Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Zapiekanka za grosze
13.01.2023 12:55 Mega wyżerka dla całej rodziny. Wystarczy kilka produktów z lodówki. Znajdziesz je w każdej kuchni

Wszyscy uwielbiamy proste i sprawdzone przepisy. Dziś mamy dla Was rewelacyjny pomysł na tani obiad. Smaczną zapiekanką makaronową naje się do syta cała rodzina. Dodatek szynki, sera i chrupiącej kukurydzy tworzy idealne połączenie.Zapiekanka makaronowa cieszy aksamitnym smakiem dzięki zapiekaniu w sosie na bazie śmietany i jaj. Charakteru dodaje jej odrobina pikantnego ketchupu. Do przygotowania tej pysznej potrawy możesz przeznaczyć także inne produkty, które akurat masz w lodówce. Na tym właśnie polega magia pomysłu na tani obiad.

kotlety schabowe z selera
13.01.2023 11:03 Podczas postu nie musisz rezygnować ze schabowego. Mięso zastąpisz niedrogim warzywem

Schabowe bez schabu? Takie danie jest jak najbardziej możliwe do wykonania. Mięso z łatwością zastąpisz tanim warzywem, które możesz kupić za dosłownie kilka złotych. Kotlety schabowe z selera są doskonałą alternatywą dla tych klasycznych zarówno w czasie postu, jak i w diecie wegetariańskiej.Warzywo na kotlety schabowe z selera najpierw obgotowuje się w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku. Dzięki temu staje się miękkie i przenika smakowitym smakiem. Następnie selera wystarczy zapanierować i usmażyć. To pyszny, szybki i zdrowy obiad bez dodatku mięsa.

racuchy bez drożdży i sody
13.01.2023 07:57 Bez drożdży, bez sody. Wystarczy 1 prosty trik. Nie ma lepszego sposobu na puszyste racuchy

Masz ochotę na puszyste racuchy? Z naszym przepisem zrobisz je w szybki i prosty sposób. Ich sekret tkwi w dodatku ubitej piany z białek. Obłędne racuchy bez drożdży i sody rozkochają w sobie każdego miłośnika słodkich przekąsek.Do przygotowania racuchów bez drożdży i sody potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Ubij białka, dodaj mąkę, cukier i żółtka jaj. Kilka minut miksowania oraz smażenia wystarczy, aby wyczarować te złociste placuszki. Zarówno dzieci jak i dorośli kompletnie zwariują na ich punkcie.

domowy budyń
12.01.2023 22:41 Najlepszy przepis na domowy budyń. Wypróbujesz i nie będziesz chciał słyszeć o kupnych mieszankach

Budyń jest deserem, który uwielbiają wszyscy, niezależnie od wieku. Najczęściej kupujemy gotową mieszankę w sklepie, dodajemy ją do mleka i gotowe. Warto pokusić się jednak o samodzielne przygotowanie domowej wersji budyniu. Jego smak jest bez porównania lepszy.Do przyrządzenia domowej wersji budyniu potrzebujesz zaledwie kilku składników. W zależności od dodatków możesz stworzyć popularny deser w wielu smakach. My przedstawiamy klasyczny przepis na budyń waniliowy. To idealna baza do dalszych eksperymentów z tym smakołykiem.

pierogi leniwe kluski leniwe
10.01.2023 16:52 Najłatwiejsze leniwe zrobisz w 15 minut. Nie musisz nawet ubijać piany

Pierogi leniwe, w niektórych domach zwane także kluskami leniwymi, są prostą i pyszną potrawą. Przygotowanie ich jest błyskawiczne - wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, uformować kluski i wrzucić je na wrzątek. Zanim zagotujesz wodę w garnku, ciasto na leniwe będzie już gotowe. Podasz je dziś na obiad czy na podwieczorek?Do przygotowania pierogów leniwych potrzebujesz zaledwie 4 składników. Wystarczy wymieszać je ręcznie, nie potrzebujesz do tego żadnych kuchennych urządzeń. Leniwe idealnie smakują podane z zasmażką z masła i bułki tartej. Możesz je też polać samym masłem i oprószyć cynamonem. Te smakowite kluski kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Jajecznica bez tłuszczu
10.01.2023 07:57 Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent

