogą być bazą wielu fantastycznych dań. Przysmak, który wam dziś proponujemy, wymaga jeszcze dodania jajka i odrobiny bułki tartej. Tak podane warzywo jest smaczne i sycące. Doskonale sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Spróbujecie? Pyszny obiad z ziemniaków i jajka nie wymaga skomplikowanych przygotować i dodatkowych, drogich składników. Ugotowane i wystudzone purée wystarczy wymieszać z jajkiem i przyprawami, opanierować i usmażyć. Będzie pysznie.

Racuchy z dwóch składników
18.01.2023 08:17 Bez drożdży, mąki i cukru. Puszyste racuchy zrobisz z zaledwie 2 składników

Racuchy można przyrządzić bez drożdży, mąki czy dodatku cukru. Tym razem wykorzystamy jedynie jajka i wiórki kokosowe, a placuszki i tak będą smaczne. Doskonale sprawdzą się jak słodkie i sycące śniadanie dla całej rodziny. Musicie spróbować. Smaczne racuchy nie muszą zawierać jabłek, cukru i drożdży. Nietypowy smakołyk, który dziś wam proponujemy, nie wymaga także zastosowania mąki. W naszym przepisie zastosujemy jedynie wiórki kokosowe oraz jajka, by w kilka chwil przygotować pyszne placuszki. Zrobienie lekko słodkich racuchów z dwóch składników nie jest skomplikowane, choć przyda się mikser oraz dobry młynek, jeśli dysponujecie jedynie dość grubymi wiórkami kokosowymi. Produkt powinien mieć konsystencję zbliżoną do mąki, a białka jaja trzeba będzie ze starannie ubić, by nadać smakołykowi lekkości.

jajecznica
15.01.2023 20:07 Żadne masło. Dziadek Janek smaży jajecznicę na zupełnie innym produkcie

Jajecznica nie musi być smażona na maśle. O wiele smaczniejsze danie uzyskamy, korzystając z patentu dziadka Janka, który do przyrządzania przysmaku wykorzystuje kwaśną śmietanę. Uzyskuje niezwykle kremową konsystencję, której mało kto się oprze. Spróbujecie?Przyrządzenie jajecznicy na śmietanie jest świetną okazją do spróbowania jednego z regionalnych patentów na uzyskanie przyjemnego jajecznego posiłku o gładkiej konsystencji. Tłusty nabiał sprawia, że danie cudownie rozpływa się w ustach. Bliskim na pewno się spodoba.

Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnie. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego
14.01.2023 08:46 Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnię. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego

Nie z boczkiem, nie z kiełbasą. Jajecznicę po chłopsku zrobisz z kilku składników, które z pewnością masz w domu. Jajka wymieszaj z mlekiem i odrobiną mąki. Masę wylej na zeszkloną na maśle cebulę i usmaż. Jajecznica będzie smaczna i niezwykle pożywna.Jajecznica jest genialnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca. Jajecznica po chłopsku bije na głowę wszystkie inne, a do jej przyrządzenia nie potrzebujemy ani mięsa, ani dodatkowych warzyw. Wystarczą jajka i 2 produkty, które każdy z nas ma w kuchni.Jajecznicę po chłopsku smażymy na maśle. Kultowe śniadanie z cebulą i szczypiorkiem jest wyraźne w smaku i o wiele bardziej pożywne, ponieważ z dodatkiem mleka i mąki. Mieszanka tych dwóch produktów nie tylko sprawi, że jajecznica będzie bardziej aksamitna, ale i o wiele bardziej pożywna.Przed przygotowaniem jajecznicy po chłopsku dokładnie mieszamy jajka z mlekiem i mąką. W masie nie może być mącznych grudek, ponieważ zepsuje nam to danie. Masę smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznica nie przypali się i będzie przepyszna.

jajka
13.01.2023 20:52 Czy należy myć jajka przed włożeniem do lodówki? 1 szczegół daje jednoznaczną odpowiedź

Jajka są jednym z podstawowych produktów spożywczych. Jednak ze względu na ich dużą wrażliwość, trzeba je traktować w odpowiedni sposób. Dziś zajmiemy się problemem przechowywania, a dokładniej myciem jajek przed włożeniem do lodówki. Wiele z nas, usuwa w ten sposób zanieczyszczenia. Jak się jednak okazuje więcej z tego strat, niż pożytku. Po umyciu jajka psują się bowiem dużo szybciej.Od poprawnego przechowywania jajek zależy czas ich przydatności do spożycia. Warto więc wiedzieć, jakie działania mogą przyczynić się do jego skrócenia. Większość z nas umieszcza kurzy nabiał w lodówce, wiedząc, że niska temperatura ma pozytywny wpływ na przedłużenie ich świeżości. Nie jest jednak obojętne czy wcześniej je umyjemy, czy nie.