Jajecznica bez tłuszczu jest zdrowszą wersją śniadaniowego klasyku przyrządzanego na maśle czy oleju. Jej przygotowanie jest równie proste, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania. Lekka niczym puch potrawa zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Musicie spróbować. Jeśli szukacie sposobu na uzyskanie kremowej i jednocześnie lekkiej jajecznicy, smażenie bez tłuszczu będzie doskonałym pomysłem. Zastępując masło lub olej odrobiną krowiego nabiału, uzyskacie przyjemną w odbiorze i niezwykle sycącą potrawę. Smakować będzie znakomicie i ułatwi wam dobre rozpoczęcie dnia.

naleśniki
09.01.2023 22:17 Zamiast mleka wlej do naleśników 1 opakowanie gęstego płynu. Wyjdą lekkie niczym chmurka

Klasyczne naleśniki przygotowuje się z dodatkiem mleka. Nie jest to jednak jedyna metoda na przyrządzenie tych pysznych placuszków. Jeśli zastąpisz mleko jogurtem naturalnym, otrzymasz naleśniki delikatne i mniej kaloryczne. W smakowite ciasto możesz zawinąć dowolny rodzaj nadzienia.Naleśniki można podawać z rozmaitymi rodzajami farszu. Jedni preferują danie na słodko, inni w wersji wytrawnej. Ta prosta i smaczna potrawa jest uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Naleśniki sprawdzą się na posiłek o każdej porze dnia.

Zamień mąkę na inny składnik. Biszkopt wyjdzie jeszcze lepszy
09.01.2023 21:53 Zamień mąkę na inny składnik. Biszkopt wyjdzie jeszcze lepszy

Biszkopt z mąki ziemniaczanej jest ciastem, które wychodzi za każdym razem. Ciasto po upieczeniu jest puszyste, wilgotne w środku. Nie kruszy się, nie pęka. Do biszkoptu nie musisz dodawać octu. Ciasto przygotujesz z mąki, jajek i cukru.Biszkopt jest bardzo delikatnym ciastem, które musimy przygotować w odpowiedni sposób. W przeciwnym razie opadnie po wyjęciu z piekarnika, popęka lub pokruszy się. Jest na to jednak pewien prosty sposób. Zamiast mąki pszennej, wykorzystajmy mąkę ziemniaczaną.Biszkopt z mąki ziemniaczanej pięknie rośnie w piekarniku, jest złocisty, puszysty i wychodzi za każdym razem. Biszkopt pieczemy przez 35 minut w 175 stopniach C, następnie zostawiamy w piekarniku na kolejne 20 minut. Nie uchylamy drzwi. Biszkopt zacznie się delikatnie chłodzić.Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie wyjmujemy go z blachy lub tortownicy, dzielimy na blaty i rozpoczynamy przygotowywanie ciasta. Biszkopt doskonale sprawdzi się na domowy tort. Możemy przełożyć go również kremem śmietanowym i dżemem. Takie ciasto będzie świetnym dodatkiem do kawy.

W Katowicach powstała ekskluzywna Żabka. Wstęp? Tylko dla wybrańców
09.01.2023 18:02 W Katowicach powstała ekskluzywna Żabka. Wstęp? Tylko dla wybrańców

Ekskluzywne osiedle w Katowicach może pochwalić się własnym sklepem spożywczym. Po otwarciu Żabki na strzeżonym osiedlu w Internecie pojawiła się lawina krytycznych komentarzy i przeróbki zdjęć.Sieć sklepów Żabka jest jedną z najbardziej popularnych w Polsce. Sklepy w większych miastach znajdują się praktycznie przy każdej ulicy. Klienci chwalą je za długi czas otarcia, możliwość opłacenia rachunków oraz za bogatą ofertę produktów spożywczych, w tym ciepłego jedzenia na wynos.Ostatnio Żabka stała się jednak bohaterem niemałego skandalu. Powodem jest otworzenie nowego punktu na zamkniętym osiedlu. Wstęp do sklepu mają bowiem wyłącznie mieszkańcy, a wejście na osiedle strzeżone jest przez ochroniarzy.Po Internecie krąży również prześmiewcze zdjęcie, na którym widnieje tabliczka z informacją, że sklep jest wyłącznie dla mieszkańców. Internauci nie szczędzą negatywnych i sarkastycznych komentarzy.

Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś
08.01.2023 15:48 Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś

Babcia Danusia przygotowuje ciasto na pączki inaczej niż wszyscy. Do ciasta dodaje ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Składnik ten sprawia, że gotowe pączki są niezwykle miękkie i delikatne. W smaku w żaden sposób nie wyczuwa się popularnego warzywa, a efekt jest znakomity. Babcia Danusia przygotowuje pączki z dodatkiem ziemniaków. Pączki nadziewa domową marmoladą. Jednak kultowe słodycze możesz nadziewać w dowolny sposób, np. czekoladą, toffi, kremem orzechowym czy kokosowym. Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową. To bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy delikatne drożdże ruszą, a ciasto podwoi swoją objętość. Do pączków możesz wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego dnia. Wystarczy, że lekko je podgrzejesz np. w kuchence mikrofalowej. W ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje.Do ciasta na pączki wlej 2 łyżki spirytusu. To trik, który stosują najlepsi cukiernicy. Spirytus nie jest wyczuwalny w pączkach, a dzięki niemu ciasto wchłania o wiele mniej tłuszczu podczas smażenia. Pączki będą więc delikatne, puszyste i nie będą ciężkie. Do smażenia wykorzystaj olej rzepakowy lub smalec.

jajka
06.01.2023 21:23 Jesz jajka na twardo, czy miękko? Okazuje się, że jedne są o wiele lepsze dla naszego organizmu

Jajka są produktem chętnie spożywanym przez Polaków. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, wiodąc prym wśród pozycji śniadaniowych. Wśród nas możemy rozróżnić miłośników jajek na twardo oraz na miękko. Okazuje się, że ci drudzy dostarczają do organizmu więcej wartości odżywczych.Sposobów na przygotowanie jajek śniadaniowych jest cała masa. Poszczególne metody różnią się przede wszystkim rodzajem oraz długością obróbki termicznej. Warto wiedzieć, że nie pozostaje to bez wpływu na korzystne składniki, którymi raczą nas jajka. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.

ciasto kokosowa śnieżynka
05.01.2023 22:16 Kultowy przepis siostry Anastazji na ciasto “Kokosowa śnieżynka”. W sam raz na rodzinne imprezy

Siostra Anastazja zasłynęła w całym kraju ze swoich wyjątkowych przepisów. Jej receptury każdego dnia odtwarzane są przez amatorów dobrego jedzenia. Przy najbliższej okazji koniecznie wypróbujcie jej sposób na ciasto z dodatkiem kokosa. "Kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji smakuje wyśmienicie.Lekka jak chmurka "kokosowa śnieżynka" siostry Anastazji (której powyższe zdjęcie pochodzi z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM) może wydawać się przepisem pracochłonnym, lecz jej wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy upiec ciasto i przełożyć je dwoma rodzajami smakowitej masy. Zewnętrzną warstwę stanowi smakowity podsmażony z masłem i cukrem. Każda minuta spędzona na jego przygotowaniu zostanie wynagrodzona rewelacyjnym smakiem deseru.

Wsyp 1 łyżeczkę do racuchów. Wyjdą idealnie puszyste
05.01.2023 04:00 Wsyp 1 łyżeczkę popularnego produktu do masy na racuchy. Wyjdą idealnie puszyste

Pomysł na szybki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny? Błyskawiczne racuchy z jabłkiem i sodą oczyszczoną. Racuchy są delikatne i bardzo puszyste. Zapomnij o drożdżach i przygotowywaniu rozczynu. Słodkie placuszki będą gotowe błyskawicznie.Racuchy możemy przygotować na wiele sposobów. Możemy przyrządzić je na drożdżach, z jabłkiem, bez jabłka, na jogurcie, kefirze, twarogu, kaszy. Jedną z moich ulubionych opcji są domowe racuchy z jabłkiem. Racuchy pięknie rosną podczas smażenia i smakują obłędnie.Racuchy z jabłkiem są proste w przygotowaniu i pyszne. Do ciasta dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej, dzięki której słodkie placuszki będą niezwykle puszyste. Racuchy po usmażeniu oprósz solidnie cukrem pudrem. Będą smakować jak u babci.Do racuchów dodaj również cukier z wanilią. Ciasto po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, żeby odpoczęło. Do przygotowania ciasta wykorzystaj składniki w temperaturze pokojowej. Mleko musi być letnie i jajko wyjęte z lodówki wcześniej.

Miękkie i delikatne naleśniki
03.01.2023 19:18 Patent na miękkie i delikatne naleśniki. Dodaj do nich 1 dobrze znany składnik

Miękkie i delikatne naleśniki skuszą każdego. Aby uzyskać rozpływający się w ustach przysmak, warto skorzystać z prostego patentu polegającego na dodaniu do ciasta piany z białek. Dzięki niej masa nabiera lekkości, a usmażone naleśniki są niezwykle elastyczne. Naleśniki w każdej wersji będą smaczne. Niezależnie od tego, czy wybierzecie słodki farsz, czy też postawicie na wytrawne nadzienie, ciasto musi być delikatne. Uzyskamy je, łącząc pozostałe składniki z ubitymi na pianę białkami. Prosty trik nie ma sobie równych.

biszkopt
03.01.2023 17:36 Co zrobić, żeby biszkopt wyszedł wilgotny?

Przygotowanie idealnego biszkoptu wcale nie jest łatwe. Niewłaściwie upieczone ciasto wychodzi suche i niesmaczne. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać do niego 1 prosty składnik. Mowa o 3 łyżkach oleju rzepakowego. Wilgotny biszkopt upieczony z dodatkiem oleju idealnie nadaje się na tort. Takie ciasto łatwo jest odpowiednio nasączyć przed przełożeniem. Dzięki olejowi zbyt suchy biszkopt może odejść w zapomnienie. Już nigdy nie przyrządzisz go inaczej.

Zetrzyj i dodaj do jajecznicy. Wyjdzie idealna
02.01.2023 21:47 Zetrzyj i dodaj do jajecznicy. Wyjdzie wręcz idealna, już nie zrobisz inaczej

Zetrzyj kawałek parmezanu, mozzarelli lub goudy i dodaj do jajecznicy. Mistrzowskie śniadanie będzie gotowe w kilka minut. Ser dobrze połączy kawałki ściętych jajek z resztą składników. Jajecznica będzie aksamitna i pełna smaku.Do jajecznicy możemy dodać wszystkie składniki, na jakie tylko mamy ochotę. Możemy przyrządzić jajka z boczkiem, szynką, kiełbasą. Dodać cebulę, szczypiorek, pomidora, paprykę, pieczarki, grzyby, kurki i wiele innych produktów.Niektórzy jajecznicę przygotowują na śmietanie, inni dodają mleko, majonez. Mało kto wie jednak, że smak kultowego śniadanie możemy wzbogacić również o ser. Do jajecznicy polecam starty parmezan. Dobrze sprawdzi się również mozzarella lub zwykły ser typu gouda. Wystarczy kilka łyżek wymieszać z jajkami i wlać na patelnię.Do jajecznicy z serem również możemy dodać to, na co mamy ochotę. W poniższym przepisie znajduje się pomidor, czerwona cebula i szczypiorek. Składniki możemy zamienić lub dodać mięso. Na 5- 6 jajek dodajmy 2- 3 łyżki startego sera. Jajecznica wyjdzie obłędnie.

Gessler wyjawiła, jak zrobić babkę ziemniaczana. Ale proste
02.01.2023 17:14 Gessler wyjawiła, jak zrobić babkę ziemniaczaną. Ale proste i jakie smaczne

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Babka ziemniaczana według przepisu Magdy Gessler zachwyci każdego smakosza. Do przygotowania dania potrzebujesz wyłącznie ziemniaków, cebuli, jajek i szczypiorku. Babka ziemniaczana będzie gotowa po około 60 minutach pieczenia.Magda Gessler zdradziła przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem cebuli i szczypiorku. Babka jest daniem bezmięsnym, lekkim i bardzo pożywnym. Nie ma w niej grama mąki, bułki tartej i tłuszczu. Olej jest potrzebny wyłącznie do wysmarowania formy żaroodpornej do pieczenia.Dlaczego babka ziemniaczana jest puszysta i delikatna? Sekretem jest piana z białek. To dzięki niej danie pięknie rośnie w piekarniku, jest doskonale upieczone, złociste i wygląda bardzo apetycznie. Babkę ziemniaczaną podaj samodzielnie, możesz przygotować do niej również lekką sałatkę z pomidora i ogórka lub podać z kwaśną śmietaną bądź kefirem.Do przygotowania babki ziemniaczanej wybieraj ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C. Ziemniaki te mają mało wody, a dużo skrobi. Babka nie rozwarstwi się podczas pieczenia, masa będzie zwarta i jednolita. Ziemniaki po starciu odstaw na kilka minut i odlej z nich wodę.

jajecznica po góralsku
31.12.2022 19:45 Sycąca jajecznica po góralsku. 2 składniki dodają jej wyjątkowego aromatu

Nic tak nie stawia na nogi, jak pożywne śniadanie. Rozgrzewający i sycący posiłek zapewnia doskonały początek dnia. Wszystkie kryteria idealnego śniadania bez wątpienia spełnia jajecznica po góralsku. Dzięki dodatkowi boczku oraz oscypka smakuje obłędnie.Jajecznica po góralsku to prawdziwa uczta. Poza boczkiem i oscypkiem, zawiera w sobie również aromatyczną cebulkę i podsmażony razowy chleb. Tą jajecznicą może najeść się nawet największy pasibrzuch. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

kalafior w cieście
31.12.2022 15:18 Masz kalafior, mąkę i jajko? Sięgnij jeszcze po 1 napój, a wyczarujesz z nich sylwestrową przekąskę

Mamy prawdziwy hit, jeśli chodzi o sylwestrowe przekąski. Nasza propozycja jest bezmięsna, chrupiąca i po prostu pyszna. Mowa zaskakującym o kalafiorze w cieście. Przygotujesz je z kilku podstawowych składników z dodatkiem jasnego piwa.Wykonanie chrupiącego kalafiora w cieście jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać składniki ciasta i obtoczyć w nim różyczki kalafiora. Potem pozostaje jedynie smażenie i już można ten świetny poczęstunek stawiać na stół. Kalafiora w cieście najlepiej podawać z pikantnym oraz czosnkowym sosem.

sernik baskijski
30.12.2022 16:33 Cudownie kremowy sernik baskijski. 1 dodatek doskonale przełamuje jego smak

Nie zna smaku sernika ten, kto nie próbował nigdy sernika baskijskiego. Niezwykle kremowy środek otoczony mocno przypieczoną, karmelową skórką zdecydowanie wyróżnia go spośród innych ciast tego typu. Doskonałym przełamaniem smaku sernika baskijskiego jest odrobina dodanej soli. Sprawdź, jakie to pyszne połączenie.Przygotowanie sernika baskijskiego nie należy do trudnych zadań. Wystarczy wymieszać jego składniki, a następnie wstawić je do piekarnika. Sernik baskijski podczas pieczenia rośnie, a następnie opada na środku, pozostawiając wyższą krawędź przy brzegu. Niedoskonały wygląd ciasta idzie w parze z jego doskonałym smakiem.

smażone pieczarki
30.12.2022 04:00 Obtocz pieczarki w chrupiącej panierce i wrzuć na patelnię. Sylwestrowi goście je pokochają

Smażone pieczarki w złocistej panierce stanowią smakowity kąsek. Doskonale sprawdzą się podczas sylwestrowej imprezy. Smakowite grzybki z dodatkiem ciągnącego sera po prostu rozpływają się w ustach. Spróbuj, a nie zawiedziesz się.Przygotowanie smażonych pieczarek jest bardzo proste. Wystarczy nadziać je serem, opanierować i usmażyć. Do tego przepisu potrzebne są jedynie kapelusze grzybów. Nóżki możesz wykorzystać do zupy, sosu lub zapiekanki.

Sałatka na Sylwestra
29.12.2022 21:28 Żadna jarzynowa. Na Sylwestra podaj sałatkę "Mimoza"

Szukacie świetnej sałatki na Sylwestra? Przygotujcie mimozę. Jest sycąca, smakowita i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Bije na głowę nawet najlepszą jarzynową. Musicie jej spróbować. Efektowna sałatka warstwowa mimoza odnajdzie się w gronie sylwestrowych przysmaków. Podobna do jarzynowej, ale wzbogacona o tuńczyka i jajko w dwóch formach, kompozycja obfituje w smaki i tekstury. Mało kto jej się oprze.

jajka
29.12.2022 21:23 Lepiej jeść jajka z białą czy brązową skorupką? W końcu wszystko jasne

Jajka są bardzo popularnym produktem w wielu polskich domach. Z ich udziałem przygotowuje się rozmaite potrawy, od śniadań, przez dania obiadowe, po kolacje. Ważne w związku z tym jest to, aby w sklepie bez problemów wybrać produkt wysokiej jakości. Okazuje się, że zarówno białe jak i brązowe jajka dostarczają nam takich samych wartości odżywczych.Przez wiele lat krążyła opinia, że jajka o skorupkach w odcieniach brązu są zdrowsze. Białe egzemplarze były przez wiele osób odrzucane, gdyż rzekomo pochodziły z przemysłowych hodowli. Dziś wiemy już, że nie jest to prawda. Kolor skorupki jajka zależy od...koloru piór kury, która je zniosła.

strzelczyk carski koktajl
29.12.2022 20:03 Bajeczna propozycja Tomasza Strzelczyka na Sylwestra. W roli głównej łosoś

Carski koktajl Tomasza Strzelczyka jest elegancką przekąską na sylwestrową noc. Składa się z kilku niedrogich składników i jest bardzo łatwy do przygotowania. Jego prezentacja na stole jest fenomenalna. Koniecznie sprawdź, co proponuje znany i lubiany kucharz.Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, za cel postawił sobie zaskoczenie sylwestrowych gości. Z tym bajecznie podanym daniem nie powinno być to trudne. Sałatka warzywna podana w tej formie z pewnością zrobi piorunujące wrażenie.

Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
29.12.2022 19:38 Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent

Tatar wołowy jest kultową przystawką. Odpowiednio przygotowana, surowa wołowina podana z ulubionymi dodatkami jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Niestety tatar często ciemnieje po przygotowaniu. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Jak przyrządzić tatara jak z restauracji? Poznaj sposoby najlepszych kucharzy.Dlaczego tatar ciemnieje? Surowa wołowina szybko zmienia kolor z czerwonego na brązowy pod wpływem świeżego powietrza. To zupełnie normalny proces, który jednak negatywnie wpływa na estetykę całego dania. Tatara wołowego podamy z wieloma składnikami. W Polsce surową wołowinę podajemy głównie z marynowanymi grzybami, ogórkiem kiszonym i cebulą. Gorąco polecam wypróbowania kultowej potrawy w nieco innej wersji, z kaparami, oliwkami, rukolą i suszonymi pomidorami. Tatara klasycznie podajemy z surowym jajkiem i dopraw solą świeżo mielonym pieprzem.Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Tatar przygotuj przed samym podaniem. Podczas wyrabiania mięsa koniecznie skrop je sokiem z cytryny i dodaj oliwę z oliwek. Nie ma lepszego sposobu na zachowanie świeżego wyglądu surowej wołowiny. Do mięsa koniecznie dodaj również łyżkę musztardy.Tatara doprawia się przed jedzeniem podczas mieszania mięsa z jajkiem i innymi dodatkami. Ze względu na to, że jajko również podawane jest surowe, dokładnie umyj je wodą z mydłem, a następnie sparz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się chorobotwórczych bakterii znajdujących się na skorupkach jajek.

suszone grzyby
27.12.2022 20:04 Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie

W niektórych domach po świętach zostały zapasy suszonych grzybów. Wiemy doskonale jak je spożytkować. Jajecznica z ich dodatkiem będzie idealnym początkiem dnia. Zachwycisz się jej smakiem.Do przygotowania jajecznicy według tego przepisu nie musisz używać tłuszczu. Możesz z powodzeniem zastąpić go wodą pozostałą po moczeniu suszonych grzybów. Tym sposobem danie będzie miało mniejszą zawartość tłuszczu, a także intensywny grzybowy aromat. Czy można chcieć czegoś więcej?

krokiety
27.12.2022 12:08 Kapusta z grochem się nie zmarnuje. Dodaj ją do krokietów, rodzinka oszaleje z radości

Po świętach została Ci kapusta z grochem? Wykorzystaj ją jako farsz do krokietów. Ta zaskakująca i pomysłowa potrawa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej kapusty z grochem. Zdarza się, że część dania nie zdąży zniknąć ze świątecznego stołu. A gdyby tak zamknąć ją w delikatnym naleśniku i usmażyć na złoto? Na samą myśl aż ślinka cienkie.

maklowicz majonez
25.12.2022 04:00 Makłowicz zdradził, jaki jest najlepszy majonez. Wybór mógł być tylko jeden

Robert Makłowicz rozstrzygnął odwieczny spór. Znany kucharz i podróżnik nie ma najmniejszych wątpliwości w tej kwestii. Który majonez jest najlepszy ze wszystkich? Oczywiście domowy.Przyrządzenie domowego majonezu jest niezwykle proste. Zajmuje zaledwie ok. 10 minut. Sałatka jarzynowa z domowym majonezem nie ma sobie równych. Robert Makłowicz nie wyobraża sobie innej metody.